Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
İsveç Akademisi daimi sekreteri Horace Engdahl tarafından, 2008 Nobel Edebiyat Ödülü sahibinin Jean-Marie Gustave Le Clézio olduğu bildirilirken.

Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri (İsveççe: Nobelpriset i litteratur) edebiyat alanında seçkin katkılarda bulunmuş yazarlardan seçilerek, her yıl İsveç Akademisi tarafından takdim edilir. Nobel Ödülü, Alfred Nobel'in 1895 tarihli vasiyeti üzerine; kimya, fizik, edebiyat, barış, ve fizyoloji veya tıp alanlarında olmak üzere beş dalda ödül verilmeye başlanmıştır.[1] Nobel'in vasiyetinde belirttiği gibi, Edebiyat Ödülü sahibine İsveç Akademisi'nin seçtiği beş üyelik komite tarafından karar verilir ve ödül Nobel Vakfı tarafından karşılanır.[2] Nobel Edebiyat Ödülü ilk kez 1901 yılında verilmiş, bu ödülü Fransa'dan Sully Prudhomme kazanmıştır. Her ödül sahibi, bir madalya, bir diploma ve miktarı yıllara göre değişen nakit para ile ödüllendirilir.[3] 1901 yılında, Prudhomme 150.782 İsveç kronu almıştır, ki bu Aralık 2007 tarihinde 7.731.004 İsveç kronuna eşdeğerdir. 2008 yılında, bu ödüle Fransa'dan Jean-Marie Gustave Le Clézio nail görülmüş ve 10.000.000 İsveç kronu ile ödüllendirilmiştir.[4] Ödül töreni; geleneksel olarak Stokholm'da, Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık tarihinde yapılmaktadır.[5]

2012 yılına gelindiğinde Nobel Edebiyat Ödülü 105 defa verilmiş ve toplamda 109 kişi bu ödülü kazanmıştır.[6] 1958 yılında Rusya doğumlu Boris Pasternak bu ödüle layık görülmüş, ancak Sovyetler Birliği hükümetinin baskısı altında bu ödülü reddetmek zorunda kalmıştır. 1964 yılında Jean-Paul Sartre, geçmişte tüm resmî ödülleri reddettiği gibi, bu ödülü de reddetmiştir.[7] Bugüne kadar on iki kadın Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır ki, Nobel Barış Ödülü ile birlikte, diğer tüm Nobel dallarından daha fazladır.[8] Nobel Edebiyat Ödülü'nün verildiği tüm bu yıllar boyunca sadece dört defa, ödül iki kişiye verilmiştir (1904, 1917, 1966, 1974). Ayrıca yedi defa Nobel Edebiyat Ödülü verilmemiştir (1914, 1918, 1935, 19401943).[6]

Kazananlar listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl İsim Ülke Gerekçe
1901 Sully-Prudhomme.jpg Sully Prudhomme Fransa Fransa "Çok nadir bulunan zeka ve duygusallığın kaliteli kombinasyonu, artistik mükemmelliği ve yüksek idealizmin kanıtları bulunan kendine has şiirsel kompozisyonu nedeniyle"[9]
1902 T-mommsen-2.jpg Theodor Mommsen Alman İmparatorluğu Alman İmparatorluğu "Sanatsal tarih yazarlığında yaşayan en büyük usta, özellikle A history of Rome adındaki muazzam çalışması özel olarak referans gösterilmiştir"[10]
1903 Bjørnstjerne Martinus Bjørnson.jpg Bjørnstjerne Bjørnson Norveç Norveç "Fikirlerinin tazeliği ve ruhunun nadir bulunan saflığı nedeniyle her daim seçkin olan şiir yazma sanatındaki asil, ihtişamlı ve esnek yazım nedeniyle"[11]
1904 Portrait frederic mistral.jpg Frédéric Mistral Fransa Fransa "Halkının öz tabiatını ve doğal manzarasını içtenlikle yansıttığı şiirlerindeki içten fikirleri ve taze orijinalliği, ve ek olarak, Pronvençal filologu olarak önemli çalışmaları nedeniyle"[12]
José Echegaray y Eizaguirre.jpg José Echegaray İspanya İspanya "İspanyol dramasının harika geleneklerini tekrar dirilten, kişisel ve orijinal konularda, çeşitli göz alıcı kompozisyonları nedeniyle"[12]
1905 Henryk Sienkiewicz 1905.jpg Henryk Sienkiewicz Polonya Polonya "Epik bir yazar olarak seçkin meziyetleri nedeniyle"[13]
1906 Carducci.jpg Giosuè Carducci İtalya Krallığı İtalya "Sadece derin bilgisi ve eleştirel araştırmaları nedeniyle değil; yaratıcı enerjisi, taze stili, ve lirik gücü ile karakterize şiirsel başyapıtları nedeniyle"[14]
1907 Kiplingcropped.jpg Rudyard Kipling Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Bu dünyaca ünlü yazarın eserlerine karakterize; güçlü gözlem, orijinal betimleme yeteneği, taze fikirleri ve olağanüstü anlatı yeteneği nedeniyle"[15]
1908 Rudolf Eucken 1908.jpg Rudolf Christoph Eucken Alman İmparatorluğu Alman İmparatorluğu "İdealist hayat felsefesini yansıtan çalışmalarındaki; gerçeği içtenlikle arayışı, düşüncelerinin içe işleyen gücü, geniş vizyonu, sıcak ve güçlü sunumu için"[16]
1909 Selma Lagerlöf.jpg Selma Lagerlöf İsveç İsveç "Yüksek idealizm, canlı hayal gücü ve manevi algılama yeteneği ile karakterize yazıları için"[17]
1910 Paul Heyse 1910.jpg Paul Heyse Alman İmparatorluğu Alman İmparatorluğu "Lirik şiir, tiyatro, roman ve dünyaca ünlü kısa öykü yazarı olarak uzun üretken kariyeri boyunca, yazılarındaki mükemmel sanatkârlık ve okuyucuya nüfuz eden idealizmi için"[18]
1911 Maurice Maeterlinck.jpg Maurice Maeterlinck Belçika Belçika "Bazen bir peri hikâyesi görünüşü altında okuyuculara gizemli bir yolda olduklarını hissettiren; geniş hayal gücü ve şiirsel düşleri ile seçkinleşen çok yönlü edebi katkıları ve özellikle tiyatro alanındaki çalışmaları için"[19]
1912 G Hauptmann.jpg Gerhart Hauptmann Alman İmparatorluğu Alman İmparatorluğu "Tiyatro dünyasındaki üretken, çeşitli ve sıra dışı üretimleri için"[20]
1913 Tagore3.jpg Rabindranath Tagore Britanya Hindistanı Hindistan "Mükemmel yeteneği ile, batı edebiyatının bir parçası olan kendi ingilizce kelimeleriyle ifade ettiği şiirsel görüşü yoluyla son derece hisli, taze ve güzel dizeleri için"[21]
1914 Ödül verilmedi
1915 Romain Rolland 1915.jpg Romain Rolland Fransa Fransa "Edebi eserlerindeki yüksek idealizm ve insanoğlunun değişik yüzlerini sempati ve sevgi ile gerçekçi şekilde betimlediği için"[22]
1916 Verner von Heidenstam in the 1890s.jpg Verner von Heidenstam İsveç İsveç "Edebiyatımızda yeni bir çağ açılmasındaki öncü rolü nedeniyle"[23]
1917 Karl Gjellerup 1917.jpg Karl Adolph Gjellerup Danimarka Danimarka "Yüksek idealizmi ile beslenen çeşitli ve zengin şiirleri için"[24]
Henrik Pontoppidan 1917.jpg Henrik Pontoppidan Danimarka Danimarka "Günümüz Danimarka'sındaki yaşamı otantik betimlemelerle yansıttığı için"[24]
1918 Ödül verilmedi
1919 Carl Spitteler 1919.jpg Carl Spitteler İsviçre İsviçre "Özellikle destansı nitelik taşıyan romanı Olympian Spring nedeniyle"[25]
1920 Knut Hamsun.jpeg Knut Hamsun Norveç Norveç "Markens Grøde (Dünya Nimeti, Toprağın Bereketi veya Toprak Yeşerince) adlı muazzam çalışması nedeniyle"[26]
1921 Anatole France 1921.jpg Anatole France Fransa Fransa "Engin insan sempatisi, zarafeti, ve tipik fransız mizacı, soylu stili ile karekterize, zengin edebi başarısı tanınmakta"[27]
1922 Jacinto Benavente.jpg Jacinto Benavente İspanya İspanya "İspanyol dramasının ünlü geleneğini devam ettiren tarzı nedeniyle"[28]
1923 Yeats1923.jpg William Butler Yeats İrlanda İrlanda "Tüm bir ulusun ruhunu yüksek artistik yazım tarzı ile ifade ettiği, daimi ilham dolu şiir yazma sanatı için"[29]
1924 Wladyslaw Reymont 1924.jpg Władysław Reymont Polonya Polonya "Büyük milli destanı, "Chłopi" (Köylüler) nedeniyle"[30]
1925 George bernard shaw.jpg George Bernard Shaw Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Sıklıkla şiirsel bir güzellikle sunduğu hiciv içiren; idealizm ve insaniyet ile karakterize çalışmaları için"[31]
1926 Grazia Deledda 1926.jpg Grazia Deledda İtalya Krallığı İtalya "Derinlikle ve sempatiyle değindiği genel insani sorunları ve memleketindeki yaşamı tüm netliğiyle ele alan idealist yazıları için"[32]
1927 Henri Bergson.jpg Henri Bergson Fransa Fransa "Başarılı yeteneği ile sunduğu, zengin ve zinde fikirleri nedeniyle"[33]
1928 Sigrid Undset 1928.jpg Sigrid Undset Norveç Norveç "Esasen, Orta Çağ kuzey ülkelerindeki yaşamı güçlü şekilde tasvir ettiği için"[34]
1929 Thomas Mann 1929.jpg Thomas Mann Almanya Almanya "Başlıca, çağdaş edebi çalışmaların klasiklerinden biri olarak tanınan, fevkalade romanı Buddenbrooks nedeniyle"[35]
1930 Sinclair Lewis 1930.jpg Sinclair Lewis Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri "Akıl ve mizah ile, yeni karakter tiplemeleri yaratmadaki kabiliyeti ve betimleme sanatının canlı ve kuvvetli olması nedeniyle"[36]
1931 Erik Axel Karlfeldt 1931.jpg Erik Axel Karlfeldt İsveç İsveç "Erik Axel Karlfeldt'ın şiirselliği nedeniyle"[37]
1932 John Galsworthy 1932.jpg John Galsworthy Birleşik Krallık Birleşik Krallık "En üst düzeyi "The Forsyte Saga" eserinde görülen, seçkin anlatı sanatı nedeniyle"[38]
1933 Ivan Bunin 1933.jpg Ivan Bunin Fransa Fransa "Nesir yazımında klasik Rus geleneklerini taşıyan düzgün sanat becerisi nedeniyle"[39]
1934 Luigi Pirandello 1932.jpg Luigi Pirandello İtalya Krallığı İtalya "Drama ve betimleme sanatında cesur ve hünerli yazımı için"[40]
1935 Ödül verilmedi
1936 Eugene O'Neill 1936.jpg Eugene O'Neill Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri "Orijinal trajedi konsepti ile şekillenen, dramatik çalışmalarındaki güç, dürüstlük ve derin duygular nedeniyle"[41]
1937 Roger Martin du Gard 1937.jpg Roger Martin du Gard Fransa Fransa "Çağdaş yaşamının bazı önemli yönlerini ve insani çelişleri gerçekçi ve aynı zamanda yüksek sanatsal gücü ile betimlediği eseri Les Thibault nedeniyle"[42]
1938 Pearl Buck (Nobel).jpg Pearl S. Buck Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri "Çin'deki köy yaşamını zengin ve gerçekçi anlatımı ve biyografik şahaseri nedeniyle"[43]
1939 Frans Eemil Sillanpää 1939.jpg Frans Eemil Sillanpää Finlandiya Finlandiya "Memleketinin köylüsünü derin anlayışı ve onların doğayla ilişkileri ve hayat tarzlarını zarif bir dille tasvir ettiği için"[44]
1940 Ödül verilmedi
1941 Ödül verilmedi
1942 Ödül verilmedi
1943 Ödül verilmedi
1944 Johannes Vilhelm Jensen 1944.jpg Johannes Vilhelm Jensen Danimarka Danimarka "Cesur, yeni yaratıcı stil ve geniş entelektüel merak alanının bir arada olduğu; verimli ve güçlü nadir şiirsel hayal gücü nedeniyle"[45]
1945 Gabriela Mistral 1945.jpg Gabriela Mistral Şili Şili "Tüm Latin Amerika dünyasının idealist amaçları için adını bir sembol haline getirdiği, güçlü duygulardan ilham alan lirik şiirleri için"[46]
1946 Hermann Hesse 1927 Photo Gret Widmann.jpg Hermann Hesse İsviçre İsviçre "Yazılarındaki geleneksel insanlık idealleri ve stilinin yüksek kalitesi örneklerinde olduğu gibi, cesaret ve anlayış ile büyüyen ilham veren yazıları için"[47]
1947 André Gide 1947.jpg André Gide Fransa Fransa "Korkusuz bir hakikat sevdası ve keskin psikolojik anlayışı ile sunduğu insan sorunları ve durumları hakkındaki, kapsamlı ve sanatsal olarak kaydadeğer yazıları için"[48]
1948 T.S. Eliot, 1923.JPG T. S. Eliot Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Günümüz şiiri için öncü ve seçkin katkıları için"[49]
1949 William Faulkner 1949.jpg William Faulkner Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri "Modern Amerikan romancılığı için sanatsal ve güçlü eşsiz katkıları için"[50]
1950 Honourable Bertrand Russell.jpg Bertrand Russell Birleşik Krallık Birleşik Krallık "İnsanlık idealleri ve özgür düşünce konularında, çeşitli ve kaydadeğer yazıları için"[51]
1951 Lagerkvist.jpg Pär Lagerkvist İsveç İsveç "Şiirlerinde insanlığın sonsuz sorularına cevap bulmaya çalıştığı, fikirlerinin bağımsız ve artistik canlılığı için"[52]
1952 François Mauriac 1952.jpg François Mauriac Fransa Fransa "İnsan yaşamının dramını işleyen romanlarındaki, derin bir manevi anlayışı ve sanatsal yoğunluğu için"[53]
1953 Churchill portrait NYP 45063.jpg Winston Churchill Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Tarihi ve biyografik açıklamalarının ustalığı kadar, yüce insani değerleri savunurkenki parlak hatipliği için"[54]
1954 ErnestHemingway.jpg Ernest Hemingway Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri "En son The Old Man and the Sea adlı eseri ile gösterdiği anlatı sanatındaki ustalığı; ve çağdaş stil üzerindeki etkisi için"[55]
1955 Halldór Kiljan Laxness 1955.jpg Halldór Laxness İzlanda İzlanda "İzlanda'nın büyük anlatı sanatını yeniden canlandırdığı, canlı epik gücü için"[56]
1956 JRJimenez.JPG Juan Ramón Jiménez İspanya İspanya "İspanyolca'da artistik saflığın ve yüksek maneviyatın bir örneği meydana getirdiği, lirik şiirleri için"[57]
1957 Albert Camus, gagnant de prix Nobel, portrait en buste, posé au bureau, faisant face à gauche, cigarette de tabagisme.jpg Albert Camus Fransa Fransa "İnsan vicdanının sorularını akıllı bir ağırbaşlılıkla aydınlattığı, önemli ebedi üretimleri için"[58]
1958 Boris Pasternak cropped.jpg Boris Pasternak Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği "Hem çağdaş lirik şiir hem de büyük Rus epik geleneği alanlarındaki önemli başarıları için"[59]
1959 Salvatore Quasimodo 1959.jpg Salvatore Quasimodo İtalya İtalya "Çağımızın trajik hayat hikâyelerini klasik ateşli ifadeleri ile anlattığı, lirik şiirleri için"[60]
1960 Saint-John Perse 1960.jpg Saint-John Perse Fransa Fransa "Çağımızın koşullarını düşsel bir üslupla yansıttığı şiirlerinin, akılda süzülen üslubu ve görüntüleri andıran betimlemeleri için"[61]
1961 Andric Ivo.jpg Ivo Andrić Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya "Takip ettiği konuları ve ülkesinin tarihinden seçtiği insan yazgılarını anlattığı yazılarının, güçlü destansı dili için"[62]
1962 John Steinbeck 1962.jpg John Steinbeck Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri "Sempatik mizahın ve sosyal keskin algının kombinasyonu, gerçekçi ve yaratıcı yazıları için"[63]
1963 Giorgos Seferis 1963.jpg Giorgos Seferis Yunanistan Yunanistan "Helenistik dünya kültüründen esinlendiği, seçkin lirik yazıları için"[64]
1964 Jean-Paul Sartre FP.JPG Jean-Paul Sartre Fransa Fransa "Zengin fikirlerle ve gerçeği arayış ve özgürlük ruhu ile dolu, geniş kapsamlı etki gösteren eserleri için"[65]
1965 Sholokhov-1938.jpg Mikhail Sholokhov Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği "Rus halkının hayatında tarihi bir dönemi anlattığı Tales of the Don adlı eserindeki, sanatsal gücü ve bütünlüğü için"[66]
1966 Agnon.jpg Shmuel Yosef Agnon İsrail İsrail "Yahudi halkının yaşamını tema alan, son derece karakteristik anlatı sanatı için"[67]
Nelly Sachs 1966.jpg Leonie Nelly Sachs İsveç İsveç "İsrail'in kaderini kuvvetli bir etki bırakarak sunan, fevkalade dramatik ve lirik yazıları için"[68]
1967 MiguelAngelAsturias.JPG Miguel Ángel Asturias Guatemala Guatemala "Latin Amerika Kızılderililerinin gelenek ve göreneklerini derinlemesine anlattığı, başarılı canlı edebi eserleri için"[69]
1968 Yasunari Kawabata 1938.jpg Yasunari Kawabata Japonya Japonya "Son derecede duyarlı bir şekilde tarif ettiği Japon aklının temelini, usta bir anlatı sanatıyla sunduğu için"[70]
1969 Samuel Beckett, Pic, 1.jpg Samuel Beckett İrlanda İrlanda "Modern insanın yokluğunda ona yükseliş kazandırdığı - roman ve tiyatro oyunlarına yeni bir şekil veren - yazıları için"[71]
1970 Aleksandr Solzhenitsyn 1974crop.jpg Aleksandr Solzhenitsyn Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği "Rus edebiyatının zaruri geleneklerini takip ettiği, etik gücü yüksek çalışmaları için"[72]
1971 Pablo Neruda.jpg Pablo Neruda Şili Şili "Bir kıtanın kaderini ve hayallerini canlandıran şiirleri için"[73]
1972 Bundesarchiv B 145 Bild-F062164-0004, Bonn, Heinrich Böll.jpg Heinrich Böll Batı Almanya Batı Almanya "Onun zamanındaki geniş bakış açısı ve hassas bir beceriyle karakterize Alman edebiyatının yenilenmesine katkıda bulunan yazıları için"[74]
1973 Patrick White 1973.jpg Patrick White Avustralya Avustralya "Edebiyata yeni bir alan katan, epik ve psikolojik anlatı sanatı için"[75]
1974 Eyvind.JPG Eyvind Johnson İsveç İsveç "Çağlarca ve farklı yerler boyunca ileri görüşlü, özgürlüğün teminine katkıda bulunan anlatı sanatı için"[76]
Harry Martinson.jpg Harry Martinson İsveç İsveç "Evreni yansıtan ve ayrıntıyı yakalayan yazıları için"[77]
1975 Eugenio Montale.jpg Eugenio Montale İtalya İtalya "Herhangi bir yanılsama olmaksızın hayata genel bir bakışın izini taşıyan insani değerleri büyük bir sanatsal duyarlılık ile sunduğu, kişilikli şiirleri için"[78]
1976 Saul Bellow, 1990 (cropped).jpg Saul Bellow Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri "İnsanlık anlayışı ve çağdaş kültürün incelikli analizinin bir arada bulunduğu çalışmaları için"[79]
1977 Vicentealeixandre.jpg Vicente Aleixandre İspanya İspanya "Evrende ve günümüz toplumunda insanların durumunu anlatan, aynı zamanda savaşlar arasında İspanyol şiirinin geleneklerini büyük yenilikler getiren yaratıcı şiirleri için"[80]
1978 Isaac Bashevis Singer crop.jpg Isaac Bashevis Singer Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri "Polonyalı-Yahudi kültürünün geleneksel kökleriyle, hayat için evrensel insani koşulları belirtiği tutkulu anlatı sanatı için"[81]
1979 Elytis, Odysseas (1911-1996).jpg Odysseas Elytis Yunanistan Yunanistan "Yunan geleneklerinin arkaplanına karşı, entellektüel akıl ve duygusal güç ile betimlenen modern insanın özgürlük ve yaratıcılık için mücadelesini anlattığı şiirleri için"[82]
1980 Czeslaw Milosz, 1986.jpg Czesław Miłosz Polonya Polonya
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
"Ciddi ihtilafların dünyasındaki insanlığın maruz kaldığı durumu, uzlaşmaz akıl sesleriyle gösterdiği için"[83]
1981 Elias Canetti 2.jpg Elias Canetti Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Sanatsal gücün ve düşüncelerin zenginliği, ve geniş bakış açısıyla karakterize yazıları için"[84]
1982 Gabriel Garcia Marquez.jpg Gabriel García Márquez Kolombiya Kolombiya "Fantastik ve gerçekçi yazımın bir arada bulunduğu hayal gücünün zengin dünyasından oluşmuş, bir kıtanın hayatı ve ihtilaflarını yansıtan, romanları ve kısa öyküleri için"[85]
1983 William Golding 1983.jpg William Golding Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Günümüz dünyası insanının durumunu aydınlatan; yazılarının çeşitliliği, gerçekçi anlatı sanatının açıklığı ve hayali yazılarının evrenselliği ile karakterize romanları için"[86]
1984 Jaroslav Seifert 1931.jpg Jaroslav Seifert Çekoslovakya Çekoslovakya "Boyun eğmez ruhunun imgesinin özgürlüğünün ve kişilerinin çok yönlü olmasını sağlayan zengin yaratıcılığı, ve tazelikle donatılmış şiirleri için"[87]
1985 No image.svg Claude Simon Fransa Fransa "İnsan durumunu tarif ettiği vakit, derin bir bilinç ile bir şairin ve bir ressamın yaratıcılığının bir arada bulunduğu romanları için"[88]
1986 Soyinka, Wole (1934).jpg Wole Soyinka Nijerya Nijerya "Geniş bir kültürel bakış açısı ve şairane bir sezi üslubu ile sunduğu hayatının tiyatrosu için"[89]
1987 Joseph Brodsky 1988.jpg Joseph Brodsky Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri "Düşüncelerinin açıklığı ve şiirsel bir yoğunluk ile doldurulmuş, kapsamlı yazarlığı için"[90]
1988 Necip Mahfuz.jpg Necib Mahfuz Mısır Mısır "Tüm insanlık için geçerli bir Arap anlatı sanatı oluşturduğu, nüanstan zengin - işte akılcı bir gerçekçilik, işte belirsizliği andıran - eserleri için"[91]
1989 Camilo José Cela Madrid 1996.jpg Camilo José Cela İspanya İspanya "Şefkatli bir tarzda, insanların zayıflığını zorlayıcı bir vizyon ile sunduğu, zengin ve yoğun nesirleri için"[92]
1990 Paz0.jpg Octavio Paz Meksika Meksika "Duyusal anlayışı ve insancıl yönü ile karakterize, geniş ufuklu tutkulu yazıları için"[93]
1991 Nadine Gordimer 01.JPG Nadine Gordimer Güney Afrika Güney Afrika "Alfred Nobel'in deyişiyle insanlığa büyük yarar sağlayan; görkemli epik yazıları için"[94]
1992 Derek Walcott.jpg Derek Walcott Saint Lucia Saint Lucia "Tarihi bir vizyona sahip, çok kültürlülük vaadi içeren, fevkalade parlak şiirsel eserleri için"[95]
1993 Toni Morrison 2008-2.jpg Toni Morrison Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri "Amerikan gerçeğinin önemli bir yönüne hayat veren, şiirsel ifadeler ve hayal gücü ile karakterize romanları için"[96]
1994 Oe Kenzaburo 1-2.jpg Kenzaburo Oe Japonya Japonya "Günümüz insanlığının kötü durumunu kaygılı resmiyle yoğunlaşan; efsane ve gerçeğin karışımından oluşan, şiirsel gücüyle yarattığı hayal dünyası için"[97]
1995 Seamus Heaney 2004.jpg Seamus Heaney İrlanda İrlanda "Her gün olan mucizeler ve yaşayan geçmişle yükselttiği, çalışmalarının lirik güzelliği ve etik derinliği için"[98]
1996 Szymborska (cropped).jpg Wisława Szymborska Polonya Polonya "Tarihi ve biyololojik bağlamda insan gerçeğinin tüm kısımlarına ışık tutan, ironik bir hassasiyete sahip şiirleri için"[99]
1997 Dario Fo-Cesena.jpg Dario Fo İtalya İtalya "Çiğnenen hassasiyetine tutunan ve acı veren bir itibara sahip Orta Çağın soytarılarına öykündüğü yazılarına"[100]
1998 JSJoseSaramago.jpg José Saramago Portekiz Portekiz "Bizim, aldatıcı gerçekliği sürekli olarak bir kez daha kavrayabilmemizi sağlayan; hayal gücü, merhamet ve ironi ile oluşturduğu kıssaları (parable) için"[101]
1999 Grass.JPG Günter Grass Almanya Almanya "Tarihin unutulmaz yüzlerini resmettiği, şen kara öyküleri için"[102]
2000 Gao Xingjian.jpg Gao Xingjian Fransa Fransa "Çin roman ve tiyatrosuna yeni yollar açan, keskin bir anlayış ve dilsel yaratıcılığa sahip, evrensel geçerliliği olan eserleri için"[103]
2001 No image.svg Vidiadhar Surajprasad Naipaul Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Bize bastırılmış tarihin varlığını göstermeye çalıştığı eserlerinin, dürüst araştırma ve her iki tarafa eşit mesafeli anlatıya sahip olduğu için"[104]
2002 Imre Kertész (1929-) Hungarian writer II. by Csaba Segesvári.JPG Imre Kertész Macaristan Macaristan "Tarihin barbar keyfiliğine karşı bireyin kırılgan deneyimini anlattığı için"[105]
2003 J.M. Coetzee.JPG John Maxwell Coetzee Güney Afrika Güney Afrika "Analitik zeka ve verimli diyaloglarla yabancılaşmayı anlattığı için"[106]
2004 Elfriede jelinek 2004 small.jpg Elfriede Jelinek Avusturya Avusturya "Romanlarındaki seslerin müzikal ahengi ve oyunlarındaki sıra dışı dilsel coşkunlukla toplumun klişelerinin saçmalığını gözler önüne sermesindeki ustalık için"[107]
2005 Pinterfoto cropped.jpg Harold Pinter Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Günlük keşmekeş içindeki uçurumları gözler önüne seren ve zulmün kapalı odalarını açılmaya zorlayan bir yazar"[108]
2006 Orhan Pamuk 2009 Shankbone.jpg Orhan Pamuk Türkiye Türkiye "Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken, kültürlerin birbirleriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulduğu için"[109]
2007 Doris lessing 20060312 (square).jpg Doris Lessing Birleşik Krallık Birleşik Krallık "Parçalanmış bir uygarlığı şüphecilik, tutku ve hayal gücüyle ele alan kadın hareketini destansı bir dille anlattığı için"[110]
2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio-press conference Dec 06th, 2008-2.jpg J. M. G. Le Clézio Fransa Fransa
Mauritius Mauritius
"Mevcut medeniyet altında ve ötesinde insanlığın kaşifi, duygusal coşkunun ve şiirsel maceranın, yeni ayrılıkların yazarlığıyla"[111]
2009 Herta Müller 1.jpg Herta Müller Almanya Almanya "Şiirin yoğunluğu ve nesirin samimiyeti ile, yoksulların dünyasını tasviriyle"[112]
2010 Mario Vargas Llosa-2.jpg Mario Vargas Llosa Peru Peru
İspanya İspanya
"Kişisel direniş, başkaldırı ve yenilginin keskin resmini ve güç yapılarının şemasını çizdiği için"[113]
2011 Transtroemer.jpg Tomas Tranströmer İsveç İsveç "Yoğun, şeffaf tasvirleriyle gerçekliğe taze bir giriş sunduğu için"[114]
2012 MoYan Hamburg 2008.jpg Mo Yan Çin Halk Cumhuriyeti Çin "Sanrısal gerçekçilikle halk hikayelerini, tarihi ve şimdiyi kaynaştırmadaki ustalığı için[115]
2013 Alice Munro.jpg Alice Munro Kanada Kanada "çağdaş kısa öykü ustasına"[116]

Ülkelere göre dağılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugüne kadar 109 kişi Nobel Edebiyat Ödülü almaya layık görülmüştür. 109 kişinin ülkelere göre dağılımı aşağıdaki tabloda gösterilmektedir. İki ülkesi olan kişiler için, ait oldukları ülkelere 0,5'er puan eklenmiştir. Yani bir kişi hem Polonya hem de Amerika Birleşik Devletleri'nden ise o zaman bu iki ülkeye 0,5'er puan eklenmiştir.

Ülkeler belirtilirken ödül alan kişinin, ödülü aldığı yılki milliyeti baz alınmıştır.

Ülke Ödül sayısı
 Fransa 14,5
 Birleşik Krallık 11
Amerika Birleşik Devletleri ABD 10,5
 Almanya 8
 İsveç 8
 İtalya 6
 İspanya 5,5
 Polonya 3,5
 İrlanda 3
 Sovyetler Birliği 3
 Norveç 3
 Danimarka 3
 İsviçre 2
 Şili 2
 Yunanistan 2
 Japonya 2
 Güney Afrika 2
 Belçika 1
 Hindistan 1
 Finlandiya 1
 İzlanda 1
 Yugoslavya 1
 İsrail 1
 Guatemala 1
 Avustralya 1
 Kolombiya 1
Çekoslovakya Çekoslovakya 1
 Nijerya 1
 Mısır 1
 Meksika 1
 Saint Lucia 1
 Portekiz 1
 Macaristan 1
 Avusturya 1
 Türkiye 1
 Çin 1
Mauritius Mauritius 0,5
Peru Peru 0,5
Kanada Kanada 1
TOPLAM 110

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Alfred Nobel – The Man Behind the Nobel Prize. Nobel Foundation. Nobelprize.org/alfred nobel Erişim tarihi 10.16.2008 (İngilizce)
  2. ^ The Nobel Prize Awarders Nobel Foundation. Nobelprize.org/ödül sahipleri Erişim tarihi 10.16.2008 (İngilizce)
  3. ^ The Nobel Prize. Nobel Foundation. Nobelprize.org/nobel ödülü Erişim tarihi 10.07.2008 (İngilizce)
  4. ^ The Nobel Prize Amounts. Nobel Foundation. Nobelprize.org/nobel ödülü meblağları Erişim tarihi 10.16.2008 (İngilizce)
  5. ^ The Nobel Prize Award Ceremonies. Nobel Foundation. Nobelprize.org/ödül töreni Erişim tarihi 10.16.2008 (İngilizce)
  6. ^ a b All Nobel Laureates in Literature. Nobel Foundation. Nobelprize.org/ edebiyat ödülü sahipleri Erişim tarihi 18.03.2013 (İngilizce)
  7. ^ Nobel Laureates Facts. Nobel Foundation. Nobelprize.org/nobel ödülü vakaları Erişim tarihi 10.16.2008 (İngilizce)
  8. ^ Women Nobel Laureates. Nobel Foundation Nobelprize.org/ödül kazanan kadınlar listesi Erişim tarihi 10.16.2008 (İngilizce)
  9. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1901. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1901 Erişim tarihi 24.12.2008 (İngilizce)
  10. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1902. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1902 Erişim tarihi 24.12.2008 (İngilizce)
  11. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1903. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1903 Erişim tarihi 28.12.2008 (İngilizce)
  12. ^ a b Nobel Edebiyat Ödülü 1904. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1904 Erişim tarihi 28.12.2008 (İngilizce)
  13. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1905. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1905 Erişim tarihi 28.12.2008 (İngilizce)
  14. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1906. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1906 Erişim tarihi 28.12.2008 (İngilizce)
  15. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1907. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1907 Erişim tarihi 28.12.2008 (İngilizce)
  16. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1908. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1908 Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  17. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1909. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1909 Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  18. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1910. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1910 Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  19. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1911 Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1911 Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  20. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1912. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1912 Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  21. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1913. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1913 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  22. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1915. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1915 Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  23. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1916. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1916 Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  24. ^ a b Nobel Edebiyat Ödülü 1917. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1917 Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  25. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1919. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1919 Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  26. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1920. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1920 Erişim tarihi 30.12.2008 (İngilizce)
  27. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1921. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1921 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  28. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1922. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1922 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  29. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1923. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1923 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  30. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1924. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1924 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  31. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1925. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1925 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  32. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1926. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1926 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  33. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1927. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1927 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  34. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1928. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1928 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  35. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1929. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1929 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  36. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1930. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1930 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  37. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1931. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1931 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  38. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1932. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1932 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  39. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1933. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1933 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  40. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1934. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1934 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  41. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1936. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1936 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  42. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1937. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1937 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  43. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1938. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1938 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  44. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1939. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1939 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  45. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1944. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1944 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  46. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1945. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1945 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  47. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1946. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1946 Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  48. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1947. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1947 Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  49. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1948. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1948 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  50. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1949. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1949 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  51. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1950. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1950 Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  52. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1951. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1951 Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  53. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1952. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1952 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  54. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1953. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1953 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  55. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1954. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1954 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  56. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1955. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1955 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  57. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1956. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1956 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  58. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1957. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1957 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  59. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1958. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1958 Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  60. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1959. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1959 Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  61. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1960. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1960 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  62. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1961. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1961 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  63. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1962. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1962 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  64. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1963. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1963 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  65. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1964. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1964 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  66. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1965. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1965 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  67. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1966. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1966 Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  68. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1966. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1966 Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  69. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1967. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1967 Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  70. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1968. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1968 Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  71. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1969. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1969 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  72. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1970. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1970 Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  73. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1971. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1971 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  74. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1972. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1972 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  75. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1973. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1973 Erişim tarihi 01.02.2009 (İngilizce)
  76. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1974. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1974 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  77. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1974. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1974 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  78. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1975. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1975 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  79. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1976. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1976 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  80. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1977. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1977 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  81. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1978. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1978 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  82. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1979. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1979 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  83. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1980. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1980 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  84. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1981. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1981 Erişim tarihi 02.02.2009 (İngilizce)
  85. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1982. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1982 Erişim tarihi 03.02.2009 (İngilizce)
  86. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1983. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1983 Erişim tarihi 03.02.2009 (İngilizce)
  87. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1984. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1984 Erişim tarihi 03.02.2009 (İngilizce)
  88. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1985. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1985 Erişim tarihi 03.02.2009 (İngilizce)
  89. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1986. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1986 Erişim tarihi 03.02.2009 (İngilizce)
  90. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1987. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1987 Erişim tarihi 03.02.2009 (İngilizce)
  91. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1988. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1988 Erişim tarihi 03.02.2009 (İngilizce)
  92. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1989. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1989 Erişim tarihi 03.02.2009 (İngilizce)
  93. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1990. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1990 Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  94. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1991. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1991 Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  95. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1992. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1992 Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  96. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1993. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1993 Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  97. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1994. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1994 Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  98. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1995. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1995 Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  99. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1996. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1996 Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  100. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1997. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1997 Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  101. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1998. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1998 Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  102. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 1999. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 1999 Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  103. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 2000. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2000 Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  104. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 2001. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2001 Erişim tarihi 05.02.2009 (İngilizce)
  105. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 2002. Nobel Foundation. Nobelpreis.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2002 Erişim tarihi 24.12.2008 (Türkçe)
  106. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 2003. Nobel Foundation. Nobelpreis.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2003 Erişim tarihi 24.12.2008 (Türkçe)
  107. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 2004. Nobel Foundation. Nobelpreis.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2004 Erişim tarihi 24.12.2008 (Türkçe)
  108. ^ Nobel Edebiyat Ödülü 2005. Nobel Foundation. Nobelpreis.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2005. Erişim tarihi 24.12.2008. (Türkçe)
  109. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2006. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2006 Erişim tarihi 25.01.2009 (İngilizce)
  110. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2007. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2007 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  111. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2008. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2008 Erişim tarihi 29.01.2009 (İngilizce)
  112. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2009. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2009 Erişim tarihi 16.10.2009 (İngilizce)
  113. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2010. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2010 Erişim tarihi 25.10.2010 (İngilizce)
  114. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2011. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2011 Erişim tarihi 08.01.2012 (İngilizce)
  115. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2012. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2012 Erişim tarihi 14.10.2012 (İngilizce)
  116. ^ ''Nobel Edebiyat Ödülü 2013. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Edebiyat Ödülü 2013 Erişim tarihi 10.10.2013 (İngilizce)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons'ta
Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri listesi ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunmaktadır.