Türkiye Bisiklet Federasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiye Bisiklet Federasyonu
SporBisiklet
KısaltmaTBF
Kuruluş tarihi1923
ÜyelikUCI, UEC
BaşkanEmin Müftüoğlu[1]
BaşkanvekiliFikret Hayali[2]
Resmî internet sitesi
bisiklet.gov.tr

Türkiye Bisiklet Federasyonu, Türkiye'de bisiklet faaliyetlerini yürütmek, gelişmesini ve yurt genelinde yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurum. Mevcut başkanı Emin Müftüoğlu'dur.[1] TBF, UCI ve UEC'ye üyedir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı'da ilk bisiklet yarışları Selanik'te yapıldı. Bu işin maddi kazanç sağladığını gören Leon Efendi ve ortağı Papazyan ilk bisiklet yarışlarını düzenlediler. Ardından yasaklanan yarışlar II. Meşrutiyet sonrasında Fenerbahçe Spor Kulübü'nün de etkisiyle tekrar düzenlendi. Bu noktada ilk yol yarışları Fenerbahçe, Maslak ve Bakırköy’de yapılırken pist yarışları ise eski Fenerbahçe Stadı’nda yapıldı. Fuat Hüsnü, Naili Seden, Hamit Zeki, Ali ve Muvaffak Beyler bu ilk yarışlarda ön plana çıktı. 1923’te İdman Cemiyetleri İttifakının oluşturulması sonrasında federasyon kurudu ve aynı yıl FIAC üyeliğine kabul edildi.[3] 2016 yılında yapılan seçimlerde Erol Küçükbakırcı federasyon başkanlığına seçildi.[4] 2021 yılında ise başkanlığa Emin Müftüoğlu seçilmiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c fanatik. "Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu: Olimpatlarda madaya..." Fanatik. 11 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2021. 
  2. ^ "Yönetim Kurulu". Tourofturkiye.org.tr sitesi. 10 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  3. ^ "Federasyonumuzun Tarihi". Türkiye Bisiklet Federasyonu. 8 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2017. 
  4. ^ "Yeni Başkan Küçükbakırcı Oldu". Türkiye Bisiklet Federasyonu. 7 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2017.