Türkiye'deki dağlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiye'deki Sıradağları ve Tektoniği
Türkiye'deki Dağlar ile ilgili tablo

Bu maddede Türkiye'deki en yüksek dağlar, deniz seviyesinden yüksekliklerine göre sıralanmışlardır.

Tablo[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağ Rakım (metre) il Coğrafi Bölgesi Konum
Ağrı Dağı 5137 Doğubayazıt, Ağrı Doğu Anadolu Bölgesi 39°42′6″K 44°17′54″D / 39.70167°K 44.29833°D / 39.70167; 44.29833
Cilo Dağı 4170 Hakkâri Doğu Anadolu Bölgesi 37°29′8″K 44°0′14″D / 37.48556°K 44.00389°D / 37.48556; 44.00389
Süphan Dağı 4049 Bitlis Doğu Anadolu Bölgesi 38°55′47″K 42°49′46″D / 38.92972°K 42.82944°D / 38.92972; 42.82944
Kaçkar Dağı 3932 Rize Karadeniz Bölgesi 40°50′7″K 41°9′40″D / 40.83528°K 41.16111°D / 40.83528; 41.16111
Erciyes Dağı 3916 Kayseri İç Anadolu Bölgesi 38°31′57″K 35°27′0″D / 38.53250°K 35.45000°D / 38.53250; 35.45000
Küçükağrı Dağı 3896 Doğubayazıt, Ağrı Doğu Anadolu Bölgesi 39°38′53″K 44°24′49″D / 39.64806°K 44.41361°D / 39.64806; 44.41361
Kızılkaya Dağı 3767[1] Niğde İç Anadolu Bölgesi 37°26′47″K 32°42′1″D / 37.44639°K 32.70028°D / 37.44639; 32.70028
Demirkazık Dağı 3756 Niğde İç Anadolu Bölgesi 37°50′8″K 35°9′0″D / 37.83556°K 35.15000°D / 37.83556; 35.15000
Emler 3723 Niğde İç Anadolu Bölgesi 37°48′33″K 35°9′25″D / 37.80917°K 35.15694°D / 37.80917; 35.15694
Artos Dağı 3550 Van Doğu Anadolu Bölgesi 38°14′46″K 43°6′23″D / 38.24611°K 43.10639°D / 38.24611; 43.10639
Mercan Dağları 3549 Erzincan Doğu Anadolu Bölgesi 39°26′24″K 39°4′30″D / 39.44000°K 39.07500°D / 39.44000; 39.07500
Tendürek Dağı 3533 Doğubayazıt, Ağrı Doğu Anadolu Bölgesi 39°21′20″K 43°52′27″D / 39.35556°K 43.87417°D / 39.35556; 43.87417
Koçbaşı Dağı 3510 Taşlıçay, Ağrı Doğu Anadolu Bölgesi
Aydos Dağı 3430 Konya İç Anadolu Bölgesi 37°20′43″K 34°21′54″D / 37.34528°K 34.36500°D / 37.34528; 34.36500
Medetsiz Dağı 3524 Adana Akdeniz Bölgesi 38°6′K 37°12′D / 38.100°K 37.200°D / 38.100; 37.200
Kösedağ 3340 Eleşkirt, Ağrı Doğu Anadolu Bölgesi 39°53′43″K 42°38′36″D / 39.89528°K 42.64333°D / 39.89528; 42.64333
Hasan Dağı 3268 Aksaray İç Anadolu Bölgesi 38°7′35″K 34°9′54″D / 38.12639°K 34.16500°D / 38.12639; 34.16500
Kısır Dağı 3200 Ardahan [[Doğu Anadolu Bölgesi]
Erek Dağı 3200 Van Doğu Anadolu Bölgesi
Palandöken Dağı 3176 Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi
Ulubaba Dağı 2397 Malatya Doğu Anadolu Bölgesi 38°13′38″K 39°2′14″D / 38.22722°K 39.03722°D / 38.22722; 39.03722
Berit Dağı 3054 Kahramanmaraş Elbistan Akdeniz Bölgesi
Nurhak Dağı 3000 Kahramanmaraş Akdeniz Bölgesi
Uludağ 2543 Bursa Marmara Bölgesi 40°4′13″K 29°13′19″D / 40.07028°K 29.22194°D / 40.07028; 29.22194


Bölgelere göre yüksek dağlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resimlerle Türkiye'deki dağlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kızılkaya Aladağların En yüksek doruğu 4 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Harita Genel Komutanlığının 13 Nisan 2007 tarih ve 72743 sayılı cevabi yazısında; Küçük Emler Tepesi (3723 Rakımlı) kuzeybatısında stereo model üzerinde yapılan fotogrametrik kıymetlendirme neticesinde, tepenin rakımının 3767 m. olarak bulunduğu, 1/25.000 ölçekli haritalarda düşey doğruluğun +_5 m. olduğu dikkate alındığında, söz konusu tepenin rakımının 3767 +_5 m. olarak kullanılmasının doğru olacağını bildirmişti.