Türkiye'deki tabiat anıtları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Türkiye'deki tabiat anıtları listesinde 23 Kasım 2019 günü itibariyle 114 anıt alanı bulunmaktadır[1].

Tabiat Anıtı İli Alanı (ha) İlanı tarihi
Samandere Şelalesi Düzce 11,0 19.12.1988
Mızıkçam Kütahya 0,50 12.07.1993
Bığbığ orman sarmaşığı Adana 0,01 06.06.1994
Asarlık tepeler Ankara 52,37 22.08.194
Titrek kavak Konya 0,25 26.09.1994
Anadolu kestanesi İzmir 5,23 27.09.1994
Araç türbe çamı Kastamonu 0,25 27.09.1993
Eskipazar türbe çamı Karabük 0,05 27.09.1994
Fosil ardıç Konya 0,05 27.09.1994
Kocakatran Mersin 0,25 27.09.1994
Ana Ardıç Mersin 0,00 29.09.1994
Barla Sedir ağacı Isparta 0,25 29.09.1994
Çatal ssedir Burdur 0,25 29.09.1994
Dokuzkardeşler çamı Çankırı 0,15 29.09.1994
Kızılca Elmalı meşesi Sinop 0,25 29.09.1994
Kunduracı çınarı İzmir 0,15 29.09.1994
Söğüt Yaylası ulu ardıç Isparta 0,25 29.09.1994
Taşdede pırnal meşesi İzmir 0,25 29.09.1994
Görkemli meşe Sinop 0,25 09.11.1994
Teos menengici İzmir 0,15 09.11.1994
Ulukavak Yozgat 0,15 09.11.1994
Subaşı havuzlar İstanbul 0,25 07.02.1995
Bayır Çınarı Muğla 0,15 21.02.1995
Bayır Selvi Ağacı Muğla 0,15 21.02.1995
Kocakatran Lübnan Sediri Antalya 0,25 21.02.1995
Koca Sedir Antalya 0,25 21.02.1995
Ovacık Köyü Anadolu Kestanesi İzmir 0,25 21.02.1995
Söğüt Köyü Çınarı Muğla 0,25 21.02.1995
Şah Ardıç Antalya 0,25 21.02.1995
Ulumeşe Muğla 0,15 21.02.1995
Aslan ardıcı Antalya 0,25 21.04.1995
Beldeğirmeni Köyü Çınarı Kastamonu 0,15 21.04.1995
Çatalçam Isparta 0,25 21.04.1995
Erenler Çamı Kastamonu 0,15 21.04.1995
Karamık Köyü Sediri Antalya 0,25 21.04.1995
Oniki Kardeşler Kastamonu 0,15 21.04.1995
Aliağanın Kavağı Gümüşhane 0,10 26.06.1995
Kirani Evliya Ardıcı Gümüşhane 0,25 26.06.1995
Yalandere Fıstıkçamı İzmir 0,25 25.07.1995
Yemişçi Çınarı İzmir 0,46 25.07.1995
Yemişçi Fıstıkçamı İzmir 0,66 25.07.1995
Bitez Yalısı Zeytin Ağacı Muğla 0,25 29.09.1995
Örümcek Ormanı Göknarı I Gümüşhane 0,25 11.10.1995
Örümcek Ormanı Göknarı II Gümüşhane 0,25 11.10.1995
Örümcek Ormanı Göknarı III Gümüşhane 0,25 11.10.1995
Örümcek Ormanı Göknarı IV Gümüşhane 0,25 11.10.1995
Örümcek Ormanı Ladini I Gümüşhane 0,25 11.10.1995
Örümcek Ormanı Ladini I Gümüşhane 0,25 11.10.1995
Örümcek Ormanı Ladini II Gümüşhane 0,25 11.10.1995
Örümcek Ormanı Ladini III Gümüşhane 0,25 11.10.1995
Örümcek Ormanı Ladini IV Gümüşhane 0,25 11.10.1995
Kadınlar Kuyusu Koca Menengici İzmir 0,25 31.10.1995
Meke Gölü Konya 256,95 03.08.1998
Kabaardıç Ankara 0,05 20.10.2000
Geyikalanı Eskişehir 11,00 03.11.2000
Mut Yerköprü Şelalesi Mersin 111,57 03.05.2001
Alanın Ardıcı Erzincan 0,10 06.09.2002
Ballık Köyü Sediri Burdur 0,10 06.09.2002
Evciler Köyü Sedir Ağacı Burdur 0,10 06.09.2002
Kamilet Doğu Kayını Artvin 0,10 06.09.2002
Kapıderesi Toros Sediri II Isparta 0,10 06.09.2002
Kapıderesi Toros Sediri III Isparta 0,10 06.09.2002
Kayadibi Posuk Ağacı Düzce 0,10 06.09.2002
Kırıntı Köyü Çınar Ağacı Isparta 0,10 06.09.2002
Kırıntı Köyü Doğu Çınarı Isparta 0,10 06.09.2002
Kocapınar Toros Sediri Burdur 0,10 06.09.2002
Koruluk Kermes Meşesi I Afyonkarahisar 0,10 06.09.2002
Koruluk Kermes Meşesi II Afyonkarahisar 0,10 06.09.2002
Koruluk Kermes Meşesi III Afyonkarahisar 0,10 06.09.2002
Küçükkapı Sedir Ağacı Isparta 0,10 06.09.2002
Melodere Doğu Ladini Artvin 0,10 06.09.2002
Paşabükü Dişbudak Ağacı Düzce 0,10 06.09.2002
Sırıkyayla Göknarı Düzce 0,10 06.09.2002
Tota Dağı Anadolu Kestanesi Isparta 0,10 06.09.2002
Tota Dağı Ardıç Ağacı Isparta 0,10 06.09.2002
Yalnız Ardıç Isparta 0,10 06.09.2002
Yaz Ihlamur Ağacı Isparta 0,10 06.09.2002
Acıkise Ardıç Ağacı Adana 0,10 13.09.2002
Acıkise Doğu Çınarı Adana 0,10 13.09.2002
Dibek Sedir Ağacı Antalya 0,10 13.09.2002
Koca Sedir Ağacı Antalya 0,10 13.09.2002
Ağılı Ardıç Konya 0,05 16.09.2002
Altıkardeşler Karaman 0,10 16.09.2002
Dedeardıç Karaman 0,10 16.09.2002
Kandildere Ardıç Ağacı Adana 0,10 16.09.2002
Dede Menengici İzmir 0,10 06.05.2003
Gedelma Çınarı Antalya 0,01 06.05.2003
Karageyikli Türk Fındığı Eskişehir 0,10 06.05.2003
Kayı Ardıcı Eskişehir 0,10 06.05.2003
Kepez Saçlı Meşesi Eskişehir 0,10 06.05.2003
Keramet Dutu Eskişehir 0,10 06.05.2003
Kokulu Ardıç I Eskişehir 0,10 06.05.2003
Kokulu Ardıç II Eskişehir 0,10 06.05.2003
Kokulu Ardıç III Eskişehir 0,10 06.05.2003
Onat Çınarı Hatay 0,10 06.05.2003
Piribaba Meşesi Eskişehir 0,10 06.05.2003
Yüzen Adalar Bingöl 38,40 05.08.2003
Nemrut Kalderası Bitlis 4.804,69 31.10.2003
Türbeçamı Çankırı 0,10 16.07.2006
Doğanlı Çınarı Adıyaman 0,10 27.11.2006
Gümeli Zonguldak 398,62 11.03.2008
Bazalt Kayalıkları Sinop 10,25 03.01.2011
Kula Peribacaları Manisa 151,71 21.12.2012
Doğançay Şelalesi Sakarya 4,23 13.05.2013
Zeytintaşı Mağarası Antalya 45,89 27.06.2013
Gilindire Mağarası Mersin 106,59 06.08.2013
Kocain Mağarası Antalya 60,81 16.08.2013
Derebucak Çamlık Mağaraları Konya 747,71 29.11.2013
Tar Deresi Bulut Şelalesi Rize 310,0 02.11.2015
Karagöl Yaylası Sarıçamı Sakarya 0,13 16.12.2015
Sorkun Şelaleleri Sinop 49,90 07.08.2017
Güzelcehisar Bazalt Sütunları Bartın 14,29 14.08.2017
Narman Peribacaları Erzurum 281 24.05.2018
Harmankaya Şelaleleri Zonguldak 158 12.03.2019
Yenice Şelaleleri Giresun 13 21.04.2019

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tabiat Anıtları". milliparklar.gov.tr. 31 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2019.