Çin'deki siyasi partiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Bu makale serisinin bir parçasıdır:
Çin
devlet yapısı

Çin (CHÇ) resmî olarak, doğu Avrupa'daki eski komünist ülkelerdeki halk cephelerine benzer şekilde Birleşik Cephe şeklinde Çin Komünist Partisi (ÇKP) önderliği altında çok partili devlettir.

Tek ülke, iki sistem prensibi altında Çin'in eski Avrupa kolonileri olan özel idarî bölgeleri (yani Hong Kong ile Makao) Çin anakarasından farklı bir siyasi sistem altında faaliyet gösterirler. Halihazırda hem Hong Kong hem de Makao çok partili sistemlere sahipler.

Partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Halihazırda var olan partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe isim
(kısaltma)
Çince isim
(kısaltma)
Kuruluş tarihi Varlığı Kuruluş yeri Üye sayısı Şu anki lider Resmi web sitesi
Çin Komünist Partisi
(ÇKP)
(iktidar partisi)
中国共产党
(中共)
1 Temmuz 1921 700930864024000000097 yıl, 293 gün Şanghay, Çin 88.760.000 Genel Sekreter Şi Cinping [1]
Çin Kuomintang Devrim Komitesi
(ÇKDK)
中国国民党革命委员会
(民革)
1 Ocak 1948 700922500072000000071 yıl, 109 gün Britanya Hong Kongu 101.865 Başkan Wan Exiang [2]
Çin Demokratik Birliği
(CDB)
中国民主同盟
(民盟)
19 Mart 1941 700924642576000000078 yıl, 32 gün Çongçing, Çin 274.000 Başkan Zhang Baowen [3]
Çin Demokratik Ulusal İnşaat Birliği
(ÇDUİB)
中国民主建国会
(民建)
16 Aralık 1945 700923145048000000073 yıl, 125 gün Çongçing, Çin 140.000 Başkan Chen Changzhi [4]
Çin Demokrasiyi Teşvik Derneği
(ÇDTD)
中国民主促进会
(民进)
30 Aralık 1945 700923132952000000073 yıl, 111 gün Şanghay, Çin 145.000 Başkan Yan Junqi [5]
Çin Köylü ve İşçi Demokratik Partisi
(ÇKİDP)
中国农工民主党
(农工党)
9 Ağustos 1930 700927990144000000088 yıl, 254 gün Şanghay, Çin 145.000 Başkan Chen Zhu [6]
Çin Zhi Gong Partisi
(ÇZGP)
中国致公党
(致公党)
10 Ekim 1925 700929514456000000093 yıl, 192 gün Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri 40.000 Başkan Wan Gang [7]
Jiusan Toplumu
(JT)
九三学社 3 Eylül 1945 700923234904000000073 yıl, 229 gün Çongçing, Çin 149.797 Başkan Han Qide [8]
Tayvan Demokratik Özerklik İttifakı
(TDÖİ)
台湾民主自治同盟
(台盟)
12 Kasım 1947 700922543272000000071 yıl, 159 gün Britanya Hong Kongu 3.000 Başkan Lin Wenyi [9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Çin Komünist Partisi". 
  2. ^ "Çin Kuomintang Devrim Komitesi". 12 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Çin Demokratik Birliği". 4 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Çin Demokratik Ulusal İnşaat Birliği". 
  5. ^ "Çin Demokrasiyi Teşvik Derneği". 12 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Çin Köylü ve İşçi Demokratik Partisi". 19 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Çin Zhi Gong Partisi". 11 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Jiusan Toplumu". 
  9. ^ "Tayvan Demokratik Özerklik İttifakı". 7 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.