Kuzey Kore'deki siyasi partiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Resmi olarak Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti olan Kuzey Kore, resmi olarak Kore İşçi Partisinin önderliğinde çok partili bir devlettir. Ama gerçekte, KİP iktidar üzerindeki tekelini elinde tutar ve diğer partilerin de anayasal olarak iktidarda olmasına izin verilmemesi Kuzey Kore'yi etkin bir şekilde tek partili bir devlet haline getirir.

2019'daki son seçimlerden itibaren, ülkenin parlamentosu Yüksek Halk Meclis'inde üç parti (KİP, Kore Sosyal Demokrat Partisi ve Chondoist Chongu Partisi) ve bir örgüt (Chongryon) temsil edilmektedir.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Parti YHM Sandalyeleri (2019) Durum Ref
  Kore İşçi Partisi (KİP)
Korece조선로동당
Chosŏn Rodongdang
607 / 687
İktidar partisi [1][2]
  Kore Sosyal Demokrat Partisi (KSDP)
Korece조선사회민주당
Chosŏn Sahoe Minjudang
50 / 687
KİP'ye bağlı küçük parti [1][2]
  Chondoist Chongu Partisi (CCP)
Korece천도교청우당
Ch'ŏndogyo Ch'ŏngudang
22 / 687
KİP'ye bağlı küçük parti [1][2]
  Chongryon (CYJ)
Korece재일본 조선인 총련합회
Chaeilbon Chosŏnin Ch'ongryŏnhaphoe
6 / 687
Parti değil ama YMH'ne milletvekili atar [1][2]
  Kore Budist Federasyonu (KBF)
Korece조선불교도련맹
Chosŏn-bulgyodo-ryŏnmaeng
Yok Sözde parti, son kez 1972'de kesin olarak sandalye kazandı [3]
  Demokratik Bağımsız Parti (DBP)
Korece민주독립당
Minju Tongnipdang
Yok 1948 ve 1967 arasında yapılan seçimlere katıldı, son kez 1962 yılında kesin bir sandalye kazandı [1]
  Dongro Halk Partisi (DHP)
Korece동로인민당
Dongro Inmindang
Yok 1948 ve 1967 arasında yapılan seçimlere katıldı, son kez 1962 yılında kesin bir sandalye kazandı [1]
  Gonmin Halk İttifakı (GHK)
Korece건민인민연합
Gonmin Inminyŏnhap
Yok 1948 ve 1967 arasında yapılan seçimlere katıldı, son kez 1962 yılında kesin bir sandalye kazandı [3]
  Halkın Cumhuriyetçi Partisi (HCP)
Korece인민공화당
Inmin Konghwadang
Yok Güney Kore merkezli parti, 1948 ve 1967 arasındaki seçimlere katıldı, son kez 1957'de kesin olarak

sandalye kazandı

[1][4]
  Emekçi Halk Partisi (EHK)
Korece근로인민당
Kŭllo Inmindang
Yok Güney Kore merkezli parti, son kez 1957'de kesin olarak sandalye kazandı [4]
  Halk Kitleleri Birliği (HKB)


Yok Güney Kore merkezli parti, son kez 1957'de kesin olarak sandalye kazandı [4]

Artık Olmayan Partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzey Kore muhalefet partileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şu anda Kuzey Kore'de bağımsız olarak doğrulanabilir bilinen bir örgütlü muhalefet yok. Ama rejime karşı çıkan çeşitli sürgün muhalif gruplar var.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g Suh 2001, s. 404.
  2. ^ a b c d "IPU PARLINE Database: Democratic People's Republic of Korea, Choe Go In Min Hoe Ui". Inter-Parliamentary Union. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2018. 
  3. ^ a b Suh 2001, ss. 404-405.
  4. ^ a b c Tertitskiy, Fyodor (19 Eylül 2017). "1959: Secret elections in North Korea". DailyNK. 30 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2017.