Yunanistan'daki siyasi partiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Yunanistan'da 2012 seçimlerine kadar olan süreçte iki parti sistemi bulunmaktaydı. Bu sistemde hakim partiler Yeni Demokrasi (Yunanistan) ve Panhelenik Sosyalist Hareket'iydi. Fakat durum yaşanan ekonomik kriz sonrasında yapılan seçimlerde değişmiştir.

Seçim sistemine göre parlamentoda sandalye kazanabilmesi için bir partinin %3 seçim barajını geçmesi gerekmektedir. Ayrıca, seçimi kazanan parti toplamda bulunan 300 sandalyeden 50'sini doğudan alma hakkını kazanır. 17 Haziran 2012 tarihinde gerçekleşen genel seçimin ardından Yunan parlamentosunda 7 parti yer almaktadır, ve bu partiler şu şekildedir; Yeni Demokrasi Partisi, Radikal Sol Koalisyon, Panhelenik Sosyalist Hareket, Bağımsız Yunanlar, Altın Şafak, Demokratik Sol, Yunanistan Komünist Partisi.

Yunan Parlamentosu'nda ve Avrupa Parlamentosu'nda Temsil Edilen Partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

25 Ocak 2015 tarihinde gerçekleşen 2015 genel seçimleri sonucunda Yunan Parlamentosunda yer alan siyasi partiler şu şekildedir[1]:

Flag of Greece.svg Yunan Parlamentosu'nda Temsil Edilen Partiler Coat of arms of Greece.svg
# İsim K Lider(ler) İdeoloji Pozisyon MV Bölgeler AP Mv. Avrupa Üyelik AP Grubu Uluslararası Üyelik
1 Radikal Sol Koalisyon
(Synaspismós Rhizospastikís Aristerás)
SYRIZA Alexis Tsipras Demokratik sosyalizm
Avrupa komünizmi
Sol
149 / 300
144 / 725
6 / 21
Avrupa Solu Partisi GUE/NGL -
2 Yeni Demokrasi
((Néa Dimokratía))
ND Antonis Samaras Liberal muhafazakârlık
Hıristiyan demokrasi
Merkez Sağ
76 / 300
221 / 725
5 / 21
Avrupa Halk Partisi EPP Uluslararası Demokrat Birliği
Merkezci Demokratlar Enternasyonali
3 Altın Şafak
(Chrysí Avgí)
XA Nikolaos Michaloliakos Neo-Nazizm
Milliyetçilik
Aşırı Sağ
17 / 300
26 / 725
3 / 21
Avrupa Ulusal Cephesi - -
4 Nehir
(To Potami)
To Potami Stavros Theodorakis Sosyal Liberalizm
Sosyal Demokrasi
Merkez Sol
17 / 300
0 / 725
2 / 21
- S&D -
5 Yunanistan Komünist Partisi
(Kommounistikó Kómma Elládas)
KKE Dimitris Koutsoumpas Komünizm
Marksizm-Leninizm
Aşırı Sol
15 / 300
15 / 725
2 / 21
Komünist ve İşçi Partileri İnisiyatifi - Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı
6 Bağımsız Yunanlar
(Anexartitoi Ellines)
ANEL Panos Kammenos Muhafazakarlık
Milliyetçilik
Sağ
13 / 300
0 / 725
1 / 21
- ECR -
7 Panhelenik Sosyalist Hareket
(Panhellinion Sosialistiku Kinema)
PASOK Evangelos Venizelos Sosyal demokrasi
Sosyal liberalizm
Merkez Sol
13 / 300
373 / 725
2 / 21
Avrupa Sosyalistler Partisi S&D Sosyalist Enternasyonal
İlerici İttifak

Diğer Siyasi Partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim K Pozisyon İdeoloji Lider Ulusal Üyelik Avrupa Üyelik MV AP MV
Birinci Toplum
Η Κοινωνία Πρώτα
H.K.P
Η.Κ.Π
Sol kanat Demokratik Sosyalizm Stefanos Katsaras SYRIZA Yok 3 0
Hristiyan Demokrat Parti-Yıkım
Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής
XPIKA
ΧΡΙΚΑ
Merkez sağ Hıristiyan Demokrasi
Muhafazakârlık
Nikos Nikolopoulos (fr) Vatan ve Halk için Birlik (el) (2014)
Bağımsız Yunanlar (2015)
Yok 1 0
Demokrasi ve Kalkınma için Reformcular
Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη
Reformcular
Μεταρρυθμιστές
Merkez sol Sosyal Demokrasi Σπύρος Λυκούδης (el) Nehir Yok 1 0
Ekolojist Yeşiller
Οικολόγοι Πράσινοι
OP
ΟΠ
Merkez sol Yeşil siyaset
Çevrecilik
Altı üyeli komite Ekolojist Yeşiller - Yunanistan Korsan Partisi (2014)
SYRIZA (2015)
EGP, G-EFA 1 0
İki Partili Sosyal Grupların Halk Birlikleri
Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων
LEFKO
ΛΕΥΚΟ
Merkez sol Sosyal Demokrasi
Popülizm
Konstantinos Dalios Bağımsız Yunanlar Yok 0 0
Drassi
Δράση
Drassi
Δράση
Merkez Liberalizm
Klasik Liberalizm
Theodoros Skylakakis Köprüler (el) (2014)
Nehir (2015)
ALDE 0 0
Ortodoks Halk Uyanışı
Λαικός Ορθόδοξος Συναγερμός
LAOS
Λα.Ο.Σ
Merkez sağ
Aşırı sağ
Yunan milliyetçiliği
Muhafazakârlık
Georgios Karatzaferis Yok MELD 0 0
Demokratik Sosyalistler Hareketi
Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών
KIDISO
ΚI.ΔH.ΣO.
Merkez sol Sosyal Demokrasi Yorgo Papandreou Yok Yok 0 0
Demokratik Sol
Δημοκρατική Αριστερά
DIMAR
ΔΗΜΑΡ
Merkez sol Sosyal Demokrasi
Demokratik Sosyalizm
Fotis Kouvelis Yeşiller-Demokratik Sol S&D 0 0
Yeşiller
Πράσινοι
Yeşiller
Πράσινοι
Merkez sol Yeşil siyaset
Çevrecilik
Nikos Hrysogelos (el) Yeşiller-Demokratik Sol Yok 0 0
Vatan ve Halk için Birlik (el)
Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό
EPEL
ΕΠΕΛ
Merkez sağ Ulusal Muhafazakârlık
Hıristiyan Demokrasi
Vyron Polydoras Yok Yok 0 0
Yeniden Yunanistan
Δημιουργία Ξανά
DX
Δ.Ξ.
Merkez Liberalizm Thanos Tzimeros (el) Köprüler (el) ALDE 0 0
Liberal İttifak
Φιλελεύθερη Συμμαχία
FS
Φ.Σ.
Merkez Sosyal Liberalizm
İlericilik
Grigorios Vallianatos Yok Yok 0 0
Demokratlar
Δημοκρατικοί
Dem
Δημ
Merkez Sosyal Liberalizm
Ekonomik Liberalizm
Theodoros Polyzoidis (el) Yok Yok 0 0
Yıkılış için Antikapitalist Sol İşbirliği
Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή
ANTARSYA
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Aşırı sol Devrimci sosyalizm
Anti-kapitalizm
21 üyelik komite Yok Yok 0 0
Sosyal Anlaşma
Κοινωνική Συμφωνία
KOISY
ΚΟΙ.ΣΥ.
Merkez sol Sosyal Demokrasi
Demokratik sosyalizm
Louka Katseli SYRIZA Yok 0 0
Merkezciler Birliği
Ένωση Κεντρώων
EK
Ε.Κ.
Merkez Venizelosçuluk Vassilis Leventis Yok Yok 0 0
Ulusal Birlik Derneği
Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας
SEE
Σ.Ε.Ε.
Sağ
Radikal Sağ
Vatanseverlik
Ulusal Muhafazakârlık
Nikos Alikakos Yok Yok 0 0
Yunanistan Korsan Partisi
Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
KPP
Κ.Π.Π.
Sol Bilgi Edinme Özgürlüğü
Doğrudan demokrasi
Lider yok, ama bir yönetim kurulu vardır. Ekolojist Yeşiller - Yunanistan Korsan Partisi (2014) PPEU,
destek G-EFA
0 0
Yunanistan Komünist Partisi (Marksist-Leninist)
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό - Λενινιστικό)
KKE(m-l)
Κ.Κ.Ε.(μ-λ)
Aşırı sol Marksizm-Leninizm
Anti-Revizyonizm
Grigoris Konstantopoulos Yunanistan Marksist-Leninist Komünist Partiler Yok 0 0
Yunanistan Marksist-Leninist Komünist Partisi
Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
M-L KKE
Μ-Λ Κ.Κ.Ε.
Aşırı sol Marksizm-Leninizm
Anti-Revizyonizm
Antonis Papadopoulos Yunanistan Marksist-Leninist Komünist Partiler Yok 0 0
Devrimci İşçi Partisi
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα
EEK
ΕΕΚ
Aşırı sol Komünizm
Troçkizm
Savvas Mihail (el) Yok Yok 0 0
Demokratik Uyanış
Δημοκρατική Αναγέννηση
Diman
Δημαν
Merkez sağ Ulusal muhafazakârlık
Hristiyan Sosyalizm
Stelios Papathemelis Yok Yok 0 0
Beş Yıldız Drahmi Yunan Demokratik Hareketi
Δραχμή, Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων
Beş Yıldız Drahmi
Δραχμή Πέντε Αστέρων
Merkez
Merkez sağ
Liberal Muhafazakârlık
Yurtsever Sosyalizm
Theodore Katsanevas Yok Yok 0 0
Yunanistan Sosyalist Mücadele Partisi
Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας
ASKE
Α.Σ.Κ.Ε.
Merkez sol Demokratik sosyalizm
Sol milliyetçilik
Nikos Kargopoulos Yok Yok 0 0
Ulusal Cephe
Eθνικό Mέτωπο
EM
Ε.Μ.
Aşırı sağ Aşırı milliyetçilik
Yunan milliyetçiliği
Emmanouil Konstas Yok Yok 0 0
Ulusal Umut
Εθνική Ελπίδα
EE
E.E.
Aşırı sağ Ulusal muhafazakârlık
Meşrutiyetçilik
Yiorgos Papadopoulos Yok Yok 0 0
Yunan Ekolojistler
Έλληνες Οικολόγοι
EO
E.O.
Merkez sol Ekolojizm
Sosyal ilericilik
Dimosthenis Vergis Yok Yok 0 0
Liberal Parti
Κόμμα Φιλελευθέρων
KF
Κ.Φ.
Merkez Liberalizm
Venizelosçuluk
Manolis Kalligiannis Yok Yok 0 0
Yunanistan Komünist Partisi Yeniden Yapılanma Organizasyonu
Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
OAKKE
Ο.Α.Κ.Κ.Ε.
Aşırı sol Komünizm
Marksizm-Leninizm-Maoizm
Elias Zafiropoulos Yok Yok 0 0
Yunanistan Enternasyonalist Komünistler Organizasyonu
Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας
OKDE
Ο.Κ.Δ.Ε.
Aşırı sol Komünizm
Troçkizm
Yok Yok 0 0
Panhelenik Vatandaş Aracı
Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών
PAP
ΠΑΠ
Merkez
Merkez sol
Sosyal Demokrasi
Demokratik Sosyalizm
Giannis Dimaras (el) Bağımsız Yunanlar (2014)
Yok (2015)
destek ECR 2 0

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]