Kuzey Kore'deki siyasi partiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Resmi olarak Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti olan Kuzey Kore, resmi olarak Kore İşçi Partisinin önderliğinde çok partili bir devlettir. Ama gerçekte, KİP iktidar üzerindeki tekelini elinde tutar ve diğer partilerin de anayasal olarak iktidarda olmasına izin verilmemesi Kuzey Kore'yi etkin bir şekilde tek partili bir devlet haline getirir.

2019'daki son seçimlerden itibaren, ülkenin parlamentosu Yüksek Halk Meclis'inde üç parti (KİP, Kore Sosyal Demokrat Partisi ve Chondoist Chongu Partisi) ve bir örgüt (Chongryon) temsil edilmektedir.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Parti YHM Sandalyeleri (2019) Durum Ref
  Kore İşçi Partisi (KİP)
조선로동당
Chosŏn Rodongdang
607 / 687
İktidar partisi [1][2]
  Kore Sosyal Demokrat Partisi (KSDP)
조선사회민주당
Chosŏn Sahoe Minjudang
50 / 687
KİP'ye bağlı küçük parti [1][2]
  Chondoist Chongu Partisi (CCP)
천도교청우당
Ch'ŏndogyo Ch'ŏngudang
22 / 687
KİP'ye bağlı küçük parti [1][2]
  Chongryon (CYJ)
재일본 조선인 총련합회
Chaeilbon Chosŏnin Ch'ongryŏnhaphoe
6 / 687
Parti değil ama YMH'ne milletvekili atar [1][2]
  Kore Budist Federasyonu (KBF)
조선불교도련맹
Chosŏn-bulgyodo-ryŏnmaeng
Yok Sözde parti, son kez 1972'de kesin olarak sandalye kazandı [3]
  Demokratik Bağımsız Parti (DBP)
민주독립당
Minju Tongnipdang
Yok 1948 ve 1967 arasında yapılan seçimlere katıldı, son kez 1962 yılında kesin bir sandalye kazandı [1]
  Dongro Halk Partisi (DHP)
동로인민당
Dongro Inmindang
Yok 1948 ve 1967 arasında yapılan seçimlere katıldı, son kez 1962 yılında kesin bir sandalye kazandı [1]
  Gonmin Halk İttifakı (GHK)
건민인민연합
Gonmin Inminyŏnhap
Yok 1948 ve 1967 arasında yapılan seçimlere katıldı, son kez 1962 yılında kesin bir sandalye kazandı [3]
  Halkın Cumhuriyetçi Partisi (HCP)
인민공화당
Inmin Konghwadang
Yok Güney Kore merkezli parti, 1948 ve 1967 arasındaki seçimlere katıldı, son kez 1957'de kesin olarak

sandalye kazandı

[1][4]
  Emekçi Halk Partisi (EHK)
근로인민당
Kŭllo Inmindang
Yok Güney Kore merkezli parti, son kez 1957'de kesin olarak sandalye kazandı [4]
  Halk Kitleleri Birliği (HKB)


Yok Güney Kore merkezli parti, son kez 1957'de kesin olarak sandalye kazandı [4]

Artık Olmayan Partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzey Kore muhalefet partileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şu anda Kuzey Kore'de bağımsız olarak doğrulanabilir bilinen bir örgütlü muhalefet yok. Ama rejime karşı çıkan çeşitli sürgün muhalif gruplar var.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g Suh 2001, s. 404.
  2. ^ a b c d "IPU PARLINE Database: Democratic People's Republic of Korea, Choe Go In Min Hoe Ui". Inter-Parliamentary Union. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2018. 
  3. ^ a b Suh 2001, ss. 404-405.
  4. ^ a b c Tertitskiy, Fyodor (19 Eylül 2017). "1959: Secret elections in North Korea". DailyNK. 30 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2017.