Türkiye'deki siyasi partiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Türkiye'deki etkin siyasi partiler listesi sayfasından yönlendirildi)
Şuraya atla: kullan, ara
Bu makale serisinin bir parçasıdır:
Türkiye
devlet yapısı

Türkiye çok partili sistemi ile parlamenter bir demokrasidir. Siyasi partilerin kuruluşları, teşkilatlanmaları, işleyişleri, faaliyetleri ve denetlenmeleri gibi esaslar 22 Nisan 1983 tarihinde kabul edilen Siyasi Partiler Kanunu ile düzenlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes yasa ile belirlenen şartları sağladığı sürece önceden izin almaksızın parti kurma hakkına sahiptir.

Büyük partiler, en son genel seçimlerde (1 Kasım 2015) oyların %10'undan fazlasını alan ve parlamentoda temsil edilen siyasi taraf olarak tanımlanmaktadır. Küçük partilerin isimleri eğer Yüksek Seçim Kurulu'nun şartlarını yerine getirirse oy pusulalarında bulunur.[1]

Etkin siyasi partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de yasal olarak faaliyet gösteren aktif siyasi partilerin listesidir.

Türkiye'de etkin parti sayısı her yıl değişkenlik göstermektedir. Bir yıl içinde birçok parti kurulurken, bazıları da çeşitli nedenlerle siyasetten çekilmektedir. Etkin parti sayı çeltiğini İçişleri Bakanlığı tutmaktadır. Zira, her parti kuruluşu sırasında İçişleri Bakanlığı'na dilekçe verir ve İçişleri Bakanlığı partilerin kongrelerini yapıp yapmadığını ve sürekliliğini takip eder. 4 Şubat 2016 tarihi itibarıyla 97 parti etkin durumda bulunmaktadır.[2] Etkin olmaktan kasıt, siyasi düşüncelerini ortaya koymaya devam eden ve olağan toplantılarını yapan parti anlamındadır. Bunun yanında bu partilerin seçime girebilmesi için yasalara göre, 41 ilde örgütlenmesi gerekmektedir. Ancak etkin olan partilerin birçoğu bu yeter sayıya sahip de değildir. Bazıları da "tabela partisi" olarak nitelendirilen pek bir etkinlikte bulunmayan partilerdir. Bunun yanında "küçük parti" olarak tanımlanan ama siyasi arenada etkili olan partiler de mevcuttur.

Partilerin kuruluş tarihlerine göre etkin siyasi parti listesi şöyledir:[3]

TBMM'de bulunan siyasi partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

2015 itibariyle TBMM'de sandalye sahibi partilere ilişkin genel bilgiler şu şekildir:

TBMM'de Temsil Edilen Partiler Seal of the Turkish Parliament (Türkiye Büyük Millet Meclisi).svg
# İsim K Lider(ler) İdeoloji Pozisyon MV Büyükşehir B. Belediye İl Genel M. Belediye M. Avrupa ve Uluslararası Üyelik
1 Adalet ve Kalkınma Partisi AK Parti Binali Yıldırım Muhafazakârlık
Yeni Osmanlıcılık[4][5][6][7]
Merkez sağ
317 / 550
18 / 30
800 / 1.351
779 / 1.251
10.530 / 20.498
Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular İttifakı (Avrupa)
2 Cumhuriyet Halk Partisi CHP Kemal Kılıçdaroğlu Sosyal demokrasi[8]
Kemalizm[9]
Sosyal liberalizm[10][11]
Demokratik sol[12]
Merkez sol
133 / 550
6 / 30
226 / 1.351
159 / 1.251
4.161 / 20.498
Avrupa Sosyalistler Partisi (Avrupa)
Sosyalist Enternasyonal, İlerici İttifak (Uluslararası)
3 Halkların Demokratik Partisi HDP Selahattin Demirtaş
Figen Yüksekdağ
Radikal demokrasi
Çoğulculuk[13]
Sol
59 / 550
0 / 30
0 / 1.351
1 / 1.251
9 / 20.498
-
4 Milliyetçi Hareket Partisi MHP Devlet Bahçeli Türk milliyetçiliği[14]
Ülkücülük[15]
Aşırı sağ[16][17][18]
40 / 550
3 / 30
166 / 1.351
174 / 1.251
3.501 / 20.498
-
Kaynak: "Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekilleri Dağılımı". Türkiye Büyük Millet Meclisi. 22 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160622190541/https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/milletvekillerimiz_sd.dagilim. 
"30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri Resmi Gazeteye Gönderilen Seçim Sonuçları". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304181051/http://ysk.gov.tr/ysk/faces/haberdetay?_afrloop=34953758973253379&_afrwindowid=null&_afrwindowmode=0&training_id=yskpwcn1_4444004534. 

Diğer Partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçimlere Katılma Hakkı Bulunan Partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

YSK 2015/336 sayılı kararında, 08/02/2015 tarihli 2. Olağanüstü Kongresinde adı İlk Partiolarak değiştirilen Alternatif Parti'nin 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimine İlk Parti adıyla katılabileceğini belirtilmiştir.
b  TKP yaşanan parti içi ayrışmanın ardından faaliyetlerini bitirmesine rağmen partinin tüzel kişiliği sonlandırılmamış, TKP ismi ve amblemi koruma altına alınmıştır.
c  YSK 2015/278 sayılı kararında, 15/2/2015 tarihli Olağanüstü Genel Kurultayı'nda adı Vatan Partisi olarak değiştirilen İşçi Partisi'nin 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimine Vatan Partisi adıyla katılabileceği belirtilmiştir.

Seçimlere Katılma Hakkı Bulunan Partiler
# İsim K Lider(ler) İdeoloji Kuruluş Büyükşehir B. Belediye İl Genel M. Belediye M. Avrupa ve Uluslararası Üyelik
1 Bağımsız Türkiye Partisi BTP Haydar Baş Muhafazakârlık
Türk milliyetçiliği
25 Eylül 2001
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
8 / 20.498
-
2 Büyük Birlik Partisi BBP Mustafa Destici Türk Milliyetçiliği
İslamcılık
29 Ocak 1993
0 / 30
6 / 1.351
4 / 1.251
165 / 20.498
-
3 Demokrat Parti DP Gültekin Uysal Muhafazakarlık
Ekonomik liberalizm
23 Haziran 1983
0 / 30
14 / 1.351
0 / 1.251
164 / 20.498
-
4 Demokratik Gelişim Partisi DGP Mehmet Yeşiltaş Muhafazakarlık
Ekonomik liberalizm
4 Kasım 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
5 Demokratik Sol Parti DSP Önder Aksakal Sosyal demokrasi
Atatürkçülük
Demokratik sol
14 Kasım 1985
0 / 30
5 / 1.351
0 / 1.251
66 / 20.498
-
6 Doğru Yol Partisi DYP Çetin Özaçıkgöz Türk milliyetçiliği
Ekonomik Liberalizm
28 Mayıs 2007
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
7 Emek Partisi EMEP Selma Gürkan Marksizm-Leninizm
Hocaizm
25 Kasım 1996
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
2 / 20.498
Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Konferansı (Uluslararası)
8 Genç Parti GP Cem Uzan Atatürkçülük
-
26 Aralık 1992
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
9 Hak ve Adalet Partisi HAP Yiğit Zeki Öztürk Atatürkçülük
Halkçılık
27 Nisan 2012
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
10 Hak ve Eşitlik Partisi HEPAR Osmancan Tekeşin Atatürkçülük
Türk Milliyetçiliği
4 Eylül 2008
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
11 Hak ve Özgürlükler Partisi HAK-PAR Fehmi Demir Federalizm
Kültürel liberalizm
11 Şubat 2002
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
12 Halkın Kurtuluş Partisi HKP Nurullah Ankut Marksizm-Leninizm
Komünizm
15 Haziran 2012
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
13 Halkın Yükselişi Partisi HYP Ragıp Önder Günay Türk milliyetçiliği
Sosyal demokrasi
16 Şubat 2005
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
14 Hür Dava Partisi HÜDA-PAR Zekeriya Yapıcıoğlu Ümmetçilik
Muhafazakârlık
19 Aralık 2012
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
6 / 20.498
-
15 İlk Parti [a] İLK PARTİ Eran Tapan -
-
15 Mart 2015
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
16 Komünist Parti KP [1] Özlem Şen Abay [not 1]
(Kolektif Önderlik)
Komünizm
Marksizm-Leninizm
17 Temmuz 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
Komünist ve İşçi Partileri İnisiyatifi (Avrupa)
Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı (Uluslararası)
17 Liberal Demokrat Parti LDP Cem Toker Klasik liberalizm
Liberal demokrasi
26 Temmuz 1994
0 / 30
1 / 1.351
0 / 1.251
12 / 20.498
-
18 Merkez Parti MEP Abdurrahim Karslı Üçüncü yol 7 Temmuz 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
19 Millet Partisi MP Aykut Edibali Türk milliyetçiliği
Muhafazakârlık
22 Mart 1984
0 / 30
1 / 1.351
0 / 1.251
6 / 20.498
-
20 Millet ve Adalet Partisi MİLAD Mehmet Bozdemir Muhafazakarlık
Milliyetçilik
19 Kasım 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
21 Muhafazakar Yükseliş Partisi MYP Engin Yılmaz Türk milliyetçiliği
Muhafazakârlık
8 Şubat 2013
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
22 Özgürlük ve Dayanışma Partisi ÖDP Alper Taş
Bilge Seçkin Çetinkaya
Sosyalizm
Marksizm
8 Haziran 1994
0 / 30
1 / 1.351
0 / 1.251
4 / 20.498
Avrupa Solu Partisi (Avrupa)
23 Saadet Partisi SP Mustafa Kamalak Millî Görüş
İslamcılık
20 Temmuz 2001
0 / 30
27 / 1.351
5 / 1.251
411 / 20.498
-
24 Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi TURK PARTİ Ahmet Eyüp Özgüç Üçüncü Yol
-
2 Mart 2010
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
25 Türkiye Komünist Partisi [b] TKP Hüseyin Karabulut [not 2]
(Kolektif Önderlik)
Komünizm
Marksizm-Leninizm
16 Ağustos 1993
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
26 Vatan Partisi [c] Vatan Partisi Doğu Perinçek Bilimsel sosyalizm
Sol milliyetçilik
15 Şubat 2015
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
4 / 20.498
-
27 Adalet ve Yeşiller Partisi AYEP Oktay Akın Muhafazakârlık
Yeni Osmanlıcılık
8 Şubat 2015
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
Not:
a 
Uyarı:
1  Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı siyasi parti kayıtlarında KP kısaltmasını kullanan başka bir parti bulunması sebebiyle Komünist Parti'nin kısaltması bulunmamaktadır. Fakat Parti faaliyetlerinde KP kısaltmasını kullanmaktadır.
Kaynak: "Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekilleri Dağılımı". Türkiye Büyük Millet Meclisi. 22 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160622190541/https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/milletvekillerimiz_sd.dagilim. 
"30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri Resmi Gazeteye Gönderilen Seçim Sonuçları". Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304181051/http://ysk.gov.tr/ysk/faces/haberdetay?_afrloop=34953758973253379&_afrwindowid=null&_afrwindowmode=0&training_id=yskpwcn1_4444004534. 
"Siyasi Partiler". Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20151219105300/http://www.yargitaycb.gov.tr:80/Partiler/index.html. 

Diğer Partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer Partiler
# İsim K Lider(ler) İdeoloji Kuruluş Büyükşehir B. Belediye İl Genel M. Belediye M. Avrupa ve Uluslararası Üyelik
25 Adaletçi Kurtuluş Partisi AKP Arif Hikmet Basa - 27 Şubat 2012
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
26 Alternatif ve Değişim Partisi AL Parti Mustafa Reşit Burkan Muhafazakarlık
Liberalizm
17 Kasım 2008
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
27 Ana Parti ANP Hakan Akeller Liberalizm
Ekonomik Liberalizm
1 Eylül 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
28 Anavatan Partisi ANAP İbrahim Çelebi Muhafazakârlık
Ekonomik Liberalizm
7 Eylül 2011
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
29 Anayol Partisi ANAYOL Baha Sazak Milliyetçilik
Muhafazakârlık
31 Ekim 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
30 As Parti ASP Cavit Kayıkcı - 3 Şubat 2015
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
31 Ayyıldız Partisi AYP Serap Gülhan Kemalizm
Milliyetçilik
3 Eylül 2003
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
32 Bağımsız Cumhuriyet Partisi BCP Mühibe Müge Gülses Kemalizm
Sosyal Demokrasi
24 Temmuz 2002
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
33 1923 Cumhuriyet Partisi 1923 CP Muharrem Ayrancı Kemalizm
Milliyetçilik
13 Ocak 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
34 Büyük Anadolu Diriliş Hareketi Partisi BADHP Sabri Örnek Türk Milliyetçiliği
Kemalizm
20 Kasım 2012
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
35 Büyük Turan Hareketi Partisi TURAN Varol Esen Türk Milliyetçiliği
Turancılık
2 Temmuz 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
36 Cihan Partisi CİHAP İsmail Tektaş - 6 Ağustos 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
37 Çoğulcu Demokrasi Partisi ÇDP Kenan Kaplan Çoğulculuk
Sosyal Demokrasi
15 Ağustos 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
38 Çoğulcu Toplum Partisi ÇTP Şıh Mehmet Uysal - 13 Mayıs 2013
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
39 Demokratik Bölgeler Partisi DBP Emine Ayna
Kamuran Yüksek
Demokratik Sosyalizm
Sekülerizm
11 Temmuz 2014
2 / 30
97 / 1.351
128 / 1.251
1.432 / 20.498
Avrupa Sosyalistler Partisi (Avrupa)
40 Devrimci Halk Partisi DEV-Parti Mehmet Ömer Gürcan Demokratik Sosyalizm
Marksizm
28 Eylül 2011
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
41 Devrimci İşçi Partisi DİP Sungur Savran Marksizm
Troçkizm
7 Eylül 2007
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
42 Devrimci Sosyalist İşçi Partisi DSİP Meltem Oral Demokratik Sosyalizm
Troçkizm
25 Nisan 1997
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
43 Doğuş ve Aydınlık Partisi DAP Dursun Ali Bacıoğlu Muhafazakarlık
İslamcılık
15 Mayıs 2012
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
44 Dolunay Parti Serdar Okuyucu - 29 Ocak 2015
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
45 Ebedi Nizam Partisi ENPA Bekir Sıtkı Karaduman Muhafazakarlık
İslamcılık
30 Kasım 2007
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
46 Elektronik Demokrasi Partisi e-Parti Emrehan Halıcı E-Demokrasi
Doğrudan Demokrasi
26 Kasım 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
47 Emekçi Hareket Partisi EHP Sibel Uzun Marksizm-Leninizm
Bilimsel Sosyalizm
5 Ocak 2004
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
48 Engelsiz Türkiye Partisi ETP Muharrem Parkmaksız Engelli hakları 28 Aralık 2011
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
49 Engelsiz Yaşam Partisi EYP Hayri İdin Engelli hakları 5 Kasım 2013
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
50 Ergenekon Partisi ER Parti Tercan Ülük Türk Milliyetçiliği
Atatürkçülük
15 Ocak 2010
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
51 Esnaf ve Çiftçi Partisi EÇP Fatma Türkan Sürmeli - 30 Aralık 2010
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
52 Ezilenlerin Sosyalist Partisi ESP Sultan Ulusoy Marksizm-Leninizm
Komünizm
5 Ocak 2010
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
53 Geleceğin Türkiye Partisi GTP - - 22 Eylül 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
54 Genç Anadolu Partisi GAP Ali Alemdaroğlu - 6 Ağustos 2013
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
55 Gezi Partisi GZP Reşit Cem Köksal Sosyal Liberalizm
Çevrecilik
1 Ekim 2013
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
56 Gönül Birliği Yeşiller Partisi GYP Eşref Yazıcıoğlu Sosyal Liberalizm
Yeşil Siyaset
3 Kasım 2000
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
57 Güçlenen Türkiye Partisi GÜTÜP Hüseyin Özkaraman - 12 Ekim 2009
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
58 Güven Parti GP Güven Özen - 8 Mart 2012
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
59 Hak ve Hakikat Partisi HAK Parti Dursun Güneş İslamcılık
Muhafazakarlık
29 Temmuz 2008
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
60 Hak ve Huzur Partisi HHP Gürsel Yıldız - 15 Temmuz 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
61 Halkın Türkiye Komünist Partisi HTKP (Kolektif Liderlik) Komünizm
Marksizm-Leninizm
23 Temmuz 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
62 İşçi Kardeşliği Partisi İKP Mehmet Şadi Ozansü - 15 Haziran 2006
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
63 Kadın Partisi KP Benal Yazgan Kadın Hakları 26 Haziran 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
64 Katılımcı Demokrasi Partisi KADEP Lütfi Baksi Kürt Milliyetçiliği 20 Aralık 2006
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
65 Milli Mücadele Partisi MMP Ahmet Kaya Türk Milliyetçiliği 24 Kasım 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
66 Milliyetçi Türkiye Partisi MTP Ahmet Yılmaz Büyükekmekci Türk Milliyetçiliği 24 Kasım 2011
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
67 Müdafaa-i Hukuk Hareketi Partisi MHHP Musa Ünal - 24 Nisan 2006
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
68 Önce İnsan Partisi ÖP Yavuz Karahan - 1 Ekim 2013
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
69 Önce Vatan Partisi ÖVP Hüseyin Demirel - 20 Mayıs 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
70 Özgürlük ve Sosyalizm Partisi ÖSP Sinan Çiftyürek - 21 Aralık 2011
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
71 Sağduyu Partisi SAĞDUYU Mehmet Yücel Ağargün - 4 Eylül 2002
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
72 Sosyal Demokrat Parti SODEP Hüseyin Ergün Sosyal Demokrasi 13 Nisan 2001
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
73 Sosyalist Demokrasi Partisi SDP Ufuk Göllü Sosyalist Demokrasi
Marksizm
28 Ağustos 2002
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
74 Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi SYKP Tuncay Yılmaz Sosyalizm
Marksizm
26 Haziran 2013
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
75 Türkiye Ekonomi ve Kalkınma Partisi TEKP Vehbi Şahin - 1 Eylül 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
76 Türkiye Hümanist Partisi THP - - 11 Haziran 2009
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
77 Türkiye İşçi Köylü Partisi TİKP İsmail Durna - 18 Haziran 2010
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
78 Türkiye İşçi Partisi TİP Necdet Senger - 8 Şubat 2010
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
79 Türkiye İşsizler ve Emekçiler Partisi TİVEP Rıfat Derya Sercan - 8 Nisan 2013
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
80 Türkiye Komünist Partisi 1920 TKP 1920 Murat Nergis Komünizm
Marksizm-Leninizm
7 Şubat 2012
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
81 Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi T-KDP - - 28 Nisan 2014
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
82 Türkiye Müdafaa-i Hukuk Partisi TMHP Mahmut Yılbaş - 7 Ağustos 2006
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
83 Türkiye Sosyalist İşçi Partisi TSİP Turgut Koçak Sosyalizm
Marksizm-Leninizm
3 Ocak 1993
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
84 Türk Birliği Partisi TBP Hurşit Yiğit Türkçülük
Turancılık
7 Kasım 2012
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
85 Ulusal Parti Ulusal Parti Gökçe Fırat Çulhaoğlu Türkçülük
Ulusalcılık
15 Mart 2010
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
86 Vatan ve İstiklal Partisi VİP Ferhat Şahin Demir Türk milliyetçiliği 23 Ocak 2013
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
87 Yeni Dünya Partisi YENİ DÜNYA Emanullah Gündüz Ekonomik liberalizm
Muhafazakârlık
16 Kasım 2009
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
88 Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi YSGP Sevil Turan
Naci Sönmez
Yeşil siyaset
Özgürlükçü Sosyalizm
30 Kasım 2012
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
89 Yüce Diriliş Partisi YÜCE DİRİ-P Ahmet Sezai Karakoç İslamcılık
Ümmetçilik
16 Nisan 2007
0 / 30
0 / 1.351
0 / 1.251
0 / 20.498
-
Kaynak: "Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekilleri Dağılımı". Türkiye Büyük Millet Meclisi. 22 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160622190541/https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/milletvekillerimiz_sd.dagilim. 
"30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri Resmi Gazeteye Gönderilen Seçim Sonuçları". Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304181051/http://ysk.gov.tr/ysk/faces/haberdetay?_afrloop=34953758973253379&_afrwindowid=null&_afrwindowmode=0&training_id=yskpwcn1_4444004534. 
"Siyasi Partiler". Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20151219105300/http://www.yargitaycb.gov.tr:80/Partiler/index.html. 

Bugüne kadar seçimlere katılmış partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçimlere katılan partiler
Parti Pozisyon Genel Seçimler Senato Seçimleri Yerel Seçimler
Cumhuriyet Halk Partisi Merkez sol 1923, 1927, 1931, 1935, 1939, 1943, 1946, 1950, 1954, 1957, 1961, 1965, 1969, 1973, 1977, 1995, 1999, 2002, 2007, 2011, 2015 (Haziran), 2015 (Kasım) 1961, 1964, 1966, 1968, 1973, 1975, 1977, 1979 1930, 1934, 1938, 1942, 1946, 1950, 1963, 1968, 1973, 1977, 1994, 1999, 2004, 2009, 2014
Demokrat Parti Merkez sağ 1946, 1950, 1954, 1957 Yok 1946, 1950, 1955
Millet Partisi Merkez sağ 1950 Yok Katılmadı
Cumhuriyetçi Millet Partisi Merkez sağ 1954, 1957 Yok Katılmadı
Türkiye Köylü Partisi Merkez Katılmadı Yok 1955
Hürriyet Partisi Merkez 1957 Yok Katılmadı
Adalet Partisi Merkez sağ 1961, 1965, 1969, 1973, 1977 1961, 1964, 1966, 1968, 1973, 1975, 1977, 1979 1963, 1968, 1973, 1977
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Merkez sağ 1961, 1965 1961, 1964, 1966, 1968 1963, 1968
Yeni Türkiye Partisi Merkez sağ 1961, 1965, 1969 1961, 1964, 1966, 1968 1963, 1968
Millet Partisi Merkez sağ 1965, 1969, 1973 1966, 1968 1963, 1968, 1973
Türkiye İşçi Partisi Sol kanat 1965, 1969, 1977 1966, 1968, 1979 1963, 1968, 1977
Cumhuriyetçi Güven Partisi Merkez sağ 1969, 1973, 1977 1968, 1973, 1979 1968, 1973, 1977
Milliyetçi Hareket Partisi Aşırı sağ 1969, 1973, 1977, 1995, 1999, 2002, 2007, 2011, 2015 (Haziran), 2015 (Kasım) 1973, 1975, 1977, 1979 1973, 1977, 1994, 1999, 2004, 2009, 2014
Türkiye Birlik Partisi Merkez 1969, 1973, 1977 1973, 1975, 1979 1973, 1977
Demokratik Parti Merkez sağ 1973, 1977 1973, 1975, 1977 1973, 1977
Millî Selamet Partisi Sağ kanat 1973, 1977 1973, 1975, 1977, 1979 1973, 1977
Sosyalist Devrim Partisi Aşırı sol Katılmadı 1979 1977
Türkiye Sosyalist İşçi Partisi Aşırı sol Katılmadı 1979 1977
Anavatan Partisi Merkez sağ 1983, 1987, 1991, 1995, 1999, 2002 Yok 1984, 1989, 1994, 1999, 2004, 2009
Halkçı Parti Merkez sol 1983 Yok 1984
Milliyetçi Demokrasi Partisi Merkez sağ 1983 Yok 1984
Sosyal Demokrasi Partisi Merkez sol Katılmadı Yok 1984
Refah Partisi Sağ kanat 1987, 1991, 1995 Yok 1984, 1989, 1994
Doğru Yol Partisi Merkez sağ 1987, 1991, 1995, 1999, 2002 Yok 1989, 1994, 1999, 2004
Sosyaldemokrat Halkçı Parti Merkez sol 1987, 1991 Yok 1989, 1994
Demokratik Sol Parti Merkez sol 1987, 1991, 1995, 1999, 2002, 2011, 2015 (Haziran), 2015 (Kasım) Yok 1989, 1994, 1999, 2004, 2009, 2014
Milliyetçi Çalışma Partisi Aşırı sağ 1987 Yok 1989
Islahatçı Demokrasi Partisi Sağ kanat 1987 Yok 1989
Sosyalist Parti Aşırı sol 1991 Yok Katılmadı
Büyük Birlik Partisi Aşırı sağ 1999, 2002, 2011, 2015 (Kasım) Yok 1994, 1999, 2004, 2009, 2014
Demokrat Parti (1992-2005) Merkez sağ 1999 Yok 1994, 1999, 2004
Millet Partisi Sağ kanat 1995, 1999, 2002, 2011, 2015 (Haziran), 2015 (Kasım) Yok 1994, 1999, 2004, 2009, 2014
Yeniden Doğuş Partisi Merkez sağ 1995, 1999 Yok 1994, 1999
Sosyalist Birlik Partisi Aşırı sağ Katılmadı Yok 1994
İşçi Partisi Aşırı sol 1995, 1999, 2002, 2007 Yok 1994, 1999, 2004, 2009, 2014
Halkın Demokrasi Partisi Sol kanat 1995, 1999 Yok 1999
Yeni Demokrasi Hareketi Merkez 1995 Yok Katılmadı
Yeni Parti (1993-1997) Merkez sağ 1995 Yok Katılmadı
Fazilet Partisi Sağ kanat 1999 Yok 1999
Özgürlük ve Dayanışma Partisi Aşırı sol 1999, 2002, 2007 Yok 1999, 2004, 2009, 2014
Demokrat Türkiye Partisi Merkez 1999 Yok 1999
Liberal Demokrat Parti Merkez sağ 1999, 2002, 2007, 2011, 2015 (Haziran), 2015 (Kasım) Yok 1999, 2009, 2014
Barış Partisi Merkez sol 1999 Yok 1999
Emek Partisi Aşırı sol 1999, 2007, 2011 Yok 1999, 2004, 2009
Sosyalist İktidar Partisi Aşırı sol 1999 Yok 1999
Değişen Türkiye Partisi Merkez sol 1999 Yok 1999
Demokrasi ve Barış Partisi Merkez sol 1999 Yok 1999
Adalet ve Kalkınma Partisi Merkez sağ 2002, 2007, 2011, 2015 (Haziran), 2015 (Kasım) Yok 2004, 2009, 2014
Genç Parti Merkez 2002, 2007 Yok 2004
Demokratik Halk Partisi Sol kanat 2002 Yok Katılmadı
Saadet Partisi Sağ kanat 2002, 2007, 2011, 2015 (Haziran), 2015 (Kasım) Yok 2004, 2009, 2014
Yeni Türkiye Partisi Merkez sol 2002 Yok 2004
Yurt Partisi Merkez sağ 2002, 2015 (Haziran) Yok 2014
Bağımsız Türkiye Partisi Merkez sağ 2002, 2007, 2011, 2015 (Haziran), 2015 (Kasım) Yok 2004, 2009, 2014
Türkiye Komünist Partisi Aşırı sol 2002, 2007, 2011 Yok 2004, 2009, 2014
Aydınlık Türkiye Partisi Aşırı sağ 2007 Yok 2004
Sosyaldemokrat Halk Partisi Merkez sol Katılmadı Yok 2004
Demokrat Parti Merkez sağ 2007, 2011, 2015 (Haziran), 2015 (Kasım) Yok 2009, 2014
Halkın Yükselişi Partisi Merkez 2007 Yok 2009
Hak ve Özgürlükler Partisi Sağ kanat 2015 (Haziran), 2015 (Kasım) Yok 2009, 2014
Barış ve Demokrasi Partisi Sol kanat Katılmadı Yok 2009, 2014
Halkın Sesi Partisi Merkez sağ 2011 Yok Katılmadı
Hak ve Eşitlik Partisi Merkez 2011 Yok 2014
Doğru Yol Partisi (2007) Merkez sağ 2011, 2015 (Haziran), 2015 (Kasım) Yok 2014
Milliyetçi ve Muhafazakar Parti Merkez sağ 2011 Yok Katılmadı
Halkların Demokratik Partisi Merkez sol 2015 (Haziran), 2015 (Kasım) Yok 2014
Hür Dava Partisi Aşırı sağ Henüz Katılmadı Yok 2014
Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi Merkez sağ 2015 (Haziran) Yok 2014
Alternatif Parti Merkez sağ Katılmadı Yok 2014
Halkın Kurtuluş Partisi Aşırı sol 2015 (Haziran), 2015 (Kasım) Yok 2014
Muhafazakâr Yükseliş Partisi Merkez sağ 2015 (Haziran) Yok 2014
Vatan Partisi Aşırı sol 2015 (Haziran), 2015 (Kasım) Yok Henüz Katılmadı
Anadolu Partisi Merkez sol 2015 (Haziran) Yok Henüz Katılmadı
Merkez Parti Merkez 2015 (Haziran) Yok Henüz Katılmadı
Komünist Parti Aşırı sol 2015 (Haziran), 2015 (Kasım) Yok Henüz Katılmadı
Hak ve Adalet Partisi Merkez 2015 (Haziran) Yok Henüz Katılmadı

Kapatılan siyasi partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye Cumhuriyeti'nde bugüne kadar bir siyasi partinin kendi kararı ile uyguladığı fesih veya başka bir siyasi parti ile birleşme kararları dışında kalan, askeri veya sivil mahkemeler ile dönemine göre Yargıtay, Bakanlar Kurulu veya Millî Güvenlik Konseyi kararları gibi yasal zorlamalar sebebiyle kapatılan tüm siyasi partilerin tam listesi aşağıdaki gibidir.

Kapatılan partiler
Parti İsmi Pozisyon Notlar
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası Merkez sağ 3 Haziran 1925 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldı.
Ahali Cumhuriyet Fırkası Merkez sol 21 Ocak 1931 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla kapatıldı.
Çiftçi ve Köylü Partisi Aşırı sol 24 Nisan 1946 tarihinde Mudanya Sulh Ceza Hakimliği kararıyla kapatıldı.
İslam Koruma Partisi Aşırı sağ 12 Eylül 1946 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Türkiye Sosyalist Partisi Aşırı sol 16 Aralık 1946 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Türkiye Sosyalist Emekçi Köylü Partisi Aşırı sol 16 Aralık 1946 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Türkiye Sosyalist Partisi Aşırı sol 17 Haziran 1952 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
İslam Demokrat Partisi Aşırı sağ 20 Ekim 1952 tarihinde Eminönü 2. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Millet Partisi Merkez sağ 27 Ocak 1954 tarihinde Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Vatan Partisi Aşırı sol 30 Ocak 1957 tarihinde İstanbul Sulh Ceza Hakimliği kararıyla kapatıldı.
Demokrat Parti Merkez sağ 29 Eylül 1960 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Türkiye İşçi Çiftçi Partisi Aşırı sol 22 Eylül 1966 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Cumhuriyetçi Parti Merkez sağ 23 Eylül 1966 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla kapatıldı.
Kemalist Gençlik Partisi Aşırı sol 30 Kasım 1966 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla kapatıldı.
İşçi Çiftçi Partisi Aşırı sol 15 Ekim 1968 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Millî Nizam Partisi Aşırı sağ 20 Mayıs 1971 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Türkiye İleri Ülkü Partisi Aşırı sol 24 Haziran 1971 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Türkiye İşçi Partisi Aşırı sol 20 Temmuz 1971 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Büyük Anadolu Partisi Merkez sağ 19 Aralık 1971 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Türkiye Emekçi Partisi Aşırı sol 8 Mayıs 1980 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Adalet Partisi Merkez sağ 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Cumhuriyet Halk Partisi Merkez sol 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Cumhuriyetçi Güven Partisi Merkez sağ 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Demokratik Parti Merkez sağ 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Hür Demokratlar Partisi Merkez sağ 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Hürriyetçi Millet Partisi Aşırı sağ 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Millet Partisi Aşırı sağ 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Millî Selamet Partisi Aşırı sağ 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Milliyetçi Hareket Partisi Aşırı sağ 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Sosyalist Parti Aşırı sol 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Sosyalist Vatan Partisi Aşırı sol 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Türkiye Birlik Partisi Merkez sol 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Türkiye İşçi Partisi Aşırı sol 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Türkiye İşçi Köylü Partisi Aşırı sol 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Türkiye Sosyalist İşçi Partisi Aşırı sol 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Türkiye Ulusal Kadınlar Partisi Aşırı sol 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Vatan Partisi Aşırı sol 16 Ekim 1981 tarihinde Askeri Mahkeme kararıyla kapatıldı.
Büyük Türkiye Partisi Merkez sağ 26 Temmuz 1983 tarihinde Millî Güvenlik Konseyi kararıyla kapatıldı.
Huzur Partisi Merkez sağ 25 Ekim 1983 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Türkiye Birleşik Komünist Partisi Aşırı sol 16 Temmuz 1991 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Halk Partisi Merkez sol 24 Eylül 1991 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Sosyalist Parti Aşırı sol 10 Temmuz 1992 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Halkın Emek Partisi Sol kanat 14 Temmuz 1993 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Özgürlük ve Demokrasi Partisi Sol kanat 23 Kasım 1993 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Sosyalist Türkiye Partisi Aşırı sol 30 Kasım 1993 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Yeşiller Partisi Sol kanat 10 Şubat 1994 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Sosyalist Birlik Partisi Aşırı sol 7 Haziran 1994 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Demokrasi Partisi Merkez sağ 16 Haziran 1994 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Demokrat Parti Merkez sağ 13 Eylül 1994 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Demokrasi ve Değişim Partisi Sol kanat 19 Mart 1996 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Emek Partisi Aşırı sol 14 Şubat 1997 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Diriliş Partisi Aşırı sağ 18 Şubat 1997 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Refah Partisi Sağ kanat 16 Ocak 1998 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Demokratik Barış Hareketi Sol kanat 28 Aralık 1998 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Demokratik Kitle Partisi Sol kanat 26 Şubat 1999 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Fazilet Partisi Sağ kanat 22 Haziran 2001 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Halkın Demokrasi Partisi Sol kanat 13 Mart 2003 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.
Demokratik Toplum Partisi Sol kanat 11 Aralık 2009 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.

Kapanan siyasi partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Başka parti ile birleşerek yeni isim alan partiler
Kapanan Partiler Birleşilen Parti Birleşme Tarihi
Türkiye Köylü Partisi Cumhuriyetçi Millet Partisi Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi 16 Ekim 1958
Cumhuriyetçi Parti Milli Güven Partisi Cumhuriyetçi Güven Partisi 13 Mart 1973
Sosyal Demokrasi Partisi Halkçı Parti Sosyaldemokrat Halkçı Parti 3 Kasım 1985
Eşitlik ve Demokrasi Partisi Yeşiller Partisi Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 25 Kasım 2012
Başka partiye katılarak kapanan partiler
Kapanan Parti Katıldığı Parti Katıldığı Tarih
Hürriyet Partisi Cumhuriyet Halk Partisi 24 Kasım 1958
Hür Demokrat Parti Anavatan Partisi 30 Kasım 1986
Demokrat Merkez Partisi Doğru Yol Partisi 14 Eylül 1991
Özgürlük ve Eşitlik Partisi Halkın Emek Partisi 30 Nisan 1993
Büyük Değişim Partisi Demokrat Parti 16 Ocak 1994
Sosyaldemokrat Halkçı Parti Cumhuriyet Halk Partisi 18 Şubat 1995
Yeni Parti Demokrat Parti 1 Kasım 1997
Yeni Demokrasi Hareketi Barış Partisi 2 Kasım 1997
Yeni Türkiye Partisi Cumhuriyet Halk Partisi 24 Ekim 2004
Demokrat Parti Anavatan Partisi 8 Mayıs 2005
Demokrat Türkiye Partisi Hürriyet ve Değişim Partisi 15 Mayıs 2005
Hürriyet ve Değişim Partisi Halkın Yükselişi Partisi 12 Ocak 2008
Anavatan Partisi Demokrat Parti 31 Ekim 2009
Sosyaldemokrat Halk Partisi Eşitlik ve Demokrasi Partisi 13 Mart 2010
Aydınlık Türkiye Partisi Milliyetçi Hareket Partisi 11 Nisan 2010
Yeni Parti Hak ve Eşitlik Partisi 20 Mayıs 2012
Halkın Sesi Partisi Adalet ve Kalkınma Partisi 19 Eylül 2012
İsim değiştirerek kapanan partiler
Kapanan Parti Yeni İsimli Parti Değiştiği Tarih
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Milliyetçi Hareket Partisi 9 Şubat 1969
Muhafazakâr Parti Milliyetçi Çalışma Partisi 30 Kasım 1985
Islahatçı Demokrasi Partisi Millet Partisi 23 Kasım 1992
Milliyetçi Çalışma Partisi Milliyetçi Hareket Partisi 24 Ocak 1993
Yeniden Doğuş Partisi Genç Parti 23 Ağustos 2002
Büyük Anavatan Partisi Birlik ve Huzur Partisi 19 Eylül 2011
Milliyetçi ve Muhafazakâr Parti Muhafazakar Yükseliş Partisi 24 Ocak 2013
Barış ve Demokrasi Partisi Demokratik Bölgeler Partisi 11 Temmuz 2014
İşçi Partisi Vatan Partisi 15 Şubat 2015
Kendini feshederek kapanan partiler
Parti Pozisyon Kapandığı tarih
Serbest Cumhuriyet Fırkası Merkez 17 Kasım 1930
Milli Kalkınma Partisi Merkez sağ 28 Mayıs 1958
Yeni Türkiye Partisi Merkez sağ 19 Mart 1973
Millet Partisi Sağ kanat 24 Nisan 1977
Demokratik Parti Merkez sağ 4 Mayıs 1980
Milliyetçi Demokrasi Partisi Merkez sağ 4 Mayıs 1986
Büyük Vatan Partisi Merkez sağ 13 Ekim 1986
Vatandaş Partisi Merkez sağ 3 Aralık 1986
Barış Partisi Merkez sol 9 Mayıs 1999
Avrasya Partisi Merkez sağ 14 Aralık 2002
Değişen Türkiye Partisi Merkez sol 3 Mart 2002
Türkiye Özürlüsüyle Mutludur Partisi Merkez 17 Aralık 2003
Demokratik Halk Partisi Sol kanat 17 Ağustos 2005
Sosyalist Birlik Hareketi Partisi Aşırı sol 2 Haziran 2009
Demokrat Halk Partisi Merkez sağ 9 Nisan 2010
Demokratik Sol Halk Partisi Merkez sol 12 Haziran 2010
Türkiye Özürlüler Partisi Merkez 2011
Türkiye Partisi Merkez sağ 27 Ağustos 2012
Anadolu Partisi Merkez sol 12 Aralık 2015

İllegal partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Parti tüzüğüne göre genel başkan diğer Merkez Komite üyelerinden daha yetkili değildir, sadece yasal zorunluluk nedeniyle genel başkan belirlenmiştir. Parti tüzüğüne göre önderlik bir kolektif olarak örgütlenir ve iki Parti Kongresi arasında partinin en yetkili karar organı olan Merkez Komite’de somutlanır.
  2. ^ Parti tüzüğüne göre genel başkan diğer Merkez Komite üyelerinden daha yetkili değildir, sadece yasal zorunluluk nedeniyle genel başkan belirlenmiştir. Parti tüzüğüne göre önderlik bir kolektif olarak örgütlenir ve iki Parti Kongresi arasında partinin en yetkili karar organı olan Merkez Komite’de somutlanır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "2007 yılına kadar kurulan siyasi partiler". Türkiye Büyük Millet Meclisi. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160527053434/https://www.tbmm.gov.tr/kutuphane/siyasi_partiler.html. Erişim tarihi: 24 Ekim 2011. 
  2. ^ http://www.yargitaycb.gov.tr/Partiler/index.html
  3. ^ Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Resmi Sitesi Siyasi Partiler Sayfası
  4. ^ "Ekonomi anlayışımız". 6 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20150506084526/http://www.akparti.org.tr:80/site/akparti/parti-programi. Erişim tarihi: 28 Mart 2015. 
  5. ^ http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2014/05/akp-great-neo-ottoman-travesty-201451974314589207.html
  6. ^ http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/10669929808720119
  7. ^ http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1475-4967.2010.00430.x/full
  8. ^ "CHP Parti Programı". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304105323/http://www.chp.org.tr/wp-content/uploads/chpprogram.pdf. Erişim tarihi: 18 Ocak 2014. ""...AMACIMIZ, 21. yüzyılda, CHP’nin Atatürkçü ve devrimci ilkeleriyle, gelenekleriyle, sosyal demokrasi anlayışıyla toplumumuzu, devletimizi, yenileştirmektir.""  (Türkçe)
  9. ^ "CHP Parti Programı". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304105323/http://www.chp.org.tr/wp-content/uploads/chpprogram.pdf. Erişim tarihi: 18 Ocak 2014. ""...AMACIMIZ, 21. yüzyılda, CHP’nin Atatürkçü ve devrimci ilkeleriyle, gelenekleriyle, sosyal demokrasi anlayışıyla toplumumuzu, devletimizi, yenileştirmektir.""  (Türkçe)
  10. ^ http://siyaset.milliyet.com.tr/iste-chp-nin-4-egilimi/siyaset/siyasetdetay/09.07.2012/1564592/default.htm
  11. ^ http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=47291
  12. ^ http://partiiciegitim.chp.org.tr/dosyalar/mevzuat/CHP-Tuzuk.pdf
  13. ^ "HDP Parti Programı". 10 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20151210091127/http://www.hdp.org.tr:80/parti/parti-programi/8. Erişim tarihi: 18 Ocak 2014. ""Yerel demokrasi anlayışımız, temsili demokrasiyi aşan doğrudan demokrasiye dayanır ... Demokrasiyi temsili meclisle sınırlı görmeyen Partimiz, halkın tartışma, örgütlenme ve karar mekanizmalarına doğrudan katılımının önündeki tüm engellerin kaldırılmasını, her düzeyde halk denetiminin geliştirilmesini, halkın söz ve karar hakkını savunur ve gerçekleştirir.""  (Türkçe)
  14. ^ " "MHP Parti Programı". ss. 14-15. http://www.mhp.org.tr/usr_img/_mhp2007/kitaplar/mhp_parti_programi_2009_opt.pdf". Erişim tarihi: 18 Ocak 2014. ""İnsan hak ve hürriyetleri, hukukun üstünlüğü ve adalet gibi değerler, Türk Milliyetçiliği’nin ilk ve temel adımları ve Milliyetçi Hareket Partisinin temel referanslarıdır.""  (Türkçe)
  15. ^ " "MHP Parti Programı". ss. 16. http://www.mhp.org.tr/usr_img/_mhp2007/kitaplar/mhp_parti_programi_2009_opt.pdf". Erişim tarihi: 18 Ocak 2014.  (Türkçe)
  16. ^ "Turkish far right on the rise". The Independent. 20 April 1999. http://www.independent.co.uk/news/turkish-far-right-on-the-rise-1088461.html. Erişim tarihi: 29 August 2014.  (İngilizce)
  17. ^ Avcı, Gamze (September 2011). "The Nationalist Movement Party's Euroscepticism: Party Ideology Meets Strategy". South European Society and Politics (Routledge) 16 (3): 435–447. DOI:10.1080/13608746.2011.598359. ISSN 1743-9612. https://wiki.zirve.edu.tr/sandbox/groups/economicsandadministrativesciences/wiki/ff77d/attachments/f46f9/W7-Avci%202.PDF.  (İngilizce)
  18. ^ Çınar, Alev; Burak Arıkan (2002). "The Nationalist Action Party: Representing the State, the Nation or the Nationalists?". Barry Rubin & Metin Heper. Political Parties in Turkey. London: Routledge. s. 25. ISBN 0714652741. http://books.google.com/books?id=B71dAgAAQBAJ.  (İngilizce)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]