Türk bayrakları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türk bayrakları listesi, Türkiye tarafından tarih boyunca kullanılmış bayrakları listeler.

Ulusal bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Flag of Turkey.svg 1844 (1936) - günümüz Türkiye Cumhuriyeti bayrağı Kırmızı zemin üzerinde beyaz ay yıldız bulunan bayrak, 18. yüzyılda tasarlanmış ve 1844 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun resmî bayrağı olarak kabul edilmiştir.[1]

29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye'de cumhuriyetin ilanı sonrasında, Osmanlı İmparatorluğu'nun son bayrağı olan kırmızı zemin üzerine beyaz ay yıldızlı tasarım,2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile standartlaştırılmıştır.[2]

Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg 1984 - günümüz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı Bayrak Türk bayrağı'ndan farklı olarak; ters renklere ve kırmızı ay yıldızın üstünden ve altından geçen iki kırmızı şeride sahiptir.[3]

Cumhurbaşkanlığı forsları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Flag of the President of Turkey.svg 1923 - günümüz Türkiye Cumhurbaşkanlığı Forsu Türkiye cumhurbaşkanını temsil eden bayrak, 8 kısa ve 8 uzun olmak üzere toplam 16 ışını bulunan bir büyük yıldız ve tarihteki 16 Büyük Türk Devleti'ni temsil eden 16 küçük yıldızdan oluşan Türkiye Cumhurbaşkanlığı Arması'nı içermektedir.[4] Arma Türk bayrağının sol üst köşesinde yer alır.

Fors, cumhurbaşkanının ikametgâhında, ziyareti süresince bulunduğu yerde, bayrak direğine çekilir, gece gündüz çekili kalır, makam odasında çalışma masasının sol gerisine konur, içinde bulunduğu arabanın sol önünde, tepesinde ay yıldız bulunan kromajlı direğe çekilir.[4]

Flag of the President of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg 1984 - günümüz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Forsu Büzme kenarı dışında diğer üç kenar altın latten ile çerçevelenmiştir. Sol köşede iç içe ve vermilyon renkli zeminle ayrılmış iki altın latten yıldızı bulunmaktadır.[5]

Askerî bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk Silahlı Kuvvetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Flag of the President of Turkey.svg 1923 - günümüz Türkiye Cumhurbaşkanlığı Forsu Başkomutanlık, Türkiye cumhurbaşkanı tarafından temsil edilmektedir.[6]
MSB-Logo.png 2018 - günümüz T.C. Millî Savunma Bakanı Forsu T.C. Millî Savunma Bakanı'nı temsil eden fors, aynı zamanda T.C. Millî Savunma Bakanlığı'nın logosudur.[7]
Standard of General staff of Turkish Armed Forces.svg ? - günümüz Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı Forsu 1:1 oranına sahip bayrak, kırmızı zemin üzerine beyaz zemin ve beyaz zemin içerisine yerleştirilmiş kırmızı ay yıldızdan oluşmaktadır.
Regment flag of 39th Mechanized Infantry Brigade.svg ? - günümüz Sancak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin onur ve şeref timsalidir. Alt kısma temsil edilen askeri birliğin adı yazılır.

Türk Kara Kuvvetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Flag of Turkish Land Forces Command.svg ? - günümüz Kara Kuvvetleri Komutanlığı Forsu
Flag of Turkish Land Forces Army Command.svg ? - günümüz Ordu Komutanlığı ve Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Forsu
Kolordu Komutanlığı - Lojistik Komutanlığı - Eğitim ve Doktrin Komutanlığı MUH ve MUH.DES.EĞT.K. EDOK MUH.HİZ.DES.EĞT.K. forsu.svg ? - günümüz KOR.K.- LOJ.K.-EDOK MUH. ve MUH.DES.EĞT.K.-EDOK MUH.HİZ.DES.EĞT.K. Forsu
Flag of Turkish Division Command - Military Academy Command - Training and Doctrine School Command and Class School and Training Center Command.svg ? - günümüz Tümen Komutanlığı - Kara Harp Okulu Komutanlığı - Eğitim ve Doktrin Okul Komutanlığı ve Sınıf Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Forsu
Flag of Turkish Class School and Training Center Commands.svg ? - günümüz Sınıf Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlıkları Forsu
Flag of Turkish Regimental Command Brigade Deputy Commander and Garrison Commander.svg ? - günümüz Alay Komutanlığı Tugay Komutan Yardımcısı ve Garnizon Komutanı Forsu
Flag of Turkish K.K.KH. Support Continental Group Command.svg ? - günümüz K.K.KH. Destek Kıta Grup Komutanlığı Forsu
Flag of Turkish Battalion Command.svg ? - günümüz Tabur Komutanlığı Forsu
Flag of Turkish Brigade Support Troops Command.svg ? - günümüz Tugay Destek Kıtaları Komutanlığı Forsu
Flag of Turkish Army Aviation School Command.svg ? - günümüz Kara Havacılık Okul Komutanlığı Forsu
Flag of Turkish Army Aviation Command.svg ? - günümüz Kara Havacılık Komutanlığı Forsu
Flag of Turkish Army Aviation Regiment Command.svg ? - günümüz Kara Havacılık Alay Komutanlığı Forsu

Türk Deniz Kuvvetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Flag of Turkish Admiral of the Fleet.svg ? - günümüz Büyükamiral Forsu
Flag of Turkish Naval Forces Command.svg ? - günümüz Türk Deniz Kuvvetleri Forsu
Flag of Turkish Admiral.svg ? - günümüz Donanma Komutanlığı Forsu
Flag of Turkish Vice Admiral.svg ? - günümüz Koramiral Forsu
Flag of Turkish Rear Admiral (Upper half).svg ? - günümüz Tümamiral Forsu
Flag of Turkish Rear Admiral (Lower half).svg ? - günümüz Tümamiral Forsu (LH)
Flag of Turkish Flotilla admiral.svg ? - günümüz Komodor Forsu
Flag of Turkish Group Commander.svg ? - günümüz Grup Komutanı Forsu
Flag for other colonels except Turkish Commodore.svg ? - günümüz Komodor hariç diğer fors taşıma yetkisi bulunan Albayların forsu
Turkish Battalion Command flag.svg ? - günümüz Tabur Komutanı Forsu

Türk Hava Kuvvetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Flag of Turkish Air Force Command.svg ? - günümüz Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı Forsu
Flag of Turkish Combat Air Force Commander.svg ? - günümüz Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı Forsu
Flag of Turkish Air Force Lieutenant-General.svg ? - günümüz Korgeneral Forsu
Flag of Turkish Air Force Major General.svg ? - günümüz Tümgeneral Forsu
Flag of Turkish Air Force Brigadier-General.svg ? - günümüz Tuğgeneral Forsu
Regiment Command flag (Turkish Air Force).svg ? - günümüz Alay Komutanlığı Forsu
Flag of Turkish Air Force Support Continental Command.svg ? - günümüz Destek Kıta Komutanlığı Forsu
Flag of Turkish Air Force Support Continental Command (triangle).svg ? - günümüz
Battalion-Fleet Command flag (Turkish Air Force).svg ? - günümüz Tabur-Filo Komutanlığı Forsu

Jandarma Genel Komutanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Flag of Turkish General Command of Gendarmerie.svg ? - günümüz Jandarma Genel Komutanlığı Forsu

Sahil Güvenlik Komutanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Flag of Turkish Coast Guard Commander.svg ? - günümüz Sahil Güvenlik Komutanlığı Forsu

Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Flag of the General Directorate of Customs Protection of Turkey.svg ? - günümüz Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü bayrağı
Flag of the Customs Administration of Turkey.svg ? - günümüz Gümrük Dairesi bayrağı

Tarihî bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Historical flag of the President of Turkey.svg 1920'ler Türkiye Cumhurbaşkanlığı Forsu Flaggenbuch von 1939'a göre Cumhurbaşkanlığı Forsu'nun 1920'li yıllardaki görünümü[8]
Flag of the President of Turkey (1925-2012).svg 1925 - 2012 Türkiye cumhurbaşkanını temsil eden bayrak, 8 kısa ve 8 uzun olmak üzere toplam 16 ışını bulunan bir büyük yıldız ve tarihteki 16 Büyük Türk Devleti'ni temsil eden 16 küçük yıldızdan oluşan Türkiye Cumhurbaşkanlığı Arması'nı içermektedir.[4] Arma Türk bayrağının sol üst köşesinde yer alır.

Bayrak bu formuyla 1925 - 2012 yılları arasında kullanılmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Flag of the Kayihan Khanate (c. 1326).svg 1326 civarı Osmanlı Beyliği bayrağı
Flag of Ottoman Empire (1517-1793).svg 1517 - 1793 Osmanlı İmparatorluğu bayrağı I. Selim döneminde kullanılan Osmanlı İmparatorluğu bayrağı.
Flag of the Ottoman Empire (eight pointed star).svg 1844 - ?
Flag of the Ottoman Empire (1844–1922).svg 1844 - 1922 Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağı olarak da kullanılan bayrak, 1844 yılında kabul edilmiştir.

Forslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Imperial standard of the Ottoman Sultan.svg 19. yüzyıl sonu - 20. yüzyıl başı Padişah Forsu Bayrağın ortasında yer alan tuğra, tahttaki padişaha göre değişmektedir.
Caliphate standard of Abdulmejid II (1922–1924).svg 1922 - 1924 II. Abdülmecid'in kişisel hilafet bayrağı.
Naval standard of the Ottoman Sultan.svg 19. yüzyıl sonu - 20. yüzyıl başı Sultanın donanma sancağı II. Abdülhamid'in Osmanlı kruvazörü Hamidiye'yi ziyareti sırasında asılan sancaktır.

Askerî bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern tarih öncesinde Osmanlı orduları, bayraklar yerine at kuyruğundan yapılmış saçak şeklindeki sancakları ya da tuğları kullanırdı.

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Zulfikar flag.svg
Zulfiqar flag at Guruslău (1601).svg 1601 - ? Guruslău Muharebesi sırasında kullanıldığı bildirilen zülfikarlı sancak
Ottoman army banner in the 1721 Hamse.svg 1721 - ? Ordu sancağı
Blue Ottoman Flag.svg 1780 civarı Donanma sancağı Bowle'nin dünyadaki tüm ulusların deniz bayraklarının evrensel gösterimi tablosunda "Mavi Türk bayrağı" olarak geçmektedir.[9]
Turkish Purple (Danker & Bowles).svg 1780'lerdeki eserlerde geçen "Türk Moru" bayrağı
1783 Ottoman Flag.svg 1783 Bowle'nin dünyadaki tüm ulusların deniz bayraklarının evrensel gösterimi tablosunda "Türk bayrağı" olarak geçmektedir.[9]
Ottoman army banner as rendered by Hochenleitter (1788).svg 1787 - ? 1787-1791 Osmanlı-Avusturya Savaşı savaşında kullanıldığı belirtilen bayrak.
Fictitious Ottoman flag 4.svg ? Donanma sancağı
Fictitious Ottoman flag 10.svg ? Kaptan-ı Derya sancağı
Ottoman red flag.svg ? Kızıl bayrak Osmanlı ordusu tarafından kullanılmıştır.
Ottoman War Flag.svg ? Osmanlı savaş sancağı Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusu tarafından kullanılan bayrak.

Sivil bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Latin (usually Albanian) Merchant Flag 1453-1793.svg 1453 - 1793 Latin tüccar bayrağı Genellikle Arnavutlar tarafından kullanılmıştır.
Jewish Merchant Flag 1453-1793.svg Yahudi tüccar bayrağı
Muslim Merchant Flag 1453-1793.svg Müslüman tüccar bayrağı
Roman (Orthodox Christian) Merchant Flag 1453-1793.svg Roman tüccar bayrağı Genellikle Ortodoks Hristiyan ve Yunanlar tarafından kullanılmıştır.

16 Büyük Türk Devleti[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı İmparatorluğu'ndan madde içinde ayrıca bahsedildiği için listeye eklenmemiştir.

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Batı Hun Devleti Bayrağı.svg ? Batı Hun İmparatorluğu bayrağı
Avrupa Hun İmparatorluğu.jpg ? Avrupa Hun İmparatorluğu bayrağı
Flag of the Hephthalites.svg ? Ak Hun İmparatorluğu bayrağı
Flag of the Göktürks Khaganate.svg ? Göktürk Kağanlığı bayrağı
Flag of the Avar Khaganate.svg ? Avar Kağanlığı bayrağı
Uyghur Khganate Flag.jpg ? Uygur Kağanlığı bayrağı
Flag of the Kara-Khanids.svg ? Karahanlı Devleti bayrağı
GhaznavidFlag attributed.svg ? Gazne Devleti bayrağı
Flag of the Seljuk.png ? Büyük Selçuklu Devleti bayrağı
Flag of Khwarazmia.svg 1097 - 1231 Harezmşahlar Devleti bayrağı
Golden Horde flag 1339.svg ? Altın Orda Devleti bayrağı
Timurid.svg 1375 - ? Timur İmparatorluğu bayrağı
Flag of the Mughal Empire (triangular).svg ? Babür İmparatorluğu bayrağı

Kamu kuruluşlarının bayrakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bakanlıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'deki bakanlıklar arasında yalnızca Dışişleri Bakanlığı'nın özel bir bayrağı bulunmamaktadır.

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Adalet Bakanlığı bayrağı.png 2018 - günümüz T.C. Adalet Bakanlığı bayrağı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bayrağı.png 2021 - günümüz T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bayrağı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bayrağı.png 2021 - günümüz T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bayrağı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bayrağı.png 2021 - günümüz T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bayrağı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bayrağı.png 2018 - günümüz T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bayrağı
Gençlik ve Spor Bakanlığı bayrağı.png 2018 - günümüz T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı bayrağı
Hazine ve Maliye Bakanlığı bayrağı.png 2018 - günümüz T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı bayrağı
İçişleri Bakanlığı bayrağı.png 2018 - günümüz T.C. İçişleri Bakanlığı bayrağı
Kültür ve Turizm Bakanlığı bayrağı.png 2018 - günümüz T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı bayrağı
Flag of the Ministry of National Education (Turkey).svg 2018 - günümüz T.C. Millî Eğitim Bakanlığı bayrağı
Millî Savunma Bakanlığı bayrağı.png 2018 - günümüz T.C. Millî Savunma Bakanlığı bayrağı
Sağlık Bakanlığı bayrağı.png 2018 - günümüz T.C. Sağlık Bakanlığı bayrağı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bayrağı.png 2018 - günümüz T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bayrağı
Tarım ve Orman Bakanlığı bayrağı.png 2018 - günümüz T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı bayrağı
Ticaret Bakanlığı bayrağı.png 2018 - günümüz T.C. Ticaret Bakanlığı bayrağı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bayrağı.png 2018 - günümüz T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bayrağı

Emniyet Genel Müdürlüğü[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Ensign of the General Directorate of Security of Turkey.svg ? - günümüz Emniyet Genel Müdürlüğü sancağı
Standard of the Chief of Police of Turkey.svg ? - günümüz Türkiye Cumhuriyeti emniyet genel müdürü forsu
Standart of Istanbul Provincial Police Department.svg ? - günümüz İstanbul Emniyet Müdürlüğü forsu Her il için yalnızca arma altındaki şehir ismi değişmektedir.

Diğer bayraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu başlık altında Türkiye'deki kamu kurum ve kuruluşlarına ait güncel bayraklar listelenmiştir.

Bayrak Tarih Kullanımı Açıklama
Flag of AFAD.svg ? - günümüz Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bayrağı
Flag of RTÜK.svg ? - günümüz Radyo ve Televizyon Üst Kurulu bayrağı
Flag of Directorate General of Foundations of Turkey.svg 2021 - günümüz Vakıflar Genel Müdürlüğü bayrağı
Flag of Grand National Assembly of Turkey.svg 2004 - günümüz Türkiye Büyük Millet Meclisi bayrağı
Yargıtay bayrağı.png ? - günümüz Yargıtay bayrağı
Hakim ve Savcılar Kurulu bayrağı.png ? - günümüz Hâkimler ve Savcılar Kurulu bayrağı
Yüksek Seçim Kurulu bayrağı.png ? - günümüz Yüksek Seçim Kurulu bayrağı
PTT bayrağı.png ? - günümüz Posta ve Telgraf Teşkilatı bayrağı
Adlî Tıp Kurumu bayrağı.png ? - günümüz Adlî Tıp Kurumu bayrağı
Türkiye Adalet Akademisi bayrağı.png ? - günümüz Türkiye Adalet Akademisi bayrağı
Flag of Social Security Institution of Turkey.svg ? - günümüz T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu bayrağı
Türkiye İş Kurumu bayrağı.svg ? - günümüz Türkiye İş Kurumu bayrağı
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bayrağı.svg ? - günümüz Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bayrağı
Flag of the Red Crescent reverse.svg ? - günümüz Türk Kızılay bayrağı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Silk road of adaptation : transformations across disciplines and cultures. Laurence Raw. Cambridge Scholars Publishing. 2013. ISBN 1-299-97388-4. OCLC 859834431. 
  2. ^ "Türk bayrağı kanunu" (PDF). 17 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022. 
  3. ^ "KKTC Cumhurbaşkanlığı - KKTC Bayrağı". kktcb.org. 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2022. 
  4. ^ a b c "T.C.CUMHURBAŞKANLIĞI : Fors". www.tccb.gov.tr. 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2022. 
  5. ^ "KKTC Cumhurbaşkanlığı - Cumhurbaşkanlığı Forsu". kktcb.org. 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2022. 
  6. ^ "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası". www5.tbmm.gov.tr. 9 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2022. 
  7. ^ "Millî Savunma Bakanı Forsu". 20 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022. 
  8. ^ Flaggenbuch (Flg. B.). Deutsches Reich. Marine. Oberkommando. Wolfenbüttel: Melchior, Historischer Verl. 2014. ISBN 978-3-944289-66-3. OCLC 935572244. 
  9. ^ a b "Bowle's universal display of the naval flags of all nations in the world". www.loc.gov (İngilizce). 8 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2022.