Türkiye dışişleri bakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Aşağıdaki liste Türkiye dışişleri bakanları'nı göstermektedir.

Bakan Göreve Başlama Görevden Ayrılma Parti
TBMM Hariciye Vekilleri (1920-1923)
1 Bekir Sami Kunduh 3 Mayıs 1920 8 Mayıs 1921 Bağımsız
2 Ahmet Muhtar Mollaoğlu 9 Şubat 1921 16 Mayıs 1921
3 Yusuf Kemal Tengirşenk 16 Mayıs 1921 25 Ekim 1922
4 İsmet İnönü 25 Ekim 1922 30 Ekim 1923
Dışişleri Bakanları (1923-günümüz)
1 İsmet İnönü 30 Ekim 1923 21 Kasım 1924 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Şükrü Kaya 21 Kasım 1924 4 Mart 1925
3 Tevfik Rüştü Aras 4 Mart 1925 11 Kasım 1938
4 Şükrü Saracoğlu 11 Kasım 1938 13 Ağustos 1942
5 Numan Menemencioğlu 13 Ağustos 1942 26 Haziran 1944
6 Hasan Saka 13 Eylül 1944 10 Eylül 1947
7 Necmettin Sadak 10 Eylül 1947 22 Mayıs 1950
8 Mehmet Fuad Köprülü 22 Mayıs 1950 20 Haziran 1956 Demokrat Parti
9 Fatin Rüştü Zorlu 25 Kasım 1957 27 Mayıs 1960
10 Selim Rauf Sarper 28 Mayıs 1960 16 Şubat 1962 Askerî
11 Feridun Cemal Erkin 1 Nisan 1962 20 Şubat 1965 Cumhuriyet Halk Partisi
12 Hasan Esat Işık 23 Şubat 1965 22 Ekim 1965
13 İhsan Sabri Çağlayangil 27 Ekim 1965 12 Mart 1971 Adalet Partisi
14 Osman Olcay 26 Mart 1971 3 Aralık 1971 Bağımsız
15 Ümit Haluk Bayülken 11 Aralık 1971 25 Ocak 1974
16 Turan Güneş 25 Ocak 1974 7 Kasım 1974 Cumhuriyet Halk Partisi
17 Melih Esenbel 13 Kasım 1974 30 Mart 1975 Bağımsız
18 İhsan Sabri Çağlayangil 31 Ekim 1975 21 Haziran 1977 Adalet Partisi
19 Ahmet Gündüz Ökçün 21 Haziran 1977 21 Temmuz 1977 Cumhuriyet Halk Partisi
20 İhsan Sabri Çağlayangil 21 Temmuz 1977 5 Ocak 1978 Adalet Partisi
21 Ahmet Gündüz Ökçün 5 Ocak 1978 12 Kasım 1979 Cumhuriyet Halk Partisi
22 Hayrettin Erkmen 12 Kasım 1979 5 Eylül 1980 Adalet Partisi
23 İlter Türkmen 21 Eylül 1980 24 Kasım 1983 Askerî
24 Vahit Melih Halefoğlu 13 Aralık 1983 21 Aralık 1987 Anavatan Partisi
25 Ahmet Mesut Yılmaz 22 Aralık 1987 20 Şubat 1990
26 Ali Hüsrev Bozer 20 Şubat 1990 12 Ekim 1990
27 Ahmet Kurtcebe Alptemoçin 12 Ekim 1990 23 Haziran 1991
28 İsmail Safa Giray 23 Haziran 1991 21 Kasım 1991
29 Hikmet Çetin 21 Kasım 1991 27 Temmuz 1994 Sosyaldemokrat Halkçı Parti
30 Mümtaz Soysal 27 Temmuz 1994 28 Kasım 1994
31 Murat Karayalçın 12 Aralık 1994 27 Mart 1995
32 Erdal İnönü 27 Mart 1995 6 Ekim 1995
33 Ali Coşkun Kırca 6 Ekim 1995 31 Ekim 1995 Doğru Yol Partisi
34 Deniz Baykal 31 Ekim 1995 6 Mart 1996 Cumhuriyet Halk Partisi
35 Emre Gönensay 6 Mart 1996 28 Haziran 1996 Doğru Yol Partisi
36 Tansu Çiller 28 Haziran 1996 20 Haziran 1997
37 İsmail Cem 30 Haziran 1997 11 Temmuz 2002 Demokratik Sol Parti
38 Şükrü Sina Gürel 12 Temmuz 2002 19 Kasım 2002
39 Yaşar Yakış 19 Kasım 2002 14 Mart 2003 Adalet ve Kalkınma Partisi
40 Abdullah Gül 14 Mart 2003 28 Ağustos 2007
41 Ali Babacan 29 Ağustos 2007 1 Mayıs 2009
42 Ahmet Davutoğlu 1 Mayıs 2009 29 Ağustos 2014
43 Mevlüt Çavuşoğlu 29 Ağustos 2014 28 Ağustos 2015
44 Feridun Sinirlioğlu 28 Ağustos 2015 24 Kasım 2015 Bağımsız
45 Mevlüt Çavuşoğlu 24 Kasım 2015 Görevde Adalet ve Kalkınma Partisi

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]