Koçin Yahudileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Koçin Yahudileri
Önemli nüfusa sahip bölgeler
İsrail İsrail8.000
Hindistan Hindistan52
Diller
Din

Koçin Yahudileri (ya da Malabar Yahudileri (Malabar Yehudan) eski çağlardan beri Güney Hindistan'da Koçin Krallığı'nda bulunan Yahudiler ve onların torunlarıdır.[1] Geleneksel dilleri Yahudi Malayalamı'dır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı kaynaklara göre Süleyman'ın İsrail kralı olduğu dönemde ve İsrail Krallığı'nın ikiye bölünmesinden sonra Yahudilerin Malabar sahillerine yerleştiği belirtilir.[2] Bu Yahudiler'e bazen Kara Yahudiler de denir. Ladino dili konuşan ve Avrupa ve Orta Doğu'dan Hindistan'a göç eden Paradesi Yahudileri'ne ise Beyaz Yahudiler denir. İspanyol ve Portekiz Yahudileri olan Sefaradlar 15. yüzyılda Goa'ya yerleşmelerine rağmen bu şehirde cemaatin varlığı uzun sürmedi. Koçin Yahudileri özellikle 17. ve 18. yüzyılda Orta Doğu, Kuzey Afrika ve İspanya Yahudileri'nin akınına uğradı.

Yahudiler Kerala bölgesine ticaret için M.Ö. 700 yıllarında geldikleri bilinmekte. Eski (bir o kadar güvenilir olmayan) bir inanca göre Yahudiler Kudüs Tapınağı'nın M.S.70 yılında yıkılmasıyla antik bir liman şehri olan Kodungallur şehrine yerleşmiştir. Yöresel inanca göre varlıklı bir tüccar olan Yosef Rabban'a Çera hanedanlığına bağlı Kerala İmparatoru II. Bhaskara Ravivarman tarafından 72 evlik küçük bir yerleşim birimi tahsis edilmiş.[3] Rabban'ın neslinden gelenler bu yerleşim biriminin liderliğini 15. yüzyılda iki kardeşin koltuk kavgasına kadar yüzyıllar boyunca sürdürmüştür. Bu yerleşim biriminin Hindistan kaynaklarında geçen adı Anjuvannam'dır. Komşu bir prenslik olan Kozhikode'nin prensi 1524 yılında Yahudilerin biber ticaretinde hile yaptığı iddialarıyla Müslümanlar'ı kışkırtıp Yahudilerin üzerine saldırttı. Saldırılar sonucu bulunduğu yerden kaçmak zorunda kalan Yahudiler Hindu Raja'nın koruması altına sığındı. Hindu Raja Yahudilere yaşaması için küçük bir kasaba tahsis etti. Bu kasabaya bugün bile "Yahudi Kasabası" denmektedir.

Aynı dönemde Portekiz'in Koçin'i işgal etmesiyle Yahudilere karşı zulümler başladı. Bu zulümler Hollanda'nın bölgeye ayak basmasıyla son buldu. Protestan olan Hollandalılar Yahudilere hoşgörülü davrandığından Yahudiler tekrar varlıklı olmaya başladılar. 1795'te bölge İngiliz kontrolüne geçti. 19. yüzyılda Koçin Yahudileri'nin yaşadığı şehirler Koçi, Ernakulam, Aluva ve Kuzey Paravur'du.

Koçin Yahudileri Talmud'da yasak olduğu belirtilmesine rağmen kadınların toplum içinde şarkı söylememesi kuralına bağlı kalmadılar. Bu sayede, zengin geleneklerinde kadınlar tarafından Yahudi Malayalamı dilinde söylenen ilahiler ve şarkılar bulunur.

Bugünün Koçin Yahudileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Koçin Yahudileri'nin çoğu İsrail'e göç etti. Büyük gruplar halinde Negev'de Nevatim ve kuzeyde Yuval Moşav'ında ayrıca Kudüs, Birüssebi, Dimona ve Yeruham şehirlerinde yaşarlar. Kerala'da 3 tane sinagogları bulunur.

Kerala'daki Yahudi nüfusunun azalmasındaki sebeplerden bir tanesi din değiştirmiş olmalarıdır.[4] Aziz Tomas zamanında din değiştiren Yahudilere Aziz Tomas Yahudileri denir ve ibadet şekillerinde Yahudilik'ten birçok alıntı bulunur.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

        

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Katz 2000; Koder 1973; Menachery 1998; Thomas Puthiakunnel 1973; Weil 1982; Menachery 1998.
  2. ^ Katz 2000; Koder 1973; Thomas Puthiakunnel 1973; David de Beth Hillel, 1832; Lord, James Henry 1977.
  3. ^ Katz 2000; Koder 1973; Thomas Puthiakunnel 1973.
  4. ^ a b Weil S. 1982; Jessay P.M. 1986; Menachery 1973; Menachery 1998.