Bolivya devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bolivya devlet başkanı, Güney Amerika'da bulunan Bolivya'da 1825 yılından bu yana devlet başkanlığı makamına gelen kişiye verilen unvandır.

Bu liste Bolivya başkanlarını listeler:

Nr. İsim Doğum-Ölüm Görev süresi
01 Simón Bolívar Palacios 1783–1830 12 Ağustos 1825 – 29 Aralık 1825
02 Antonio José de Sucre 1795–1830 29 Aralık 1825 – 18 Nisan 1828
03 José María Pérez de Urdininea 1784–1865 18 Nisan 1828 – 2 Ağustos 1828
04 José Miguel de Velasco Franco 1795–1859 2 Ağustos 1828 – 18 Aralık 1828
05 Pedro Blanco Soto 1785–1829 18 Aralık 1828 – 1 Ocak 1829
06 José Miguel de Velasco Franco 1795–1859 1 Ocak 1829 – 24 Mayıs 1829
07 Andrés Santa Cruz y Calahumana 1792–1865 24 Mayıs 1829 – 17 Şubat 1839
08 José Miguel de Velasco Franco 1795–1859 22 Şubat 1839 – 10 Haziran 1841
09 Sebastián Ágreda 1795–1874 10 Haziran 1841 – 9 Temmuz 1841
10 Mariano Enrique Calvo Cuellar 1782–1842 9 Temmuz 1841 – 22 Eylül 1841
11 José Ballivián 1804–1852 27 Eylül 1841 – 23 Aralık 1847
12 Eusebio Guilarte Vera 1805–1849 23 Aralık 1847 – 2 Ocak 1848
13 José Miguel de Velasco Franco 1795–1859 18 Ocak 1848 – 6 Aralık 1848
14 Manuel Isidoro Belzu 1808–1865 6 Aralık 1848 – 15 Ağustos 1855
15 Jorge Córdova 1822–1861 15 Ağustos 1855 – 9 Eylül 1857
16 José María Linares 1810–1861 9 Eylül 1857 – 14 Ocak 1861
17 Cunta hükûmeti: 14 Ocak 1861 – 4 Mayıs 1861
18 José Maria de Achá 1810–1868 4 Mayıs 1861 – 28 Aralık 1864
19 José Mariano Melgarejo 1818–1871 28 Aralık 1864 – 15 Ocak 1871
20 Agustín Morales Hernández 1810–1872 15 Ocak 1871 – 27 Kasım 1872
21 Tomás Frías Ametller 1802–1882 28 Kasım 1872 – 9 Mayıs 1873
22 Adolfo Ballivián Coll 1831–1874 9 Mayıs 1873 – 31 Ocak 1874
23 Tomás Frías Ametller 1802–1882 31 Ocak 1874 – 4 Mayıs 1876
24 Hilarión Grosolé Daza 1840–1894 4 Mayıs 1876 – 14 Nisan 1879
25 Pedro José Domingo de Guerra 1809–1879 14 Nisan 1879 – 10 Eylül 1879
26 Narciso Campero Leyes 1815–1896 19 Ocak 1880 – 4 Eylül 1884
27 Gregorio Pacheco Leyes 1823–1899 4 Eylül 1884 – 15 Ağustos 1888
28 Aniceto Arce Ruiz 1824–1906 15 Ağustos 1888 – 11 Ağustos 1892
29 Mariano Baptista Caserta 1832–1907 11 Ağustos 1892 – 19 Ağustos 1896
30 Severo Fernandez Alonso Caballero 1849–1925 19 Ağustos 1896 – 12 Nisan 1899
31 Cunta hükûmeti: 12 Nisan 1899–25 Ekim 1899
32 José Manuel Pando Solares 1848–1917 25 Ekim 1899 – 14 Ağustos 1904
33 Ismael Montes Gamboa 1861–1933 6 Ağustos 1904 – 4 Ağustos 1909
34 Eliodoro Villazón Montaño 1849–1939 12 Ağustos 1909 – 6 Ağustos 1913
35 Ismael Montes Gamboa 1861–1933 6 Ağustos 1913 – 6 Ağustos 1917
36 José Gutiérrez Guerra 1869–1939 15 Ağustos 1917 – 12 Temmuz 1920
37 Cunta hükûmeti: 13 Temmuz 1920 – 28 Ocak 1921
38 Bautista Saavedra Mallea 1870–1939 28 Ocak 1921 – 1 Eylül 1925
39 Felipe Segundo Guzmán 1879–1932 1 Eylül 1925 – 12 Ocak 1926
40 Hernando Siles Reyes 1883–1942 12 Ocak 1926 – 28 Mayıs 1930
41 Consejo de ministros (Bakanlar Kurulu) 28 Mayıs 1930 – 28 Haziran 1930
42 Carlos Blanco Galindo 1882–1943 25 Haziran 1930 – 5 Mart 1931
43 Daniel Salamanca Urey 1869–1935 5 Mart 1931 – 28 Kasım 1934
44 José Luis Tejada Sorzano 1881–1936 28 Kasım 1934 – 17 Mayıs 1936
45 José David Toro Ruilova 1898–1977 17 Mayıs 1936 – 13 Temmuz 1937
46 Germán Busch Becerra 1904–1939 13 Temmuz 1937 – 23 Ağustos 1939
47 Carlos Quintanilla Quiroga 1888–1964 23 Ağustos 1939 – 12 Mart 1940
48 Enrique Peñaranda del Castillo 1892–1970 12 Mart 1940 – 20 Aralık 1943
49 Gualberto Villarroel López 1908–1946 20 Aralık 1943 – 21 Temmuz 1946
50 Néstor Guillén Olmos 1890–1966 22 Temmuz 1946 – 1 Ağustos 1946
51 Tomás Monje Gutiérrez 1884–1959 15 Ağustos 1946 – 9 Mart 1947
52 Enrique Hertzog Garaizábal 1897–1981 10 Mart 1947 – 23 Ekim 1949
53 Mamerto Urriolagoitia Harriague 1895–1974 24 Ekim 1949 – 15 Mayıs 1951
54 Hugo Ballivián Rojas 1901–1993 16 Mayıs 1951 – 8 Nisan 1952
Hernán Siles Zuazo 1914–1996 11 Nisan 1952 – 16 Nisan 1952
55 Víctor Paz Estenssoro 1907–2001 16 Nisan 1952 – 17 Haziran 1956
56 Hernán Siles Zuazo 1914–1996 17 Haziran 1956 – 6 Ağustos 1960
57 Víctor Paz Estenssoro 1907–2001 6 Ağustos 1960 – 6 Ağustos 1964
58 Víctor Paz Estenssoro 1907–2001 6 Ağustos 1964 – 4 Kasım 1964
59 René Barrientos Ortuño 1919–1969 4. Kasım 1964 – 26 Mayıs 1965
60 Başkan Yardımcıları: 26 Mayıs 1965 – 2 Ocak 1966
61 Alfredo Ovando Candía 1918–1982 2 Ocak 1966 – 6 Ağustos 1966
62 René Barrientos Ortuño 1919–1969 6 Ağustos 1966 – 27 Nisan 1969
63 Luis Adolfo Siles Salinas 1925–2005 27 Nisan 1969 – 26 Eylül 1969
64 Alfredo Ovando Candía 1918–1982 26 Eylül 1969 – 6 Ekim 1970
65 Juan Torres Gonzáles 1921–1976 7 Ekim 1970 – 21 Ağustos 1971
66 Hugo Banzer Suárez 1926–2002 23 Ağustos 1971 – 21 Temmuz 1978
67 Juan Pereda Asbún 1931–2012 21 Temmuz 1978 – 24 Kasım 1978
68 David Padilla Arancibia 1927–2016 24 Kasım 1978 – 6 Ağustos 1979
69 Wálter Guevara Arze 1912–1996 6 Ağustos 1979 – 1 Kasım 1979
70 Alberto Natusch Busch 1933–1994 1 Kasım 1979 – 16 Kasım 1979
71 Lidia Gueiler Tejada 1921–2011 18 Kasım 1979 – 17 Temmuz 1980
72 Luis García Meza Tejada 1929–2018 18 Temmuz 1980 – 4 Ağustos 1981
73 Cunta hükûmeti: 4 Ağustos 1981 – 4 Eylül 1981
74 Celso Torrelio Villa 1933–1999 4 Eylül 1981 – 19 Temmuz 1982
75 Guido Vildoso Calderón 1937– 21 Temmuz 1982 – 10 Ekim 1982
76 Hernán Siles Zuazo 1914–1996 10 Ekim 1982 – 5 Ağustos 1985
77 Víctor Paz Estenssoro 1907–2001 6 Ağustos 1985 – 6 Ağustos 1989
78 Jaime Paz Zamora 1939– 6 Ağustos 1989 – 6 Ağustos 1993
79 Gonzalo Sánchez de Lozada 1931– 6 Ağustos 1993 – 6 Ağustos 1997
79 Hugo Banzer Suárez 1926–2002 6 Ağustos 1997 – 7 Ağustos 2001
81 Jorge Quiroga Ramírez 1960– 7 Ağustos 2001 – 6 Ağustos 2002
82 Gonzalo Sánchez de Lozada 1931– 6 Ağustos 2002 – 17 Ekim 2003
83 Carlos Mesa 1953– 17 Ekim 2003 – 9 Haziran 2005
84 Eduardo Rodríguez 1956– 9 Haziran 2005 – 22 Ocak 2006
85 Evo Morales 1959– 22 Ocak 2006 – 10 Kasım 2019
86 Jeanine Áñez Chávez (geçici) 1967– 11 Kasım 2019 - günümüz

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]