Türkiye'deki bankalar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Türkiye'de faaliyet gösteren 55 banka bulunmaktadır. Bunlar; 35 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası, 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 2 adet TMSF'ye ait banka), 14 kalkınma ve yatırım bankası (3 adet devlet kalkınma ve yatırım bankası, 11 adet yerli ve yabancı sermayeli özel kalkınma ve yatırım bankaları), 6 katılım bankası (3 adet devlet katılım bankası, 3 adet yabancı sermayeli katılım bankaları) şeklindedir.[1]

Eylül 2006 itibarıyla, bankacılık sektörü Türk mali sektörünün %88,2'sini oluşturmaktadır. Bankaların toplam mevduatı Ekim 2019 itibarıyla 2 trilyon 451 milyar 54 milyon 493 bin olup millî geliri geride bırakmıştır.

Türkiye'de faaliyet gösteren bankaların listesi:

Mevduat bankaları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sermaye Banka Sahibi
Kamusal sermayeli mevduat bankaları Halkbank  Türkiye
VakıfBank  Türkiye
Ziraat Bankası  Türkiye
Özel sermayeli mevduat bankaları Akbank  Türkiye
Anadolubank  Türkiye
Fibabanka  Türkiye
Şekerbank  Türkiye
Turkish Bank  Türkiye
Türk Ekonomi Bankası  Türkiye
Türkiye İş Bankası  Türkiye
Yapı Kredi Bankası  Türkiye
TMSF bünyesindeki bankalar Adabank  Türkiye
Birleşik Fon Bankası  Türkiye
Türkiye'de kurulan yabancı sermayeli bankalar Alternatif Bank  Katar
Arap Türk Bankası  Libya
Bank of China Turkey  Çin
Burgan Bank  Kuveyt
Citibank  ABD
Denizbank  Birleşik Arap Emirlikleri
Deutsche Bank  Almanya
Garanti BBVA  İspanya
HSBC  Hong Kong
ICBC Turkey Bank  Çin
ING Bank  Hollanda
MUFG Bank Turkey  Japonya
Odeabank  Lübnan
QNB Finansbank  Katar
Rabobank  Hollanda
T-Bank  Lübnan
Türkiye'de şube açan yabancı sermayeli bankalar Bank Mellat  İran
Habib Bank  Pakistan
Intesa Sanpaolo  İtalya
JPMorgan Chase Bank  ABD
Royal Bank of Scotland  Birleşik Krallık
Société Générale  Fransa

Kalkınma ve yatırım bankaları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sermaye Banka Sahibi
Kamusal sermayeli kalkınma ve yatırım bankaları İller Bankası  Türkiye
Türk Eximbank  Türkiye
Türkiye Kalkınma Bankası  Türkiye
Özel sermayeli kalkınma ve yatırım bankaları Aktif Bankası  Türkiye
Diler Yatırım Bankası  Türkiye
Golden Global Bank  Türkiye
GSD Yatırım Bankası  Türkiye
Nurol Yatırım Bankası  Türkiye
Takasbank  Türkiye
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası  Türkiye
Yabancı sermayeli kalkınma ve yatırım bankaları Bankpozitif  İsrail
Merrill Lynch  ABD
PASHA Bank  Azerbaycan
Standard Chartered Yatırım Bankası Türk  Birleşik Krallık

Katılım bankaları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Katılım bankaları faizsiz bankacılık sistemine sahiptir.[2]

Sermaye Banka Sahibi
Kamusal sermayeli katılım bankaları Türkiye Emlak Katılım Bankası  Türkiye
Vakıf Katılım Bankası  Türkiye
Ziraat Katılım  Türkiye
Yabancı sermayeli katılım bankaları Albaraka Türk  Bahreyn
Kuveyt Türk  Kuveyt
Türkiye Finans Katılım Bankası  Suudi Arabistan

Bankaların ortaklık yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mevduat Bankaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kamusal sermayeli mevduat bankaları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Halkbank A.Ş. (Ortakları: %75,29 Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi, %24,703 halka açık, %0,003 diğer)
  • VakıfBank T.A.O. (Ortakları: %37,46 T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, %35,99 Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi, %16,15 halka açık, %10,31 Vakıfbank Mem. ve Hizm. Em. ve Sağ. Yard. San. Vakfı, %0,07 diğer mülhak vakıflar, %0,04 diğer gerçek ve tüzel kişiler)
  • Ziraat Bankası A.Ş. (Ortakları: %100 Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi)

Özel sermayeli mevduat bankaları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Akbank T.A.Ş. (Ortakları: %48,8 Sabancı Holding, %51,2 Halka Açık)
  • Anadolubank A.Ş. (Ortakları: %69,98 HABAŞ Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş, %27,32 Mehmet Rüştü Başaran)
  • Fibabanka A.Ş. (Ortakları: %71,19 Fiba Holding A.Ş., %9,95 TurkFinance B.V., %8,96 International Finance Corporation, %8,96 European Bank for Reconstruction and Development)
  • Şekerbank T.A.Ş. (Ortakları: %35,44 Şekerbank T.A.Ş. Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı, %19,37 Samruk Kazyna Kazakistan Devlet Varlık Fonu, %9,43 Şekerbank T.A.Ş., %1,48 BTA Securities JSC, %0,09 Pancar Kooperatifleri, %34,19 Halka Açık)
  • Turkish Bank A.Ş. (Ortakları: %58,92 Özyol Holding, %34,29 National Bank of Kuwait)
  • Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (Ortakları: %55 TEB Holding A.Ş, %23,51 BNP Paribas Yatırımlar Holding A.Ş, %21,23 BNP Paribas Fortis Yatırımlar Holding A.Ş.)
  • Türkiye İş Bankası A.Ş. (Ortakları: %38,17 İş Bankası Munzam Sandık Vakfı, %28,09 Atatürk hisseleri, %33,74 halka açık
  • Yapı Kredi Bankası A.Ş. (Ortakları: %40,95 Koç Finansal Hizmetler A.Ş., %20 UniCredit S.P.A., %9,02 Koç Holding A.Ş., %30,3 diğer ortaklar)

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki bankalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de kurulmuş yabancı sermayeli bankalar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Alternatif Bank A.Ş. (Ortakları: %100 The Commercial Bank Of Qatar)
  • Arap Türk Bankası A.Ş. (Ortakları: %62,37 Libyan Foreign Bank, %20,58 Türkiye İş Bankası, %15,43 T.C. Ziraat Bankası, %1,62 Kuwait Investment Co.)
  • Bank of China Turkey A.Ş.
  • Burgan Bank A.Ş. (Ortakları: %99,26 Burgan Bank S.A.K.)
  • Citibank A.Ş. (Ortakları: %99,99 Citigroup Netherlands B.V.)
  • Denizbank A.Ş. (Ortakları: %100 Emirates NBD Bank PJSC)
  • Deutsche Bank A.Ş. (Ortakları: %99,99 Deutsche Bank A.G.)
  • Garanti BBVA A.Ş. (Ortakları: %49,85 BBVA, %50,15 diğer)
  • HSBC A.Ş. (Ortakları: %100 HSBC Bank plc.)
  • ICBC Turkey Bank A.Ş. (Ortakları: %92,82 Industrial and Commercial Bank of China, %7,18 Halka Açık)
  • ING Bank A.Ş. (Ortakları: %99,99 ING Bank N.V.)
  • MUFG Bank Turkey A.Ş. (Ortakları: %100 Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ)
  • Odeabank A.Ş. (Ortakları: %93,82 Bank Audi s.a.l, %6,06 Audi Private Bank s.a.l.)
  • QNB Finansbank A.Ş. (Ortakları: %99,88 Qatar National Bank, diğer %0,12)
  • Rabobank A.Ş. (Ortakları: %96 Rabobank International Holding B.V.)
  • T-Bank A.Ş. (Ortakları: %50 BankMed, %28 Arab Bank, %22 Arab Bank İsviçre)

Türkiye'de şube açan yabancı sermayeli bankalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kalkınma ve Yatırım Bankaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kamusal sermayeli kalkınma ve yatırım bankaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel sermayeli kalkınma ve yatırım bankaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yabancı sermayeli kalkınma ve yatırım bankaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Katılım Bankaları (Faizsiz bankacılık)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş.
  • Vakıf Katılım Bankası A.Ş. [Ortakları: %99,00 T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü, %0,25 Beyazid Han-ı Sani (II. Beyazit) Vakfı, %0,25 Mahmud Han-ı Evvel Bin Mustafa Han (I. Mahmut) Vakfı, %0,25 Mahmud Han-ı Sani Bin Abdülhamid Han-ı Evvel (II. Mahmut) Vakfı, %0,25 Murad Paşa Bin Abdusselam (Murat Paşa) Vakfı]
  • Ziraat Katılım A.Ş.
  • Albaraka Türk A.Ş. (Ortakları: %54,06 Albaraka Bankacılık Grubu, %7,84 İslam Kalkınma Bankası, %24,84 Halka Açık)
  • Kuveyt Türk A.Ş. (Ortakları: %62,24 Kuveyt Finans Kurumu, %18,72 T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü, %9 İslam Kalkınma Bankası, %9 Kuveyt Sosyal Güvenlik Kamu Kuruluşu, %1,04 Diğer Ortaklar)
  • Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. (Ortakları: %67,03 The National Commercial Bank, %10,57 Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş., %22,40 Diğer Ortaklar)

Kapatılan bankalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türkiye Bankalar Birliği - Bankaların Şube Sayıları". www.tbb.org.tr. Erişim tarihi: 13 Eylül 2020. 
  2. ^ "Katılım bankalarının işleyişi: yeşil sermaye". kimkurdu.com. 

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Turkey's Banks: And Banking System by Dr.Selcuk Abac. Text in English, Contains colour plates, charts, graphs and diagrams. (Detail from a copy of Turkey's Banks published by Euromoney Publications (London) in association with Various Banks in 1986 with an ISBN 0-903121-85-9)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]