Türkiye'deki eski siyasi partiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu maddede, Türkiye'deki eski siyasi partiler listelenmektedir.

Yasal gerekçelerle kapatılan partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de bugüne kadar bir siyasi partinin kendi kararı ile uyguladığı fesih veya başka bir siyasi parti ile birleşme kararları dışında kalan, askerî ve sivil mahkemeler ile dönemine göre Bakanlar Kurulu kararları gibi yasal gerekçelerle kapatılan siyasi partiler burada listelenmektedir.[1][2][3]

Kapatılan parti Kuruluş tarihi Kapatılma tarihi Kapanma kararı
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası 17 Kasım 1924 3 Haziran 1925 Bakanlar Kurulu
Ahali Cumhuriyet Fırkası 29 Eylül 1930 21 Ocak 1931 Bakanlar Kurulu
Çiftçi ve Köylü Partisi 24 Nisan 1946 2 Haziran 1946 Mudanya Sulh Ceza Hakimliği
İslam Koruma Partisi 19 Temmuz 1946 12 Eylül 1946 Askerî Mahkeme
Türkiye Sosyalist Partisi[a 1] 14 Mayıs 1946

20 Temmuz 1950

16 Aralık 1946

17 Haziran 1952

Askerî Mahkeme
Türkiye Sosyalist İşçi Partisi[a 2] 24 Mayıs 1946 14 Aralık 1946 Askerî Mahkeme
Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi 20 Haziran 1946 16 Aralık 1946 Askerî Mahkeme
Demokrat İşçi Partisi 26 Eylül 1950 1950 Askerî Mahkeme
Güden Partisi 14 Temmuz 1951 1951 Askerî Mahkeme
İslam Demokrat Partisi 1 Ekim 1951 20 Ekim 1952 Eminönü 2. Sulh Ceza Mahkemesi
Millet Partisi 20 Temmuz 1948 27 Ocak 1954 Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi
Ufak Parti 23 Mayıs 1957 1957 Askerî Mahkeme
Vatan Partisi 22 Ekim 1954 30 Ocak 1957 İstanbul Sulh Ceza Hakimliği
Demokrat Parti 7 Ocak 1946 29 Eylül 1960 Askerî Mahkeme
Müsavat Partisi 13 Şubat 1961 1961 Askerî Mahkeme
Türkiye İşçi Çiftçi Partisi 30 Mart 1961 22 Eylül 1966 Anayasa Mahkemesi
İşçi-Çiftçi Partisi 30 Mart 1961 15 Ekim 1968 Anayasa Mahkemesi
Millî Nizam Partisi 26 Ocak 1970 20 Mayıs 1971 Anayasa Mahkemesi
Türkiye İleri Ülkü Partisi 6 Mayıs 1969 24 Haziran 1971 Anayasa Mahkemesi
Türkiye İşçi Partisi 13 Şubat 1961 20 Temmuz 1971 Anayasa Mahkemesi
Büyük Anadolu Partisi 14 Mart 1986 19 Aralık 1971 Anayasa Mahkemesi
Türkiye Emekçi Partisi 12 Şubat 1975 8 Mayıs 1980 Anayasa Mahkemesi
Adalet Partisi 11 Şubat 1961 16 Ekim 1981 Askerî Mahkeme
Cumhuriyet Halk Partisi 9 Eylül 1923 16 Ekim 1981 Askerî Mahkeme
Cumhuriyetçi Güven Partisi 12 Mayıs 1967 16 Ekim 1981 Askerî Mahkeme
Demokratik Parti 18 Aralık 1970 16 Ekim 1981 Askerî Mahkeme
Hür Demokratlar Partisi 27 Haziran 1980 16 Ekim 1981 Askerî Mahkeme
Hürriyetçi Millet Partisi 20 Aralık 1979 16 Ekim 1981 Askerî Mahkeme
Millet Partisi 14 Haziran 1962 16 Ekim 1981 Askerî Mahkeme
Millî Selamet Partisi 11 Ekim 1972 16 Ekim 1981 Askerî Mahkeme
Milliyetçi Hareket Partisi 9 Şubat 1969 16 Ekim 1981 Askerî Mahkeme
Sosyalist Vatan Partisi 28 Ağustos 1979 16 Ekim 1981 Askerî Mahkeme
Türkiye Birlik Partisi 17 Ekim 1966 16 Ekim 1981 Askerî Mahkeme
Türkiye İşçi Partisi 30 Nisan 1975 16 Ekim 1981 Askerî Mahkeme
Türkiye İşçi Köylü Partisi 29 Ocak 1978 16 Ekim 1981 Askerî Mahkeme
Türkiye Sosyalist İşçi Partisi 16 Haziran 1974 16 Ekim 1981 Askerî Mahkeme
Türkiye Ulusal Kadınlar Partisi 17 Kasım 1972 16 Ekim 1981 Askerî Mahkeme
Vatan Partisi 21 Ocak 1975 16 Ekim 1981 Askerî Mahkeme
Büyük Türkiye Partisi 20 Mayıs 1983 26 Temmuz 1983 Millî Güvenlik Konseyi
Huzur Partisi 22 Temmuz 1983 25 Ekim 1983 Anayasa Mahkemesi
Türkiye Birleşik Komünist Partisi 4 Haziran 1990 16 Temmuz 1991 Anayasa Mahkemesi
Halk Partisi 20 Aralık 1989 24 Eylül 1991 Anayasa Mahkemesi
Sosyalist Parti 1 Şubat 1988 10 Temmuz 1992 Anayasa Mahkemesi
Halkın Emek Partisi 7 Haziran 1990 14 Temmuz 1993 Anayasa Mahkemesi
Özgürlük ve Demokrasi Partisi[a 3] 19 Ekim 1992 23 Kasım 1993 Anayasa Mahkemesi
Sosyalist Türkiye Partisi 6 Kasım 1992 30 Kasım 1993 Anayasa Mahkemesi
Yeşiller Partisi 6 Haziran 1988 10 Şubat 1994 Anayasa Mahkemesi
Sosyalist Birlik Partisi[a 4] 15 Ocak 1991 19 Temmuz 1995 Anayasa Mahkemesi
Demokrasi Partisi 21 Haziran 1991 16 Haziran 1994 Anayasa Mahkemesi
Demokrat Parti 29 Kasım 1992 13 Eylül 1994 Anayasa Mahkemesi
Demokrasi ve Değişim Partisi 3 Nisan 1995 19 Mart 1996 Anayasa Mahkemesi
Emek Partisi 25 Kasım 1996 14 Şubat 1997 Anayasa Mahkemesi
Diriliş Partisi 26 Mart 1990 18 Şubat 1997 Anayasa Mahkemesi
Refah Partisi 19 Temmuz 1983 16 Ocak 1998 Anayasa Mahkemesi
Demokratik Barış Hareketi 2 Ekim 1996 28 Aralık 1998 Anayasa Mahkemesi
Demokratik Kitle Partisi 3 Ocak 1997 26 Şubat 1999 Anayasa Mahkemesi
Fazilet Partisi 17 Aralık 1997 22 Haziran 2001 Anayasa Mahkemesi
Halkın Demokrasi Partisi 11 Mayıs 1994 13 Mart 2003 Anayasa Mahkemesi
Demokratik Toplum Partisi 9 Kasım 2005 11 Aralık 2009 Anayasa Mahkemesi

Dağılan partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı siyasi partiler, parti olma yeterliliğini sağlayamadığı için veya düzenli olarak kongre yapmadıkları için feshedilmişlerdir. Bazı partiler de kendi kararlarıyla kendilerini feshetmişlerdir.[2]

Kapatılan parti Kuruluş tarihi Kapanış tarihi
Serbest Cumhuriyet Fırkası 12 Ağustos 1930 17 Kasım 1930
Millî Kalkınma Partisi 18 Temmuz 1945 22 Mayıs 1958
Sosyal Adalet Partisi 28 Şubat 1946 1952
Liberal Demokrat Parti 11 Mart 1946 1946
Türk Sosyal Demokrat Partisi 26 Nisan 1946 1951
Türkiye Sosyalist İşçi Partisi[a 2] 24 Mayıs 1946 10 Ekim 1948
Türkiye İşçi ve Çiftçi Partisi 17 Haziran 1946 1961
Yalnız Vatan İçin Partisi 21 Haziran 1946 1952
Ergenekon Köylü ve İşçi Partisi 21 Haziran 1946 1946
Arıtma Koruma Partisi 26 Haziran 1946 12 Mart 1947
İdealist Partisi 10 Ocak 1947 1947
Türk Muhafazakar Partisi 8 Temmuz 1947 1952
Türkiye Yükselme Partisi 3 Temmuz 1948 12 Eylül 1953
Serbest Demokrat Partisi 9 Ağustos 1948 7 Haziran 1949
Müstakil Türk Sosyalist Partisi 19 Eylül 1948 1950
İlerleme ve Koruma Partisi 11 Temmuz 1950 1950
Çalışma Partisi 12 Eylül 1950 1950
Bağımsızlar Siyasi Derneği 5 Ağustos 1950 1951
Radikal Hürriyet Partisi 11 Eylül 1953 1956
Hürriyet Partisi 20 Aralık 1955 24 Kasım 1958
Birlik Partisi 15 Şubat 1957 1957
Hür Türkiye Adalet Partisi 24 Haziran 1957 1959
Halk Kurtuluş Partisi 1 Ağustos 1957 Bilinmiyor
Hürriyet Partisi 19 Temmuz 1960 1960
Sosyalist Partisi 19 Ocak 1961 1962
Mutedil Liberal Parti 6 Şubat 1961 1961
Cumhuriyetçi Mesleki Islahat Partisi 11 Şubat 1961 1961
Memleketçi Serbest Parti 11 Şubat 1961 1964
Yeni Türkiye Partisi 13 Şubat 1961 19 Mart 1973
Güven Partisi 13 Şubat 1961 1961
Cumhuriyetçi Parti 13 Şubat 1961 1961
Millete Hizmet Partisi 13 Şubat 1961 1966
Muhafazakar Parti 13 Şubat 1961 1961
Kemalist Gençlik Partisi 18 Şubat 1961 1966
Hür Sosyalist Parti 10 Haziran 1961 1964
Yeni Demokrat Parti 18 Aralık 1961 1961
946'lılar Milli Mücadele Partisi 16 Nisan 1962 1962
Radikal Parti 28 Mayıs 1962 1963
Selamet Partisi 14 Temmuz 1962 1964
Sosyal Demokrat Parti 21 Eylül 1964 1965
Yeni Köylü Partisi 22 Haziran 1964 1966
Demokrat Birlik Partisi 12 Kasım 1967 1968
Demokratlar Partisi 17 Aralık 1970 1971
Demokratik Parti 18 Aralık 1970 4 Mayıs 1980
Büyük Kuvvet Partisi 30 Mart 1973 Bilinmiyor
Türkiye Kardeşlik Partisi 24 Kasım 1973 17 Ocak 1974
Sosyalist Hareket Partisi 14 Eylül 1977 Bilinmiyor
Türkiye Sosyal Adalet Partisi 17 Ekim 1977 18 Kasım 1978
Yüce Görev Partisi 6 Haziran 1983 25 Ağustos 1983
Bizim Parti 8 Temmuz 1983 22 Ağustos 1983
Büyük Anadolu Partisi 14 Mart 1986 24 Kasım 1992
Büyük Vatan Partisi 21 Temmuz 1986 13 Ekim 1986
Medeniyet Hayvansever Ekonomi ve Tarım Partisi 14 Ekim 1988 17 Eylül 1990
Cumhuriyetçi Demokrat Gençlik Partisi 9 Haziran 1989 15 Ocak 1994
Yeni Doğuş Partisi 9 Ağustos 1989 15 Mart 1990
Büyük Anadolu Partisi 15 Ocak 1991 25 Nisan 1994
Sosyalist Birlik Partisi[a 4] 15 Ocak 1991 7 Haziran 1994
Özgürlük ve Demokrasi Partisi[a 3] 19 Ekim 1992 30 Nisan 1993
Sosyalist Devrim Partisi 27 Aralık 1992 25 Haziran 1995
Anayol Partisi 5 Mayıs 1994 5 Mayıs 2004
Devrimci İşçi Partisi 17 Kasım 1995 21 Şubat 1999
Büyük Türkiye Partisi 14 Haziran 1996 8 Ocak 1997
Türkiye Sultan Partisi 24 Temmuz 1996 13 Mart 2001
Türkiye Özürlüsü ile Mutludur Partisi 29 Temmuz 1996 17 Aralık 2003
Sosyalist İşçi Partisi 9 Eylül 1996 8 Ekim 2000
Demokratik Barış Hareketi 1 Ekim 1996 28 Aralık 1998
Barış Partisi 10 Aralık 1996 9 Mayıs 1999
Demokratik Halk Partisi 24 Ekim 1997 19 Kasım 2005
Değişen Türkiye Partisi 24 Şubat 1998 3 Mart 2002
Türkiyem Partisi 1 Mayıs 1998 26 Kasım 2000
Aydınlık Türkiye Partisi 27 Kasım 1998 28 Şubat 2010
Sosyalist Birlik Hareketi 5 Ağustos 1999 5 Kasım 2006
Varlığımız Partisi 11 Mayıs 2001 30 Mayıs 2004
Radikal Değişim Projesi 16 Mayıs 2001 20 Aralık 2002
Ulusal Muhtariyet Partisi 13 Ağustos 2001 4 Kasım 2006
Lider Türkiye Partisi 3 Eylül 2001 24 Eylül 2008
Sosyal Demokrat Parti 29 Kasım 2001 13 Ocak 2010
Çözüm Partisi 25 Aralık 2001 14 Aralık 2003
Toplumcu Demokratik Parti 28 Ocak 2002 9 Aralık 2003
Avrasya Partisi 9 Mayıs 2002 14 Aralık 2002
Milli Egemenlik Partisi 26 Aralık 2006 19 Haziran 2010
Yeni Türkiye Partisi 22 Temmuz 2002 24 Ekim 2004
Yeni Yüzler Partisi 7 Ağustos 2002 31 Ekim 2002
Son Çağrı Partisi 29 Ağustos 2002 8 Ocak 2008
Özgür Toplum Partisi 6 Haziran 2003 26 Mayıs 2007
Milli Demokrat Halkın Partisi 5 Nisan 2004 9 Mart 2014
Bizim Parti 2 Ağustos 2004 24 Haziran 2014
Çağdaş Türkiye Partisi 3 Mart 2006 22 Aralık 2012
Türkiye Müdafaa-i Hukuk Partisi 7 Ağustos 2006 21 Mart 2015
Güçlü Türkiye Partisi 9 Ekim 2006 21 Aralık 2013
Dayanışma Partisi 22 Ocak 2007 6 Haziran 2007
Vatanseverler Partisi 5 Mart 2007 30 Temmuz 2010
Yeni Demokrat Parti 14 Mayıs 2007 13 Haziran 2007
Sevgi ve Dayanışma Partisi 16 Mayıs 2007 11 Nisan 2010
Türkiye Özürlüler Partisi 4 Eylül 2007 28 Ocak 2009
Yeşiller Partisi 30 Haziran 2008 24 Kasım 2012
İlk Parti 15 Eylül 2008 26 Kasım 2010
İşçilerin Sosyalist Partisi 17 Kasım 2008 15 Haziran 2013
Türkiye Partisi 25 Mayıs 2009 14 Ağustos 2012
Adalet, Demokrasi ve Özgürlük Partisi 3 Temmuz 2009 29 Ocak 2012
Anavatan Partisi 3 Kasım 2009 6 Ağustos 2011
Demokratik Sol Halk Partisi 23 Kasım 2009 17 Ekim 2010
Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi 2 Mart 2010 23 Nisan 2022
Güven Parti 8 Mart 2012 23 Nisan 2014
Engelsiz Türkiye Partisi 8 Mayıs 2012 3 Nisan 2015
Gezi Partisi 1 Ekim 2013 15 Ekim 2017
Türkiye Toplumcu Kardeşlik Partisi 7 Temmuz 2014 15 Kasım 2014
Milliyetçi İrade Yükseliş Partisi 22 Eylül 2014 21 Şubat 2015
Anadolu Partisi 14 Kasım 2014 12 Aralık 2015
Elektronik Demokrasi Partisi 26 Kasım 2014 31 Ağustos 2016

İsim değiştirerek kapanan partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı siyasi partiler, isim değiştirme kararı alarak eski isimlerini terk etmişlerdir.[2]

Partinin eski ismi Partinin yeni ismi İsim değişme tarihi
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Milliyetçi Hareket Partisi 9 Şubat 1969
Muhafazakâr Parti Milliyetçi Çalışma Partisi 30 Kasım 1985
Islahatçı Demokrasi Partisi Millet Partisi 23 Kasım 1992
Milliyetçi Çalışma Partisi Milliyetçi Hareket Partisi 24 Ocak 1993
Liberal Parti Liberal Demokrat Parti 18 Eylül 1995
Birleşik Sosyalist Parti Özgürlük ve Dayanışma Partisi 22 Ocak 1996
Yeniden Doğuş Partisi Genç Parti 23 Ağustos 2002
Ulusal Birlik Partisi Alternatif Parti 25 Aralık 2004
Demokrat Türkiye Partisi Hürriyet ve Değişim Partisi 15 Mayıs 2005
Emeğin Partisi Emek Partisi 27 Kasım 2005
Cumhuriyetçi Demokrat Türkiye Partisi Ayyıldız Partisi 29 Nisan 2006
Cumhuriyetçi Demokrasi Partisi Milli Egemenlik Partisi 26 Aralık 2006
Büyük Anavatan Partisi Yeni Dünya Partisi 19 Eylül 2011
Milliyetçi ve Muhafazakâr Parti Muhafazakar Yükseliş Partisi 24 Ocak 2013
Barış ve Demokrasi Partisi Demokratik Bölgeler Partisi 11 Temmuz 2014
İşçi Partisi Vatan Partisi 4 Mart 2015
Özgürlük ve Dayanışma Partisi Sol Parti 22 Aralık 2019

Başka partiye katılarak kapanan partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı siyasi partiler, başka bir partiye katılarak partilerini feshetme kararı almışlardır.[2]

Katılan parti Katıldığı parti Katılma tarihi
Toprak Emlak ve Serbest Teşebbüs Partisi Liberal Köylü Partisi 1950
Müstakiler Birliği Liberal Köylü Partisi 1950
Liberal Köylü Partisi Türkiye Köylü Partisi 1952
Hürriyet Partisi Cumhuriyet Halk Partisi 24 Kasım 1958
Fazilet Partisi Anavatan Partisi 23 Ocak 1984
Yeni Doğuş Partisi Anavatan Partisi 12 Mart 1984
Milliyetçi Demokrasi Partisi Hür Demokrat Parti 4 Mayıs 1986
Hür Demokrat Parti Anavatan Partisi 30 Kasım 1986
Vatandaş Partisi Doğru Yol Partisi 3 Aralık 1986
Halk Partisi Demokratik Sol Parti 29 Aralık 1986
Demokratik Mücadele Partisi Doğru Yol Partisi 7 Aralık 1990
Demokrat Merkez Partisi Doğru Yol Partisi 14 Eylül 1991
Yeşil Türkiye Partisi Anavatan Partisi 27 Temmuz 1991
Demokratik Hareket Partisi Milliyetçi Çalışma Partisi 29 Aralık 1991
Özgürlük ve Eşitlik Partisi Halkın Emek Partisi 4 Temmuz 1992
Bütünleşme Partisi Cumhuriyet Halk Partisi 25 Eylül 1992
Birlik ve Barış Partisi Islahatçı Demokrasi Partisi 22 Kasım 1992
Demokratik Katılım Partisi Sosyaldemokrat Halkçı Parti 15 Mart 1993
Yeni Ufuk Partisi Doğru Yol Partisi 16 Eylül 1993
Türkiye İçin Birlik Partisi Anavatan Partisi 11 Ocak 1994
Büyük Değişim Partisi Demokrat Parti 6 Şubat 1994
Solda Katılım Partisi Demokratik Sol Parti 29 Eylül 1994
Birliğe Çağrı Partisi Milliyetçi Hareket Partisi 4 Ekim 1994
Genç Demokrat Parti Milliyetçi Hareket Partisi 5 Ekim 1994
Milli İrade Partisi Doğru Yol Partisi 10 Ekim 1994
Anavatan İçin Bütünleşme Partisi Anavatan Partisi 4 Kasım 1994
Söz Milletindir Partisi Doğru Yol Partisi 16 Kasım 1994
Solda Birlik ve Bütünleşme Partisi Demokratik Sol Parti 30 Kasım 1994
Yükselen Ülkü Partisi Milliyetçi Hareket Partisi 6 Ocak 1995
Öz Adalet Partisi Doğru Yol Partisi 6 Ocak 1995
İkinci Değişim Partisi Yeni Parti 6 Ocak 1995
Demokratik Sosyalist Parti Sosyaldemokrat Halkçı Parti 17 Şubat 1995
Sosyaldemokrat Halkçı Parti Cumhuriyet Halk Partisi 18 Şubat 1995
Yeni Demokrasi Hareketi Barış Partisi 1 Kasım 1997
Yeni Parti Demokrat Parti 21 Kasım 1997
Komünist Parti Sosyalist İşçi Parti 9 Kasım 2001
Demokrasi ve Barış Partisi Hak ve Özgürlükler Partisi 2 Mart 2002
Yeni Türkiye Partisi Cumhuriyet Halk Partisi 24 Ekim 2004
Demokrat Parti Anavatan Partisi 8 Mayıs 2005
Demokrat Türkiye Partisi Hürriyet ve Değişim Partisi 15 Mayıs 2005
Hürriyet ve Değişim Partisi Halkın Yükselişi Partisi 28 Aralık 2007
Anavatan Partisi Demokrat Parti 31 Ekim 2009
Sosyaldemokrat Halk Partisi Eşitlik ve Demokrasi Partisi 13 Mart 2010
Aydınlık Türkiye Partisi Milliyetçi Hareket Partisi 11 Nisan 2010
Yeni Parti Hak ve Eşitlik Partisi 20 Mayıs 2012
Halkın Sesi Partisi Adalet ve Kalkınma Partisi 19 Eylül 2012
Barış ve Demokrasi Partisi Halkların Demokratik Partisi 28 Nisan 2014
Ana Parti Hak ve Adalet Partisi 26 Şubat 2015
Komünist Parti Türkiye Komünist Partisi 22 Ocak 2017
Halkın Yükselişi Partisi Müdafaa-i Hukuk Hareketi Partisi 26 Şubat 2018
Katılımcı Demokrasi Partisi Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi 27 Mayıs 2019

Birleşerek kapanan partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı partiler, birleşme kararı alarak yeni partiler kurmuşlardır.[2]

Birleşen partiler Yeni parti Birleşme tarihi
Türkiye Köylü Partisi Cumhuriyetçi Millet Partisi Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi 16 Ekim 1958
Cumhuriyetçi Parti Millî Güven Partisi Cumhuriyetçi Güven Partisi 13 Mart 1973
Sosyal Demokrasi Partisi Halkçı Parti Sosyaldemokrat Halkçı Parti 3 Kasım 1985
Eşitlik ve Demokrasi Partisi Yeşiller Partisi Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 25 Kasım 2012
Türkiye'nin Sesi Partisi Türkiye Altın Çağ Partisi Türkiye'nin Sesi Altınçağ Partisi[4] 25 Nisan 2022

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 1946'da kapatıldıktan sonra 1950 yılında tekrar açılmış, 1952'de tekrar kapatılmıştır.
  2. ^ a b 14 Aralık 1946'da Anayasa Mahkemesi kararıyla, 10 Ekim 1948'de Kongre kararıyla kapatılmıştır.
  3. ^ a b 30 Nisan 1993'te Kongre kararıyla, 23 Kasım 1993'te Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmıştır.
  4. ^ a b 7 Haziran 1994'te Kongre kararıyla, 19 Temmuz 1995'te Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Siyasi Partiler". TBMM Kütüphane ve Arşiv İşleri Başkanlığı. 1 Nisan 2015. 1 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2020. 
  2. ^ a b c d e "Cumhuriyet Döneminde Kurulan ve Kapanan Siyasi Partiler" (PDF). tesav.org.tr. 7 Nisan 2016. 27 Ocak 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2022. 
  3. ^ Atatürk Döneminde Parlamento Faaliyetleri. Ankara: Cengiz Şavkılı. 2011. 22 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2022. 
  4. ^ "Türkiye'nin Sesi Partisi'nin yeni logosu belli oldu". gazeteduvar.com.tr. 24 Nisan 2022. 24 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2022.