Uganda devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Uganda devlet başkanlığı forsu

Uganda devlet başkanı, Afrika ülkesi Uganda'nın yönetim şeklini mutlak monarşiden cumhuriyete değiştirdiği 1963 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülke bağımsızlığını kazandığı 1962 yılından rejim değişikliğinin yaşandığı 1963 yılına kadar Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth tarafından atanan genel vali tarafından İngiliz Milletler Topluluğu içerisinde yönetilen bir ülke konumundaydı. Ülkede 1962-1963 arası genel vali ile 1963 yılından itibaren devlet başkanlığı görevinde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Hükümdarlık (1962-1963)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliçe Hüküm Hanedan Başbakan(lar)
Resim İsim Başlangıç Bitiş Süre
1 Queen Elizabeth II - 1953-Dress.JPG II. Elizabeth
(1926–)
9 Ekim 1962 9 Ekim 1963 1 yıl Windsor Obote

Genel Valiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Uganda Genel Valiliği Bayrağı
Genel Vali Görev Süresi Hükümdar Başbakan(lar)
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
1 Blanco portrait.svg Walter Coutts
(1912–1988)
9 Ekim 1962 9 Ekim 1963 1 yıl II. Elizabeth Obote

Birinci Cumhuriyet (1963-1971)[değiştir | kaynağı değiştir]

  Başkan Yardımcısı olarak Geçici Devlet Başkanı
Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
(seçim zamanında)
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
1 Ugandan kings at Toro ceremony late 1950s.jpg Edward Mutesa
(1924–1969)
9 Ekim 1963 2 Mart 1966
(Devrildi)
2 yıl, 144 gün Kabaka Yekka
2 Obote cropped.png Milton Obote
(1925–2005)
2 Mart 1966 15 Nisan 1966 4 yıl, 329 gün Uganda Halk Kongresi
15 Nisan 1966 25 Ocak 1971
(Devrildi)

Askeri Yönetim (1971-1979)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkan Görev Süresi Askeri
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
3 Idi Amin -Archives New Zealand AAWV 23583, KIRK1, 5(B), R23930288.jpg Idi Amin
(1925–2003)
25 Ocak 1971 11 Nisan 1979
(Devrildi)
8 yıl, 76 gün Askeri

İkinci Cumhuriyet (1979-1985)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
(seçim zamanında)
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
4 Blanco portrait.svg Yusuf Lule
(1912–1985)
13 Nisan 1979 20 Haziran 1979
(Devrildi)
70 gün Bağımsız (UNLF)
5 Blanco portrait.svg Godfrey Binaisa
(1920–2010)
20 Haziran 1979 12 Mayıs 1980
(Devrildi)
327 gün Uganda Halk Kongresi (UNLF)
6 Blanco portrait.svg Paulo Muwanga
(1921–1991)
12 Mayıs 1980 22 Mayıs 1980
(İstifa)
10 gün Uganda Halk Kongresi (UNLF)
Devlet Başkanlığı Komisyonu 22 Mayıs 1980 15 Aralık 1980 207 gün
(2) Obote cropped.png Milton Obote
(1925–2005)
17 Aralık 1980 27 Temmuz 1985
(Devrildi)
4 yıl, 222 gün Uganda Halk Kongresi

Askeri Yönetim (1985-1986)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkan Görev Süresi Askeri
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
7 Blanco portrait.svg Bazilio Olara-Okello
(1929–1990)
27 Temmuz 1985 29 Temmuz 1985
(İstifa)
2 gün Askeri
8 Blanco portrait.svg Tito Okello
(1914–1996)
29 Temmuz 1985 26 Ocak 1986
(Devrildi)
184 gün Askeri

Üçüncü Cumhuriyet (1986-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
(seçim zamanında)
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
9 Yoweri Museveni September 2015.jpg Yoweri Museveni
(1944–)
26 Ocak 1986 Görevde 700910176192000000032 yıl, 90 gün
(26 Nisan 2018)
Ulusal Direniş Hareketi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]