Honduras devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Honduras devlet başkanı, Amerika kıtasının merkezinde, coğrafi açıdan Orta Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Honduras'ta ülkenin İspanya'dan bağımsızlığını elde ettiği 15 Eylül 1821 yılından sonra devlet başkanlığı makamına getirilen kişiye verilen unvandır.

Orta Amerika Federal Cumhuriyeti içinde Honduras devlet başkanları (1821-1839)[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Temmuz 1823 tarihinde Honduras, Guatemala, El Salvador, Nikaragua ve Kosta Rika ile birlikte Birinci Meksika İmparatorluğu'ndan ayrılarak ilan ettikleri bağımsızlık sonrası bu ülkeler ile birlikte oluşturduğu Orta Amerika Federal Cumhuriyeti oluşumu içerisinde yer aldı. 1838 yılına kadar birlik içerisinde yer alan Honduras, söz konusu yıl oluşumdan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu on dört yıllık süreçte bu makama gelen kişiler şu şekildedir:

Honduras Cumhuriyeti devlet başkanları listesi (1839-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Honduras'ın 15 Kasım 1838 yılında ilan ettiği bağımsızlık sonrasında bu makama gelen kişiler şu şekildedir:

Nr. Devlet başkanı Görev süresi Siyasi parti
1 Juan Francisco de Molina Coat of arms of Honduras.svg 11 Ocak 1839 13 Nisan 1839 Liberal
Felipe Neri Medina

Vekaleten

Coat of arms of Honduras.svg 13 Nisan 1839 15 Nisan 1839 Liberal
Juan José Alvarado

Vekaleten

Coat of arms of Honduras.svg 15 Nisan 1839 27 Nisan 1839 Bağımsız
José María Guerrero

Vekaleten

Coat of arms of Honduras.svg 27 Nisan 1839 10 Ağustos 1839 Muhafazakâr
Mariano Garrigó

Vekaleten

Coat of arms of Honduras.svg 10 Ağustos 1839 20 Ağustos 1839 Bağımsız
José María Bustillo

Vekaleten

Jose Maria Bustillo.JPG 20 Ağustos 1839 27 Ağustos 1839 Muhafazakâr
Bakanlar Konseyi Coat of arms of Honduras.svg 27 Ağustos 1839 21 Eylül 1839 Bakanlar Konseyi
Francisco Zelaya y Ayes

Vekalaten

José Francisco Zelaya y Ayes.jpg 21 Eylül 1839 1 Ocak 1841 Muhafazakâr
2 Francisco Ferrera General Francisco Ferrera.JPG 1 Ocak 1841 31 Aralık 1842 Muhafazakâr
Bakanlar Konseyi Coat of arms of Honduras.svg 1 Ocak 1843 23 Şubat 1843 Bakanlar Konseyi
3 Francisco Ferrera General Francisco Ferrera.JPG 23 Şubat 1843 31 Aralık 1844 Muhafazakâr
Bakanlar Konseyi Coat of arms of Honduras.svg 1 Ocak 1845 8 Ocak 1845 Bakanlar Konseyi
4 Coronado Chávez Coat of arms of Honduras.svg 8 Ocak 1845 1 Ocak 1847 Muhafazakâr
Bakanlar Konseyi Coat of arms of Honduras.svg 1 Ocak 1847 12 Şubat 1847 Bakanlar Konseyi
5 Juan Lindo Juan Lindo.jpg 12 Şubat 1847 1 Şubat 1852 Muhafazakâr
Francisco Gómez

Vekaleten

Coat of arms of Honduras.svg 1 Şubat 1852 1 Mart 1852 Liberal
6 José Trinidad Cabañas CabanasTrinidad.JPG 1 Mart 1852 18 Ekim 1855 Liberal
José Santiago Bueso

Vekaleten

José Santiago Bueso Soto.JPG 18 Ekim 1855 8 Kasım 1855 Liberal
Francisco de Aguilar

Vekaleten

Francisco de Aguilar (político).JPG 8 Kasım 1855 17 Şubat 1856 Liberal
7 José Santos Guardiola Jose Santos Guardiola.jpg 17 Şubat 1856 11 Ocak 1862 Muhafazakâr
José Francisco Montes

Vekaleten

José Francisco Montes Fonseca.JPG 11 Ocak 1862 4 Şubat 1862 Liberal
Victoriano Castellanos

Vekaleten

Victoriano Castellanos Cortés.JPG 4 Şubat 1862 11 Aralık 1862 Liberal
José Francisco Montes

Vekaleten

José Francisco Montes Fonseca.JPG 11 Aralık 1862 7 Eylül 1863 Liberal
José María Medina

Vekaleten

General Jose Maria Medina.jpg 7 Eylül 1863 31 Aralık 1863 Muhafazakâr
Francisco Inestroza

Vekaleten

Coat of arms of Honduras.svg 31 Aralık 1863 15 Mart 1864 Muhafazakâr
Francisco Cruz Castro

Geçici

Francisco Cruz Castro.JPG 5 Eylül 1869 14 Ocak 1870 Muhafazakâr
8 José María Medina General Jose Maria Medina.jpg 15 Mart 1864 26 Temmuz 1872 Muhafazakâr
Céleo Arias

Geçici

Céleo Arias.jpg 26 Temmuz 1872 13 Ocak 1874 Liberal
9 Ponciano Leiva Ponciano Leiva.jpg 13 Ocak 1874 8 Haziran 1876 Muhafazakâr
Marcelino Mejía

Geçici

Coat of arms of Honduras.svg 8 Haziran 1876 13 Haziran 1876 Muhafazakâr
Crescencio Gómez

Geçici

Coat of arms of Honduras.svg 13 Haziran 1876 12 Ağustos 1876 Muhafazakâr
José María Medina

Geçici

General Jose Maria Medina.jpg 12 Ağustos 1876 27 Ağustos 1876 Muhafazakâr
10 Marco Aurelio Soto Marco Aurelio Soto.JPG 27 Ağustos 1876 19 Ekim 1883 Liberal
Bakanlar Konseyi Coat of arms of Honduras.svg 19 Ekim 1883 30 Kasım 1883 Bakanlar Konseyi
11 Luis Bográn LUIS bOGRAN.jpg 30 Kasım 1883 30 Kasım 1891 Muhafazakâr
12 Ponciano Leiva Ponciano Leiva.jpg 30 Kasım 1891 7 Ağustos 1893 Muhafazakâr
13 Domingo Vásquez Domingo Vasquez.jpg 7 Ağustos 1893 22 Şubat 1894 Muhafazakâr
14 Policarpo Bonilla Policarpo Bonilla 01.jpg 22 Şubat 1894 1 Şubat 1899 Liberal
15 Terencio Sierra Terencio Sierra.jpg 1 Şubat 1899 1 Şubat 1903 Liberal
16 Juan Ángel Arias Boquín Coat of arms of Honduras.svg 1 Şubat 1903 13 Nisan 1903 Liberal
17 Manuel Bonilla Manuel Bonilla.jpg 13 Nisan 1903 25 Şubat 1907 Ulusal
Miguel Oquelí Bustillo

Geçici Askerî Cunta Başkanı

Coat of arms of Honduras.svg 25 Şubat 1907 18 Nisan 1907 Liberal
18 Miguel R. Dávila Miguel Rafael Dávila Cuéllar.jpg 18 Nisan 1907 28 Mart 1911 Liberal
Francisco Bertrand

Vekaleten

FranciscoBertrand.jpg 28 Mart 1911 1 Şubat 1912 Ulusal
19 Manuel Bonilla Manuel Bonilla.jpg 1 Şubat 1912 21 Mart 1913 Ulusal
20 Francisco Bertrand FranciscoBertrand.jpg 21 Mart 1913 9 Eylül 1919 Ulusal
Salvador Aguirre

Vekaleten

Coat of arms of Honduras.svg 9 Eylül 1919 16 Eylül 1919 Ulusal
Vicente Mejía Colindres

Vekaleten

Vicente Mejia Colindres.jpg 16 Eylül 1919 5 Ekim 1919 Liberal
Francisco Bográn

Vekaleten

Coat of arms of Honduras.svg 5 Ekim 1919 1 Şubat 1920 Liberal
21 Rafael López Gutiérrez Rafael Lopez Gutierrez.jpg 1 Şubat 1920 10 Mart 1924 Liberal
Francisco Bueso

Vekaleten

Coat of arms of Honduras.svg 10 Mart 1924 27 Nisan 1924 Liberal
Tiburcio Carías Andino

Liberal Devrim Birinci Başkanı

TiburcioCarias.JPG 27 Nisan 1924 30 Nisan 1924 Ulusal
Vicente Tosta

Geçici

Coat of arms of Honduras.svg 30 Nisan 1924 1 Şubat 1925 Liberal
22 Miguel Paz Barahona Miguel Paz Barahona.jpg 1 Şubat 1925 1 Şubat 1929 Ulusal
23 Vicente Mejía Colindres Vicente Mejia Colindres.jpg 1 Şubat 1929 1 Şubat 1933 Liberal
24 Tiburcio Carías Andino TiburcioCarias.JPG 1 Şubat 1933 1 Ocak 1949 Ulusal
25 Juan Manuel Gálvez Juan Manuel Galvez.jpg 1 Ocak 1949 5 Aralık 1954 Ulusal
Julio Lozano Díaz

Yüksek Devlet Başkanlığı

Julio Lozano 400.jpg 5 Aralık 1954 21 Ekim 1956 Ulusal
Askerî Konsey Coat of arms of Honduras.svg 21 Ekim 1956 21 Aralık 1957 Askerî
26 Ramón Villeda Morales Ramon Villeda Morales.jpg 21 Aralık 1957 3 Ekim 1963

(Darbe)

Liberal
27 Oswaldo López Arellano Oswaldo Lopez Arellano.JPG 3 Ekim 1963 7 Haziran 1971 Askerî
28 Ramón Ernesto Cruz Uclés Ramon Ernesto Cruz Ucles.jpg 7 Haziran 1971 4 Aralık 1972 Ulusal
Oswaldo López Arellano

Başkan

Oswaldo Lopez Arellano.JPG 4 Aralık 1972 22 Nisan 1975

(Deposed)

Askerî
Juan Alberto Melgar Castro

Başkan

Coat of arms of Honduras.svg 22 Nisan 1975 7 Ağustos 1978 Askerî
Policarpo Paz García

Geçici

Policarpo Paz Garcia.jpg 7 Ağustos 1978 27 Ocak 1982 Askerî
29 Roberto Suazo Córdova Robeto Suazo Cordova.JPG 27 Ocak 1982 27 Ocak 1986 Liberal
30 José Azcona del Hoyo Jose Azcona.JPG 27 Ocak 1986 27 Ocak 1990 Liberal
31 Rafael Leonardo Callejas Romero Coat of arms of Honduras.svg 27 Ocak 1990 27 Ocak 1994 Ulusal
32 Carlos Roberto Reina Carlos Roberto Reina.jpg 27 Ocak 1994 27 Ocak 1998 Liberal
33 Carlos Roberto Flores Carlos Flores Facusse.JPG 27 Ocak 1998 27 Ocak 2002 Liberal
34 Ricardo Maduro Honduras.RicardoMaduro.01.jpg 27 Ocak 2002 27 Ocak 2006 Ulusal
35 Manuel Zelaya Manuel Zelaya (Brasília, 03 April 2006).jpeg 27 Ocak 2006 28 Haziran 2009

(Deposed)

Liberal
Roberto Micheletti

(Geçici)

Roberto micheletti 01.jpg 28 Haziran 2009 27 Ocak 2010 Liberal
36 Porfirio Lobo Sosa Pepe Lobo 2010-01-27.jpg 27 Ocak 2010 27 Ocak 2014 Ulusal
37 Juan Orlando Hernández Juan Orlando Hernández, May 2015.jpg 27 Ocak 2014 Görevde

Görev süresi 27 Ocak 2022 bitiyor

Ulusal