Türkiye'deki tabiat parkları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Türkiye'deki tabiat parkları listesi, Türkiye'deki tabiat parklarının derlentiği listedir. 7 Mayıs 2018 kayıtlarına göre Türkiye'de 229 adet tabiat parkı mevcuttur.[1]

Tabiat parkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Tabiat Parkı Bulunduğu İl İlanı Alanı (ha) Özellikleri
Dağılcak Tabiat Parkı Adana 2011[1] 2.6[1]
Karataş Tabiat Parkı Adana 2011[1] 29,8[1]
Belemedik Tabiat Parkı Adana 2014[1] 4.349,1[1]
Gölbaşı Göller Tabiat Parkı Adıyaman 12.05.2008[1] 2.079,79[1]
Akdağ Tabiat Parkı Afyon 29.06.2000[2] 14.781[2]
26 Ağustos Tabiat Parkı Afyon 03.04.2008[3] 65[4]
Borçka-Karagöl Tabiat Parkı Artvin 14.08.2002[5] 368[5]
Altıparmak Tabiat Parkı Artvin 11.07.2013[1] 2.110,92[1]
Boraboy Tabiat Parkı Amasya 03.09.2013[1] 259,60[1]
Aluçdağı Tabiat Parkı Ankara 11.07.2011[1] 90,00[1]
Eğriova Tabiat Parkı Ankara 11.07.2011[1] 30,11[1]
Kartaltepe Tabiat Parkı Ankara 11.07.2011[1] 93,04[1]
Tekkedağı Tabiat Parkı Ankara 11.07.2011[1] 100,01[1]
Çamkoru Tabiat Parkı Ankara 09.04.2008[6] 215[6]
Çubuk Karagöl Tabiat Parkı Ankara 11.07.2011[1] 114,38[1]
Sorgun Göleti Tabiat Parkı Ankara 11.07.2011[1] 53,96[1]
Şahinler Tabiat Parkı Ankara 2009[7] 40[7]
Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı Antalya 21.05.1991[8] 586,5[8]
İncekum Tabiat Parkı Antalya 08.12.2006[9] 27,1[9]
Güver Kanyonu Tabiat Parkı Antalya 28.03.2007[10][11] 4.044[10][11]
Mavikent Tabiat Parkı Antalya 30.06.2009[12] 42[12]
Cemal Tural Tabiat Parkı Ardahan 11.07.2011[1] 50,57[1]
Bafa Gölü Tabiat Parkı Aydın, Muğla 8 Temmuz 1994[1] 11.842,07[1]
Tavşanburnu Tabiat Parkı Aydın 11.07.2011[1] 11,73[1]
Çağlayan Tabiat Parkı Aydın 12.03.2014[1] 38,04[1]
Şarlan Tabiat Parkı Aydın 12.03.2014[1] 37,03[1]
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Balıkesir
Darıdere Tabiat Parkı Balıkesir 11.07.2011[1] 10,44[1]
Değirmenboğazı Tabiat Parkı Balıkesir 11.07.2011[1] 24,89[1]
Sarımsaklı Tabiat Parkı Balıkesir 11.07.2011[1] 1,59[1]
Ahatlar Tabiat Parkı Bartın 11.07.2011[1] 9,35[1]
Balamba Tabiat Parkı Bartın 11.07.2011[1] 13,17[1]
Gürcüoluk Mağarası Tabiat Parkı Bartın 11.07.2013[1] 49,93[1]
Malabadi Tabiat Parkı Batman 11.07.2011[1] 24,37[1]
Küçükelmalı Tabiat Parkı Bilecik 11.07.2011[1] 61,87[1]
Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı Bilecik 26.12.2012[1] 397,59[1]
Abant Gölü Tabiat Parkı Bolu
Bolu Gölcük Tabiat Parkı Bolu 11.07.2011[1] 376,24[1]
Beşpınarlar Tabiat Parkı Bolu 11.07.2011[1] 26,89[1]
Bolu Karagöl Tabiat Parkı Bolu 11.07.2011[1] 35,03[1]
Göksu Tabiat Parkı Bolu 11.07.2011[1] 24,25[1]
Sünnet Gölü Tabiat Parkı Bolu 11.07.2011[1] 88,24[1]
Sülüklügöl Tabiat Parkı Bolu 14.11.2011[1] 802,92[1]
Salda Gölü Tabiat Parkı Burdur 11.07.2011[1] 12,01[1]
Serenler Tepesi Tabiat Parkı Burdur 11.07.2011[1] 38,38[1]
Suuçtu Tabiat Parkı Bursa 11.07.2011[1] 10,00[1]
Sadağı Kanyonu Tabiat Parkı Bursa 27.02.2014[1] 436,12[1]
Ayazmapınarı Tabiat Parkı Çanakkale 11.07.2011[1] 5,85[1]
Kenbağ Tabiat Parkı Çankırı 11.07.2011[1] 36,00[1]
Hazım Dağlı Tabiat Parkı Çankırı 03.08.2009[1] 126,36[1]
Kadınçayırı Tabiat Parkı Çankırı 05.09.2012[1] 422,05[1]
Çorum-Çatak Tabiat Parkı Çorum
Sıklık Boğazı Tabiat Parkı Çorum
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı Düzce 11.07.2011[1] 22,76[1]
Kurugöl Tabiat Parkı Düzce 11.07.2011[1] 21,97[1]
Danişment Tabiat Parkı Edirne 11.07.2011[1] 13,19[1]
Gökçetepe Tabiat Parkı Edirne 11.07.2011[1] 50,02[1]
Hazar Gölü Tabiat Parkı Elazığ 11.07.2011[1] 22,50[1]
Musaözü Tabiat Parkı Eskişehir 11.07.2011[1] 60,33[1]
Dülükbaba Tabiat Parkı Gaziantep 11.07.2011[1] 306,00[1]
Burç Tabiat Parkı Gaziantep 05.05.2012[1] 192,46[1]
Koçkayası Tabiat Parkı Giresun 11.07.2011[1] 252,16[1]
Yedideğirmenler Tabiat Parkı Giresun 09.05.2013[1] 102,66[1]
Kuzalan Tabiat Parkı Giresun 09.05.2013[1] 500,80[1]
Limni Gölü Tabiat Parkı Gümüşhane 11.07.2011[1] 71,54[1]
Tomara Şelalesi Tabiat Parkı Gümüşhane 11.07.2011[1] 6,63[1]
Başpınar Tabiat Parkı Isparta 11.07.2011[1] 39,50[1]
Ağaçbaşı Tabiat Parkı Giresun 10.02.2010[1] 89,32[1]
Artabel Gölleri Tabiat Parkı Gümüşhane
Belen Geçidi Tabiat Parkı Hatay 09.04.2014[1] 44,71[1]
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Isparta
Gölcük Tabiat Parkı Isparta
Gelincik Dağı Tabiat Parkı Isparta
Polonezköy Tabiat Parkı İstanbul
Türkmenbaşı Tabiat Parkı İstanbul
Fatih Ormanı Tabiat Parkı İstanbul
Avcıkoru Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 649,37[1]
Ayvatbendi Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 51,05[1]
Bentler Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 16,30 [1]
Büyükada Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 2,67[1]
Çilingoz Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 19,50[1]
Değirmenburnu Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 13,44[1]
Dilburnu Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 6,87 [1]
Elmasburnu Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 13,46[1]
F. Rıfkı Atay Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 18,68[1]
Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 27,70[1]
Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 113,21[1]
Göktürk Göleti Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 56,04[1]
Irmak Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 10,39[1]
Kirazlıbent Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 19,14[1]
Kömürcübent Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 2,93[1]
Marmaracık Koyu Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 7,32[1]
Mehmet Akif Ersoy Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] [1]
Mihrabat Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 20,07[1]
Neşetsuyu Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 67,31[1]
Şamlar Tabiat Parkı İstanbul 11.07.2011[1] 334,43[1]
Hacet Deresi Tabiat Parkı İstanbul 07.08.2012[1] 16,02[1]
Göztepe Tabiat Parkı İstanbul 03.10.2013[1] 59,03[1]
Çiçekli Tabiat Parkı İzmir 11 Temmuz 2011[1] 21,10[1]
Efeoğlu Tabiat Parkı İzmir 11 Temmuz 2011[1] 22,65[1]
Ekmeksiz Plajı Tabiat Parkı İzmir 11 Temmuz 2011[1] 10,15[1]
Gümüldür Tabiat Parkı İzmir 11 Temmuz 2011[1] 7,37[1]
İzmir Karagöl Tabiat Parkı İzmir 11 Temmuz 2011[1] 18,90[1]
Meryemana Tabiat Parkı İzmir 22 Nisan 2008[1] 355[1]
Tanay Tabiat Parkı İzmir 11 Temmuz 2011[1] 30,29[1]
Yamanlardağı Tabiat Parkı İzmir 11 Temmuz 2011[1] 40,78[1]
Çamlık Tabiat Parkı Karabük 11.07.2011[1] 14,64[1]
Yavşan Yaylası Tabiat Parkı Kahramanmaraş
Kapıçam Tabiat Parkı Kahramanmaraş
Soğuksu Tabiat Parkı Kars 11.07.2011[1] 11,47[1]
Dipsizgöl Tabiat Parkı Kastamonu 11.07.2011[1] 5,13[1]
Şehit Şerifebacı Tabiat Parkı Kastamonu 11.07.2011[1] 10,70[1]
Yeşilyuva Tabiat Parkı Kastamonu 11.07.2011[1] 5,03[1]
Derebağ Şelalesi Tabiat Parkı Kayseri 11.07.2011[1] 17,37 [1]
Karaahmetli Tabiat Parkı Kırıkkale 29.06.2009[1] 107,53[1]
Kavaklımeşe Korusu Tabiat Parkı Kırklareli 11.07.2011[1] 35,55 [1]
Hisar Çamlığı Tabiat Parkı Kilis 11.07.2011[1] 16,13[1]
Aşıkpaşa Tabiat Parkı Kırşehir 08.01.2010[1] 127,59[1]
Ballıkayalar Tabiat Parkı Kocaeli
Beşkayalar Tabiat Parkı Kocaeli
Eriklitepe Tabiat Parkı Kocaeli 11.07.2011[1] 63,30[1]
Uzuntarla Tabiat Parkı Kocaeli 11.07.2011[1] 189,84[1]
Kuzuyayla Tabiat Parkı Kocaeli 11.07.2011[1] 109,78[1]
Suadiye Tabiat Parkı Kocaeli 11.07.2011[1] 36,98[1]
Gazilerdağı Tabiat Parkı Kocaeli 25.07.2013[1] 103,83[1]
Kocakoru Ormanı Tabiat Parkı Konya
Akyokuş Tabiat Parkı Konya 11.07.2011[1] 21,57[1]
Yakamanastır Tabiat Parkı Konya 11.07.2011[1] 88,49[1]
Çamlıca Tabiat Parkı Kütahya 11.07.2011[1] 34,61[1]
Enne Barajı Tabiat Parkı Kütahya 11.07.2011[1] 47,23[1]
Turgut Özal Tabiat Parkı Malatya 01.12.2009[1] 40,28[1]
Mesir Tabiat Parkı Manisa 22 Nisan 2008[1] 12,03[1]
Süreyya Tabiat Parkı Manisa 11 Temmuz 2011[1] 4,84[1]
Aydıncık Tabiat Parkı Mersin 11.07.2011[1] 23,71[1]
Dikilitaş Tabiat Parkı Mersin 11.07.2011[1] 33,33[1]
Gümüşkum Tabiat Parkı Mersin 11.07.2011[1] 22,99[1]
Karaekşi Tabiat Parkı Mersin 11.07.2011[1] 8,48[1]
Kuyuluk Tabiat Parkı Mersin 11.07.2011[1] 19,01[1]
Pullu Tabiat Parkı Mersin 11.07.2011[1] 10,13[1]
Şehitlik Tabiat Parkı Mersin 11.07.2011[1] 5,74[1]
Talat Göktepe Tabiat Parkı Mersin 11.07.2011[1] 26,15[1]
Ölüdeniz-Kıdrak Tabiat Parkı Muğla
Çubucak Tabiat Parkı Muğla 11.07.2011[1] 20,53[1]
Güvercinlik Tabiat Parkı Muğla 11.07.2011[1] 17,84[1]
Katrancu Koyu Tabiat Parkı Muğla 11.07.2011[1] 20,87[1]
Kovanlık Tabiat Parkı Muğla 11.07.2011[1] 4,20[1]
Küçük Kargı Tabiat Parkı Muğla 11.07.2011[1] 15,28[1]
Ömer Eşen Tabiat Parkı Muğla 11.07.2011[1] 4,43[1]
Usuluk Koyu Tabiat Parkı Muğla 11.07.2011[1] 14,29[1]
İnbükü Tabiat Parkı Muğla 11.07.2011[1] 285,57[1]
Ulugöl Tabiat Parkı Ordu 08.09.2009[1] 26,38[1]
Çınarsuyu Tabiat Parkı Ordu 11.07.2011[1] 6,68[1]
Çiftmazı Tabiat Parkı Osmaniye 11.07.2011[1] 50,00[1]
Tunca Vadisi Tabiat Parkı Rize 11.07.2013[1] 4.082,45[1]
Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı Sakarya 11.07.2011[1] 231,00[1]
İl Ormanı Tabiat Parkı Sakarya 11.07.2011[1] 102,91[1]
Kuzuluk Tabiat Parkı Sakarya 11.07.2011[1] 42,45[1]
Sarıgazel Tabiat Parkı Samsun 11.07.2011[1] 142,65[1]
Vezirsuyu Tabiat Parkı Samsun 11.07.2011[1] 287,65[1]
Hamsilos Tabiat Parkı Sinop 2007 67.9
Tatlıca Tabiat Parkı Sinop 11.07.2011[1] 69,56[1]
Gölpınar Tabiat Parkı Şanlıurfa 11.07.2011[1] 211,59[1]
Çamlıkoy Tabiat Parkı Tekirdağ 11.07.2011[1] 45,14[1]
Kartaltepe Tabiat Parkı Tekirdağ 06.02.2014[1] 253,72[1]
Ballıca Mağarası Tabiat Parkı Tokat
Zinav Gölü Tabiat Parkı Tokat 11.07.2011[1] 401,33[1]
Sera Gölü Tabiat Parkı Trabzon 24.04.2010[1] 21,95[1]
Uzungöl Tabiat Parkı Trabzon 1989 1.625 ha
Kayabaşı Tabiat Parkı Trabzon 11.07.2011[1] 134,10[1]
Çalcamili Tabiat Parkı Trabzon 11.07.2011[1] 8,85[1]
Görnek Tabiat Parkı Trabzon 11.07.2011[1] 5,10[1]
Sürmene Çamburnu Tabiat Parkı Trabzon 11.07.2011[1] 5,25[1]
Örenönü Tabiat Parkı Tunceli 11.07.2011[1] 11,98[1]
Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı Uşak 27.06.2013[1] 119,21[1]
Delmece Yaylası Tabiat Parkı Yalova 11.07.2011[1] 19,76[1]
Harmankaya Tabiat Parkı Yalova 11.07.2011[1] 3,60[1]
Davulbaztepe Tabiat Parkı Yozgat 10.12.2009[1] 69,79[1]
Kadıpınarı Tabiat Parkı Yozgat 11.07.2011[1] 10,21[1]
Oluközü Tabiat Parkı Yozgat 11.07.2011[1] 31,24[1]
Üçtepeler Tabiat Parkı Yozgat 11.07.2011[1] 171,79[1]
Yozgat Fatih Tabiat Parkı Yozgat 03.10.2013[1] 242,35[1]
Göldağı Tabiat Parkı Zonguldak 11.07.2011[1] 13,64[1]
İncüvez Çamlığı Tabiat Parkı Zonguldak 11.07.2011[1] 5,54[1]
Milli Egemenlik Tabiat Parkı Zonguldak 11.07.2011[1] 27,28[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh di dj dk dl dm dn do dp dq dr ds dt du dv dw dy dx dz ea eb ec ed ee ef eg eh ei ej ek el em en eo ep eq er es et eu ev ew ex ey ez fa fb fc fd fe ff fg fh fi fj fk fl fm fn fo fp fq fr fs ft fu fv fw fx fy fz ga gb gc gd ge gf gg gh gi gj gk gl gm gn go gp gq gr gs gt gu gv gw gx gy gz ha hb hc hd he hf hg hh hi hj hk hl hm hn ho hp hq hr hs ht hu hv hw hx hy hz ia ib ic id ie if ig ih ii ij ik il im in io ip iq ir is it iu iv iw ix iy iz ja jb jc jd je jf jg jh ji jj jk jl jm jn jo jp jq jr js jt ju jv jw jx jy jz ka kb kc kd ke kf kg kh ki kj kk kl km kn ko kp kq kr ks kt ku kv kw kx ky "TÜRKİYE'NİN TABİAT PARKLARI (Revizyon Tarihi: 7 Mayıs 2018)" (PDF). Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. 20 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018. 
  2. ^ a b "Akdağ Tabiat Parkı". Denizli Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  3. ^ "26 Ağustos Tabiat Parkı". Gümüşhane Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  4. ^ "Korunan Alanlar". Afyonkarahisar İl Kültür ve Turzim Müdürlüğü. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  5. ^ a b "Borçka-Karagöl Tabiat Parkı". Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  6. ^ a b "Çamkoru Tabiat Parkı". Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı IX. Bölge Müdürlüğü. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  7. ^ a b "Şahinler Tabiat Parkı". Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı IX. Bölge Müdürlüğü. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  8. ^ a b "Kurşunlu Tabiat Parkı". Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı VI. Bölge Müdürlüğü. 20 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  9. ^ a b "İncekum Tabiat Parkı". Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı VI. Bölge Müdürlüğü. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  10. ^ a b "Güver Kanyonu Tabiat Parkı - Antalya". Tarım ve Ziraat Bilgi Bankası. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  11. ^ a b "Güver Kanyonu'nda yürüyüşe davetlisiniz". Kepez Belediyesi. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  12. ^ a b "Mavikent Tabiat Parkı". Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı VI. Bölge Müdürlüğü. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016.