Türkiye hükûmetleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkiye hükûmetleri listesi, Türkiye'de kurulan hükûmetlerin yer aldığı liste.[1][2]

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Muvakkat İcra Encümeni Reisi Seçim Görev tarihi Görev süresi Bölge Parti
1 Mustafa Kemal Atatürk 1920 25 Nisan 1920[3] - 3 Mayıs 1920 8 gün Ankara mebusu Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti
Fotoğraf İcra Vekilleri Heyeti Reisi Seçim Görev tarihi Görev süresi Bölge Parti
1 Mustafa Kemal Atatürk 3 Mayıs 1920 - 24 Ocak 1921 266 gün Ankara mebusu Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti
2 Fevzi Çakmak 24 Ocak 1921 - 19 Mayıs 1921 115 gün Kozan mebusu
3 19 Mayıs 1921 - 9 Temmuz 1922 1 yıl, 51 gün
4 Rauf Orbay 12 Temmuz 1922 - 4 Ağustos 1923 1 yıl, 23 gün Sivas mebusu
5 Fethi Okyar 1923 14 Ağustos 1923 - 27 Ekim 1923 74 gün İstanbul mebusu
Fotoğraf Başbakan Seçim Görev tarihi Görev süresi Güvenoyu Parti
1. İsmet İnönü 1 Kasım 1923 - 6 Mart 1924 126 gün 166 (Oy birliği)[4] Cumhuriyet Halk Partisi
2. 6 Mart 1924 - 22 Kasım 1924 261 gün 145 (Oy birliği)[5]
3. Fethi Okyar 22 Kasım 1924 - 3 Mart 1925 101 gün 188 (Oy birliği)[6]
4. İsmet İnönü 4 Mart 1925 - 1 Kasım 1927 2 yıl, 242 gün 153/179[7]
5. 1927 1 Kasım 1927 - 27 Eylül 1930 2 yıl, 330 gün 269/271[8]
6. 27 Eylül 1930 - 4 Mayıs 1931 219 gün 249/261[9]
7. 1931 4 Mayıs 1931 - 1 Mart 1935 3 yıl, 301 gün 287 (Oy birliği)[10]
8. 1935 1 Mart 1935 - 25 Ekim 1937 2 yıl, 238 gün 343 (Oy birliği)[11]
9. Celâl Bayar 25 Ekim 1937 - 11 Kasım 1938 1 yıl, 17 gün 364 (Oy birliği)[12]
10. 11 Kasım 1938 - 25 Ocak 1939 75 gün 342 (Oy birliği)[13]
11. Refik Saydam 25 Ocak 1939 - 3 Nisan 1939 68 gün 341 (Oy birliği)[14]
12. 1939 3 Nisan 1939 - 8 Temmuz 1942 3 yıl, 96 gün 389 (Oy birliği)[15]
13. Şükrü Saracoğlu 9 Temmuz 1942 - 9 Mart 1943 243 gün 381 (Oy birliği)[16]
14. 1943 9 Mart 1943 - 7 Ağustos 1946 3 yıl, 151 gün 425 (Oy birliği)[17]
15. Recep Peker 1946 7 Ağustos 1946 - 10 Eylül 1947 1 yıl, 34 gün 378/431[18]
16. Hasan Saka 10 Eylül 1947 - 8 Haziran 1948 272 gün 362/411[19]
17. 9 Haziran 1948 - 16 Ocak 1949 221 gün 308/348[20]
18. Şemsettin Günaltay 16 Ocak 1949 - 22 Mayıs 1950 1 yıl, 126 gün 349/391[21]
19. Adnan Menderes 1950 22 Mayıs 1950 - 9 Mart 1951 291 gün 282 (Oy birliği)[22] Demokrat Parti
20. 9 Mart 1951 - 17 Mayıs 1954 3 yıl, 69 gün 346/396[23]
21. 1954 17 Mayıs 1954 - 9 Aralık 1955 1 yıl, 206 gün 491/520[24]
22. 9 Aralık 1955 - 25 Kasım 1957 1 yıl, 351 gün 398/455[25]
23. 1957 25 Kasım 1957 - 27 Mayıs 1960 2 yıl, 184 gün 403/536[26]
24. Cemal Gürsel 27 Mayıs 1960 - 5 Ocak 1961 223 gün Güven oylaması yapılmadı. Partilerüstü-Askerî Hükûmet
25. 5 Ocak 1961 - 27 Ekim 1961 295 gün
26. İsmet İnönü 1961 20 Kasım 1961 - 25 Haziran 1962 217 gün 269/351[27] Cumhuriyet Halk Partisi
Adalet Partisi
Bağımsızlar
27. 25 Haziran 1962 - 25 Aralık 1963 1 yıl, 183 gün 259/397[28] Cumhuriyet Halk Partisi
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
Yeni Türkiye Partisi
Bağımsızlar
28. 25 Aralık 1963 - 20 Şubat 1965 1 yıl, 57 gün 225/401[29] Cumhuriyet Halk Partisi
Bağımsızlar
29. Suat Hayri Ürgüplü 20 Şubat 1965 - 27 Ekim 1965 249 gün 231/432[30] Bağımsızlar
Adalet Partisi
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
Yeni Türkiye Partisi
Millet Partisi
30. Süleyman Demirel 1965 27 Ekim 1965 - 3 Kasım 1969 4 yıl, 7 gün 252/434[31] Adalet Partisi
31. 1969 3 Kasım 1969 - 6 Mart 1970 123 gün 263/428[32]
32. 6 Mart 1970 - 26 Mart 1971 1 yıl, 20 gün 232/404[33]
33. Nihat Erim 26 Mart 1971 - 11 Aralık 1971 260 gün 321/370[34]
Bağımsızlar
Adalet Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
Milli Güven Partisi
34. 11 Aralık 1971 - 22 Mayıs 1972 163 gün 301/349[35] Bağımsızlar
Adalet Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
Milli Güven Partisi
35. Ferit Melen 22 Mayıs 1972 - 15 Nisan 1973 328 gün 262/290[36] Milli Güven Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
Adalet Partisi
Bağımsızlar
36. Naim Talu 15 Nisan 1973 - 26 Ocak 1974 286 gün 261/357[37] Bağımsızlar
Adalet Partisi
Cumhuriyetçi Güven Partisi
37. Bülent Ecevit 1973 26 Ocak 1974 - 17 Kasım 1974 295 gün 235/373[38] Cumhuriyet Halk Partisi
Millî Selamet Partisi
38. Sadi Irmak 17 Kasım 1974 - 31 Mart 1975 134 gün 17/378 (Güvensizlik oyu)[39] Geçici Hükûmet
39. Süleyman Demirel 31 Mart 1975 - 21 Haziran 1977 2 yıl, 82 gün 222/442[40] Adalet Partisi
Millî Selamet Partisi
Milliyetçi Hareket Partisi
Cumhuriyetçi Güven Partisi
Bağımsızlar
40. Bülent Ecevit 1977 21 Haziran 1977 - 21 Temmuz 1977 30 gün 217/448 (Güvensizlik oyu)[41] Cumhuriyet Halk Partisi
41. Süleyman Demirel 21 Temmuz 1977 - 5 Ocak 1978 168 gün 229/448[42] Adalet Partisi
Millî Selamet Partisi
Milliyetçi Hareket Partisi
42. Bülent Ecevit 5 Ocak 1978 - 12 Kasım 1979 1 yıl, 311 gün 229/447[43] Cumhuriyet Halk Partisi
Cumhuriyetçi Güven Partisi
(5 Ocak 1978 - 18 Eylül 1978)
Demokratik Parti
(5 Ocak 1978 - 20 Eylül 1979)
Bağımsızlar
43. Süleyman Demirel 12 Kasım 1979 - 12 Eylül 1980 305 gün 229/438[44] Adalet Partisi
44. Bülend Ulusu 21 Eylül 1980 - 13 Aralık 1983 3 yıl, 83 gün Güven oylaması yapılmadı. Partilerüstü-Askerî Hükûmet
45. Turgut Özal 1983 13 Aralık 1983 - 21 Aralık 1987 4 yıl, 8 gün 213/393[45] Anavatan Partisi
46. 1987 21 Aralık 1987 - 31 Ekim 1989 1 yıl, 314 gün 290/443[46]
47. Yıldırım Akbulut 9 Kasım 1989 - 23 Haziran 1991 1 yıl, 226 gün 278/373[47]
48. Mesut Yılmaz 23 Haziran 1991 - 20 Kasım 1991 150 gün 265/418[48]
49. Süleyman Demirel 1991 20 Kasım 1991 - 16 Mayıs 1993 1 yıl, 177 gün 280/444[49] Doğru Yol Partisi
Sosyaldemokrat Halkçı Parti
50. Tansu Çiller 25 Haziran 1993 - 5 Ekim 1995 2 yıl, 102 gün 247/432[50] Doğru Yol Partisi
Sosyaldemokrat Halkçı Parti
(25 Haziran 1993 - 8 Şubat 1995)
Cumhuriyet Halk Partisi
(8 Şubat 1995 - 5 Ekim 1995)
51. 5 Ekim 1995 - 30 Ekim 1995 25 gün 191/421 (Güvensizlik oyu)[51] Doğru Yol Partisi
52. 30 Ekim 1995 - 6 Mart 1996 128 gün 243/415[52] Doğru Yol Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
Bağımsızlar
53. Mesut Yılmaz 1995 6 Mart 1996 - 28 Haziran 1996 114 gün 257/544[53] Anavatan Partisi
Doğru Yol Partisi
54. Necmettin Erbakan 28 Haziran 1996 - 30 Haziran 1997 1 yıl, 2 gün 278/544[54] Refah Partisi
Doğru Yol Partisi
55. Mesut Yılmaz 30 Haziran 1997 - 11 Ocak 1999 1 yıl, 195 gün 281/539[55] Anavatan Partisi
Demokratik Sol Parti
Demokrat Türkiye Partisi
56. Bülent Ecevit 11 Ocak 1999 - 28 Mayıs 1999 137 gün 306/495[56] Demokratik Sol Parti
57. 1999 28 Mayıs 1999 - 18 Kasım 2002 3 yıl, 174 gün 354/536[57]
Demokratik Sol Parti
Milliyetçi Hareket Partisi
Anavatan Partisi
58. Abdullah Gül 2002 18 Kasım 2002 - 14 Mart 2003 116 gün 346/516[58][59] Adalet ve Kalkınma Partisi
59. Recep Tayyip Erdoğan 14 Mart 2003 - 29 Ağustos 2007 4 yıl, 168 gün 350/512[60][61]
60. 2007 29 Ağustos 2007 - 6 Temmuz 2011 3 yıl, 311 gün 337/535[62][63]
61. 2011 6 Temmuz 2011 - 29 Ağustos 2014 3 yıl, 54 gün 322/495[64][65]
62. Ahmet Davutoğlu (2013) Ahmet Davutoğlu 29 Ağustos 2014 - 28 Ağustos 2015 364 gün 306/439[66][67]
63. 6/2015 28 Ağustos 2015 - 24 Kasım 2015 88 gün Güvenoyu gerekmiyor.
(Geçici seçim hükûmeti)[68]
Adalet ve Kalkınma Partisi
Bağımsızlar
Milliyetçi Hareket Partisi
(28 Ağustos 2015 - 5 Eylül 2015)[not 1]
Halkların Demokratik Partisi
(28 Ağustos 2015 - 22 Eylül 2015)[not 2]
64. 11/2015 24 Kasım 2015 - 24 Mayıs 2016 182 gün 315/509[71][72] Adalet ve Kalkınma Partisi
65. Binali Yıldırım 24 Mayıs 2016 - 10 Temmuz 2018 2 yıl, 47 gün 315/550[73][74]
Başkanlık Sistemi (2018-günümüz)[not 3]
Fotoğraf Cumhurbaşkanı Seçim Görev tarihi Görev süresi Parti
66. Recep Tayyip Erdoğan 2018 10 Temmuz 2018 - 4 Haziran 2023 4 yıl, 329 gün Adalet ve Kalkınma Partisi
Bağımsızlar
67. 2023 4 Haziran 2023 - Görevde 260 gün Adalet ve Kalkınma Partisi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tuğrul Türkeş bakanlık teklifini kabul ettiği için 5 Eylül 2015'te partisinden ihraç edilmiş daha sonra Adalet ve Kalkınma Partisine geçmiştir.[69]
  2. ^ HDPli bakanlar Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinden önce 22 Eylül 2015 tarihinde seçim hükûmeti olan 63. Türkiye Hükûmeti'nden istifa etti.[70]
  3. ^ Güvenoyu uygulaması, yeni yönetim sistemi gereği 2017 referandumu ile kaldırıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dünden Bugüne Başbakanlık (1920-2014)" (PDF). devletarsivleri.gov.tr. 9 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri". www.hurriyet.com.tr. 17 Mart 2003. 14 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 
  3. ^ Dr. Neziroğlu, İrfan; Dr. Yılmaz, Tuncer (Ekim 2013). Erdem Efe, Gülşah (Ed.). "Muvakkat İcra Encümeni Heyeti (Mustafa Kemal Paşa Hükümeti) 25 Nisan 1920-03 Mayıs 1920". Hükümetler, Programları ve Genel Kurul Görüşmeleri. Cilt 1 (24 Nisan 1920 - 22 Mayıs 1950). Birinci Bölüm “İcra Vekilleri Heyeti Dönemi” Hükümetleri: Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Yayınları. 
  4. ^ "T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ" (PDF). 30 Ekim 1923. s. 103. 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Ağustos 2023. 
  5. ^ "T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ" (PDF). 6 Mart 1924. s. 149. 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Ağustos 2023. 
  6. ^ "T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ" (PDF). 27 Kasım 1924. s. 409. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Ağustos 2023. 
  7. ^ "T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ" (PDF). 4 Mart 1925. s. 157. 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Ağustos 2023. 
  8. ^ "T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ" (PDF). 5 Kasım 1927. s. 24. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Ağustos 2023. 
  9. ^ "T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ" (PDF). 2 Ekim 1930. s. 69. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  10. ^ "T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ" (PDF). 9 Mayıs 1931. s. 29. 23 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  11. ^ "T. B. M. M. ZABIT CERÎDESt" (PDF). 7 Mart 1935. s. 33. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  12. ^ "T. B. M. M. ZABIT CERIDESi" (PDF). 8 Kasım 1937. s. 40. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  13. ^ "T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ" (PDF). 16 Kasım 1938. s. 55. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  14. ^ "T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ" (PDF). 27 Ocak 1939. s. 220. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  15. ^ "T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ" (PDF). 10 Nisan 1939. s. 25. 20 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 
  16. ^ "T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ" (PDF). 5 Ağustos 1942. s. 32. 29 Mart 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  17. ^ "T..B. M. M. ZABIT CERİDESİ" (PDF). 17 Mart 1943. s. 30. 13 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  18. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 14 Ağustos 1946. s. 71. 13 Haziran 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  19. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 13 Ekim 1947. s. 735. 20 Kasım 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  20. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 18 Haziran 1948. s. 277. 13 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  21. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 24 Ocak 1949. s. 203. 22 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  22. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 2 Haziran 1950. s. 144. 27 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  23. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 2 Nisan 1951. s. 124. 31 Aralık 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  24. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 26 Mayıs 1954. s. 83. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  25. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 16 Aralık 1955. s. 328. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  26. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 4 Aralık 1957. s. 121. 23 Mart 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  27. ^ "MİLLET MECLİSİ T U T A N A K D E R G İ S İ" (PDF). 2 Aralık 1961. s. 180. 22 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  28. ^ "MİLLET MECLİSİ T U T A N A K D E R G İ S İ" (PDF). 7 Temmuz 1962. s. 279. 22 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  29. ^ "MİLLET MECLİSİ T U T A N A K D E R G İ S İ" (PDF). 4 Ocak 1964. s. 200. 22 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  30. ^ "MİLLET MECLİSİ T U T A N A K D E R G İ S İ" (PDF). 4 Mart 1965. s. 161. 22 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  31. ^ "MİLLET MECLİSİ T U T A N A K D E R G İ S İ" (PDF). 11 Kasım 1965. s. 328. 26 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  32. ^ "MİLLET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 12 Kasım 1969. s. 172. 26 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  33. ^ "MILLET MECLISI TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 15 Mart 1970. s. 556. 26 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  34. ^ "MİLLET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 7 Nisan 1971. s. 465. 25 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  35. ^ "MİLLET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 22 Aralık 1971. s. 581. 25 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  36. ^ "MİLLET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 5 Haziran 1972. s. 113. 26 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  37. ^ "MİLLET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 26 Nisan 1973. s. 760. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  38. ^ "MİLLET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 7 Şubat 1974. s. 561. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  39. ^ "MİLLET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 29 Kasım 1974. s. 252. 23 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  40. ^ "MİLLET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 12 Nisan 1975. s. 457. 23 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  41. ^ "MİLLET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 3 Temmuz 1977. s. 76. 25 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  42. ^ "MİLLET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 1 Ağustos 1977. s. 213. 23 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  43. ^ "MİLLET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 17 Ocak 1978. s. 342. 25 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  44. ^ "MİLLET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 25 Kasım 1979. s. 227. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  45. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 24 Aralık 1983. s. 143. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  46. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 30 Aralık 1987. s. 334. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  47. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 15 Kasım 1989. s. 11. 8 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  48. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 5 Temmuz 1991. s. 682. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  49. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 30 Kasım 1991. s. 241. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  50. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 5 Temmuz 1993. s. 29. 24 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  51. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 15 Ekim 1995. s. 558. 22 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  52. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 5 Kasım 1995. s. 452. 22 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  53. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 12 Mart 1996. s. 155. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  54. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 8 Temmuz 1996. s. 126. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  55. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 12 Temmuz 1997. s. 27. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  56. ^ "T.B.M.M Tutanak Dergisi" (PDF). 17 Ocak 1999. s. 201. 8 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  57. ^ "T. B. M. M. Tutanak Dergisi" (PDF). 9 Haziran 1999. s. 265. 31 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  58. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 28 Kasım 2002. s. 115. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  59. ^ "58. Hükümet Güvenoyu Aldı". 28 Kasım 2002. 20 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  60. ^ "T. B. M. M. TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 23 Mart 2003. s. 6. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  61. ^ "59. hükümet Meclis'ten güvenoyu aldı". www.hurriyet.com.tr. 23 Mart 2003. 9 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  62. ^ "TÜRKİYE BUYUK MİLLET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 5 Eylül 2007. s. 235. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  63. ^ "60. hükümet Meclis'ten güven oyu aldı". 5 Eylül 2007. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  64. ^ "TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TUTANAK DERGİSİ" (PDF). 13 Temmuz 2011. s. 205. 23 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  65. ^ "61. Hükümet güvenoyu aldı". Hürriyet. 13 Temmuz 2011. 16 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2012. 
  66. ^ "62. Hükümet güvenoyu aldı". Sözcü. 6 Eylül 2014. 6 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2014. 
  67. ^ "TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı". TBMM. TBMM. 3 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 
  68. ^ "63. Hükümet 'ilk'lerle kuruldu". 29 Ağustos 2015. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  69. ^ "Tuğrul Türkeş MHP'den ihraç edildi". Hürriyet. 5 Eylül 2015. 4 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2020. 
  70. ^ "HDP'li bakanlar istifa etti!". soL. 22 Eylül 2015. 26 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  71. ^ "64. hükümet 315 oyla güvenoyu aldı". www.hurriyet.com.tr. 1 Aralık 2015. 7 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2023. 
  72. ^ "TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı". TBMM. 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 
  73. ^ "65. Hükümet güvenoyu aldı". 29 Mayıs 2016. 6 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  74. ^ "TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı". TBMM. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]