Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı
TBMM.svg
Türkiye Büyük Millet Meclisi[1]
Görevdeki
Mustafa Şentop

24 Şubat 2019 tarihinden beri
Atayan Türkiye Büyük Millet Meclisi
Görev süresi İlk devre seçilen için 2 yıl, ikinci devre seçilen için 3 yıl, yenilenebilir[2]
Açılışı yapan Mustafa Kemal Atatürk
Oluşum 23 Nisan 1920
Vekil TBMM Başkanvekilleri
Websitesi baskanlik.tbmm.gov.tr
Meclis başkanlık koltuğu

Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi, 23 Nisan 1920'de açılan TBMM başkanlarını içermektedir.

TBMM başkanları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

[3] Fotoğraf TBMM Başkanı Göreve Başlama Görevden Ayrılma Parti
Büyük Millet Meclisi (1920-1960)
1 Müşir Gazi Mustafa Kemal Paşa, Balıkesir, 1923.png Mustafa Kemal Atatürk
(1881–1938)
24 Nisan 1920 29 Ekim 1923 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Ali Fethi Okyar.jpg Fethi Okyar
(1880–1943)
1 Kasım 1923 22 Kasım 1924
3 Özalp.jpg Kâzım Özalp
(1882–1968)
26 Kasım 1924 1 Mart 1935
4 TBMM Başkanı Abdülhalik Renda.jpg Abdülhalik Renda
(1881–1957)
1 Mart 1935 5 Ağustos 1946
5 Musa Kâzım Karabekir.jpg Kâzım Karabekir
(1882–1948)
5 Ağustos 1946 26 Ocak 1948
6 Ali Fuat Cebesoy.jpg Ali Fuat Cebesoy
(1882–1968)
30 Ocak 1948 1 Kasım 1948
7 Sukru Saracoglu.jpg Şükrü Saracoğlu
(1887–1953)
1 Kasım 1948 22 Mayıs 1950
8 Bekir Refik Bey Koraltan.jpg Refik Koraltan
(1890–1974)
22 Mayıs 1950 27 Mayıs 1960 Demokrat Parti
Temsilciler Meclisi (1961)
Kazim Orbay.jpg Kâzım Orbay
(1886–1964)
9 Ocak 1961 26 Ekim 1961 Bağımsız
Millet Meclisi (1961-1980)
9 Ali Fuat Sirmen.jpg Fuat Sirmen
(1899–1981)
1 Kasım 1961 10 Ekim 1965 Cumhuriyet Halk Partisi
10 Ferruh Bozbeyli
(1927-2019)
22 Ekim 1965 1 Kasım 1970 Adalet Partisi
11 Sabit Osman Avcı.jpg Sabit Osman Avcı
(1921–2009)
26 Kasım 1970 14 Ekim 1973
12 Kemal Guven.png Kemal Güven
(1921-2013)
18 Aralık 1973 5 Haziran 1977 Cumhuriyet Halk Partisi
13 Blanco portrait.svg Cahit Karakaş
(1928- )
17 Kasım 1977 12 Eylül 1980
Danışma Meclisi (1981-1983)
Sadi Irmak.jpg Sadi Irmak
(1904-1990)
27 Ekim 1981 4 Aralık 1983 Bağımsız
Büyük Millet Meclisi (1983-günümüz)
14 Blanco portrait.svg Necmettin Karaduman
(1927-2017 )
4 Aralık 1983 29 Kasım 1987 Anavatan Partisi
15 Yildirim Akbulut (1988).jpg Yıldırım Akbulut
(1935-2021)
24 Aralık 1987 9 Kasım 1989
16 Blanco portrait.svg Kaya Erdem
(1928- )
21 Kasım 1989 20 Ekim 1991
17 Hüsamettin Cindoruk.jpg Hüsamettin Cindoruk
(1933- )
16 Kasım 1991 1 Ekim 1995 Doğru Yol Partisi
18 İsmet Sezgin (cropped).jpg İsmet Sezgin
(1928-2016)
18 Ekim 1995 24 Aralık 1995
19 Blanco portrait.svg Mustafa Kalemli
(1943- )
25 Ocak 1996 30 Eylül 1997 Anavatan Partisi
20 Hikmet Çetin.jpg Hikmet Çetin
(1937- )
16 Ekim 1997 18 Nisan 1999 Cumhuriyet Halk Partisi
Yildirim Akbulut (1988).jpg Yıldırım Akbulut
(1935-2021)
20 Mayıs 1999 30 Eylül 2000 Anavatan Partisi
21 Blanco portrait.svg Ömer İzgi
(1940- )
18 Ekim 2000 14 Kasım 2002 Milliyetçi Hareket Partisi
22 Bulent Arinc 2014.jpg Bülent Arınç
(1948– )
19 Kasım 2002 22 Temmuz 2007 Adalet ve Kalkınma Partisi
23 Köksal Toptan.jpg Köksal Toptan
(1943- )
9 Ağustos 2007 9 Ağustos 2009
24 Mehmet Ali Sahin.jpg Mehmet Ali Şahin
(1950- )
9 Ağustos 2009 28 Haziran 2011
25 Cemil Çiçek Senate of Poland 01.JPG Cemil Çiçek
(1946- )
4 Temmuz 2011 23 Haziran 2015
26 İsmet Yılmaz, 2011 (cropped).jpg İsmet Yılmaz
(1961- )
1 Temmuz 2015 17 Kasım 2015
27 İsmail Kahraman MeclisBaskani.jpg İsmail Kahraman
(1940- )
22 Kasım 2015 7 Temmuz 2018
28 Portrait of Binali Yıldırım (cropped).jpg Binali Yıldırım
(1955- )
12 Temmuz 2018 19 Şubat 2019
29 2019 Mustafa Şentop.jpg Mustafa Şentop
(1968- )
24 Şubat 2019 Görevde

Geçici başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, geçici başkanlık görevini yapar. Aşağıdaki listede 1. Dönem'den itibaren görev yapmış geçici başkanlar yer almaktadır.

Dönem Fotoğraf Geçici TBMM Başkanı Parti
1. Blanco portrait.svg Şerif Bey Bağımsız
2. Abdurrahman Sheref Bey.jpg Abdurrahman Şeref Cumhuriyet Halk Fırkası
3. Hasan Hüsnü Saka.jpg Hasan Bey[Not 1]
4. Abdulhak Hamid Bey.jpg Abdülhak Hamit Bey
5. Necip Asım Bey Yazıksız.jpg Necip Asım Yazıksız
6. Besim Ömer Akalin.jpg Besim Ömer Akalın
7. Blanco portrait.svg Suphi Artel
8. Ali Münif Bey.jpg Ali Münif Yeğenağa
9. Hüseyin Cahit Bey Yalçın.jpg Hüseyin Cahit Yalçın
10. Ali Fuat Cebesoy.jpg Ali Fuat Cebesoy Demokrat Parti
11.
12. Yakup Kadri Karaosmanoğlu.jpg Yakup Kadri Karaosmanoğlu[Not 2][4] Cumhuriyet Halk Partisi
13. Orhan Seyfi Orhon.jpg Orhan Seyfi Orhon[Not 3] Adalet Partisi
14. İsmet İnönü 1964 (cropped).jpg İsmet İnönü Cumhuriyet Halk Partisi
15. Blanco portrait.svg Kinyas Kartal Adalet Partisi
16.
17. Emin Fahrettin Özdilek Halkçı Parti
18. Blanco portrait.svg Kamil Tuğrul Coşkunoğlu Anavatan Partisi
19. Blanco portrait.svg Ali Rıza Septioğlu Doğru Yol Partisi
20. Blanco portrait.svg Süleyman Arif Emre Refah Partisi
21. Blanco portrait.svg Ali Rıza Septioğlu Doğru Yol Partisi
22. Blanco portrait.svg Şükrü Elekdağ Cumhuriyet Halk Partisi
23.
24. Blanco portrait.svg Oktay Ekşi
25. Deniz Baykal2.jpg Deniz Baykal
26.
27. Durmuş Yılmaz (cropped).jpg Durmuş Yılmaz[Not 4] İYİ Parti

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Başkan Vekili olarak.
  2. ^ İsmet İnönü'nün en yaşlı üye olmasına rağmen özür beyan etmesiyle Yakup Kadri Karaosmanoğlu ikinci en yaşlı üye olarak geçici başkan oldu.
  3. ^ İsmet İnönü'nün en yaşlı üye olmasına rağmen özür beyan etmesiyle Orhan Seyfi Orhon ikinci en yaşlı üye olarak geçici başkan oldu.
  4. ^ Deniz Baykal'ın en yaşlı üye olmasına rağmen sağlık sorunları gerekçesiyle özür beyan etmesi üzerine Durmuş Yılmaz ikinci en yaşlı üye olarak geçici başkan oldu.

Yaşayan eski başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

2021 itibarıyla yaşayan on üç eski başkan bulunmaktadır:

Fotoğraf TBMM Başkanı Görev süresi Doğum tarihi
13.
Blanco portrait.svg Cahit Karakaş 1977-1980 1928 (92-93 yaşında)
16.
Blanco portrait.svg Kaya Erdem 1989-1991 1928 (92-93 yaşında)
17.
Hüsamettin Cindoruk.jpg Hüsamettin Cindoruk 1991-1995 1933 (87-88 yaşında)
19.
Blanco portrait.svg Mustafa Kalemli 1996-1997 26 Mart 1943 (1943-03-26) (78 yaşında)
20.
Msc2011 Moe032 Cetin neu (cropped).jpg Hikmet Çetin 1997-1999 1937 (83-84 yaşında)
21.
Blanco portrait.svg Ömer İzgi 2000-2002 1940 (80-81 yaşında)
22.
Bulent Arinc 2014.jpg Bülent Arınç 2002-2007 25 Mayıs 1948 (1948-05-25) (73 yaşında)
23.
Köksal Toptan.jpg Köksal Toptan 2007-2009 3 Ocak 1943 (1943-01-03) (78 yaşında)
24.
Mehmet Ali Sahin.jpg Mehmet Ali Şahin 2009-2011 16 Eylül 1950 (1950-09-16) (71 yaşında)
25.
Cemil Cicek.jpg Cemil Çiçek 2011-2015 15 Kasım 1946 (1946-11-15) (75 yaşında)
26.
İsmet Yılmaz.jpg İsmet Yılmaz 2015 10 Aralık 1961 (1961-12-10) (59 yaşında)
27.
İsmail Kahraman MeclisBaskani.jpg İsmail Kahraman 2015-2018 7 Aralık 1940 (1940-12-07) (80 yaşında)
28.
Portrait of Binali Yıldırım (cropped).jpg Binali Yıldırım 2018-2019 20 Aralık 1955 (1955-12-20) (65 yaşında)

Yıldırım Akbulut (1935-2021), 14 Nisan 2021'de 86 yaşında hayatını kaybeden son eski başkan olmuştur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]