Usame Hammad

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Usame Hammad
أسامة حماد
Vekaleten Libya Başbakanı
(Ulusal İstikrar Hükûmeti)
Görevde
Makama geliş
16 Mayıs 2023
Abdulhamid Dibeybe ile ihtilaflı
Başkan Muhammed el-Menfi
Yerine geldiği Fethi Başağa
Kişisel bilgiler
Doğum Usame Saad Hammad Salih el-Kabaili
1979 (44-45 yaşında)
Ecdebiye, Libya
Milliyeti Libyalı
İmzası

Usame Saad Hammad Salih[1] (Arapça: أسامة حماد; d. 1979)[2] Libyalı bir siyasetçidir. 16 Mayıs 2023 tarihinde Temsilciler Meclisi tarafından vekaleten Libya başbakanı olarak atanmıştır.[3] Görevi Fethi Başağa'dan devraldı. Daha önceleri Başağa'nın maliye bakanıydı.[4]

Siyasi kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hammad, 2013 yılında Libya hükümetinde uzmanlık alanının bir parçası olan Atom Enerjisi Komisyonu başkanı olarak çalıştıktan sonra, önceki Ulusal Kongrenin (şimdiki Yüksek Danıştay) Ömer el-Hassi liderliğindeki paralel bir hükümeti başkent Trablus'un kontrolünü ele geçirmekle görevlendirmesinin ardından Libya'nın doğusundaki Beyda şehrine taşınan hükümetin Uluslararası İşbirliği Ofisi başkanlığını üstlendi. Bu dönemde Libyalılar Usame Hammad'ı henüz tanımıyordu ancak 17 Aralık 2015'te BM gözetiminde Fas'ın Skhirat kentinde Libya'daki çatışmanın tarafları arasında imzalanan bir anlaşmayla kurulan Ulusal Mutabakat Hükümetinin başkanı Fayiz es-Serrac'ın kendisini maliye bakanı olarak atamaya karar vermesinin ardından tekrar Trablus'a döndüğünde tanınmaya başlandı. Ocak 2016 itibarıyla Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti çalışmalarına başlayan Hammad, 2 Ocak 2016'da Tunus'ta yapılan ilk hükümet toplantısına katılan diğer 17 bakanla birlikte çalıştı.[5]

Kısa bir süre sonra Temsilciler Meclisi ile hükümet arasında siyasi bir anlaşmazlık ortaya çıktı. Bu anlaşmazlıkta Usame Hammad'ın tutumu netti; ülkedeki en yüksek yasama yetkisine sahip olan Temsilciler Meclisinin yanında yer aldı. Ayrıca ulusal orduya karşı milislere verdiği destek nedeniyle bu hükümetin en büyük muhalifi olan Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusuna da destek verdi. Bakan Hammad'ın bu tutumu Fayiz es-Serrac'ın Ekim 2018'de onu görevden almasına ve yerine aynı şehirden (Ecdebiye) gelen Faraj Bumtari'yi atamasına neden oldu. O dönemde Hammad bu kararı kollarını açarak karşıladı ve bir açıklama yayınlayarak "Ülkeye bir şeyler kazandırmak ve reform yapmak için çok çabaladığım için bu görev benim için bir onur değil, bir görevdir" dedi. Açıklamasının sonunda, "herhangi bir eksiklik ya da başarısızlık için Libya halkından özür dilediğini ve yeni Maliye Bakanı Faraj Bumtari'ye başarı ve iade-i itibar dilediğini" ifade etti.

Şubat 2022'de Temsilciler Meclisi, Meclis tarafından muaf tutulan ve halen iktidarda olan Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti yerine Fethi Başağa'yı yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi. 1 Mart 2022'de Temsilciler Meclisi resmi oturumunda, oturuma katılan 101 milletvekilinden 92'sinin oyuyla Fethi Başağa hükümetine güvenoyu verdiğini açıklarken, Usame Hammad da planlama ve maliye bakanı olarak yeni hükümette yer alan 33 isim arasında yer aldı.

Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümet ile görevden ayrılan Dibeybe hükümeti arasındaki anlaşmazlık göz önüne alındığında, Usame Hammad yeni hükümetin meşruiyetini savunan en önde gelen bakanlardan biri.

Hammad aynı zamanda Dibeybe hükümetinin bir numaralı düşmanı olarak görülüyor, özellikle de Dibeybe defalarca Başağa hükümetindeki mali suiistimaller hakkında açıklamalar yaptığı için. Daha önce de Libya başsavcılığına Dibeybe hükümetindeki mali yolsuzluklarla ilgili şikayetlerde bulunmuş, en son iki ay önce Trablus hükümetinin Bingazi'deki kanser hastası çocuklara bütçe fonlarının tahsis edilmesini engellediğini ve Ürdün'deki tedavinin gecikmesi sonucu dokuz çocuğun hayatını kaybettiğini iddia etmişti.

Hammad, Libya Ulusal Ordusunun yıllar önce kentteki aşırılık yanlısı örgütlere karşı yürüttüğü savaş nedeniyle yerle bir olan Bingazi kentini yeniden inşa etme planını bizzat yönetiyordu.

Temsilciler Meclisi 16 Mayıs 2023 tarihinde, yaklaşık 15 ay görevde kalan Fethi Başağa'nın yerine Maliye Bakanı Usame Hammad'ın başbakanlık görevini yürütmesine karar verdi. Analistlere göre bu atama, milletvekillerinin Başağa'nın geçtiğimiz dönemdeki performansını her alanda eleştirmesi ve yerine getirilmeyen vaatlerin yanı sıra belirtilen süre zarfında tamamlanmayan birkaç projenin ardından geldi.[2]

Daniel Fırtınası sırasında, kriz boyunca Libya'nın doğusundaki müdahaleye liderlik etmiştir.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "LANA gets the ministerial formation presented by Fatehi Bashagha to the House of Representatives". Libyan News Agency. 28 Şubat 2022. 10 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2023. 
  2. ^ a b "من هو أسامة حماد المكلف بتسيير مهام رئاسة الحكومة الليبية؟ - Who is Osama Hammad, who is assigned to run the duties of the presidency of the Libyan government?". alwatan-ly.com (Arapça). 17 Mayıs 2023. 24 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 
  3. ^ "Libya parliament suspends rival eastern-based PM Bashagha". www.aljazeera.com (İngilizce). 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2023. 
  4. ^ "Libya parliament replaces its appointed PM, spokesperson says". The Business Standard (İngilizce). 16 Mayıs 2023. 31 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2023. 
  5. ^ Zaptia, Sami (2 Ocak 2016). "Serraj holds GNA meeting in Tunis". Libya Herald. 27 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Werfali, Ayman (12 Eylül 2023). "Eastern Libya authorities say 2,000 dead in flood, thousands missing". Reuters (İngilizce). 25 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2023.