İçeriğe atla

Yunanistan'daki siyasi partiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

DostYunanistan'da 2012 seçimlerine kadar olan süreçte iki parti sistemi bulunmaktaydı. Bu sistemde hakim partiler Yeni Demokrasi (Yunanistan) ve Panhelenik Sosyalist Hareket'iydi. Fakat durum yaşanan ekonomik kriz sonrasında yapılan seçimlerde değişmiştir.

Seçim sistemine göre parlamentoda sandalye kazanabilmesi için bir partinin %3 seçim barajını geçmesi gerekmektedir. Ayrıca, seçimi kazanan parti toplamda bulunan 300 sandalyeden 50'sini doğudan alma hakkını kazanır. 25 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşen genel seçimin ardından Yunan parlamentosunda 5 parti yer almaktadır ve bu partiler şu şekildedir; Yeni Demokrasi Partisi, Radikal Sol Koalisyon, Panhelenik Sosyalist Hareket, Yunanistan Komünist Partisi, Spartalılar Helen Çözümü, Zafer ve Özgürlük Rotası'dır.

Yunan Parlamentosu'nda ve Avrupa Parlamentosu'nda Temsil Edilen Partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

25 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşen Haziran 2023 genel seçimleri sonucunda Yunan Parlamentosunda yer alan siyasi partiler şu şekildedir:

Yunan Parlamentosu'nda Temsil Edilen Partiler
# İsim K Lider(ler) İdeoloji Pozisyon MV AP Mv. Avrupa Üyelik AP Grubu Uluslararası Üyelik
1 Yeni Demokrasi
(Néa Dimokratía)
ND Kiryakos Miçotakis Liberal muhafazakârlık
Hristiyan demokrasi
Merkez Sağ
158 / 300
7 / 21
Avrupa Halk Partisi EPP Uluslararası Demokrat Birliği
Merkezci Demokratlar Enternasyonali
2 Radikal Sol Koalisyon
(Synaspismós Rhizospastikís Aristerás)
SYRIZA Alexis Tsipras Sol popülizm
Demokratik sosyalizm
Sol
36 / 300
4 / 21
Avrupa Solu Partisi GUE/NGL
3 Panhelenik Sosyalist Hareket
(Panhellinion Sosialistiku Kinema)
PASOK Nikos Androulakis Sosyal demokrasi Merkez Sol
31 / 300
3 / 300
Avrupa Sosyalistler Partisi S&D Sosyalist Enternasyonal
İlerici İttifak
4 Yunanistan Komünist Partisi
(Kommounistikó Kómma Elládas)
KKE Dimitris Koutsoumpas Komünizm
Marksizm-Leninizm
Aşırı Sol
21 / 300
2 / 21
Komünist ve İşçi Partileri İnisiyatifi Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı
5 Spartalılar SP Kyriakos Velopoulos Milliyetçilik
Muhafazakarlık
Aşırı Sağ
7 / 300
0 / 21
6 Helen Çözümü EL Kyriakos Velopoulos Muhafazakarlık
Milliyetçilik
Sağ
12 / 300
2 / 21
ECR
7 Zafer NİKİ Kyriakos Velopoulos Hristiyan sağ Aşırı Sağ
10 / 300
1 / 21
8 Özgürlük Rotası PE Kyriakos Velopoulos Sol milliyetçilik
Sol popülizm
Sol
6 / 300
1 / 300
9 Yeni Sol NEA Alexis Haritsis Sol popülizm
Demokratik sosyalizm
Sol
11 / 300
0 / 21

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]