Şablon:Avrupa konusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şablon belgelemesi[gör] [değiştir] [geçmiş] [temizle]


Kullanma kılavuzu[kaynağı değiştir]

Bu şablon Avrupa ülkeleriyle ilgili bütün konularda kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Bu şablonun en basit kullanımı Avrupa ülkelerinin listesini elde etmek içindir. Aşağıdaki kod bu amaç için kullanılabilir:

{{Avrupa konusu}}

Bu kod aşağıdaki gibi görüntülenecektir:

Eğer Avrupa'daki bağımlı ve özerk bölgelerin de görüntülenmesi arzu ediliyorsa

{{Avrupa konusu|Bölgeler=evet}} kullanılmalıdır. O zaman

elde edilir. Bu şablon çok geniş kapsamlı olup Avrupa'yla ilgili her türlü konu için kullanılabilir. Örneğin, bu şablonun Avrupa ülkelerinin tarihi ile ilgili kullanımı şöyledir:

{{Avrupa konusu|tarihi}}

olarak görüntülenir. {{Avrupa konusu|coğrafyası}} ve {{Avrupa konusu|ekonomisi}}

olarak görüntülenecektir.

Ses uyumu gerektiren kullanımlar[kaynağı değiştir]

Bu şablonun Avrupa dillerindeki diğer Vikipedilerde görülecek eşdeğer şablonlardan farkı Türkçede rastlanan -da, -daki gibi eklere imkan vermesi ve bu eklerde ses uyumundan dolayı ortaya çıkan değişiklikleri dikkate almasıdır. Örneğin, Avrupa ülkelerindeki şehirler listesi

{{Avrupa konusu|da=|ki=|şehirler listesi}}

olarak görüntülenecektir. Yukarıdaki bu şablonun görüntülenmesine bakılırsa Fransa'daki şehirler listesi, Çekya'daki şehirler listesi, Portekiz'deki şehirler listesi, İsveç'teki şehirler listesi gibi değişik ses uyumu durumlarını Türkçenin kurallarına uygun olarak dikkate aldığı görülür. Yani duruma göre -daki, -deki, -ndeki, -teki gibi ekler kullanılmaktadır.

Bu şablon henüz -in, -nin uyumundaki eklere imkan vermemektedir. Örneğin, Fransa'nın şarapları, Yunanistan'ın şarapları şeklindeki kullanım henüz mümkün değildir. Eğer böyle bir eke gelecekte gerek duyulursa şablona yapılabilecek değişiklikler sayesinde bu tür bir kullanım da mümkün hale getirilebilir.

Vatikan ayrıcalığı[kaynağı değiştir]

Vatikan Birleşmiş Milletler'e gözlemci statüsünde üye bir ülke olmasına rağmen Katolik mezhebinin merkezi olarak özel bir konuma sahip olduğu için Vatikan'la ilgili maddeler ancak mevcut oldukları takdirde bu şablon tarafından görüntülenirler. Örneğin, Vatikan'da İslam maddesi anlamsız bir madde olacağı için diğer mevcut olmayan maddeler gibi kırmızı renkle bu şablon üzerinde görüntülenecek yerde hiç görüntülenmemekle yetinilir. Böylece yanlışlıkla böyle bir maddenin girilmesi önlenmiş olur.