Türkiye'nin katıldığı savaşlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkiye'nin katıldığı savaşlar listesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu günden beri katıldığı savaşları içeren listedir.

Savaş Müttefikler Karşıtlar Sonuç
Kurtuluş Savaşı
(1919–1923)
Ankara Hükûmeti
Flag of Russian SFSR (1918-1937).svg Rusya SFSC[1]
Flag of Azerbaijan SSR (1920-1921).svg Azerbaycan SSC[2][3]
Flag of the Bukharan People's Soviet Republic.svg Buhara SHC[4]
Flag of Muslim League.svg Tüm Hindistan Müslüman Birliği[5][6]
 Yunanistan
Pontus Cumhuriyeti
Fransa Fransa
Flag of Armenia (1918).png Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti
Birleşik Krallık Birleşik Krallık
 Hindistan
Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti
İstanbul Hükûmeti
İtalya
Zafer[7]
Şeyh Said İsyanı
(1925)
Flag of the Ottoman Empire.svg Türkiye Flag of Kurdistan.svg Şeyh Said Zafer
  • İsyan bastırıldı.
Ağrı ayaklanmaları
(1926-1930)
Flag of the Ottoman Empire.svg Türkiye Ağrı Cumhuriyeti Zafer
Dersim İsyanı
(1937–1938)
Türkiye Türkiye Dersim Aşiretleri Zafer
  • İsyan bastırıldı.
Kore Savaşı
(1950–1953)
Türkiye Türkiye
Güney Kore Güney Kore
Birleşmiş Milletler Birleşmiş Milletler
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
 Birleşik Krallık
Kuzey Kore Kuzey Kore
Çin Çin
Sovyetler Birliği Sovyetler Birliği
Ateşkes
Kıbrıs Harekâtı
(1974)
Türkiye Türkiye
Türk Mukavemet Teşkilatı
Flag of Cyprus (1960-2006).svg Kıbrıs Cumhuriyeti
Flag of Greece.svg Yunanistan
Zafer
Türkiye-PKK çatışması
(1978–)
Türkiye Türkiye
PKK
Flag of Koma Komalên Kurdistan.svg KCK
PJAK
Kürdistan Demokrat Partisi/Kuzey
Devam ediyor.
NATO'nun Yugoslavya'yı bombalaması
(1999)
Türkiye Türkiye
UCK KLA.svg Kosova Kurtuluş Ordusu
NATO NATO
Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Zafer
Afganistan Savaşı
(2001–2014)
Türkiye Türkiye
Afganistan Afganistan
ISAF
El-Kaide
Taliban
Zafer.
Libya İç Savaşı
(2011)
Türkiye Türkiye
Libya Geçici Ulusal Konsey
NATO NATO
Libya Arap Cemahiriyesi Libya Sosyalist Halk Cemahiriyesi Zafer
Zeytin Dalı Harekâtı
(2018)
Türkiye Türkiye
Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu
Suriye Demokratik Güçleri
PYD
YPG

YPJ
KCK
Suriye Suriye hükûmeti

Zafer [8]
  • 6 belde merkezi, 282 köy, 50'si stratejik nokta olmak üzere 332 nokta Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu tarafından ele geçirildi.
  • Afrin şehir merkezi ve Afrin ilçesi 24 Mart 2018'de tamamen kontrol altına alındı.
  • Toplam 2.000 km² alan kontrol altına alındı.
Barış Pınarı Harekâtı
(2019)
Türkiye Türkiye
Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu
Suriye Demokratik Güçleri
PYD
YPG

YPJ
KCK
Suriye Suriye hükûmeti

Zafer [9]
  • Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Millî Ordusu; Resulayn, Tel Abyad, Suluk dahil olmak üzere 600 yerleşim yerini ele geçirdi, M4 Karayolu'nun Fırat'ın doğusunda kalan kısmını büyük ölçüde kontrol etti ve 4820 kilometrekare alanda hakimiyet sağladı.
  • Suriye Silahlı Kuvvetleri; Rakka, Tabka, Menbic, Kobani, Ayn İsa ve Tel Tamer'e giriş yaptı
Bahar Kalkanı Harekâtı
(2020)
Türkiye Türkiye
Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu
Suriye Suriye hükûmeti Ateşkes [10]
  • Serakib Suriye ordusu tarafından ele geçirildi.
  • Türkiye mültecilere Avrupa tarafındaki sınır kapılarını açtı. Yaklaşık 150.000 mülteci Meriç'ten Avrupa'ya geçti
İkinci Libya İç Savaşı'nda Türkiye

(2020-2021)

Türkiye Türkiye

Libya Ulusal Mutabakat Hükûmeti

Suriye Geçici Hükûmeti(Türkiye'nin vekil gücü olarak)

Libya Temsilciler Meclisi Ateşkes

Kalıcı ateşkes 23 Ekim 2020'de onaylandı Ulusal Ulusal Birlik Hükûmeti 10 Mart 2021'de kuruldu[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jelavich, Barbara (1983). History of the Balkans: Twentieth century. Cambridge University Press. s. 131. ISBN 978-0-521-27459-3. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 21 Aralık 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2018. 
  5. ^ "İki Halk Kahramanı M. Kemal Atatürk ve M. Ali Cinnah". 20 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Hindistan Müslümanlarının Milli Mücadelede Türkiye'ye Yardımları". 13 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Chester Neal Tate, Governments of the world: a global guide to citizens' rights and responsibilities, Macmillan Reference USA/Thomson Gale, 2006, p. 205. 20 Mart 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ "AİHM'den Afrin başvurularına ret". Sputnik. 16 Kasım 2018. 27 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2018. 
  9. ^ "Barış Pınarı Harekatı nedir?". Hürriyet. 11 Ekim 2019. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2021. 
  10. ^ "Bahar Kalkanı Harekatı". Erişim tarihi: 7 Ağustos 2021. 
  11. ^ "Libyalı milletvekilleri, Başbakan olarak atanan Dbeibah hükümetini onayladı". Al Jazeera. 10 Mart 2021.