Haiti devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Haiti devlet başkanı, Amerika kıtasına bağlı olan ve Karayip Denizi'nde yer alan Hispanyola adasının batı bölümünde kurulu bulunan Haiti'de Haiti Devrimi'nin gerçekleştirildiği 1791 yılından bu yana ülkenin üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır.

Ülke devrimin ardından 1804 yılına kadar varlığını Saint-Domingue olarak sürdürmüş, 1804 ile 1806 yılları arasında Haiti İmparatorluğu kurulmuştur. Ülke 1806 ile 1820 yılları arasında ikiye bölünmüş, bu bölünme sonucunda kuzeyde daha sonra Haiti Krallığı ismini alacak olan Haiti Devleti, güneyde ise Haiti Cumhuriyeti kurulmuştur. 1822 ile 1844 yılları arasında tüm Hispanyola adasına hakim olan Haiti Cumhuriyeti hükümdarı olarak başta bulunan devlet başkanı, 1849 yılına kadar yine sadece adanın batı kısmına Haiti Cumhuriyeti olarak, 1849 ile 1859 yılları arasında ikinci kez kurulan Haiti İmparatorluğu olarak ve 1859 yılından da günümüze kadar tekrar Haiti Cumhuriyeti'nin devlet başkanı olarak makamda bulunmuştur. Ülkede bu görevde bulunan kişiler şu şekildedir:

Haiti Devlet Başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Saint-Domingue (1791-1804)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma Parti Unvan
- Général Toussaint Louverture.jpg Toussaint Louverture

(1743–1803)

11 Ocak 1791 6 Mayıs 1802 Bağımsız Haiti Devrimi lideri (1 Ocak 1791 – 6 Mayıs 1802)
Saint-Domingue Vali Yardımcısı (1797 – 7 Temmuz 1801)
Hispanyola adasının tümü için Genel Vali (7 Temmuz 1801 – 6 Mayıs 1802)
Makam boş kaldı (6 Mayıs 1802-1 Ocak 1804)
- Jean-Jacques-Dessalines.jpg Jean-Jacques Dessalines

(1758–1806)

1 Ocak 1804 22 Eylül 1804 Bağımsız Haiti Genel Valisi

Haiti İmparatorluğu (1804-1806)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Saltanat başlangıç Saltanat bitiş Taç giyme Unvan
1 Jean-Jacques-Dessalines.jpg I. Jacques

(1758–1806)

22 Eylül 1804 17 Ekim 1806 8 Ekim 1804 Haiti İmparatoru

Haiti Devleti (1806-1811)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma Parti Unvan
N/A Henri Christophe.jpg Henri Christophe

(1767–1820)

17 Ekim 1806 28 Mart 1811 Bağımsız Haiti Hükumeti Geçici Başkanı (17 Ekim 1806 – 17 Şubat 1807)
Başkan (17 Şubat 1807 – 28 Mart 1811)

Not: Haiti'nin kuzeyinde fazla hakimiyet sağlayamamıştır

Haiti Krallığı (1811-1820)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Saltanat başlangıç Saltanat bitiş Taç giyme Unvan
- Henri Christophe.jpg I. Henri

(1767–1820)

28 Mart 1811 8 Ekim 1820 2 Haziran 1811 Haiti Kralı

Not: Haiti'nin kuzeyinde fazla hakimiyet sağlayamamıştır

Haiti Cumhuriyeti (1806-1822)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma Parti Unvan
1 Alexandre Pétion

(1770–1818)

17 Ekim 1806 29 Mart 1818 Bağımsız Başkan (17 Ekim 1806 – 9 Kasım 1816)
Ömür boyu başkan (9 Ekim 1816 – 29 Mart 1818)

Not: Haiti'nin güneyinde fazla hakimiyet sağlayamamıştır

2 Président Jean-Pierre Boyer.jpg Jean-Pierre Boyer

(1776–1850)

30 Mart 1818 9 Şubat 1822 Bağımsız Ömür boyu başkan

Not: 1820 yılında kuzeyde yer alan krallık ile güneyde yer alan cumhuriyeti birleştirmiştir

Haiti Cumhuriyeti (Birleşik Hispanyola adası dönemi) (1822-1844)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma Parti Unvan
(2) Président Jean-Pierre Boyer.jpg Jean-Pierre Boyer

(1776–1850)

9 Şubat 1822 13 Şubat 1843 Bağımsız Ömür boyu başkan
3 Charles Rivière-Hérard.jpg Charles Riviere-Hérard

(1789–1850)

4 Nisan 1659 27 Şubat 1844 Bağımsız Başkan

Haiti Cumhuriyeti (1844-1849)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma Parti Unvan
(3) Charles Rivière-Hérard.jpg Charles Rivière-Hérard

(1789–1850)

27 Şubat 1844 3 Mayıs 1844 Bağımsız Başkan
4 Philippe Guerrier.jpg Philippe Guerrier

(1757–1845)

3 Mayıs 1844 15 Nisan 1845 Bağımsız Başkan
5 Jean-Louis Pierrot.jpg Jean-Louis Pierrot

(1761–1857)

16 Nisan 1845 24 Mart 1846 Bağımsız Başkan
6 Jean-Baptiste Riché.jpg Jean-Baptiste Riché

(1780–1847)

24 Mart 1846 28 Şubat 1847 Bağımsız Başkan
7 Faustin Soulouque

(1782–1867)

2 Mart 1847 26 Ağustos 1849 Bağımsız Başkan

Haiti İmparatorluğu (1849-1859)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Saltanat başlangıç Saltanat bitiş Taç giyme Unvan
2 Faustin I.jpg I. Faustin

(1782–1867)

26 Ağustos 1849 1859 22 Ocak 18 Nisan 1852 Haiti İmparatoru

Haiti Cumhuriyeti (1859–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Göreve başlama Görevi bırakma Parti Unvan
8 Fabre Geffrard

(1806–1878)

22 Ocak 1859 13 Mart 1867 Bağımsız Başkan
Nissage Saget.jpg Nissage Saget

(1810–1880)

20 Mart 1867 2 Mayıs 1867 Bağımsız Geçici başkan
9 Sylvain Salnave

(1827–1870)

4 Mayıs 1867 27 Aralık 1869 Bağımsız Başkan
10 Nissage Saget.jpg Nissage Saget

(1810–1880)

27 Aralık 1869 14 Mayıs 1874 Liberal Parti Başkan
Coat of arms of Haiti.svg Devlet Konseyi Sekreterliği 14 Mayıs 1874 14 Haziran 1874 Bağımsız Devlet Konseyi Sekreterliği
11 Michel Domingue.jpg Michel Domingue

(1813–1877)

14 Haziran 1874 15 Nisan 1876 Bağımsız Başkan
12 Pierre Théoma Boisrond-Canal.jpg Pierre Théoma Boisrond-Canal

(1832–1905)

23 Nisan 1876 17 Temmuz 1879 Liberal Parti Geçici başkan (23 Nisan 1876 – 17 Temmuz 1876)
Başkan (17 Temmuz 1876 – 17 Temmuz 1879)
Coat of arms of Haiti.svg Joseph Lamothe

(–1891)

26 Temmuz 1879 2 Ekim 1879 Geçici başkan Bağımsız
13 Salomon 200.jpg Lysius Salomon

(1815–1888)

2 Ekim 1879 10 Ağustos 1888 Ulusal Parti Başkan
Pierre Théoma Boisrond-Canal.jpg Pierre Théoma Boisrond-Canal

(1832–1905)

10 Ağustos 1888 16 Ekim 1888 Liberal Parti Geçici başkan
14 François Denys Légitime.jpg François Denys Légitime

(1841–1935)

16 Ekim 1888 23 Ağustos 1889 Liberal Parti Başkan
Coat of arms of Haiti.svg Monpoint Jeune

(1830–1905)

23 Ağustos 1889 17 Ekim 1889 Bağımsız Geçici başkan
15 Florvil Hyppolite

(1828–1896)

17 Ekim 1889 24 Mart 1896 Ulusal Parti Başkan
16 Tirésias Simon Sam portrait.jpg Tirésias Simon Sam

(1835–1916)

31 Mart 1896 12 Mayıs 1902 Ulusal Parti Başkan
Pierre Théoma Boisrond-Canal.jpg Pierre Théoma Boisrond-Canal

(1832–1905)

26 Mayıs 1902 17 Aralık 1902 Liberal Parti Geçici başkan
17 Pierre Nord Alexis, 1905.jpg Pierre Nord Alexis

(1820–1910)

21 Aralık 1902 2 Aralık 1908 Askeri Başkan
18 Presidentsimon.jpg François C. Antoine Simon

(1843–1923)

6 Aralık 1908 3 Ağustos 1911 Liberal Parti Başkan
19 Cincinnatus Leconte.jpg Cincinnatus Leconte

(1854–1912)

15 Ağustos 1911 8 Ağustos 1912 Ulusal Parti Başkan

Not: 1804-1806 arası Haiti İmparatoru olan Jean-Jacques Dessalines'in torunu

20 Tancrede Auguste.jpg Tancrède Auguste

(1856–1913)

8 Ağustos 1912 2 Mayıs 1913 Ulusal Parti Başkan
21 Michel Oreste portrait.jpg Michel Oreste

(1859–1918)

12 Mayıs 1913 27 Ocak 1914 Bağımsız Başkan
22 Oreste Zamor portrait.jpg Oreste Zamor

(1861–1915)

8 Şubat 1914 29 Ekim 1914 Askeri Başkan
23 Joseph Davilmar Theodore portrait.jpg Joseph Davilmar Théodore

(1847–1917)

7 Kasım 1914 22 Şubat 1915 Askeri Başkan
24 Vilbrun Guillaume Sam portrait.jpg Vilbrun Guillaume Sam

(1859–1915)

25 Şubat 1915 28 Temmuz 1915 Askeri Başkan

Note: 1896-1902 arası Haiti başkanı olan Tirésias Simon Sam'in oğlu

25 Dartiguenave.jpg Philippe Sudré Dartiguenave

(1863–1926)

12 Ağustos 1915 15 Mayıs 1922 Bağımsız Başkan

Not: A.B.D.'nin Haiti'yi işgali döneminde işbaşında olmuştur

26 Louis Borno.jpg Louis Borno

(1865–1942)

15 Mayıs 1922 15 Mayıs 1930 Bağımsız Başkan

Not: A.B.D.'nin Haiti'yi işgali döneminde işbaşında olmuştur

27 Louis Eugene Roy portrait.jpg Louis Eugène Roy

(1861–1939)

15 Mayıs 1930 18 Kasım 1930 Bağımsız Başkan

Not: A.B.D.'nin Haiti'yi işgali döneminde işbaşında olmuştur

28 Stenio Vincent portrait.jpg Sténio Vincent

(1874–1959)

18 Kasım 1930 15 Mayıs 1941 Bağımsız Başkan

Note: 1934 yılına kadar A.B.D.'nin Haiti'yi işgali döneminde işbaşında olmuştur

29 Elie Lescot portrait.jpg Élie Lescot

(1883–1974)

15 Mayıs 1941 11 Ocak 1946 Liberal Parti Başkan
Franck Lavaud portrait.jpg Franck Lavaud

(1903–1986)

11 Ocak 1946 16 Ağustos 1946 Askeri Askeri Yönetim Konseyi Başkanı
30 Dumarsais estime portrait.jpg Dumarsais Estimé

(1900–1953)

16 Ağustos 1946 10 Mayıs 1950 Bağımsız Başkan
Franck Lavaud portrait.jpg Franck Lavaud

(1903–1986)

10 Mayıs 1950 6 Aralık 1950 Askeri Cunta Hükumeti Başkanı
31 Paul Magloire portrait.jpg Paul Magloire

(1907–2001)

6 Aralık 1950 12 Aralık 1956 Köylü İşçi Hareketi Başkan
Joseph Nemours Pierre-Louis portrait.jpg Joseph Nemours Pierre-Louis

(1900–1966)

12 Aralık 1956 3 Şubat 1957 Bağımsız Geçici başkan
Franck Sylvain portrait.jpg Franck Sylvain

(1909–1987)

7 Şubat 1957 2 Nisan 1957 Bağımsız Geçici başkan
Coat of arms of Haiti.svg Hükumet Yürütme Konseyi 2 Nisan 1957 25 Mayıs 1957 Independent Hükumet Yürütme Konseyi
Daniel fignole portrait.jpg Daniel Fignolé

(1913–1986)

25 Mayıs 1957 14 Haziran 1957 Köylü İşçi Hareketi Geçici başkan
Antonio Thrasybule Kebreau portrait.jpg Antonio Thrasybule Kébreau

(1909–1963)

14 Haziran 1957 22 Ekim 1957 Askeri Askeri Konsey Başkanı
32 Duvalier (cropped).jpg François Duvalier

(1907–1971)

22 Ekim 1957 21 Nisan 1971 Ulusal Birlik Partisi Başkan (22 Ekim 1957 – 22 Haziran 1964)
Ömür boyu başkan (22 Haziran 1964 – 21 Nisan 1971)
33 Baby Doc (centrée).jpg Jean-Claude Duvalier

(1951–2014)

21 Nisan 1971 7 Şubat 1986 Ulusal Birlik Partisi Ömür boyu başkan
Coat of arms of Haiti.svg Henri Namphy

(1932–)

7 Şubat 1986 7 Şubat 1988 Askeri Ulusal Konsey Hükumeti Başkanı
34 Coat of arms of Haiti.svg Leslie Manigat

(1930–2014)

7 Şubat 1988 20 Haziran 1988[nb 1] İlerici Ulusal Demokratlar Hareketi Başkan
35 Coat of arms of Haiti.svg Henri Namphy

(1932–)

20 Haziran 1988 17 Eylül 1988[nb 2] Askeri Başkan
36 Coat of arms of Haiti.svg Prosper Avril

(1937–)

17 Eylül 1988 10 Mart 1990 Askeri Başkan
Coat of arms of Haiti.svg Hérard Abraham

(1940–)

10 Mart 1990 13 Mart 1990 Askeri Başkan Vekili
104x104pik Ertha Pascal-Trouillot

(1943–)

13 Mart 1990 7 Şubat 1991 Bağımsız Geçici başkan
37 Clinton&Aristide-2.jpg Jean-Bertrand Aristide

(1953–)

7 Şubat 1991 29 Eylül 1991[nb 3] Mücadeleci Halk Örgütü Başkan
Coat of arms of Haiti.svg Raoul Cédras

(1949–)

29 Eylül 1991 8 Ekim 1991 Askeri Başkan vekili

Not: Askeri cunta lideri (29 Eylül 1991 – 12 Ekim 1994)

Coat of arms of Haiti.svg Joseph Nérette

(1924–2007)

8 Ekim 1991 19 Haziran 1992 Bağımsız Geçici başkan
Coat of arms of Haiti.svg Marc Bazin

(1932–2010)

19 Haziran 1992 15 Haziran 1993 Haiti'de Demokrasiyi Yenileme Hareketi Başkan vekili
37 Clinton&Aristide-2.jpg Jean-Bertrand Aristide

(1953–)

15 Haziran 1993 12 Mayıs 1994 Mücadeleci Halk Örgütü Başkan

Note: Sürgünde olmasına rağmen Haiti'de görevi üstlenmiştir

Coat of arms of Haiti.svg Émile Jonassaint

(1913–1995)

12 Mayıs 1994 12 Ekim 1994 Bağımsız Geçici başkan
37 Clinton&Aristide-2.jpg Jean-Bertrand Aristide

(1953–)

12 Ekim 1994 7 Şubat 1996 Mücadeleci Halk Örgütü Başkan

Note: 1995 yılına kadar A.B.D.'nin Haiti'yi işgali döneminde işbaşında olmuştur

38 Rene Preval.jpg René Préval

(1943–2017)

7 Şubat 1996 7 Şubat 2001 Fanmi Lavalas Başkan
39 Clinton&Aristide-2.jpg Jean-Bertrand Aristide

(1953–)

7 Şubat 2001 29 Şubat 2004[nb 4] Fanmi Lavalas Başkan
Boniface Alexandre.jpg Boniface Alexandre

(1936–)

29 Şubat 2004 14 Mayıs 2006 Bağımsız Geçici başkan
40 Rene Preval.jpg René Préval

(1943–2017)

14 Mayıs 2006 14 Mayıs 2011 Lespwa

(Kasım 2009'a kadar)

Başkan
(40) Inite
41 Michel Martelly on April 20, 2011.jpg Michel Martelly

(1961–)

14 Mayıs 2011 7 Şubat 2016 Repons Peyizan Başkan
Coat of arms of Haiti.svg Bakanlar Konseyi 7 Şubat 2016 14 Şubat 2016 Bağımsız Bakanlar Konseyi
Jocelerme Privert

(1953–)

14 Şubat 2016 7 Şubat 2017 Inite Geçici başkan

Not: Görev süresi 14 Haziran 2016'da sona ermiştir

42 Jovenel Moise.jpg Jovenel Moïse

(1968–)

7 Şubat 2017 Görevde Haitian Tèt Kale Partisi Başkan

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Haziran 1988 tarihinde gerçekleştirilen askeri darbe ile görevden uzaklaştırılmıştır
  2. ^ Eylül 1988 tarihinde gerçekleştirilen askeri darbe ile görevden uzaklaştırılmıştır
  3. ^ 1991 yılında gerçekleştirilen darbe ile görevden uzaklaştırılmıştır
  4. ^ 2004 yılında gerçekleştirilen askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılmıştır