Türkiye'deki etkin siyasi partiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Bu makale serisinin bir parçasıdır:
Türkiye
devlet yapısı

Türkiye'de yasal olarak faaliyet gösteren aktif siyasi partilerin listesidir.

Türkiye'de etkin parti sayısı her yıl değişkenlik göstermektedir. Bir yıl içinde birçok parti kurulurken, bazıları da çeşitli nedenlerle siyasetten çekilmektedir. Etkin parti sayı çeltiğini İçişleri Bakanlığı tutmaktadır. Zira, her parti kuruluşu sırasında İçişleri Bakanlığı'na dilekçe verir ve İçişleri Bakanlığı partilerin kongrelerini yapıp yapmadığını ve sürekliliğini takip eder. 25 Ocak 2015 tarihi itibarıyla 87 parti etkin durumda bulunmaktadır.[1] Etkin olmaktan kasıt, siyasi düşüncelerini ortaya koymaya devam eden ve olağan toplantılarını yapan parti anlamındadır. Bunun yanında bu partilerin seçime girebilmesi için yasalara göre, 41 ilde örgütlenmesi gerekmektedir. Ancak etkin olan partilerin birçoğu bu yeter sayıya sahip de değildir. Bazıları da "tabela partisi" olarak nitelendirilen pek bir etkinlikte bulunmayan partilerdir. Bunun yanında "küçük parti" olarak tanımlanan ama siyasi arenada etkili olan partiler de mevcuttur.

Partilerin kuruluş tarihlerine göre etkin siyasi parti listesi şöyledir:[2]

# Parti Adı Kısaltma Kuruluş Tarihi Genel Başkanı
1 Cumhuriyet Halk Partisi CHP 9 Eylül 1923 Kemal Kılıçdaroğlu
2 Milliyetçi Hareket Partisi MHP 8 Şubat 1969 Devlet Bahçeli
3 Millet Partisi MİLLET 22 Mart 1984 Aykut Edibali
4 Demokratik Sol Parti DSP 14 Kasım 1985 Masum Türker
5 Türkiye Sosyalist İşçi Partisi TSİP 3 Ocak 1993 Turgut Koçak
6 Büyük Birlik Partisi BBP 29 Ocak 1993 Mustafa Destici
7 Liberal Demokrat Parti LDP 26 Temmuz 1994 Cem Toker
8 Özgürlük ve Dayanışma Partisi ÖDP 22 Ocak 1996 Alper Taş
9 Emek Partisi EMEP 25 Kasım 1996 Selma Gürkan
10 Devrimci Sosyalist İşçi Partisi DSİP 25 Nisan 1997 Meltem Oral
11 Gönül Birliği Yeşiller Partisi GBYP 3 Kasım 2000 Eşref Yazıcıoğlu
12 Adalet ve Kalkınma Partisi AK PARTİ 14 Ağustos 2001 Ahmet Davutoğlu
13 Saadet Partisi SAADET 20 Ağustos 2001 Mustafa Kamalak
14 Bağımsız Türkiye Partisi BTP 25 Eylül 2001 Haydar Baş
15 Türkiye Komünist Partisi TKP 11 Kasım 2001 Yaşar Çelik
16 Hak ve Özgürlükler Partisi HAK-PAR 11 Şubat 2002 Kemal Burkay
17 Yurt Partisi YP 14 Mart 2002 Sadettin Tantan
18 Genç Parti GP 10 Temmuz 2002 Cem Cengiz Uzan
19 Bağımsız Cumhuriyet Partisi BCP 24 Temmuz 2002 Mühibe Müge Gülses
20 Sosyalist Demokrasi Partisi SDP 28 Ağustos 2002 Rıdvan Turan
21 Sağduyu Partisi SADP 4 Eylül 2002 Mehmet Yücel Ağargün
22 Ayyıldız Partisi AYYILDIZ 3 Eylül 2003 Serap Gülhan
23 Emekçi Hareket Partisi EHP 5 Ocak 2004 Sibel Uzun
24 Halkın Yükselişi Partisi HYP 16 Şubat 2005 Ragıp Önder Günay
25 Müdafaai Hukuk Hareketi Partisi MHHP 24 Nisan 2006 Musa Ünal
26 İşçi Kardeşliği Partisi İKP 15 Haziran 2006 Mehmet Şadi Ozansü
27 Türkiye Müdafaa-i Hukuk Partisi TMHP 7 Ağustos 2006 Mahmut Yılbaş
28 Katılımcı Demokrasi Partisi KADEP 20 Aralık 2006 Lütfi Baksı
29 Demokrat Parti DP 27 Mayıs 2007 Gültekin Uysal
30 Doğru Yol Partisi DYP 28 Mayıs 2007 Çetin Özaçıkgöz
31 Yüce Diriliş Partisi YÜCE DİRİ-P 16 Nisan 2007 Sezai Karakoç
32 Devrimci İşçi Partisi DİP 7 Eylül 2007 Sungur Savran
33 Ebedi Nizam Partisi ENP 30 Kasım 2007 Bekir Sıtkı Karaduman
34 Hak ve Eşitlik Partisi HEPAR 4 Eylül 2008 Cazim Gürbüz
35 Hak ve Hakikat Partisi HAKPARTİ 29 Temmuz 2008 Dursun Güneş
36 Alternatif ve Değişim Partisi ALPARTİ 17 Kasım 2008 Mustafa Reşit Burkan
37 Türkiye Hümanist Partisi THP 11 Haziran 2009 Mustafa Kemal Karakoç
38 Güçlenen Türkiye Partisi GÜTÜP 12 Eylül 2009 Hüseyin Özkaraman
39 Yeni Dünya Partisi YENİ DÜNYA 16 Kasım 2009 Emanullah Gündüz
40 Ergenekon Partisi ERPARTİ 15 Ocak 2010 Tercan Ülük
41 Ezilenlerin Sosyalist Partisi ESP 5 Şubat 2010 Sultan Ulusoy
42 Türkiye İşçi Partisi TİP 8 Şubat 2010 Necdet Senger
43 Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi TURK PARTİ 2 Mart 2010 Ahmet Eyüp Özgüç
44 Ulusal Parti ULUSAL 15 Mart 2010 Gökçe Fırat Çulhaoğlu
45 Türkiye İşçi Köylü Partisi TİKP 18 Haziran 2010 İsmail Durna
46 Esnaf ve Çiftçi Partisi EÇP 30 Aralık 2010 Fatma Türkan Sürmeli
47 Sosyal Demokrat Parti SODEP 11 Nisan 2011 Hüseyin Ergün
48 Devrimci Halk Partisi DEV-PARTİ 28 Eylül 2011 Mehmet Ömer Gürcan
49 Milliyetçi Türkiye Partisi MTP 24 Kasım 2011 Ahmet Yılmaz Büyükekmekçi
50 Özgürlük ve Sosyalizm Partisi ÖSP 21 Aralık 2011 Sinan Çiftyürek
51 Engelsiz Türkiye Partisi ETP 28 Aralık 2011 Muharrem Parmaksız
52 Toplumcu Kurtuluş Partisi TKP-2 7 Şubat 2012 Murat Nergiz
53 Adaletçi Kurtuluş Partisi AKP 27 Şubat 2012 Arif Hikmet Basa
54 Güven Parti GP 8 Mart 2012 Güven Özen
55 Hak ve Adalet Partisi HAP 27 Nisan 2012 Yiğit Zeki Öztürk
56 Doğuş ve Aydınlık Partisi DAP 15 Mayıs 2012 Abdulkadir Avcıoğlu
57 Halkın Kurtuluş Partisi HKP 15 Haziran 2012 Nurullah Ankut
58 Halkların Demokratik Partisi HDP 15 Ekim 2012 Selahattin Demirtaş - Figen Yüksekdağ
59 Büyük Anadolu Diriliş Hareketi Partisi BADHP 20 Kasım 2012 Sabri Örnek
60 Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi YSGP 30 Kasım 2012 Arif Ali Cangi
61 Türk Birliği Partisi TBP 7 Kasım 2012 Hurşit Yiğit
62 Hür Dava Partisi HÜDA PAR 19 Aralık 2012 Belli değil.
63 Vatan ve İstiklal Partisi VİP 23 Ocak 2013 Ferhat Şahin Demir
64 Muhafazakâr Yükseliş Partisi MYP 8 Şubat 2013 Ahmet Reyiz Yılmaz
65 Türkiye İşsizler ve Emekçiler Partisi TİVEP 8 Nisan 2013 Yücel Ağırbaş
66 Çoğulcu Toplum Partisi ÇTP 13 Mayıs 2013 Kenan Kaplan
67 Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi SYKP 26 Haziran 2013 Nejla Kurul - Tuncay Yılmaz
68 Genç Anadolu Partisi GAP 6 Ağustos 2013 Ali Alemdaroğlu
69 Önce İnsan Partisi ÖP 1 Ekim 2013 Yavuz Karahan
70 Gezi Partisi GZP 1 Ekim 2013 Reşit Cem Köksal
71 Engelsiz Yaşam Partisi EYP 5 Ekim 2013 Hayri İdin
72 1923 Cumhuriyet Partisi 1923 CP 13 Ocak 2014 Muharrem Ayrancı
73 Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi T-KDP 28 Nisan 2014 Mehmet Emin Kardaş
74 Önce Vatan Partisi ÖVP 20 Mayıs 2014 Hüseyin Demirel
75 Kadın Partisi KP 28 Nisan 2014 F.Benal Yazgan
76 Büyük Turan Hareketi Partisi TURAN 2 Temmuz 2014 Coşkun Durmuş
77 Hak ve Huzur Partisi HHP 7 Temmuz 2014 Gürsel Yıldız
78 Merkez Parti MEP 15 Temmuz 2014 Abdurrahim Karslı
79 Komünist Parti KP 17 Temmuz 2014 Özlem Şen Abay
80 Halkın Türkiye Komünist Partisi HTKP 23 Temmuz 2014 Umut Kuruç
81 Cihan Partisi CİHAP 6 Ağustos 2014 İsmail Tektaş
82 Türkiye Ekonomi ve Kalkınma Partisi TEKP 1 Eylül 2014 Vehbi Şahin
83 Ana Parti ANP 1 Eylül 2014 Hakan Akeller
84 Demokratik Gelişim Partisi DGP 4 Kasım 2014 Mehmet Yeşiltaş (vekaleten)
85 Anadolu Partisi Anadolu Partisi 14 Kasım 2014 Emine Ülker Tarhan
86 Millet ve Adalet Partisi MİLAD 20 Kasım 2014 Mehmet Bozdemir
87 Elektronik Demokrasi Partisi e-Parti 26 Kasım 2014 Emrehan Halıcı
88 Vatan Partisi Vatan Partisi 15 Şubat 2015 Doğu Perinçek
89 İlkeler ve Değerler Partisi İlk Parti 15 Mart 2015 Eran Tapan

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]