Türkiye hükûmetleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Başbakan Görev süresi Güven oyu Parti(ler)
1 İsmet İnönü Ismet Inonu portrait.jpg 1 Kasım 1923 – 6 Mart 1924 165 (Oy birliği) Cumhuriyet Halk Fırkası
2 İsmet İnönü Ismet Inonu portrait.jpg 6 Mart 1924 – 22 Kasım 1924 145 (Oy birliği) Cumhuriyet Halk Fırkası
3 Ali Fethi Okyar Fethi Okyar.jpg 22 Kasım 1924 – 3 Mart 1925 188 (Oy birliği) Cumhuriyet Halk Fırkası
4 İsmet İnönü Inonu Ismet.jpg 4 Mart 1925 – 1 Kasım 1927 153/179 Cumhuriyet Halk Fırkası
5 İsmet İnönü Inonu Ismet.jpg 1 Kasım 1927 – 27 Eylül 1930 269/271 Cumhuriyet Halk Fırkası
6 İsmet İnönü Inonu Ismet.jpg 27 Eylül 1930 – 4 Mayıs 1931 249/261 Cumhuriyet Halk Fırkası
7 İsmet İnönü Inonu Ismet.jpg 4 Mayıs 1931 – 1 Mart 1935 287 (Oy birliği) Cumhuriyet Halk Fırkası
8 İsmet İnönü Inonu Ismet.jpg 1 Mart 1935 – 25 Ekim 1937 343 (Oy birliği) Cumhuriyet Halk Partisi
9 Celâl Bayar Mahmut Celâl Bayar.jpg 25 Ekim 1937 – 11 Kasım 1938 364 (Oy birliği) Cumhuriyet Halk Partisi
10 Celâl Bayar Mahmut Celâl Bayar.jpg 11 Kasım 1938 – 25 Ocak 1939 342 (Oy birliği) Cumhuriyet Halk Partisi
11 Refik Saydam Refik Saydam 1939.jpg 25 Ocak 1939 – 3 Nisan 1939 341 (Oy birliği) Cumhuriyet Halk Partisi
12 Refik Saydam Refik Saydam 1939.jpg 3 Nisan 1939 – 8 Temmuz 1942 389 (Oy birliği) Cumhuriyet Halk Partisi
13 Şükrü Saracoğlu Sukru Saracoglu.jpg 9 Temmuz 1942 – 9 Mart 1943 381 (Oy birliği) Cumhuriyet Halk Partisi
14 Şükrü Saracoğlu Sukru Saracoglu.jpg 9 Mart 1943 – 7 Ağustos 1946 425 (Oy birliği) Cumhuriyet Halk Partisi
15 Recep Peker Mehmet Recep Bey Peker.jpg 7 Ağustos 1946 – 10 Eylül 1947 378/431 Cumhuriyet Halk Partisi
16 Hasan Saka Hasan Hüsnü Saka.jpg 10 Eylül 1947 – 8 Haziran 1948 362/411 Cumhuriyet Halk Partisi
17 Hasan Saka Hasan Hüsnü Saka.jpg 9 Haziran 1948 – 16 Ocak 1949 308/348 Cumhuriyet Halk Partisi
18 Şemsettin Günaltay Semsettingünaltay.png 16 Ocak 1949 – 22 Mayıs 1950 349/391 Cumhuriyet Halk Partisi
19 Adnan Menderes Adnan Menderes VI. Yasama Dönemi.jpg 22 Mayıs 1950 – 9 Mart 1951 282 (Oy birliği) Demokrat Parti
20 Adnan Menderes Adnan Menderes VI. Yasama Dönemi.jpg 9 Mart 1951 – 17 Mayıs 1954 346/396 Demokrat Parti
21 Adnan Menderes Adnan Menderes VI. Yasama Dönemi.jpg 17 Mayıs 1954 – 9 Aralık 1955 491/520 Demokrat Parti
22 Adnan Menderes Adnan Menderes VI. Yasama Dönemi.jpg 9 Aralık 1955 – 25 Kasım 1957 389/441 Demokrat Parti
23 Adnan Menderes Adnan Menderes VI. Yasama Dönemi.jpg 25 Kasım 1957 – 27 Mayıs 1960 403/536 Demokrat Parti
24 Cemal Gürsel Cemal Gürsel.jpg 27 Mayıs 1960 – 5 Ocak 1961 Güven oylaması yapılmadı. Partilerüstü-Askerî Hükûmet
25 Cemal Gürsel Cemal Gürsel.jpg 5 Ocak 1961 – 27 Ekim 1961 Güven oylaması yapılmadı. Partilerüstü-Askerî Hükûmet
26 İsmet İnönü Inonu Ismet.jpg 20 Kasım 1961 – 25 Haziran 1962 269/351 Cumhuriyet Halk Partisi
Adalet Partisi
27 İsmet İnönü Inonu Ismet.jpg 25 Haziran 1962 – 25 Aralık 1963 259/397 Cumhuriyet Halk Partisi
Yeni Türkiye Partisi
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
Millet Partisi
28 İsmet İnönü Inonu Ismet.jpg 25 Aralık 1963 – 20 Şubat 1965 225/401 Cumhuriyet Halk Partisi
Bağımsızlar
29 Suat Hayri Ürgüplü Suat Ürgüplü.jpg 20 Şubat 1965 – 27 Ekim 1965 231/432 Adalet Partisi
Yeni Türkiye Partisi
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
Millet Partisi
30 Süleyman Demirel Demirel 1962 cropped.jpg 27 Ekim 1965 – 3 Kasım 1969 252/434 Adalet Partisi
31 Süleyman Demirel Demirel 1962 cropped.jpg 3 Kasım 1969 – 6 Mart 1970 263/428 Adalet Partisi
32 Süleyman Demirel Demirel 1962 cropped.jpg 6 Mart 1970 – 26 Mart 1971 232/404 Adalet Partisi
33 Nihat Erim Nihat Erim 1972.jpg 26 Mart 1971 – 11 Aralık 1971 321/370 Adalet Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
Milli Güven Partisi
Bağımsızlar
34 Nihat Erim Nihat Erim 1972.jpg 11 Aralık 1971 – 22 Mayıs 1972 301/349 Adalet Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
Milli Güven Partisi
Bağımsızlar
35 Ferit Melen Ferit Melen.jpg 22 Mayıs 1972 – 15 Nisan 1973 262/290 Adalet Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
Milli Güven Partisi
Bağımsızlar
36 Naim Talu Naim Talu.jpg 15 Nisan 1973 – 26 Ocak 1974 261/357 Adalet Partisi
Cumhuriyetçi Güven Partisi
Bağımsızlar
37 Bülent Ecevit Bülent Ecevit Cropped.jpg 26 Ocak 1974 – 17 Kasım 1974 235/373 Cumhuriyet Halk Partisi
Millî Selamet Partisi
38 Sadi Irmak Sadi Irmak.jpg 17 Kasım 1974 – 31 Mart 1975 17/378 (Güvensizlik oyu) Geçici Hükûmet
39 Süleyman Demirel Demirel 1976 cropped.jpg 31 Mart 1975 – 21 Haziran 1977 222/442 Adalet Partisi
Millî Selamet Partisi
Milliyetçi Hareket Partisi
Cumhuriyetçi Güven Partisi
40 Bülent Ecevit Bülent Ecevit Cropped.jpg 21 Haziran 1977 – 21 Temmuz 1977 217/448 (Güvensizlik oyu) Cumhuriyet Halk Partisi
41 Süleyman Demirel Demirel 1976 cropped.jpg 21 Temmuz 1977 – 5 Ocak 1978 229/448 Adalet Partisi
Millî Selamet Partisi
Milliyetçi Hareket Partisi
42 Bülent Ecevit Bülent Ecevit Cropped.jpg 5 Ocak 1978 – 12 Kasım 1979 229/447 Cumhuriyet Halk Partisi
Cumhuriyetçi Güven Partisi
(5 Ocak 1978 - 18 Eylül 1978)
Demokratik Parti
(5 Ocak 1978 - 20 Eylül 1979)
Bağımsızlar
43 Süleyman Demirel Demirel 1976 cropped.jpg 12 Kasım 1979 – 12 Eylül 1980 229/438 Adalet Partisi
44 Bülend Ulusu 21 Eylül 1980 – 13 Aralık 1983 Güven oylaması yapılmadı. Partilerüstü-Askerî Hükûmet
45 Turgut Özal Turgut Özal 1986.jpg 13 Aralık 1983 – 21 Aralık 1987 213/393 Anavatan Partisi
46 Turgut Özal Turgut Özal 1986.jpg 21 Aralık 1987 – 31 Ekim 1989 290/443 Anavatan Partisi
47 Yıldırım Akbulut Yildirim Akbulut (1988).jpg 9 Kasım 1989 – 23 Haziran 1991 278/373 Anavatan Partisi
48 Mesut Yılmaz Pehlivanoğlu Ozal Yilmaz.jpg 23 Haziran 1991 – 20 Kasım 1991 265/418 Anavatan Partisi
49 Süleyman Demirel Demirel.jpg 20 Kasım 1991 – 16 Mayıs 1993 280/444 Doğru Yol Partisi
Sosyaldemokrat Halkçı Parti
50 Tansu Çiller 60px 25 Haziran 1993 – 5 Ekim 1995 247/432 Doğru Yol Partisi
Sosyaldemokrat Halkçı Parti
51 Tansu Çiller 60px 5 Ekim 1995 – 30 Ekim 1995 191/421 (Güvensizlik oyu) Doğru Yol Partisi
52 Tansu Çiller 60px 30 Ekim 1995 – 6 Mart 1996 243/415 Doğru Yol Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
53 Mesut Yılmaz Pehlivanoğlu Ozal Yilmaz.jpg 6 Mart 1996 – 28 Haziran 1996 257/544 Anavatan Partisi
Doğru Yol Partisi
54 Necmettin Erbakan Necmettin Erbakan.jpg 28 Haziran 1996 – 30 Haziran 1997 278/544 Refah Partisi
Doğru Yol Partisi
55 Mesut Yılmaz Pehlivanoğlu Ozal Yilmaz.jpg 30 Haziran 1997 – 11 Ocak 1999 278/544 Anavatan Partisi
Demokratik Sol Parti
Demokrat Türkiye Partisi
56 Bülent Ecevit
Bülent Ecevit 2000.jpg
11 Ocak 1999 – 28 Mayıs 1999 306/495 Demokratik Sol Parti
57 Bülent Ecevit Bülent Ecevit 2000.jpg 28 Mayıs 1999 – 18 Kasım 2002 354/536 Demokratik Sol Parti
Milliyetçi Hareket Partisi
Anavatan Partisi
58 Abdullah Gül Abdullah Gül 2011-06-07.jpg 18 Kasım 2002 – 14 Mart 2003 346/516 Adalet ve Kalkınma Partisi
59 Recep Tayyip Erdoğan Recep Tayyip Erdoğan June 2015.jpg 14 Mart 2003 – 29 Ağustos 2007 350/512 Adalet ve Kalkınma Partisi
60 Recep Tayyip Erdoğan Recep Tayyip Erdoğan June 2015.jpg 29 Ağustos 2007 – 6 Temmuz 2011 337/535 Adalet ve Kalkınma Partisi
61 Recep Tayyip Erdoğan Recep Tayyip Erdoğan June 2015.jpg 6 Temmuz 2011 – 29 Ağustos 2014 322/495 [1] Adalet ve Kalkınma Partisi
62 Ahmet Davutoğlu Ahmet Davutoğlu Portre.jpg 29 Ağustos 2014 – 28 Ağustos 2015 306/439 [2] Adalet ve Kalkınma Partisi
63 Ahmet Davutoğlu Ahmet Davutoğlu Portre.jpg 28 Ağustos 2015 – 24 Kasım 2015 Güvenoyu gerekmiyor. Adalet ve Kalkınma Partisi
Bağımsızlar
Halkların Demokratik Partisi
(28 Ağustos 2015 - 22 Eylül 2015)[3]
64 Ahmet Davutoğlu Ahmet Davutoğlu Portre.jpg 24 Kasım 2015 – 24 Mayıs 2016 315/509 [4] Adalet ve Kalkınma Partisi
65 Binali Yıldırım BinaliYıldırım2014.png 24 Mayıs 2016 – Görevde 315/550 Adalet ve Kalkınma Partisi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "61. Hükümet güvenoyu aldı". Hürriyet. 13 Temmuz 2011. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/18244102.asp. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2012. 
  2. ^ "62. Hükümet güvenoyu aldı.". Sözcü. 6 Eylül 2014. http://sozcu.com.tr/2014/gundem/62-hukumet-guvenoyu-aldi-595193/. Erişim tarihi: 6 Eylül 2014. 
  3. ^ HDPli bakanlar Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinden önce 22 Eylül 2015 tarihinde seçim hükûmeti olan 63. Türkiye Hükûmeti'nden istifa etti. HDP'li bakanlar istifa etti! , soL Haber Portalı, 22 Eylül 2015'te erişildi.
  4. ^ "64. Hükümet'e güvenoyu". Onedio. 30 Kasım 2015. http://onedio.com/haber/64-hukumet-e-guvenoyu-632952. Erişim tarihi: 30 Kasım 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]