Türkiye'deki millî parklar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkiye'deki korumalı bölgeler
Tür Bölge Alan (ha)
Millî parklar 48 884.566
Tabiat parkları 262 106.775
Tabiat koruma alanları 31 46.787
Yaban koruma alanları 85 1.162.788
Tabiat anıtları 113 9.239
Sulak alanlar 95 1.068.697
Toplam 604 2.047.324

Türkiye'deki millî parklar listesi, Türkiye'de bulunan millî parkların derlendiği listedir. Türkiye'de millî park kavramı ilk kez Selahattin İnal tarafından gündeme getirilmiş, "doğa koruma alanlarının millî park statüsü taşıması gerektiği ve doğal güzellik ile turistik potansiyel kıstaslarına göre belirlenmesi gerektiği" savunulmuştur.[1] Kavram, 31 Ağustos 1956 tarihinde kabul edilen Orman Kanunu'nun 25. maddesinde yer bularak ilk kez yasal düzlemde yer almıştır.[1] Milli parkların yönetiminden Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak çalışan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü sorumludur. Bir bölgenin Milli park ilan edilebilmesi için DKMP, bölgeyi milli parklar yönetmeliğine uygun şekilde tespit eder ve rapor hazırlar ardından bu rapor tescil için Tarım ve Orman bakanlığı tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderilir. Onlar da bu raporu Cumhurbaşkanına sunar. Tarım ve Orman Bakanlığınca Milli Park olarak tespit edilen yerler, Cumhurbaşkanı kararı ile millî park ilan edilir.[2] 1983 yılına kadar yalnızca orman örtüsüne sahip olan yerler millî park dâhilinde değerlendirilirken 9 Ağustos 1983 tarihinde kabul edilen Millî Parklar Kanunu ile ormanlık olmasa bile tarihî, turistik ya da kültürel değere haiz alanların da millî park ilan edilmesi sağlanarak tabiat parkı, tabiat koruma alanı, tabiat anıtı gibi yeni koruma statüleri tesis edilmiştir.[3] Kanunun güncel hâline göre Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufunda olan millî park alanlarının belirlenmesi bu bakanlığın yanı sıra imar konularında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve tarihî ile turistik konularda Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri alınarak sağlanmaktadır.[3]

Millî park arazileri kamuya ait olmakla birlikte kişilere ait alanların millî park şartlarını taşıdığı durumlarda Kamulaştırma Kanunu'na dayanılarak Tarım ve Orman Bakanlığınca kamulaştırma, devir, tahsis ya da bağış gibi formüllerle ilgili alan devletleştirilmekte ve millî park ilan edilmektedir.[1] Tarım ve Orman Bakanlığı millî parkların düzenleme, yönetme, işletme veya işlettirme haklarına sahiptir.[1] Bahsi geçen işlettirme hakkı yalnızca devlet ormanı kapsamında olmayan millî parklar için geçerli olup devlet ormanlarının işletme hakkı anayasanın 169. maddesi gereğince devredilememektedir.[4] Tarım ve Orman Bakanlığının tasarrufunda bulunan millî parkların idaresi daha özelde bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü altında teşkilatlandırılan Millî Parklar Dairesi Başkanlığınca yürütülmektedir.[5][6]

İç Anadolu'daki antik çağlardan kalma kalıntı ormanlarından biri olması nedeniyle 5 Şubat 1958 tarihinde millî park ilan edilen Yozgat Çamlığı Millî Parkı Türkiye'nin ilk millî parkıdır.[7][8] Sınırları içerisinde beş farklı millî parkı bulunduran Antalya bu bakımdan en zengin il olup yüzölçümü 88.015 hektar (880,15 km2) olan Ağrı Dağı Millî Parkı Türkiye'nin en geniş, yüksekliği 3.400 metre (11.200 ft) olan Hakkâri Cilo ve Sat Dağları Millî Parkı ise en yüksek millî parkıdır. Sonuncusu 10 Haziran 2022'de millî park ilan edilen Abant Gölü Millî Parkı olmak üzere Türkiye'de 48 millî park bulunmakta olup bunlar toplam 884.566 hektar (8.845,66 km2) alan kaplamaktadır.[9]

Anahtar[değiştir | kaynağı değiştir]

  Dünya Mirasları listesine alındı
  Ramsar alanları listesine alındı

Millî parklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Millî park Bulunduğu il(ler) İlan tarihi Yüzölçümü Kaynak Görsel
Abant Gölü Millî Parkı Bolu 10 Haziran 2022 1.262 hektar (12,62 km2) [10] Abant Gölü'nden bir görünüm.
Ağrı Dağı Millî Parkı Ağrı, Iğdır 17 Kasım 2004 88.015 hektar (880,15 km2) [11][12] Küçük ve Büyük Ağrı'nın uzaktan görünümü.
Aladağlar Millî Parkı Adana, Kayseri, Niğde 21 Nisan 1995 55.064 hektar (550,64 km2) [13][14] Aladağlar Millî Parkı'nın içerisinden bir görünüm.
Altınbeşik Mağarası Millî Parkı Antalya 31 Ağustos 1994 1.147 hektar (11,47 km2) [15][16] Altınbeşik Mağarası'nın ağzı.
Altındere Vadisi Millî Parkı Trabzon 9 Eylül 1987 4.468 hektar (44,68 km2) [17][18] Altındere Vadisi'nin Sümela Manastırı'na bakan kısmından bir görünüm.
Başkomutan Tarihî Millî Parkı Afyon, Kütahya, Uşak 8 Kasım 1981 34.834 hektar (348,34 km2) [19][20] Başkomutan Tarihî Millî Parkı içerisindeki Dumlupınar Şehitliği'nde dikili Dumlupınar Anıtı.
Beydağları Sahil Millî Parkı Antalya 16 Mart 1972 31.166 hektar (311,66 km2) [21][22] Beydağları Sahil Millî Parkı'nın içerisindeki Olimpos antik kentinin kalıntıları.
Beyşehir Gölü Millî Parkı Konya 11 Ocak 1993 86.855 hektar (868,55 km2) [23][24] Beyşehir Gölü Millî Parkı'nın içerisindeki Eflatunpınar su anıtı ve havuzu.
Boğazköy-Alacahöyük Millî Parkı Çorum 21 Eylül 1988 2.600 hektar (26 km2) [25][26] Boğazköy-Alacahöyük Millî Parkı'nın içerisindeki Hattuşaş antik kentindeki binaların temel kalıntıları.
Botan Vadisi Millî Parkı Siirt 15 Ağustos 2019 11.384 hektar (113,84 km2) [27][28] Botan Vadisi Millî Parkı ve vadiyi ayıran Botan Çayı'nın genel görünümü.
Derebucak Çamlık Mağaraları Millî Parkı Konya 7 Haziran 2022 1.147 hektar (11,47 km2) [29] Mevcut değil
Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı Aydın 19 Mayıs 1966 27.598 hektar (275,98 km2) [30][31] Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı'ndan bir görünüm.
Gala Gölü Millî Parkı Edirne 5 Mart 2005 6.087 hektar (60,87 km2) [32][33] Gala Gölü'nün genel görünümü.
Güllük Dağı Millî Parkı Antalya 3 Kasım 1970 6.700 hektar (67 km2) [34][35] Güllük Dağı Millî Parkı'nın içerisindeki Termessos antik kentinin amfitiyatro kalıntıları.
Hakkâri Cilo ve Sat Dağları Millî Parkı Hakkâri 26 Eylül 2020 27.500 hektar (275 km2) [36] Mevcut değil
Hatila Vadisi Millî Parkı Artvin 31 Ağustos 1994 16.944 hektar (169,44 km2) [16][37] Hatila Vadisi ve vadiyi ayıran Hatila Deresi'nden bir görünüm.
Honaz Dağı Millî Parkı Denizli 21 Nisan 1995 9.429 hektar (94,29 km2) [14][38] Honaz Dağı'nın uzaktan görünümü.
Ilgaz Dağı Millî Parkı Çankırı, Kastamonu 2 Haziran 1976 1.118 hektar (11,18 km2) [39][40] Ilgaz Dağı'nın uzaktan görünümü.
İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı Kırklareli 13 Kasım 2007 3.155 hektar (31,55 km2) [41][42] İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı'nın içerisindeki sulak bir alan.
İstiklâl Yolu Tarihî Millî Parkı Ankara, Çankırı, Kastamonu 2 Kasım 2018 235 hektar (2,35 km2) [43][44] Mevcut değil
Kaçkar Dağları Millî Parkı Artvin, Erzurum, Rize 31 Ağustos 1994 52.970 hektar (529,7 km2) [45][46] Kaçkar Dağları Millî Parkı'ndan bir görünüm.
Karagöl-Sahara Millî Parkı Artvin 31 Ağustos 1994 3.251 hektar (32,51 km2) [16][47] Karagöl-Sahara Millî Parkı'ndan bir görünüm.
Karatepe-Aslantaş Millî Parkı Osmaniye 29 Mayıs 1958 4.143 hektar (41,43 km2) [48][49] Karatepe-Aslantaş Millî Parkı'ndaki tarihî kalıntılar.
Kazdağı Millî Parkı Balıkesir 17 Nisan 1994 20.935 hektar (209,35 km2) [50][51] Kazdağı Millî Parkı'nın içerisinden bir görünüm.
Kızıldağ Millî Parkı Isparta 9 Mayıs 1969 55.106 hektar (551,06 km2) [52][53] Kızıldağ Millî Parkı'nın içerisinden bir görünüm.
Kop Dağı Müdafaası Tarihî Millî Parkı Bayburt, Erzurum 15 Kasım 2016 6.335 hektar (63,35 km2) [54][55] Kop Dağı Müdafaası Tarihî Millî Parkı'nın içerisindeki Kop Geçidi'nin görünümü.
Kovada Gölü Millî Parkı Isparta 3 Kasım 1970 6.551 hektar (65,51 km2) [53][56] Kovada Gölü Millî Parkı'ndan bir görünüm.
Köprülü Kanyon Millî Parkı Antalya 12 Aralık 1973 35.719 hektar (357,19 km2) [57][58] Köprülü Kanyon Millî Parkı'ndan bir görünüm.
Kuşcenneti Millî Parkı Balıkesir 27 Temmuz 1959 17.058 hektar (170,58 km2) [59][60][61] Kuşcenneti Millî Parkı'ndaki kendileri için düzenlenen platforma tünen flamingolar.
Küre Dağları Millî Parkı Bartın, Kastamonu 7 Temmuz 2000 37.753 hektar (377,53 km2) [62][63] Küre Dağları Millî Parkı'nın içerisindeki Çatak Kanyonu'nun genel görünümü.
Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihî Millî Parkı Muş 5 Şubat 2018 238 hektar (2,38 km2) [64][65] Mevcut değil
Marmaris Millî Parkı Muğla 8 Mart 1996 29.206 hektar (292,06 km2) [66][67] Marmaris Millî Parkı'ndan adacıklara bakış.
Munzur Vadisi Millî Parkı Tunceli 21 Aralık 1971 42.674 hektar (426,74 km2) [68][69] Munzur Vadisi'nin yüksek bir noktasından millî parkın genel görünümü.
Nemrut Dağı Millî Parkı Adıyaman, Malatya 7 Aralık 1988 13.827 hektar (138,27 km2) [70][71][72] Nemrut Dağı Millî Parkı'ndaki heykellerin genel görünümü.
Nene Hatun Tarihî Millî Parkı Erzurum 6 Haziran 2009 387 hektar (3,87 km2) [73][74] Nene Hatun Tarihî Millî Parkı'nın kış mevsiminde görünümü.
Sakarya Meydan Muharebesi Tarihî Millî Parkı Ankara 8 Şubat 2015 13.850 hektar (138,5 km2) [75][76] Mustafa Kemal Paşa'nın Sakarya Meydan Muharebesi'ni takip ettiği noktadan millî parkın görünümü.
Saklıkent Millî Parkı Antalya, Muğla 6 Haziran 1996 1.643 hektar (16,43 km2) [77][78] Saklıkent Millî Parkı'nın içerisinden akan Karaçay'a bakış.
Sarıçalı Dağı Millî Parkı Ankara 28 Ekim 2021 1.024 hektar (10,24 km2) [79][80] Mevcut değil
Sarıkamış-Allahuekber Dağları Millî Parkı Erzurum, Kars 19 Ekim 2004 22.520 hektar (225,2 km2) [81][82] Sarıkamış-Allahuekber Dağları Millî Parkı'nın içerisindeki Batı Kışla Şehitliği'ne bakış.
Soğuksu Millî Parkı Ankara 19 Şubat 1959 1.186 hektar (11,86 km2) [83][84] Soğuksu Millî Parkı'nın genel görünümü.
Spil Dağı Millî Parkı İzmir, Manisa 22 Nisan 1968 6.801 hektar (68,01 km2) [85][86] Spil Dağı Millî Parkı'nın içerisindeki Ağlayan Kaya.
Sultansazlığı Millî Parkı Kayseri 17 Mart 2006 24.358 hektar (243,58 km2) [87][88][89] Sultansazlığı'nın akşam saatlerindeki görünümü.
Tek Tek Dağları Millî Parkı Şanlıurfa 29 Mayıs 2007 19.335 hektar (193,35 km2) [90][91] Tek Tek Dağları Millî Parkı'nın içerisindeki Sumatar kalıntıları.
Troya Tarihî Millî Parkı Çanakkale 7 Kasım 1996 13.517 hektar (135,17 km2) [92][93][94] Schliemann Siperi olarak anılan, kentin farklı yerleşim katmanlarının açıkça görülebildiği kısım.
Uludağ Millî Parkı Bursa 20 Eylül 1961 13.024 hektar (130,24 km2) [95][96] Karlar altındaki Uludağ'ın uzaktan görünümü.
Yedigöller Millî Parkı Bolu 29 Nisan 1965 1.623 hektar (16,23 km2) [97][98] Yedigöller Millî Park'ından bir görünüm.
Yozgat Çamlığı Millî Parkı Yozgat 5 Şubat 1958 517 hektar (5,17 km2) [99][100] Yozgat Çamlığı Millî Parkı ve ilerisindeki şehre bakış.
Yumurtalık Lagünü Millî Parkı Adana 6 Aralık 2008 16.980 hektar (169,8 km2) [101][102][103] Mevcut değil

Bulundukları illere göre millî parklar[değiştir | kaynağı değiştir]

İl Sayı Millî parklar
Antalya 5 Altınbeşik Mağarası Millî Parkı, Beydağları Sahil Millî Parkı, Güllük Dağı Millî Parkı, Köprülü Kanyon Millî Parkı, Saklıkent Millî Parkı
Ankara 4 İstiklâl Yolu Tarihî Millî Parkı, Sakarya Meydan Muharebesi Tarihî Millî Parkı, Sarıçalı Dağı Millî Parkı, Soğuksu Millî Parkı
Erzurum 4 Kaçkar Dağları Millî Parkı, Kop Dağı Müdafaası Tarihî Millî Parkı, Nene Hatun Tarihî Millî Parkı, Sarıkamış-Allahuekber Dağları Millî Parkı
Artvin 3 Hatila Vadisi Millî Parkı, Kaçkar Dağları Millî Parkı, Karagöl-Sahara Millî Parkı
Kastamonu 3 Ilgaz Dağı Millî Parkı, İstiklâl Yolu Tarihî Millî Parkı, Küre Dağları Millî Parkı
Adana 2 Aladağlar Millî Parkı, Yumurtalık Lagünü Millî Parkı
Balıkesir 2 Kazdağı Millî Parkı, Kuşcenneti Millî Parkı
Bolu 2 Abant Gölü Millî Parkı, Yedigöller Millî Parkı
Çankırı 2 Ilgaz Dağı Millî Parkı, İstiklâl Yolu Tarihî Millî Parkı
Isparta 2 Kızıldağ Millî Parkı, Kovada Gölü Millî Parkı
Kayseri 2 Aladağlar Millî Parkı, Sultansazlığı Millî Parkı
Konya 2 Beyşehir Gölü Millî Parkı, Derebucak Çamlık Mağaraları Millî Parkı
Muğla 2 Marmaris Millî Parkı, Saklıkent Millî Parkı
Adıyaman 1 Nemrut Dağı Millî Parkı
Afyon 1 Başkomutan Tarihî Millî Parkı
Ağrı 1 Ağrı Dağı Millî Parkı
Aydın 1 Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı
Bartın 1 Küre Dağları Millî Parkı
Bayburt 1 Kop Dağı Müdafaası Tarihî Millî Parkı
Bursa 1 Uludağ Millî Parkı
Çanakkale 1 Troya Tarihî Millî Parkı
Çorum 1 Boğazköy-Alacahöyük Millî Parkı
Denizli 1 Honaz Dağı Millî Parkı
Edirne 1 Gala Gölü Millî Parkı
Hakkâri 1 Hakkâri Cilo ve Sat Dağları Millî Parkı
Iğdır 1 Ağrı Dağı Millî Parkı
İzmir 1 Spil Dağı Millî Parkı
Kars 1 Sarıkamış-Allahuekber Dağları Millî Parkı
Kırklareli 1 İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı
Kütahya 1 Başkomutan Tarihî Millî Parkı
Malatya 1 Nemrut Dağı Millî Parkı
Manisa 1 Spil Dağı Millî Parkı
Muş 1 Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihî Millî Parkı
Niğde 1 Aladağlar Millî Parkı
Osmaniye 1 Karatepe-Aslantaş Millî Parkı
Rize 1 Kaçkar Dağları Millî Parkı
Siirt 1 Botan Vadisi Millî Parkı
Şanlıurfa 1 Tek Tek Dağları Millî Parkı
Trabzon 1 Altındere Vadisi Millî Parkı
Tunceli 1 Munzur Vadisi Millî Parkı
Uşak 1 Başkomutan Tarihî Millî Parkı
Yozgat 1 Yozgat Çamlığı Millî Parkı

Eski millî parklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Millî park Bulunduğu il İlan tarihi İptal tarihi Yüzölçümü Konum Kaynak
Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı Çanakkale 26 Mayıs 1973 28 Haziran 2014 33.439 hektar (334,39 km2)
Türkiye üzerinde Türkiye'deki millî parklar listesi
Türkiye'deki millî parklar listesi
[104][105][106]
Göreme Tarihî Millî Parkı Nevşehir 25 Kasım 1986 22 Ekim 2019 9.614 hektar (96,14 km2)
Türkiye üzerinde Türkiye'deki millî parklar listesi
Türkiye'deki millî parklar listesi
[107][108][109][110]

Harita[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ a b c d Ayanoğlu, Sedat (1995). "Hukuksal Açıdan Muhafaza Ormanı ve Milli Park Kavramları". İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. B. 45 (3-4). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi. ss. 29-42. 
  2. ^ 4.1.1. Kuruluş süreci (tespit, tescil ve ilan)"Uluslararası Uygulamalar Işığında Türkiye'de Milli Park Yönetiminin Değerlendirilmesi: Karşılaştırmalı Bir Analiz". Semih EROĞLU Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Taşınmaz Değerleme Ve Yönetimi Anabilim Dalı- Ankara. Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi 9(1), 8-23 (2022). 2022. Erişim tarihi: 21 Eylül 2022. 
  3. ^ a b "Millî Parklar Kanunu" (PDF). Mevzuat Bilgi Sistemi. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  4. ^ "Türkiye Cumhuriyet Anayasası" (PDF). Türkiye Büyük Millet Meclisi. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  5. ^ "Doğa Koruma ve Mi̇lli Parklar Genel Müdürlüğü Teşki̇lat Yapısı". Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  6. ^ "Milli Parklar Dairesi Başkanlığı". Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  7. ^ "Çamlık". Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  8. ^ "Çamlık Milli Parkı". Türkiye Kültür Portalı. 29 Nisan 2013. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  9. ^ Işın, Zeki; Keçeli, Tamer; Sarıoğlu, Satı; Ursavaş, Serhat (2017). "Türkiye'deki Milli Parkların Briyofit Zenginliği Açısından İrdelenmesi". Anadolu Briyoloji Dergisi. 3 (2). Çankırı: Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi. ss. 103-115. doi:10.26672/anatolianbryology.350332. ISSN 2149-5920. 
  10. ^ "Bolu İli Sınırları İçerisinde Bulunan Alanın 'Abant Gölü Milli Parkı' Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (31862). Ankara: Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü. 10 Haziran 2022. s. 6. 
  11. ^ "Ağrı Dağı Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  12. ^ "Ağrı ve Iğdır İlleri Sınırları İçerisinde Bulunan Büyük Ağrı Dağı ile Küçük Ağrı Dağını Kapsayan Alanın 'Ağrı Dağı Milli Parkı' Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (25643). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 17 Kasım 2004. s. 1. 
  13. ^ "Aladağlar Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Kayseri Şube Müdürlüğü. 26 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  14. ^ a b "Bazı Yerlerin Tabiat Parkı, Tabiat Koruma Alanı ve Milli Park Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (22265). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 21 Nisan 1995. s. 21. 
  15. ^ "Altınbeşik Mağarası Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü. 26 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  16. ^ a b c "Bazı Yörelerin Milli Park Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (22037). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 31 Ağustos 1994. s. 20. 
  17. ^ "Altındere Vadisi Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  18. ^ "Maçka Altındere Vadisi ve Çevresindeki Alanın Millî Park Olarak Belirlenmesine Dair Karar". T.C. Resmî Gazete (19598). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 8 Ekim 1987. s. 1. 
  19. ^ "Başkomutan Tarihi Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü. 24 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  20. ^ "Afyon ve Kütahya İlleri İçerisindeki Belli Bir Bölgenin Milli Park Olarak Değerlendirme Kararı". T.C. Resmî Gazete (17492). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 22 Ekim 1981. s. 20. 
  21. ^ "Beydağları Sahil Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü. 2 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  22. ^ Ceylan, Serdar; Somuncu, Mehmet (2017). "Beydağları Sahil Milli Parkı'nın Koruma Kullanma Bakımından Durumu ve Sürdürülebilir Gelişimi Üzerine Bir Değerlendirme". 1st International Sustainable Tourism Congress (November 23-25, 2017): Proceedings Book. Kastamonu: Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi. ss. 51-63. ISBN 9786054697144. 
  23. ^ "Beyşehir Gölü Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  24. ^ "Ekli Haritalarda Sınırları Tesbit Edilen Yerlerin Milli Park Olarak Belirlenmesine Dair Karar". T.C. Resmî Gazete (21502). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 20 Şubat 1993. s. 3. 
  25. ^ "Boğazköy-Alacahöyük Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  26. ^ "Boğazköy-Alacahöyük Çevresindeki Alanın Milli Park Olarak Belirlenmesine Dair Karar". T.C. Resmî Gazete (19977). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 2 Kasım 1988. s. 1. 
  27. ^ "Siirt İli, Merkez, Aydınlar ve Eruh İlçeleri Sınırları İçerisinde Bulunan Bazı Alanın 'Botan Vadisi Milli Parkı' Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (30859). Ankara: Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü. 15 Ağustos 2019. s. 9. 
  28. ^ "Milli park sayımız 45'e yükseldi". Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü. 15 Ağustos 2019. 23 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2019. 
  29. ^ "Konya İli Sınırları İçerisinde Bulunan Alanın 'Derebucak Çamlık Mağaraları Milli Parkı' Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (31859). Ankara: Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü. 7 Haziran 2022. s. 24. 
  30. ^ "Genel Bilgiler". Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  31. ^ Yaltırık, Faik (1995). "Dilek Yarımadası Milli Parkı (Samsundağı, Kuşadası)". İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. A. 45 (1). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi. ss. 23-34. 
  32. ^ "Gala Gölü Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü Edirne Şube Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  33. ^ "Edirne İli Sınırları İçerisinde Bulunan Gala ve Pamuklu Göllerini Kapsayan Alanın Gala Gölü Milli Parkı Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (25746). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 5 Mart 2005. s. 20. 
  34. ^ "Güllük Dağı (Termessos) Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü. 11 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  35. ^ Sert, Hasan (2017). "Doğa Eğitimi ve Turizm Alanı Olarak Termessos Milli Parkı". Journal of Current Researches on Social Sciences. 7 (1). İstanbul: Stratejik Araştırmalar Merkezi. ss. 89-102. ISSN 2547-9644. 
  36. ^ "Bazı Alanların 'Hakkari Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı' Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (31256). Ankara: Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü. 26 Eylül 2020. s. 1. 
  37. ^ "Hatila Vadisi Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü. 26 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  38. ^ "Honaz Dağı Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  39. ^ "Ilgaz Dağı Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  40. ^ Kuter, Nazan (2008). "Ilgaz Dağı Milli Parkı'nın Orman Peyzajı ve Estetiği Açısından Değerlendirilmesi". Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. A, 1. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi. ss. 36-47. ISSN 1302-7085. 
  41. ^ "İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü. 13 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  42. ^ "Bazı Alanların Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Olarak Belirlenmesine Dair Kararda Değişiklik Yapılması ve 'İğneada Longaz Ormanları Milli Parkı' Alanının Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (26699). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 13 Kasım 2007. s. 1. 
  43. ^ "İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı 44. milli park oldu..." Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü. 2 Kasım 2018. 6 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2019. 
  44. ^ "Ankara, Çankırı ve Kastamonu İlleri Sınırları İçerisinde Bulunan ve Sınırları Belirtilen Alanın İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (30583). Ankara: Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü. 2 Kasım 2018. s. 6. 
  45. ^ "Kaçkar Dağları Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü. 10 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  46. ^ "Rize ili Çamlıhemşin ilçesi Sınırları içinde Bulunan Kaçkar Dağlarının Milli Park Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (22037). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 31 Ağustos 1994. s. 24. 
  47. ^ "Karagöl - Sahara Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü. 26 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  48. ^ "Karatepe - Aslantaş Milli Parkı". Karatepe-Aslantaş Millî Parkı. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  49. ^ Artar, Mustafa (2008). Karatepe-Aslantaş Milli Parkı örneğinde korunan alanlar için bir izleme yönteminin geliştirilmesi (Doktora). Adana: Çukurova Üniversitesi. 
  50. ^ "Kazdağı Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  51. ^ "Balıkesir İli, Edremit İlçesi Sınırları İçerisinde Bulunan Kazdağı Yöresinin Milli Park Olarak Tespiti Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (21555). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 17 Nisan 1993. s. 14. 
  52. ^ "Kızıldağ Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  53. ^ a b Kervankıran, İsmail; Eryılmaz, Adile Gül (2014). "Isparta İli Milli Parklarının Rekreasyonel Faaliyetlerde Kullanımı". Marmara Coğrafya Dergisi. A, 29. İstanbul: Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi. ss. 81-110. ISSN 1303-2429. 
  54. ^ "Kop Dağı Müdafaası Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  55. ^ "Bayburt ve Erzurum İlleri Sınırları İçerisinde Bulunan Alanın 'Kop Dağı Müdafaası Tarihi Milli Parkı' Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (29889). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 15 Kasım 2016. s. 14. 
  56. ^ "Kovada Gölü Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü. 26 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  57. ^ "Köprülü Kanyon Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü. 11 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  58. ^ Coşgun, Ufuk; Uzun, Erdoğan (2007). Köprülü Kanyon Milli Parkında Yer Alan Köylerin Sosyo-Ekonomik. Yapılarının İncelenmesi ve Kırsal Kalkınma Eylem Planının Oluşturulması. Antalya: Çevre ve Orman Bakanlığı Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. s. 1. ISSN 1302-3624. 
  59. ^ "Kuşcenneti Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  60. ^ Çakır, Perihan (2008). Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı Sığırcı Deresi Deltası'ndaki tepeli pelikanların (pelecanus crispus) (L., 1758) incelenmesi (Yüksek lisans). Ankara: Gazi Üniversitesi. 
  61. ^ "Lake Kus". Ramsar Sites Information Service (İngilizce). 1 Ocak 1998. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  62. ^ "Küre Dağları Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  63. ^ "Kastamonu ve Bartın İl Sınırları İçerisinde Bulunan Küre Dağlarının Batı Kesiminin 'Kastamonu-Bartın Küre Dağları Milli Parkı' Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (24102). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 7 Temmuz 2000. s. 10. 
  64. ^ "Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı 43. Milli Parkımız Oldu…". Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  65. ^ "Muş İli, Malazgirt İlçesi Sınırları İçerisinde Bulunan Bazı Alanın 'Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı' Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (30363). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 17 Mart 2018. s. 3. 
  66. ^ "Marmaris Milli Parkı". Marmaris Millî Parkı. 23 Mart 2018. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  67. ^ "Muğla İli, Marmaris İlçesi ve Çevresinin Milli Park Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (22573). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 7 Mart 1996. s. 3. 
  68. ^ "Munzur Vadisi Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  69. ^ Dinçer, Füsun İstanbullu; Çifçi, İbrahim; Atsız, Ozan (2015). "Sürdürülebilir Kırsal Turizm Kapsamında Milli Parklar Üzerine Bir Araştırma: Munzur Vadisi Milli Parkı Örneği". Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi. 5 (1). Konya: Nobel Bilim ve Araştırma Merkezi. ss. 111-121. ISSN 1307-1149. 
  70. ^ "Milli Parklar". Tarım ve Orman Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü Adıyaman Şube Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  71. ^ Bozdağ, Esennur (2015). Nemrut Dağı (Adıyaman) ve çevresinin jeopark olma potansiyelinin araştırılması (Yüksek lisans). Şanlıurfa: Harran Üniversitesi. 
  72. ^ "Nemrut Dağ". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  73. ^ "Nenehatun Tarihi Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  74. ^ "Erzurum İli Sınırları İçerisinde Bulunan Bazı Alanların 'Erzurum Nene Hatun Tarihi Milli Parkı' Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (27250). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 6 Haziran 2009. s. 10. 
  75. ^ "Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  76. ^ "Ankara İli, Polatlı ve Haymana İlçeleri Sınırları İçerisinde Bulunan Alanın 'Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı' Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (29261). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 8 Şubat 2015. s. 1. 
  77. ^ "Saklıkent Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  78. ^ "Muğla İli, Fethiye İlçesi ile Antalya İli, Kaş İlçesi Sınırlan İçerisinde Yeralan Saklıkent ve Çevresinin Milli Park Olarak Belirlenmesi, Uludağ Milli Parkının Sınırlarının Değiştirilmesi ve Alaçam Bölgesinin Anılan Parka Dahil Edilmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (22658). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 6 Haziran 1996. s. 1. 
  79. ^ Çelikbaş, Hamdi (28 Ekim 2021). "Nallıhan'daki bölge 'Sarıçalı Dağı Milli Parkı' olarak belirlendi". Anadolu Ajansı. 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2021. 
  80. ^ "Ankara İli Sınırları İçerisinde Bulunan Alanın 'Sarıçalı Dağı Milli Parkı' Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (31642). Ankara: T.C. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü. 28 Ekim 2021. s. 39. 
  81. ^ "Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  82. ^ "Erzurum ve Kars İlleri Sınırları İçerisinde Bulunan, Sarıkamış Ormanları ile Allahüekber Dağlarını Kapsayan Alanın 'Sarıkamış Allahüekber Dağları Milli Parkı' Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (25618). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 19 Ekim 2004. s. 1. 
  83. ^ "Soğuksu Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  84. ^ "Büyük Soğuksu Ormanına Dair Karar". T.C. Resmî Gazete (10193). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 28 Nisan 1959. s. 1. 
  85. ^ "Spil Dağı Milli Parkı". Spil Dağı Millî Parkı. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  86. ^ Taşlıgil, Nuran (1994). "Spil Dağı Millî Parkı". Türk Coğrafya Dergisi, 29. İstanbul: Türk Coğrafya Kurumu. ss. 257-268. 
  87. ^ "Sultan Sazlığı Milli Parkı ve Ramsar Alanı". Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Kayseri Şube Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  88. ^ "Kayseri İli Sınırları İçerisinde Bulunan Bazı Alanların 'Sultansazlığı Milli Parkı' Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (26111). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 17 Mart 2006. s. 20. 
  89. ^ "Sultan Marshes". Ramsar Sites Information Service (İngilizce). 1 Ocak 2008. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  90. ^ "Tektek Dağları Milli Parkı". Tektek Dağları Millî Parkı. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  91. ^ "Şanlıurfa İli Sınırları İçerisinde Bulunan ve Haritada Sınırları Belirtilen Alanın 'Tek Tek Dağları Milli Parkı' Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (26559). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 21 Haziran 2007. s. 1. 
  92. ^ "Troya Tarihi Milli Parkı". Troya Tarihî Millî Parkı. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  93. ^ "Çanakkale İli Sınırları Dahilindeki Troya Antik Kenti ve Çevresinin 'Troya Tarihi Milli Parkı' Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (22810). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 7 Kasım 1996. s. 13. 
  94. ^ "Archaeological Site of Troy". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  95. ^ "Uludağ Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  96. ^ Doğaner, Suna (1991). "Dağ Turizmine Coğrafi Bir Yaklaşım (Uludağ'da Turizm)". Coğrafya Araştırmaları, 3. Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Coğrafya Bilim ve Uygulama Kolu. ss. 137-158. 
  97. ^ "Yedigöller Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  98. ^ Beşkardeş, Vedat (2009). Bolu - Yedigöller yaban hayatı koruma ve geliştirme sahasında yaban hayatı yönetimi (Doktora). İstanbul: İstanbul Üniversitesi. 
  99. ^ "Yozgat Şehrine Üç Kilometre Mesafede Bulunan Ve İlişik Krokide Hudutları Gösterilen Yozgat Çamlığı Namı Diğer Soğuk Oluk Mevkiinin «Millî Park» Olarak Ayrılması". T.C. Resmî Gazete (9853). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 8 Mart 1958. s. 13. 
  100. ^ "Yozgat Çamlığı Milli Parkının Sınırlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (31859). Ankara: Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü. 7 Haziran 2022. s. 17. 
  101. ^ "Yumurtalık Lagünü Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  102. ^ "31/3/1994 Tarihli ve 94/5451 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Tabiatı Koruma Alanı Olarak Belirlenen Yumurtalık Lagünü'nün Tabiatı Koruma Alanı Statüsünün Kaldırılarak 'Yumurtalık Lagünü Milli Parkı' Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (27076). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 6 Aralık 2008. s. 1. 
  103. ^ "Yumurtalik Lagoons". Ramsar Sites Information Service (İngilizce). 1 Ocak 2006. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  104. ^ "Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı (Eceabat)". Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  105. ^ "Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun". T.C. Resmî Gazete (29044). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 28 Haziran 2014. s. 28. 
  106. ^ "Milli Park alanları, 2013". Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  107. ^ "Göreme Tarihi Milli Parkı". Tarım ve Orman Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğü Nevşehir Şube Müdürlüğü. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  108. ^ "Göreme Vadisi ve Çevresinin Millî Park Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (19292). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 25 Kasım 1986. s. 1. 
  109. ^ "Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  110. ^ "Göreme Vadisi ve Çevresindeki Alanın Milli Park Olarak Belirlenmesi Hakkındaki 30/10/1986 Tarihli ve 86/11135 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (30926). Ankara: Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü. 22 Ekim 2019. s. 8. 
Genel

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]