Kullanıcı:LostMyMind/BM logları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Anasayfada 2021 Şubat ayından itibaren yer almış BM içerikleri:

2021[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2021[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Henüz anasayfada BM bölümü yoktu.

Şubat 2021[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Yahudilik dininin peygamberi Musa'nın adının "(sudan) çekmek/çıkarmak" anlamına geldiğine inanılır. Tevrat'a göre bebekken kendisi Nil nehrine bırakıldıktan sonra bulunmasından dolayı ona bu ad verilmiştir."
  2. "1932 - 1950 yılları arasında Türkiye'de ezan Türkçe okunmuştur."
  3. "
    Saddam Hüseyin
    2006 yılında Saddam Hüseyin'in insanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı asılarak idam edilmesi üzerine Libya'da 3 günlük yas ilan edildi."
  4. "Türk Anadolu rock müzisyeni Barış Manço, 1971'de Anadolu turnesinin Kütahya ayağında uzun saçları yüzünden tehdit edilmiş ve tur otobüslerine dinamitle saldırı düzenlenmiştir."
  5. "Marie Rogêt'nin Sırrı, gerçek bir cinayetin ayrıntıları üzerine kurgulanmış ilk cinayet öyküsüdür."
  6. ".bv alan kodu, kimsenin yaşamadığı Bouvet Adası'na aittir."
  7. "Tüm doğal karbonhidratlar içinde en tatlısı fruktozdur."
  8. "Arjantin, Temmuz 2010'da bütün ülke çapında eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Latin Amerika ülkesi olmuştur."
  9. "
    Hamlet
    Hamlet, Goethe'den Dickens'a, Joyce'tan Murdoch'a birçok yazara esin kaynağı olmuş ve "Külkedisi'nden sonra en çok filme çekilen öykü" olarak tanımlanmıştır."
  10. "Türkiye'den Avusturya'ya göç etmiş Sefarad Yahudileri, Viyana'da İslami mimari stiliyle Türkischer Tempel (Türk Tapınağı) isimli bir sinagog inşa ettirmiştir."
  11. "Reddedilenler Salonu, Fransa'da açılan Paris Salonu'na jüri tarafından kabul edilmemiş eserlerin sergilenmesi amacıyla açılmıştır."
  12. "1880-1920 döneminde İzmir'de Afrika kökenli Türklerin her yıl üç hafta süreyle kutladığı Dana Bayramı günümüzde artık iki gün sürmektedir."
  13. "Sıcak çikolata, 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar ilaç olarak da kullanıldı."
  14. "Amerikan drama TV dizisi Lost'un final sezonunun ilk bölümü "LA X", ABD Başkanı Barack Obama'ya yıllık konuşmasını erteletti."
  15. "
    Bir mağza vitrinindeki iki mankenden birinin üzerinde mavi-lacvert çizgili pijama giydirilmiş, altındaki yazıda "Müjde Gaffur Pijaması geldi!!!" yazıyor.
    Avrupa Yakası'nda Peker Açıkalın'ın canlandırdığı kapıcı ailesinin oğlu Gaffur Aksoy karakterinin üzerine sürekli giydiği çizgili pazen pijama (resimde) dizinin yayınlandığı dönemde Türkiye'de yeniden moda oldu."
  16. "Antonio Salieri'nin Wolfgang Amadeus Mozart tarafından hazırlanmış olan Cosi fan tutte ile aynı librettoyu kullanarak bir opera eseri hazırlamayı denediğine dair belgeler bulunmuştur."
  17. "Soğuk Savaş yıllarında ABD halkını nükleer saldırılara karşı eğitmek amaçlı hazırlanmış Duck and Cover, bir atom bombası patlamasında yere yatıp siper almayı öğütler."
  18. "Selahattin Ülkümen, II. Dünya Savaşı sırasında Yahudileri kurtarmak için verdiği çabalar sonucu Uluslararası Dürüstler ödülü aldı."
  19. "Türk sinemasında LGBT teması 1962 yılında çekilen Ver Elini İstanbul ile başlamakta ve bu filmde ilk defa iki kadının öpüşmesi (Mualla Kavur ve Leyla Sayar) yer almaktadır."
  20. "
    Pokémon jetleri
    All Nippon Airways, 1998'den beri Pokémon jetlerini işletmektedir."
  21. "Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ilk amblemi Fenerbahçe burnundaki ışık saçan deniz feneri, renkleri ise sarı ve beyazdır."
  22. "Samuel Beckett'ın yazdığı tiyatro oyunu Geliş ve Gidiş, çeviriye göre 121 ila 127 sözcük uzunluğundadır."
  23. "Katrina Kasırgası sebebiyle ABD'nin bir şehri olan New Orleans'ın %80'i sular altında kalmıştır."
  24. "Dünyanın en eski merkez bankası, 1668 yılında kurulan İsveç Ulusal Bankası'dır."
  25. "Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Toros kurbağası sadece Türkiye'de Bolkar Dağları'nda yaşamaktadır."
  26. "Ruj, Ortaçağ Avrupasında "şeytanın cisimlenmiş hâli" olarak görüldüğü için kilise tarafından yasaklanmıştır."
  27. "Amerikan televizyon dizisi Glee için ilk senaryo, Aptallar için Senaryo Yazımı (orj. Screenwriting for Dummies) adlı kitap yardımıyla yazılmıştır."
  28. "Hadislere göre Miraç'ta önce 50 vakit olarak bildirilen namaz, İslam peygamberi Muhammed'in birkaç kere geri dönüp Allah'tan namazı hafifletmesini dilemesi üzerine beş vakte indirilmiştir."

Mart 2021[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "
    Galatasaray'ın Gayın ve Sin'li arması (1923)
    Galatasaray Spor Kulübü'nün ilk ambleminde yer alan Arap alfabesi harfleri Ğayn ve Sin, Latin alfabesine geçilmesiyle yerlerini G ve S'ye bırakmıştır."
  2. "Arama motoru Google'ın adı "googol" sözcüğünün yanlış yazımı sonucunda ortaya çıkmıştır."
  3. "Osmanlı İmparatorluğu'nun posta hizmetlerini, 1840'ta düzenli bir posta servisi kurulana kadar toplam dokuz farklı Avrupa ülkesi yürütmüştür."
  4. "Türk sinemasında LGBT teması, ilk kez 1962 yılında çekilen Ver Elini İstanbul ile başlamış ve bu filmde ilk defa iki kadının öpüşmesi yer almıştır."
  5. "Hayvanlar aleminde en az 500 türde eşcinsel davranış belgelenmiştir."
  6. "Sait Faik Abasıyanık, Şahmerdan kitabında yer alan Çelme isimli hikâyesiyle halkı askerlikten soğutmakla suçlanarak askerî mahkemeye verilmiştir."
  7. "Güneş tutulması sırasında çok kısa bir süre bile olsa Güneş'e doğrudan bakmak, retinada kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilmektedir."
  8. "
    Elinor Ostrom
    1968'den beri verilmekte olan Nobel Ekonomi Ödülü, ilk defa 2009 yılında bir kadına (Elinor Ostrom) layık görülmüştür."
  9. "İstiklâl Marşı'nın şiiri için açılan beste yarışmasını kazanan Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi 1924-1930 yılları arasında çalınmış, sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör'ün bestelediği bugünkü beste yürürlüğe girmiştir."
  10. "Web tarayıcısı Mozilla Firefox'un 3.0 sürümü ilk çıktığında 24 saatte 8 milyondan fazla indirme ile rekor kırmıştır."
  11. "Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yönetim başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town ve yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere toplam üç başkenti vardır."
  12. "Albanya'ya yerleşen Yahudiler nedeniyle Hazar Kağanlığı Yahudiliği devlet dini olarak seçmiştir."
  13. "Atatürk'ün özel doktoru Kamil Rıfkı Urga, Afgan hükûmetinin Türkiye’den talebi üzerine Kâbil’e giderek burada ülkenin ilk tıp fakültesini kurmuştur."
  14. "Sıcak çikolata, 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar ilaç olarak da kullanılmıştır."
  15. "İttihat ve Terakki’nin kurucularından Abdullah Cevdet, gençliğinde intihar girişiminde bulunan Ziya Gökalp’i kurtaran tıp doktorudur."
  16. "
    Natalia Oreiro'nun portresi. Yeşile boyalı saçlarına bir kırmızı çiçek takılmış.
    Kariyerinin çoğunu Arjantin'de geçirmiş olan Natalia Oreiro, Latin Grammy Ödülleri'ne aday gösterilen ilk Uruguaylı müzisyendir."
  17. "Turgut Özal, vasiyetinde "Öldükten sonra beni İstanbul’a defnedin. Kıyamete kadar Fatih Sultan Mehmed’in manevi ruhaniyeti altında bulunmak istiyorum" demiştir."
  18. "Rubik Küpü'nün beş boyutlu versiyonunu Ocak 2007'ye kadar yalnızca yedi kişi çözebilmiştir."
  19. "Yorgun Savaşçı dizisi; Atatürk ve Kurtuluş Savaşı karşıtı olması, Çerkez Ethem'i övmesi ve askerlere kötü lakap takılması gerekçesiyle Kenan Evren yönetimindeki askerî idare tarafından yaktırılmıştır."
  20. "Bebek Musa'nın bulunduğu yerin günümüzdeki Ben Ezra Sinagogu olduğuna inanılır."
  21. "Kıbrıs Harekâtı'nın başlamasından bir ay sonra, Kıbrıs'taki Muratağa, Sandallar ve Atlılar köy halklarının neredeyse tamamı EOKA-B çeteleri tarafından öldürülmüştür."
  22. "
    Olympia
    Olympia tablosu 1865 yılında Paris Salonu'nda sergilenirken, Salon yönetimi tabloyu saldırı ihtimaline karşı koruma altında tutmak zorunda kalmıştır."
  23. "1942'de Filistin'e gitmekte olan Struma gemisi bozulunca, Türkiye 778 Yahudi yolcusunun inmesine izin vermeden gemiyi Karadeniz'e çektirmiş, gemi orada bir Sovyet denizaltısı tarafından batırılmıştır."
  24. "2005 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmak isteyen Lübnan, İsrail'in yarışmada bulunması sebebiyle katılmaktan vazgeçmiştir."
  25. "Modern otomobilin icadı sürecinde yaklaşık 100 bin dolayında patent alınmıştır."
  26. "Off-Off-Broadway tiyatroları 1958'de Off-Broadway'e tepki olarak ve "ticari tiyatronun tamamen reddi" fikriyle başlamıştır."
  27. "
    Yahudiler, domuzun sütünü içip dışkısını yerken
    Köln Katedrali'nde, Yahudilerin domuz sütü içtiğini gösteren gravür bulunmaktadır."
  28. "Simpsonlar'da yer alan ve söz konusu ailenin üyesi olan Marge Simpson, Ekim 2009 tarihli Playboy dergisinin kapağında yer almıştır."
  29. "Orhan Pamuk'un ilk basımında 100 bin adet basılan Masumiyet Müzesi kitabının çeviri hakları, daha kitabın yazılması bitmeden 30'un üzerinde dilde yayımlanmak üzere satılmıştır."
  30. "Otuz Yıl Savaşı sırasında Almanya'nın nüfusu %30 oranında azalmıştır."
  31. "İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamı'Karabağ Savaşı sırasında gerçekleşen en kapsamlı sivil katliam olarak nitelendirmiştir."

Nisan 2021[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Anasayfa, Vikipedi'de en çok ziyaret edilen sayfadır."
  2. "
    Siyah zemin üzerinde ortada parlak mavi bir yıldız, etrafında küresel bir kırmızı bulut ve onun dışında kesişen yeşil yay yapıları.
    Kedi Gözü bulutsusu, düğümler, püskürtmeler ve yaysal yapılar ile bilinen en karmaşık yapılı gezegenimsi bulutsudur."
  3. "Rahim ağzı kanseri için bir tarama testi olan Pap smear yaptırmak ayrıca bu kanserin oluşma olasılığını da azaltmaktadır."
  4. "Mao Asada, 2010 Kış Olimpiyatları'nda, aynı programda iki üçlü Axel atlaması yapan ilk kadın artistik buz patencisi olmuştur."
  5. "Sonsuz maymun teoremi, bir maymunun bir daktilonun tuşlarına sonsuz bir süre boyunca gelişigüzel basarak belirli bir metni (örneğin William Shakespeare'in tüm yapıtlarını) neredeyse kesin olarak yazabileceğini ortaya koymaktadır."
  6. "Çin'deki azınlıklardan biri olan anasoylu Mosuo toplumunda evlilik kurumu bulunmaz."
  7. "John Strutt Rayleigh ve William Ramsay 1904'te soygaz keşiflerinden dolayı sırasıyla fizik ve kimya dallarında Nobel Ödülü kazanmışlardır."
  8. "
    Pan Gu'yu betimleyen bir resim.
    Pan Gu'yu betimleyen bir resim.
    Çin mitolojisine göre, Pan Gu adındaki efsanevi yaratığın terinden yağmurlar, nefesinden rüzgârlar, kanından nehirler, gözlerinin birinden Ay birindense Güneş ortaya çıkmıştır."
  9. "İstanbul Fatih'teki Kanlı Kilise, Osmanlı döneminde camiye çevrilmeyerek Rumların ibadetine bırakılmış Bizans döneminden kalma tek kilisedir."
  10. "Adolesanlarda görülen ve omurga eğrilmesinin 30 dereceden fazla olduğu skolyoz vakaları, kızlarda erkeklerden 10 kat daha sık görülür."
  11. "İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'a göre İslam Peygamberi Muhammed'in geleceği Tevrat'ta ve İncil'de bildirilmiştir."
  12. "Antik Mısır'da Firavun, doğruluk ve adalet tanrıçası Ma'at'ın yeryüzündeki temsiliydi."
  13. "Vatikan'da ilk kez 1922'de bir Papa hristiyan olmayan bir ressama (Mihri Müşfik Hanım) poz vermiştir."
  14. "
    Andromeda Gökadası'nın kızılötesi görünümü, Spitzer Uzay Teleskobu
    Andromeda Gökadası'nın kızılötesi görünümü, Spitzer Uzay Teleskobu
    Andromeda Galaksisi (resimdeki), bir trilyon (1012) yıldıza ev sahipliği yapmaktadır."
  15. "Metin2 2009'da Avrupa'da 7.000.000 aktif kullanıcıyla dünyada toplam 50.000.000 kullanıcıya sahipti."
  16. "Ankara'daki Kuğulu Park'ın ilk beyaz kuğuları Viyana'dan, şimdiki siyah kuğuları ise Pekin'den gelmiştir."
  17. "Avrupa sınırları içinde Budistlerin çoğunlukta bulunduğu tek bölge Rusya'ya bağlı Kalmukya'dır."
  18. "Floransa Büyük Sinagogu'nun planı bir haç şeklindedir."
  19. "Morgue Sokağı Cinayetleri dedektifin önce vardığı sonucu açıkladığı, ardından bu sonuca nasıl vardığını ayrıntılarıyla anlattığı anlatım tekniğinin kullanıldığı ilk öyküdür."
  20. "
    Makaroni pengueni
    Makaroni pengueni
    Makaroni pengueninin adı, 18. yüzyıl İngiltere'sinin gösterişli ve aşırı süslü makaroni modasına atfen verilmiştir."
  21. "II. Elizabeth, nisan ayında doğmasına rağmen, doğum günü geleneğe göre haziran ayının üçüncü cumartesi günü kutlanmaktadır."
  22. "Goya'nın evinin iki katındaki duvar sıvasına yağlı boya ile çizdiği Kara Resimler, 1873'te, evin bulunduğu çiftlik yıkılmadan önce, Prado Müzesi yetkilileri gözetiminde tuvale aktarılmıştır."
  23. "Honduras, ilk muz cumhuriyeti devletidir."
  24. "Yafa Saat Kulesi, II. Abdülhamid'in hükümdarlığının 25. yıldönümü şerefine dikilen yüzden fazla saat kulesinden biridir."
  25. "Bar Kohba İsyanı'ndan sonra "Yehuda toprakları"nın adı "Filistin toprakları"na çevrilmiştir."
  26. "
    Birkaç parça hellim
    Birkaç parça hellim
    Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemi olan hellim, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ihraç ettiği tarımsal ürünlerin dörtte birinden fazlasını oluşturur."
  27. "İbn-i Sina'nın 11. yüzyılda yazılmış 14 ciltlik tıp ansiklopedisi El-Kanun fi't-Tıb 19. yüzyılın başlarına kadar tıbbî otoritesini korumuştur."
  28. "2008 Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda en iyi haberciliği yapan basın mensuplarına Türkiye Bisiklet Federasyonu para ödülü vermiştir."
  29. "Niğbolu Muharebesi'nde esir alınan Johannes Schiltberger, Türkler ve Tatarlarla geçirdiği 33 yılı sonradan bir seyahatname olarak yazmıştır."
  30. "I. Mithridatis entrikacılar tarafından öldürülmekten korktuğu için Paflagonya'ya kaçtıktan sonra, MÖ 281'de orada Pontus Krallığı'nı kurmuştur."

Mayıs 2021[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "
    1 Eylül 1939 sabah saat 4.45'te Westerplatte'yi bombalayan Alman Schleswig-Holstein zırhlısı
    1 Eylül 1939 sabah saat 4.45'te Westerplatte'yi bombalayan Alman Schleswig-Holstein zırhlısı
    II. Dünya Savaşı'nın başlamasına neden olan Polonya Seferi sonucunda Polonya, Almanya ve Sovyetler Birliği tarafından paylaşılmıştır."
  2. "Mehmet Âkif Ersoy'un Süleymaniye Kürsüsünde adlı eserinde İstanbul'daki bir vaazını şiirleştirdiği vaiz, Japonya'yı İslamiyetle tanıştıran Abdürreşid İbrahim'dir."
  3. "1929 yılında, Hans von Euler-Chelpin ve Arthur Harden, "şekerin fermantasyonu ve fermantatif enzimler üzerine araştırmaları için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır."
  4. "Cinsel aktif kadınların çoğu hayatları boyunca bir zamanda rahim ağzı kanserine neden olan insan papilloma virüsü ile enfekte olmuştur."
  5. "Lüzinyanlar Lefkoşa'nın etrafına surlar inşa etmiştir ve bu surlar, düzensiz bir beşgen şeklinde yapılmıştır."
  6. "
    La Massana
    La Massana
    Andorra'nın La Massana komününde ulaşım karayolu, helikopter ve telesiyejle yapılır."
  7. "İki Dil Bir Bavul filmi, bir öğretmenin Kürtçe konuşan ve Türkçe bilmeyen öğrencilerinden gaz istemesi ve onların gaz yerine (Kürtçesi 'gaz' olan) kerpeten getirmesi olayından kaynaklanmıştır."
  8. "İspanya'da eşcinsel evliliğin resmîleşmesiyle (3 Temmuz 2005) kanunun uygulandığı ilk yıl 4500 eşcinsel çift evlendi."
  9. "Pigmentler bir kere evrimleşmiş olmasına karşın, resim oluşturabilen karmaşık göz yapıları, birbirinden bağımsız olarak 50 ila 100 kere evrimleşmiştir."
  10. "II. Abdülhamid 1900 yılında İstanbul Boğazı için iki köprü projesi hazırlatmıştır."
  11. "
    Hubble Uzay Teleskobu'ndan göründüğü şekliyle Mars
    Hubble Uzay Teleskobu'ndan göründüğü şekliyle Mars
    Mars (resimde) yüzeyinin kızıl-turuncu görünümü, hematit ya da pas adıyla tanınan demir oksitten (Fe2O3) kaynaklanmaktadır."
  12. "Yahudilere karşı yapılan 1934 Trakya Olaylarında hayatını kaybeden tek kişi, Yahudileri korumaya çalışan bir Türk onbaşıydı."
  13. "2008'de Kıbrıs Cumhuriyeti başkanlığına seçilen Dimitris Hristofyas, adadaki İngiliz üslerini kaldırmaya ant içti ve adadaki Büyük Britanya varlığını "sömürgeci bir leke" olarak niteledi."
  14. "1933'ten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde çalışmaya başlayan Batılı öğretim üyeleri arasında Nazilerden kaçan profesörler de vardı."
  15. "Ankara'daki Güvercinlik Hava Üssü'nün güvenliği için civardaki binaların pistten daha yüksek olamayacağı kuralı getirilince bazı büyük inşaat projeleri iptal olmuştur."
  16. "
    Mikael VII Doukas'ın kabartma resmi
    Mikael VII Doukas'ın kabartma resmi
    Bizans Ordusu'ndaki bir isyan üzerine imparator VII. Mihail Anadolu'ya giren Selçukluların aldıkları toprakları onlara terketmiş, Süleyman Şah da isyanı bastırmak için Bizans kralına bir ordu vermiştir."
  17. "Futbolculuğun yanında amatör olarak perküsyonistlikle de uğraşan Dion Dublin, The Dube adını verdiği bir müzik enstrümanı icat etmiştir."
  18. "Kemal Kayacan, 2011 yılı itibarıyla, suikast sonucu hayatını kaybeden en yüksek rütbeli Türk Silahlı Kuvvetleri mensubudur."
  19. "Bilimkurgu TV dizisi Yıldız Geçidi hayranlarının Cheyenne Dağı'nın altında gerçek bir Yıldız Geçidi olduğuna inanmaları dizinin 4. sezonunda "Point of No Return" bölümüne esin kaynağı olmuştur."
  20. "Anthemius'un başlattığı Theodosius surları ile Konstantinopolis'in büyüklüğü neredeyse ikiye katlanmıştır."
  21. "
    Türkiye'de de bulunan Cheiracanthium mildei türü
    Türkiye'de de bulunan Cheiracanthium mildei türü
    Mart 2011'de Mazda şirketi; ABD, Kanada ve Meksika'daki 65 bin Mazda 6 modelini benzin deposunda yuva yapan Cheiracanthium cinsinden bir örümcek nedeniyle piyasadan geri çekeceğini açıklamıştır."
  22. "Bristol Üniversitesi Fizik Bölümünde akademisyen olarak çalışan Frederick Charles Frank, kristal yapılardaki kusurlardan olan dislokasyon terimini kullanan ilk isim olmuştur."
  23. "Havada ters perende atarken, tek ayakla topa vurma eylemi olan röveşata sözcüğü Türkçeye, İtalyancada da aynı anlamı taşıyan ve kökeni tepetaklak etmek/olmak anlamı taşıyan "rovesciare" kelimesine dayanan "rovesciata" sözcüğünden geçmiştir."
  24. "Panda Cheese isimli peynir markasının üreticisi olan Arab Dairy için Advance Marketing adlı şirket tarafından hazırlanan ve Mısır televizyonlarında yayınlanan Never Say No to Panda isimli reklam serisi, kısa sürede bir internet fenomeni haline gelmiştir."
  25. "Koltuk altı, insan vücudundaki ateşin ölçüldüğü dört yerden biridir."
  26. "
    DNA substratı (kırmızı ve mavi) ile kompleksleşmiş bir EcoRV homodimerinin (yeşil) şematik yapısı
    DNA substratı (kırmızı ve mavi) ile kompleksleşmiş bir EcoRV homodimerinin (yeşil) şematik yapısı
    Restriksiyon enzimi EcoRV DNA'yı kesmeden önce onu 50° büker."
  27. "Georgios Mouzalon, ailesi aşağı tabakadan olmasına rağmen II. Theodoros'un çocukluk arkadaşı olarak onunla beraber yükselmiştir."
  28. "Çağan Irmak, 2010 yapımı Prensesin Uykusu filminin senaryosunu Redd grubunun 2006 yılında çıkan Kirli Suyunda Parıltılar albümünde yer alan "Prensesin Uykusuyum" şarkısından ilham alarak yazmıştır."
  29. "Halide Edib Adıvar'ın aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan 1949 yılı filmi Vurun Kahpeye, gösterildiği dönemde tam üç kez sansüre uğrayarak gösterimine daha sonra devam etmiştir."
  30. "Büyük Okyanus'taki düşük rakımlı ada ülkeleri iklim değişikliği sonucu suların yükselecek olması nedeniyle batma tehlikesiyle karşı karşıyadır."
  31. "
    Bir dört yüzlü
    Bir dört yüzlü
    Eğer dört eşit rezistör birbirine bağlanarak bir dört yüzlü (resimde) oluşturursa, iki köşe arasındaki direnç, bir rezistörün direncinin yarısı kadardır."

Haziran 2021[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Amerika kıtasında jaguardan sonra ikinci en büyük kedi olan puma; kaplan, aslan ve jaguardan sonra dünyanın en büyük dördüncü kedisidir."
  2. "İspanya'nın Alameda şehri yaklaşık 780 yıl boyunca Müslüman kontrolü altında kalmıştır."
  3. "Kuzey Kore'nin resmi ideolojisi olan Juche (bağımsız duruş ve kendi kendine yetebilme hali), 1955'te Sovyetler Birliği'ndeki stalinsizleşme siyasetlerine bir tepki olarak ortaya çıkmıştır."
  4. "Göçlerle sayıları iyice azalan Afganistan Yahudilerinin sayısı 2005'te 1'e düşmüştür."
  5. "
    III. Osman
    III. Osman
    III. Osman sarayda dolaşırken cariyelerle karşılaşmak istemediği için ayakkabılarına demir ökçeler taktırmıştı, bu sayede ayak sesini uzaktan duyabilen cariyeler onun yolundan çekiliyorlardı."
  6. "Günümüzde çok güçlü satranç ustalarına FIDE tarafından verilen Büyükusta unvanı, resmi olarak 1914 Sankt-Peterburg Satranç Turnuvası'nın sponsorlarından Rus Çarı II. Nikolay tarafından galiplere verilmiştir."
  7. "İnsanlığın varlığını ilan eden Arecibo mesajının hedeflendiği M13 küresel yıldız kümesi, mesaj ulaştığında orada olmayacaktır."
  8. "II. Dünya Savaşı sırasında Samuel Beckett, Fransa Alman işgali altındayken iki yıl boyunca Fransız Direnişi için kurye olarak çalışmıştır."
  9. "Arapçada "rahat-ul hulküm" (boğaz rahatlatan) olarak geçmekte olan ve bu tamlamadan türetilen lokum, Anadolu'da 15. yüzyıldan beri yapılmaktadır."
  10. "
    Kur'an
    Kur'an
    Günümüzde bilinen en eski Kur'an mushafı, üçüncü Halife Osman tarafından yaptırılmıştır ve Taşkent'te bulunmaktadır."
  11. "1967 Kayseri stadyum faciasının ardından Türkiye'nin Spor İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Kamil Ocak, Türkiye İkinci Ligi'nin kaldırılmasını talep edeceğini açıklamıştır."
  12. "Türkiye, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı sonunda yenilmesinden sonra, Osmanlı Devleti'nin yerine kurulan ardıl devletler içinde tek bağımsız devlettir."
  13. "Konya'da iken Atatürk'ü yeren bir şiir okuduğu iddiasıyla 1932 yılında tutuklanarak Sinop Cezaevi'nde tutuklu hayatı süren Sabahattin Ali, Aldırma Gönül şiirini burada yazmıştır."
  14. "Suudi Arabistan'ın resmî sloganı şehadettir."
  15. "
    Ermenistan bayrağı
    Ermenistan bayrağı
    Ermenistan bayrak kanunu Ermenistan bayrağı'nın renk tonlarının pantone veya RGB kodlarını belirtmediği için kullanımdaki bayraklarda kırmızı, mavi ve turuncunun çeşitli tonları görülebilmektedir."
  16. "Rahim ağzı kanseri ile insan papilloma virüsü enfeksiyonu arasındaki ilişki, akciğer kanseri-sigara ilişkisinden daha sıkıdır."
  17. "Ezra ve Nehemya Operasyonu'nun ardından 120.000'den fazla Yahudi nüfusu bulunan Irak'ta sadece 6000 Yahudi kalmıştır."
  18. "12 Eylül 1980 Askeri Darbesinden sonra yaşanan işkenceler ile öne çıkan Diyarbakır Cezaevi, The Times tarafından "Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi" arasında gösterilmiştir."
  19. "İslam peygamberi Muhammed'in ayı kostümü ile gösterildiği South Park bölümünün yayımcısı tarafından sansürlenmesine protesto olarak, "herkes Muhammed'i çizsin" kampanyası başlatılmıştır."
  20. "
    Ziya Gökalp
    Ziya Gökalp
    Ziya Gökalp, babası tarafından Türk ırkına sahip olduğundan emin olsa da bunun önemsiz olduğunu, milliyeti belirleyen unsurların alınan terbiye ve hissedilen duygular olduğunu belirtmiştir."
  21. "Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan iki kişi (Boris Pasternak, Sovyetler Birliği hükümetinin baskısı nedeniyle, ve Jean-Paul Sartre, geçmişte tüm resmî ödülleri reddettiği için) bu ödülü reddetmiştir."
  22. "İsrail, Kudüs Yasasıyla Kudüs'ün tamamını başkent ilan etmiş, fakat bu BM tarafından tanınmamıştır."
  23. "Colin Pitchfork, DNA parmakizleme deliliyle cinayetten hüküm giyen ve toplu DNA taraması ile yakalanan ilk katil olmuştur."
  24. "Amerikan animasyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun sekizinci bölümü olan "The Telltale Head"in adı, Edgar Allan Poe'nun kısa öyküsü "Gammaz Yürek"e (The Tell-Tale Heart) bir göndermedir."
  25. "
    SN 1604 süpernova kalıntısı
    SN 1604 süpernova kalıntısı
    1604 yılında patlayan Süpernova 1604, Venüs hariç gece gökyüzündeki tüm yıldız ve planetlerden daha parlak olarak çıplak gözle gözlemlenebilmiştir."
  26. "Bugün bilinen en eski kalıp baskı kitap, Çin'de Dunhuang'da bulunmuş 868 yılına ait Çince bir Elmas Sutra kopyasıdır."
  27. "Lost dizisinde yer alan kurgusal karakterler Nikki ve Paulo seyirciler tarafından o kadar sevilmedi ki yapımcılar ikisini de hikaye gereği öldürdüler."
  28. "2000 yılında Daniel McFadden ayrık seçimlerin analizi için teori ve metodlar geliştirdiği için Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır."
  29. "The Guardian gazetesi 1819'da Peterloo Katliamı'ına tepki olarak kurulmuştur."
  30. "
    Michael Jackson (1984)
    Michael Jackson (1984)
    Michael Jackson videografisinde yer alan video kliplerin bazıları, süre, harcanan para ve klip hikâyesi uyumuyla pop şarkıcısı Michael Jackson'ın Guinness Dünya Rekorları'na geçmesini sağlamıştır."

Temmuz 2021[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "1896 Yaz Olimpiyatları'nın ilk gününde yapılan erkekler üç adım atlama müsabakalarında birinci olan Amerikalı atlet James Brendan Connolly, modern Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk Olimpiyat şampiyonu olmuştur."
  2. "Asya ve Avustralya'da popüler olan planking, alışılmadık ya da uygunsuz bir yerde yüzüstü uzanma eylemidir."
  3. "2011 Türkiye genel seçimlerinde yeterli oy alan Erol Dora böylece Türkiye tarihinin ilk Süryani milletvekili olmuştur."
  4. "Belgesel hipoteze göre Tevrat, Tanrı tarafından verilmeyip dört farklı kaynağın birleştirilmesiyle oluşmuştur."
  5. "
    Bir tanrı figürünün heykeli tarafından tutulmakta olan, içiçe dairelerden oluşmuş bir taş diskin içindeki bölmelerde küçük heykelcikler ve merkezinden dışarı doğru uzanan şeritler var.
    Ölüm ve arzuların efendisi Mara yeniden doğum çemberini tutarken
    Tibet Budizmi'ne bağlı Budistlerin inanışına göre, yeniden doğum 49 günlük bir süreçtir."
  6. "Gürcistan Kralı I. Giorgi 1022 yılında Bizans İmparatorluğu'na karşı savaşı kaybetmesi üzerine, üç yaşındaki oğlu BagratII. Basileios'a rehin olarak vermiştir."
  7. "LittleBigPlanet adlı video oyununun indirilebilir içerikleri arasında yer alan bir taç, 2011 Tōhoku depremi ve tsunamisi sonucu hasar gören Japonya için düzenlenen Play For Japan adlı yardım kampanyasına katkıda bulunabilmek için açık arttırmayla satıldı."
  8. "I. Levon hükümdarlığı altında Ermenilerin toprakları İsauria'dan Nur Dağları'na ulaşarak zirve yapmıştır."
  9. "Anna Megali Komnini, 1367'de, henüz 10 yaşındayken Gürcistan İmparatoru V. Bagrat ile evlendi ve Gürcistan kraliçesi oldu."
  10. "
    Vitoria Muharebesi anisina yapılmış anıt
    Zaferin şerefine yapılan anıt
    Vitoria Muharebesi sonucu yenilen Fransız ordusunun çekilirken bıraktığı ganimet Britanya askerlerince talan edilirken Büyük Britanya ordusunda disiplin çökmüştür."
  11. "Kağnılarda tekerlekler arası açıklığı, Neolitik dönemde çeşitli genişliklerde olabilirken, Bronz Çağında 1.40 -1.45 m arasında sabitleşmiştir."
  12. "Elif Şafak; İskender romanının kapağında, kitaba adını veren İskender karakteri olarak yer aldı."
  13. "Aleksios Strategopulos ile 800 asker, Latin garnizonu ve Venedik donanmasının yerinde olmamasından yararlanıp Konstantinopolis'i geri aldı."
  14. ""Lisa's Wedding" adlı Simpsonlar bölümü, 1995 yılında En İyi Animasyon Programı Emmy Ödülü'ne aday gösterildi ve bu ödülü kazanan üçüncü Simpsonlar bölümü oldu."
  15. "
    Israel Ori
    Israel Ori
    Ermenistan'ın Safevî ve Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinden kurtulmasını amaçlayan İsrael Ori, Rus Kralı I. Petro'yu Kafkasya'ya saldırmaya ikna etmiş ancak Rus-İsveç savaşı yüzünden bu planlar kenara konmuştur."
  16. "Rahim ağzı kanseri ile insan papilloma virüsü enfeksiyonu arasındaki ilişki, akciğer kanseri-sigara ilişkisinden daha sıkıdır."
  17. ""Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo", ABD İngilizcesinde dilbilgisi açısından geçerli olan bir cümledir."
  18. "Jehan Barbur ilk albümünü Bülent Ortaçgil'in desteklemesi üzerine çıkarmıştır."
  19. "1919'da Polonya'nın başbakanı ve dışişleri bakanı olan Ignacy Jan Paderewski bir müzik dehasıydı; kariyeri piyano virtüözlüğü ve bestecilik üzerineydi."
  20. "
    Girne Kapısı
    Lefkoşa surlarının içinden başlayıp Girne Kapısı'ndan dışarıya düzenlenen ilk otobüs seferlerinde, kapı fazla alçak olduğu için otobüsler kapıdan geçememiş ve geri dönülerek otobüslerin üst kısımları sökülmüştür."
  21. "Galatasaray ile Fenerbahçe arasında 17 Ocak 1909'da Papazın Çayırı'nda oynanan ilk maç, Galatasaray'ın 2-0'lık üstünlüğüyle sonuçlanmıştır."
  22. "Kutup ayısı Knut'un Berlin Hayvanat Bahçesi'ne kazandırdığı gelirler sonucu 2007 yılı hayvanat bahçesi için 163 yıllık tarihi içinde en kârlı yıl olmuştur."
  23. "25-27 Ocak 2011 Kuzey Amerika kar fırtınası sırasında ölen iki kişinin de ölüm nedeni kar küreyicilerinin bu kişilere çarpmasıdır."
  24. "İsrail kontrolü altındaki Hayfa'nın ilk valisi bir Türk Yahudisi olan Şabtay Levi'ydi."
  25. "
    Birbirine kaynaşmış beş benzen halkası: alt sırada üç altıgen, üst sırada iki tane.
    Benzo[a]pyren'in kimyasal yapısı
    Kemoterapi ilacı doksorubisin (resimde), yan etkileri ve kırmızı rengi nedeniyle "kırmızı şeytan" lakabı ile anılır."
  26. "Nobel Ekonomi Ödülü, diğer Nobel Ödülleri gibi Alfred Nobel tarafından 1901'de değil, İsveç merkez bankası Sveriges Riksbank tarafından 1968'de kurulmuştur."
  27. "Dead Nation için geliştirilen Road of Devastation isimli ve oyuna çeşitli özellikler ile bölümler ekleyen indirilebilir içerik, 27 Eylül 2011'de PlayStation Network üzerinden satışa sunuldu."
  28. "DNA'yı oluşturan "harfler" için A=T ve C=G olarak ifade eden Chargaff kuralı, DNA'nın ikili sarmal yapısının çözümünü sağlayan bir ipucu olmuştur."
  29. "Bart Simpson'a özgü bir söz kalıbı olan 'Eat My Shorts', masa başı okumalarından birinde, Nancy Cartwright'ın lisede yaşadığı bir olaya dayanan doğaçlamasıyla ortaya çıkmıştır."
  30. "
    Juan Pablo Angel
    Juan Pablo Angel
    26 Eylül 2009'da, Chivas USA ile oynanan maçta New York Red Bulls'un tek golünü kaydederek kulüp formasıyla 46. golüne ulaşan Juan Pablo Ángel, kulüp tarihinin en golcü oyuncusu olmuştur."
  31. "Retro Hugo Ödülleri, elli yıl önce çevrilmiş en iyi bilimkurgu filmleri için verilmektedir."

Ağustos 2021[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ikinci Osmanlıca müzik dergisi olan Âlem-i Musiki 1 Ekim 1919'da Mehmed Baha Bey tarafından yayımlanmıştır."
  2. "Kerim Bakıri, 2000 yılında transfer olduğu Charlton Athletic'te yalnızca 18 dakika oynayarak Premier League'de forma giyen ilk İranlı futbolcu olmuştur."
  3. "Bizans kültüründe, mükemmel Tanrı'nın yansıması olan imparator kusursuz olması gerektiği için sakat bırakılması halinde tacı almaktan uzaklaştırılırdı."
  4. "
    Makaroni tarzında giyinmiş bir genç adam karikatürü
    Makaroni tarzında giyinmiş bir genç adam karikatürü
    18. yüzyıl İngiltere'sinin gösterişli veya aşırı süslü makaroni modasının adı, bu tarzı benimsemiş ve Avrupa gezmiş kişilerin o yıllarda İngiltere'de pek yenmeyen makarnayı tercihinden kaynaklanmaktaydı."
  5. "Mart 2010'da yayımlanmaya başlayan Bir+Bir, adını Jean-Luc Godard'ın Bir Artı Bir (Sympathy for the Devil) filminden almaktadır."
  6. "Stepan Malhasyants'ın dört ciltlik Açıklamalı Ermenice Sözlük'ü (Hayeren Batsadrakan Barraran), 1946'da Stalin Ödülü'nü kazanmıştır."
  7. "İsaakios Komnenos, kardeşi Alexios'u teşvik ederek onu Bizans İmparatoru III. Nikiforos'a karşı darbe yaptırmış, Alexios da İmparator olduktan sonra abisini Sebastokrator ilan etmiştir."
  8. "1971 yılında kaçırılan Theo Albrecht, 17 gün boyunca alıkonmuş ve fidye olarak 7 milyon Alman markı ödenmiştir."
  9. "
    Saint Peter and Saint Paul Kilisesi
    Saint Peter and Saint Paul Kilisesi
    Saint Peter ve Saint Paul Kilisesi (resimdeki), Galata'daki ayakta kalan üç Orta Çağ Latin kilisesinden biridir."
  10. "Faik Canselen "Yürü, bu yol şeref zafer yolu" sözleri ile tanınan ünlü "İleri Marşı"'nı 17 yaşında bestelemiştir."
  11. "Kağnılarda tekerlekler arası açıklığı, Neolitik dönemde çeşitli genişliklerde olabilirken, Bronz Çağında 1.40 -1.45 m arasında sabitleşmiştir."
  12. "Elif Şafak; İskender romanının kapağında, kitaba adını veren İskender karakteri olarak yer aldı."
  13. "Rungrado 1 Mayıs Stadyumu, 150.000 oturan seyirci kapasitesiyle dünyadaki en yüksek kapasiteli stadyum ve 12. en yüksek kapasiteye sahip spor alanıdır."
  14. "
    Damat Mahmud Celaleddin Paşa
    Damat Mahmud Celaleddin Paşa'nın portresi
    II. Abdülhamid'e olan muhalefeti nedeniyle Avrupa'ya kaçan Damat Mahmud Celâleddin Paşa (resimdeki), 1900 yılından itibaren Londra'da Osmanlı Gazetesi'ni yayımladı."
  15. "Tarımda toprağın işlenmesi ve ürünlerin tüketicilere taşınması için harcanan petrol, dünya tüketiminin %17'sidir."
  16. "2011 İran drama filmi Bir Ayrılık, 61. Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı kazanarak, bu ödülü alan ilk İran filmi oldu."
  17. "II. Dünya Savaşı'ında Sovyet 19. Ordusu Kiev'i savunmaya giderken yolculuk çok uzun sürdüğü için Batı Cephesine verildi."
  18. "1998'de son kez düzenlenen Başbakanlık Kupası'nda 8 şampiyonluk ve 7 ikincilik elde eden Fenerbahçe Futbol Takımı, kupa tarihindeki en başarılı takımdır."
  19. "
    Michael Jackson'ın heykeli
    Michael Jackson'ın heykeli
    Michael Jackson'ın ödülleri arasında 13 Guinness Rekoru, 13 Grammy Ödülü, 26 Amerikan Müzik Ödülü, 12 Dünya Müzik Ödülü bulunmaktadır."
  20. "Orhun alfabesi, 4 tanesi ünlü olmak üzere toplam 38 damga (harf) içermektedir."
  21. "Küpün hacmini iki katına çıkaracak kenar uzunluğunu bulma, yalnız pergel ve cetvel kullanarak çözülemeyen bir geometri problemidir."
  22. "Los Rodeos Havalimanı'nın pistinde iki Boeing 747 tipi yolcu uçağının çarpışmasıyla meydana gelen ve 585 kişinin ölümüyle sonuçlanan Tenerife faciası, günümüze dek gerçekleşen en ölümcül havacılık kazasıdır."
  23. "İsrailoğullarının varlığından bahseden en eski bulgu, bir Antik Mısır belgesi olan Merneptah Stelidir."
  24. "
    Yunus Nadi Bey
    Yunus Nadi Bey
    Atatürk'ün emriyle Türk Komünist Fırkası'nı kuran Yunus Nadi Abalıoğlu'na, II. Dünya Savaşı yıllarında Cumhuriyet gazetesinde yazdığı Alman yanlısı yazılardan dolayı "Yunus Nazi" lakabı takıldı."
  25. "Yüksel Koptagel'in 1958'de Almanya'da yayımlanan "Tamzara" ve "Fossil Süiti" adlı çalışmaları, Türkiye'de bestelenen ilk klasik gitar eserleri olarak kabul edilir."
  26. "Doğal dilde sorulan soruları cevaplamak için tasarlanan yapay zekâ programı Watson, Riziko!'da insanlara karşı yarışarak 1 milyon dolar kazandı."
  27. "Güney Vietnam devlet başkanı Ngô Đình Diệm, 1962'deki bombalı saldırıda odasına düşen bomba patlamadığı için hayatta kaldı."
  28. "Kıbrıs'ın güneybatı kıyılarında yaşadığı söylenen Aya Napa deniz canavarı "arkadaş canlısı canavar" olarak da bilinir."
  29. "
    Şilt getirildikten sonra düzenlenen ilk sezonu şampiyonlukla tamamlayan Cadi-Keuy'ün kadrosu
    Şilt getirildikten sonra düzenlenen ilk sezonu şampiyonlukla tamamlayan Cadi-Keuy'ün kadrosu
    İstanbul Futbol Ligi için İngiltere'den özel getirtilen şilt, on sezon boyunca düzenlenmesi planlanan ligi en çok kazanan takımın olacaktı."
  30. "Genellikle gönüllülere dayanan Britanya Ordusu'nda asker alımı politikasında, 1963 yılı sonrasında profesyonel ordu uygulamasına geçildi."
  31. "Çin'deki azınlıklardan biri olan anasoylu Mosuo toplumunda evlilik kurumu bulunmaz."

Eylül 2021[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Lucas Entertainment tarafından yapımı gerçekleştirilen Men of Israel, tamamen İsrailli oyunculardan oluşan ilk eşcinsel filmdir."
  2. "Josef Bringas, isyan eden general Nikiforos Fokas'a karşı Konstantinopolis'e birlikler getirdi; asilerin Boğaziçi'ni geçmelerini engellemek için tüm gemileri tuttu; Nikiforos'un babası Bardas'ı rehin aldı ama başarılı olamadı."
  3. "
    Resmin açıklaması
    Juan Pablo Angel RedBullNY.jpg
    2005 İtalya Grand Prix'inde Juan Pablo Montoya (resimde) yarıştan önce yaptığı testler sırasında 372,6 km/saat hızla, Formula 1 tarihindeki en yüksek hız rekoruna ulaştı."
  4. ""
  5. "Lady Gaga'nın "Speechless" şarkısı, aort kapağının tamiri için açık kalp ameliyatı olması gereken babasını ikna etmek için yazıldı."
  6. "Eski çağlardan beri varlığı bilinen kolloidal altın kırmızı renginden dolayı önceleri camın renklendirmesinde kullanılırdı."
  7. "Nancy Cartwright'ın Bart Simpson'u seslendirmesiyle ilgili otobiyografik kitabı My Life as a 10-Year-Old Boy, daha sonradan tek kişilik oyuna uyarlandı."
  8. "
    Diş fırçaları
    Diş fırçaları
    Bugünün diş fırçasını andıran ilk diş fırçası, 1498 yılında Çin'de yapıldı."
  9. "12 Haziran 2011 seçimleri sonucu meclise girmeye hak kazanan bazı milletvekillerinin tutuklu olması ve tahliye edilmemesi ile Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesi sonucu TBMM'de yemin krizi ortaya çıktı."
  10. "Walter T. Bailey, Illinois'taki ilk lisanslı Afroamerikan mimardır."
  11. "Rahim ağzı kanseri için bir tarama testi olan Pap smear yaptırmak ayrıca bu kanserin oluşma olasılığını da azaltmaktadır."
  12. "II. Dünya Savaşı sırasındaki Toropets-Holm Taarruzu'nda Alman istihbaratı saldıran Sovyet birliklerinin kimliklerini dahi bilmiyordu."
  13. "
    Yahudi inancına göre İbrani atalarından Yakup'un iki eşinden biri olan Lea, On İki İsrail Kabilesinden altısının annesidir."
  14. "Amerikalı astronot Kalpana Chawla uzaya çıkan ilk Hint asıllı kadındır."
  15. "Rungrado 1 Mayıs Stadyumu, 150.000 oturan seyirci kapasitesiyle dünyadaki en yüksek kapasiteli stadyum ve 12. en yüksek kapasiteye sahip spor alanıdır."
  16. "1222 Kıbrıs depreminin verdiği zarar o kadar büyüktü ki, Baf'ta sahil şeridini değiştirdi ve limanı kurutarak kullanılamaz hale getirdi."
  17. "Bizans imparator naibi Caesar Bardas, anlaşamadığı Konstatinopolis Patriği Ignatius'u görevden aldıktan sonra din adamı olmayan Fotios'u, beş günde rahipliğe terfi ettirip sonra Patrik ilan etti."
  18. "
    Fela Kuti
    Fela Kuti
    Nijeryalı müzisyen Fela Kuti'nin Nijeryalı askerlerin zombivâri yöntemler kullandıklarını belirten ve onları sert bir dille eleştiren bir albüm yayımlaması üzerine ordu, evine ve kayıt stüdyosuna saldırarak stüdyoyu enstrümanlar ve ses kayıtlarıyla beraber imha etti."
  19. ""
  20. "Amerikalı komedyen ve aktör Zach Galifianakis, Saturday Night Live programında oynayacağı bir skeç için program esnasında sakalını kesmiş ve şovu takma sakal takarak kapatmıştır."
  21. "Dünya'nın yaşı ve kıtasal sürüklenme, yer bilimi tarihi boyunca tartışılan ana konulardandır."
  22. "Nea Ekklisia'nın inşası sırasında Bizans donanması inşaata mermer taşımakla görevlendirildiği için Sicilya'daki ana noktalardan Siraküza desteksiz kalarak Araplar tarafından ele geçirilmiştir."
  23. "
    Houda Nonoo'nun portresi
    Houda Nonoo, Bahreyn'in ABD elçisi.
    Dünyanın en küçük Yahudi cemaatlerinden olan Bahreyn'in ABD elçiliğini 2008-2013 yılları arasında Yahudi bir kadın yapmıştır."
  24. "2019 yılı itibarıyla, Klaus Fischer, Schalke 04 formasıyla kaydettiği 182 golle kulüp tarihinin en golcü oyuncusu konumundadır."
  25. "Kepler-10b'nin yıldıza dönük tarafındaki sıcaklık 1833 K'dir ve bu bir yüksek fırın kadar sıcak olup demiri eritmeye yetecek bir sıcaklıktır."
  26. ""Do the Bartman", Michael Jackson'ın bir gece yapımcıları arayarak Bart'a liste başı olacak bir şarkı yazmayı ve Simpsonlar'da konuk oyuncu olarak yer almayı teklif etmesiyle doğdu."
  27. "Türkiye'de nükleer çalışmalar, nükleer teknolojiye sahip olmayan pek çok Avrupa ülkesiyle eş zamanlı olarak "Atom enerjisinin barışçı amaçlarla kullanılması" konusunda düzenlenen 1. Cenevre Konferansı'ndan hemen sonra 1955 yılında başlatılmıştır."
  28. "
    Oyrat kervanı
    Oyrat kervanı
    1770'te Rusya egemenliğindeki Kalmukya'dan anavatanları Çungarya’ya geri dönmek üzere yola çıkan 168.080 kadar Kalmuk'tan yalnızca 66.073'ü yolculuğu tamamlayabilmiştir."
  29. "Eski Irak Başbakanı Nuri Said, "Irak'taki Yahudiler her zaman şeytan kaynağı ve Irak'a zarar olmuştur. Casusturlar... imkanımız varken onlardan kurtulmamız bizim için en iyisidir" demiştir."
  30. "Bizanslı Matematikçi Leo'nun geliştirdiği optik telegraf sistemi Tarsus'tan Konstantinopolis'e kadar uzanmakta, Arap saldırılarının haber alınmasını ve diplomatik haberleşmeleri sağlamaktaydı."

Ekim 2021[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Sezar İoannis Dukas, çevirdiği entrikalar sonucu, amcası ve hamisi olduğu Bizans İmparatoru VII. Mihail'in annesinin rahibe olmasını sağlamış, sonra onun eşi Romen Diyojen'i kör ettirip tahtın kontrolünü ele geçirmiştir."
  2. "Türkiye'nin Konya ilinin merkezine bağlı Karatay ilçesinde yer alan Alâeddin Tepesi'ne yapılan ilk yerleşimler MÖ 3000'lerde, Erken Tunç Çağında yapılmıştır."
  3. "
    Thomas Jefferson
    Thomas Jefferson
    Çoğu tarihçinin kanısına göre, ABD'nin üçüncü başkanı Jefferson (resimde), karısının ölümünün ardından kölesi Sally Hemings ile 38 yıl süren ilişkisi sırasında onun altı çocuğunun babası olmuştur."
  4. "2008 yılında yapılan bir ankete göre Türklerin %76'sının Yahudilere karşı olumsuz görüşleri vardır."
  5. "2010 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nı birer altın madalya ile tamamlayan Botsvana ve Cayman Adaları ile üç altın madalyanın sahibi olan Samoa, oyunlar tarihindeki ilk altın madalyalarını elde etmiş oldu."
  6. "İspanya İç Savaşı'nda Cumhuriyetçilerin silah satın alabilmek için devletin altın rezervlerinin Sovyetler Birliği ve Fransa'ya yollamasının bir sonucu, Cumhuriyetçilerin banknotlarının hızla değer kaybetmesi olmuştur."
  7. "II. Dünya Savaşı'nın Barbarossa Harekâtı sırasında Sovyet ordusuna ciddi ölçüde hasar veren Duhovşçina Taarruzu'nun amacı doğu yönünde bir Alman taarruzunun önlenmesiydi."
  8. "
    Velid Canbolat
    Velid Canbolat
    Daha önce Suriye yandaşı olan Velid Canbolat (resimde), Hafız El-Esad'ın 2000 yılındaki ölümünden sonra Suriye'nin Lübnan'daki nüfuzundan vazgeçmesi yönünde bir siyaset izlemeye başladı."
  9. "21 Ekim Protokolü'nü imzalayan general ve albaylar, "anayasayı ihlal suçu" işlememek için 25 Ekim 1961'de 12. dönem TBMM toplanmadan önce yönetime el koymak istiyorlardı."
  10. "Adelaide United teknik direktörü Aurelio Vidmar, Kasım 2009'da düzenlenen basın toplantısında oyuncularının iyi bir performans sergilememesi halinde Suudi Arabistan'da yapıldığı gibi oyuncularının "başlarını keseceğini" söylemesi üzerine yönetim tarafından kendisine iki maçlık hak mahrumiyeti ve 10.000 dolarlık para cezası verildi."
  11. "Pelagornithidae tarih öncesinde yaşamış büyük deniz kuşları familyasıdır."
  12. "Liaodong Körfezi Kuzeydoğu Çin'de, Sarıdeniz'in en uç denizi olan Bohai Denizi'ni oluşturan üç körfezden biridir."
  13. "Formula 1 pilotu Lewis Hamilton ilk dünya şampiyonluğunu, 2008 sezonunun son yarışının son turunda ve son virajda Timo Glock'u geçerek kazanmıştır."
  14. "Myriam Ezratty Paris İstinaf Mahkemesinin başkanlığını yapmış ilk kadın yargıçtır."
  15. "Fidelio, Ludwig van Beethoven'ın hayatı boyunca yazdığı tek operadır."
  16. "Marc Randolph Netflix'in ilk CEO'sudur."
  17. "Tanzimat Fermanı 1839 yılında Osmanlı padişahı Abdülmecid tarafından ilan ettirilmiştir."
  18. "Özbekistan'a bağlı özerk bir cumhuriyet olan Karakalpakistan'ın başkenti Nukus'tur."
  19. "Modern dolma kalem 1884 yılında L.E. Waterman tarafından icat edilmiştir."
  20. "Nepal Silahlı Polis Gücü 22 Ocak 2001 tarihinde kurulmuştur."
  21. "1901 yılında verilen ilk Nobel Fizik Ödülünü sonradan kendi adıyla anılan X ışınları üzerine çalışmalarından ötürü Wilhelm Röntgen kazanmıştır."
  22. "1994 yapımı olan Ucuz Roman filmi 7 dalda Oscar Ödülüne aday gösterilmiş, En İyi Orijinal Senaryo Ödülünü almıştır."
  23. "19.yy'da, İran Yahudileri'nin kirleri çözülüp Müslümanların ayaklarına dolanmasın diye Yahudilerin yağmurda sokağa çıkması yasaktı."
  24. "Osmanlı Devleti'nde köy ile nahiye arasında bir idari birim olan divan, Karadeniz Bölgesi'ndeki ormanlık alanlardaki dağınık hâldeki köylerden oluşurdu."
  25. "11 Nisan 2001'deki 31-0 kazanılan Amerikan Samoası maçında on üç gol kaydeden Avustralyalı Archie Thompson, uluslararası bir futbol maçında en çok gol atan oyuncu olarak tarihe geçti."
  26. "Ağrı ayaklanmaları sırasında etkin rol oynayan Halis Öztürk daha sonra üç dönem Demokrat Parti'den Ağrı milletvekili seçildi."
  27. "Mikrosatelit diziler, DNA replikasyonu sırasında uzayan DNA ipliğinin kalıp ipliğe göre bir kayma yapması sonucu hatalı baz eşleşmesi olmasından kaynaklanır."
  28. "Şiraz kan iftirası olaylarında Yahudileri korumak için görevlendirilen askerler, Yahudi evlerine ilk saldıranlar oldu."
  29. "Tekke ve zaviyelerin kapatılmasına kadar Mevlevî postnişinliğini yapmış Veled Çelebi İzbudak'a daha sonra Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun kurulması görevi verilmiştir."
  30. "Kralcı birlikler Lyon'da Napolyon'un birliklerinin yolunu kesince Napolyon askerlerin önüne çıkmış, paltosunu yırtıp kendisini vurmalarını söylemiş, onlar da onun ordusuna katılmışlardır."
  31. "İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'nın işletme bölümünün İsrail'le bağlantılı bir şirkete devredilmesi üzerine İran Devrim Muhafız jetleri alanın açılış töreninde ilk uçağın inmesini engelledi."

Kasım 2021[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Ürdün Kralı I. Abdullah'ın korumaları Habbani Yahudileriydi."
  2. "Emevi halifesi II. Yezid'in tüm haç ve Hıristiyan imajlarının yok edilmesi emri, erken İslam tarihinde Hıristiyanlığa yönelik ikonoklazmının tek önemli örneği olmuştur."
  3. "Çocuk imparator VII. Mihail'i kendine bağlayan saray bakanı Nikeforitzes, ardından diğer rakiplerini bastırıp sonunda Bizans İmparatorluğu'nun gerçek yöneticisi haline gelmiştir."
  4. "1950-1951 Bağdat bombalamalarında, Yahudiler milliyetçi Müslüman Arapları, Müslüman Araplar da Siyonistleri sorumlu tutmaktadır."
  5. "Tarihin belli zamanlarında, Yahudilerin, Hristiyan (ve bazen Müslüman) çocukların kanlarından matsa yaptıklarına inanılmıştır."
  6. "1932-1950 yılları arasında Türkiye'de ezan Türkçe okunmuştur."
  7. "Michael M. Thomas'ın yaklaşık 25 yayınevi tarafından reddedilen sekizinci romanı için bir yayıncı bulması, on yıldan fazla sürmüştür."
  8. ".bv alan kodu, kimsenin yaşamadığı Bouvet Adası'na aittir."
  9. "Reddedilenler Salonu, Fransa'da açılan Paris Salonu'na jüri tarafından kabul edilmemiş eserlerin sergilenmesi amacıyla açılmıştır."
  10. "
    Saddam Hüseyin
    2006 yılında Saddam Hüseyin'in insanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı asılarak idam edilmesi üzerine Libya'da 3 günlük yas ilan edildi."
  11. "Yahudilik dininin peygamberi Musa'nın adının "(sudan) çekmek/çıkarmak" anlamına geldiğine inanılır. Tevrat'a göre bebekken kendisi Nil nehrine bırakıldıktan sonra bulunmasından dolayı ona bu ad verilmiştir."
  12. "Türk Anadolu rock müzisyeni Barış Manço, 1971'de Anadolu turnesinin Kütahya ayağında uzun saçları yüzünden tehdit edilmiş ve tur otobüslerine dinamitle saldırı düzenlenmiştir."
  13. "Marie Rogêt'nin Sırrı, gerçek bir cinayetin ayrıntıları üzerine kurgulanmış ilk cinayet öyküsüdür."
  14. "Tüm doğal karbonhidratlar içinde en tatlısı fruktozdur."
  15. "
    Pokémon jetleri
    All Nippon Airways, 1998'den beri Pokémon jetlerini işletmektedir."
  16. "Arjantin, Temmuz 2010'da bütün ülke çapında eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Latin Amerika ülkesi olmuştur."
  17. "1880-1920 döneminde İzmir'de Afrika kökenli Türklerin her yıl üç hafta süreyle kutladığı Dana Bayramı günümüzde artık iki gün sürmektedir."
  18. "Yahudilik dininin peygamberi Musa'nın adının "(sudan) çekmek/çıkarmak" anlamına geldiğine inanılır. Tevrat'a göre bebekken kendisi Nil nehrine bırakıldıktan sonra bulunmasından dolayı ona bu ad verilmiştir."
  19. "Sıcak çikolata, 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar ilaç olarak da kullanıldı."
  20. "
    Hamlet
    Hamlet, Goethe'den Dickens'a, Joyce'tan Murdoch'a birçok yazara esin kaynağı olmuş ve "Külkedisi'nden sonra en çok filme çekilen öykü" olarak tanımlanmıştır."
  21. "Amerikan drama TV dizisi Lost'un final sezonunun ilk bölümü "LA X", ABD Başkanı Barack Obama'ya yıllık konuşmasını erteletti."
  22. "Dünyanın en eski merkez bankası, 1668 yılında kurulan İsveç Ulusal Bankası'dır."
  23. "Türkiye'den Avusturya'ya göç etmiş Sefarad Yahudileri, Viyana'da İslami mimari stiliyle Türkischer Tempel (Türk Tapınağı) isimli bir sinagog inşa ettirmiştir."
  24. "Ruj, Ortaçağ Avrupasında "şeytanın cisimlenmiş hâli" olarak görüldüğü için kilise tarafından yasaklanmıştır."
  25. "
    Bir mağza vitrinindeki iki mankenden birinin üzerinde mavi-lacvert çizgili pijama giydirilmiş, altındaki yazıda "Müjde Gaffur Pijaması geldi!!!" yazıyor.
    Avrupa Yakası'nda Peker Açıkalın'ın canlandırdığı kapıcı ailesinin oğlu Gaffur Aksoy karakterinin üzerine sürekli giydiği çizgili pazen pijama (resimde) dizinin yayımlandığı dönemde Türkiye'de yeniden moda oldu."
  26. "Soğuk Savaş yıllarında ABD halkını nükleer saldırılara karşı eğitmek amaçlı hazırlanmış Duck and Cover, bir atom bombası patlamasında yere yatıp siper almayı öğütler."
  27. "Antonio Salieri'nin Wolfgang Amadeus Mozart tarafından hazırlanmış olan Cosi fan tutte ile aynı librettoyu kullanarak bir opera eseri hazırlamayı denediğine dair belgeler bulunmuştur."
  28. "Selahattin Ülkümen, II. Dünya Savaşı sırasında Yahudileri kurtarmak için verdiği çabalar sonucu Uluslararası Dürüstler ödülü aldı."
  29. "Samuel Beckett'ın yazdığı tiyatro oyunu Geliş ve Gidiş, çeviriye göre 121 ila 127 sözcük uzunluğundadır."
  30. "
    Galatasaray'ın Gayın ve Sin'li arması (1923)
    Galatasaray Spor Kulübü'nün ilk ambleminde yer alan Arap alfabesi harfleri Ğayn ve Sin, Latin alfabesine geçilmesiyle yerlerini G ve S'ye bırakmıştır."

Aralık 2021[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Türk sinemasında LGBT teması 1962 yılında çekilen Ver Elini İstanbul ile başlamakta ve bu filmde ilk defa iki kadının öpüşmesi (Mualla Kavur ve Leyla Sayar) yer almaktadır."
  2. "Arama motoru Google'ın adı "googol" sözcüğünün yanlış yazımı sonucunda ortaya çıkmıştır."
  3. "Yahudilerin yaşadığı Müslüman ülkeler arasında Türkiye, Yahudi nüfusuyla İran'dan sonra ikinci en kalabalık Yahudi nüfusu barındırır."
  4. "Katrina Kasırgası sebebiyle ABD'nin bir şehri olan New Orleans'ın %80'i sular altında kalmıştır."
  5. "
    Elinor Ostrom
    1968'den beri verilmekte olan Nobel Ekonomi Ödülü, ilk defa 2009 yılında bir kadına (Elinor Ostrom) layık görülmüştür."
  6. "Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ilk amblemi Fenerbahçe burnundaki ışık saçan deniz feneri, renkleri ise sarı ve beyazdır."
  7. "Güneş tutulması sırasında çok kısa bir süre bile olsa Güneş'e doğrudan bakmak, retinada kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilmektedir."
  8. "Albanya'ya yerleşen Yahudiler nedeniyle Hazar Kağanlığı Yahudiliği devlet dini olarak seçmiştir."
  9. "Web tarayıcısı Mozilla Firefox'un 3.0 sürümü, piyasaya sürüldüğü 17 Haziran 2008 günü, 24 saatte 8 milyondan fazla indirilerek dönemin bir günde en çok indirilen yazılım rekorunu kırmıştır."
  10. "
    Natalia Oreiro'nun portresi. Yeşile boyalı saçlarına bir kırmızı çiçek takılmış.
    Kariyerinin çoğunu Arjantin'de geçirmiş olan Natalia Oreiro, Latin Grammy Ödülleri'ne aday gösterilen ilk Uruguaylı müzisyendir."
  11. "Osmanlı İmparatorluğu'nun posta hizmetlerini, 1840'ta düzenli bir posta servisi kurulana kadar toplam dokuz farklı Avrupa ülkesi yürütmüştür."
  12. "Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yönetim başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town ve yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere toplam üç başkenti vardır."
  13. "Bebek Musa'nın bulunduğu yerin günümüzdeki Ben Ezra Sinagogu olduğuna inanılır."
  14. "Amerikan televizyon dizisi Glee için ilk senaryo, Aptallar için Senaryo Yazımı (orj. Screenwriting for Dummies) adlı kitap yardımıyla yazılmıştır."
  15. "
    Olympia
    Olympia tablosu 1865 yılında Paris Salonu'nda sergilenirken salon yönetimi tabloyu saldırı ihtimaline karşı koruma altında tutmak zorunda kalmıştır."
  16. "Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Toros kurbağası sadece Türkiye'de Bolkar Dağları'nda yaşamaktadır."
  17. "Rubik Küpü'nün beş boyutlu versiyonunu Ocak 2007'ye kadar yalnızca yedi kişi çözebilmiştir."
  18. "Hadislere göre Miraç'ta önce 50 vakit olarak bildirilen namaz, İslam peygamberi Muhammed'in birkaç kere geri dönüp Allah'tan namazı hafifletmesini dilemesi üzerine beş vakte indirilmiştir."
  19. "2005 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmak isteyen Lübnan, İsrail'in yarışmada bulunması sebebiyle katılmaktan vazgeçmiştir."
  20. "
    Yahudiler, domuzun sütünü içip dışkısını yerken
    Köln Katedrali'nde, Yahudilerin domuz sütü içtiğini gösteren gravür bulunmaktadır."
  21. "Sait Faik Abasıyanık, Şahmerdan kitabında yer alan Çelme isimli hikâyesiyle halkı askerlikten soğutmakla suçlanarak askerî mahkemeye verilmiştir."
  22. "1929 yılında, Hans von Euler-Chelpin ve Arthur Harden, "şekerin fermantasyonu ve fermantatif enzimler üzerine araştırmaları için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır."
  23. "Off-off-Broadway tiyatroları 1958'de Off-Broadway'e tepki olarak ve "ticari tiyatronun tamamen reddi" fikriyle başlamıştır."
  24. "Otuz Yıl Savaşı sırasında Almanya'nın nüfusu %30 oranında azalmıştır."
  25. "
    Siyah zemin üzerinde ortada parlak mavi bir yıldız, etrafında küresel bir kırmızı bulut ve onun dışında kesişen yeşil yay yapıları.
    Kedi Gözü bulutsusu, düğümler, püskürtmeler ve yaysal yapılar ile bilinen en karmaşık yapılı gezegenimsi bulutsudur."
  26. "Orhan Pamuk'un ilk basımında 100 bin adet basılan Masumiyet Müzesi kitabının çeviri hakları, daha kitabın yazılması bitmeden 30'un üzerinde dilde yayımlanmak üzere satılmıştır."
  27. "Hayvanlar aleminde en az 500 türde eşcinsel davranış belgelenmiştir."
  28. "Mao Asada, 2010 Kış Olimpiyatları'nda, aynı programda iki üçlü Axel atlaması yapan ilk kadın artistik buz patencisi olmuştur."
  29. "Kıbrıs Harekâtı'nın başlamasından bir ay sonra, Kıbrıs'taki Muratağa, Sandallar ve Atlılar köy halklarının neredeyse tamamı EOKA-B çeteleri tarafından öldürülmüştür."
  30. "
    Pan Gu'yu betimleyen bir resim.
    Pan Gu'yu betimleyen bir resim.
    Çin mitolojisine göre, Pan Gu adındaki efsanevi yaratığın terinden yağmurlar, nefesinden rüzgârlar, kanından nehirler, gözlerinin birinden Ay birindense Güneş ortaya çıkmıştır."
  31. "Yorgun Savaşçı dizisi; Atatürk ve Kurtuluş Savaşı karşıtı olması, Çerkez Ethem'i övmesi ve askerlere kötü lakap takılması gerekçesiyle Kenan Evren yönetimindeki askerî idare tarafından yaktırılmıştır."

2022[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2022[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Modern otomobilin icadı sürecinde yaklaşık 100 bin dolayında patent alınmıştır."
  2. "Anasayfa, Vikipedi'de en çok ziyaret edilen sayfadır."
  3. "Simpsonlar'da yer alan ve söz konusu ailenin üyesi olan Marge Simpson, Ekim 2009 tarihli Playboy dergisinin kapağında yer almıştır."
  4. "Çin'deki azınlıklardan biri olan anasoylu Mosuo toplumunda evlilik kurumu bulunmaz."
  5. "
    Andromeda Gökadası'nın kızılötesi görünümü, Spitzer Uzay Teleskobu
    Andromeda Gökadası'nın kızılötesi görünümü, Spitzer Uzay Teleskobu
    Andromeda Galaksisi (resimdeki), bir trilyon (1012) yıldıza ev sahipliği yapmaktadır."
  6. "Rahim ağzı kanseri için bir tarama testi olan pap smear yaptırmak ayrıca bu kanserin oluşma olasılığını da azaltmaktadır."
  7. "İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamı'Karabağ Savaşı sırasında gerçekleşen en kapsamlı sivil katliam olarak nitelendirmiştir."
  8. "Antik Mısır'da Firavun, doğruluk ve adalet tanrıçası Ma'at'ın yeryüzündeki temsiliydi."
  9. "Adolesanlarda görülen ve omurga eğrilmesinin 30 dereceden fazla olduğu skolyoz vakaları, kızlarda erkeklerden 10 kat daha sık görülür."
  10. "
    Osman Zeki Üngör
    Osman Zeki Üngör
    İstiklâl Marşı'nın şiiri için açılan beste yarışmasını kazanan Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi 1924-1930 yılları arasında çalınmış, ardından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör'ün (resimde) bestesi yürürlüğe girmiştir."
  11. "Floransa Büyük Sinagogu'nun planı bir haç şeklindedir."
  12. "Goya'nın evinin iki katındaki duvar sıvasına yağlı boya ile çizdiği Kara Resimler, 1873'te, evin bulunduğu çiftlik yıkılmadan önce, Prado Müzesi yetkilileri gözetiminde tuvale aktarılmıştır."
  13. "Avrupa sınırları içinde Budistlerin çoğunlukta bulunduğu tek bölge Rusya'ya bağlı Kalmukya'dır."
  14. "İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'a göre İslam Peygamberi Muhammed'in geleceği Tevrat'ta ve İncil'de bildirilmiştir."
  15. "
    Daktilo başında bir şempanze
    Daktilo başında bir şempanze
    Sonsuz maymun teoremi, bir maymunun bir daktilonun tuşlarına sonsuz bir süre boyunca gelişigüzel basarak belirli bir metni (örneğin William Shakespeare'in tüm yapıtlarını) neredeyse kesin olarak yazabileceğini ortaya koymaktadır."
  16. "İttihat ve Terakki’nin kurucularından Abdullah Cevdet, gençliğinde intihar girişiminde bulunan Ziya Gökalp’i kurtaran tıp doktorudur."
  17. "Morgue Sokağı Cinayetleri dedektifin önce vardığı sonucu açıkladığı, ardından bu sonuca nasıl vardığını ayrıntılarıyla anlattığı anlatım tekniğinin kullanıldığı ilk öyküdür."
  18. "II. Elizabeth, nisan ayında doğmasına rağmen, doğum günü geleneğe göre haziran ayının üçüncü cumartesi günü kutlanmaktadır."
  19. "Honduras, ilk muz cumhuriyeti devletidir."
  20. "
    Birkaç parça hellim
    Birkaç parça hellim
    Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemi olan hellim, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ihraç ettiği tarımsal ürünlerin dörtte birinden fazlasını oluşturur."
  21. "Goya'nın evinin iki katındaki duvar sıvasına yağlı boya ile çizdiği Kara Resimler, 1873'te, evin bulunduğu çiftlik yıkılmadan önce, Prado Müzesi yetkilileri gözetiminde tuvale aktarılmıştır."
  22. "Turgut Özal, vasiyetinde "Öldükten sonra beni İstanbul’a defnedin. Kıyamete kadar Fatih Sultan Mehmed’in manevi ruhaniyeti altında bulunmak istiyorum" demiştir."
  23. "John Strutt Rayleigh ve William Ramsay 1904'te soygaz keşiflerinden dolayı sırasıyla fizik ve kimya dallarında Nobel Ödülü kazanmışlardır."
  24. "Vatikan'da ilk kez 1922'de bir Papa hristiyan olmayan bir ressama (Mihri Müşfik Hanım) poz vermiştir."
  25. "
    Makaroni pengueni
    Makaroni pengueni
    Makaroni pengueninin adı, 18. yüzyıl İngiltere'sinin gösterişli ve aşırı süslü makaroni modasına atfen verilmiştir."
  26. "I. Mithridatis entrikacılar tarafından öldürülmekten korktuğu için Paflagonya'ya kaçtıktan sonra, MÖ 281'de orada Pontus Krallığı'nı kurmuştur."
  27. "Metin2 2009'da Avrupa'da 7.000.000 aktif kullanıcıyla dünyada toplam 50.000.000 kullanıcıya sahipti."
  28. "Cinsel aktif kadınların çoğu hayatları boyunca bir zamanda rahim ağzı kanserine neden olan insan papilloma virüsü ile enfekte olmuştur."
  29. "Bar Kohba İsyanı'ndan sonra "Yehuda toprakları"nın adı "Filistin toprakları"na çevrilmiştir."
  30. "
    1 Eylül 1939 sabah saat 4.45'te Westerplatte'yi bombalayan Alman Schleswig-Holstein zırhlısı
    1 Eylül 1939 sabah saat 4.45'te Westerplatte'yi bombalayan Alman Schleswig-Holstein zırhlısı
    II. Dünya Savaşı'nın başlamasına neden olan Polonya Seferi sonucunda Polonya, Almanya ve Sovyetler Birliği tarafından paylaşılmıştır."
  31. "1929 yılında, Hans von Euler-Chelpin ve Arthur Harden, "şekerin fermantasyonu ve fermantatif enzimler üzerine araştırmaları için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır."

Şubat 2022[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "2008 Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda en iyi haberciliği yapan basın mensuplarına Türkiye Bisiklet Federasyonu para ödülü vermiştir."
  2. "Tüm doğal karbonhidratlar içinde en tatlısı fruktozdur."
  3. "Kedi Gözü bulutsusu, düğümler, püskürtmeler ve yaysal yapılar ile bilinen en karmaşık yapılı gezegenimsi bulutsudur."
  4. "
    Sıcak çikolata
    Sıcak çikolata, 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar ilaç olarak da kullanıldı."
  5. "All Nippon Airways, 1998'den beri Pokémon jetlerini işletmektedir."
  6. "Bristol Üniversitesi Fizik Bölümünde akademisyen olarak çalışan Frederick Charles Frank, kristal yapılardaki kusurlardan olan dislokasyon terimini kullanan ilk isim olmuştur."
  7. "Restriksiyon enzimi EcoRV DNA'yı kesmeden önce onu 50° büker."
  8. "Samuel Beckett'ın yazdığı tiyatro oyunu Geliş ve Gidiş, çeviriye göre 121 ila 127 sözcük uzunluğundadır."
  9. "
    Puma
    Amerika kıtasında jaguardan sonra ikinci en büyük kedi olan puma; kaplan, aslan ve jaguardan sonra dünyanın en büyük dördüncü kedisidir."
  10. ".bv alan kodu, kimsenin yaşamadığı Bouvet Adası'na aittir."
  11. "Andorra'nın La Massana komününde ulaşım; karayolu, helikopter ve telesiyejle yapılır."
  12. "Atatürk'ün özel doktoru Kamil Rıfkı Urga, Afgan hükûmetinin Türkiye'den talebi üzerine Kâbil'e giderek burada ülkenin ilk tıp fakültesini kurmuştur."
  13. "1896 Yaz Olimpiyatları'nın ilk gününde yapılan erkekler üç adım atlama müsabakalarında birinci olan Amerikalı atlet James Brendan Connolly, modern Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk Olimpiyat şampiyonu olmuştur."
  14. "
    Nikki ve Paulo
    Lost dizisinde yer alan kurgusal karakterler Nikki ve Paulo seyirciler tarafından o kadar sevilmedi ki yapımcılar ikisini de hikaye gereği öldürdüler."
  15. "Anthemius'un başlattığı Theodosius surları ile Konstantinopolis'in büyüklüğü neredeyse ikiye katlanmıştır."
  16. "19. yüzyılda, İran Yahudileri'nin kirleri çözülüp Müslümanların ayaklarına dolanmasın diye Yahudilerin yağmurda sokağa çıkması yasaktı."
  17. "Koltuk altı, insan vücudundaki ateşin ölçüldüğü dört yerden biridir."
  18. "İstanbul Fatih'teki Kanlı Kilise, Osmanlı döneminde camiye çevrilmeyerek Rumların ibadetine bırakılmış Bizans döneminden kalma tek kilisedir."
  19. "
    II. Abdülhamid
    II. Abdülhamid, 1900 yılında İstanbul Boğazı için iki köprü projesi hazırlatmıştır."
  20. "Lüzinyanlar Lefkoşa'nın etrafına surlar inşa etmiştir ve bu surlar, düzensiz bir beşgen şeklinde yapılmıştır."
  21. "İspanya'da eşcinsel evliliğin resmîleşmesiyle (3 Temmuz 2005) kanunun uygulandığı ilk yıl 4500 eşcinsel çift evlendi."
  22. "Pigmentler bir kere evrimleşmiş olmasına karşın, resim oluşturabilen karmaşık göz yapıları, birbirinden bağımsız olarak 50 ila 100 kere evrimleşmiştir."
  23. "Göçlerle sayıları iyice azalan Afganistan Yahudilerinin sayısı 2005'te 1'e düşmüştür."
  24. "
    İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
    1933'ten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde çalışmaya başlayan Batılı öğretim üyeleri arasında Nazilerden kaçan profesörler de vardı."
  25. "Futbolculuğun yanında amatör olarak perküsyonistlikle de uğraşan Dion Dublin, The Dube adını verdiği bir müzik enstrümanı icat etmiştir."
  26. "Yafa Saat Kulesi, II. Abdülhamid'in hükümdarlığının 25. yıldönümü şerefine dikilen yüzden fazla saat kulesinden biridir."
  27. "Arapçada "rahat-ul hulküm" (boğaz rahatlatan) olarak geçmekte olan ve bu tamlamadan türetilen lokum, Anadolu'da 15. yüzyıldan beri yapılmaktadır."
  28. "Yahudilere karşı yapılan 1934 Trakya Olaylarında hayatını kaybeden tek kişi, Yahudileri korumaya çalışan bir Türk onbaşıydı."

Mart 2022[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "
    SN 1604 süpernova kalıntısı
    SN 1604 süpernova kalıntısı
    1604 yılında patlayan Süpernova 1604, Venüs hariç gece gökyüzündeki tüm yıldız ve planetlerden daha parlak olarak çıplak gözle gözlemlenebilmiştir."
  2. "Suudi Arabistan'ın resmî sloganı şehadettir."
  3. "İspanya'nın Alameda şehri yaklaşık 780 yıl boyunca Müslüman kontrolü altında kalmıştır."
  4. "Kemal Kayacan, 2011 yılı itibarıyla, suikast sonucu hayatını kaybeden en yüksek rütbeli Türk Silahlı Kuvvetleri mensubudur."
  5. "1942'de Filistin'e gitmekte olan Struma gemisi bozulunca, Türkiye 778 Yahudi yolcusunun inmesine izin vermeden gemiyi Karadeniz'e çektirmiş, gemi orada bir Sovyet denizaltısı tarafından batırılmıştır."
  6. "
    Peterloo Katliamı
    Peterloo Katliamı
    The Guardian gazetesi 1819'da Peterloo Katliamı'na tepki olarak kurulmuştur."
  7. "İbn-i Sina'nın 11. yüzyılda yazılmış 14 ciltlik tıp ansiklopedisi El-Kanun fi't-Tıb, 19. yüzyılın başlarına kadar tıbbî otoritesini korumuştur."
  8. "1968'den beri verilmekte olan Nobel Ekonomi Ödülü, ilk defa 2009 yılında bir kadına (Elinor Ostrom) layık görülmüştür."
  9. "Niğbolu Muharebesi'nde esir alınan Johannes Schiltberger, Türkler ve Tatarlarla geçirdiği 33 yılı sonradan bir seyahatname olarak yazmıştır."
  10. "Mehmet Âkif Ersoy'un Süleymaniye Kürsüsünde adlı eserinde İstanbul'daki bir vaazını şiirleştirdiği vaiz, Japonya'yı İslamiyetle tanıştıran Abdürreşid İbrahim'dir."
  11. "
    Hubble Uzay Teleskobu'ndan göründüğü şekliyle Mars
    Hubble Uzay Teleskobu'ndan göründüğü şekliyle Mars
    Mars yüzeyinin kızıl-turuncu görünümü, hematit ya da pas adıyla tanınan demir oksitten (Fe2O3) kaynaklanmaktadır."
  12. "Bilimkurgu TV dizisi Yıldız Geçidi hayranlarının Cheyenne Dağı'nın altında gerçek bir Yıldız Geçidi olduğuna inanmaları dizinin 4. sezonunda "Point of No Return" bölümüne esin kaynağı olmuştur."
  13. "Georgios Mouzalon, ailesi aşağı tabakadan olmasına rağmen II. Theodoros'un çocukluk arkadaşı olarak onunla beraber yükselmiştir."
  14. "2008'de Kıbrıs Cumhuriyeti başkanlığına seçilen Dimitris Hristofyas, adadaki İngiliz üslerini kaldırmaya ant içti ve adadaki Büyük Britanya varlığını "sömürgeci bir leke" olarak niteledi."
  15. "25-27 Ocak 2011 Kuzey Amerika kar fırtınası sırasında ölen iki kişinin de ölüm nedeni kar küreyicilerinin bu kişilere çarpmasıdır."
  16. "
    Oyrat kervanı
    Oyrat kervanı
    1770'te Rusya egemenliğindeki Kalmukya'dan anavatanları Çungarya’ya geri dönmek üzere yola çıkan 168.080 kadar Kalmuk'tan yalnızca 66.073'ü yolculuğu tamamlayabilmiştir."
  17. "12 Haziran 2011 seçimleri sonucu meclise girmeye hak kazanan bazı milletvekillerinin tutuklu olması ve tahliye edilmemesi ile Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesi sonucu TBMM'de yemin krizi ortaya çıktı."
  18. "11 Nisan 2001'deki 31-0 kazanılan Amerikan Samoası maçında on üç gol kaydeden Avustralyalı Archie Thompson, uluslararası bir futbol maçında en çok gol atan oyuncu olarak tarihe geçti."
  19. "İki Dil Bir Bavul filmi, bir öğretmenin Kürtçe konuşan ve Türkçe bilmeyen öğrencilerinden gaz istemesi ve onların gaz yerine (Kürtçesi 'gaz' olan) kerpeten getirmesi olayından kaynaklanmıştır."
  20. "İnsanlığın varlığını ilan eden Arecibo mesajının hedeflendiği M13 küresel yıldız kümesi, mesaj ulaştığında orada olmayacaktır."
  21. "
    Mikael VII Doukas'ın kabartma resmi
    Mikael VII Doukas'ın kabartma resmi
    Bizans Ordusu'ndaki bir isyan üzerine imparator VII. Mihail Anadolu'ya giren Selçukluların aldıkları toprakları onlara terketmiş, Süleyman Şah da isyanı bastırmak için Bizans kralına bir ordu vermiştir."
  22. "Büyük Okyanus'taki düşük rakımlı ada ülkeleri iklim değişikliği sonucu suların yükselecek olması nedeniyle batma tehlikesiyle karşı karşıyadır."
  23. "Panda Cheese isimli peynir markasının üreticisi olan Arab Dairy için Advance Marketing adlı şirket tarafından hazırlanan ve Mısır televizyonlarında yayımlanan Never Say No to Panda isimli reklam serisi, kısa sürede bir internet fenomeni haline gelmiştir."
  24. "Ankara'daki Güvercinlik Hava Üssü'nün güvenliği için civardaki binaların pistten daha yüksek olamayacağı kuralı getirilince bazı büyük inşaat projeleri iptal olmuştur."
  25. "Günümüzde çok güçlü satranç ustalarına FIDE tarafından verilen büyükusta unvanı, resmi olarak 1914 Sankt-Peterburg Satranç Turnuvası'nın sponsorlarından Rus Çarı II. Nikolay tarafından galiplere verilmiştir."
  26. "
    Türkiye'de de bulunan Cheiracanthium mildei türü
    Türkiye'de de bulunan Cheiracanthium mildei türü
    Mart 2011'de Mazda şirketi; ABD, Kanada ve Meksika'daki 65 bin Mazda 6 modelini benzin deposunda yuva yapan Cheiracanthium cinsinden bir örümcek nedeniyle piyasadan geri çekeceğini açıklamıştır."
  27. "Bugünün diş fırçasını andıran ilk diş fırçası, 1498 yılında Çin'de yapıldı."
  28. "Çağan Irmak, 2010 yapımı Prensesin Uykusu filminin senaryosunu Redd grubunun 2006 yılında çıkan Kirli Suyunda Parıltılar albümünde yer alan "Prensesin Uykusuyum" şarkısından ilham alarak yazmıştır."
  29. "II. Dünya Savaşı sırasında Samuel Beckett, Fransa Alman işgali altındayken iki yıl boyunca Fransız Direnişi için kurye olarak çalışmıştır."
  30. "Ezra ve Nehemya Operasyonu'nun ardından 120.000'den fazla Yahudi nüfusu bulunan Irak'ta sadece 6000 Yahudi kalmıştır."
  31. "
    Bir dört yüzlü
    Bir dört yüzlü
    Eğer dört eşit rezistör birbirine bağlanarak bir dört yüzlü oluşturursa, iki köşe arasındaki direnç, bir rezistörün direncinin yarısı kadardır."

Nisan 2022[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "1967 Kayseri stadyum faciasının ardından Türkiye'nin Spor İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Kamil Ocak, Türkiye İkinci Ligi'nin kaldırılmasını talep edeceğini açıklamıştır."
  2. "Kuzey Kore'nin resmi ideolojisi olan Juche (bağımsız duruş ve kendi kendine yetebilme hali), 1955'te Sovyetler Birliği'ndeki stalinsizleşme siyasetlerine bir tepki olarak ortaya çıkmıştır."
  3. "Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan iki kişi (Boris Pasternak, Sovyetler Birliği hükümetinin baskısı nedeniyle, ve Jean-Paul Sartre, geçmişte tüm resmî ödülleri reddettiği için) bu ödülü reddetmiştir."
  4. "Halide Edib Adıvar'ın aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan 1949 yılı filmi Vurun Kahpeye, gösterildiği dönemde tam üç kez sansüre uğrayarak gösterimine daha sonra devam etmiştir."
  5. "
    Ermenistan bayrağı
    Ermenistan bayrağı
    Ermenistan bayrak kanunu Ermenistan bayrağının renk tonlarının pantone veya RGB kodlarını belirtmediği için kullanımdaki bayraklarda kırmızı, mavi ve turuncunun çeşitli tonları görülebilmektedir."
  6. "İsrail, Kudüs Yasasıyla Kudüs'ün tamamını başkent ilan etmiş fakat bu BM tarafından tanınmamıştır."
  7. "Türkiye, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı sonunda yenilmesinden sonra, Osmanlı Devleti'nin yerine kurulan ardıl devletler içinde tek bağımsız devlettir."
  8. "Colin Pitchfork, DNA profillemesi deliliyle cinayetten hüküm giyen ve toplu DNA taraması ile yakalanan ilk katil olmuştur."
  9. "Ankara'daki Kuğulu Park'ın ilk beyaz kuğuları Viyana'dan, sonraki siyah kuğuları ise Pekin'den gelmiştir."
  10. "
    Kur'an
    Kur'an
    Günümüzde bilinen en eski Kur'an mushafı, üçüncü Halife Osman tarafından yaptırılmıştır ve Taşkent'te bulunmaktadır."
  11. "Amerikan animasyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun sekizinci bölümü olan "The Telltale Head"in adı, Edgar Allan Poe'nun kısa öyküsü "Gammaz Yürek"e (The Tell-Tale Heart) bir göndermedir."
  12. "2000 yılında Daniel McFadden ayrık seçimlerin analizi için teori ve metotlar geliştirdiği için Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır."
  13. "Asya ve Avustralya'da popüler olan planking, alışılmadık ya da uygunsuz bir yerde yüzüstü uzanma eylemidir."
  14. "Konya'da iken Atatürk'ü yeren bir şiir okuduğu iddiasıyla 1932 yılında tutuklanarak Sinop Cezaevi'nde tutuklu hayatı süren Sabahattin Ali, Aldırma Gönül şiirini burada yazmıştır."
  15. "
    Çince Elmas Sutra, dünyada bilinen en eski kalıp baskı kitaptır; 9. yüzyıl, Tang Hanedanı Xiantong dönemi, MS 868
    Çince Elmas Sutra, dünyada bilinen en eski kalıp baskı kitaptır; 9. yüzyıl, Tang Hanedanı Xiantong dönemi, MS 868
    Bugün bilinen en eski kalıp baskı kitap, Çin'de Dunhuang'da bulunmuş 868 yılına ait Çince bir Elmas Sutra kopyasıdır."
  16. "Michael Jackson videografisinde yer alan video kliplerin bazıları; süre, harcanan para ve klip hikâyesi uyumuyla pop şarkıcısı Michael Jackson'ın Guinness Dünya Rekorları'na girmesini sağlamıştır."
  17. "Belgesel hipoteze göre Tevrat, Tanrı tarafından verilmeyip dört farklı kaynağın birleştirilmesiyle oluşmuştur."
  18. "Gürcistan Kralı I. Giorgi, 1022 yılında Bizans İmparatorluğu'na karşı savaşı kaybetmesi üzerine, üç yaşındaki oğlu BagratII. Basileios'a rehin olarak vermiştir."
  19. "III. Osman sarayda dolaşırken cariyelerle karşılaşmak istemediği için ayakkabılarına demir ökçeler taktırmıştı, bu sayede ayak sesini uzaktan duyabilen cariyeler onun yolundan çekiliyorlardı."
  20. "
    Bir tanrı figürünün heykeli tarafından tutulmakta olan, içiçe dairelerden oluşmuş bir taş diskin içindeki bölmelerde küçük heykelcikler ve merkezinden dışarı doğru uzanan şeritler var.
    Ölüm ve arzuların efendisi Mara yeniden doğum çemberini tutarken
    Tibet Budizmi'ne bağlı Budistlerin inanışına göre, yeniden doğum 49 günlük bir süreçtir."
  21. "12 Eylül 1980 Askeri Darbesinden sonra yaşanan işkenceler ile öne çıkan Diyarbakır Cezaevi, The Times tarafından "Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi" arasında gösterilmiştir."
  22. "Aleksios Strategopulos ile 800 asker, Latin garnizonu ve Venedik donanmasının yerinde olmamasından yararlanıp Konstantinopolis'i geri aldı."
  23. ""Lisa's Wedding" adlı Simpsonlar bölümü, 1995 yılında En İyi Animasyon Programı Emmy Ödülü'ne aday gösterildi ve bu ödülü kazanan üçüncü Simpsonlar bölümü oldu."
  24. ""Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo", ABD İngilizcesinde dilbilgisi açısından geçerli olan bir cümledir."
  25. "
    Birbirine kaynaşmış beş benzen halkası: alt sırada üç altıgen, üst sırada iki tane.
    Benzo[a]pyren'in kimyasal yapısı
    Kemoterapi ilacı doksorubisin, yan etkileri ve kırmızı rengi nedeniyle "kırmızı şeytan" lakabı ile anılır."
  26. "İslam peygamberi Muhammed'in ayı kostümü ile gösterildiği South Park bölümünün yayımcısı tarafından sansürlenmesine protesto olarak, "herkes Muhammed'i çizsin" kampanyası başlatılmıştır."
  27. "I. Levon hükümdarlığı altında Ermenilerin toprakları İsauria'dan Nur Dağları'na ulaşarak zirve yapmıştır."
  28. "Anna Megali Komnini, 1367'de, henüz 10 yaşındayken Gürcistan İmparatoru V. Bagrat ile evlendi ve Gürcistan kraliçesi oldu."
  29. "Ziya Gökalp, babası tarafından Türk ırkına sahip olduğundan emin olsa da bunun önemsiz olduğunu, milliyeti belirleyen unsurların alınan terbiye ve hissedilen duygular olduğunu belirtmiştir."
  30. "
    Girne Kapısı
    Lefkoşa surlarının içinden başlayıp Girne Kapısı'ndan dışarıya düzenlenen ilk otobüs seferlerinde, kapı fazla alçak olduğu için otobüsler kapıdan geçememiş ve geri dönülerek otobüslerin üst kısımları sökülmüştür."

Mayıs 2022[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "2011 Türkiye genel seçimlerinde yeterli oy alan Erol Dora böylece Türkiye tarihinin ilk Süryani milletvekili olmuştur."
  2. "LittleBigPlanet adlı video oyununun indirilebilir içerikleri arasında yer alan bir taç, 2011 Tōhoku depremi ve tsunamisi sonucu hasar gören Japonya için düzenlenen Play For Japan adlı yardım kampanyasına katkıda bulunabilmek için açık arttırmayla satıldı."
  3. "1919'da Polonya'nın başbakanı ve dışişleri bakanı olan Ignacy Jan Paderewski bir müzik dehasıydı; kariyeri piyano virtüözlüğü ve bestecilik üzerineydi."
  4. "Ermenistan'ın Safevî ve Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinden kurtulmasını amaçlayan İsrael Ori, Rus Kralı I. Petro'yu Kafkasya'ya saldırmaya ikna etmiş ancak Rus-İsveç savaşı yüzünden bu planlar kenara konmuştur."
  5. "
    Vitoria Muharebesi anisina yapılmış anıt
    Zaferin şerefine yapılan anıt
    Vitoria Muharebesi sonucu yenilen Fransız ordusunun çekilirken bıraktığı ganimet Britanya askerlerince talan edilirken Büyük Britanya ordusunda disiplin çökmüştür."
  6. "Jehan Barbur ilk albümünü Bülent Ortaçgil'in desteklemesi üzerine çıkarmıştır."
  7. "Galatasaray ile Fenerbahçe arasında 17 Ocak 1909'da Papazın Çayırı'nda oynanan ilk maç, Galatasaray'ın 2-0'lık üstünlüğüyle sonuçlanmıştır."
  8. "İsrail kontrolü altındaki Hayfa'nın ilk valisi bir Türk Yahudisi olan Şabtay Levi'ydi."
  9. "Nobel Ekonomi Ödülü, diğer Nobel Ödülleri gibi Alfred Nobel tarafından 1901'de değil, İsveç merkez bankası Sveriges Riksbank tarafından 1968'de kurulmuştur."
  10. "
    Saint Peter ve Saint Paul Kilisesi
    Saint Peter ve Saint Paul Kilisesi
    Saint Peter ve Saint Paul Kilisesi, Galata'daki ayakta kalan üç Orta Çağ Latin kilisesinden biridir."
  11. "DNA'yı oluşturan "harfler" için A=T ve C=G olarak ifade eden Chargaff kuralı, DNA'nın ikili sarmal yapısının çözümünü sağlayan bir ipucu olmuştur."
  12. "Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ikinci Osmanlıca müzik dergisi olan Âlem-i Musiki 1 Ekim 1919'da Mehmed Baha Bey tarafından yayımlanmıştır."
  13. "Dead Nation için geliştirilen Road of Devastation isimli ve oyuna çeşitli özellikler ile bölümler ekleyen indirilebilir içerik, 27 Eylül 2011'de PlayStation Network üzerinden satışa sunuldu."
  14. "Bart Simpson'a özgü bir söz kalıbı olan 'Eat My Shorts', masa başı okumalarından birinde, Nancy Cartwright'ın lisede yaşadığı bir olaya dayanan doğaçlamasıyla ortaya çıkmıştır."
  15. "
    Juan Pablo Angel
    Juan Pablo Angel
    26 Eylül 2009'da, Chivas USA ile oynanan maçta New York Red Bulls'un tek golünü kaydederek kulüp formasıyla 46. golüne ulaşan Juan Pablo Ángel, kulüp tarihinin en golcü oyuncusu olmuştur."
  16. "Retro Hugo Ödülleri, elli yıl önce çevrilmiş en iyi bilimkurgu filmleri için verilmektedir."
  17. "Havada ters perende atarken, tek ayakla topa vurma eylemi olan röveşata sözcüğü Türkçeye, İtalyancada da aynı anlamı taşıyan ve kökeni tepetaklak etmek/olmak anlamı taşıyan "rovesciare" kelimesine dayanan "rovesciata" sözcüğünden geçmiştir."
  18. "Mart 2010'da yayımlanmaya başlayan Bir+Bir, adını Jean-Luc Godard'ın Bir Artı Bir (Sympathy for the Devil) filminden almaktadır."
  19. "Bizans kültüründe, mükemmel Tanrı'nın yansıması olan imparator kusursuz olması gerektiği için sakat bırakılması halinde tacı almaktan uzaklaştırılırdı."
  20. "
    Makaroni tarzında giyinmiş bir genç adam karikatürü
    Makaroni tarzında giyinmiş bir genç adam karikatürü
    18. yüzyıl İngiltere'sinin gösterişli veya aşırı süslü makaroni modasının adı, bu tarzı benimsemiş ve Avrupa gezmiş kişilerin o yıllarda İngiltere'de pek yenmeyen makarnayı tercihinden kaynaklanmaktaydı."
  21. "İsaakios Komnenos, kardeşi Alexios'u teşvik ederek onu Bizans İmparatoru III. Nikiforos'a karşı darbe yaptırmış, Alexios da İmparator olduktan sonra abisini Sebastokrator ilan etmiştir."
  22. "Kerim Bakıri, 2000 yılında transfer olduğu Charlton Athletic'te yalnızca 18 dakika oynayarak Premier League'de forma giyen ilk İranlı futbolcu olmuştur."
  23. "II. Abdülhamid'e olan muhalefeti nedeniyle Avrupa'ya kaçan Damat Mahmud Celâleddin Paşa, 1900 yılından itibaren Londra'da Osmanlı Gazetesi'ni yayımladı."
  24. "Küpün hacmini iki katına çıkaracak kenar uzunluğunu bulma, yalnız pergel ve cetvel kullanarak çözülemeyen bir geometri problemidir."
  25. "
    Stepan Malhasyants
    Stepan Malhasyants
    Stepan Malhasyants'ın dört ciltlik Açıklamalı Ermenice Sözlük'ü (Hayeren Batsadrakan Barraran), 1946'da Stalin Ödülü'nü kazanmıştır."
  26. "Faik Canselen "Yürü, bu yol şeref zafer yolu" sözleri ile tanınan ünlü "İleri Marşı"'nı 17 yaşında bestelemiştir."
  27. "Doğal dilde sorulan soruları cevaplamak için tasarlanan yapay zekâ programı Watson, Riziko!'da insanlara karşı yarışarak 1 milyon dolar kazandı."
  28. "Güney Vietnam devlet başkanı Ngô Đình Diệm, 1962'deki bombalı saldırıda odasına düşen bomba patlamadığı için hayatta kaldı."
  29. "İsrailoğullarının varlığından bahseden en eski bulgu, bir Antik Mısır belgesi olan Merneptah Steli'dir."
  30. "
    Michael Jackson'ın heykeli
    Michael Jackson'ın heykeli
    Michael Jackson'ın ödülleri arasında 13 Guinness Rekoru, 13 Grammy Ödülü, 26 Amerikan Müzik Ödülü, 12 Dünya Müzik Ödülü bulunmaktadır."
  31. "Josef Bringas, isyan eden general Nikiforos Fokas'a karşı Konstantinopolis'e birlikler getirdi; asilerin Boğaziçi'ni geçmelerini engellemek için tüm gemileri tuttu; Nikiforos'un babası Bardas'ı rehin aldı ama başarılı olamadı."

Haziran 2022[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "1971 yılında kaçırılan Theo Albrecht, 17 gün boyunca alıkonmuş ve fidye olarak 7 milyon Alman markı ödenmiştir."
  2. "2011 İran drama filmi Bir Ayrılık, 61. Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı kazanarak, bu ödülü alan ilk İran filmi oldu."
  3. "1998'de son kez düzenlenen Başbakanlık Kupası'nda 8 şampiyonluk ve 7 ikincilik elde eden Fenerbahçe Futbol Takımı, kupa tarihindeki en başarılı takımdır."
  4. "
    Thomas Jefferson
    Thomas Jefferson
    Çoğu tarihçinin kanısına göre, ABD'nin üçüncü başkanı Jefferson, karısının ölümünün ardından kölesi Sally Hemings ile 38 yıl süren ilişkisi sırasında onun altı çocuğunun babası olmuştur."
  5. "II. Dünya Savaşı'ında Sovyet 19. Ordusu Kiev'i savunmaya giderken yolculuk çok uzun sürdüğü için Batı Cephesine verildi."
  6. "Orhun alfabesi, 4 tanesi ünlü olmak üzere toplam 38 damga (harf) içermektedir."
  7. "Genellikle gönüllülere dayanan Britanya Ordusu'nda asker alımı politikasında, 1963 yılı sonrasında profesyonel ordu uygulamasına geçildi."
  8. "Lucas Entertainment tarafından yapımı gerçekleştirilen Men of Israel, tamamen İsrailli oyunculardan oluşan ilk eşcinsel filmdir."
  9. "
    Yunus Nadi Bey
    Yunus Nadi Bey
    Atatürk'ün emriyle Türk Komünist Fırkası'nı kuran Yunus Nadi Abalıoğlu'na, II. Dünya Savaşı yıllarında Cumhuriyet gazetesinde yazdığı Alman yanlısı yazılardan dolayı "Yunus Nazi" lakabı takıldı."
  10. "2005 İtalya Grand Prix'inde Juan Pablo Montoya, yarıştan önce yaptığı testler sırasında 372,6 km/saat hızla, Formula 1 tarihindeki en yüksek hız rekoruna ulaştı."
  11. "Lady Gaga'nın "Speechless" şarkısı, aort kapağının tamiri için açık kalp ameliyatı olması gereken babasını ikna etmek için yazıldı."
  12. "Eski çağlardan beri varlığı bilinen kolloidal altın kırmızı renginden dolayı önceleri camın renklendirmesinde kullanılırdı."
  13. "Walter T. Bailey, Illinois'taki ilk lisanslı Afroamerikan mimardır."
  14. "
    Mermerden bir kadın heykeli
    Papa II. Julius'un mezarlığında Michelangelo'nun Lea betimlemesi.
    Yahudi inancına göre İbrani atalarından Yakup'un iki eşinden biri olan Lea, On İki İsrail Kabilesinden altısının annesidir."
  15. "Nancy Cartwright'ın Bart Simpson'u seslendirmesiyle ilgili otobiyografik kitabı My Life as a 10-Year-Old Boy, daha sonradan tek kişilik oyuna uyarlandı."
  16. "İstanbul Futbol Ligi için İngiltere'den özel getirtilen şilt, on sezon boyunca düzenlenmesi planlanan ligi en çok kazanan takımın olacaktı."
  17. "II. Dünya Savaşı sırasındaki Toropets-Holm Taarruzu'nda Alman istihbaratı saldıran Sovyet birliklerinin kimliklerini dahi bilmiyordu."
  18. "1222 Kıbrıs depreminin verdiği zarar o kadar büyüktü ki, Baf'ta sahil şeridini değiştirdi ve limanı kurutarak kullanılamaz hale getirdi."
  19. "
    Fela Kuti
    Fela Kuti
    Nijeryalı müzisyen Fela Kuti'nin Nijeryalı askerlerin zombivâri yöntemler kullandıklarını belirten ve onları sert bir dille eleştiren bir albüm yayımlaması üzerine ordu, evine ve kayıt stüdyosuna saldırarak stüdyoyu enstrümanlar ve ses kayıtlarıyla beraber imha etti."
  20. "Bizans imparator naibi Caesar Bardas, anlaşamadığı Konstatinopolis Patriği Ignatius'u görevden aldıktan sonra din adamı olmayan Fotios'u, beş günde rahipliğe terfi ettirip sonra Patrik ilan etti."
  21. "Amerikalı komedyen ve aktör Zach Galifianakis, Saturday Night Live programında oynayacağı bir skeç için program esnasında sakalını kesmiş ve şovu takma sakal takarak kapatmıştır."
  22. "Dünya'nın yaşı ve kıtasal sürüklenme, yer bilimi tarihi boyunca tartışılan ana konulardandır."
  23. "Kepler-10b'nin yıldıza dönük tarafındaki sıcaklık 1833 K'dir ve bu bir yüksek fırın kadar sıcak olup demiri eritmeye yetecek bir sıcaklıktır."
  24. "
    Houda Nonoo'nun portresi
    Houda Nonoo, Bahreyn'in ABD elçisi.
    Dünyanın en küçük Yahudi cemaatlerinden birine sahip olan Bahreyn'in ABD büyükelçiliğini 2008-2013 yılları arasında bu cemaatten bir kadın yapmıştır."
  25. "Daha önce Suriye yandaşı olan Velid Canbolat, Hafız Esad'ın 2000 yılındaki ölümünden sonra Suriye'nin Lübnan'daki nüfuzundan vazgeçmesi yönünde bir siyaset izlemeye başladı."
  26. "Yüksel Koptagel'in 1958'de Almanya'da yayımlanan "Tamzara" ve "Fossil Süiti" adlı çalışmaları, Türkiye'de bestelenen ilk klasik gitar eserleri olarak kabul edilir."
  27. "Nea Ekklisia'nın inşası sırasında Bizans donanması inşaata mermer taşımakla görevlendirildiği için Sicilya'daki ana noktalardan Siraküza desteksiz kalarak Araplar tarafından ele geçirilmiştir."
  28. "2010 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nı birer altın madalya ile tamamlayan Botsvana ve Cayman Adaları ile üç altın madalyanın sahibi olan Samoa, oyunlar tarihindeki ilk altın madalyalarını elde etmiş oldu."
  29. "
    Yol kenarında bir kartal heykeli. Altında "Route Napoleon" (Napolyon yolu) yazıyor.
    Kralcı birlikler Lyon'da Napolyon'un birliklerinin yolunu kesince Napolyon askerlerin önüne çıkmış, paltosunu yırtıp kendisini vurmalarını söylemiş, onlar da onun ordusuna katılmışlardır."
  30. "Eski Irak Başbakanı Nuri Said, "Irak'taki Yahudiler her zaman şeytan kaynağı ve Irak'a zarar olmuştur. Casusturlar... imkanımız varken onlardan kurtulmamız bizim için en iyisidir" demiştir."

Temmuz 2022[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Pelagornithidae, tarih öncesinde yaşamış büyük deniz kuşları familyasıdır."
  2. ""Do the Bartman", Michael Jackson'ın bir gece yapımcıları arayarak Bart'a liste başı olacak bir şarkı yazmayı ve Simpsonlar'da konuk oyuncu olarak yer almayı teklif etmesiyle doğdu."
  3. "Türkiye'de nükleer çalışmalar, nükleer teknolojiye sahip olmayan pek çok Avrupa ülkesiyle eş zamanlı olarak "Atom enerjisinin barışçı amaçlarla kullanılması" konusunda düzenlenen 1. Cenevre Konferansı'ndan hemen sonra 1955 yılında başlatılmıştır."
  4. "
    Arjantin bayrağı
    Arjantin, Temmuz 2010'da bütün ülke çapında eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Latin Amerika ülkesi olmuştur."
  5. "Bizanslı Matematikçi Leo'nun geliştirdiği optik telegraf sistemi Tarsus'tan Konstantinopolis'e kadar uzanmakta, Arap saldırılarının haber alınmasını ve diplomatik haberleşmeleri sağlamaktaydı."
  6. "İspanya İç Savaşı'nda Cumhuriyetçilerin silah satın alabilmek için devletin altın rezervlerinin Sovyetler Birliği ve Fransa'ya yollamasının bir sonucu, Cumhuriyetçilerin banknotlarının hızla değer kaybetmesi olmuştur."
  7. "Adelaide United teknik direktörü Aurelio Vidmar, Kasım 2009'da düzenlenen basın toplantısında oyuncularının iyi bir performans sergilememesi halinde Suudi Arabistan'da yapıldığı gibi oyuncularının "başlarını keseceğini" söylemesi üzerine yönetim tarafından kendisine iki maçlık hak mahrumiyeti ve 10.000 dolarlık para cezası verildi."
  8. "Mikrosatelit diziler, DNA replikasyonu sırasında uzayan DNA ipliğinin kalıp ipliğe göre bir kayma yapması sonucu hatalı baz eşleşmesi olmasından kaynaklanır."
  9. "
    Saddam Hüseyin
    2006 yılında Saddam Hüseyin'in insanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı asılarak idam edilmesi üzerine Libya'da 3 günlük yas ilan edildi."
  10. "Türkiye'nin Konya ilinin merkezine bağlı Karatay ilçesinde yer alan Alâeddin Tepesi'ne yapılan ilk yerleşimler MÖ 3000'lerde, Erken Tunç Çağında yapılmıştır."
  11. "Sezar İoannis Dukas, çevirdiği entrikalar sonucu, amcası ve hamisi olduğu Bizans İmparatoru VII. Mihail'in annesinin rahibe olmasını sağlamış, sonra onun eşi Romen Diyojen'i kör ettirip tahtın kontrolünü ele geçirmiştir."
  12. "II. Dünya Savaşı'nın Barbarossa Harekâtı sırasında Sovyet ordusuna ciddi ölçüde hasar veren Duhovşçina Taarruzu'nun amacı doğu yönünde bir Alman taarruzunun önlenmesiydi."
  13. "Şiraz kan iftirası olaylarında Yahudileri korumak için görevlendirilen askerler, Yahudi evlerine ilk saldıranlar oldu."
  14. "
    Hamlet
    Hamlet, Goethe'den Dickens'a, Joyce'tan Murdoch'a birçok yazara esin kaynağı olmuş ve "Külkedisi'nden sonra en çok filme çekilen öykü" olarak tanımlanmıştır."
  15. "İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'nın işletme bölümünün İsrail'le bağlantılı bir şirkete devredilmesi üzerine İran Devrim Muhafız jetleri alanın açılış töreninde ilk uçağın inmesini engelledi."
  16. "21 Ekim Protokolü'nü imzalayan general ve albaylar, "anayasayı ihlal suçu" işlememek için 25 Ekim 1961'de 12. dönem TBMM toplanmadan önce yönetime el koymak istiyorlardı."
  17. "Emevi halifesi II. Yezid'in tüm haç ve Hıristiyan imajlarının yok edilmesi emri, erken İslam tarihinde Hıristiyanlığa yönelik ikonoklazmının tek önemli örneği olmuştur."
  18. "Çocuk imparator VII. Mihail'i kendine bağlayan saray bakanı Nikeforices, ardından diğer rakiplerini bastırıp sonunda Bizans İmparatorluğu'nun gerçek yöneticisi haline gelmiştir."
  19. "
    1999 tam Güneş tutulmasından bir görüntü
    Güneş tutulması sırasında çok kısa bir süre bile olsa Güneş'e doğrudan bakmak, retinada kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilmektedir."
  20. "Ürdün Kralı I. Abdullah'ın korumaları Habbani Yahudileriydi."
  21. "Kağnılarda tekerlekler arası açıklığı, Neolitik dönemde çeşitli genişliklerde olabilirken, Bronz Çağında 1.40 -1.45 m arasında sabitleşmiştir."
  22. "Osmanlı Devleti'nde köy ile nahiye arasında bir idari birim olan divan, Karadeniz Bölgesi'ndeki ormanlık alanlardaki dağınık hâldeki köylerden oluşurdu."
  23. "Reddedilenler Salonu, Fransa'da açılan Paris Salonu'na jüri tarafından kabul edilmemiş eserlerin sergilenmesi amacıyla açılmıştır."
  24. "
    Natalia Oreiro'nun portresi. Yeşile boyalı saçlarına bir kırmızı çiçek takılmış.
    Kariyerinin çoğunu Arjantin'de geçirmiş olan Natalia Oreiro, Latin Grammy Ödülleri'ne aday gösterilen ilk Uruguaylı müzisyendir."
  25. "Rahim ağzı kanseri ile insan papilloma virüsü enfeksiyonu arasındaki ilişki, akciğer kanseri-sigara ilişkisinden daha sıkıdır."
  26. "1950-1951 Bağdat bombalamalarında, Yahudiler milliyetçi Müslüman Arapları, Müslüman Araplar da Siyonistleri sorumlu tutmaktadır."
  27. "Marie Rogêt'nin Sırrı, gerçek bir cinayetin ayrıntıları üzerine kurgulanmış ilk cinayet öyküsüdür."
  28. "Ağrı ayaklanmaları sırasında etkin rol oynayan Halis Öztürk daha sonra üç dönem Demokrat Parti'den Ağrı milletvekili seçildi."
  29. "
    Güney Afrika Cumhuriyeti şehirleri
    Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yönetim başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town ve yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere toplam üç başkenti vardır."
  30. "Amerikan drama TV dizisi Lost'un final sezonunun ilk bölümü "LA X", ABD Başkanı Barack Obama'ya yıllık konuşmasını erteletmiştir."
  31. "Dünyanın en eski merkez bankası, 1668 yılında kurulan İsveç Ulusal Bankasıdır."

Ağustos 2022[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Ruj, Ortaçağ Avrupasında "şeytanın cisimlenmiş hâli" olarak görüldüğü için kilise tarafından yasaklanmıştır."
  2. "Antonio Salieri'nin Wolfgang Amadeus Mozart tarafından hazırlanmış olan Cosi fan tutte ile aynı librettoyu kullanarak bir opera eseri hazırlamayı denediğine dair belgeler bulunmuştur."
  3. "
    Osmanlı Ordusu'nda görev yapan Afrika asıllı bir asker
    1880-1920 döneminde İzmir'de Afrika kökenli Türklerin her yıl üç hafta süreyle kutladığı Dana Bayramı günümüzde artık iki gün sürmektedir."
  4. "Arama motoru Google'ın adı "googol" sözcüğünün yanlış yazımı sonucunda ortaya çıkmıştır."
  5. "Soğuk Savaş yıllarında ABD halkını nükleer saldırılara karşı eğitmek amaçlı hazırlanmış Duck and Cover, bir atom bombası patlamasında yere yatıp siper almayı öğütler."
  6. "Albanya'ya yerleşen Yahudiler nedeniyle Hazar Kağanlığı Yahudiliği devlet dini olarak seçmiştir."
  7. "Web tarayıcısı Mozilla Firefox'un 3.0 sürümü, piyasaya sürüldüğü 17 Haziran 2008 günü, 24 saatte 8 milyondan fazla indirilerek dönemin bir günde en çok indirilen yazılım rekorunu kırmıştır."
  8. "
    Olympia
    Olympia tablosu 1865 yılında Paris Salonu'nda sergilenirken salon yönetimi tabloyu saldırı ihtimaline karşı koruma altında tutmak zorunda kalmıştır."
  9. "Tekke ve zaviyelerin kapatılmasına kadar Mevlevî postnişinliğini yapmış Veled Çelebi İzbudak'a daha sonra Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun kurulması görevi verilmiştir."
  10. "Osmanlı İmparatorluğu'nun posta hizmetlerini, 1840'ta düzenli bir posta servisi kurulana kadar toplam dokuz farklı Avrupa ülkesi yürütmüştür."
  11. "Katrina Kasırgası sebebiyle ABD'nin bir şehri olan New Orleans'ın %80'i sular altında kalmıştır."
  12. "Bebek Musa'nın bulunduğu yerin günümüzdeki Ben Ezra Sinagogu olduğuna inanılır."
  13. "
    Lübnan bayrağı
    2005 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmak isteyen Lübnan, İsrail'in yarışmada bulunması sebebiyle katılmaktan vazgeçmiştir."
  14. "Hadislere göre Miraç'ta önce 50 vakit olarak bildirilen namaz, İslam peygamberi Muhammed'in birkaç kere geri dönüp Allah'tan namazı hafifletmesini dilemesi üzerine beş vakte indirilmiştir."
  15. "Elif Şafak; İskender romanının kapağında, kitaba adını veren İskender karakteri olarak yer aldı."
  16. "Otuz Yıl Savaşı sırasında Almanya'nın nüfusu %30 oranında azalmıştır."
  17. "Amerikan televizyon dizisi Glee için ilk senaryo, Aptallar için Senaryo Yazımı (orj. Screenwriting for Dummies) adlı kitap yardımıyla yazılmıştır."
  18. "
    Yahudiler, domuzun sütünü içip dışkısını yerken
    Köln Katedrali'nde, Yahudilerin domuz sütü içtiğini gösteren gravür bulunmaktadır."
  19. "Off-off-Broadway tiyatroları 1958'de Off-Broadway'e tepki olarak ve "ticari tiyatronun tamamen reddi" fikriyle başlamıştır."
  20. "Hayvanlar aleminde en az 500 türde eşcinsel davranış belgelenmiştir."
  21. "1932-1950 yılları arasında Türkiye'de ezan Türkçe okunmuştur."
  22. "Sait Faik Abasıyanık, Şahmerdan kitabında yer alan Çelme isimli hikâyesiyle halkı askerlikten soğutmakla suçlanarak askerî mahkemeye verilmiştir."
  23. "
    Mao Asada
    Mao Asada, 2010 Kış Olimpiyatları'nda, aynı programda iki üçlü Axel atlaması yapan ilk kadın artistik buz patencisi olmuştur."
  24. "Kıbrıs Harekâtı'nın başlamasından bir ay sonra, Kıbrıs'taki Muratağa, Sandallar ve Atlılar köy halklarının neredeyse tamamı EOKA-B çeteleri tarafından öldürülmüştür."
  25. "Çin mitolojisine göre, Pan Gu adındaki efsanevi yaratığın terinden yağmurlar, nefesinden rüzgârlar, kanından nehirler, gözlerinin birinden Ay birindense Güneş ortaya çıkmıştır."
  26. "Modern otomobilin icadı sürecinde yaklaşık 100 bin dolayında patent alınmıştır."
  27. "2008 yılında yapılan bir ankete göre Türklerin %76'sının Yahudilere karşı olumsuz görüşleri vardır."
  28. "
    Andromeda Gökadası'nın kızılötesi görünümü, Spitzer Uzay Teleskobu
    Andromeda Gökadası'nın kızılötesi görünümü, Spitzer Uzay Teleskobu
    Andromeda Galaksisi, bir trilyon (1012) yıldıza ev sahipliği yapmaktadır."
  29. "Simpsonlar'da yer alan ve söz konusu ailenin üyesi olan Marge Simpson, Ekim 2009 tarihli Playboy dergisinin kapağında yer almıştır."
  30. "İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamı'Karabağ Savaşı sırasında gerçekleşen en kapsamlı sivil katliam olarak nitelendirmiştir."
  31. "Antik Mısır'da Firavun, doğruluk ve adalet tanrıçası Ma'at'ın yeryüzündeki temsiliydi."

Eylül 2022[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Adolesanlarda görülen ve omurga eğrilmesinin 30 dereceden fazla olduğu skolyoz vakaları, kızlarda erkeklerden 10 kat daha sık görülür."
  2. "
    Galatasaray'ın Gayın ve Sin'li arması (1923)
    Galatasaray Spor Kulübü'nün ilk ambleminde yer alan Arap alfabesi harfleri Ğayn ve Sin, Latin alfabesine geçilmesiyle yerlerini G ve S'ye bırakmıştır."
  3. "Floransa Büyük Sinagogu'nun planı bir haç şeklindedir."
  4. "Avrupa sınırları içinde Budistlerin çoğunlukta bulunduğu tek bölge Rusya'ya bağlı Kalmukya'dır."
  5. "Sonsuz maymun teoremi, bir maymunun bir daktilonun tuşlarına sonsuz bir süre boyunca gelişigüzel basarak belirli bir metni (örneğin William Shakespeare'in tüm yapıtlarını) neredeyse kesin olarak yazabileceğini ortaya koymaktadır."
  6. "Morgue Sokağı Cinayetleri dedektifin önce vardığı sonucu açıkladığı, ardından bu sonuca nasıl vardığını ayrıntılarıyla anlattığı anlatım tekniğinin kullanıldığı ilk öyküdür."
  7. "
    Birkaç parça hellim
    Birkaç parça hellim
    Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemi olan hellim, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ihraç ettiği tarımsal ürünlerin dörtte birinden fazlasını oluşturur."
  8. "Türk Anadolu rock müzisyeni Barış Manço, 1971'de Anadolu turnesinin Kütahya ayağında uzun saçları yüzünden tehdit edilmiş ve tur otobüslerine dinamitle saldırı düzenlenmiştir."
  9. "II. Elizabeth, nisan ayında doğmasına rağmen, doğum günü geleneğe göre haziran ayının üçüncü cumartesi günü kutlanmaktadır."
  10. "İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'a göre İslam Peygamberi Muhammed'in geleceği Tevrat'ta ve İncil'de bildirilmiştir."
  11. "Honduras, ilk muz cumhuriyeti devletidir."
  12. "
    1 Eylül 1939 sabah saat 4.45'te Westerplatte'yi bombalayan Alman Schleswig-Holstein zırhlısı
    1 Eylül 1939 sabah saat 4.45'te Westerplatte'yi bombalayan Alman Schleswig-Holstein zırhlısı
    Polonya, II. Dünya Savaşı'nın başlamasına neden olan Polonya Seferi sonucunda Almanya ve Sovyetler Birliği tarafından paylaşılmıştır."
  13. "1,5 milyar doları geçen hasılatıyla 12 yıl boyunca hasılat rekorunu elinde bulunduran Titanik filminin gösterime girmeden önce gişede büyük bir başarısızlık olacağı düşünülüyordu."
  14. "Türkiye'nin Adana ilinin Aladağ ilçesi mevcut adını 1987 yılında ilçe merkezi olmasıyla almıştır."
  15. "Vareg Muhafızları, ilk defa Kiev Prensi I. Vladimir tarafından İmparator II. Basileios ile yaptığı askeri yardım anlaşmanın bir parçası olarak Bizans'a gönderildi."
  16. "Kanarya Adaları, siyasi olarak İspanya'ya (ve dolayısıyla Avrupa'ya) bağlı olmakla beraber coğrafi bakımdan Afrika kıtasının bir parçası sayılır."
  17. "
    Sara Seager
    Sara Seager
    Nadir bulunan dünya benzeri gezegenler etrafında toplanmış araştırmaları nedeniyle Sara Seager'a NASA, "Astronom Indiana Jones" adını vermiştir."
  18. "Steve Carell, Life tarafından "Amerika'nın En Komik Adamı" ilan edilmiştir."
  19. "Tatlı su sülüğü haemopis sanguisuga, solucan avlamak için bazen sudan çıkar."
  20. "15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, TCG Yavuz gemisinde bir kamaraya kapatılmıştır."
  21. "John Strutt Rayleigh ve William Ramsay 1904'te soygaz keşiflerinden dolayı sırasıyla fizik ve kimya dallarında Nobel Ödülü kazanmışlardır."
  22. "
    Angela Merkel
    Angela Merkel
    Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Forbes tarafından 14 kez Dünyanın En Güçlü Kadını seçilmiştir."
  23. "I. Mithridatis entrikacılar tarafından öldürülmekten korktuğu için Paflagonya'ya kaçtıktan sonra, MÖ 281'de orada Pontus Krallığı'nı kurmuştur."
  24. "Friends dizisinin "The One with Ross's Wedding" bölümünde başlayan Monica-Chandler ilişkisi, TV Guide tarafından televizyon tarihindeki "gelmiş geçmiş en büyük üçüncü ters köşe" olarak tanımlanmıştır."
  25. "1633'te Massachusetts'i vuran çiçek hastalığı salgınında, çok sayıda Kızılderili ölmüş, bu durum bazı Püritenler tarafından Tanrı'nın bir hediyesi olarak görülmüştür."
  26. "Yahudilerin yaşadığı Müslüman ülkeler arasında Türkiye, Yahudi nüfusuyla İran'dan sonra ikinci en kalabalık Yahudi nüfusu barındırır."
  27. "
    Makaroni pengueni
    Makaroni pengueni
    Makaroni pengueninin adı, 18. yüzyıl İngiltere'sinin gösterişli ve aşırı süslü makaroni modasına atfen verilmiştir."
  28. "Metin2 2009'da Avrupa'da 7.000.000 aktif kullanıcıyla dünyada toplam 50.000.000 kullanıcıya sahipti."
  29. "Cinsel aktif kadınların çoğu hayatları boyunca bir zamanda rahim ağzı kanserine neden olan insan papilloma virüsü ile enfekte olmuştur."
  30. ""Weird Al" Yankovic'in "Pinkie Pride"'da konuk oyuncu olması, dizinin hayranları tarafından yapılan bir video hakkında attığı bir tweet'in dizinin yapımcısı tarafından bulunmasıyla gerçekleşmiştir."

Ekim 2022[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "2021 Macaristan Grand Prix'sinde yaşanan kaza sonucu yapılan yeniden startta Mercedes-AMG takımı pilotu Lewis Hamilton, Formula 1 tarihinde ilk kez tek başına start alan pilot olmuştur."
  2. "
    Osman Zeki Üngör
    Osman Zeki Üngör
    İstiklâl Marşı'nın şiiri için açılan beste yarışmasını kazanan Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi 1924-1930 yılları arasında çalınmış, ardından Osman Zeki Üngör'ün bestesi yürürlüğe girmiştir."
  3. "Yeni Ahit'in Vulgata çevirisine göre Pontius Pilatus, İsa'nın "Yahudilerin Kralı" olarak tanımlamasına karşı çıkan Yahudi rahiplere "Quod scripsi, scripsi" demiştir."
  4. "Michael M. Thomas'ın yaklaşık 25 yayınevi tarafından reddedilen sekizinci romanı için bir yayıncı bulması, on yıldan fazla sürmüştür."
  5. "Bristol Üniversitesi Fizik Bölümünde akademisyen olarak çalışan Frederick Charles Frank, kristal yapılardaki kusurlardan olan dislokasyon terimini kullanan ilk isim olmuştur."
  6. "Restriksiyon enzimi EcoRV DNA'yı kesmeden önce onu 50° büker."
  7. "
    Puma
    Amerika kıtasında jaguardan sonra ikinci en büyük kedi olan puma; kaplan, aslan ve jaguardan sonra dünyanın en büyük dördüncü kedisidir."
  8. "Tarımda toprağın işlenmesi ve ürünlerin tüketicilere taşınması için harcanan petrol, dünya tüketiminin %17'sidir."
  9. "Tarihin belli zamanlarında, Yahudilerin, Hristiyan (ve bazen Müslüman) çocukların kanlarından matsa yaptıklarına inanılmıştır."
  10. "Rungrado 1 Mayıs Stadyumu, 150.000 oturan seyirci kapasitesiyle dünyadaki en yüksek kapasiteli stadyum ve 12. en yüksek kapasiteye sahip spor alanıdır."
  11. "Avrupa Yakası'nda Peker Açıkalın'ın canlandırdığı kapıcı ailesinin oğlu Gaffur Aksoy karakterinin üzerine sürekli giydiği çizgili pijama dizinin yayımlandığı dönemde Türkiye'de yeniden moda oldu."
  12. "
    Rubik Küpü
    Rubik Küpü'nün beş boyutlu versiyonunu Ocak 2007'ye kadar yalnızca yedi kişi çözebilmiştir."
  13. "Kutup ayısı Knut'un Berlin Hayvanat Bahçesi'ne kazandırdığı gelirler sonucu 2007 yılı hayvanat bahçesi için 163 yıllık tarihi içinde en kârlı yıl olmuştur."
  14. "Andorra'nın La Massana komününde ulaşım; karayolu, helikopter ve telesiyejle yapılır."
  15. "Bar Kohba İsyanı'ndan sonra "Yehuda toprakları"nın adı "Filistin toprakları"na çevrilmiştir."
  16. "1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki erkekler üç adım atlama müsabakalarında birinci olan Amerikalı atlet James Brendan Connolly, modern Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk olimpiyat şampiyonu olmuştur."
  17. "
    Turgut Özal
    Turgut Özal, vasiyetinde "Öldükten sonra beni İstanbul’a defnedin. Kıyamete kadar Fatih Sultan Mehmed’in manevi ruhaniyeti altında bulunmak istiyorum" demiştir."
  18. "Lost dizisinde yer alan kurgusal karakterler Nikki ve Paulo seyirciler tarafından o kadar sevilmedi ki yapımcılar ikisini de hikaye gereği öldürdüler."
  19. "Koltuk altı, insan vücudundaki ateşin ölçüldüğü dört yerden biridir."
  20. "Lüzinyanlar Lefkoşa'nın etrafına surlar inşa etmiştir ve bu surlar, düzensiz bir beşgen şeklinde yapılmıştır."
  21. "19. yüzyılda, İran Yahudileri'nin kirleri çözülüp Müslümanların ayaklarına dolanmasın diye Yahudilerin yağmurda sokağa çıkması yasaktı."
  22. "
    SN 1604 süpernova kalıntısı
    SN 1604 süpernova kalıntısı
    1604 yılında patlayan Süpernova 1604, Venüs hariç gece gökyüzündeki tüm yıldız ve planetlerden daha parlak olarak çıplak gözle gözlemlenebilmiştir."
  23. "Fenerbahçe Spor Kulübü'nün ilk amblemi Fenerbahçe burnundaki ışık saçan deniz feneri, renkleri ise sarı ve beyazdır."
  24. "Anthemius'un başlattığı Theodosius surları ile Konstantinopolis'in büyüklüğü neredeyse ikiye katlanmıştır."
  25. "İspanya'da eşcinsel evliliğin resmîleşmesiyle (3 Temmuz 2005) kanunun uygulandığı ilk yıl 4500 eşcinsel çift evlendi."
  26. "Pigmentler bir kere evrimleşmiş olmasına karşın, resim oluşturabilen karmaşık göz yapıları, birbirinden bağımsız olarak 50 ila 100 kere evrimleşmiştir."
  27. "
    Suudi Arabistan bayrağı
    Suudi Arabistan'ın resmî sloganı kelime-i şehadettir."
  28. "Milenyumlar'dan sonra, Alfa Kuşağı'ndan önce gelen demografik kohort Z Kuşağı; Bloomberg'in Birleşmiş Milletler verilerinin analizine göre 7,7 milyarlık Dünya nüfusunun %32'sini oluşturmaktadır."
  29. "Pers Zerdüşt takviminden türetilen bir güneş takvimi olan Kapadokya takvimi, her biri 30 günlük 12 ay ve beş epagomenal güne sahiptir."
  30. "Gertrude Stein tarafından ortaya atılan "Kayıp Nesil" terimi, Ernest Hemingway'in Güneş de Doğar (1926) adlı romanının epigrafında "Hepiniz kayıp bir nesilsiniz." şeklinde kullanılmıştır."
  31. "Nippur antik kentinde ortaya çıkarılan ve günümüzde İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesinde sergilenen Sümer çivi yazısı tableti İstanbul 2461'in en eski aşk şiirini içerdiği düşünülmektedir."

Kasım 2022[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Sezar, Roma'nın ilk imparatoru da olan yeğeni Augustus'u evlat edinerek oğlu ve mirasçısı yapmıştır."
  2. "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Franklin D. Roosevelt, Hawaii Adalarından biri olan Niihau adasını 1944 yılında Birleşmiş Milletler Genel Merkezi olmaya aday yerler arasında göstermiştir."
  3. "Bilim insanları Uğur Şahin ile Özlem Türeci çifti, 2021'de 14 milyar euro servetleri ile Almanya'nın en zenginleri listesinde 8. sırada yer almışlardır."
  4. "İstanbul Büyükada'daki Prinkipo Rum Yetimhanesi binası, Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük ahşap yapısıdır."
  5. "
    Sultaniye
    Osmanlı padişahı Abdülaziz'in saltanat yatı olan Sultaniye, 93 Harbi sırasında Doğu Karadeniz'deki sahil kenti Batum'da operasyonları destekleyen bir nakliye gemisi olarak görev yapmıştır."
  6. "Günümüzde Suudi Kralları tarafından kullanılan İki Kutsal Caminin Hizmetkârı unvanının ilk kez Eyyûbîler Hanedanlığı'nın kurucusu ve sultanı Selahaddin Eyyubi tarafından kullanıldığına inanılmaktadır."
  7. "Japonya'daki Okinoşima Adası'na kadınların girmesi yasaktır ve erkek ziyaretçilerin de adadaki tapınağı ziyaret etmeden önce denizde çıplak bir şekilde yıkanmaları gerekmektedir."
  8. "Vincent van Gogh'un 1890 yılında yaptığı Ağaç Kökleri adlı tablosunun, Fransa'nın Auvers-sur-Oise köyündeki Auberge Ravoux pansiyonuna 150 m uzaklıktaki bir alanda tamamlandığı ortaya çıkarılmıştır."
  9. "Alman fizikçi ve kimyager Hertha Sponer, Almanya'da fizik alanında doktora yapan ilk kadın fizikçilerden birisi ve Duke Üniversitesi Fizik Fakültesi'nde görev alan ilk kadın bilim insanıdır."
  10. "
    Édouard-Léon Scott de Martinville
    İlk ses kaydı, 9 Nisan 1860'da mucit Édouard-Léon Scott de Martinville tarafından fonotograf ismini verdiği alet ile alınan "Au Clair de la Lune" isimli ses kaydıdır."
  11. "İstanbul'un en eski iki Ermeni Mezarlığından birisi olan Balıklı Ermeni Mezarlığı, Kanuni Sultan Süleyman'ın hüküm sürdüğü 1554 yılında Ermeni Cemaati mülküne devredilmiştir."
  12. "Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümünün ardından Türkiye'nin yanı sıra Mısır ve Pakistan'da da üç gün ulusal yas ilan edilmiştir."
  13. "Adana ismi, Hitit İmparatorluğu egemenliğindeki Kizzuvatna krallığının AdanyaURU adlı şehrinin isminden türemiştir."
  14. "Türkiye hükûmeti 2011 yılında, Türkiye karşıtı tutum ve ifadeleri ile Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olması nedeniyle Ursula Plassnik'in AGİT Genel Sekreterlik adaylığını veto etmiştir."
  15. "
    Bayrağın yarıya çekilmesi
    Suudi Arabistan bayrağı, üzerinde kelime-i şehadet yazdığı için hiçbir zaman yarıya indirilmez."
  16. "532-537 yılları arasında inşa edilen Ayasofya, İspanya'daki Sevilla Katedrali'nin 1507 yılında tamamlanmasına kadar yaklaşık bin yıl boyunca dünyanın en büyük katedrali olmuştur."
  17. "Mustafa Kemal Atatürk, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin'in kızı Sabiha Sultan'a üçüncü taraflar aracılığı ile evlenme teklifinde bulunmuş fakat bu teklif Sabiha Sultan tarafından reddedilmiştir."
  18. "Satrançta ilk on hamlede oynanabilecek yaklaşık 170 oktilyon farklı seçenek vardır."
  19. "Avatar filminin yönetmeni James Cameron ve yapım tasarımcıları, filmdeki havada duran kayaları kurgularken Zhangjiajie Ulusal Orman Parkı'ndaki dağlardan da ilham aldıklarını açıklamıştır."
  20. "
    Zehra Budunç
    1934-1940 yılları arasında Bursa Belediyesi Başkan Yardımcılığı yapan Zehra Budunç, Türkiye'nin ilk kadın belediye başkan yardımcısıdır."
  21. "Fransız yazar ve Nobel Ödülü sahibi Albert Camus, idam cezasına çarptırılan EOKA üyesi Kıbrıslı Rum Mihalis Karaolis'in affedilmesi için Kraliçe II. Elizabeth'e ithafen bir mektup kaleme almıştır."
  22. "Türkiye'nin ilk kadın inşaat mühendisi Sabiha Gürayman, üniversite yıllarında Fenerbahçe takımında "uçan parmaklar" lakaplı bir voleybolcu idi."
  23. "Afrika, birçok paleoantropolog ve arkeolog tarafından Dünya üzerinde insanlarca yerleşilmiş ilk yer olarak kabul edilmiştir."
  24. "Queen grubunun solisti Freddie Mercury'nin konuşma sesi bariton aralığında olmasına karşın şarkı söylerkenki sesi tenor idi."
  25. "
    Neopalpa donaldtrumpi
    2017 yılında keşfedilen Neopalpa donaldtrumpi cinsi güve, üzerindeki sarı tüylerin 45. ABD Başkanı Donald Trump'ı çağrıştırması dolayısıyla bu adı almıştır."
  26. "2018'de bir suikast sonucu öldürülen Ján Kuciak, Slovakya tarihinde öldürülen ilk gazetecidir."
  27. "I. Murad Anadolu'dayken Osmanlı'yı hazırlıksız yakalamak isteyip saldırıya geçen 70.000 kişilik Sırp-Makedon ordusunu, Çirmen Muharebesinde Lala Şahin Paşa, komutasındaki 800 askerle yenmiştir."
  28. "Uluslararası ilişkilerde bir ülkenin büyükelçisinin persona non grata ilan edilmesi, savaş ilanı hariç gelinebilecek en üst kritik noktayı ifade etmektedir."
  29. "Sevilay Öztürk, paralimpik oyunlarda yüzme branşında madalya kazanan ilk Türk sporcudur."
  30. "
    Zoser Piramidi
    Zoser Piramidi, Antik Mısır'da yapılan ilk ve en eski piramittir."

Aralık 2022[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Pandalar, Çin tarafından diplomasi aracı olarak kullanılmıştır."
  2. "Zenon'un öğrencisi olan Kleanthes, aynı zamanda bir boksördü."
  3. "2011 Eurovision Şarkı Yarışmasında, "A Friend in London"ın şarkısına Hollanda'nın verdiği puanı duyuran Mandy Huydts'a grubun vokalisti Tim Schou canlı yayında "seni becermek istiyorum" demiştir."
  4. "Krikor Ağaton, Sultan Abdülaziz döneminde Umûr-ı Nâfia Nazırlığına (Bayındırlık Bakanlığı) getirilen ilk Hristiyan ve Ermeni kökenli kişi olmuştur."
  5. "
    Vecihi Hürkuş
    Türkiye'nin ilk uçağını üreten Vecihi Hürkuş, tamamlanan uçağı izinsiz uçurduğu için hapis cezası almıştır."
  6. "Güneş Sistemi'nde bulunan Merkür ve Venüs'ün hiç doğal uydusu yoktur."
  7. "Gerçek insan boyutlarında ve formunda yapılmış dünyadaki bilinen/bulunan en eski heykel, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde sergilenen Urfa Adamı'dır."
  8. "Dominique Jean Larrey, Bastille Baskını sırasında yaralıları hızlı nakletmek için bir ambulans tasarlamıştır."
  9. "ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Susan Rice'tan sonra bu göreve getirilen ikinci Afroamerikalı diplomattır."
  10. "
    Cahide Sonku
    Cahide Sonku, Türk sinemasının ilk kadın sinema oyuncusu ve aynı zamanda ilk kadın film yönetmenidir."
  11. "Dârülbedâyi'nin ilk profesyonel oyunu, ilk defa 20 Ocak 1916'da İstanbul'da Tepebaşı Tiyatrosunda sergilenen Çürük Temel'dir."
  12. "Çin'in Hunan eyaletindeki Bailong Asansörü, Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en yüksek ve en ağır açık hava asansörü olarak tescil edilmiştir."
  13. "Marilyn Manson sahne adı, oyuncu Marilyn Monroe'nun ismi ve seri katil Charles Manson'ın soyisminin birleşiminden ortaya çıkmıştır."
  14. "Yunanistan'daki Albaylar Cuntası'nın önde gelen generallerinden olan Dimitrios İoannidis, Türk kamuoyunda "Türkiye'yi Kıbrıs'a çıkartan adam" olarak tanınmıştır."
  15. "
    Lamartine
    Fransız politikacı Lamartine, 1850'lerde siyaseti bırakıp Aydın'da bir çiftlik sahibi olmayı istemiş; onu destekleyen Osmanlı hükûmetine minnetini 8 ciltlik Osmanlı Tarihi eseriyle ifade etmiştir."
  16. "Linda Hunt, The Year of Living Dangerously filminde canlandırdığı "Billy Kwan" erkek karakteriyle, karşı cinsten bir karakteri canlandırarak Oscar Ödülü kazanmış ilk kişidir."
  17. "Türkiye'de bale sanatının geçmişi, 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider."
  18. "Eroin, bir dönem "bağımlılık yapmayan morfin" adı altında ilaç olarak satılmıştır."
  19. "Deniz seviyesinden 5.029 metre yükseklikte yer alan İskelet Gölü, etrafındaki 9. yüzyıldan kalma yüzlerce insan iskeleti ile ünlüdür."
  20. "
    Tetris
    Tetris, uzayda oynanan ilk video oyunudur."
  21. "Federal Almanya Hükûmeti, Namibya'da Herero ve Namalara karşı Alman İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen katliamları 2021'de resmen soykırım olarak tanıdığını ilan etmiştir."
  22. "George Bernard Shaw, hem Nobel Ödülü hem de Oscar Ödülü alan ilk kişidir."
  23. "Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilen ilk kişi Abdülhak Hamit Tarhan'dır."
  24. "Pakistan'daki Zelzele Adası, 24 Eylül 2013'te meydana gelen 7,7 Mw büyüklüğündeki deprem sonucunda oluşmuştur."
  25. "
    Metin Tolan
    Göttingen Üniversitesi rektörü ve fizik profesörü Metin Tolan, Almanya'da bir üniversitede göreve gelen "ilk Türk kökenli rektör" olma unvanını elde etmiştir."
  26. "Dmitri Vrubel'in Berlin Duvarına yaptığı Tanrım, Bu Ölümcül Aşktan Kurtulmama Yardım Et adlı grafiti, Brejnev ve Honecker'in 1979 tarihli sosyalist kardeşlik öpücüğü fotoğrafından esinlenmiştir."
  27. "İlk resmi Dünya Satranç Şampiyonası şampiyonu Wilhelm Steinitz'dir."
  28. "I. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da sansürlenerek gizlenen İspanyol gribi, savaşa katılmayan İspanya basını tarafından dünyaya duyurulduğu için İspanya'da başlamamasına rağmen bu isimle anılmıştır."
  29. "2017'de İngiliz zoolog Sammy de Grave tarafından keşfedilen Synalpheus pinkfloydi karidesi, adını parlak pembe kıskacından dolayı De Grave'in çok sevdiği rock grubu Pink Floyd'dan almıştır."
  30. "
    Artem Pataputyan
    Nörobiyolog Artem Pataputyan, Nobel Ödülü kazanan ilk Ermeni kökenli bilim insanıdır."
  31. "Dominik Cumhuriyeti, 2018 yılında yapılan seçimlerde tarihinde ilk kez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmiştir."

2023[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2023[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Dünyanın en uzun sahil şeridine sahip ülkesi Kanada'dır."
  2. "Doğan Kardeş dergisinin kapakları ve Kara Kedi Çetesi ile tanınan Selma Emiroğlu, Türkiye'nin ilk kadın karikatüristidir."
  3. "Büyük Taarruz başladığı sırada Mustafa Kemal Paşa'yı Kocatepe'de sol elinin başparmağı dudağında düşünür vaziyette gösteren ünlü fotoğrafı çeken kişi, Etem Tem'dir."
  4. "
    William Huggins
    29 Ağustos 1864'te, Kedi Gözü bulutsusunu analiz ederek bir gezegenimsi bulutsunun spektrumunu alan ilk kişi William Huggins'tir."
  5. "Her tarafı Rus toprakları ile çevrili olmasına rağmen Rusya sınırlarına dahil edilmeyen Peanut Deliği, 2014'te Birleşmiş Milletler kararıyla Rusya münhasır ekonomik bölgesine dahil edilmiştir."
  6. "Bergen filmi, Türkiye'de 100 milyon hasılatı geçen ilk filmdir."
  7. "Diğer adı "Aşk Adası" olan Hırvatistan'daki Galešnjak Adası, dünyada doğal olarak oluşmuş az sayıdaki kalp şeklindeki adadan birisidir."
  8. "Max Verstappen, 2015 Malezya Grand Prix'de Toro Rosso ile 7. olarak 17,5 yaşındayken ve henüz ehliyeti bile yokken Formula 1 tarihinde puan alan en genç pilot olmuştur."
  9. "
    Kral penguen
    Norveç Kraliyet Ordusunda, tümgeneral rütbesine sahip Nils Olav isminde bir kral penguen vardır."
  10. "Türkiye'den Avrupa'ya muhabir olarak giden ilk kadın, 1923 yılında Lozan Konferansı'nı izleyen gazeteciler heyetinde bulunan Suat Derviş'tir."
  11. "Mustafa Kemal Atatürk'ün huzurunda keman çalarken yayının telleri kopan ve tek yayla eserini tamamlayan Nubar Çömlekçiyan'ın bu davranışını çok beğenen Atatürk, kendisine "Tekyay" soyadını vermiştir."
  12. "Yüksek öğrenimi sırasında hamallık ve kar küreme işlerinde çalışan Uluslararası Enerji Ajansı başkanı Fatih Birol, 2021'de TIME tarafından Dünya'nın en etkili 100 kişisinden birisi olarak seçilmiştir."
  13. "Hem Nobel Fizik hem de Nobel Kimya ödülüne sahip olan Marie Curie, iki Nobel Ödülü'ne sahip ilk kişi olarak tarihe geçmiştir."
  14. "
    Le Gras View From Window
    Nicéphore Niepce tarafından çekilmiş olan "Le Gras View From Window" isimli fotoğraf, tarihin en eski fotoğrafıdır."
  15. "Carl Linnaeus, bitki ve hayvanların isimlendirilmesi için ikili adlandırma (binomial nomenklatür); yani 2 sözcükten oluşan (cins adı + epitet adı = tür adı) bir sistem geliştirmiştir."
  16. "1975 yapımı Baba Bizi Eversene adlı sinema filmi, Barış Manço'nun oynadığı ilk ve tek filmdir."
  17. "Sınırları içinde bir milyondan fazla göl bulunduran Kanada, dünyanın en çok gölüne sahip ülkesidir."
  18. "Türkiye'nin ilk kadın bakanı, bir dönem Ankara Üniversitesi rektörlüğü de yapan Türkan Akyol'dur."
  19. "
    Lys Assia
    İlk defa düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nda, İsviçre adına yarışan Lys Assia, seslendirdiği "Refrain" isimli şarkıyla yarışmanın ilk kazananı olmuştur."
  20. "Bob Dylan; Nobel, Pulitzer, Oscar ve Grammy ödüllerinin hepsine sahip ilk kişidir."
  21. "Nâzım Hikmet'in Kız Çocuğu şiirinin ilham kaynağı; Hiroşima'ya atılan atom bombası nedeniyle yakalandığı lösemiyi origami turnaları katlayarak yenmeye çalışan Sadako Sasaki adlı kız çocuğudur."
  22. "Eski Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Erato Kozaku-Markullis; EOKA-B tarafından düzenlenen Muratağa, Sandallar ve Atlılar ile Taşkent Katliamı'nda öldürülen Kıbrıslı Türkler için özür dilemiştir."
  23. "Tescillenmiş ilk alan adı, şu an internet müzesi olarak kullanılan "symbolics.com"dur."
  24. "
    Azur Penceresi
    Malta'daki Azur Penceresi, HBO'nun popüler televizyon dizisi Game of Thrones'un birinci sezonundaki Dothraki düğün sahnesinde çekim mekânı olarak kullanılmıştır."
  25. "Bangladeş'te, 2002 yılında alınan bir karar ile plastik poşet kullanımı yasaklanmış ve Bangladeş bu yasağı ilk uygulayan ülke olmuştur."
  26. "Türkiye Ermenisi fotoğraf sanatçısı Osep Minasoğlu, Türkiye'de ilk renkli fotoğrafı çeken ve ilk renkli fotoğraf baskısını yapan kişidir."
  27. "1960-1961 sezonunda Haldun Dormen'in sahneye koyduğu ve Gülriz Sururi'nin İrma'yı canlandırdığı Sokak Kızı İrma, Türkiye'de sahnelenen ilk batılı müzikaldir."
  28. "2021 Belçika Grand Prix, güvenlik aracı arkasında ilk 3 tur atıldıktan sonra hava muhalefeti sebebiyle kırmızı bayrakla bitirilerek Formula 1 tarihinin en kısa yarışı olma unvanını kazanmıştır."
  29. "
    Hammurabi
    Amerikan Kongre Binasındaki ABD Temsilciler Meclisi odasındaki mermer kabartmalarda tasvir edilen 23 kanun koyucudan biri, yayımladığı kanunlarıyla bilinen Hammurabi'dir."
  30. "Prens Henrik, kendisine kral unvanı verilmediği ve eşinin kendisine gerekli saygıyı göstermediği gerekçesiyle, öldüğünde Kraliçe II. Margrethe ile yan yana gömülmek istemediğini açıklamıştır."
  31. "800'den fazla dile sahip Papua Yeni Gine, en çok dilin konuşulduğu ülkedir."

Şubat 2023[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Ermenistan, İsrail, Kıbrıs Cumhuriyeti, Suriye ve Yunanistan belirli zaman aralıklarında Türkiye tarafından haydut devlet olarak tanımlanmıştır."
  2. "Valentina Tereşkova, uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivildir."
  3. "
    Ur Kraliyet Oyunu
    Mezopotamya'ya ait iki oyunculu bir masa oyunu; Koçi, Hindistan'daki Yahudiler dışında her yerde unutulmuş ve bu halkın İsrail'e göç ettiği 1950'lere kadar bir versiyonu oynanmaya devam edilmiştir."
  4. "Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi, Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu eksklav statüdeki tek toprak parçasıdır."
  5. "Emine Özdamar'ın 1986'da Frankfurt'ta sahnelenen "Schwarzauge in Deutschland" (Karagöz Almanya'da) adlı oyunu, bir Türk yazar tarafından yazılıp sahnelenmiş ilk Almanca tiyatro oyunudur."
  6. "Christiaan Barnard, 3 Aralık 1967 tarihinde, insandan insana ilk başarılı kalp naklini gerçekleştirmiştir."
  7. "1976 yapımı Tosun Paşa filminde "Tellioğlu Akil" karakterini oynayan Akil Öztuna, filmin Kemerburgaz'daki çekimleri sırasında deveden düşerek iç kanama geçirmiş ve hayatını kaybetmiştir."
  8. "
    Árpád
    Büyük Macar Prensi Árpád'ın adı, Türkçe kökenli olan ve Macarcada arpa için kullanılan árpa sözcüğünden türemiştir."
  9. "Phobos'un yörüngesi Mars'tan kaynaklanan gelgit etkileri nedeniyle giderek küçülmektedir, bu yüzden Phobos yaklaşık 50 milyon yıl içinde Mars'a çarpacaktır."
  10. "Gana'da her ayın ilk cuma günü işyerleri ve okullar dahil her yerde ulusal giysi Batakari giyilmesiyle Batakari Günü kutlanır."
  11. "1509 Büyük İstanbul depreminden sonra Avrupa'da yapılan yorumlarda deprem, İstanbul'un Fethi sonrasında kendilerine karşı silaha sarılan Türkler için Tanrı'nın layık gördüğü ağır bir ceza olarak görülmüştür."
  12. "Jean-Paul Sartre, 1964 yılında kendisine verilmek istenen Nobel Edebiyat Ödülü'nü geri çevirerek, Nobel Ödülü'nü reddeden ilk kişi olmuştur."
  13. "
    Ninurta
    Ninurta'nın, Tekvin'de Kalhu ile ilişkili olarak anılan ve "kudretli bir avcı" olan Nemrud figürünün ilham kaynağı olabileceği düşünülmektedir."
  14. "Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk fili, Hindistan Başbakanı Nehru'nun 1950'de Türk çocuklarına armağan ettiği ve 45 yıl Gazi Hayvanat Bahçesi'nde yaşayan Mohini adlı erkek fildir."
  15. "Orta parmak hareketi; antik zamanlarda cinsel ilişkinin sembolü olarak jesti alan kişiyi aşağılamak, korkutmak ve tehdit etmek amacıyla kullanılmıştır."
  16. "Halomonas titanicae adlı gram negatif bakteri türü, adını enkazında bulunduğu ve 1912 yılında batan RMS Titanic'ten almıştır."
  17. "İtalyan gazeteci Riccardo Ehrman, Doğu Almanya hükûmet sözcüsü Günter Schabowski'ye sorduğu sorularla Berlin Duvarı'nın yıkılmasına giden süreci tetiklemiş ve "duvar yıkan gazeteci" olarak anılmıştır."
  18. "
    Aleksandr Serebrov
    Aleksandr Serebrov, 1 Temmuz 1993 tarihinde Mir'deki görevinde uzayda Tetris oynamış ve uzayda ilk video oyunu oynayan insan olarak Guinness Dünya Rekorları'na girmiştir."
  19. "İnanna ile İştar, ilkin birbiriyle ilgisiz iki ayrı tanrıçayken Sargon'un saltanatı sırasında birbirleriyle denk hâle getirilmiş ve iki farklı isim altında fiilen aynı tanrıça olarak kabul edilmiştir."
  20. "Almanya Federal Anayasa Koruma Teşkilatı başkan yardımcılığına getirilen Sinan Selen, Almanya'da güvenlikle ilgili bir kurumun en üst makamlarından birisine atanan ilk göçmen kökenli kişi olmuştur."
  21. "Üçüncü Ur Hanedanı'na ait bir ziggurat, 1991'deki Körfez Savaşı'nda hafif silah ateşiyle hasar görmüş ve patlamalarla sarsılmıştır."
  22. "Giritli Ali Aziz Efendi tarafından 1796-1797 arasında yazılan ve ilk defa 1852 yılında basılan hikâye, Modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır."
  23. "
    Macintosh Classic
    Apple Computer, Inc. tarafından tasarlanan, üretilen ve satılan kişisel bilgisayar Macintosh Classic; 1.000 Amerikan dolarından daha düşük bir fiyata satılan ilk Macintosh'tur."
  24. "Paleo sanatı, genellikle tarih öncesi hayvanların popüler kültürdeki tasvirlerine dayanır ve bu da halkın bu hayvanlara yönelik algısını etkileyerek bu hayvanlara olan ilgiyi artırır."
  25. "Kadın üreme sisteminde (özellikle rahim ve yumurtalıklar) oluşan ve hamileliği mümkün kılan düzenli doğal bir değişim olan âdet döngüsü, hormonal değişiklikler tarafından yönetilir."
  26. "Evrim Alataş ile Miraz Bezar tarafından hikayesi yazılan Min Dît, Altın Portakal Film Festivali'nde ödül için yarışan ilk Kürtçe film olmuştur."
  27. "Babil Tanrısı Marduk'a ait heykel, sahip olduğu önem nedeniyle Babil'in düşmanları tarafından psikolojik savaş aracı olarak kullanılmıştır."
  28. "
    Sahra Çölü
    18 Şubat 1979 tarihinde Sahra Çölü'ne ilk kez kar yağmıştır."

Mart 2023[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "NASA, Apollo 14 ile Ay'a farklı türlerde 500 ağaç tohumu göndermiş, tohumlar Ay yörüngesi etrafında 34 kez dolaştırılıp Dünya'ya getirildikten sonra ABD, İsviçre ve Japonya gibi ülkelere dikilmiştir."
  2. "1877'de yayımlanan Ahmed Midhat Efendi romanı, Miguel de Cervantes'in Don Kişot'una öykünerek yazılmıştır."
  3. "Amerikalı yazar Ursula K. Le Guin, adını doğum tarihi olan Azize Ursula Günü'nden almıştır."
  4. "Mavi balinalar, hayvanlar alemindeki en büyük penise sahiptir."
  5. "
    Tambora Dağı
    Tambora Dağı'nın 1815'teki patlaması, Kuzey Amerika ve Avrupa iklimi üzerindeki etkisinden dolayı 1816 yılının Yaz Yaşanmayan Yıl olarak anılmasına yol açmıştır."
  6. "1957 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İtalyan temsilcinin seslendirdiği Corde della mia chitarra adlı şarkı, 5 dakika 9 saniye ile Eurovision Şarkı Yarışması tarihinin en uzun şarkısıdır."
  7. "Bosnalı-Hırvat savaş suçlusu Slobodan Praljak, 2017'de duruşmasının görüldüğü mahkemede yirmi yıl hapis cezasına çarptırıldığının açıklanmasının ardından potasyum siyanür içerek intihar etmiştir."
  8. "Ur-Nammu, Aşağı Mezopotamya'nın güney ve kuzeyini birleştirmek için "Sümer Kralı" ve "Akad Kralı" unvanlarını "Sümer ve Akad Kralı" olarak kullanarak Sümer ve Akad'ın yine birleştiğini ilan etmiştir."
  9. "Samipaşazade Sezai'nin 1891'de yayımlanan eseri, kısa hikâyenin Batı edebiyatındaki hikâyelerle benzer özellikler gösteren Türk edebiyatındaki ilk örneği olarak kabul edilmektedir."
  10. "
    Sahra Çölü
    Sahra Çölü'nün alanı yaklaşık olarak Afrika'nın %10'u kadardır."
  11. "Antik Mezopotamya mitolojisinde bazen iyi ve bazen kötü olarak düşünülen belirsiz bir demon sınıfı olan Udug, diğer tüm Mezopotamya demonları arasında hakkında en az bilgi verilen demondur."
  12. "Yaşar Kemal'e ait İnce Memed serisi, otuz dokuz yılda tamamlanmıştır."
  13. "Video oyunları Pokémon Red ile Pokémon Blue'da karşılaşılan üç farklı durumda, programlama sorunu nedeniyle oyuncular glitch üzerinden gayriresmî bir Pokémon türü olan MissingNo. ile karşılaşabilir."
  14. "Grunwald Muharebesi'nde pagan Samogityalılar, Doğu Ortodoks Rutenler ve Müslüman Tatarlar, Roma Katolik Leh-Litvan ordusu ile çoğu Cermen olmak üzere yirmi iki farklı halk Töton tarafında savaştı."
  15. "
    Franz Kafka
    Franz Kafka, hem yayımlanmış hem yayımlanmamış eserlerini ölümünden sonra imha etmesi talimatıyla arkadaşına bırakmasına rağmen bu talebi görmezden gelinerek eserleri, ölümünden sonra yayımlanmıştır."
  16. "Suzanne Collins, Açlık Oyunları'nı yazarken kitabın konusu için Yunan mitolojisi, Roma gladyatör oyunları ve çağdaş reality şovlardan yararlanmıştır."
  17. "Blair Cadısı'nın festivallerdeki gösterimi sırasında filmdeki olayları gerçekmiş gibi gösteren reklamlar yapılarak ilanlarda kayıp öğrencilere dair bilgiye sahip olanların bunu bildirmesi istenmiştir."
  18. "Alice karakterini Alice Liddell olarak tanımlayanlar olsa da karakterin yaratıcısı Lewis Carroll'a göre karakter gerçek bir çocuğa dayanmayıp tamamen kurgusaldır."
  19. "Cemal Süreya, şiir yazmanın yanı sıra Fransızcadan kırka yakın kitabı Türkçeye çevirmiştir."
  20. "
    Plüton
    Plüton, 2006'da Prag'da gerçekleştirilen Uluslararası Astronomi Birliği toplantısında gezegenlikten çıkarılmış ve cüce gezegen sınıfına konulmuştur."
  21. "Soğuk Savaş'ta komünist propaganda ve manipülasyona açık olarak görülen komünist olmayanları tanımlamak için kullanılan "kullanışlı aptal", Vladimir Lenin'e atfedilmiş ama bu atıf doğrulanmamıştır."
  22. "Sümer, Akad, Asur ve Babillerin mitolojisinde ortaya çıkan bir tanrı grubu olan Anunnaki; Zecharia Sitchin ve Erich von Däniken'in kitapları gibi modern sözde arkeolojik eserlerde kullanılmıştır."
  23. "Frankenstein ya da Modern Prometheus, ilk baskılarında yazarın adı olmadan isimsiz olarak yayımlanmıştır."
  24. "Yaşar Kemal'in Varlık'a yayımlanması için gönderdiği ilk hikâyesi, politik sebeplerden ötürü yayımlanmamıştır."
  25. "
    Ceres
    950 km çapında olan Ceres, Asteroit kuşağının açık ara en büyük cismidir ve kuşağın toplam kütlesinin %32'sine sahiptir."
  26. "1991'den beri Kuzey Kore ve Güney Kore'nin tek bir takım olarak yer aldığı spor müsabakaları ve karşılaşmalarda kullanılan Birleşik Kore bayrağının her iki ülkede de resmî bir statüsü bulunmamaktadır."
  27. "Dünya nüfusunun yaklaşık %90'ı, kuzey yarımkürede yaşamaktadır."
  28. "Bulgar, Makedon ve Sırp folkloründe yer alan ale demonlarının açgözlülüklerinin Dünya ile sınırlı olmadığına, bazen Güneş veya Ay'ı yemeye çalıştıklarına, tutulmalara neden olduklarına inanılır."
  29. "Matt Groening, Simpson ailesini yaratırken karakterlere kendi aile üyelerinin adını verirken adını antik Yunan şairi Homeros'tan alan babası Homer Groening'in adını da Homer'a vermiştir."
  30. "
    Masumiyet Müzesi
    Orhan Pamuk'un kendi eserinden yola çıkarak oluşturduğu müze, bir romanın kurmaca evreninden hareketle oluşturulan ilk müzedir."
  31. "Kudüs'te duvarlarla çevrili Eski Şehir'in dört mahallesinden biri olan Ermeni Mahallesi'nde yaşayan Ermeniler; İsrail ve Birleşmiş Milletler tarafından Filistinli olarak kabul edilmektedir."

Nisan 2023[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Anton Çehov'a ait "Küçük Köpekli Kadın" eseri, Vladimir Nabokov'a göre bugüne kadar yazılmış en büyük hikâyelerden biridir."
  2. "2022-2023 maymun çiçeği salgını vakalarının %98'i erkeklerden oluşmaktadır."
  3. "Veryovkina Mağarası, 2.212 metrelik derinliğiyle dünyanın bilinen en derin mağarasıdır."
  4. "
    Karadeniz Baskını
    Almanya tarafından desteklenen ve Osmanlı Harbiye Nazırı Enver Paşa ile Alman Amiral Wilhelm Souchon tarafından planlanan Karadeniz Baskını, Osmanlı'nın I. Dünya Savaşı'na girmesine neden olmuştur."
  5. "Çernobil reaktör kazasının yaşandığı terk edilmiş bölge, 2011 yılından itibaren kamuya ve turistik ziyaretlere açılmıştır."
  6. "El Salvador, Haziran 2021'de senatodan geçen tasarı ile birlikte Bitcoin'i resmî para birimi ilan eden ilk ülke olmuştur."
  7. "Ibsen, evlilik normlarına karşı tutum sergileyen Bir Bebek Evi adlı oyunu, eşi tarafından akıl hastanesine kapatılmış genç bir kadın olan Laura Kieler'in yaşadıklarından yola çıkarak yazmıştır."
  8. "1976 yılında Aston Villa ve Leicester City arasında gerçekleşen karşılaşmada, 2 tane rakip takıma, 2 tane de kendi kalesine gol atarak maçtaki bütün golleri Chris Nicholl atmıştır."
  9. "
    Ahmet Ali Çelikten
    Dünyanın ilk siyahi savaş pilotu, Nijerya asıllı pilot yüzbaşı Ahmet Ali Çelikten'dir."
  10. "Profesyonel futbolculuğu bırakıp akademik hayata geçiş yapan Fethi Heper, Maliye alanında 1981'de doçent, 1988'de profesör olmuştur."
  11. "Ellen Johnson Sirleaf, Afrika'da halk oyu ile seçilmiş ilk kadın devlet başkanıdır."
  12. "William Steig, bir dizi filme ve müzikale uyarlanan Şrek!'i karikatürist olarak çalıştığı The New Yorker'dan ayrıldıktan sonra seksenlerindeyken yazdı."
  13. "Somatik hücre nükleer transferi yoluyla klonlanan ilk primatlar Zhong Zhong ile Hua Hua'da, önceki maymun klonlama girişimlerinden farklı olarak bağışlanan çekirdekler fetal hücrelerden gelmektedir."
  14. "
    Cenne Ulu Camii
    1988 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne eklenen Cenne Ulu Camii tamamen kerpiçten yapılmıştır."
  15. "Simpsonlar'da yer alan söz konusu ailenin annesi Marge'ın saçının arkasındaki orijinal fikir, saçın uzun tavşan kulakları gizlemesiydi fakat tutarsızlıklardan ötürü bu şaka diziye dahil edilmedi."
  16. "İnsan beyni ortalama 1,5 kg ağırlığındadır."
  17. "Madagaskar'a özgü olup 2019'da tanımlanan ve boyutları 8,4 ila 10,8 mm (0,33 ila 0,43 in) olan mini scule mikrohylid kurbağa türünün adı, "miniscule" (çev.'çok küçük') kelimesinden gelmektedir."
  18. "2015'te Dünya Mirası olarak tescil edilen Diyarbakır surları, şehrin batısında bulunan eski yanardağ Karacadağ'dan akan kalın bazalt tabakaya uygun olarak kalkan balığı şeklindedir."
  19. "
    Elizabeth Blackwell
    Elizabeth Blackwell, 1849 yılında ABD'de tıp diploması alarak, dünyada tıp diploması alan ilk kadın hekim olmuştur."
  20. "John Rabe, II. Dünya Savaşı sırasında Çin'in Nankin bölgesinde 200.000'den fazla Çinlinin hayatını kurtarmıştır."
  21. "Sultan I. Murad, savaşta ölen ilk ve tek Osmanlı padişahıdır."
  22. "Phil O'Donnell, Motherwell'de forma giyerken Dundee United maçı sırasında geçirdiği ani kalp krizi sonucu 29 Aralık 2007'de ölmüştür."
  23. "Eric Clapton Layla adlı şarkısını, o zaman George Harrison'ın karısı olan Pattie Boyd için yazmış ve Leylâ ile Mecnun hikâyesinden esinlenmiştir."
  24. "
    Tyrannosaurus
    Büyük etobur dinozorlardan olan ve T-Rex olarak bilinen Tyrannosaurus'un günümüzde türünü devam ettiren en yakın akrabası tavuklardır."
  25. "Adys Muharebesi sonucunda savaşı kazanan Roma'nın yenilen Kartacalılara direttiği barış koşulları öylesine ağırdı ki Kartacalılar savaşa devam etmeye karar verdiler."
  26. "Merkür gezegeninden çap olarak daha büyük olan Ganymede, doğal uydusu olduğu Jüpiter'in ve aynı zamanda Güneş Sistemi'nin en büyük uydusudur."
  27. "Tarihte idam edilerek öldürülen ilk ve tek Fransa kralı XVI. Louis'dir."
  28. "Oligodon churahensis türü yılan, 2021 yılında Instagram'da paylaşılan bir fotoğraf sayesinde keşfedilmiştir."
  29. "
    Elaine May
    Elaine May 1971'de bir screwball komedisi olan A New Leaf'i yönetti ve Hollywood ile anlaşma yapan ilk kadın yönetmen oldu."
  30. "Alman mimar ve şehir plancısı Bruno Taut, Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilen ilk ve tek gayrimüslimdir."

Mayıs 2023[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Çoğu tarihçi genellikle Gılgamış'ın Sümer şehir devleti Uruk'un tarihî kralı olduğunu düşünmektedir."
  2. "Linux tabanlı bir işletim sisteminin ismi olan Ubuntu kelimesi, Zulu dilinde "insanlık" anlamına gelir."
  3. "Hint Yarımadası'nın Pencap bölgesinde MS 15. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan tek tanrılı bir din olan Sihizm, başlıca dinlerin en gençlerinden biri olup dünyanın en büyük beşinci organize dinidir."
  4. "
    Askr ile Embla
    İskandinav mitolojisine göre tanrılar tarafından yaratılan ilk iki insan Askr ile Embla'dır."
  5. "Emirgân'daki Atlı Köşk'e adını veren at heykeli, Vehbi Koç ile Hacı Ömer Sabancı arasındaki çekişmeli bir müzayedede satın alınıp, bugün İstanbul Kadıköy Lisesi olan Moda'daki konaktan getirilmiştir."
  6. "Namibya'nın Himba halkı, kendilerini sert çöl ikliminden koruması için saç ve ciltlerine süt yağı ile aşıboyasının bir karışımı olan otjize sürer."
  7. "Türkiye'nin en uzun süreli dergilerinden olan Servet-i Fünûn'un kurucusu Ahmet İhsan Tokgöz, çevrileriyle Jules Verne'i Türkiye'de tanıtan yazardır ve "Jules Verne mütercimi" olarak bilinir."
  8. "1978'de Nona Gaprindaşvili, FIDE tarafından verilen Büyük Usta (Grandmaster) unvanını alan ilk kadın oldu."
  9. "
    Prusya mavisi
    Sentetik koyu mavi bir pigment olan Prusya mavisi, temel sağlık sisteminde ihtiyaç duyulan en önemli ilaçlar olan Dünya Sağlık Örgütü Temel İlaçlar Listesinde yer alır."
  10. "Futbol tarihinin en farklı biten maçı, Madagaskar Şampiyonlar Liginde oynanmış ve 149-0 bitmiş olan AS Adema -SO l'Emyrne karşılaşmasıdır."
  11. "Dünya'nın ekvatordaki yarıçapının kutuplardaki yarıçapından büyük olmasından dolayı yeryüzünün merkezinden ölçüldüğünde Chimborazo, Dünya'nın en yüksek noktasıdır."
  12. "Kalbin yeri dolayısıyla sol akciğer, sağ akciğerden daha küçüktür."
  13. "Doğu Perinçek ve İsviçre Federal Hükümeti arasında Ermeni Soykırımı'nın inkârı üzerine 2007-2015 arasında süren yargı süreci sonunda Perinçek haklı bulunmuş ve İsviçre Devleti mahkûm edilmiştir."
  14. "
    Kana'da Düğün
    Kanuni Sultan Süleyman ve Sokollu Mehmed Paşa, 1563 yılında Paolo Veronese tarafından yapılan Kana'da Düğün adlı tabloda Meryem ve İsa ile aynı sofrada resmedilmiştir."
  15. "Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in sevdiği 38 besteyi otomatik olarak çalabilen ve kayıp olduğu sanılan oto piyano, 2021 yılında Beylerbeyi Sarayı'nda bulunmuştur."
  16. "Ünlü Çek komutan Jan Žižka, Hussit savaşları sırasında sayıca üstün olan Haçlı ordusuna karşı girdiği tüm muharebeleri tek gözü kör olarak kazanmıştır."
  17. "Yunan alfabesi; yedisi ünlü, on dördü ünsüz, üçü ise birleşik yirmi dört harften oluşur."
  18. "Sünni İslam inancına göre Muhammed, çeşitli İslami kaynaklarda yer alan birçok otantik hadiste Kudüs'ün 636-637'deki fethini önceden bildirmiştir."
  19. "
    Anna Pavlova, Kuğunun Ölümü balesinde
    Klasik balenin en ünlü klasik sololarından biri olan Kuğunun Ölümü, Rus balerin Anna Pavlova tarafından 15 yılda yaklaşık 4.000 kez sahnelenmiş ve Pavlova ile özdeşleşmiştir."
  20. "1,5 milyar doları geçen hasılatıyla 12 yıl boyunca hasılat rekorunu elinde bulunduran Titanik filminin gösterime girmeden önce gişede büyük bir başarısızlık olacağı düşünülüyordu."
  21. "Vareg Muhafızları, ilk defa Kiev Prensi I. Vladimir tarafından İmparator II. Basileios ile yaptığı askeri yardım anlaşmanın bir parçası olarak Bizans'a gönderildi."
  22. "Kanarya Adaları, siyasi olarak İspanya'ya (ve dolayısıyla Avrupa'ya) bağlı olmakla beraber coğrafi bakımdan Afrika kıtasının bir parçası sayılır."
  23. "Nadir bulunan dünya benzeri gezegenler etrafında toplanmış araştırmaları nedeniyle Sara Seager'a NASA, "Astronom Indiana Jones" adını vermiştir."
  24. "
    Angela Merkel
    Angela Merkel
    Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Forbes tarafından 14 kez Dünyanın En Güçlü Kadını seçilmiştir."
  25. "Tatlı su sülüğü haemopis sanguisuga, solucan avlamak için bazen sudan çıkar."
  26. "Steve Carell, Life tarafından "Amerika'nın En Komik Adamı" ilan edilmiştir."
  27. "15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, TCG Yavuz gemisinde bir kamaraya kapatılmıştır."
  28. "Yeni Ahit'in Vulgata çevirisine göre Pontius Pilatus, İsa'nın "Yahudilerin Kralı" olarak tanımlamasına karşı çıkan Yahudi rahiplere "Quod scripsi, scripsi" demiştir."
  29. "
    Uğur Şahin ve Özlem Türeci
    Bilim insanları Uğur Şahin ile Özlem Türeci çifti, 2021'de 14 milyar euro servetleri ile Almanya'nın en zenginleri listesinde 8. sırada yer almışlardır."
  30. "İstanbul Fatih'teki Kanlı Kilise, Osmanlı döneminde camiye çevrilmeyerek Rumların ibadetine bırakılmış Bizans döneminden kalma tek kilisedir."
  31. "Futbolculuğun yanında amatör olarak perküsyonistlikle de uğraşan Dion Dublin, The Dube adını verdiği bir müzik enstrümanı icat etmiştir."

Haziran 2023[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Friends dizisinin "The One with Ross's Wedding" bölümünde başlayan Monica-Chandler ilişkisi, TV Guide tarafından televizyon tarihindeki "gelmiş geçmiş en büyük üçüncü ters köşe" olarak tanımlanmıştır."
  2. "1633'te Massachusetts'i vuran çiçek hastalığı salgınında, çok sayıda Kızılderili ölmüş, bu durum bazı Püritenler tarafından Tanrı'nın bir hediyesi olarak görülmüştür."
  3. "
    İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
    1933'ten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde çalışmaya başlayan Batılı öğretim üyeleri arasında Nazilerden kaçan profesörler de vardı."
  4. "Milenyumlar'dan sonra, Alfa Kuşağı'ndan önce gelen demografik kohort Z Kuşağı; Bloomberg'in Birleşmiş Milletler verilerinin analizine göre 7,7 milyarlık Dünya nüfusunun %32'sini oluşturmaktadır."
  5. "Pers Zerdüşt takviminden türetilen bir güneş takvimi olan Kapadokya takvimi, her biri 30 günlük 12 ay ve beş epagomenal güne sahiptir."
  6. "Gertrude Stein tarafından ortaya atılan "Kayıp Nesil" terimi, Ernest Hemingway'in Güneş de Doğar (1926) adlı romanının epigrafında "Hepiniz kayıp bir nesilsiniz." şeklinde kullanılmıştır."
  7. ""Weird Al" Yankovic'in "Pinkie Pride"'da konuk oyuncu olması, dizinin hayranları tarafından yapılan bir video hakkında attığı bir tweet'in dizinin yapımcısı tarafından bulunmasıyla gerçekleşmiştir."
  8. "
    Niihau
    ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt, Hawaii Adalarından biri olan Niihau adasını 1944 yılında Birleşmiş Milletler Genel Merkezi olmaya aday yerler arasında göstermiştir."
  9. "Nippur antik kentinde ortaya çıkarılan ve günümüzde İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesinde sergilenen Sümer çivi yazısı tableti İstanbul 2461'in en eski aşk şiirini içerdiği düşünülmektedir."
  10. "Sezar, Roma'nın ilk imparatoru da olan yeğeni Augustus'u evlat edinerek oğlu ve mirasçısı yapmıştır."
  11. "İstanbul Büyükada'daki Prinkipo Rum Yetimhanesi binası, Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük ahşap yapısıdır."
  12. "Osmanlı padişahı Abdülaziz'in saltanat yatı olan Sultaniye, 93 Harbi sırasında Doğu Karadeniz'deki sahil kenti Batum'da operasyonları destekleyen bir nakliye gemisi olarak görev yapmıştır."
  13. "
    Ağaç Kökleri
    Vincent van Gogh'un 1890 yılında yaptığı Ağaç Kökleri adlı tablosunun, Fransa'nın Auvers-sur-Oise köyündeki Auberge Ravoux pansiyonuna 150 m uzaklıktaki bir alanda tamamlandığı ortaya çıkarılmıştır."
  14. "Günümüzde Suudi Kralları tarafından kullanılan İki Kutsal Caminin Hizmetkârı unvanının ilk kez Eyyûbîler Hanedanlığı'nın kurucusu ve sultanı Selahaddin Eyyubi tarafından kullanıldığına inanılmaktadır."
  15. "Japonya'daki Okinoşima Adası'na kadınların girmesi yasaktır ve erkek ziyaretçilerin de adadaki tapınağı ziyaret etmeden önce denizde çıplak bir şekilde yıkanmaları gerekmektedir."
  16. "Alman fizikçi ve kimyager Hertha Sponer, Almanya'da fizik alanında doktora yapan ilk kadın fizikçilerden birisi ve Duke Üniversitesi Fizik Fakültesinde görev alan ilk kadın bilim insanıdır."
  17. "Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümünün ardından Türkiye'nin yanı sıra Mısır ve Pakistan'da da üç gün ulusal yas ilan edilmiştir."
  18. "
    Zhangjiajie Ulusal Orman Parkı
    Avatar filminin yönetmeni James Cameron ve yapım tasarımcıları, filmdeki havada duran kayaları kurgularken Zhangjiajie Ulusal Orman Parkı'ndaki dağlardan da ilham aldıklarını açıklamıştır."
  19. "İstanbul'un en eski iki Ermeni Mezarlığından birisi olan Balıklı Ermeni Mezarlığı, Kanuni Sultan Süleyman'ın hüküm sürdüğü 1554 yılında Ermeni Cemaati mülküne devredilmiştir."
  20. "İlk ses kaydı, 9 Nisan 1860'da mucit Édouard-Léon Scott de Martinville tarafından fonotograf ismini verdiği alet ile alınan "Au Clair de la Lune" isimli ses kaydıdır."
  21. "Adana ismi, Hitit İmparatorluğu egemenliğindeki Kizzuvatna krallığının AdanyaURU adlı şehrinin isminden türemiştir."
  22. "Suudi Arabistan bayrağı, üzerinde kelime-i şehadet yazdığı için hiçbir zaman yarıya indirilmez."
  23. "
    Zehra Budunç
    1934-1940 yılları arasında Bursa Belediyesi Başkan Yardımcılığı yapan Zehra Budunç, Türkiye'nin ilk kadın belediye başkan yardımcısıdır."
  24. "532-537 yılları arasında inşa edilen Ayasofya, İspanya'daki Sevilla Katedrali'nin 1507 yılında tamamlanmasına kadar yaklaşık bin yıl boyunca dünyanın en büyük katedrali olmuştur."
  25. "Satrançta ilk on hamlede oynanabilecek yaklaşık 170 oktilyon farklı seçenek vardır."
  26. "Türkiye hükûmeti 2011 yılında, Türkiye karşıtı tutum ve ifadeleri ile Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olması nedeniyle Ursula Plassnik'in AGİT Genel Sekreterlik adaylığını veto etmiştir."
  27. "Fransız yazar ve Nobel Ödülü sahibi Albert Camus, idam cezasına çarptırılan EOKA üyesi Kıbrıslı Rum Mihalis Karaolis'in affedilmesi için Kraliçe II. Elizabeth'e ithafen bir mektup kaleme almıştır."
  28. "
    Afrika
    Afrika, birçok paleoantropolog ve arkeolog tarafından Dünya üzerinde insanlarca yerleşilmiş ilk yer olarak kabul edilmiştir."
  29. "Türkiye'nin ilk kadın inşaat mühendisi Sabiha Gürayman, üniversite yıllarında Fenerbahçe takımında "uçan parmaklar" lakaplı bir voleybolcu idi."
  30. "Queen grubunun solisti Freddie Mercury'nin konuşma sesi bariton aralığında olmasına karşın şarkı söylerkenki sesi tenor idi."

Temmuz 2023[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "2017 yılında keşfedilen Neopalpa donaldtrumpi cinsi güve, üzerindeki sarı tüylerin 45. ABD Başkanı Donald Trump'ı çağrıştırması dolayısıyla bu adı almıştır."
  2. "Mustafa Kemal Atatürk, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin'in kızı Sabiha Sultan'a üçüncü taraflar aracılığı ile evlenme teklifinde bulunmuş fakat bu teklif Sabiha Sultan tarafından reddedilmiştir."
  3. "
    Zoser Piramidi
    Zoser Piramidi, Antik Mısır'da yapılan ilk ve en eski piramittir."
  4. "Türkiye'den Avusturya'ya göç etmiş Sefarad Yahudileri, Viyana'da İslami mimari stiliyle Türkischer Tempel (Türk Tapınağı) isimli bir sinagog inşa ettirmiştir."
  5. "İspanya'nın Alameda şehri yaklaşık 780 yıl boyunca Müslüman kontrolü altında kalmıştır."
  6. "The Guardian gazetesi 1819'da Peterloo Katliamı'na tepki olarak kurulmuştur."
  7. "İbn-i Sina'nın 11. yüzyılda yazılmış 14 ciltlik tıp ansiklopedisi El-Kanun fi't-Tıb, 19. yüzyılın başlarına kadar tıbbî otoritesini korumuştur."
  8. "
    Hubble Uzay Teleskobu'ndan göründüğü şekliyle Mars
    Hubble Uzay Teleskobu'ndan göründüğü şekliyle Mars
    Mars yüzeyinin kızıl-turuncu görünümü, hematit ya da pas adıyla tanınan demir oksitten (Fe2O3) kaynaklanmaktadır."
  9. "Yafa Saat Kulesi, II. Abdülhamid'in hükümdarlığının 25. yıldönümü şerefine dikilen yüzden fazla saat kulesinden biridir."
  10. "Selahattin Ülkümen, II. Dünya Savaşı sırasında Yahudileri kurtarmak için verdiği çabalar sonucu Uluslararası Dürüstler ödülü aldı."
  11. "Bilimkurgu TV dizisi Yıldız Geçidi hayranlarının Cheyenne Dağı'nın altında gerçek bir Yıldız Geçidi olduğuna inanmaları dizinin 4. sezonunda "Point of No Return" bölümüne esin kaynağı olmuştur."
  12. "Georgios Mouzalon, ailesi aşağı tabakadan olmasına rağmen II. Theodoros'un çocukluk arkadaşı olarak onunla beraber yükselmiştir."
  13. "
    Mikael VII Doukas'ın kabartma resmi
    Mikael VII Doukas'ın kabartma resmi
    Bizans Ordusu'ndaki bir isyan üzerine imparator VII. Mihail Anadolu'ya giren Selçukluların aldıkları toprakları onlara terketmiş, Süleyman Şah da isyanı bastırmak için Bizans kralına bir ordu vermiştir."
  14. "25-27 Ocak 2011 Kuzey Amerika kar fırtınası sırasında ölen iki kişinin de ölüm nedeni kar küreyicilerinin bu kişilere çarpmasıdır."
  15. "11 Nisan 2001'deki 31-0 kazanılan Amerikan Samoası maçında on üç gol kaydeden Avustralyalı Archie Thompson, uluslararası bir futbol maçında en çok gol atan oyuncu olarak tarihe geçti."
  16. "Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Toros kurbağası sadece Türkiye'de Bolkar Dağları'nda yaşamaktadır."
  17. "Göçlerle sayıları iyice azalan Afganistan Yahudilerinin sayısı 2005'te 1'e düşmüştür."
  18. "
    Oyrat kervanı
    Oyrat kervanı
    1770'te Rusya egemenliğindeki Kalmukya'dan anavatanları Çungarya’ya geri dönmek üzere yola çıkan 168.080 kadar Kalmuk'tan yalnızca 66.073'ü yolculuğu tamamlayabilmiştir."
  19. "İnsanlığın varlığını ilan eden Arecibo mesajının hedeflendiği M13 küresel yıldız kümesi, mesaj ulaştığında orada olmayacaktır."
  20. "Büyük Okyanus'taki düşük rakımlı ada ülkeleri iklim değişikliği sonucu suların yükselecek olması nedeniyle batma tehlikesiyle karşı karşıyadır."
  21. "Panda Cheese isimli peynir markasının üreticisi olan Arab Dairy için Advance Marketing adlı şirket tarafından hazırlanan ve Mısır televizyonlarında yayımlanan Never Say No to Panda isimli reklam serisi, kısa sürede bir internet fenomeni haline gelmiştir."
  22. "Orhan Pamuk'un ilk basımında 100 bin adet basılan Masumiyet Müzesi kitabının çeviri hakları, daha kitabın yazılması bitmeden 30'un üzerinde dilde yayımlanmak üzere satılmıştır."
  23. "
    Türkiye'de de bulunan Cheiracanthium mildei türü
    Türkiye'de de bulunan Cheiracanthium mildei türü
    Mart 2011'de Mazda şirketi; ABD, Kanada ve Meksika'daki 65 bin Mazda 6 modelini benzin deposunda yuva yapan Cheiracanthium cinsinden bir örümcek nedeniyle piyasadan geri çekeceğini açıklamıştır."
  24. "2008'de Kıbrıs Cumhuriyeti başkanlığına seçilen Dimitris Hristofyas, adadaki İngiliz üslerini kaldırmaya ant içti ve adadaki Büyük Britanya varlığını "sömürgeci bir leke" olarak niteledi."
  25. "Günümüzde çok güçlü satranç ustalarına FIDE tarafından verilen büyükusta unvanı, resmi olarak 1914 Sankt-Peterburg Satranç Turnuvası'nın sponsorlarından Rus Çarı II. Nikolay tarafından galiplere verilmiştir."
  26. "Bugünün diş fırçasını andıran ilk diş fırçası, 1498 yılında Çin'de yapıldı."
  27. "II. Dünya Savaşı sırasında Samuel Beckett, Fransa Alman işgali altındayken iki yıl boyunca Fransız Direnişi için kurye olarak çalışmıştır."
  28. "
    II. Abdülhamid
    II. Abdülhamid, 1900 yılında İstanbul Boğazı için iki köprü projesi hazırlatmıştır."
  29. "Ezra ve Nehemya Operasyonu'nun ardından 120.000'den fazla Yahudi nüfusu bulunan Irak'ta sadece 6000 Yahudi kalmıştır."
  30. "Eğer dört eşit rezistör birbirine bağlanarak bir dört yüzlü oluşturursa, iki köşe arasındaki direnç, bir rezistörün direncinin yarısı kadardır."
  31. "Kuzey Kore'nin resmi ideolojisi olan Juche (bağımsız duruş ve kendi kendine yetebilme hali), 1955'te Sovyetler Birliği'ndeki stalinsizleşme siyasetlerine bir tepki olarak ortaya çıkmıştır."

Ağustos 2023[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Ermenistan bayrak kanunu Ermenistan bayrağının renk tonlarının pantone veya RGB kodlarını belirtmediği için kullanımdaki bayraklarda kırmızı, mavi ve turuncunun çeşitli tonları görülebilmektedir."
  2. "
    Kur'an
    Kur'an
    Günümüzde bilinen en eski Kur'an mushafı, üçüncü Halife Osman tarafından yaptırılmıştır ve Taşkent'te bulunmaktadır."
  3. "Yorgun Savaşçı dizisi; Atatürk ve Kurtuluş Savaşı karşıtı olması, Çerkez Ethem'i övmesi ve askerlere kötü lakap takılması gerekçesiyle Kenan Evren yönetimindeki askerî idare tarafından yaktırılmıştır."
  4. "İsrail, Kudüs Yasasıyla Kudüs'ün tamamını başkent ilan etmiş fakat bu BM tarafından tanınmamıştır."
  5. "Colin Pitchfork, DNA profillemesi deliliyle cinayetten hüküm giyen ve toplu DNA taraması ile yakalanan ilk katil olmuştur."
  6. "Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan iki kişi (Boris Pasternak, Sovyetler Birliği hükümetinin baskısı nedeniyle, ve Jean-Paul Sartre, geçmişte tüm resmî ödülleri reddettiği için) bu ödülü reddetmiştir."
  7. "
    Çince Elmas Sutra, dünyada bilinen en eski kalıp baskı kitaptır; 9. yüzyıl, Tang Hanedanı Xiantong dönemi, MS 868
    Çince Elmas Sutra, dünyada bilinen en eski kalıp baskı kitaptır; 9. yüzyıl, Tang Hanedanı Xiantong dönemi, MS 868
    Bugün bilinen en eski kalıp baskı kitap, Çin'de Dunhuang'da bulunmuş 868 yılına ait Çince bir Elmas Sutra kopyasıdır."
  8. "Amerikan animasyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun sekizinci bölümü olan "The Telltale Head"in adı, Edgar Allan Poe'nun kısa öyküsü "Gammaz Yürek"e (The Tell-Tale Heart) bir göndermedir."
  9. "İttihat ve Terakki’nin kurucularından Abdullah Cevdet, gençliğinde intihar girişiminde bulunan Ziya Gökalp’i kurtaran tıp doktorudur."
  10. "Asya ve Avustralya'da popüler olan planking, alışılmadık ya da uygunsuz bir yerde yüzüstü uzanma eylemidir."
  11. "Michael Jackson videografisinde yer alan video kliplerin bazıları; süre, harcanan para ve klip hikâyesi uyumuyla pop şarkıcısı Michael Jackson'ın Guinness Dünya Rekorları'na girmesini sağlamıştır."
  12. "
    Bir tanrı figürünün heykeli tarafından tutulmakta olan, içiçe dairelerden oluşmuş bir taş diskin içindeki bölmelerde küçük heykelcikler ve merkezinden dışarı doğru uzanan şeritler var.
    Ölüm ve arzuların efendisi Mara yeniden doğum çemberini tutarken
    Tibet Budizmi'ne bağlı Budistlerin inanışına göre, yeniden doğum 49 günlük bir süreçtir."
  13. "2000 yılında Daniel McFadden ayrık seçimlerin analizi için teori ve metotlar geliştirdiği için Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır."
  14. "Belgesel hipoteze göre Tevrat, Tanrı tarafından verilmeyip dört farklı kaynağın birleştirilmesiyle oluşmuştur."
  15. "Vatikan'da ilk kez 1922'de bir Papa hristiyan olmayan bir ressama (Mihri Müşfik Hanım) poz vermiştir."
  16. "Gürcistan Kralı I. Giorgi, 1022 yılında Bizans İmparatorluğu'na karşı savaşı kaybetmesi üzerine, üç yaşındaki oğlu BagratII. Basileios'a rehin olarak vermiştir."
  17. "
    Birbirine kaynaşmış beş benzen halkası: alt sırada üç altıgen, üst sırada iki tane.
    Benzo[a]pyren'in kimyasal yapısı
    Kemoterapi ilacı doksorubisin, yan etkileri ve kırmızı rengi nedeniyle "kırmızı şeytan" lakabı ile anılır."
  18. "Aleksios Strategopulos ile 800 asker, Latin garnizonu ve Venedik donanmasının yerinde olmamasından yararlanıp Konstantinopolis'i geri aldı."
  19. ""Lisa's Wedding" adlı Simpsonlar bölümü, 1995 yılında En İyi Animasyon Programı Emmy Ödülü'ne aday gösterildi ve bu ödülü kazanan üçüncü Simpsonlar bölümü oldu."
  20. ""Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo", ABD İngilizcesinde dilbilgisi açısından geçerli olan bir cümledir."
  21. "2008 Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda en iyi haberciliği yapan basın mensuplarına Türkiye Bisiklet Federasyonu para ödülü vermiştir."
  22. "
    Girne Kapısı
    Lefkoşa surlarının içinden başlayıp Girne Kapısı'ndan dışarıya düzenlenen ilk otobüs seferlerinde, kapı fazla alçak olduğu için otobüsler kapıdan geçememiş ve geri dönülerek otobüslerin üst kısımları sökülmüştür."
  23. "I. Levon hükümdarlığı altında Ermenilerin toprakları İsauria'dan Nur Dağları'na ulaşarak zirve yapmıştır."
  24. "Anna Megali Komnini, 1367'de, henüz 10 yaşındayken Gürcistan İmparatoru V. Bagrat ile evlendi ve Gürcistan kraliçesi oldu."
  25. "İslam peygamberi Muhammed'in ayı kostümü ile gösterildiği South Park bölümünün yayımcısı tarafından sansürlenmesine protesto olarak, "herkes Muhammed'i çizsin" kampanyası başlatılmıştır."
  26. "LittleBigPlanet adlı video oyununun indirilebilir içerikleri arasında yer alan bir taç, 2011 Tōhoku depremi ve tsunamisi sonucu hasar gören Japonya için düzenlenen Play For Japan adlı yardım kampanyasına katkıda bulunabilmek için açık arttırmayla satıldı."
  27. "Arapçada "rahat-ul hulküm" (boğaz rahatlatan) olarak geçmekte olan ve bu tamlamadan türetilen lokum, Anadolu'da 15. yüzyıldan beri yapılmaktadır."
  28. "1919'da Polonya'nın başbakanı ve dışişleri bakanı olan Ignacy Jan Paderewski bir müzik dehasıydı; kariyeri piyano virtüözlüğü ve bestecilik üzerineydi."
  29. "Vitoria Muharebesi sonucu yenilen Fransız ordusunun çekilirken bıraktığı ganimet Britanya askerlerince talan edilirken Büyük Britanya ordusunda disiplin çökmüştür."
  30. "Ermenistan'ın Safevî ve Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinden kurtulmasını amaçlayan İsrael Ori, Rus Kralı I. Petro'yu Kafkasya'ya saldırmaya ikna etmiş ancak Rus-İsveç savaşı yüzünden bu planlar kenara konmuştur."
  31. "Nobel Ekonomi Ödülü, diğer Nobel Ödülleri gibi Alfred Nobel tarafından 1901'de değil, İsveç merkez bankası Sveriges Riksbank tarafından 1968'de kurulmuştur."

Eylül 2023[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "
    Saint Peter ve Saint Paul Kilisesi
    Saint Peter ve Saint Paul Kilisesi
    Saint Peter ve Saint Paul Kilisesi, Galata'daki ayakta kalan üç Orta Çağ Latin kilisesinden biridir."
  2. "2018'de bir suikast sonucu öldürülen Ján Kuciak, Slovakya tarihinde öldürülen ilk gazetecidir."
  3. "Uluslararası ilişkilerde bir ülkenin büyükelçisinin persona non grata ilan edilmesi, savaş ilanı hariç gelinebilecek en üst kritik noktayı ifade etmektedir."
  4. "Sevilay Öztürk, paralimpik oyunlarda yüzme branşında madalya kazanan ilk Türk sporcudur."
  5. "I. Murad Anadolu'dayken Osmanlı'yı hazırlıksız yakalamak isteyip saldırıya geçen 70.000 kişilik Sırp-Makedon ordusunu, Çirmen Muharebesinde Lala Şahin Paşa, komutasındaki 800 askerle yenmiştir."
  6. "
    Vecihi Hürkuş
    Türkiye'nin ilk uçağını üreten Vecihi Hürkuş, tamamlanan uçağı izinsiz uçurduğu için hapis cezası almıştır."
  7. "Yahudilere karşı yapılan 1934 Trakya Olaylarında hayatını kaybeden tek kişi, Yahudileri korumaya çalışan bir Türk onbaşıydı."
  8. "DNA'yı oluşturan "harfler" için A=T ve C=G olarak ifade eden Chargaff kuralı, DNA'nın ikili sarmal yapısının çözümünü sağlayan bir ipucu olmuştur."
  9. "Dead Nation için geliştirilen Road of Devastation isimli ve oyuna çeşitli özellikler ile bölümler ekleyen indirilebilir içerik, 27 Eylül 2011'de PlayStation Network üzerinden satışa sunuldu."
  10. "Bart Simpson'a özgü bir söz kalıbı olan 'Eat My Shorts', masa başı okumalarından birinde, Nancy Cartwright'ın lisede yaşadığı bir olaya dayanan doğaçlamasıyla ortaya çıkmıştır."
  11. "
    Juan Pablo Angel
    Juan Pablo Angel
    26 Eylül 2009'da, Chivas USA ile oynanan maçta New York Red Bulls'un tek golünü kaydederek kulüp formasıyla 46. golüne ulaşan Juan Pablo Ángel, kulüp tarihinin en golcü oyuncusu olmuştur."
  12. "Pandalar, Çin tarafından diplomasi aracı olarak kullanılmıştır."
  13. "Zenon'un öğrencisi olan Kleanthes, aynı zamanda bir boksördü."
  14. "2011 Eurovision Şarkı Yarışmasında, "A Friend in London"ın şarkısına Hollanda'nın verdiği puanı duyuran Mandy Huydts'a grubun vokalisti Tim Schou canlı yayında "seni becermek istiyorum" demiştir."
  15. "Krikor Ağaton, Sultan Abdülaziz döneminde Umûr-ı Nâfia Nazırlığına (Bayındırlık Bakanlığı) getirilen ilk Hristiyan ve Ermeni kökenli kişi olmuştur."
  16. "
    Cahide Sonku
    Cahide Sonku, Türk sinemasının ilk kadın sinema oyuncusu ve aynı zamanda ilk kadın film yönetmenidir."
  17. "Güneş Sistemi'nde bulunan Merkür ve Venüs'ün hiç doğal uydusu yoktur."
  18. "Atatürk'ün özel doktoru Kamil Rıfkı Urga, Afgan hükûmetinin Türkiye'den talebi üzerine Kâbil'e giderek burada ülkenin ilk tıp fakültesini kurmuştur."
  19. "ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Susan Rice'tan sonra bu göreve getirilen ikinci Afroamerikalı diplomattır."
  20. "Dârülbedâyi'nin ilk profesyonel oyunu, ilk defa 20 Ocak 1916'da İstanbul'da Tepebaşı Tiyatrosunda sergilenen Çürük Temel'dir."
  21. "
    Stepan Malhasyants
    Stepan Malhasyants
    Stepan Malhasyants'ın dört ciltlik Açıklamalı Ermenice Sözlük'ü (Hayeren Batsadrakan Barraran), 1946'da Stalin Ödülü'nü kazanmıştır."
  22. "Retro Hugo Ödülleri, elli yıl önce çevrilmiş en iyi bilimkurgu filmleri için verilmektedir."
  23. "Çin'in Hunan eyaletindeki Bailong Asansörü, Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en yüksek ve en ağır açık hava asansörü olarak tescil edilmiştir."
  24. "Gerçek insan boyutlarında ve formunda yapılmış dünyadaki bilinen/bulunan en eski heykel, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde sergilenen Urfa Adamı'dır."
  25. "Kemal Kayacan, 2011 yılı itibarıyla, suikast sonucu hayatını kaybeden en yüksek rütbeli Türk Silahlı Kuvvetleri mensubudur."
  26. "
    Lamartine
    Fransız politikacı Lamartine, 1850'lerde siyaseti bırakıp Aydın'da bir çiftlik sahibi olmayı istemiş; onu destekleyen Osmanlı hükûmetine minnetini 8 ciltlik Osmanlı Tarihi eseriyle ifade etmiştir."
  27. "Dominique Jean Larrey, Bastille Baskını sırasında yaralıları hızlı nakletmek için bir ambulans tasarlamıştır."
  28. "Marilyn Manson sahne adı, oyuncu Marilyn Monroe'nun ismi ve seri katil Charles Manson'ın soyisminin birleşiminden ortaya çıkmıştır."
  29. "Yunanistan'daki Albaylar Cuntası'nın önde gelen generallerinden olan Dimitrios İoannidis, Türk kamuoyunda "Türkiye'yi Kıbrıs'a çıkartan adam" olarak tanınmıştır."
  30. "Linda Hunt, The Year of Living Dangerously filminde canlandırdığı "Billy Kwan" erkek karakteriyle, karşı cinsten bir karakteri canlandırarak Oscar Ödülü kazanmış ilk kişidir."

Ekim 2023[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "
    Tetris
    Tetris, uzayda oynanan ilk video oyunudur."
  2. "Türkiye'de bale sanatının geçmişi, 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider."
  3. "Eroin, bir dönem "bağımlılık yapmayan morfin" adı altında ilaç olarak satılmıştır."
  4. "Deniz seviyesinden 5.029 metre yükseklikte yer alan İskelet Gölü, etrafındaki 9. yüzyıldan kalma yüzlerce insan iskeleti ile ünlüdür."
  5. "Federal Almanya Hükûmeti, Namibya'da Herero ve Namalara karşı Alman İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen katliamları 2021'de resmen soykırım olarak tanıdığını ilan etmiştir."
  6. "
    George Bernard Shaw
    George Bernard Shaw, hem Nobel Ödülü hem de Oscar Ödülü alan ilk kişidir."
  7. "Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilen ilk kişi Abdülhak Hamit Tarhan'dır."
  8. "Pakistan'daki Zelzele Adası, 24 Eylül 2013'te meydana gelen 7,7 Mw büyüklüğündeki deprem sonucunda oluşmuştur."
  9. "Göttingen Üniversitesi rektörü ve fizik profesörü Metin Tolan, Almanya'da bir üniversitede göreve gelen "ilk Türk kökenli rektör" olma ünvanını elde etmiştir."
  10. "Dmitri Vrubel'in Berlin Duvarına yaptığı Tanrım, Bu Ölümcül Aşktan Kurtulmama Yardım Et adlı grafiti, Brejnev ve Honecker'in 1979 tarihli sosyalist kardeşlik öpücüğü fotoğrafından esinlenmiştir."
  11. "
    Wilhelm Steinitz
    İlk resmî Dünya Satranç Şampiyonası şampiyonu Wilhelm Steinitz'dir."
  12. "I. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da sansürlenerek gizlenen İspanyol gribi, savaşa katılmayan İspanya basını tarafından dünyaya duyurulduğu için İspanya'da başlamamasına rağmen bu isimle anılmıştır."
  13. "2017'de İngiliz zoolog Sammy de Grave tarafından keşfedilen Synalpheus pinkfloydi karidesi, adını parlak pembe kıskacından dolayı De Grave'in çok sevdiği rock grubu Pink Floyd'dan almıştır."
  14. "Nörobiyolog Artem Pataputyan, Nobel Ödülü kazanan ilk Ermeni kökenli bilim insanıdır."
  15. "Dominik Cumhuriyeti, 2018 yılında yapılan seçimlerde tarihinde ilk kez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmiştir."
  16. "
    William Huggins
    29 Ağustos 1864'te, Kedi Gözü bulutsusunu analiz ederek bir gezegenimsi bulutsunun spektrumunu alan ilk kişi William Huggins'tir."
  17. "Dünyanın en uzun sahil şeridine sahip ülkesi Kanada'dır."
  18. "Doğan Kardeş dergisinin kapakları ve Kara Kedi Çetesi ile tanınan Selma Emiroğlu, Türkiye'nin ilk kadın karikatüristidir."
  19. "Büyük Taarruz başladığı sırada Mustafa Kemal Paşa'yı Kocatepe'de sol elinin başparmağı dudağında düşünür vaziyette gösteren ünlü fotoğrafı çeken kişi, Etem Tem'dir."
  20. "Lüzinyanlar Lefkoşa'nın etrafına surlar inşa etmiştir ve bu surlar düzensiz bir beşgen şeklinde yapılmıştır."
  21. "
    Kral penguen
    Norveç Kraliyet Ordusunda, tümgeneral rütbesine sahip Nils Olav isminde bir kral penguen vardır."
  22. "Mehmet Âkif Ersoy'un Süleymaniye Kürsüsünde adlı eserinde İstanbul'daki bir vaazını şiirleştirdiği vaiz, Japonya'yı İslamiyetle tanıştıran Abdürreşid İbrahim'dir."
  23. "Havada ters perende atarken, tek ayakla topa vurma eylemi olan röveşata sözcüğü Türkçeye, İtalyancada da aynı anlamı taşıyan ve kökeni tepetaklak etmek/olmak anlamı taşıyan "rovesciare" kelimesine dayanan "rovesciata" sözcüğünden geçmiştir."
  24. "Bergen filmi, Türkiye'de 100 milyon hasılatı geçen ilk filmdir."
  25. "Bizans kültüründe, mükemmel Tanrı'nın yansıması olan imparator kusursuz olması gerektiği için sakat bırakılması halinde tacı almaktan uzaklaştırılırdı."
  26. "
    Michael Jackson'ın heykeli
    Michael Jackson'ın heykeli
    Michael Jackson'ın ödülleri arasında 13 Guinness Rekoru, 13 Grammy Ödülü, 26 Amerikan Müzik Ödülü, 12 Dünya Müzik Ödülü bulunmaktadır."
  27. "Küpün hacmini iki katına çıkaracak kenar uzunluğunu bulma, yalnız pergel ve cetvel kullanarak çözülemeyen bir geometri problemidir."
  28. "1942'de Filistin'e gitmekte olan Struma gemisi bozulunca, Türkiye 778 Yahudi yolcusunun inmesine izin vermeden gemiyi Karadeniz'e çektirmiş, gemi orada bir Sovyet denizaltısı tarafından batırılmıştır."
  29. "Kerim Bakıri, 2000 yılında transfer olduğu Charlton Athletic'te yalnızca 18 dakika oynayarak Premier League'de forma giyen ilk İranlı futbolcu olmuştur."
  30. "Mart 2010'da yayımlanmaya başlayan Bir+Bir, adını Jean-Luc Godard'ın Bir Artı Bir (Sympathy for the Devil) filminden almaktadır."
  31. "
    Thomas Jefferson
    Thomas Jefferson
    Çoğu tarihçinin kanısına göre, ABD'nin üçüncü başkanı Thomas Jefferson, karısının ölümünün ardından kölesi Sally Hemings ile 38 yıl süren ilişkisi sırasında onun altı çocuğunun babası olmuştur."

Kasım 2023[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "İsaakios Komnenos, kardeşi Alexios'u teşvik ederek Bizans İmparatoru III. Nikiforos'a karşı darbe yaptırmış, Alexios da İmparator olduktan sonra abisini Sebastokrator ilan etmiştir."
  2. "Doğal dilde sorulan soruları cevaplamak için tasarlanan yapay zekâ programı Watson, Riziko!'da insanlara karşı yarışarak 1 milyon dolar kazandı."
  3. "Niğbolu Muharebesi'nde esir alınan Johannes Schiltberger, Türkler ve Tatarlarla geçirdiği 33 yılı sonradan bir seyahatname olarak yazmıştır."
  4. "Güney Vietnam devlet başkanı Ngô Đình Diệm, 1962'deki bombalı saldırıda odasına düşen bomba patlamadığı için hayatta kaldı."
  5. "Hem Nobel Fizik hem de Nobel Kimya ödülüne sahip olan Marie Curie, iki Nobel Ödülü'ne sahip ilk kişi olarak tarihe geçmiştir."
  6. "İsrailoğullarının varlığından bahseden en eski bulgu, bir Antik Mısır belgesi olan Merneptah Steli'dir."
  7. "Josef Bringas, isyan eden general Nikiforos Fokas'a karşı Konstantinopolis'e birlikler getirdi; asilerin Boğaziçi'ni geçmelerini engellemek için tüm gemileri tuttu; Nikiforos'un babası Bardas'ı rehin aldı ama başarılı olamadı."
  8. "2011 İran drama filmi Bir Ayrılık, 61. Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı kazanarak, bu ödülü alan ilk İran filmi oldu."
  9. "12 Haziran 2011 seçimleri sonucu meclise girmeye hak kazanan bazı milletvekillerinin tutuklu olması ve tahliye edilmemesi ile Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesi sonucu TBMM'de yemin krizi ortaya çıktı."
  10. "
    Makaroni tarzında giyinmiş bir genç adam karikatürü
    Makaroni tarzında giyinmiş bir genç adam karikatürü
    18. yüzyıl İngiltere'sinin gösterişli veya aşırı süslü makaroni modasının adı, bu tarzı benimsemiş ve Avrupa gezmiş kişilerin o yıllarda İngiltere'de pek yenmeyen makarnayı tercihinden kaynaklanmaktaydı."
  11. "1971 yılında kaçırılan Theo Albrecht, 17 gün boyunca alıkonmuş ve fidye olarak 7 milyon Alman markı ödenmiştir."
  12. "II. Dünya Savaşı'ında Sovyet 19. Ordusu Kiev'i savunmaya giderken yolculuk çok uzun sürdüğü için Batı Cephesine verildi."
  13. "Diğer adı "Aşk Adası" olan Hırvatistan'daki Galešnjak Adası, dünyada doğal olarak oluşmuş az sayıdaki kalp şeklindeki adadan birisidir."
  14. "Max Verstappen, 2015 Malezya Grand Prix'de Toro Rosso ile 7. olarak 17,5 yaşındayken ve henüz ehliyeti bile yokken Formula 1 tarihinde puan alan en genç pilot olmuştur."
  15. "
    Türkiye bayrağı
    Türkiye bayrağı
    Türkiye, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı sonunda yenilmesinden sonra, Osmanlı Devleti'nin yerine kurulan ardıl devletler içinde tek bağımsız devlettir."
  16. "Türkiye'den Avrupa'ya muhabir olarak giden ilk kadın, 1923 yılında Lozan Konferansı'nı izleyen gazeteciler heyetinde bulunan Suat Derviş'tir."
  17. "Mustafa Kemal Atatürk'ün huzurunda keman çalarken yayının telleri kopan ve tek yayla eserini tamamlayan Nubar Çömlekçiyan'ın bu davranışını çok beğenen Atatürk, kendisine "Tekyay" soyadını vermiştir."
  18. "Nicéphore Niepce tarafından çekilmiş olan "Le Gras View From Window" isimli fotoğraf, tarihin en eski fotoğrafıdır."
  19. "Carl Linnaeus, bitki ve hayvanların isimlendirilmesi için ikili adlandırma (binomial nomenklatür); yani 2 sözcükten oluşan (cins adı + epitet adı = tür adı) bir sistem geliştirmiştir."
  20. "
    Azur Penceresi
    Malta'daki Azur Penceresi, HBO'nun popüler televizyon dizisi Game of Thrones'un birinci sezonundaki Dothraki düğün sahnesinde çekim mekânı olarak kullanılmıştır."
  21. "Yüksek öğrenimi sırasında hamallık ve kar küreme işlerinde çalışan Uluslararası Enerji Ajansı başkanı Fatih Birol, 2021'de TIME tarafından Dünya'nın en etkili 100 kişisinden birisi olarak seçilmiştir."
  22. "Sınırları içinde bir milyondan fazla göl bulunduran Kanada, dünyanın en çok gölüne sahip ülkesidir."
  23. "İlk defa düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nda, İsviçre adına yarışan Lys Assia, seslendirdiği "Refrain" isimli şarkıyla yarışmanın ilk kazananı olmuştur."
  24. "Bob Dylan; Nobel, Pulitzer, Oscar ve Grammy ödüllerinin hepsine sahip ilk kişidir."
  25. "
    Eratu Kozaku-Markullis
    Eski Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Erato Kozaku-Markullis; EOKA-B tarafından düzenlenen Muratağa, Sandallar ve Atlılar ile Taşkent Katliamı'nda öldürülen Kıbrıslı Türkler için özür dilemiştir."
  26. "1975 yapımı Baba Bizi Eversene adlı sinema filmi, Barış Manço'nun oynadığı ilk ve tek filmdir."
  27. "Türkiye'nin ilk kadın bakanı, bir dönem Ankara Üniversitesi rektörlüğü de yapan Türkan Akyol'dur."
  28. "Nâzım Hikmet'in Kız Çocuğu şiirinin ilham kaynağı; Hiroşima'ya atılan atom bombası nedeniyle yakalandığı lösemiyi origami turnaları katlayarak yenmeye çalışan Sadako Sasaki adlı kız çocuğudur."
  29. "Tescillenmiş ilk alan adı, şu an internet müzesi olarak kullanılan "symbolics.com"'dur."
  30. "
    Árpád
    Büyük Macar Prensi Árpád'ın adı, Türkçe kökenli olan ve Macarcada arpa için kullanılan árpa sözcüğünden türemiştir."

Aralık 2023[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Bangladeş'te, 2002 yılında alınan bir karar ile plastik poşet kullanımı yasaklanmış ve Bangladeş bu yasağı ilk uygulayan ülke olmuştur."
  2. "Türkiye Ermenisi fotoğraf sanatçısı Osep Minasoğlu, Türkiye'de ilk renkli fotoğrafı çeken ve ilk renkli fotoğraf baskısını yapan kişidir."
  3. "2021 Belçika Grand Prix, güvenlik aracı arkasında ilk 3 tur atıldıktan sonra hava muhalefeti sebebiyle kırmızı bayrakla bitirilerek Formula 1 tarihinin en kısa yarışı olma unvanını kazanmıştır."
  4. "1960-1961 sezonunda Haldun Dormen'in sahneye koyduğu ve Gülriz Sururi'nin İrma'yı canlandırdığı Sokak Kızı İrma, Türkiye'de sahnelenen ilk batılı müzikaldir."
  5. "
    Hammurabi
    Amerikan Kongre Binasındaki ABD Temsilciler Meclisi odasındaki mermer kabartmalarda tasvir edilen 23 kanun koyucudan biri, yayımladığı kanunlarıyla bilinen Hammurabi'dir."
  6. "Prens Henrik, kendisine kral unvanı verilmediği ve eşinin kendisine gerekli saygıyı göstermediği gerekçesiyle, öldüğünde Kraliçe II. Margrethe ile yan yana gömülmek istemediğini açıklamıştır."
  7. "800'den fazla dile sahip Papua Yeni Gine, en çok dilin konuşulduğu ülkedir."
  8. "Valentina Tereşkova, uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivildir."
  9. "Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi, Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu eksklav statüdeki tek toprak parçasıdır."
  10. "
    Emine Özdamar
    Emine Özdamar'ın 1986'da Frankfurt'ta sahnelenen "Schwarzauge in Deutschland" (Karagöz Almanya'da) adlı oyunu, bir Türk yazar tarafından yazılıp sahnelenmiş ilk Almanca tiyatro oyunudur."
  11. "Christiaan Barnard, 3 Aralık 1967 tarihinde, insandan insana ilk başarılı kalp naklini gerçekleştirmiştir."
  12. "1976 yapımı Tosun Paşa filminde "Tellioğlu Akil" karakterini oynayan Akil Öztuna, filmin Kemerburgaz'daki çekimleri sırasında deveden düşerek iç kanama geçirmiş ve hayatını kaybetmiştir."
  13. "Gana'da her ayın ilk cuma günü işyerleri ve okullar dahil her yerde ulusal giysi Batakari giyilmesiyle Batakari Günü kutlanır."
  14. "Phobos'un yörüngesi Mars'tan kaynaklanan gelgit etkileri nedeniyle giderek küçülmektedir, bu yüzden Phobos yaklaşık 50 milyon yıl içinde Mars'a çarpacaktır."
  15. "
    Ninurta
    Ninurta'nın, Tekvin'de Kalhu ile ilişkili olarak anılan ve "kudretli bir avcı" olan Nemrud figürünün ilham kaynağı olabileceği düşünülmektedir."
  16. "1509 Büyük İstanbul depreminden sonra Avrupa'da yapılan yorumlarda deprem, İstanbul'un Fethi sonrasında kendilerine karşı silaha sarılan Türkler için Tanrı'nın layık gördüğü ağır bir ceza olarak görülmüştür."
  17. "Jean-Paul Sartre, 1964 yılında kendisine verilmek istenen Nobel Edebiyat Ödülü'nü geri çevirerek, Nobel Ödülü'nü reddeden ilk kişi olmuştur."
  18. "Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk fili, Hindistan Başbakanı Nehru'nun 1950'de Türk çocuklarına armağan ettiği ve 45 yıl Gazi Hayvanat Bahçesi'nde yaşayan Mohini adlı erkek fildir."
  19. "Orta parmak hareketi; antik zamanlarda cinsel ilişkinin sembolü olarak jesti alan kişiyi aşağılamak, korkutmak ve tehdit etmek amacıyla kullanılmıştır."
  20. "
    Aleksandr Serebrov
    Aleksandr Serebrov, 1 Temmuz 1993 tarihinde Mir'deki görevinde uzayda Tetris oynamış ve uzayda ilk video oyunu oynayan insan olarak Guinness Dünya Rekorları'na girmiştir."
  21. "Orhun alfabesi, 4 tanesi ünlü olmak üzere toplam 38 damga (harf) içermektedir."
  22. "Genellikle gönüllülere dayanan Britanya Ordusu'nda asker alımı politikasında, 1963 yılı sonrasında profesyonel ordu uygulamasına geçildi."
  23. "2005 İtalya Grand Prix'inde Juan Pablo Montoya, yarıştan önce yaptığı testler sırasında 372,6 km/saat hızla, Formula 1 tarihindeki en yüksek hız rekoruna ulaştı."
  24. "İki Dil Bir Bavul filmi, bir öğretmenin Kürtçe konuşan ve Türkçe bilmeyen öğrencilerinden gaz istemesi ve onların gaz yerine (Kürtçesi 'gaz' olan) kerpeten getirmesi olayından kaynaklanmıştır."
  25. "
    Fela Kuti
    Fela Kuti
    Nijeryalı müzisyen Fela Kuti'nin Nijeryalı askerlerin zombivâri yöntemler kullandıklarını belirten ve onları sert bir dille eleştiren bir albüm yayımlaması üzerine ordu, evine ve kayıt stüdyosuna saldırarak stüdyoyu enstrümanlar ve ses kayıtlarıyla beraber imha etti."
  26. "Eski çağlardan beri varlığı bilinen kolloidal altın kırmızı renginden dolayı önceleri camın renklendirmesinde kullanılırdı."
  27. "Walter T. Bailey, Illinois'taki ilk lisanslı Afroamerikan mimardır."
  28. "II. Dünya Savaşı sırasındaki Toropets-Holm Taarruzu'nda Alman istihbaratı saldıran Sovyet birliklerinin kimliklerini dahi bilmiyordu."
  29. "1222 Kıbrıs depreminin verdiği zarar o kadar büyüktü ki, Baf'ta sahil şeridini değiştirdi ve limanı kurutarak kullanılamaz hale getirdi."
  30. "
    Suda yüzen bir sessiz kuğu
    Ankara'daki Kuğulu Park'ın ilk beyaz kuğuları Viyana'dan, sonraki siyah kuğuları ise Pekin'den gelmiştir."
  31. "Lady Gaga'nın "Speechless" şarkısı, aort kapağının tamiri için açık kalp ameliyatı olması gereken babasını ikna etmek için yazıldı."

2024[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2024[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Nancy Cartwright'ın Bart Simpson'u seslendirmesiyle ilgili otobiyografik kitabı My Life as a 10-Year-Old Boy, daha sonradan tek kişilik oyuna uyarlandı."
  2. "Bizans imparator naibi Caesar Bardas, anlaşamadığı Konstatinopolis Patriği Ignatius'u görevden aldıktan sonra din adamı olmayan Fotios'u, beş günde rahipliğe terfi ettirip sonra Patrik ilan etti."
  3. "Dünya'nın yaşı ve kıtasal sürüklenme, yer bilimi tarihi boyunca tartışılan ana konulardandır."
  4. "
    Houda Nonoo'nun portresi
    Houda Nonoo, Bahreyn'in ABD elçisi
    Dünyanın en küçük Yahudi cemaatlerinden birine sahip olan Bahreyn'in ABD büyükelçiliğini 2008-2013 yılları arasında bu cemaatten bir kadın yapmıştır."
  5. "Halomonas titanicae adlı gram negatif bakteri türü, adını enkazında bulunduğu ve 1912 yılında batan RMS Titanic'ten almıştır."
  6. "İtalyan gazeteci Riccardo Ehrman, Doğu Almanya hükûmet sözcüsü Günter Schabowski'ye sorduğu sorularla Berlin Duvarı'nın yıkılmasına giden süreci tetiklemiş ve "duvar yıkan gazeteci" olarak anılmıştır."
  7. "İnanna ile İştar, ilkin birbiriyle ilgisiz iki ayrı tanrıçayken Sargon'un saltanatı sırasında birbirleriyle denk hâle getirilmiş ve iki farklı isim altında fiilen aynı tanrıça olarak kabul edilmiştir."
  8. "Almanya Federal Anayasa Koruma Teşkilatı başkan yardımcılığına getirilen Sinan Selen, Almanya'da güvenlikle ilgili bir kurumun en üst makamlarından birisine atanan ilk göçmen kökenli kişi olmuştur."
  9. "
    Macintosh Classic
    Apple Computer, Inc. tarafından tasarlanan, üretilen ve satılan kişisel bilgisayar Macintosh Classic; 1.000 Amerikan dolarından daha düşük bir fiyata satılan ilk Macintosh'tur."
  10. "Amerikalı komedyen ve aktör Zach Galifianakis, Saturday Night Live programında oynayacağı bir skeç için program esnasında sakalını kesmiş ve şovu takma sakal takarak kapatmıştır."
  11. "Kepler-10b'nin yıldıza dönük tarafındaki sıcaklık 1833 K'dir ve bu bir yüksek fırın kadar sıcak olup demiri eritmeye yetecek bir sıcaklıktır."
  12. "Daha önce Suriye yandaşı olan Velid Canbolat, Hafız Esad'ın 2000 yılındaki ölümünden sonra Suriye'nin Lübnan'daki nüfuzundan vazgeçmesi yönünde bir siyaset izlemeye başladı."
  13. "Nea Ekklisia'nın inşası sırasında Bizans donanması inşaata mermer taşımakla görevlendirildiği için Sicilya'daki ana noktalardan Siraküza desteksiz kalarak Araplar tarafından ele geçirilmiştir."
  14. "
    III. Osman
    III. Osman
    III. Osman sarayda dolaşırken cariyelerle karşılaşmak istemediği için ayakkabılarına demir ökçeler taktırmıştı, bu sayede ayak sesini uzaktan duyabilen cariyeler onun yolundan çekiliyorlardı."
  15. "2010 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nı birer altın madalya ile tamamlayan Botsvana ve Cayman Adaları ile üç altın madalyanın sahibi olan Samoa, oyunlar tarihindeki ilk altın madalyalarını elde etmiş oldu."
  16. "Kralcı birlikler Lyon'da Napolyon'un birliklerinin yolunu kesince Napolyon askerlerin önüne çıkmış, paltosunu yırtıp kendisini vurmalarını söylemiş, onlar da onun ordusuna katılmışlardır."
  17. "Eski Irak Başbakanı Nuri Said, "Irak'taki Yahudiler her zaman şeytan kaynağı ve Irak'a zarar olmuştur. Casusturlar... imkanımız varken onlardan kurtulmamız bizim için en iyisidir" demiştir."
  18. "Pelagornithidae, tarih öncesinde yaşamış büyük deniz kuşları familyasıdır."
  19. "
    Fruktozun kimyasal yapısı
    Tüm doğal karbonhidratlar içinde en tatlısı fruktozdur."
  20. "Üçüncü Ur Hanedanı'na ait bir ziggurat, 1991'deki Körfez Savaşı'nda hafif silah ateşiyle hasar görmüş ve patlamalarla sarsılmıştır."
  21. "Giritli Ali Aziz Efendi tarafından 1796-1797 arasında yazılan ve ilk defa 1852 yılında basılan hikâye, Modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır."
  22. "Kadın üreme sisteminde (özellikle rahim ve yumurtalıklar) oluşan ve hamileliği mümkün kılan düzenli doğal bir değişim olan âdet döngüsü, hormonal değişiklikler tarafından yönetilir."
  23. "Evrim Alataş ile Miraz Bezar tarafından hikayesi yazılan Min Dît, Altın Portakal Film Festivali'nde ödül için yarışan ilk Kürtçe film olmuştur."
  24. "Bob Dylan; Nobel, Pulitzer, Oscar ve Grammy ödüllerinin hepsine sahip ilk kişidir."
  25. "Ankara'daki Güvercinlik Hava Üssü'nün güvenliği için civardaki binaların pistten daha yüksek olamayacağı kuralı getirilince bazı büyük inşaat projeleri iptal olmuştur."
  26. "Bizanslı Matematikçi Leo'nun geliştirdiği optik telegraf sistemi Tarsus'tan Konstantinopolis'e kadar uzanmakta, Arap saldırılarının haber alınmasını ve diplomatik haberleşmeleri sağlamaktaydı."
  27. "İspanya İç Savaşı'nda Cumhuriyetçilerin silah satın alabilmek için devletin altın rezervlerinin Sovyetler Birliği ve Fransa'ya yollamasının bir sonucu, Cumhuriyetçilerin banknotlarının hızla değer kaybetmesi olmuştur."
  28. "Adelaide United teknik direktörü Aurelio Vidmar, Kasım 2009'da düzenlenen basın toplantısında oyuncularının iyi bir performans sergilememesi halinde Suudi Arabistan'da yapıldığı gibi oyuncularının "başlarını keseceğini" söylemesi üzerine yönetim tarafından kendisine iki maçlık hak mahrumiyeti ve 10.000 dolarlık para cezası verildi."
  29. "
    Siyah zemin üzerinde ortada parlak mavi bir yıldız, etrafında küresel bir kırmızı bulut ve onun dışında kesişen yeşil yay yapıları.
    Kedi Gözü bulutsusu, düğümler, püskürtmeler ve yaysal yapılar ile bilinen en karmaşık yapılı gezegenimsi bulutsudur."
  30. ""Do the Bartman", Michael Jackson'ın bir gece yapımcıları arayarak Bart'a liste başı olacak bir şarkı yazmayı ve Simpsonlar'da konuk oyuncu olarak yer almayı teklif etmesiyle doğdu."
  31. "Konya'da iken Atatürk'ü yeren bir şiir okuduğu iddiasıyla 1932 yılında tutuklanarak Sinop Cezaevi'nde tutuklu hayatı süren Sabahattin Ali, Aldırma Gönül şiirini burada yazmıştır."

Şubat 2024[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Sezar İoannis Dukas, çevirdiği entrikalar sonucu, amcası ve hamisi olduğu Bizans İmparatoru VII. Mihail'in annesinin rahibe olmasını sağlamış, sonra onun eşi Romen Diyojen'i kör ettirip tahtın kontrolünü ele geçirmiştir."
  2. "Mikrosatelit diziler, DNA replikasyonu sırasında uzayan DNA ipliğinin kalıp ipliğe göre bir kayma yapması sonucu hatalı baz eşleşmesi olmasından kaynaklanır."
  3. "
    Pokémon jetleri
    All Nippon Airways, 1998'den beri Pokémon jetlerini işletmektedir."
  4. "II. Dünya Savaşı'nın Barbarossa Harekâtı sırasında Sovyet ordusuna ciddi ölçüde hasar veren Duhovşçina Taarruzu'nun amacı doğu yönünde bir Alman taarruzunun önlenmesiydi."
  5. "Şiraz kan iftirası olaylarında Yahudileri korumak için görevlendirilen askerler, Yahudi evlerine ilk saldıranlar oldu."
  6. "Çağan Irmak, 2010 yapımı Prensesin Uykusu filminin senaryosunu Redd grubunun 2006 yılında çıkan Kirli Suyunda Parıltılar albümünde yer alan "Prensesin Uykusuyum" şarkısından ilham alarak yazmıştır."
  7. "Emevi halifesi II. Yezid'in tüm haç ve Hıristiyan imajlarının yok edilmesi emri, erken İslam tarihinde Hıristiyanlığa yönelik ikonoklazmının tek önemli örneği olmuştur."
  8. "
    .bv logosu
    .bv alan kodu, kimsenin yaşamadığı Bouvet Adası'na aittir."
  9. "Paleo sanatı, genellikle tarih öncesi hayvanların popüler kültürdeki tasvirlerine dayanır ve bu da halkın bu hayvanlara yönelik algısını etkileyerek bu hayvanlara olan ilgiyi artırır."
  10. "Babil Tanrısı Marduk'a ait heykel, sahip olduğu önem nedeniyle Babil'in düşmanları tarafından psikolojik savaş aracı olarak kullanılmıştır."
  11. "NASA, Apollo 14 ile Ay'a farklı türlerde 500 ağaç tohumu göndermiş, tohumlar Ay yörüngesi etrafında 34 kez dolaştırılıp Dünya'ya getirildikten sonra ABD, İsviçre ve Japonya gibi ülkelere dikilmiştir."
  12. "1877'de yayımlanan Ahmed Midhat Efendi romanı, Miguel de Cervantes'in Don Kişot'una öykünerek yazılmıştır."
  13. "
    Tambora Dağı
    Tambora Dağı'nın 1815'teki patlaması, Kuzey Amerika ve Avrupa iklimi üzerindeki etkisinden dolayı 1816 yılının Yaz Yaşanmayan Yıl olarak anılmasına yol açmıştır."
  14. "Amerikalı yazar Ursula K. Le Guin, adını doğum tarihi olan Azize Ursula Günü'nden almıştır."
  15. "Mavi balinalar, hayvanlar alemindeki en büyük penise sahiptir."
  16. "1957 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İtalyan temsilcinin seslendirdiği Corde della mia chitarra adlı şarkı, 5 dakika 9 saniye ile Eurovision Şarkı Yarışması tarihinin en uzun şarkısıdır."
  17. "Bosnalı-Hırvat savaş suçlusu Slobodan Praljak, 2017'de duruşmasının görüldüğü mahkemede yirmi yıl hapis cezasına çarptırıldığının açıklanmasının ardından potasyum siyanür içerek intihar etmiştir."
  18. "
    Sahra Çölü
    Sahra Çölü'nün alanı yaklaşık olarak Afrika'nın %10'u kadardır."
  19. "1967 Kayseri stadyum faciasının ardından Türkiye'nin Spor İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Kamil Ocak, Türkiye İkinci Ligi'nin kaldırılmasını talep edeceğini açıklamıştır."
  20. "Çocuk imparator VII. Mihail'i kendine bağlayan saray bakanı Nikeforices, ardından diğer rakiplerini bastırıp sonunda Bizans İmparatorluğu'nun gerçek yöneticisi haline gelmiştir."
  21. "Ürdün Kralı I. Abdullah'ın korumaları Habbani Yahudileriydi."
  22. "2021 Macaristan Grand Prix'sinde yaşanan kaza sonucu yapılan yeniden startta Mercedes-AMG takımı pilotu Lewis Hamilton, Formula 1 tarihinde ilk kez tek başına start alan pilot olmuştur."
  23. "
    Elinor Ostrom
    1968'den beri verilmekte olan Nobel Ekonomi Ödülü, ilk defa 2009 yılında bir kadına (Elinor Ostrom) layık görülmüştür."
  24. "Michael M. Thomas'ın yaklaşık 25 yayınevi tarafından reddedilen sekizinci romanı için bir yayıncı bulması, on yıldan fazla sürmüştür."
  25. "12 Eylül 1980 Askeri Darbesinden sonra yaşanan işkenceler ile öne çıkan Diyarbakır Cezaevi, The Times tarafından "Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi" arasında gösterilmiştir."
  26. "Kutup ayısı Knut'un Berlin Hayvanat Bahçesi'ne kazandırdığı gelirler sonucu 2007 yılı hayvanat bahçesi için 163 yıllık tarihi içinde en kârlı yıl olmuştur."
  27. "Antik Mezopotamya mitolojisinde bazen iyi ve bazen kötü olarak düşünülen belirsiz bir demon sınıfı olan Udug, diğer tüm Mezopotamya demonları arasında hakkında en az bilgi verilen demondur."
  28. "
    Arjantin bayrağı
    Arjantin, Temmuz 2010'da bütün ülke çapında eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Latin Amerika ülkesi olmuştur."
  29. "Çin'deki azınlıklardan biri olan anasoylu Mosuo toplumunda evlilik kurumu bulunmaz."

Mart 2024[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Rahim ağzı kanseri için bir tarama testi olan pap smear yaptırmak ayrıca bu kanserin oluşma olasılığını da azaltmaktadır."
  2. "Halide Edib Adıvar'ın aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan 1949 yılı filmi Vurun Kahpeye, gösterildiği dönemde tam üç kez sansüre uğrayarak gösterimine daha sonra devam etmiştir."
  3. "Goya'nın evinin iki katındaki duvar sıvasına yağlı boya ile çizdiği Kara Resimler, 1873'te, evin bulunduğu çiftlik yıkılmadan önce, Prado Müzesi yetkilileri gözetiminde tuvale aktarılmıştır."
  4. "
    Saddam Hüseyin
    2006 yılında Saddam Hüseyin'in insanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı asılarak idam edilmesi üzerine Libya'da 3 günlük yas ilan edildi."
  5. "Tarihin belli zamanlarında, Yahudilerin, Hristiyan (ve bazen Müslüman) çocukların kanlarından matsa yaptıklarına inanılmıştır."
  6. "Samuel Beckett'ın yazdığı tiyatro oyunu Geliş ve Gidiş, çeviriye göre 121 ila 127 sözcük uzunluğundadır."
  7. "2011 Türkiye genel seçimlerinde yeterli oy alan Erol Dora böylece Türkiye tarihinin ilk Süryani milletvekili olmuştur."
  8. "Hamlet, Goethe'den Dickens'a, Joyce'tan Murdoch'a birçok yazara esin kaynağı olmuş ve "Külkedisi'nden sonra en çok filme çekilen öykü" olarak tanımlanmıştır."
  9. "
    1999 tam Güneş tutulmasından bir görüntü
    Güneş tutulması sırasında çok kısa bir süre bile olsa Güneş'e doğrudan bakmak, retinada kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilmektedir."
  10. "Ur-Nammu, Aşağı Mezopotamya'nın güney ve kuzeyini birleştirmek için "Sümer Kralı" ve "Akad Kralı" unvanlarını "Sümer ve Akad Kralı" olarak kullanarak Sümer ve Akad'ın yine birleştiğini ilan etmiştir."
  11. "Yaşar Kemal'e ait İnce Memed serisi, otuz dokuz yılda tamamlanmıştır."
  12. "Video oyunları Pokémon Red ile Pokémon Blue'da karşılaşılan üç farklı durumda, programlama sorunu nedeniyle oyuncular glitch üzerinden gayriresmî bir Pokémon türü olan MissingNo. ile karşılaşabilir."
  13. "Suzanne Collins, Açlık Oyunları'nı yazarken kitabın konusu için Yunan mitolojisi, Roma gladyatör oyunları ve çağdaş reality şovlardan yararlanmıştır."
  14. "
    Franz Kafka
    Franz Kafka, hem yayımlanmış hem yayımlanmamış eserlerini ölümünden sonra imha etmesi talimatıyla arkadaşına bırakmasına rağmen bu talebi görmezden gelinerek eserleri, ölümünden sonra yayımlanmıştır."
  15. "Jehan Barbur, ilk albümünü Bülent Ortaçgil'in desteklemesi üzerine çıkarmıştır."
  16. "Yahudilik dininin peygamberi Musa'nın adının "(sudan) çekmek/çıkarmak" anlamına geldiğine inanılır. Tevrat'a göre bebekken kendisi Nil nehrine bırakıldıktan sonra bulunmasından dolayı ona bu ad verilmiştir."
  17. "Kağnılarda tekerlekler arası açıklığı, Neolitik dönemde çeşitli genişliklerde olabilirken, Bronz Çağında 1,40 -1,45 m arasında sabitlenmiştir."
  18. "Reddedilenler Salonu, Fransa'da açılan Paris Salonu'na jüri tarafından kabul edilmemiş eserlerin sergilenmesi amacıyla açılmıştır."
  19. "
    Güney Afrika Cumhuriyeti şehirleri
    Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yönetim başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town ve yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere toplam üç başkenti vardır."
  20. "Rahim ağzı kanseri ile insan papilloma virüsü enfeksiyonu arasındaki ilişki, akciğer kanseri-sigara ilişkisinden daha sıkıdır."
  21. "Kariyerinin çoğunu Arjantin'de geçirmiş olan Natalia Oreiro, Latin Grammy Ödülleri'ne aday gösterilen ilk Uruguaylı müzisyendir."
  22. "Galatasaray ile Fenerbahçe arasında 17 Ocak 1909'da Papazın Çayırı'nda oynanan ilk maç, Galatasaray'ın 2-0'lık üstünlüğüyle sonuçlanmıştır."
  23. "Marie Rogêt'nin Sırrı, gerçek bir cinayetin ayrıntıları üzerine kurgulanmış ilk cinayet öyküsüdür."
  24. "
    Olympia
    Olympia tablosu 1865 yılında Paris Salonu'nda sergilenirken salon yönetimi tabloyu saldırı ihtimaline karşı koruma altında tutmak zorunda kalmıştır."
  25. "Grunwald Muharebesi'nde pagan Samogityalılar, Doğu Ortodoks Rutenler ve Müslüman Tatarlar, Roma Katolik Leh-Litvan ordusu ile çoğu Cermen olmak üzere yirmi iki farklı halk Töton tarafında savaştı."
  26. "Blair Cadısı'nın festivallerdeki gösterimi sırasında filmdeki olayları gerçekmiş gibi gösteren reklamlar yapılarak ilanlarda kayıp öğrencilere dair bilgiye sahip olanların bunu bildirmesi istenmiştir."
  27. "Alice karakterini Alice Liddell olarak tanımlayanlar olsa da karakterin yaratıcısı Lewis Carroll'a göre karakter gerçek bir çocuğa dayanmayıp tamamen kurgusaldır."
  28. "Cemal Süreya, şiir yazmanın yanı sıra Fransızcadan kırka yakın kitabı Türkçeye çevirmiştir."
  29. "
    Plüton
    Plüton, 2006'da Prag'da gerçekleştirilen Uluslararası Astronomi Birliği toplantısında gezegenlikten çıkarılmış ve cüce gezegen sınıfına konulmuştur."
  30. "Samipaşazade Sezai'nin 1891'de yayımlanan eseri, kısa hikâyenin Batı edebiyatındaki hikâyelerle benzer özellikler gösteren Türk edebiyatındaki ilk örneği olarak kabul edilmektedir."
  31. "Soğuk Savaş'ta komünist propaganda ve manipülasyona açık olarak görülen komünist olmayanları tanımlamak için kullanılan "kullanışlı aptal", Vladimir Lenin'e atfedilmiş ama bu atıf doğrulanmamıştır."

Nisan 2024[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Sümer, Akad, Asur ve Babillerin mitolojisinde ortaya çıkan bir tanrı grubu olan Anunnaki; Zecharia Sitchin ve Erich von Däniken'in kitapları gibi modern sözde arkeolojik eserlerde kullanılmıştır."
  2. "Frankenstein ya da Modern Prometheus, ilk baskılarında yazarın adı olmadan isimsiz olarak yayımlanmıştır."
  3. "
    Ceres
    950 km çapında olan Ceres, Asteroit kuşağının açık ara en büyük cismidir ve kuşağın toplam kütlesinin %32'sine sahiptir."
  4. "Yaşar Kemal'in Varlık'a yayımlanması için gönderdiği ilk hikâyesi, politik sebeplerden ötürü yayımlanmamıştır."
  5. "1991'den beri Kuzey Kore ve Güney Kore'nin tek bir takım olarak yer aldığı spor müsabakaları ve karşılaşmalarda kullanılan Birleşik Kore bayrağının her iki ülkede de resmî bir statüsü bulunmamaktadır."
  6. "Dünya nüfusunun yaklaşık %90'ı, kuzey yarımkürede yaşamaktadır."
  7. "Bulgar, Makedon ve Sırp folkloründe yer alan ale demonlarının açgözlülüklerinin Dünya ile sınırlı olmadığına, bazen Güneş veya Ay'ı yemeye çalıştıklarına, tutulmalara neden olduklarına inanılır."
  8. "
    Masumiyet Müzesi
    Orhan Pamuk'un kendi eserinden yola çıkarak oluşturduğu müze, bir romanın kurmaca evreninden hareketle oluşturulan ilk müzedir."
  9. "Matt Groening, Simpson ailesini yaratırken karakterlere kendi aile üyelerinin adını verirken adını antik Yunan şairi Homeros'tan alan babası Homer Groening'in adını da Homer'a vermiştir."
  10. "Anton Çehov'a ait "Küçük Köpekli Kadın" eseri, Vladimir Nabokov'a göre bugüne kadar yazılmış en büyük hikâyelerden biridir."
  11. "2022-2023 maymun çiçeği salgını vakalarının %98'i erkeklerden oluşmaktadır."
  12. "Veryovkina Mağarası, 2.212 metrelik derinliğiyle dünyanın bilinen en derin mağarasıdır."
  13. "
    Karadeniz Baskını
    Almanya tarafından desteklenen ve Osmanlı Harbiye Nazırı Enver Paşa ile Alman Amiral Wilhelm Souchon tarafından planlanan Karadeniz Baskını, Osmanlı'nın I. Dünya Savaşı'na girmesine neden olmuştur."
  14. "Çernobil reaktör kazasının yaşandığı terk edilmiş bölge, 2011 yılından itibaren kamuya ve turistik ziyaretlere açılmıştır."
  15. "El Salvador, Haziran 2021'de senatodan geçen tasarı ile birlikte Bitcoin'i resmî para birimi ilan eden ilk ülke olmuştur."
  16. "Ibsen, evlilik normlarına karşı tutum sergileyen Bir Bebek Evi adlı oyunu, eşi tarafından akıl hastanesine kapatılmış genç bir kadın olan Laura Kieler'in yaşadıklarından yola çıkarak yazmıştır."
  17. "1976 yılında Aston Villa ve Leicester City arasında gerçekleşen karşılaşmada, 2 tane rakip takıma, 2 tane de kendi kalesine gol atarak maçtaki bütün golleri Chris Nicholl atmıştır."
  18. "
    Ahmet Ali Çelikten
    Dünyanın ilk siyahi savaş pilotu, Nijerya asıllı pilot yüzbaşı Ahmet Ali Çelikten'dir."
  19. "William Steig, bir dizi filme ve müzikale uyarlanan Şrek!'i karikatürist olarak çalıştığı The New Yorker'dan ayrıldıktan sonra seksenlerindeyken yazdı."
  20. "Somatik hücre nükleer transferi yoluyla klonlanan ilk primatlar Zhong Zhong ile Hua Hua'da, önceki maymun klonlama girişimlerinden farklı olarak bağışlanan çekirdekler fetal hücrelerden gelmektedir."
  21. "1988 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne eklenen Cenne Ulu Camii tamamen kerpiçten yapılmıştır."
  22. "Simpsonlar'da yer alan söz konusu ailenin annesi Marge'ın saçının arkasındaki orijinal fikir, saçın uzun tavşan kulakları gizlemesiydi fakat tutarsızlıklardan ötürü bu şaka diziye dahil edilmedi."
  23. "
    I. Murad
    Sultan I. Murad, savaşta ölen ilk ve tek Osmanlı padişahıdır."
  24. "Profesyonel futbolculuğu bırakıp akademik hayata geçiş yapan Fethi Heper, Maliye alanında 1981'de doçent, 1988'de profesör olmuştur."
  25. "Ellen Johnson Sirleaf, Afrika'da halk oyu ile seçilmiş ilk kadın devlet başkanıdır."
  26. "İnsan beyni ortalama 1,5 kg ağırlığındadır."
  27. "Madagaskar'a özgü olup 2019'da tanımlanan ve boyutları 8,4 ila 10,8 mm (0,33 ila 0,43 in) olan mini scule mikrohylid kurbağa türünün adı, "miniscule" (çev.'çok küçük') kelimesinden gelmektedir."
  28. "
    XVI. Louis
    Tarihte idam edilerek öldürülen ilk ve tek Fransa kralı XVI. Louis'dir."
  29. "John Rabe, II. Dünya Savaşı sırasında Çin'in Nankin bölgesinde 200.000'den fazla Çinlinin hayatını kurtarmıştır."
  30. "2015'te Dünya Mirası olarak tescil edilen Diyarbakır surları, şehrin batısında bulunan eski yanardağ Karacadağ'dan akan kalın bazalt tabakaya uygun olarak kalkan balığı şeklindedir."

Mayıs 2024[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Phil O'Donnell, Motherwell'de forma giyerken Dundee United maçı sırasında geçirdiği ani kalp krizi sonucu 29 Aralık 2007'de ölmüştür."
  2. "Elizabeth Blackwell, 1849 yılında ABD'de tıp diploması alarak, dünyada tıp diploması alan ilk kadın hekim olmuştur."
  3. "
    Tyrannosaurus
    Büyük etobur dinozorlardan olan ve T-Rex olarak bilinen Tyrannosaurus'un günümüzde türünü devam ettiren en yakın akrabası tavuklardır."
  4. "Eric Clapton Layla adlı şarkısını, o zaman George Harrison'ın eşi olan Pattie Boyd için yazmış ve Leylâ ile Mecnun hikâyesinden esinlenmiştir."
  5. "Adys Muharebesi sonucunda savaşı kazanan Roma'nın yenilen Kartacalılara direttiği barış koşulları öylesine ağırdı ki Kartacalılar savaşa devam etmeye karar verdiler."
  6. "Merkür gezegeninden çap olarak daha büyük olan Ganymede, doğal uydusu olduğu Jüpiter'in ve aynı zamanda Güneş Sistemi'nin en büyük uydusudur."
  7. "Elaine May, 1971'de bir screwball komedisi olan A New Leaf'i yönetti ve Hollywood ile anlaşma yapan ilk kadın yönetmen oldu."
  8. "
    Askr ile Embla
    İskandinav mitolojisine göre tanrılar tarafından yaratılan ilk iki insan Askr ile Embla'dır."
  9. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-09"
  10. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-10"
  11. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-11"
  12. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-12"
  13. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-13"
  14. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-14"
  15. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-15"
  16. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-16"
  17. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-17"
  18. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-18"
  19. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-19"
  20. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-20"
  21. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-21"
  22. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-22"
  23. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-23"
  24. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-24"
  25. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-25"
  26. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-26"
  27. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-27"
  28. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-28"
  29. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-29"
  30. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-30"
  31. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-05-31"

Haziran 2024[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-01"
  2. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-02"
  3. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-03"
  4. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-04"
  5. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-05"
  6. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-06"
  7. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-07"
  8. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-08"
  9. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-09"
  10. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-10"
  11. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-11"
  12. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-12"
  13. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-13"
  14. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-14"
  15. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-15"
  16. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-16"
  17. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-17"
  18. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-18"
  19. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-19"
  20. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-20"
  21. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-21"
  22. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-22"
  23. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-23"
  24. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-24"
  25. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-25"
  26. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-26"
  27. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-27"
  28. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-28"
  29. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-29"
  30. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-06-30"

Temmuz 2024[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-01"
  2. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-02"
  3. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-03"
  4. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-04"
  5. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-05"
  6. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-06"
  7. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-07"
  8. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-08"
  9. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-09"
  10. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-10"
  11. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-11"
  12. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-12"
  13. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-13"
  14. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-14"
  15. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-15"
  16. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-16"
  17. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-17"
  18. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-18"
  19. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-19"
  20. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-20"
  21. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-21"
  22. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-22"
  23. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-23"
  24. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-24"
  25. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-25"
  26. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-26"
  27. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-27"
  28. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-28"
  29. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-29"
  30. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-30"
  31. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-07-31"

Ağustos 2024[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-01"
  2. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-02"
  3. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-03"
  4. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-04"
  5. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-05"
  6. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-06"
  7. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-07"
  8. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-08"
  9. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-09"
  10. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-10"
  11. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-11"
  12. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-12"
  13. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-13"
  14. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-14"
  15. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-15"
  16. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-16"
  17. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-17"
  18. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-18"
  19. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-19"
  20. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-20"
  21. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-21"
  22. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-22"
  23. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-23"
  24. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-24"
  25. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-25"
  26. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-26"
  27. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-27"
  28. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-28"
  29. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-29"
  30. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-30"
  31. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-08-31"

Eylül 2024[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-01"
  2. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-02"
  3. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-03"
  4. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-04"
  5. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-05"
  6. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-06"
  7. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-07"
  8. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-08"
  9. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-09"
  10. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-10"
  11. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-11"
  12. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-12"
  13. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-13"
  14. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-14"
  15. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-15"
  16. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-16"
  17. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-17"
  18. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-18"
  19. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-19"
  20. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-20"
  21. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-21"
  22. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-22"
  23. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-23"
  24. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-24"
  25. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-25"
  26. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-26"
  27. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-27"
  28. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-28"
  29. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-29"
  30. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-09-30"

Ekim 2024[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-01"
  2. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-02"
  3. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-03"
  4. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-04"
  5. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-05"
  6. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-06"
  7. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-07"
  8. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-08"
  9. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-09"
  10. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-10"
  11. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-11"
  12. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-12"
  13. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-13"
  14. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-14"
  15. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-15"
  16. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-16"
  17. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-17"
  18. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-18"
  19. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-19"
  20. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-20"
  21. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-21"
  22. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-22"
  23. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-23"
  24. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-24"
  25. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-25"
  26. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-26"
  27. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-27"
  28. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-28"
  29. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-29"
  30. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-30"
  31. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-31"

Kasım 2024[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-01"
  2. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-02"
  3. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-03"
  4. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-04"
  5. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-05"
  6. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-06"
  7. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-07"
  8. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-08"
  9. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-09"
  10. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-10"
  11. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-11"
  12. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-12"
  13. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-13"
  14. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-14"
  15. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-15"
  16. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-16"
  17. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-17"
  18. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-18"
  19. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-19"
  20. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-20"
  21. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-21"
  22. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-22"
  23. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-23"
  24. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-24"
  25. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-25"
  26. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-26"
  27. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-27"
  28. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-28"
  29. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-29"
  30. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-11-30"

Aralık 2024[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-01"
  2. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-02"
  3. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-03"
  4. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-04"
  5. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-05"
  6. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-06"
  7. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-07"
  8. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-08"
  9. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-09"
  10. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-10"
  11. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-11"
  12. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-12"
  13. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-13"
  14. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-14"
  15. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-15"
  16. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-16"
  17. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-17"
  18. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-18"
  19. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-19"
  20. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-20"
  21. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-21"
  22. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-22"
  23. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-23"
  24. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-24"
  25. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-25"
  26. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-26"
  27. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-27"
  28. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-28"
  29. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-29"
  30. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-30"
  31. "Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-12-31"