Gambiya devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Gambiya devlet başkanlığı forsu

Gambiya devlet başkanı, Afrika ülkesi Gambiya'nın yönetim şeklini mutlak monarşiden cumhuriyete değiştirdiği 1970 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülke bağımsızlığını kazandığı 1965 yılından rejim değişikliğinin yaşandığı 1970 yılına kadar Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth tarafından atanan genel vali tarafından İngiliz Milletler Topluluğu içerisinde yönetilen bir ülke konumundaydı. Gambiya 1982 ile 1989 yılları arasında Senegal ile birlikte Senegambiya Konfederasyonu oluşturmuş, bu süreçte devlet başkanı Jawara konfederasyonun başkan yardımcısı görevini üstlenmiştir. 1989 yılında konfederasyonun dağılması ile birlikte Jawara yeniden Gambiya'nın devlet başkanı olmuştur. Ülkede 1965-1970 arası genel vali ile 1970 yılından itibaren devlet başkanlığı görevinde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Hükümdarlık (1965-1970)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliçe Hüküm Hanedan Başbakan(lar)
Resim İsim Başlangıç Bitiş Süre
1 Queen Elizabeth II - 1953-Dress.JPG II. Elizabeth
(1926–)
18 Şubat 1965 24 Nisan 1970 5 yıl, 65 gün Windsor Jawara

Genel Valiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Gambiya Genel Valisi Bayrağı
Genel Vali Görev Süresi Hükümdar Başbakan(lar)
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
1 Image of none.svg Sir John Warburton Paul
(1916–2004)
18 Şubat 1965 9 Şubat 1966 356 gün II. Elizabeth Jawara
2 Image of none.svg Sir Farimang Mamadi Singateh
(1912–1977)
9 Şubat 1966 24 Nisan 1970 4 yıl, 74 gün II. Elizabeth Jawara

Birinci Cumhuriyet (1970-1994)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkan Görev Süresi Seçim yılı Siyasi Parti
(seçim zamanında)
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
1 Dawda Jawara (1979).jpg Dawda Jawara
(1924–)
24 Nisan 1970 22 Temmuz 1994
(Devrildi)
24 yıl, 89 gün 1972, 1977, 1982, 1987, 1992 Halkın İlerici Partisi
- Image of none.svg Kukoi Samba Sanyang
(1952–2013)
31 Temmuz 1981 5 Ağustos 1981[1]
(Darbe bastırıldı)
5 gün - Askeri

Askeri Yönetim (1994-1996)[değiştir | kaynağı değiştir]

Görev Süresi Askeri
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
2 Yahya Jammeh.png Albay Yahya Jammeh
(1965–)
22 Temmuz 1994 18 Eylül 1996 2 yıl, 58 gün Silahlı Kuvvetler Geçici İktidar Konseyi

İkinci Cumhuriyet (1996-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkan Görev Süresi Seçim yılı Siyasi Parti
(seçim zamanında)
Resim İsim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
(2) Yahya Jammeh.png Yahya Jammeh
(1965–)
18 Ekim 1996 20 Ocak 2017[2] 700863927360000000020 yıl, 94 gün 1996, 2001, 2006, 2011 Yurtsever Yeniden Yönlendirme ve İnşa için İttifak
3 Adama Barrow 2016.jpg Adama Barrow
(1965–)
20 Ocak 2017
[2]
70078143200000000002 yıl, 212 gün
(20 Ağustos 2019)
2016 Bağımsız Partiler Koalisyonu

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sanyang 1981 yılında devlet başkanı Dawda Jawara'nın Galler Prensi Charles'in düğün merasemi için Londra'da bulunduğu bir dönemde, desteğini aldığı bir kısım milis güç ile darbe gerçekleştirerek Jawara'nın makamdan indirildiğini açıklayarak kendisini Ulusal Devrim Konseyi başkanı olarak devlet başkanı olarak ilan etmiştir. Bu gelişmeler neticesinde hali hazırda ülkede konuşlu bulunan Senegal birliklerinden yardım talep eden Jawara, birliklerin müdahalesi sonucu beş günün sonunda darbe bastırılmıştır.
  2. ^ a b Resmi devir teslim töreni 19 Ocak 2017 tarihinde olması gerekirken, Jammeh görevi bırakmayı reddetmesi neticesinde Barrow'un makama gelişi 20 Ocak 2017 tarihinde gerçekleşmiştir

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]