Türkiye başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkiye başbakanları listesi, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yapmış kişileri içeren liste.

Türkiye'de başbakan[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan, parlamenter sistem ile yönetilen toplumlarda yürütmenin başı olan ve devletin atacağı adımlara karar veren kişidir. Kelime anlamı olarak hükûmetin ve bakanlar kurulunun başı, kabinenin başı, başvekili ifade eder. Türkiye Cumhuriyeti'nde de parlamenter sistem uygulanırken (1923-2018) yürütme yetkisi ve ülke adına karar alma başbakanın göreviydi. Bakanlar Kuruluna başkanlık ederdi. Hükûmeti ve icraatlarını yönetirdi. Türkiye'de her 4 yılda bir gerçekleşen genel seçimlerin sonucunda Başbakan, 4 yıl süre ile seçilirdi.

Muvakkat İcra Encümeni Reisi (1920)[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf İsim Seçim Göreve Başlama Görevden Ayrılma Parti
Müşir Gazi Mustafa Kemal Paşa, Balıkesir, 1923.png Mustafa Kemal Atatürk
(1881-1938)
25 Nisan 1920[1] 3 Mayıs 1920 -
(Ankara mebusu)

İcra Vekilleri Heyeti Reisi (1920-1923)[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf İsim Seçim Göreve Başlama Görevden Ayrılma Parti İcra Vekilleri Heyeti
1 Müşir Gazi Mustafa Kemal Paşa, Balıkesir, 1923.png Mustafa Kemal Atatürk
(1881-1938)
3 Mayıs 1920 24 Ocak 1921 -
(Ankara mebusu)
I. İcra Vekilleri Heyeti
2 Fevzi cakmak.png Fevzi Çakmak
(1876-1950)
24 Ocak 1921 19 Mayıs 1921 -
(Kozan mebusu)
II. İcra Vekilleri Heyeti
19 Mayıs 1921 9 Temmuz 1922 III. İcra Vekilleri Heyeti
3 Hüseyn Rauf Orbay.png Rauf Orbay
(1881-1964)
12 Temmuz 1922 4 Ağustos 1923 -
(Sivas mebusu)
IV. İcra Vekilleri Heyeti
4 Ali Fethi Okyar.jpg Fethi Okyar
(1880-1943)
14 Ağustos 1923 27 Ekim 1923 -
(İstanbul mebusu)
V. İcra Vekilleri Heyeti

Türkiye Cumhuriyeti başbakanları (1923-2018)[değiştir | kaynağı değiştir]

      CHP       DP       Askerî darbe       Bağımsız       AP       CGP       ANAP       DYP       RP       DSP       AKP

Türkiye Cumhuriyeti'nde birçok koalisyon hükûmeti dönemi görülmüştür, bu durumda listeye başbakanın partisi yazılmıştır.

Başbakanlar iki farklı şekilde numaralandırılabilir. İlk sütunda her yeni başbakana bir numara verilmiş, ikinci sütunda ise aynı kişinin tekrar başbakan olması hâlinde yeni numara verilmemiştir. İki numaralandırma şekli de resmî değildir. Resmen sadece hükûmetler numaralandırılır.

# Başbakan Fotoğraf Seçim Göreve Başlama Görevden Ayrılma Hükûmet Parti
1 İsmet İnönü
(1884-1973)
Ismet Inonu portrait.jpg 1923 30 Ekim 1923 6 Mart 1924 1. İnönü I Cumhuriyet Halk Partisi
6 Mart 1924 22 Kasım 1924 2. İnönü II
2 Fethi Okyar
(1880-1943)
Fethi Okyar.jpg 22 Kasım 1924 3 Mart 1925 3. Okyar Cumhuriyet Halk Partisi
(1) İsmet İnönü
(1884-1973)
Inonu Ismet.jpg 3 Mart 1925 1 Kasım 1927 4. İnönü III Cumhuriyet Halk Partisi
1 Kasım 1927 27 Eylül 1930 5. İnönü IV
1927 27 Eylül 1930 4 Mayıs 1931 6. İnönü V
1931 4 Mayıs 1931 1 Mart 1935 7. İnönü VI
1935 1 Mart 1935 1 Kasım 1937 8. İnönü VII
3 Celal Bayar
(1883-1986)
Mahmut Celâl Bayar.jpg 1 Kasım 1937 11 Kasım 1938 9. Bayar I Cumhuriyet Halk Partisi
11 Kasım 1938 25 Ocak 1939 10. Bayar II
4 Refik Saydam
(1881-1942)
Refik Saydam 1939.jpg 25 Ocak 1939 3 Nisan 1939 11. Saydam I Cumhuriyet Halk Partisi
1939 3 Nisan 1939 9 Temmuz 1942 12. Saydam II
Ahmet Fikri Tüzer (1878-1942)
Vekâleten
Ahmet Fikri Tuzer.jpg 8 Temmuz 1942 9 Temmuz 1942 Cumhuriyet Halk Partisi
5 Şükrü Saracoğlu
(1887-1953)
Sukru Saracoglu.jpg 9 Temmuz 1942 9 Mart 1943 13. Saracoğlu I Cumhuriyet Halk Partisi
1943 9 Mart 1943 7 Ağustos 1946 14. Saracoğlu II
6 Recep Peker
(1889-1950)
Mehmet Recep Bey Peker.jpg 1946 7 Ağustos 1946 9 Eylül 1947 15. Peker Cumhuriyet Halk Partisi
7 Hasan Saka
(1885-1960)
Hasan Hüsnü Saka.jpg 10 Eylül 1947 10 Haziran 1948 16. Saka I Cumhuriyet Halk Partisi
10 Haziran 1948 16 Ocak 1949 17. Saka II
8 Şemsettin Günaltay
(1883-1961)
Mehmet Şemsettin Bey Günaltay.jpg 16 Ocak 1949 22 Mayıs 1950 18. Günaltay Cumhuriyet Halk Partisi
9 Adnan Menderes
(1899-1961)
Adnan Menderes VI. Yasama Dönemi.jpg 1950 22 Mayıs 1950 9 Mart 1951 19. Menderes I Demokrat Parti
9 Mart 1951 17 Mayıs 1954 20. Menderes II
1954 17 Mayıs 1954 9 Aralık 1955 21. Menderes III
9 Aralık 1955 25 Kasım 1957 22. Menderes IV
1957 25 Kasım 1957 27 Mayıs 1960[2] 23. Menderes V
10 Cemal Gürsel
(1895-1966)
Gursel and Norstad.jpg 30 Mayıs 1960 5 Ocak 1961 24. Gürsel I Askerî darbe
5 Ocak 1961 7 Ekim 1961 25. Gürsel II
Emin Fahrettin Özdilek (1898-1989)
Vekâleten
Emin Fahrettin Ozdilek.jpg 30 Ekim 1961 20 Kasım 1961
(1) İsmet İnönü
(1884-1973)
İsmet İnönü 1964 (cropped).jpg 1961 20 Kasım 1961 25 Haziran 1962 26. İnönü VIII Cumhuriyet Halk Partisi
25 Haziran 1962 25 Aralık 1963 27. İnönü IX
25 Aralık 1963 20 Şubat 1965 28. İnönü X
11 Suat Hayri Ürgüplü
(1903-1981)
Suat Ürgüplü.jpg 20 Şubat 1965 27 Ekim 1965 29. Ürgüplü Bağımsız
12 Süleyman Demirel
(1924-2015)
Demirel 1962 cropped.jpg 1965 27 Ekim 1965 3 Kasım 1969 30. Demirel I Adalet Partisi
1969 3 Kasım 1969 6 Mart 1970 31. Demirel II
6 Mart 1970 26 Mart 1971 32. Demirel III
13 Nihat Erim
(1912-1980)
Nihat Erim.jpg 26 Mart 1971 11 Aralık 1971 33. Erim I Bağımsız
11 Aralık 1971 17 Nisan 1972 34. Erim II
14 Ferit Melen
(1906-1988)
Ferit Melen.jpg 17 Nisan 1972 15 Nisan 1973 35. Melen Cumhuriyetçi Güven Partisi
15 Naim Talu
(1919-1998)
Naim Talu.jpg 15 Nisan 1973 25 Ocak 1974 36. Talu Bağımsız
16 Bülent Ecevit
(1925-2006)
Bülent Ecevit Cropped.jpg 1973 25 Ocak 1974 17 Kasım 1974 37. Ecevit I Cumhuriyet Halk Partisi
17 Sadi Irmak
(1904-1990)
Sadi Irmak.jpg 17 Kasım 1974 31 Mart 1975 38. Irmak Bağımsız
(12) Süleyman Demirel
(1924-2015)
Demirel 1976 cropped.jpg 31 Mart 1975 21 Haziran 1977 39. Demirel IV Adalet Partisi
(16) Bülent Ecevit
(1925-2006)
Bülent Ecevit Cropped.jpg 1977 21 Haziran 1977 21 Temmuz 1977 40. Ecevit II Cumhuriyet Halk Partisi
(12) Süleyman Demirel
(1924-2015)
Demirel 1976 cropped.jpg 21 Temmuz 1977 5 Ocak 1978 41. Demirel V Adalet Partisi
(16) Bülent Ecevit
(1925-2006)
Bülent Ecevit Cropped.jpg 5 Ocak 1978 12 Kasım 1979 42. Ecevit III Cumhuriyet Halk Partisi
(12) Süleyman Demirel
(1924-2015)
Demirel 1976 cropped.jpg 12 Kasım 1979 12 Eylül 1980 43. Demirel VI Adalet Partisi
Turhan Feyzioğlu
(1922-1988)
Turhanfeyzioğlu.jpg 12 Eylül 1980 12 Eylül 1980 - Askerî darbe
18 Bülend Ulusu
(1923-2015)
Bülend Ulusu.jpg 21 Eylül 1980 13 Aralık 1983 44. Ulusu
19 Turgut Özal
(1927-1993)
Turgut Özal 1986.jpg 1983 13 Aralık 1983 21 Aralık 1987 45. Özal I Anavatan Partisi
1987 21 Aralık 1987 31 Ekim 1989[3] 46. Özal II
Ali Bozer (1925–2020)
Vekâleten
Blanco portrait.svg 31 Ekim 1989 9 Kasım 1989 Anavatan Partisi
20 Yıldırım Akbulut
(1935– )
Yildirim Akbulut (1988).jpg 9 Kasım 1989 23 Haziran 1991 47. Akbulut Anavatan Partisi
21 Mesut Yılmaz
(1947–2020)
23 Haziran 1991 20 Kasım 1991 48. Yılmaz I Anavatan Partisi
(12) Süleyman Demirel
(1924-2015)
Demirel.jpg 1991 20 Kasım 1991 16 Mayıs 1993 49. Demirel VII Doğru Yol Partisi
Erdal İnönü (1926-2007)
Vekâleten
Erdal İnönü (cropped).jpg 16 Mayıs 1993 25 Haziran 1993 Sosyaldemokrat Halkçı Parti
22 Tansu Çiller
(1946– )
(Tansu Çiller) Rueda de prensa de Felipe González y la primera ministra de Turquía. Pool Moncloa. 16 de noviembre de 1995 (cropped).jpeg 25 Haziran 1993 5 Ekim 1995 50. Çiller I Doğru Yol Partisi
5 Ekim 1995 30 Ekim 1995 51. Çiller II
30 Ekim 1995 6 Mart 1996 52. Çiller III
(21) Mesut Yılmaz
(1947–2020)
6 Mart 1996 28 Haziran 1996 53. Yılmaz II Anavatan Partisi
23 Necmettin Erbakan
(1926-2011)
Necmettin Erbakan.jpg 1995 28 Haziran 1996[4] 30 Haziran 1997 54. Erbakan Refah Partisi
(21) Mesut Yılmaz
(1947–2020)
30 Haziran 1997[5] 11 Ocak 1999 55. Yılmaz III Anavatan Partisi
(16) Bülent Ecevit
(1925-2006)
Bülent Ecevit 2000.jpg 11 Ocak 1999[6] 28 Mayıs 1999 56. Ecevit IV Demokratik Sol Parti
1999 28 Mayıs 1999 [7] 18 Kasım 2002 57. Ecevit V
24 Abdullah Gül
(1950– )
Abdullah Gül 2011-06-07.jpg 2002 18 Kasım 2002 14 Mart 2003 58. Gül Adalet ve Kalkınma Partisi
25 Recep Tayyip Erdoğan
(1954– )
President Erdogan (cropped).jpg 14 Mart 2003 29 Ağustos 2007 59. Erdoğan I Adalet ve Kalkınma Partisi
2007 29 Ağustos 2007 6 Temmuz 2011 60. Erdoğan II
2011 6 Temmuz 2011 28 Ağustos 2014 61. Erdoğan III
26 Ahmet Davutoğlu
(1959– )
Secretary Kerry Meets With Turkish Foreign Minister Davutoglu (2) (cropped).jpg 28 Ağustos 2014 25 Ağustos 2015 62. Davutoğlu I Adalet ve Kalkınma Partisi
06/2015 25 Ağustos 2015 24 Kasım 2015 63. Davutoğlu II
11/2015 24 Kasım 2015 24 Mayıs 2016 64. Davutoğlu III
27 Binali Yıldırım
(1955– )
Binali Yıldırım.jpg 24 Mayıs 2016 9 Temmuz 2018 65. Yıldırım Adalet ve Kalkınma Partisi

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Zaman çizelgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Binali YıldırımAhmet DavutoğluRecep Tayyip ErdoğanAbdullah GülBülent EcevitMesut YılmazNecmettin ErbakanMesut YılmazTansu ÇillerSüleyman DemirelMesut YılmazYıldırım AkbulutTurgut ÖzalBülend UlusuSüleyman DemirelBülent EcevitSüleyman DemirelBülent EcevitSüleyman DemirelSadi IrmakBülent EcevitNaim TaluFerit MelenNihat ErimSüleyman DemirelSuat Hayri Ürgüplüİsmet İnönüCemal GürselAdnan MenderesŞemsettin GünaltayHasan SakaRecep PekerŞükrü SaracoğluRefik SaydamCelal Bayarİsmet İnönüAli Fethi Okyarİsmet İnönüFethi OkyarRauf OrbayFevzi ÇakmakMustafa Kemal Atatürk

Uzun süre görev yapan başbakanlar (5 yıl ve üzeri)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan İnönü (1964)
ABD Başkanı Barack Obama, Oval Ofis'te Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüyor, 7 Aralık 2009.
# Başbakan Hükûmet Göreve Başlama Görevden Ayrılma Görev Süresi Toplam Görev Süresi
1 İsmet İnönü 1. İnönü I 30 Ekim 1923 6 Mart 1924 4 ay 6 gün 16 yıl 11 ay 24 gün (1), (2), (3)
2. İnönü II 6 Mart 1924 22 Kasım 1924 8 ay 16 gün
4. İnönü III 3 Mart 1925 1 Kasım 1927 2 yıl 7 ay 28 gün
5. İnönü IV 1 Kasım 1927 27 Eylül 1930 2 yıl 10 ay 26 gün
6. İnönü V 27 Eylül 1930 4 Mayıs 1931 7 ay 7 gün
7. İnönü VI 4 Mayıs 1931 1 Mart 1935 3 yıl 9 ay 27 gün
8. İnönü VII 1 Mart 1935 1 Kasım 1937 2 yıl 8 ay
26. İnönü VIII 20 Kasım 1961 25 Haziran 1962 7 ay 5 gün
27. İnönü IX 25 Haziran 1962 25 Aralık 1963 1 yıl 6 ay
28. İnönü X 25 Aralık 1963 20 Şubat 1965 1 yıl 1 ay 25 gün
2 Recep Tayyip Erdoğan 59. Erdoğan I 14 Mart 2003 29 Ağustos 2007 4 yıl 5 ay 15 gün (4) 11 yıl 5 ay 14 gün (5), (6)
60. Erdoğan II 29 Ağustos 2007 6 Temmuz 2011 3 yıl 10 ay 7 gün
61. Erdoğan III 6 Temmuz 2011 28 Ağustos 2014 3 yıl 1 ay 22 gün
3 Süleyman Demirel 30. Demirel I 27 Ekim 1965 3 Kasım 1969 4 yıl 6 gün 10 yıl 4 ay 29 gün (7)
31. Demirel II 3 Kasım 1969 6 Mart 1970 4 ay 3 gün
32. Demirel III 6 Mart 1970 26 Mart 1971 1 yıl 20 gün
39. Demirel IV 31 Mart 1975 21 Haziran 1977 2 yıl 2 ay 20 gün
41. Demirel V 21 Temmuz 1977 5 Ocak 1978 5 ay 14 gün
43. Demirel VI 12 Kasım 1979 12 Eylül 1980 10 ay
49. Demirel VII 20 Kasım 1991 16 Mayıs 1993 1 yıl 5 ay 26 gün
4 Adnan Menderes 19. Menderes I 22 Mayıs 1950 9 Mart 1951 9 ay 17 gün 10 yıl 5 gün
20. Menderes II 9 Mart 1951 17 Mayıs 1954 3 yıl 2 ay 8 gün
21. Menderes III 17 Mayıs 1954 9 Aralık 1955 1 yıl 6 ay 22 gün
22. Menderes IV 9 Aralık 1955 25 Kasım 1957 1 yıl 11 ay 16 gün
23. Menderes V 25 Kasım 1957 27 Mayıs 1960 2 yıl 6 ay 2 gün
5 Bülent Ecevit 37. Ecevit I 25 Ocak 1974 17 Kasım 1974 9 ay 23 gün 6 yıl 7 ay 7 gün
40. Ecevit II 21 Haziran 1977 21 Temmuz 1977 1 ay
42. Ecevit III 5 Ocak 1978 12 Kasım 1979 1 yıl 10 ay 7 gün
56. Ecevit IV 11 Ocak 1999 28 Mayıs 1999 4 ay 17 gün
57. Ecevit V 28 Mayıs 1999 18 Kasım 2002 3 yıl 5 ay 20 gün
6 Turgut Özal 45. Özal I 13 Aralık 1983 21 Aralık 1987 4 yıl 8 gün 5 yıl 10 ay 18 gün
46. Özal II 21 Aralık 1987 31 Ekim 1989 1 yıl 10 ay 10 gün
(1)
Kesintisiz en uzun süre Başbakanlık görevi rekoru (12 yıl 7 ay 28 gün) İsmet İnönü'ye aittir.
(2)
Türk siyaset tarihinde (tek partili dönem de dahil) en uzun süre Başbakanlık görevi rekoru (16 yıl 11 ay 24 gün) İsmet İnönü'ye aittir.
(3)
En fazla Hükûmet kurma rekoru (10) İsmet İnönü'ye aittir.
(4)
Türk siyaset tarihinde (tek partili dönem de dahil) bir dönemde en uzun süre Başbakanlık görevi rekoru (4 yıl 5 ay 15 gün) Recep Tayyip Erdoğan'a aittir.
(5)
Çok partili dönemde kesintisiz en uzun süre Başbakanlık görevi rekoru (11 yıl 5 ay 14 gün) Recep Tayyip Erdoğan'a aittir.
(6)
Çok partili dönemde en uzun süre Başbakanlık görevi rekoru ise (11 yıl 5 ay 14 gün) Recep Tayyip Erdoğan'a aittir.
(7)
Çok partili dönemde en fazla hükûmet kurma rekoru (7) Süleyman Demirel'e aittir.
(8)
Çok partili dönemde en uzun koalisyon hükûmeti başbakanlığı yapan (3 yıl 5 ay 20 gün) Bülent Ecevit'e aittir.
(9)
Çok partili dönemde en fazla koalisyon hükûmeti kurma rekoru 4 hükûmetle Bülent Ecevit'e aittir.

Eğitimlerine göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Mezun olduğu en üst seviye eğitim kurumuna göre Türkiye başbakanlarının listesi aşağıdaki gibidir:

Öğrenim Başbakanlar
Doktora Boğaziçi Üniversitesi Ahmet Davutoğlu
İstanbul Üniversitesi Abdullah Gül
Paris Üniversitesi Nihat Erim
RWTH Aachen Necmettin Erbakan
New Connecticut Üniversitesi Tansu Çiller
Yüksek Lisans Harp Akademisi Mustafa Kemal Atatürk
Fevzi Çakmak
Rauf Orbay
İsmet İnönü
Recep Peker
Cemal Gürsel
İstanbul Teknik Üniversitesi Binali Yıldırım
Köln Üniversitesi Mesut Yılmaz
Paris Siyasal Bilgiler Okulu Hasan Saka
New Hampshire Üniversitesi Tansu Çiller
Lisans[Not 1] Ankara Üniversitesi Adnan Menderes
Ferit Melen
Mesut Yılmaz
Berlin Üniversitesi Sadi Irmak
Boğaziçi Üniversitesi Tansu Çiller
Ahmet Davutoğlu
Deniz Harp Okulu Rauf Orbay
Bülent Ulusu
Gülhane Askeri Tıp Akademisi Refik Saydam
İstanbul Üniversitesi Suat Hayri Ürgüplü
Nihat Erim
Naim Talu
Yıldırım Akbulut
Abdullah Gül
İstanbul Teknik Üniversitesi İsmet İnönü
Süleyman Demirel
Turgut Özal
Necmettin Erbakan
Binali Yıldırım
Kara Harp Okulu Mustafa Kemal Atatürk
Fevzi Çakmak
Fethi Okyar
Recep Peker
Lozan Üniversitesi Şemsettin Günaltay
Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan
Mektebi Mülkiye Şükrü Saracoğlu
Hasan Saka
Lise Robert Koleji Bülent Ecevit
Ortaokul Celal Bayar
  1. ^ Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi 1936 yılına kadar Mülkiye Mektebi adıyla İstanbul'da faaliyet göstermiştir. Bu yüzden Ankara Üniversitesi ve Mülkiye Mektebi bazı isimler için ayrı olarak ele alınmıştır.

Yaşayan eski başbakanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

2021 itibarıyla yaşayan altı eski başbakan bulunmaktadır:

Fotoğraf Başbakan Görev süresi Doğum tarihi
20.
Yildirim Akbulut (1988).jpg Yıldırım Akbulut 1989-1991 15 Kasım 1935 (1935-11-15) (85 yaşında)
22.
(Tansu Çiller) Rueda de prensa de Felipe González y la primera ministra de Turquía. Pool Moncloa. 16 de noviembre de 1995 (cropped).jpeg Tansu Çiller 1993-1996 24 Mayıs 1946 (1946-05-24) (74 yaşında)
24.
Abdullah Gül 2011-06-07.jpg Abdullah Gül 2002-2003 29 Ekim 1950 (1950-10-29) (70 yaşında)
25.
President Trump and the First Lady Visit with the President of Turkey and Mrs. Emine Erdogan (49061622292) (cropped).jpg Recep Tayyip Erdoğan 2003-2014 26 Şubat 1954 (1954-02-26) (67 yaşında)
26.
Secretary Kerry Meets With Turkish Foreign Minister Davutoglu (2) (cropped).jpg Ahmet Davutoğlu 2014-2016 26 Şubat 1959 (1959-02-26) (62 yaşında)
27.
Binali Yıldırım.jpg Binali Yıldırım 2016-2018 20 Aralık 1955 (1955-12-20) (65 yaşında)

Mesut Yılmaz (1947-2020), 30 Ekim 2020'de 72 yaşında hayatını kaybederek ölen son eski başbakan olmuştur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dr. Neziroğlu, İrfan; Dr. Yılmaz, Tuncer (Ekim 2013). Erdem Efe, Gülşah (Ed.). "Muvakkat İcra Encümeni Heyeti (Mustafa Kemal Paşa Hükümeti) 25 Nisan 1920-03 Mayıs 1920". Hükümetler, Programları ve Genel Kurul Görüşmeleri. Cilt 1 (24 Nisan 1920 - 22 Mayıs 1950). Birinci Bölüm “İcra Vekilleri Heyeti Dönemi” Hükümetleri: Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Yayınları. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2015.