İçeriğe atla

Çin'deki siyasi partiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çin, fiilen Çin Komünist Partisi'nin tek parti egemenliğine dayalı bir devlettir.[1] Bununla birlikte Çin resmî olarak, doğu Avrupa'daki eski komünist ülkelerdeki halk cephelerine benzer şekilde Birleşik Cephe şeklinde Çin Komünist Partisi (ÇKP) önderliği altında çok partili devlettir.

Tek ülke, iki sistem prensibi altında Çin'in eski Avrupa kolonileri olan özel idarî bölgeleri (yani Hong Kong ile Makao) Çin anakarasından farklı bir siyasi sistem altında faaliyet gösterirler. Halihazırda hem Hong Kong hem de Makao çok partili sistemlere sahipler.

Partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Halihazırda var olan partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe isim
(kısaltma)
Çince isim
(kısaltma)
Kuruluş tarihi Varlığı Kuruluş yeri Üye sayısı Şu anki lider Resmi web sitesi
Çin Komünist Partisi
(ÇKP)
(iktidar partisi)
中国共产党
(中共)
1 Temmuz 1921 102 yıl, 359 gün Şanghay, Çin 89,450,000 Genel Sekreter Şi Cinping [2]
Çin Kuomintang Devrimci Komitesi
(ÇKDK)
中国国民党革命委员会
(民革)
1 Ocak 1948 76 yıl, 175 gün Britanya Hong Kongu 127,930 Başkan Wan Exiang [3]
Çin Demokratik Birliği
(ÇDB)
中国民主同盟
(民盟)
19 Mart 1941 83 yıl, 97 gün Çongçing, Çin 282,000 Başkan Ding Zhongli [4]
Çin Demokratik Ulusal İnşaat Birliği
(ÇDUİB)
中国民主建国会
(民建)
16 Aralık 1945 78 yıl, 191 gün Çongçing, Çin 170,000 Başkan Hao Mingjin [5]
Çin Demokrasiyi Teşvik Derneği
(ÇDTD)
中国民主促进会
(民进)
30 Aralık 1945 78 yıl, 177 gün Şanghay, Çin 156,808 Başkan Cai Dafeng [6]
Çin Köylü ve İşçi Demokratik Partisi
(ÇKİDP)
中国农工民主党
(农工党)
9 Ağustos 1930 93 yıl, 320 gün Şanghay, Çin 145.000 Başkan Chen Zhu [7]
Çin Zhi Gong Partisi
(ÇZGP)
中国致公党
(致公党)
10 Ekim 1925 98 yıl, 258 gün Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri 48,000 Başkan Wan Gang [8]
Jiusan Toplumu
(JT)
九三学社 3 Eylül 1945 78 yıl, 295 gün Çongçing, Çin 167,218 Başkan Wu Weihua [9]
Tayvan Demokratik Özyönetim Birliği
(TDÖB)
台湾民主自治同盟
(台盟)
12 Kasım 1947 76 yıl, 225 gün Britanya Hong Kongu 3.000 Başkan Su Hui [10]

Yasak Partiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki partiler Çin'de yasaklanmıştır. Sansür ve yasak nedeniyle, büyük olasılıkla Çin anakarasının dışında karargahları var.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "China anniversary: How the Communist Party runs the country". BBC.com. 1 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2022.  "Since 1 October 1949, China has been run by one party - the Communist Party of China. Its leading role is enshrined in the constitution and it controls the government, police and military."
  2. ^ "Çin Komünist Partisi". [ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "Çin Kuomintang Devrimci Komitesi". 12 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Çin Demokratik Birliği". 4 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Çin Demokratik Ulusal İnşaat Birliği". [ölü/kırık bağlantı]
  6. ^ "Çin Demokrasiyi Teşvik Derneği". 12 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Çin Köylü ve İşçi Demokratik Partisi". 19 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Çin Zhi Gong Partisi". 11 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Jiusan Toplumu". 3 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Tayvan Demokratik Özerklik İttifakı". 7 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.