Türkiye hükûmetleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkiye hükûmetleri listesi, Türkiye'de kurulan hükûmetlerin yer aldığı liste.[1]

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Başbakan Seçim Görev tarihi Görev süresi Güvenoyu Parti
1. Ismet Inonu portrait.jpg İsmet İnönü 1923 1 Kasım 1923 – 6 Mart 1924 126 gün 165 (Oy birliği) Halk Fırkası
2. 6 Mart 1924 – 22 Kasım 1924 261 gün 145 (Oy birliği)
3. Fethi Okyar.jpg Fethi Okyar 22 Kasım 1924 – 3 Mart 1925 101 gün 188 (Oy birliği) Cumhuriyet Halk Fırkası
4. Inonu Ismet.jpg İsmet İnönü 4 Mart 1925 – 1 Kasım 1927 2 yıl, 242 gün 153/179
5. 1927 1 Kasım 1927 – 27 Eylül 1930 2 yıl, 330 gün 269/271
6. 27 Eylül 1930 – 4 Mayıs 1931 219 gün 249/261
7. 1931 4 Mayıs 1931 – 1 Mart 1935 3 yıl, 301 gün 287 (Oy birliği)
8. 1935 1 Mart 1935 – 25 Ekim 1937 2 yıl, 238 gün 343 (Oy birliği) Cumhuriyet Halk Partisi
9. Mahmut Celâl Bayar.jpg Celâl Bayar 25 Ekim 1937 – 11 Kasım 1938 1 yıl, 17 gün 364 (Oy birliği)
10. 11 Kasım 1938 – 25 Ocak 1939 75 gün 342 (Oy birliği)
11. Refik Saydam 1939.jpg Refik Saydam 25 Ocak 1939 – 3 Nisan 1939 68 gün 341 (Oy birliği)
12. 1939 3 Nisan 1939 – 8 Temmuz 1942 3 yıl, 96 gün 389 (Oy birliği)
13. Sukru Saracoglu.jpg Şükrü Saracoğlu 9 Temmuz 1942 – 9 Mart 1943 243 gün 381 (Oy birliği)
14. 1943 9 Mart 1943 – 7 Ağustos 1946 3 yıl, 151 gün 425 (Oy birliği)
15. Mehmet Recep Bey Peker.jpg Recep Peker 1946 7 Ağustos 1946 – 10 Eylül 1947 1 yıl, 34 gün 378/431
16. Hasan Hüsnü Saka.jpg Hasan Saka 10 Eylül 1947 – 8 Haziran 1948 272 gün 362/411
17. 9 Haziran 1948 – 16 Ocak 1949 221 gün 308/348
18. Mehmet Şemsettin Bey Günaltay.jpg Şemsettin Günaltay 16 Ocak 1949 – 22 Mayıs 1950 1 yıl, 126 gün 349/391
19. Adnan Menderes VI. Yasama Dönemi.jpg Adnan Menderes 1950 22 Mayıs 1950 – 9 Mart 1951 291 gün 282 (Oy birliği) Demokrat Parti
20. 9 Mart 1951 – 17 Mayıs 1954 3 yıl, 69 gün 346/396
21. 1954 17 Mayıs 1954 – 9 Aralık 1955 1 yıl, 206 gün 491/520
22. 9 Aralık 1955 – 25 Kasım 1957 1 yıl, 351 gün 389/441
23. 1957 25 Kasım 1957 – 27 Mayıs 1960 2 yıl, 184 gün 403/536
24. Cemal Gürsel 27 Mayıs 1960 – 5 Ocak 1961 223 gün Güven oylaması yapılmadı. Partilerüstü-Askerî Hükûmet
25. 5 Ocak 1961 – 27 Ekim 1961 295 gün
26. İsmet İnönü 1964 (cropped).jpg İsmet İnönü 1961 20 Kasım 1961 – 25 Haziran 1962 217 gün 269/351 Cumhuriyet Halk Partisi
Adalet Partisi
27. 25 Haziran 1962 – 25 Aralık 1963 1 yıl, 183 gün 259/397 Cumhuriyet Halk Partisi
Yeni Türkiye Partisi
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
28. 25 Aralık 1963 – 20 Şubat 1965 1 yıl, 57 gün 225/401 Cumhuriyet Halk Partisi
Bağımsızlar
29. Suat Ürgüplü.jpg Suat Hayri Ürgüplü 20 Şubat 1965 – 27 Ekim 1965 249 gün 231/432 Adalet Partisi
Yeni Türkiye Partisi
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
Millet Partisi
30. Demirel 1962 cropped.jpg Süleyman Demirel 1965 27 Ekim 1965 – 3 Kasım 1969 4 yıl, 7 gün 252/434 Adalet Partisi
31. 1969 3 Kasım 1969 – 6 Mart 1970 123 gün 263/428
32. 6 Mart 1970 – 26 Mart 1971 1 yıl, 20 gün 232/404
33. Nihat Erim in Washington D.C (cropped).jpg Nihat Erim 26 Mart 1971 – 11 Aralık 1971 260 gün 321/370
Cumhuriyet Halk Partisi
Milli Güven Partisi
Bağımsızlar
34. 11 Aralık 1971 – 22 Mayıs 1972 163 gün 301/349 Adalet Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
Milli Güven Partisi
Bağımsızlar
35. Ferit Melen 22 Mayıs 1972 – 15 Nisan 1973 328 gün 262/290 Adalet Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
Milli Güven Partisi
Bağımsızlar
36. Naim Talu 15 Nisan 1973 – 26 Ocak 1974 286 gün 261/357 Adalet Partisi
Cumhuriyetçi Güven Partisi
Bağımsızlar
37. Bülent Ecevit Cropped.jpg Bülent Ecevit 1973 26 Ocak 1974 – 17 Kasım 1974 295 gün 235/373 Cumhuriyet Halk Partisi
Millî Selamet Partisi
38. Sadi Irmak 17 Kasım 1974 – 31 Mart 1975 134 gün 17/378 (Güvensizlik oyu) Geçici Hükûmet
39. Demirel 1976 cropped.jpg Süleyman Demirel 31 Mart 1975 – 21 Haziran 1977 2 yıl, 82 gün 222/442 Adalet Partisi
Millî Selamet Partisi
Milliyetçi Hareket Partisi
Cumhuriyetçi Güven Partisi
40. Bülent Ecevit Cropped.jpg Bülent Ecevit 1977 21 Haziran 1977 – 21 Temmuz 1977 30 gün 217/448 (Güvensizlik oyu) Cumhuriyet Halk Partisi
41. Demirel 1976 cropped.jpg Süleyman Demirel 21 Temmuz 1977 – 5 Ocak 1978 168 gün 229/448 Adalet Partisi
Millî Selamet Partisi
Milliyetçi Hareket Partisi
42. Bülent Ecevit Cropped.jpg Bülent Ecevit 5 Ocak 1978 – 12 Kasım 1979 1 yıl, 311 gün 229/447 Cumhuriyet Halk Partisi
Cumhuriyetçi Güven Partisi
(5 Ocak 1978 - 18 Eylül 1978)
Demokratik Parti
(5 Ocak 1978 - 20 Eylül 1979)
Bağımsızlar
43. Demirel 1976 cropped.jpg Süleyman Demirel 12 Kasım 1979 – 12 Eylül 1980 305 gün 229/438 Adalet Partisi
44. Bülend Ulusu 21 Eylül 1980 – 13 Aralık 1983 3 yıl, 83 gün Güven oylaması yapılmadı. Partilerüstü-Askerî Hükûmet
45. Turgut Özal as Turkish Prime Minister.jpg Turgut Özal 1983 13 Aralık 1983 – 21 Aralık 1987 4 yıl, 8 gün 213/393 Anavatan Partisi
46. 1987 21 Aralık 1987 – 31 Ekim 1989 1 yıl, 314 gün 290/443
47. Yildirim Akbulut (1988).jpg Yıldırım Akbulut 9 Kasım 1989 – 23 Haziran 1991 1 yıl, 226 gün 278/373
48. Mesut Yilmaz as Turkish Prime Minister.jpg Mesut Yılmaz 23 Haziran 1991 – 20 Kasım 1991 150 gün 265/418
49. Demirel.jpg Süleyman Demirel 1991 20 Kasım 1991 – 16 Mayıs 1993 1 yıl, 177 gün 280/444 Doğru Yol Partisi
Sosyaldemokrat Halkçı Parti
50. Turkish prime minister Tansu Çiller in Brussels.jpg Tansu Çiller 25 Haziran 1993 – 5 Ekim 1995 2 yıl, 102 gün 247/432 Doğru Yol Partisi
Sosyaldemokrat Halkçı Parti
(25 Haziran 1993 - 8 Şubat 1995)
Cumhuriyet Halk Partisi
(8 Şubat 1995 - 5 Ekim 1995)
51. 5 Ekim 1995 – 30 Ekim 1995 25 gün 191/421 (Güvensizlik oyu) Doğru Yol Partisi
52. 30 Ekim 1995 – 6 Mart 1996 128 gün 243/415 Doğru Yol Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
53. Mesut Yilmaz as Turkish Prime Minister.jpg Mesut Yılmaz 1995 6 Mart 1996 – 28 Haziran 1996 114 gün 257/544 Anavatan Partisi
Doğru Yol Partisi
54. Necmettin Erbakan.jpg Necmettin Erbakan 28 Haziran 1996 – 30 Haziran 1997 1 yıl, 2 gün 278/544 Refah Partisi
Doğru Yol Partisi
55. Mesut Yilmaz as Turkish Prime Minister.jpg Mesut Yılmaz 30 Haziran 1997 – 11 Ocak 1999 1 yıl, 195 gün 278/544 Anavatan Partisi
Demokratik Sol Parti
Demokrat Türkiye Partisi
56. Bülent Ecevit 2000.jpg Bülent Ecevit 11 Ocak 1999 – 28 Mayıs 1999 137 gün 306/495[2] Demokratik Sol Parti
57. 1999 28 Mayıs 1999 – 18 Kasım 2002 3 yıl, 174 gün 354/536[3] Demokratik Sol Parti
Milliyetçi Hareket Partisi
Anavatan Partisi
58. Abdullah Gül 2011-06-07.jpg Abdullah Gül 2002 18 Kasım 2002 – 14 Mart 2003 116 gün 346/516[4] Adalet ve Kalkınma Partisi
59. Erdogan20120326 (cropped).jpg Recep Tayyip Erdoğan 14 Mart 2003 – 29 Ağustos 2007 4 yıl, 168 gün 350/512[5]
60. 2007 29 Ağustos 2007 – 6 Temmuz 2011 3 yıl, 311 gün 337/535[6]
61. 2011 6 Temmuz 2011 – 29 Ağustos 2014 3 yıl, 54 gün 322/495[7]
62. Ahmet Davutoğlu (2013) Ahmet Davutoğlu 29 Ağustos 2014 – 28 Ağustos 2015 364 gün 306/439[8][9]
63. 6/2015 28 Ağustos 2015 – 24 Kasım 2015 88 gün Güvenoyu gerekmiyor.
(Geçici seçim hükûmeti)[10]
Adalet ve Kalkınma Partisi
Bağımsızlar
Milliyetçi Hareket Partisi
(28 Ağustos 2015 - 5 Eylül 2015)[not 1][11]
Halkların Demokratik Partisi
(28 Ağustos 2015 - 22 Eylül 2015)[12]
64. 11/2015 24 Kasım 2015 – 24 Mayıs 2016 182 gün 315/509[13][14] Adalet ve Kalkınma Partisi
65. Portrait of Binali Yıldırım (cropped).jpg Binali Yıldırım 24 Mayıs 2016 – 9 Temmuz 2018 2 yıl, 46 gün 315/550[15][16]
Başkanlık Sistemi (2018–günümüz)[not 2]
Fotoğraf Cumhurbaşkanı Seçim Görev tarihi Görev süresi Parti
66. Recep Tayyip Erdoğan 2018 9 Temmuz 2018 – Görevde 4 yıl, 80 gün Adalet ve Kalkınma Partisi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tuğrul Türkeş bakanlık teklifini kabul ettiği için 5 Eylül 2015'te partisinden ihraç edilmiş daha sonra Adalet ve Kalkınma Partisine geçmiştir.
  2. ^ Güvenoyu uygulaması, yeni yönetim sistemi gereği 2017 referandumu ile kaldırıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dünden Bugüne Başbakanlık (1920–2014)" (PDF). devletarsivleri.gov.tr. 9 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ https://www.tbmm.gov.tr/tutanaklar/TUTANAK/TBMM/d20/c069/tbmm20069044.pdf
  3. ^ https://www.tbmm.gov.tr/tutanaklar/TUTANAK/TBMM/d21/c001/tbmm21001013.pdf
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  5. ^ https://www.hurriyet.com.tr/gundem/59-hukumet-meclisten-guvenoyu-aldi-135613
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  7. ^ "61. Hükümet güvenoyu aldı". Hürriyet. 13 Temmuz 2011. 16 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2012. 
  8. ^ "62. Hükümet güvenoyu aldı". Sözcü. 6 Eylül 2014. 6 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2014. 
  9. ^ "TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı". www.tbmm.gov.tr. TBMM. 3 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  11. ^ "Tuğrul Türkeş MHP'den ihraç edildi". Hürriyet. 5 Eylül 2015. 4 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2020. 
  12. ^ HDPli bakanlar Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinden önce 22 Eylül 2015 tarihinde seçim hükûmeti olan 63. Türkiye Hükûmeti'nden istifa etti. HDP'li bakanlar istifa etti! 23 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. , soL Haber Portalı, 22 Eylül 2015'te erişildi.
  13. ^ https://www.hurriyet.com.tr/gundem/64-hukumet-guven-oyu-aldi-40021113
  14. ^ "TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı". www.tbmm.gov.tr. 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  16. ^ "TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı". www.tbmm.gov.tr. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]