İçeriğe atla

Sosyalist Emekçiler Partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sosyalist Emekçiler Partisi
KısaltmaSEP
Genel başkanGüneş Gümüş
Slogan(lar)
  • Sosyalizm kazanacak!
  • Yeni bir dünyayı sosyalist emekçiler kuracak!
Kuruluş tarihi21 Nisan 2016 (8 yıl önce) (2016-04-21)[1]
ÖnceliSürekli Devrim Hareketi
MerkezÇankaya, Ankara
Gazete(ler)Sosyalist
Üyelik (2024)artış 38[2]
İdeoloji
Siyasi pozisyonAşırı sol
Uluslararası üyelikSosyalist Orta Doğu
Resmî renklerKırmızı ve sarı
İnternet sitesi

Sosyalist Emekçiler Partisi, 21 Nisan 2016 tarihinde Güneş Gümüş liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Partinin genel merkezi Çankaya, Ankara'da bulunmaktadır. Genel başkanı Ankara Üniversitesi'nden ihraç barış akademisyeni sosyolog Güneş Gümüş'tür.

SEP liderliği başından itibaren Türkiye'de sosyalist hareketin ideolojik bir yenilgi yaşadığını ve giderek marksist sınıf tezlerinden uzaklaştığını söyleyerek enternasyonalist, sınıfçı yeni bir alternatif yaratılması gerektiğini vurgulamıştır. 12 Eylül Darbesi sonrası ve SSCB'nin yıkılmasının ardından sosyalist solda görülen postmodern kimlikçi, eurokomünist eğilimlere karşı sınıf mücadelesini ve işçi sınıfın devrimci rolünü savunur, "devrimci Marksist geleneğin Türkiye'de inşası" için mücadele eder.

SEP; Sürekli Devrim Hareketi (SDH) kadroları tarafından 2016 yılında girişim kurultayı ile ilan edilmiş, Ekim Devrimi'nin 100. yılı olan 2017'de partileşme sürecini tamamlamıştır. Daha sonra SDH'yi kuracak kadrolar önce ODTÜ'de SEP'in gençlik örgütü Marksist Fikir Toplulukları'nı (MFT) kurmuştur. 2004 yılında ODTÜ MFT kurulmuş; Ankara, İstanbul ve Adana'dan örgütlenen kadrolarla 2009 yılında SDH ilan edilmiştir.

İşçilerin Güçbirliği Derneği ile İstanbul'da Sultangazi, Ankara'da Sincan gibi muhafazakar semtlerde işçi çalışmaları yürütmektedir. Bunun dışında İkitelli, Güngören, Rami, Bayrampaşa, Çağlayan işçi havzaları SEP'in çalışma yürüttüğü diğer bölgelerdir. Ankara'da Sincan dışında Ostim, İvedik, Balgat, Saray ve Siteler işçi bölgeleri çalışma yapılan diğer alanlardır. Şanlıurfa'da organize sanayi bölgesi ve kent merkezinde de emekçilerin örgütlenmesi için çalışmalar başlatılmıştır.

SEP'in emekçi kadın vurgusunu öne çıkaran Eşitlik adlı bir kadın örgütü ve Devrimci Sosyalist Liseliler (DSL) adlı bir liseli örgütü vardır.

Güneş Gümüş - 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemi

SEP tüm dünyada toplumsal eşitliğin sağlandığı, emekçilerin iktidara gelmesiyle kapitalist sistemin tarihe gömüldüğü sosyalizm için mücadele eder. Bu temelde 1917 Ekim Devrimi'nin; Marx, Engels, Lenin ve Troçki'nin yolundan gider. Türkiye’de devrimci Marksizmin kurucusu, kendi ifadeleriyle “cihan komünizmi yolunda işçi ve köylü şuraları hükûmeti"ni kurmak için Anadolu’ya gelen Mustafa Suphi’lerin de devamcısıdır.[3]

Türkiye'de ve Orta Doğu'da etnik-dinsel ayrışmalara, milliyetçiliğe, emperyalist ve kapitalist sisteme ancak emekçilerin ve ezilenlerin sınıf mücadelesi ile karşılık verilebileceğini savunur. Sosyalist bir Orta Doğu yaratmak, emekçilerin ve ezilenlerin kapitalist özel mülkiyeti ortadan kaldıracak örgütlülüğünü sağlamak için Leninist devrimci öncü bir partinin inşa edilmesini amaçlar.

1 Mayıs 2022- Ankara SEP korteji

Bu bağlamda SEP'in örgütsel işleyişinin şekillenmesinde temel aldığı ilke demokratik merkeziyetçiliktir. Parti üyeleri arasında demokrasi ve özgür tartışma olmadan partinin, işçi sınıfının ihtiyaçlarını gerçekten karşılayan, somut duruma uyan politikalar üretmesinin yolu yoktur. Bunun için de karar anına kadar tartışma ve eleştiri özgürlüğü sağlanmalıdır. SEP'in merkezi ideolojik liderliğini yürüten bir merkez komite ve ideolojik liderlikte birlikte çalışan parti meclisi seçilmiş organları mevcuttur.

SEP, işçi sınıfının iktidar olabilmesinin ve sosyalist devrimin 21. yüzyıldaki tek devrimci programının sürekli devrim programı olduğu iddiasını taşır.

Uluslararası örgütlenme

[değiştir | kaynağı değiştir]
SEP İstanbul

Enternasyonalist mücadeleyi olmazsa olmaz gören SEP geleneğin başından itibaren yeni bir enternasyonal inşa etmek amacıyla teorik üretimler ve pratik örgütlenme faaliyetleri yürütmüştür. Parti 2019 Barselona Konferansı'nda kuruluş adımları atılan Uluslararası Sosyalist Birlik'in (ISL) kurucuları arasında yer almıştır. ISL'nin üç ana seksiyonundan biri olan Arjantin-MST'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'nda NATO'cu eğilimler göstermesi ve Ukrayna seksiyonu liderinin Ukrayna milliyetçisi açıklama ve eylemleri nedeniyle SEP, 2022 Eylül ayında ISL'den ayrılmıştır. SEP ISL'den ayrılmasının detaylı gerekçelerini "ISL Üyelerine Mektup: ISL'den Neden Ayrıldık?" makalesiyle yayınlamıştır.[4] Bu süreçte parti teorisyenleri dünyadaki emperyalist rekabet ve ABD-Çin gerilimine dair teorik açıklamalar üretmiştir.[5][6]

SEP, Sosyalist Orta Doğu, sitesi üzerinden enternasyonalist örgütlenme çalışmalarına devam etmektedir. Bunun sonucunda Kasım 2022'de Azeri devrimci Marksistlerle İnqilabın Sesi kurulmuştur.

SEP'in 6 aylık periyotlarla çıkan Marksist Bakış adında bir teorik yayını, iki haftalık ülke ve dünya gündemine devrimci müdahale aracı olarak çıkardığı Sosyalist Gazete'si vardır. Ayrıca partinin haber sitesi olarak Marksist perspektifle ülke ve dünyadaki tarihsel ve güncel olayların değerlendirildiği Sosyalist Gündem web sitesi mevcuttur.

Partinin temel ideolojik perspektifini yansıtan Sorularla SEP adında ve sosyalist hareketteki konumunu ortaya koyan, geçmişin kapsamlı bir değerlendirmesini yapan Türkiye Devrimci Geleneği adında broşürleri yayınlanmıştır.[7]

Marksist Fikir Topluluğu (MFT)

[değiştir | kaynağı değiştir]

SEP'in üniversitelerde gençlik örgütlenmesi Marksist Fikir Topluluğu ismiyle yapılmaktadır. SEP'in kurulmasına öncülük edecek kadroların da örgütlendiği ODTÜ MFT ile başlayan gençlik örgütlenmesi pek çok üniversiteye ve şehre (Ankara, İstanbul, İzmir, Urfa, Adana, Trabzon, Denizli, Aydın, Bayburt) yayılmıştır.[8] Teorik anlamda marksizmin devrimci fikirleriyle işsizlik, yoksulluk, emekçi çocuklarının eğitimde yaşadığı eşitsizlikler üzerinde duran kampanyalarla gençlik içerisinde örgütlenme çalışmaları yürütülmektedir.

MFT'nin Marksist Fikir isimli bir iiki aylık bir yayın organı ve marksistfikir.org web sitesi de mevcuttur.[9]

Spartaküs Kültür ve Sanat

[değiştir | kaynağı değiştir]

SEP'in kültür merkezleri konumundaki Spartaküs Kültür ve Sanat (SKS) Ankara, İzmir, Urfa'da aktif faaliyet göstermektedir.

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2016. 
  2. ^ "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı". 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2020. 
  3. ^ "100. Yıl Anısına - Bu Tarih Bizim: MUSTAFA SUPHİ TKP'si "SÜREKLİ DEVRİMCİ"DİR! (V. U. Arslan)". Sosyalist Gündem. 10 Eylül 2020. 28 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2022. 
  4. ^ "SEP Merkez Komitesi'nden ISL Üyelerine Mektup: ISL'den Neden Ayrıldık?". Sosyalist Emekçiler Partisi. 13 Kasım 2022. 15 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2023. 
  5. ^ "Ukrayna'dan Sonra Tayvan mı? Tek, Çift, Çok Kutupluluk… - V. U. Arslan". Sosyalist Gündem. 12 Ağustos 2022. 12 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2022. 
  6. ^ "Emperyalizm Nedir? Çin ve Rusya Emperyalist midir? - Güneş Gümüş". Sosyalist Gündem. 4 Mart 2022. 5 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2022. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2022. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2022. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2022.