Kullanıcı:LostMyMind/GKM logları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Anasayfada 2024 yılında yer alan GKM içerikleri:

2024[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2024[değiştir | kaynağı değiştir]


2015 Türkiye Süper Kupası, 2014-15 Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile 2014-15 Türkiye Kupası finalisti Bursaspor arasında 8 Ağustos 2015 tarihinde oynanan 42. Süper Kupa maçıdır. Galatasaray, rakibini 1-0 mağlup ederek kupayı on dördüncü kez müzesine götürdü. Galatasaray, bu karşılaşma ile birlikte üst üste dördüncü kez, toplamda ise yirmi ikinci kez Süper Kupa'da mücadele etti. Galatasaray elde ettiği bu şampiyonlukla birlikte 2006 yılından bu yana kupayı en çok kazanan takım unvanını sahip oldu. Bursaspor ise tarihinde toplamda üçüncü kez organizasyonda yer alırken yine şampiyonluk sevinci yaşayamadı. Maç, Türkiye'de atv tarafından canlı yayımlandı. Bu kupa ile birlikte Galatasaray teknik direktörü Hamza Hamzaoğlu sarı kırmızılı forma ile futbolcu olarak şampiyonluk yaşarken yirmi iki yıl sonra Galatasaray teknik direktörü olarak aynı organizasyonda şampiyonluğa ulaştı. (Devamı...)


Orhaniye (Osmanlıcaاورخانيه), Osmaniye sınıfı zırhlı fırkateyn sınıfının üçüncüsü gemisidir. 1860'larda Robert Napier and Sons tarafından Osmanlı donanması için Birleşik Krallık'ta inşa edilen bir zırhlı savaş gemisidir. Omurgası 1863 yılında serilen gemi, Haziran 1865'te denize indirildi. Orhaniye, ilk tasarlandığı haliyle burunda tek bir 229 mm Armstrong top ile bordalara dizili on dört 203 mm ve on 36 librelik top Armstrong top taşımaktaydı. Osmaniye sınıfı gemiler, 1877-1878 yıllarında gerçekleşen 93 Harbi sırasında gemiyi Akdeniz'de güvenli bir şekilde tutuldu Gemi, 1880'leri Haliç'te geçirdi. 1890'ların başında kapsamlı şekilde yeniden inşa edilerek daha modern bir barbetli gemiye dönüştürüldü. Buna rağmen 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı başladığında bakımsızlık ve mürettebatın eğitim eksikliği nedeniyle Yunan gemileriyle çatışmaya girmeye uygun durumda değildi. Sonuç olarak hiçbir çatışmada yer almadı ve savaştan sonra silahları söküldü. 1909'da aktif hizmetten çıkarıldıktan sonra kışla gemisi olarak kullanıldı. 1913'te hurda olarak satıldı ve parçalandı. (Devamı...)


Sticky & Sweet Tour, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın üçüncü konser albümüdür. 26 Mart 2010 tarihinde, Warner Bros. Records tarafından DVD, Blu-ray ve CD formatlarında yayımlanan albüm, Madonna'nın Sticky & Sweet Tour kapsamında 2008 yılında Buenos Aires, Arjantin'de River Plate Stadyumu'nda verdiği konser sırasında filme alındı. Albüm resmî olarak piyasaya çıkmadan önce gösteri VH1'da yayımlandı ve Madonna'nın yapım şirketi Semtex Films tarafından yapıldı. Madonna, yönetmenliğini üstlendiği W.E. filmi ile ilgilendiği için DVD'nin yapımına odaklanamadığını belirtti. Piyasaya çıktıktan sonra Sticky & Sweet Tour, müzik eleştirmenlerinden farklı yönlerde geri dönüşler aldı. Kimi eleştirmenler albümü cansız bulurken, kimisi de performanslardan ötürü albümü övdü. Sticky & Sweet Tour, Madonna'nın Billboard 200 listesindeki on dokuzuncu ilk 10'a giren albümü olurken Yunanistan, Macaristan, Meksika ve Portekiz listelerinde birinci oldu. (Devamı...)


No Doubt, Anaheim, Kaliforniya'da kurulmuş olan Amerikan rock grubudur. Ska-pop soundlu grubun ilk albümü No Doubt, döneminde grunge hareketinin yaygın olmasından dolayı başarılı olamadı. Grubun elmas sertifikalı albümü Tragic Kingdom, 1990'ların skaya, geri dönüşünde rol oynadı ve albümden çıkan üçüncü single "Don't Speak", Billboard Hot 100 Airplay'de on altı hafta boyunca bir numarada kalarak rekor kırdı. Grup, sonraki albümü Return of Saturn'u dört yıl sonra yayımladı fakat pozitif eleştirilere rağmen albüm, ticari bir başarı elde edemedi. On beş ay aradan sonra grup, reggae ve dancehall müziğini içeren Rock Steady ile geri döndü. Albüm, esasen Jamaika'da kaydedildi ve Jamaikalı artistler Bounty Killer, Sly and Robbie ve Lady Saw ile olan çalışmalarıyla ön plâna çıktı. Albüm, single'ları "Hey Baby" ile "Underneath It All" ile iki Grammy Ödülü elde etti. (Devamı...)


Man Enters the Cosmos, Amerika Birleşik Devletleri'nin Illinois eyaletine bağlı Chicago kentinde, Michigan Gölü'nün hemen kıyısındaki Adler Planetaryumu'nda bulunan, Henry Moore imzalı tunç heykeldir. ABD'nin tarihi öneme sahip bir yapısı olmasının yanı sıra ABD Ulusal Tarihi Yapılar Listesi'nde de yer alan planetaryum Şikago'nun Near South Side adlı kesiminde yer almaktadır. Moore'un güneş saati biçimli 1980 yapımı heykeli 396 cm yüksekliğindedir. Önceleri biraz daha güneyde, planetaryuma giriş plazasının merdivenlerinde bulunan güneş saati günümüzde gölün hemen kıyısında yer almaktadır. Heykel, Chicago'da uzay araştırmaları programını tanıtmak için ısmarlanmıştır. Yapıt 1960'larda The Times'ın Printing House Square, Londra'daki büroları için tasarlanmış bir dizinin parçasıdır. Henry Moore Vakfı bu özgün sürümü Sundial 1965-66 olarak adlandırmıştır. Man Enters the Cosmos, çağdaş gökbilimin ellinci yılı anısına ince bir altın tabakayla kaplıdır. (Devamı...)


Djibril Cissé (Fransızca telaffuz: [dʒibʁil sise]; d. 12 Ağustos 1981, Arles), Fransız eski futbolcudur. 2005'ten beri Frodsham Malikane Lordu unvanını taşımaktadır. Cissé kariyerine sekiz yaşındayken Arles-Avignon takımında başladı. Kulüpteki yedi yıldan sonra, Nîmes Olympique forması altında geçirdiği altı ayın ardından Auxerre'in kulüp altyapı sistemine gitti. 1998 yılında, A takıma çıkmadan önce burada iki sene geçirdi. Auxerre için oynadığı 6 sezonda 169 maçta 90 gol kaydetti ve ardından 2004'te Premier League'de mücadele eden Liverpool'a transfer oldu. Takımda geçirdiği zaman esnasında 83 maça çıktı; bunların 26'sında gol kaydetti. Liverpool'daki kariyerinin bitmesine doğru Marseille'ya kiralandı. Marsilya'da oynadığı 25 maçta 15 gol attı. Ertesi sezon Marsilya ile kalıcı sözleşme imzaladı. 2008 yılında Sunderland'a kiralanınca bir kez daha Premier League'e dönen Cissé, burada çıktığı 39 maçta 11 gol kaydetti. (Devamı...)


Feth-i Bülend sınıfı, 1860'larda ve 1870'lerde Osmanlı donanması için inşa edilmiş iki zırhlı savaş gemisini içeren bir gemi sınıfıdır. Sınıftaki ilk gemi Feth-i Bülend, Birleşik Krallık'ta inşa edildi ve Haliç'teki Tersane-i Amire'de inşa edilen ikinci gemi Mukaddeme-i Hayr için temel görevi gördü. Gemilerin tasarımı daha önce yine Birleşik Krallık'ta inşa edilen Avnillah sınıfına dayanıyordu. Ortadan bataryalı zırhlı korvetler Feth-i Bülend ve Mukaddeme-i Hayır ana silah olarak kazamatlarda yer alan namludan dolma dört 222 mm Armstrong top taşımaktaydı. Her iki gemi de 1877-1878 Rus-Osmanlı Savaşı sırasında hizmet verdi ve Karadeniz'deki Rus kuvvetlerine karşı operasyon yaptı. Feth-i Bülend bir Rus gemisi ile sonuçsuz bir çatışmada yer aldı. Her iki gemi de Sohum limanına amfibi bir saldırıyı destekledi. Savaştan sonra, her iki gemi de yedeğe alındı ve Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında seferber edildikleri 1897'ye kadar başka bir faaliyette bulunmadı. (Devamı...)


1000 Forms of Fear, Avustralyalı şarkıcı Sia'nın altıncı stüdyo albümüdür. 4 Temmuz 2014'te Inertia Records tarafından Avustralya'da, Monkey Puzzle ve RCA Records tarafından dünya genelinde yayımlandı. Genel olarak elektropop tarzında bir albüm olarak tasarlansa da reggae ve hip hop tarzlarını da barındırdı. Tüm şarkıların yazımında görev alan Sia, sözlerde uyuşturucu bağımlılığı ve bipolar bozukluk konularını ele aldı. 1000 Forms of Fear, müzik eleştirmenlerinden çoğunlukla olumlu eleştiriler aldı. Eleştirmenler Sia'nın vokal yeteneğinin yanı sıra söz yazım yeteneğini de takdir etti. Albüm, ilk haftasında 52 bin kopya satarak ABD'deki Billboard 200 listesine bir numaradan giriş yaptı. Ülkedeki satışları Ekim 2015 itibarıyla 500 bin kopyaya ulaştı ve bu sayede RIAA tarafından altın sertifikayla ödüllendirildi. Avustralya ve Kanada listelerinde de bir numara olurken Birleşik Krallık, Danimarka, İsveç, İsviçre ve Yeni Zelanda'da ilk beşte yer aldı. (Devamı...)


"Monster", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın üçüncü EP'si The Fame Monster'dan bir şarkıdır. Gaga'nın "Bağlılık Canavarı Korkusu"ndan etkilenen şarkı; Gaga, RedOne ve Space Cowboy tarafından yazılırken, yapımcılığını RedOne üstlendi. Gaga, "Monster"ın kendisinin seks ve ilişki korkusunu anlattığını ve sözlerin sürekli kötü çocuğa aşık olmak, kaçmak yerine aynı kişiye geri dönmek hakkında olduğunu açıkladı. "Monster"daki korkunun düzenli bir ilişkiye olan gereksiniminden çıktığını belirtti. Yoğun bas ve azalan klavye sesleri ile "ağır" nakaratları birleştiren "Monster", zombi benzeri metaforlar içeriyor ve Gaga'nın çıkış single'ı "Just Dance"e bir göndermede bulunuyor. Eleştirmenler şarkının müzikal düzenlemesini beğenirken, sıklıkla şarkıyı The Fame Monster'ın en iyileri arasında gösterdiler. Buna karşın bazı eleştirmenler şarkının sözlerini beğenmedi. (Devamı...)


Marge Simpson (evlilik öncesi soyadı Bouvier), animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'da yer alan ve söz konusu ailenin üyesi olan kurgusal bir karakterdir. Marge, Simpson ailesinin iyi niyetli ve aşırı sabırlı annesidir. Kocası Homer ile birlikte üç çocuğu vardır: Bart, Lisa ve Maggie. Julie Kavner tarafından seslendirilmektedir ve ilk kez 19 Nisan 1987 tarihinde The Tracey Ullman Show kısası "Good Night"ta göründü. Marge, James L. Brooks'un ofisinin lobisinde beklemekte olan Matt Groening tarafından yaratıldı. Groening, Life in Hell'e dayanan kısalardan oluşan bir diziyi sunmak için çağırılmıştı fakat Groening, bunun yerine bir dizi yeni karakter oluşturdu. Karaktere annesi Margaret Groening'in adını verdi. The Tracey Ullman Show'da üç sezon yayınlandıktan sonra, Simpson ailesi 17 Aralık 1989 tarihinde Fox kanalında yayınlanmaya başlanan kendi dizisine sahip oldu. (Devamı...)


Eddie Johnson veya Edward "Eddie" William Johnson (d. 20 Eylül 1984, Chester), İngiliz eski futbolcu ve teknik direktördür. Genellikle orta saha pozisyonunda görev yapmasının yanında forvette de oynadığı futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmaktadır. Chester'da doğan Johnson, kariyerine Crewe Alexandra ve Manchester United'ın altyapı takımlarında başladı. 2006 yılında Manchester United tarafından serbest bırakılmadan önce, kiralık olarak Royal Antwerp, Coventry City ve Crewe Alexandra'da oynadı. 2006'da Bradford City'ye transfer oldu ve burada iki sezonda toplam 64 lig maçında forma giydi. 2008 yılında buradan ayrıldı ve Chester City'ye transfer oldu. Sözleşmesinin bitimine altı ay kala, 2009 yılında Austin Aztex ile anlaştı. United Soccer Leagues First Division'da geçirdiği iki sezon boyunca forma giydi ve 2010 sezonunun sonunda Portland Timbers'a transfer oldu. Nisan 2012'de, futbolculuk kariyerini sonlandırdı. (Devamı...)


Osmaniye (Osmanlıcaعثمانيه), Robert Napier and Sons tarafından Osmanlı donanması için 1860'lı yıllarda Birleşik Krallık'ta inşa edilen Osmaniye sınıfı zırhlı fırkateynlerin öncü gemisi olan bir zırhlı savaş gemisidir. Adını Padişah I. Osman'dan alan gemi, bordalara dizili on dört 203 mm ve on 36 libre Armstrong topa ek olarak, burunda bir adet 229 mm Armstrong top taşıyordu. Gemi kariyeri boyunca sınırlı aktif hizmet gördü. 1877-78'deki 93 Harbi esnasında riske atmak için çok değerli olması sebebiyle donanma komutanlığı tarafından yedekte tutuldu. 1880'li yılları hizmet dışında geçirdi. 1890'ların başında kapsamlı şekilde yeniden inşa edildi ve daha modern bir barbet gemiye dönüştürüldü. Bununla birlikte, 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başında bakımsız durumdaydı, bu savaşta hiçbir çatışmada yer almadı ve savaştan sonra silahları alındı. 1923'e kadar donanma envanterinde kaldı; ancak daha fazla hizmet görmedi ve daha sonra söküldü. (Devamı...)


The Beacon Street Collection, Amerikan rock grubu No Doubt'ın Mart 1995'te yayınlanan ikinci stüdyo albümüdür ve grubun kendi şirketi Beacon Street Records tarafından çıkarıldı. No Doubt'ın kendisi, albümün yapımını gerçekleştirdi ve albüm, adını aldığı Anaheim, Kaliforniya'da Beacon Street'teki evlerinin garajında yer alan ev yapımı kayıt stüdyosunda kaydedildi. Albüm, grubun kayıt şirketi Interscope'tan az ilgi gördüğü ve bir ikinci albümü kaydetmek için bir şansının olmadığı dönemde yayımlandı. Interscope, No Doubt'ın çıkış albümü No Doubt'tan, elde ettiği ticari başarısızlıkla hayal kırıklığına uğradı. No Doubt, şarkıların büyük çoğunluğunu yazdı ve albümün Interscope tarafından yayımlanmayacağını biliyordu. Bu nedenle kendi şirketini kuran grup, albümlerini orada kaydetti. Albümden iki single çıktı: "Squeal" ile "Doghouse". (Devamı...)


Ekim 2011 Van depremi, 23 Ekim 2011 günü Türkiye saati ile 13:41'de Van'da meydana gelen ve 25 saniye süren depremdir. Depremin merkez üssü Van'a 17 kilometre uzaklıktaki Tabanlı köyüdür. Yapılan değerlendirmelerde depremin büyüklüğü; Kandilli Rasathanesi tarafından Richter ölçeğine göre 6.6Mw, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından ise 7.2 Mw olarak duyuruldu. Kandilli Rasathanesi'nden daha sonra yapılan açıklamada, deprem şiddetinin merkez üssünde 9 olduğu belirtildi ve depremin moment büyüklüğü 7.2 Mw olarak düzeltildi. Deprem, Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem Ağı'na bağlı 22 istasyon tarafından kaydedildi. Hakkâri, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Kars, Muş, Bitlis, Siirt, Batman, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa gibi çevre illerde İran ve Kuzey Irak'ta da hissedilen depremde binalar yıkıldı, elektrik ve telefon hatları kesildi. Richter ölçeğine göre 7.2Mw büyüklüğündeki deprem, Cumhuriyet tarihi boyunca Anadolu'da meydana gelen en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçti. (Devamı...)


"Back to December", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift tarafından yazılan ve seslendirilen country pop tarzındaki şarkıdır. Yapımcılığını Nathan Chapman ve Swift'in üstlendiği şarkı, sanatçının Speak Now adlı üçüncü stüdyo albümünün ikinci teklisi olarak 15 Kasım 2010'da Big Machine Records etiketiyle yayımlandı. Swift, "Back to December" şarkısını birinden özür dilediği ilk şarkı olarak tanımlamaktadır. Şarkının yayımlanmasının ardından eleştirmenler, şarkının eski erkek arkadaşı Taylor Lautner için yazıldığını iddia etse de ne Swift ne de Lautner bu varsayım hakkında konuşmazken, doğruluğu hakkında hiçbir bilgi vermedi. Tür olarak "Back to December", orkestral bir country pop baladıdır. Şarkının sözleri ise iki sevgilinin ayrılığını konu alır. "Back to December" çoğu eleştirmenden olumlu eleştiriler aldı. Ayrıca sözleri nedeniyle de Speak Now albümünün en dikkat çeken şarkılarından biri oldu. (Devamı...)


Murat Boz (d. 7 Mart 1980), Türk şarkıcı, söz yazarı ve oyuncudur. İlk ve orta öğrenimini doğduğu yer olan Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde tamamladıktan sonra İstanbul'a yerleşti. 1999'da İstanbul Bilgi Üniversitesini kazandı, bu okulu bitirdikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesinde eğitimine devam etti. Aynı yıllarda başta Tarkan olmak üzere birçok şarkıcıya vokalistlik yaptı. Boz, solo kariyerine 2006 yılında çıkardığı "Aşkı Bulamam Ben" single'ı ile adım attı. Bir sonraki yıl ilk stüdyo albümü Maximum'u satışa sundu ve çıkışını öven pek çok ödül kazandı. Ardından Şans (2009), Aşklarım Büyük Benden (2011) ve Janti (2016) albümleriyle kariyerini sürdürdü. Bu albümlerde yer alan "Maximum", "Uçurum", "Para Yok", "Özledim" ve "Sallana Sallana" şarkıları MusicTopTR Resmî Listesi'nde ilk beş başarısı gösterirken "Geri Dönüş Olsa" ve "Kalamam Arkadaş" zirveye yerleşti. (Devamı...)


SMS Yorck, Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen Roon sınıfı zırhlı kruvazörlerden ikincisi ve sonuncusudur. İsmini, Prusyalı mareşal Ludwig Yorck von Wartenburg'dan aldı. İnşasına 1903 yılında Hamburg'daki Blohm + Voss tersanesinde başlandı. 16.241.000 Goldmark'a malolan kruvazörün inşası Kasım 1905'te tamamlandı. Deplasmanı 9.875 metrik tona çıkabilmekteydi ve dört adet 21 cm'lik (8,3 inç) ana bataryalarla donatılmıştı. Azamî hızı 20.4 knot (37,8 km/sa; 23,5 mph) idi. Geminin yedi yıllık, kısa bir hizmeti oldu ve ardından görevine son verilerek yedeğe alındı. I. Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine tekrar göreve alındı ve cephe hattı hizmetine geri döndü. 3-4 Kasım 1914'te Yarmouth Baskını'ndan geri dönerken ağır sis altında seyir hatası sebebiyle yanlışlıkla Alman mayın tarlasına girdi. Ağır can kaybı ile gemi hızlıca battı. Ölenlerin sayısı hakkında kaynaklar birbiriyle uyuşmazlık göstermektedir. (Devamı...)


Sustuysam, Türk şarkıcı Ayşe Hatun Önal'ın ilk stüdyo albümüdür. 17 Nisan 2008'de Sony BMG Türkiye ve Epic Records tarafından yayımlandı. Mankenliği bırakarak 2003 sonunda çıkardığı Sonunda adlı EP ile müzik kariyerine adım atan Önal, bu çalışmasının ardından birkaç yılını yeni albümünü hazırlamak için harcadı. Tamamladığı ilk albümü beğenmeyip yayımlamaktan vazgeçince çalışmalara yeniden başladı, daha önceden albüm anlaşması yaptığı Universal Müzik'in iflas etmesi yüzünden bir dönemini de yeni bir plak şirketi aramakla geçirdi. Ayrıca depresyona girdi ve bir mali kriz atlattı. Bu sebeplerden dolayı ilk stüdyo albümünün çıkış süresi uzadı. Bir electro house albümü olan Sustuysam'daki tüm şarkıların sözlerini Ayşe Hatun Önal yazdı ve yarısını tek başına, yarısını Erdem Kınay ile birlikte besteledi. Bazı şarkı sözlerinde toplumsal eleştirilere yer verirken bazılarında kendisiyle dalga geçti. (Devamı...)


1969 Kırıkkalespor-Tarsus İdman Yurdu maçı, 25 Haziran 1969 tarihinde Kırıkkalespor ve Tarsus İdman Yurdu arasında oynanan ve sonunda çıkan olaylarda ölü ve yaralıların olduğu 3. Lig'deki futbol maçıdır. 4 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı maç ve sonrasındaki olaylar; 17 Eylül 1967'de oynanan Kayserispor-Sivasspor maçı sırasında çıkan ve 43 kişinin öldüğü olayların ardından Türk futbol tarihinde en çok kişinin hayatını kaybettiği futbolla ilgili olaylardır. 8 Haziran'da iki takım arasında oynanması gereken maç, karşılaşma başlamadan önce ısınma amacıyla sahaya çıkan oyuncular arasında meydana gelen kavga nedeniyle 25 Haziran tarihine ertelendi. 1968-69 Türkiye 3. Futbol Ligi Kırmızı Grup şampiyonunun belirleneceği maçta, şampiyonluğa ulaşmak için ev sahibi Kırıkkalespor'a galibiyet gerekirken konuk takıma beraberlik yetmekteydi. İlk yarısı golsüz eşitlikle sona eren maç, iki takımın ikinci yarıda karşılıklı attıkları gollerle 1-1 berabere devam etmekteydi. (Devamı...)


Küçük orman ötleğeni veya küçük orman çalı bülbülü (Dendroica angelae), Elfin-woods Warbler (İngilizce) veya Reinita de Bosque Enano (İspanyolca), Karayiplerde yer alan Porto Riko adasına endemik ve nadir türde bir kuştur. 1968 yılında keşfedilmiş ve 1972 yılında tanımlanmıştır. Orman ötleğenigiller (Parulidae) familyasının en son tanımlanan türüdür. Türün ismindeki angelae, kâşiflerinden biri olan Angela Kepler'e atfendir. Böcekçil olan kuş, yapraklar üzerindeki küçük böcekleri toplayarak beslenir. Küçük popülasyonları ve sınırlı habitatları sebebiyle, 1982 yılından itibaren koruma çalışmaları başlamıştır ve 2005 itibarıyla hâlâ korunmaya muhtaçtır. Yaşam alanının koruma altındaki ağaçlık bölgelerde olmasından dolayı büyük bir tehdit altında değildir. Ancak bölgeye sonradan getirilen sıçanlar ve kuyruksürengiller gibi türlerin varlığı, yaşam alanlarının daralması ve doğal afetler sonucunda tür, muhtemel tehlike altındadır. (Devamı...)


Alice, Lewis Carroll'un Alice Harikalar Diyarında (Alice's Adventures in Wonderland, 1865) ile devam kitabı Aynanın İçinden (Through the Looking-Glass, 1871) adlı çocuk romanlarında yer alan kurgusal bir karakter ve romanların protagonistidir. Victoria devrinin ortalarında yaşayan bir çocuk olan Alice, ilk romanda bir tavşan deliğinden Harikalar Diyarı'na düşmesiyle istemeden de olsa kendini bir yeraltı macerasında bulurken devam romanında bir ayna ile alternatif bir dünyaya adım atar. Caroll, arkadaşı Robinson Duckworth ile birlikte Isis'te kürek çekerken Liddell kız kardeşleri eğlendirmek için anlattığı hikâyelerde Alice karakterini ortaya çıkardı ve daha sonraki kürek gezilerinde de karakteri anlatmaya devam etti. Karakter ile Alice Liddell arasında isim benzerliği olmasına rağmen araştırmacılar, karakterin Liddell'e dayandığı konusunda hemfikir değillerdir. (Devamı...)


SMS Pommern, Deutschland sınıfından bir ön dretnot idi; Kaiserliche Marine'e katılmak üzere 1904 - 1906 yılları arasında inşa edildi. İsmi Prusya'nın Pomeranya bölgesinden gelmektedir, Stettin'in AG Vulcan tersanesinde inşa edildi, 22 Mart 1904 tarihinde kızağa kondu ve 2 Aralık 1905'te denize indirildi. 6 Ağustos 1907 tarihinde donanmaya katıldı. Deutschland sınıfı gemiler hizmete girdiklerinde hız, zırh, büyüklük ve ateş gücü bakımından dretnot gemilerin ardında kalmıştı. Pommern, donanmaya katıldıktan sonra I. Dünya Savaşı'na 2 yıl kala Açık Deniz Filosu'nun II. Savaş Filosuna atandı. Pommern, 31 Mayıs - 1 Haziran 1916 tarihleri arasındaki Jutland Muharebesi'ne bulundu. Pommern ve kardeş gemileri David Beatty komutasındaki kruvazörler tarafından derhal durduruldu; Pommern HMS Indomitable'nin 30,5 cm'lik toplarının hedefi oldu. Gece muharebesinde gemi bir veya iki defa isabet aldı, HMS Onslaugh destroyerinin torpido saldırısına maruz kaldı, 17.5 cm'lik top bataryasında patlama oldu. Kısa süre içinde Pommern battı ve mürettebatları öldü. (Devamı...)


Ben Bazen, Türk şarkıcı Simge'nin ilk stüdyo albümüdür. 1 Haziran 2018'de Doğan Music Company tarafından yayımlandı. Oryantal bir tarzı olan "Miş Miş" (2015) şarkısıyla Türkiye'de liste başı olarak şöhretini artıran Simge, daha sonra yayımladığı düşük tempolu "Yankı" (2016) şarkısıyla müzikal tarzını "Miş Miş"ten daha farklı bir yere konumlandırdı ve gelecekteki ilk albümünün tarzına dair ipuçları vermeye başladı. Dört yılda hazırlanan albümünün yapımcılığını Ozan Bayraşa ile birlikte üstlendi ve şarkılarda Bayraşa dahil olmak üzere Alper Narman, Ersay Üner, Onurr ve Sezen Aksu gibi isimlerle çalıştı. Genel anlamda bir dans-pop albümü olan Ben Bazen aynı zamanda deep house, R&B, rock, trap ve türkü gibi çeşitli müzik tarzlarından da beslendi. Simge'nin genelinde bir hikâye oluşturmaya çalıştığı albümde şarkı sözleri aşkı anlatan bir kadına yer verdi ve bu kadın kimi şarkılarda pes etmediğinden, kimisinde ise yaşadığı yerin bunalımından kaçmak istediğinden bahsetti. (Devamı...)


2000 CECAFA Kupası, Güney ve Orta Afrika takımlarının katılımıyla organize edilen CECAFA Kupası'nın 24. turnuvasıdır. Karşılaşmalar 18 Kasım-2 Aralık 2000 tarihleri arasında oynandı. 2000 turnuvası, Tanzanya tarafından protesto edilen bir karar ile Uganda'da organize edildi. Tanzanya, dünya futbolunun yönetim organı olan FIFA tarafından uluslararası futboldan da yasaklandı. Turnuvada toplam dokuz takım yarıştı. Ancak Uganda, A ve B olmak üzere iki takımla katıldığı için, turnuvada sadece sekiz farklı ülke yarıştı. Uganda (A) A grubunda ve Uganda (B) ise B grubundaydı. Her iki takım da grubunu lider tamamladı. Uganda A yarı finalde Ruanda'yı, Uganda B ise Etiyopya'yı saf dışı bırakarak finalde birbirlerinin rakibi oldular. Uganda A final maçında 2-0'lık skorla galip gelerek kupayı kazandı. Etiyopya, 0-0 eşitlikle biten maçta Ruanda'yı penaltılarla 4-2 yenerek turnuvayı üçüncü tamamladı. (Devamı...)


Şişli Camii, İstanbul, Türkiye'de, Şişli ilçesinde bulunan bir camidir. Halâskârgazi Caddesi ile Abide-i Hürriyet Caddesi'nin kesişmesiyle oluşan bir adacıkta konumlanır. Vasfi Egeli tarafından tasarlanan yapının inşasına Haziran 1945'te başlandı. İnşaat masrafının tamamı, yapılan bağışlarla karşılanmıştı. Henüz inşaatının tamamlanmamasına karşın o yılın Ramazan ayına denk gelen Haziran 1949'da hizmete girdi, ertesi yıl ise inşası tamamlandı. Cumhuriyetin ilanından sonra İstanbul'da inşa edilen ilk olmasının yanı sıra, neoklasik Osmanlı mimarisi tarzında bir akım olan İkinci Ulusal Mimarlık Akımı tarzındaki cami, yapımı 1665'te tamamlanan Yeni Cami'nin ardından klasik Türk mimarisi tarzında inşa edilen ilk camiydi. Duvarları küfeki taşından inşa edilmişken bir kubbe ile üç yarım kubbesi betonarmedir. Cami, kendisine bitişik bir minareye sahiptir. Giriş kısmındaki revaklı son cemaat yeri, beş adet kubbeyle örtülmüştür. (Devamı...)


"One of Us", ABD'nin ABC kanalında yayımlanan Lost dizisinin üçüncü sezonunun on altıncı bölümüdür. 11 Nisan 2007'de yayımlanan bölümün yazarları Carlton Cuse ve Drew Goddard, yönetmeni Jack Bender'dır. Elizabeth Mitchell tarafından canlandırılan Juliet Burke karakterinin merkezinde olduğu bölüm, dizinin altmış beşinci bölümü olarak yayımlandı. Bölümün adı sadece, ikinci sezonda yayımlanan "One of Them" bölümüyle değil, aynı zamanda Jack'in diğer kazazedeleri, Juliet'in Diğerleri'nden farklı olarak kendilerinden (bizden biri) olduğuna dair ikna etmesiyle de bağlantılıdır. Bölümün flashbackinde Dr. Juliet Burke (Elizabeth Mitchell) karakterinin neden ve nasıl adaya geldiği yer aldı. One of Us'ta Burke, Jack Shephard (Matthew Fox), Kate Austen (Evangeline Lilly) ve Sayid Jarrah (Naveen Andrews) ile birlikte kazazedelerin kamp alanına döndüklerinde Claire Littleton (Emilie de Ravin) gizemli bir hastalığa yakalanır. (Devamı...)


Mahmudiye (Osmanlıcaمحموديه), Osmanlı donanması için 1860'lı yıllarda Birleşik Krallık'ta inşa edilen, Osmaniye sınıfı dört zırhlı fırkateynin sonuncusu olan zırhlı savaş gemisidir. Geminin inşaatı 1863'te başladı, Aralık 1864'te denize indirildi. Osmaniye sınıfında Thames Ironworks and Shipbuilding Company'de inşa edilen tek gemi olan Mahmudiye, adını Sultan II. Mahmud'dan alıyordu. Gemi bordalara dizili on dört 203 mm ve on 36-libre Armstrong topa ek olarak, burunda bir adet 229 mm Armstrong top taşıyordu. Gemi kariyeri boyunca sınırlı aktif hizmet gördü. 1877-78'deki 93 Harbi esnasında riske atmak için çok değerli olması sebebiyle donanma komutanlığı tarafından yedekte tutuldu. Gemi 1880'li yılları hizmet dışında geçirdi. 1890'lı yılların başında yeniden inşa edildi ve daha modern bir barbetli gemiye dönüştürüldü; ancak yeniden inşasının hemen ardından başlayan 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başında bakımsız durumdaydı. Bu savaşta hiçbir çatışmada yer almadı ve savaştan sonra silahsızlandırıldı. 1909'dan 1913'e kadar kısa bir süre kışla gemisi olarak kullanılmasından başka aktif hizmet görmedi. (Devamı...)


The Fame, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ilk stüdyo albümüdür. 19 Ağustos 2008 tarihinde Interscope Records etiketiyle satışa sunuldu. 2008 yılında KonLive Distribution ve Cherrytree Records'a katıldıktan sonra Gaga, başta RedOne, Martin Kierszenbaum ve Rob Fusari olmak üzere çeşitli yapımcılarla albüm üzerinde çalışmaya başladı. Müzikal olarak The Fame, synthpop ve dans-pop ritimleri içerir, ayrıca 1980'lerin pop müziğinin etkilerine rastlanır. Sözler, Gaga'nın şöhrete olan sevgisinin yanı sıra aşk, seks, para, uyuşturucu ve cinsel kimlik gibi konuları barındırır. Şarkıcı, albümün tanıtımı için çeşitli televizyon programlarına katıldı ve ilk turnesi olan The Fame Ball Tour'u düzenledi. The Fame, 2009 yılında yayımlanan The Fame Monster'ın deluxe sürümünde bonus disk olarak yer aldı. Albüm, müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler topladı, albümdeki sözlerin içeriği ile Gaga'nın müzikal ve vokal yeteneği övüldü. (Devamı...)


2002 UEFA Kupası finali, 8 Mayıs 2002'de, Hollanda'nın başkenti Rotterdam'daki Feijenoord Stadyumu'nda oynanan ve UEFA Kupası'nın 2001-02 sezonunun şampiyonunun belirlendiği maçtır. Hollanda ekibi Feyenoord ile Alman Borussia Dortmund takımları arasında oynanan maçı 3-2'lik skorla Feyenoord kazandı. UEFA Kupası'nın otuz birinci finali olan bu maç, 1998'de UEFA Kupası'nda tek maçlı final sisteminin uygulanmaya başlamasından bu yana, bir final maçının finalist takımın sahasında oynandığı ilk maç oldu. Feyenoord bu maçın öncesine kadar, Tottenham Hotspur'u yenerek UEFA Kupası'nı kazandığı 1974 yılından bu yana bir UEFA müsabakası kazanamamıştı. Son Bundesliga şampiyonu Borussia Dortmund ise, 1997 UEFA Şampiyonlar Ligi finaliden bu yana ilk kez bir UEFA müsabakası finalinde mücadele etti. Feyenoord'un elde ettiği bu zafer, 1995'teki Ajax'ın UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğundan 7 yıl sonra bir Hollanda kulübünün UEFA müsabakalarındaki ilk zaferi oldu. (Devamı...)


"Krusty Gets Busted", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun on ikinci bölümüdür ve 29 Nisan 1990 tarihine yayınlanmıştır. Jay Kogen ile Wallace Wolodarsky tarafından yazıldı ve Brad Bird tarafından yönetildi. Bölümde ünlü televizyon komedyeni Palyaço Krusty, Kwik-E-Mart'ı soyduğundan ötürü mahkûm edilir. Bart ile Lisa, olayı araştırırlar ve bunun bir komplo olduğunu ortaya çıkarırlar. Bölümde ilk defa tam teşekküllü olarak Kent Brockman göründü ve Figüran Bob karakterini seslendiren Kelsey Grammer dizide ilk kez konuk oyuncu olarak yer aldı. Bölüm eleştirmenlerden iyi yorumlar aldı ve yayınlandığı hafta Fox Broadcasting Company kanalının en yüksek izlenme oranını aldı. Homer, işten eve dönerken Kwik-E-Mart'a uğramak için durur ve Krusty'ye benzeyen maskeli bir palyaço tarafından işlenen bir soyguna tanık olur. Polise, soyguncuyu Krusty olarak tanımlar ve Krusty yakalanarak suçlu bulunur ve hapse gönderilir. (Devamı...)


"Save as Draft", Amerikalı şarkıcı Katy Perry'nin 2017 çıkışlı beşinci stüdyo albümü Witness'tan bir şarkıdır. Şarkı, 26 Haziran 2017'de albümün dördüncü single'ı olarak Amerikan hot adult contemporary radyosuna gönderildi. Perry, Noonie Bao, Dijon McFarlane, Nicholas Avdino, Lewis Hughes ve Elof Loelv tarafından yazıldı; şarkının yapımcılığını ise Loelv ve Max Martin üstlendi. Elektro tarzındaki bir power balad olan "Save as Draft"te, Perry'nin "psikoloji rahatlatan" bir yöntem olarak tanımladığı gibi, şarkıcının eski sevgilisine mesajlar yazdığı fakat asla göndermediği anlatılır. "Save as Draft", müzik eleştirmenlerinden karışık eleştiriler aldı. Bazı eleştirmenler şarkıda Perry'nin vokallerini överken, bazıları şarkının sahte bir Sam Smith şarkısı gibi olduğunu hissetti. Şarkı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Adult Contemporary listesine 24 numaradan giriş yaptı, listede 14 numaraya yükselebildi. (Devamı...)

Şubat 2024[değiştir | kaynağı değiştir]


Reşadiye sınıfı zırhlı savaş gemisi veya Reşadiye sınıfı dretnot, Osmanlı donanması için planlanan ve 1910'larda Birleşik Krallık'tan sipariş edilen iki adet dretnot savaş gemisinin sınıfıdır. Sınıfın tasarımı İngiliz King George V sınıfının tasarımına dayanmakta olup kapsamlı geliştirmeler yapılmıştır. Gemilerde İngiliz gemileriyle aynı 13,5-inç (340 mm) ana batarya yer almakta, ikincil bataryalar ise 4-inç (100 mm) yerine 6-inç (150 mm) sınıfı toplardan oluşmaktadır. İlk gemi olan Reşadiye 1911'de kızağa konulmuş ve Ağustos 1914'te tamamlanmıştır. Planlanan iki gemiden yalnızca Reşadiye tamamlanabilmiş, ona da I. Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine Büyük Britanya tarafından el konulmuştur. Bu durum Osmanlı halkının tepkisini çekmiş, Osmanlıların I. Dünya Savaşı'na İttifak Devletlerinin yanında girmesinde oldukça etkili olmuştur. Bu gemilerin siparişi için sağlanan meblağ Donanma Cemiyeti tarafından Osmanlı halkından toplanan bağışlarla tamamlanabilmişti. İkinci gemi olan Fatih ise Nisan 1914'te sipariş edilmiş, I. Dünya Savaşı'nın başlamasının ardından İngiltere'de kızakta iken parçalanıp hurdaya çıkarılmıştır. (Devamı...)


Elbette, Türk şarkıcı Candan Erçetin'in üçüncü stüdyo albümüdür. 1 Ocak 2000'de Topkapı Müzik tarafından yayımlandı. Pop ve halk müziği tarzında olan albüm, Erçetin'in 1997 çıkışlı Çapkın albümünden sonra satışa sunduğu ilk stüdyo albümüdür. Sekiz şarkının sözlerini tek başına, bir şarkıyı ise Erçetin ile birlikte yazan Mete Özgencil, albümde en çok adı geçen söz yazarıdır. Özgencil ile Erçetin'in çalıştığı son albüm olan Elbette'nin yapımcılığını Rıza Erekli üstlenmiştir, kayıtları İstanbul'daki Erekli & Tunç Stüdyosu'nda yapılmıştır. On üç ana şarkıdan oluşan Elbette diskinin sonunda, bir şarkının gizlenmiş bonus versiyonu yer aldı. Erçetin, ilk albümünde olduğu gibi bu albümünde de Balkan uluslarına ait bestelerden faydalandı. Çapkın albümünü çıkardıktan sonra kendisinin yaşadıkları, Elbette'nin oluşmasını sağladı. Altısı hayatı, yedisi ise aşkları konu edinen şarkılar, Erçetin'in beğenisi etrafında gelişti ve Erçetin'in beğenisine göre albüme dahil edildi. (Devamı...)


1976 UEFA Kupası finali, 1975-76 UEFA Kupası'nın şampiyonunun belirlendiği maçtır. İngiliz ekibi Liverpool ile Belçika ekibi Club Brugge arasında oynanan maç, iki ayaklı olarak 28 Nisan ve 19 Mayıs 1976 tarihinde, sırasıyla Liverpool'daki Anfield ile Brugge'deki Jan Breydel Stadyumu'nda oynandı. Her iki takım da finale ulaşana kadar beşer tur geçti ve bu maçlar, her takımın kendi sahasında birer kez olmak üzere iki ayak üzerinden gerçekleştirildi. Liverpool, birinci turdan başlayarak sırasıyla Hibernian'ı 3-2, Real Sociedad'ı 9-1, Śląsk Wrocław'ı 5-1, Dynamo Dresden'i 2-1 ve son olarak yarı finalde Barcelona'yı 2-1 yenerek finale yükseldi. Club Brugge ise ilk turda Olympique Lyonnais'yi 6-4'lük skorla yenerken sonraki turlarda Ipswich Town'u 4-3, Roma'yı 2-0, Milan'ı 3-2 ve son olarak Hamburg'u 2-1 yendi. Final maçının ilk ayağını toplam 50.188 seyirci izledi ve Club Brugge, Raoul Lambert ve Julien Cools'un attığı gollerle maçın ilk yarısında 0-2 öne geçti. (Devamı...)


Gök Boğası, Göklerin BoğasıGökyüzü Boğası, Cennet Boğası veya Cennetin Boğası, antik Mezopotamya mitolojisinde kahraman Gılgamış'ın savaştığı efsanevi bir canavardır. İlki erken Sümerce bir şiirde geçen, diğeri ise standart Akadcayla yazılmış bir Sümer şiiri olan Gılgamış Destanı'nda yer alan olmak üzere Gök Boğası'na ait hikâyenin iki farklı versiyonu vardır. Sümer şiirinde boğa, belirsiz sebeplerden dolayı tanrıça İnanna tarafından, Gılgamış'a saldırması için gönderilir. Gılgamış Destanı'nın VI. tabletindeki Akadca söylentilerde tanrıça İştar (İnanna'nın Doğu Sami dilindeki karşılığı), Gılgamış'a cinsellik içeren bir teklifte bulunur; fakat Gılgamış teklifi reddeder. Bunun üzerine sinirlenen İştar, babası Anu'ya giderek Gök Boğası'nı ondan ister. Böylece İştar, Gılgamış ile Gılgamış'ın arkadaşı Enkidu'ya saldırması için boğayı Uruk'a gönderir fakat ikili, boğayı öldürür. Boğayı yendikten sonra Enkidu, boğanın sağ uyluğunu İştar'a fırlatarak onunla alay eder. (Devamı...)


"Homer's Night Out", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun onuncu bölümüdür. 25 Mart 1990 tarihinde yayımlandı. Jon Vitti tarafından yazıldı ve Rich Moore tarafından yönetildi. Sam McMurray, bölümde, burlesk şovda kalabalığa Homer'ı gösteren Gulliver Dark rolüyle konuk oyuncu olarak yer aldı. Bölüm, eleştirmenlerden olumlu yorumlar aldı ve yayınlandığı hafta Fox Broadcasting Company kanalında en çok izlenen ikinci program oldu. Bu bölüm, diğer üç Simpsonlar bölümüyle, 2004'te piyasaya sürülen The Simpsons Gone Wild DVD'sinde yer aldı. Bart, posta yoluyla küçük bir casus kamerası satın alır ve kamerayla, evin etrafında gizli şekilde fotoğraflar çeker. Homer, Marge'a yardımcı çalışanı Eugene Fisk için bekarlığa veda partisine gideceğini söyler. Homer, partiye gidince Marge, çocukları alarak deniz ürünlerinin olduğu bir restorana götürür ve bekarlığa veda partisi de burada yapılmaktadır fakat Marge'ın bundan haberi yoktur. (Devamı...)


Peyk-i Şevket sınıfı, Osmanlı donanması için Almanya'daki Germaniawerft tersanesinde 1906-1907 yıllarında inşa edilen bir çift torpido kruvazörüdür. Peyk-i Şevket ve Berk-i Satvet adlarında iki gemiden oluşuyordu. 20. yüzyılın başında Osmanlı donanmasını modernize etme programının bir parçası olarak sipariş edildiler. 775 metrik ton (763 emperyal ton; 854 küçük ton) deplasmanındaki gemiler, görece küçük boyutlarına göre ağır silahlıydılar ve üç torpido tüpü, bir çift 105 milimetre (4,1 in) top ve birçok küçük silah taşıyorlardı. Peyk-i Şevket, Süveyş'te enterne edildiği, Berk-i Satvet ise savaşı Marmara'da ana Osmanlı filosuyla beraber geçirdiği için iki gemi de 1911-1912 yıllarındaki Trablusgarp Savaşı sırasında çatışmalarda yer almadılar. Her iki gemi de Balkan Savaşları'nda daha aktif olarak yer aldı ve Doğu Trakya'daki Osmanlı birliklerini desteklemek için topçu desteği sağladı. I. Dünya Savaşı sırasında her iki gemi de Karadeniz'de görev yaparak devriye gezdi, konvoylara eşlik etti ve Rus limanlarına saldırdı. (Devamı...)


Celebration: The Video Collection, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın bir DVD derlemesidir. Warner Bros. Records tarafından yayımlanan albüm, Madonna'nın en iyi şarkılarının yer aldığı Celebration'a eşlik etti. Koleksiyon, sanatçının The Immaculate Collection (1990) ve The Video Collection 93:99 (1999) adlı diğer video derlemelerini takip etmektedir. Yayım tarihi Temmuz 2009'da açıklanan DVD, Madonna'nın 1983 ile 2009 yılları arasındaki kariyeri boyunca çektiği tüm videoları kapsamaktadır. DVD, eleştirmenlerden karışık tepkiler aldı. Bazıları videoların düşük kalitesinden ve net olmayışından dolayı hayal kırıklığına uğrarken diğerleri koleksiyonu, görselliği öne çıkaran Madonna'yı anımsattığı için övdü. Celebration: The Video Collection, Billboard Top Music Videos listesine ve Avustralya, Çek Cumhuriyeti, İspanya, İsviçre ve Macaristan'da DVD listelerine bir numaradan girdi. ABD'de 100.000 kopya satıştan sonra albüm, Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) tarafından platin sertifika ile ödüllendirildi. (Devamı...)


Turgay Şeren (d. Türkay Sabit Şeren; 15 Mayıs 1932, Keçiören - 7 Temmuz 2016, İstanbul), Türk futbolcu, teknik direktör, futbol yorumcusu ve spor yöneticisidir. Kaleci pozisyonunda görev alan oyuncu, futbolculuk kariyerinin tamamını Galatasaray'da geçirmiştir. Altyapısında oynadığı Galatasaray'ın A takımındaki ilk maçına 1949-50 sezonunda çıktı. 1954-55, 1955-56 ve 1957-58 sezonlarında İstanbul Profesyonel Ligi; 1961-62 ve 1962-63 sezonlarında Millî Lig; 1962-63, 1963-64 ve 1965-66 sezonlarında Türkiye Kupası şampiyonlukları yaşadı. Kariyerinin tamamını geçirdiği Galatasaray'da 1966-67 sezonu sonuna kadar görev yaptı. Bu süreçte 369'u lig olmak üzere 405 resmî maça çıktı. Futbolculuk kariyerini sonlandırdığında, resmî maçlar göz önüne alındığında kulüp tarihinin en çok maça çıkan oyuncusu olan Şeren, sonraları bu unvanını farklı oyunculara kaptırdı. 1950 ile 1952 yılları arasında Türkiye 21 yaş altı millî takımında, 1950 ile 1966 yılları arasında ise Türkiye A millî takımında oynadı. (Devamı...)


Batman Başlıyor (İngilizce özgün adıyla Batman Begins), kurgusal DC Comics karakteri Batman çizgi romanlarından uyarlanan, yönetmenliğini Christopher Nolan'ın yaptığı, Christian Bale'in Batman'i canlandırdığı, Liam Neeson, Michael Caine, Cillian Murphy, Katie Holmes, Tom Wilkinson, Ken Watanabe, Rutger Hauer ve Morgan Freeman'ın da yan rollerde yer aldığı 2005 tarihli ABD yapımı süper kahraman filmidir. Yeni çekilen serinin ilk filminde, Bruce Wayne'nin yarasa korkusu, ailesinin ölümü ve Batman'e dönüşümü anlatıldı. Filmin hikâyesi oluşturulurken klasik Batman: The Man Who Falls, Batman: Year One ve Batman: The Long Halloween çizgi romanlarından esinlenildi. 1997 yılında gösterime giren Batman & Robin filminden sonra, birçok devam filmi projesi gündeme geldi. Film için çalışmalara 2003 yılında başlayan Christopher Nolan ve David S. Goyer, temelinde insanlık ve realizmin olduğu, daha karanlık ve gerçekçi bir hikâyeyi hedefledi. (Devamı...)


Udug ya da daha sonra Akadca bilinen adıyla utukku, antik Mezopotamya mitolojisinde bazen iyi ve bazen kötü olarak düşünülen belirsiz bir demon sınıfıdır. Egzorsizm metinlerinde "iyi udug", bazen "kötü udug"a karşı çağrılır. Kelimenin anlamı genellikle belirsizdir ve bazen belirli bir demon türünden ziyade demonları bir bütün olarak ifade etmek için kullanılır. Udug'un neye benzediği tespit edilememiş olsa da betimlemelerinde diğer antik Mezopotamya demonlarında da olduğu gibi karanlık bir gölge, etrafını saran ışığın yokluğu, zehir ve sağır edici bir ses gibi özelliklere sahip olduğu aktarılır. Günümüze kadar gelmiş antik Mezopotamya metinleri, kötü udug'u çıkarmak için talimatlar veren Udug Hul metinleri olarak bilinir. Bu metinler, kötü udug'un hastalığa neden olma rolüyle hastalıkları iyileştirmede duayla egzorsizmi gerçekleştiren kimsenin rolünü vurgulamaktadır. Udug, diğer tüm Mezopotamya demonları arasında hakkında en az bilgi verilen demondur. (Devamı...)


Mesudiye (Osmanlıcaﻣﺴﻌﻮﺩ یه, anlamı: Mutluluk), Osmanlı donanması için 1871-1875 yılları arasında İngiltere'deki Thames Ironworks'te inşa edilmiş merkezî bataryalı zırhlı korvettir. İnşa edilmiş en büyük iki merkezî bataryalı zırhlı korvetten biriydi. Mesudiye'nin Hamidiye adında bir kardeş gemisi olması planlanmıştı; ancak bu gemi Kraliyet Donanması tarafından satın alındı ve HMS Superb adıyla görevlendirildi. Ana silahları merkezî zırhlı bir bataryada yer alan on iki 250 mm toptu. Mesudiye, Osmanlı-Rus Savaşı (1877-1878) ve Osmanlı-Yunan Savaşı (1897) arasındaki yirmi yıllık dönem de dahil olmak üzere kariyerinin çoğunda yetersiz bakım gördü. Sonuç olarak, 1890'ların sonlarında çok kötü bir durumdaydı, Cenova'da modernize edilerek ön dretnot tasarımlarına benzer şekilde büyük bir ölçüde yeniden inşa edildi. Bu yeniden inşada geminin silahları elden geçirildi; ancak 230 mm silah taretlerinin topları hiçbir zaman monte edilmedi. Ayrıca gemi performansını önemli ölçüde artıran yeni bir tahrik sistemi de kuruldu. (Devamı...)


Kraliçe, Türk şarkıcı Hande Yener'in onuncu stüdyo albümüdür. 12 Aralık 2012'de Poll Production tarafından yayımlandı. Pop müzik tarzında olan albüm, sanatçının 2011 çıkışlı Teşekkürler adlı stüdyo albümünün ardından yayımladığı ilk stüdyo albümüdür. Albümdeki şarkıların tamamı Sinan Akçıl tarafından yazılmış olup bu özelliği taşıyan üçüncü ve son Hande Yener albümüdür. Albümün yapımcılığını Polat Yağcı ile Akçıl üstlenmiştir. Bir giriş konuşması, sekiz şarkı ve üç remiksten oluşan Kraliçe'nin Hande Yener'e göre en önemli özelliği, kendisinin o güne kadar yaptığı tüm müzikal tarzları barındırması oldu. Albüm adının başta Hasta olarak konulması düşünülse de, Akçıl'ın son anda "Kraliçe" şarkısını ortaya çıkarmasıyla bu adda karar kılındı. Albümün adı ve yayımlanma tarihi, 8 Kasım 2012'de Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda Fenerbahçe ve AEL takımları arasında oynanan 2012-13 UEFA Avrupa Ligi maçında reklam panoları aracılığıyla duyuruldu. (Devamı...)


İstanbul Profesyonel Ligi, 1952-1959 yılları arasında Türkiye'nin İstanbul ilinde düzenlenen ve yalnız bu ildeki takımların katılabildiği eski futbol ligidir. Ülkede profesyonel futbola geçilmesinin ardından kurulan ligin ilk sezonu 1952'de gerçekleştirildi. Sekiz takımın mücadele ettiği ligde, ikinci sezondan itibaren on takım yer aldı. 1956-57 sezonunda İstanbul Profesyonel 2. Ligi'nin kurulması sonrasında İstanbul Profesyonel 1. Ligi olarak da anılmaya başlandı. Daha önceleri herhangi bir takımın düşmediği ligde, 1957-58 sezonunu son sırada tamamlayan takım ligden düşerken İstanbul Profesyonel 2. Ligi'ni birinci sırada tamamlayan takım bu lige yükseldi. 1958-59 sezonunda son kez düzenlenen ligde ilk sekiz sırayı alan takımlar, 1959 sezonunda ilki gerçekleştirilen ulusal çaptaki Millî Lig'e katıldı. İstanbul Profesyonel Ligi ise yerini İstanbul Mahallî Ligi'ne bıraktı. Toplamda sekiz sezon düzenlenen ligde Fenerbahçe ve Galatasaray üçer, Beşiktaş ise 2 şampiyonluk elde etti. (Devamı...)


Henri Brocard (12 Mayıs 1845 - 16 Ocak 1922), Fransız meteorolog ve özellikle geometriyle uğraşmış matematikçidir. Brocard'ın kendi adını taşıyan Brocard noktaları, çemberi ile üçgenini ve bunların özelliklerini buluşu, en bilinen başarılarıdır. Günümüz matematikçilerinden Nathan Court, Brocard'ın Émile Lemoine ve Joseph Neuberg ile birlikte, modern üçgen geometrisinin üç kurucusundan biri olduğunu yazdı. Brocard Ordre des Palmes Académiques ve Légion d'honneur subayı nişanına layık görüldü. Yaşamının büyük bölümünü Fransa Donanması subayı olarak meteoroloji çalışmalarıyla geçirdi. Ancak bu alanda adını duyuracak büyük bir katkı yapamadı. Pierre René Jean Baptiste Henri Brocard, Elizabeth Auguste Liouville ve Jean Sebastien Brocard'ın çocuğu olarak Meuse'ün Vignot yerleşiminde doğdu. Önce Marsilya, daha sonra ise Strazburg'da lise öğrenimini bitirdi. Yine Strazburg'da akademiye giderek, burada Paris'teki École Polytechnique'in giriş sınavlarına hazırlandı. (Devamı...)


Kaybedenler Kulübü, 2010 yapımı komedi-dram türündeki Türk sinema filmidir. Kaan Çaydamlı ve Mete Avunduk'un hayatlarını konu alan film, Tolga Örnek tarafından çekildi ve senaryosu Mehmet Ada Öztekin ile Tolga Örnek tarafından yazıldı. Türkiye'de 25 Mart 2011 tarihinde 137 kopya ile gösterime giren filmin protagonistleri Kaan rolündeki Nejat İşler, Mete rolündeki Yiğit Özşener ve Zeynep rolündeki Ahu Türkpençe'dir. Film, 1996-2001 yılları arasında Kent FM'de yayınlanan Kaybedenler Kulübü adlı radyo programına dayanmaktadır. Filmde, Kaybedenler Kulübü adındaki radyo programı ve o radyo programını sunan DJ'ler Kaan ile Mete'nin hayatları anlatılmaktadır. Gösterime girdiği ilk üç gün içinde 65.780 kişi tarafından seyredilerek 666.091 TL hasılat elde etti. Ayrıca film gösterime girmeden önce, yapımın öncesinden sonrasına kadar film hakkında her şeyi anlatan Kaybedenler Kulübü - Filmin Öyküsü adlı bir kitap yayımlandı. (Devamı...)


Canberdi Gazâlî İsyanı, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Şam Eyaleti'nin Beylerbeyi Canberdi Gazâlî tarafından 1521 yılında çıkarılan isyandır. Osmanlı Padişahı I. Selim dönemindeki Şam Beylerbeyi Canberdi Gazâlî, padişahın vefatının ardından çıkardığı isyanla Halep'e saldırdı. Bunun üzerine Selim'in ardından tahta çıkan Padişah I. Süleyman, Ferhad Paşa komutasındaki birlikleri isyanı bastırması için görevlendirdi. Ferhad Paşa bölgeye hareket edene kadar ise Zülkadriye Eyaleti'ndeki birliklerin Halep'e kaydırılmasını buyurdu. Halep'teki birlikler ile Canberdi Gazâlî'nin kuvvetleri çatışma halindeyken takviye kuvvetlerin şehre geldiğini öğrenen Gazali, Şam'a çekildi. Gazali'nin kuvvetleriyle merkeze bağlı birlikler arasında, Şam yakınlarındaki Mastaba adlı bölgede, 27 Ocak 1521 tarihinde yapılan muharebede Gazali'nin yenilmesi ve öldürülmesiyle isyan bastırıldı. (Devamı...)


"Lisa Goes Gaga", Simpsonlar'ın yirmi üçüncü sezonunun yirmi ikinci ve son bölümüdür. 20 Mayıs 2012'de ABD'de Fox'ta yayımlanmıştır. Bölümde Amerikalı şarkıcı Lady Gaga, tüm sakinleri depresyonda olan Springfield'ı ziyaret eder. Ana karakter Lisa Simpson, Springfield'taki en depresif kişidir ve Gaga, Lisa'ya mutluluğun anlamını öğretmeye karar verir. Tim Long tarafından yazılan bölümü Matthew Schofield yönetmiştir. Lady Gaga konuk yıldız olarak yer aldığı bölümde kendi çizgi karakterini seslendirmiştir. James L. Brooks programın hayranlarından Gaga'nın 60 Minutes'te bir röportajını gördükten sonra dizi sorumlusu Al Jean Gaga'yla ilgili bir metin yazdı. Tasarım ekibi Gaga'nın sıra dışı kişiliğine uygun olarak sanatçının daha önce giydiği ve aralarında et elbisenin de bulunduğu kostümleri alaya alan on sekiz kıyafet tasarladı. "Lisa Goes Gaga"'nın seslendirmesi Ağustos 2011'de Los Angeles'ta dört günde yapıldı. (Devamı...)


Belize, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na üçü atletizmde, biri ise tekvandoda olmak üzere dört sporcuyla katıldı. Oyunlara Belize adıyla sekizinci kez sporcu gönderen ülke, Birleşik Krallık'a bağlı olduğu döneme denk gelen 1968 ve 1972'deki oyunlarda Britanya Hondurası adıyla yer almıştı. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Belizeli sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 400 metre engelli kategorisinde yarışan atlet Jonathan Williams serileri geçerek yarı finale yükseldi ve bu aşamaya kadar gelebilen ilk Belizeli atlet oldu. Erkekler 200 metre kategorisinde yarışan Jayson Jones ile kadınlar uzun atlamada yarışan Tricia Flores ise serileri geçemedi. Erkekler 58 kg kategorisinde mücadele eden tekvandocu Alfonso Martínez, mücadele ettiği ilk turda rakibine yenilerek turnuvadan elendi. (Devamı...)


Justin Timberlake (d. 31 Ocak 1981), Amerikalı şarkıcı, şarkı yazarı ve oyuncudur. Memphis, Tennessee'de doğan Timberlake, çocukken Star Search ve The All-New Mickey Mouse Club adlı televizyon programlarına katıldı. 1990'ların sonunda, ileride tüm zamanların en çok satan erkek müzik gruplarından biri olacak olan 'N Sync'nin iki solistinden biri ve en genç üyesi olarak ünlendi. Grup müziğe ara verdiğinde Timberlake, solo stüdyo albümleri Justified (2002) ve FutureSex/LoveSounds'u (2006) yayımladı; ilk albümde "Cry Me a River" ve "Rock Your Body" hitleri bulunurken ikinci albüm ABD'de Billboard 200 listesine bir numaradan girdi ve Billboard Hot 100 listesinde bir numara olan "SexyBack", "My Love" ve "What Goes Around... Comes Around" single'larına yer verdi. İki albüm de dünya genelinde yedi milyondan fazla satınca Timberlake onyılın ticari olarak en başarılı şarkıcılardan biri oldu. 2007 ile 2012 arasında müzik kariyerine ara vererek oyunculuk kariyerine odaklandı. (Devamı...)


"The Pilot" (diğer adlarıyla "The One Where It All Began", "The One Where Monica Gets a New Roommate" veya "The First One"), Amerikan durum komedisi dizisi Friends'in NBC (National Broadcasting Company)'de 22 Eylül 1994'te yayınlanan bölümüdür. Senaryosu dizinin proje tasarımcıları David Crane ve Marta Kauffman tarafından yazılmış ve bölümün yönetmenliğini James Burrows yapmıştır. Pilot bölüm genel olarak dizininin New York'ta yaşayan altı ana karakterini tanıtır. Monica (Courteney Cox) bir şarap satıcısıyla çıktığı ilk randevudan sonra onunla birlikte olur fakat adamın onunla yatabilmek için yaptığı oyun ortaya çıkınca çok sinirlenir ve hayal kırıklığına uğrar. Monica'nın abisi Ross (David Schwimmer) yeni boşandığı ve lezbiyen olduğunu öğrendiği eski karısı evden mobilyaları götürdüğü için depresyondadır. Monica'nın eski okul arkadaşı Rachel (Jennifer Aniston) düğününü yarıda bırakıp kaçar ve Monica'nın yanına taşınır. (Devamı...)


İclaliye (Osmanlıca: ﺍﺟﻼلیه, Anlamı: "Şanlı"), 1860'ların sonunda ve 1870'lerin başında Osmanlı donanması için inşa edilmiş, sınıfının tek örneği olan zırhlı savaş gemisidir. Avusturya-Macaristan tersanesi Stabilimento Tecnico Triestino'dan sipariş edildi, Mayıs 1868'de omurgası serildi ve inşası Şubat 1871'de tamamlandı. İclaliye'nin tasarımı, daha önceki Asar-ı Şevket sınıfına dayanıyordu. İki adet 228 mm ve üç adet 178 mm Armstrong top taşıyan İclaliye, 93 Harbi sırasında Kafkasya'da savaşan Osmanlı güçlerini destekledi. Kariyerinin geri kalanının çoğunu, Osmanlı donanmasına çok az bütçe ayrılan bir dönemde hizmet dışında geçirdi. 1912'de donanma, İstanbul'u savunan güçlere topçu desteği sağlamak için İclaliye'yi yeniden hizmete aldı. 1928'de hizmetten çıkartıldı ve hurda olarak söküldü. (Devamı...)


Lübnan, Eurovision Şarkı Yarışması'nda hiç yer almamıştır. Organizasyonu yayınlayan Télé Liban, 2005 yılında yarışmaya girmek için ilk kez başvuruda bulunmuştur. Yarışmaya Alin Lahud'un seslendireceği "Quand tout s’enfuit" adlı şarkıyla katılmak istenmiş; fakat Lübnan'ın İsrail'e ait olan içeriğin yayınını yasaklayan yasaları sebebiyle bu karardan daha sonra vazgeçilmiştir. Lübnan bunun sonrasında üç yıllık bir yasak almış, Lübnan asıllı Britanyalı şarkıcı Mika ülke adına yarışmaya katılma isteğini belirtse de günümüze dek ülke, yarışmaya başka bir katılım başvurusunda bulunmamıştır. 21 Ekim 2004 tarihinde, Télé Liban Genel Müdürü İbrahim el Huri, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenecek olan 2005 Eurovision Şarkı Yarışması'na Lübnan'ın da katılmayı planladığını açıkladı. 3 Kasım 2004'te, Lübnan'ı temsil etmek üzere kanal tarafından Alin Lahud'un seçildiği açıklandı. Şubat 2005'in ikinci haftasında, şarkının İngilizce veya Fransızca olacağı, çünkü Lahud'un her iki dilde de iyi söylediği belirtildi. (Devamı...)


1995 Başbakanlık Kupası, her yıl Türkiye 1. Futbol Ligi (günümüzdeki adı Süper Lig) ile Türkiye Kupası ikincileri arasında oynanan Başbakanlık Kupası maçlarının otuz ikincisidir. 1994-95 sezonunu lig ikincisi ve Türkiye Kupası'nın aynı sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Trabzonspor'un Cumhurbaşkanlığı Kupası'na katılması, lig üçüncüsü Galatasaray'ın ise bu kupada Türkiye Kupası ikincisi olarak yer alması üzerine; lig dördüncüsü olan Fenerbahçe, Başbakanlık Kupası'nda mücadele etmeye hak kazandı. İki takım arasında 25 Mayıs 1995'te, Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oynanan maçın normal süresi 0-0'lık beraberlikle sonuçlandı. Uzatma dakikalarında karşılıklı atılan birer golle eşitliğin devam etmesi sebebiyle yapılan seri penaltı vuruşları sonrasında elde ettiği 3-2'lik skorla galip gelen Galatasaray, kupayı kazanan takım oldu. Bu maç; Fenerbahçe'nin on dördüncü, Galatasaray'ın ise yedinci Başbakanlık Kupası maçıydı. (Devamı...)


Bernt Michael Holmboe (23 Mart 1795, Vang, Norveç - 28 Mart 1850, Christiania, Norveç), Norveçli matematikçidir. 1810'a kadar herhangi bir okula gitmeyen Holmboe, ilk dönemlerinde eğitimini evinde sürdürdü. Kısa bir süre Christopher Hansteen'in asistanlığını da yaptığı Frederick Kraliyet Üniversitesi döneminden sonra, 1818 yılında Christiania Katedral Okuluna matematik öğretmeni olarak kabul edildi. Burada, daha sonra tanınmış bir matematikçi olacak Niels Henrik Abel'le tanıştı. 1826'da Frederick Kraliyet Üniversitesi'ne geçen Norveçli matematikçi, 1850'deki ölümüne kadar burada çalıştı. Hem okulda hem de okul dışında Abel'in hocalığını yapan kişi olması, Holmboe'nin dünya çapında matematiğe yaptığı kalıcı etki olarak görülmektedir. İyi bir dostluk kuran ikili, Abel'in erken ölümüne kadar bu hâli sürdürmüştür. Holmboe'nin Norveç çapında matematiğe yaptığı önemli katkı ise liseler için hazırladığı iki ciltlik ders kitabıdır. (Devamı...)


"Life on the Fast Lane", ayrıca "Jacques To Be Wild" olarak da bilinir, Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun dokuzuncu bölümüdür. İlk kez 18 Mart 1990 tarihinde yayımlandı. John Swartzwelder tarafından yazıldı ve David Silverman tarafından yönetildi. Albert Brooks, Jacques rolüyle bölümde konuk oyuncu olarak yer aldı ve jenerikte adı "A. Brooks" olarak geçti. Bölümde Homer'ın düşüncesizliğinin Marge'ın bowling hocası Jacques'e vurulmasını nasıl hızlandırdığı ve Marge ile Homer'ın evliliğinde krize yol açtığı anlatılmaktadır. Bölüm için hazırlanan orijinal planda, Brooks (diyalogları doğaçlama yapan) Björn adlı İsveçli bir tenis antrenörünü seslendirecekti ve bölümün adı "Björn To Be Wild" olacaktı. Bölümde, Subay ve Centilmen filminin bir parodisi mevcuttur. Bölüm ayrıca 1990 yılındaki En İyi Animasyon Programı Emmy Ödülü'nü kazandı. (Devamı...)


Sonderkraftfahrzeug 8 ("özel motorlu araç 8"), Almanya yapımı yarı paletli kamyondur. Ana görevi 21 cm Mörser 18, 15 cm Kanone 18 ve 10,5 cm FlaK 38 gibi ağır çekili toplar için topçu traktörü olarak faaliyet göstermekse de aynı zamanda piyade taşıma görevi de yapabilmekteydi. 1938 ve 1945 arasında yaklaşık 4.000 adet üretildi. II. Dünya Savaşı'nda Almanlar tarafından her cephede, özellikle Polonya'nın İstilası, Fransa Muharebesi, Balkan Cephesi, Doğu Cephesi, Kuzey Afrika Cephesi, Normandiya Savaşı ve İtalyan Cephesi'nde kullanıldı. Savaşın ilk bölümündeki tüm Alman yarı paletli araçlarının ön tasarımı, Nazilerin 1933'te iktidara gelmesinden önce Askerî Otomotiv Departmanından (Wa Prüf 6) Dipl. Ing. Ernst Kniepkamp tarafından yapıldı. Bu tasarımlar daha sonra geliştirme ve deneme için ticari firmalara gönderildi. Daimler-Benz de 1931-1932 döneminde Wa Prüf 6'nın çalışmalarına paralel olarak kendi yarı paletli araç tasarımı ZD.5 üzerinde çalışıyordu. (Devamı...)


Ninurta, veya bilinen diğer adıyla Ninĝirsu, erken Sümerlerde ilk ibadet edilen tarım, şifa, avcılık, hukuk, yazı ve savaşla ilgili antik Mezopotamya tanrısıdır. İlk kayıtlara göre, tarım ve insanları hastalıklar ile demonların güçlerinden koruyan şifa tanrısıdır. Daha sonraki zamanlarda ise Mezopotamya daha askerî bir hâle geldikçe, daha önceki tarımsal niteliklerinin çoğunu elinde tutmakla birlikte savaşçı bir tanrı olmuştur. Baş Tanrı Enlil'in oğlu olarak kabul edilmiştir. Sümerlerdeki ana tapınma merkezi, Nippur'daki Eşumeşa tapınağıydı. Ninĝirsu, Lagaş'ta kendisine ait tapınağı yeniden inşa eden Lagaş Kralı Gudea tarafından onurlandırılmıştır. Ninurta, sonradan zorlu bir savaşçı olarak Asurlular tarafından benimsenmiştir. Asur Kralı II. Aşurnasirpal, Ninurta için Kalhu'da bir tapınak inşa etmiş ve burası, tamamlanmasının ardından bölgenin en önemli tapınma merkezi olmuştur. (Devamı...)


1873 FA Cup finali, 29 Mart 1873'te, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Lillie Bridge'de, Wanderers ile Oxford University arasında oynanan ve FA Cup'ın 1872-73 sezonunun finali olan futbol maçıdır. Turnuvanın ikinci sezonunun finali olan maç, aynı gün düzenlenen yıllık Oxford-Cambridge kürek yarışı ile çakışmaması adına, alışılmadık bir şekilde sabah oynatıldı. Bir önceki turnuvayı kazanan Wanderers, önceki şampiyonun finalde yer alacağına dair kural nedeniyle doğrudan finalist oldu. Turnuvaya birinci turdan dahil olan Oxford University ise, dört turu geçmesinin ardından, yarı finaldeki rakibi Queen's Park'ın yarışmadan çekilmesiyle finale yükseldi. Takımlar finalde eksik oyuncularla karşılaştı; bu oyunculara bir önceki yıl finalde Wanderers'ı temsil eden birkaç oyuncu da dahildi. Önce Arthur Kinnaird, ardından ise Charles Wollaston'ın attığı gollerle maçtan 2-0'lık skorla galip ayrılan Wanderers, üst üste ikinci FA Cup şampiyonluğunu kazandı. (Devamı...)

Mart 2024[değiştir | kaynağı değiştir]


"Rockstar 101", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2009 çıkışlı dördüncü stüdyo albümü Rated R'dan bir şarkıdır. Şarkıda rock grubu Guns N' Roses'ın Britanyalı-Amerikalı gitaristi Slash Rihanna'ya eşlik etti. 18 Mayıs 2010'da albümünün beşinci single'ı olarak yayımlandı. Rihanna, şarkının yazımını yapımcılar The-Dream ve Christopher "Tricky" Stewart ile birlikte tamamladı; vokallerin yapımı Makeba Riddick tarafından gerçekleştirildi. Albüm versiyonu hip hop tarzında olan parça, daha sonra satışa sunulan EP'sinde Dave Audé ve Mark Picchiotti gibi müzisyenlerin yaptığı remikslerle dans, dubstep ve elektronik müzik tarzlarını barındırdı. "Rockstar 101" müzik eleştirmenlerinden karışık geri dönüşler aldı, bazıları Rihanna'nın "kabadayılığını" överken bazıları "agresif" ses tonunu eleştirdi. Şarkı ABD Billboard Hot 100 listesinde 64 numarada yer aldı ve Hot Dance Club Songs listesinde iki numaraya kadar yükseldi. Tanıtımlar için Rihanna, Nisan 2010'da American Idol'da sahne aldı. (Devamı...)


Belarus'un ulusal sembolleri (BelarusçaГосударственная символика Республики Беларусь), Belarus Anayasası tarafından belirlenmiş Belarus'u temsil eden devlet sembolleridir. Bu semboller Belarus arması, Belarus bayrağı ve Belarus marşıdır. Arma; altın sarısı renkli güneş ışınlarının üzerine yerleştirilmiş yeşil renkli Belarus haritası, haritanın altında yer alan güneşin Avrasya topraklarının gösterildiği dünya haritasıyla kapatılmış tasarımı ile sağ ve sol taraflarda kırmızı ve yeşil renkte kurdelenin sarılı olduğu buğday başağı figürlerinden oluşur. Soldaki başaklarda yonca, sağdakilerde ise ise keten resmedilmiştir. Üstte tam ortada kızıl yıldız sembolü, altta ise Beyaz Rusça "Рэспублiка Беларусь" (TürkçeBelarus Cumhuriyeti) yazısı bulunur. (Devamı...)


II. Gubaz (Gürcüceგუბაზ II, YunancaΓουβάζης; ö. 555), yaklaşık 541 yılından suikasta uğradığı 555 yılına kadar Lazika'ya hükmeden kraldır. İlk başta Bizans İmparatorluğu'nun vasali olarak tahta çıktı ancak Bizans makamlarının ağır uygulamaları sonucunda Bizans'ın başlıca rakibi Sasani İmparatorluğu'ndan yardım almaya çalıştı. Lazika Savaşı'nın liderlerinden biriydi. 541'de Sasani ordusunun yardımı ile Bizanslılar, Lazika'dan gönderildi; ancak Sasaniler ülkeyi işgal etti. Bunun üzerine 548'de Bizans'tan yardım isteyen Gubaz, sonraki birkaç yıl boyunca Bizans'ın müttefiki olarak kaldı. İki imparatorluk Lazika'nın kontrolü için savaşırken, Petra Kalesi mücadelenin odak noktası olmuştu. Sonunda Gubaz, savaştan bir sonuç alınamaması üzerine Bizans generalleriyle kavga etti ve sonrasında generaller tarafından öldürüldü. Gubaz suikastının ardından Lazlar, bir süre Sasanilere karşı olan saldırılara katılmayı bıraktılar. (Devamı...)


2013 Akdeniz Oyunları'nda atletizm - Kadınlar çekiç atma mücadelesi 26 Haziran'da, Mersin'in Yenişehir ilçesindeki Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi'nde yapıldı. Dört ülkeden birer sporcunun mücadele ettiği etkinlikte, iki sporcu daha önceki oyunlarda da yer almıştı. Akdeniz Oyunları kurallarına göre, her ülke bir yarış kategorisi için iki sporcu gönderebilmektedir. Dört yıl öncesinde, İtalya'nın Pescara şehrinde düzenlenen 2009 Akdeniz Oyunları'nda şampiyonluğa ulaşan İtalyan atlet Silvia Salis ile 2005 ve 2009 oyunlarında ülkesini temsil eden İspanyol atlet Berta Castells Akdeniz Oyunları'ndaki kadınlar çekiç atma müsabakalarına birden fazla kez katılan isimler oldu. Yapılan yarışma sonucunda Fransız atlet Jessika Guehaseim; 67,14 metrelik atışıyla altın madalyanın sahibi oldu. 66,16 metrelik derecesiyle gümüş madalyanın sahibi İspanyol Berta Castells olurken bronz madalya 62,52 metrelik atış yapan son şampiyon İtalyan Silvia Salis'e gitti. (Devamı...)


Margaret "Maggie" Simpson, Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'da yer alan kurgusal bir karakterdir. İlk kez 19 Nisan 1987 tarihinde The Tracey Ullman Show kısası "Good Night"ta göründü. Maggie, James L. Brooks'un ofisinin lobisinde beklemekte olan karikatürist Matt Groening tarafından yaratıldı ve tasarlandı. Groening, karaktere küçük kız kardeşi Margaret "Maggie" Groening'in adını verdi. The Tracey Ullman Show'da üç sezon yayımlandıktan sonra, Simpson ailesi, 17 Aralık 1989 tarihinde Fox'ta yayımlanmaya başlanan kendi şovuna sahip oldu. Maggie, Simpson ailesinin en küçük bireyi ve Homer ile Marge'ın küçük kızı, Bart ve Lisa'nın ise kız kardeşidir. Her zaman ağzında emziğiyle görülür ve yürürken elbisesine takılarak yüzüstü düşer. Maggie, konuşamadığı için Simpson ailesinin en az görülen ve duyulan karakteridir. (Devamı...)


"Speechless", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın üçüncü EP'si The Fame Monster'dan bir şarkıdır. Gaga şarkıyı babası Joseph Germanotta'yı aort kapağının tedavisi için açık kalp ameliyatı olmaya ikna etmek ve genç hayranlarına ailelerinin değerini bilmelerini anımsatmak amacıyla yazdı. "Speechless", Gaga'nın "Ölüm Canavarı Korkusu" hakkındadır. 1970'lerin rock müziği esintili balad, eleştirmenlerden karışık geri dönüşler aldı. Queen'den izler taşımasından ve içtenliğinden dolayı övülürken "sahte göründüğü" için eleştirildi. "Speechless", Billboard Hot 100 listesine 12 Aralık 2009 tarihinde doksan dördüncü sıradan giriş yaptı. Gaga, şarkıyı canlı olarak 2010 Grammy Ödülleri, 2009 Amerikan Müzik Ödülleri, 2009 Royal Variety Performance ve The Monster Ball Tour'da söyledi. (Devamı...)


Asar-ı Tevfik, 1860'larda inşa edilen ve sınıfının tek üyesi olan, Osmanlı donanmasının zırhlı bir savaş gemisiydi. Aslen Mısır Hidivliği tarafından İbrahimiye ismiyle sipariş edilen gemi, daha sonra Osmanlılar tarafından alındı. Kırım Savaşı'ndan sonra 1860'larda Osmanlı filosu için bir genişleme programının bir parçası olarak inşa edilen Asar-ı Tevfik, sekiz adet 220 mm toptan oluşan bir ana batarya ile donatılmış 4.600 metrik tonluk barbetli bir merkezî bataryalı zırhlıydı. Asar-ı Tevfik, yirmi yılı aşkın bir süre Osmanlı donanmasında görev yaptı. Gemi, 19. yüzyılın sonlarında donanmanın amiral gemisi olarak Bahriye Nazırı Arif Hikmet Paşa tarafından komuta ediliyordu. Bu dönemde iki büyük savaşta, 93 Harbi'nde (1877-1878) ve Birinci Balkan Savaşı'nda (1913) çatışmalarda bulundu. İlk çatışma sırasında bir Rus torpido botu tarafından torpidolansa da hafif hasar gördü. (Devamı...)


"Stranger in a Strange Land", Lost dizisinin üçüncü sezonunun dokuzuncu ve toplamda elli sekizinci bölümüdür. Bölüm, Elizabeth Sarnoff ve Christina M. Kim tarafından yazılırken; Paris Barclay tarafından yönetildi. İlk kez 21 Şubat 2007'de Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC kanalında yayınlandı. Bölümde, Kate Austen (Evangeline Lilly), Karl (Blake Bashoff) ve James "Sawyer" Ford'un (Josh Holloway) esas adaya yolculukları sürerken; Jack Shephard (Matthew Fox) ve Alex (Tania Raymonde) de Juliet Burke'ü (Elizabeth Mitchell) infazdan kurtarmaya çalışırlar. Flashbacklerde, Jack'in dövmeleri anlatıldı. Bai Ling'in konuk oyuncu olarak rol aldığı bölüm, eleştirmenlerden olumsuz yorumlar aldı. Flashbacklerde Jack Phuket, Tayland'dadır ve burada Achara (Bai Ling) adında bir kadınla tanışır. Daha sonra sevgili olurlar. Onun bir dövme salonu sahibi olduğunu öğrenen Jack; kendisine dövme yapmasını ister. (Devamı...)


Patrice Evra (Fransızca telaffuz: [patʁis evʁa]; d. 15 Mayıs 1981), Fransa millî takımı forması giymiş Fransız eski futbolcudur. Aslen bir hücumcu olarak, öncelikle sol bek olarak oynamaktadır ve sahip olduğu "hızı, atletizmi ve hırsıyla" tam olarak "modern bekin klasik bir örneği" olarak tanımlanmaktadır. Evra "sol kanattan ciddi ataklar yapabilmektedir" ve boyu gözle görülür bir şekilde kısa olmasına rağmen "hava hakimiyeti" iyidir. Sir Alex Ferguson'un liderliğinden övgüyle bahsettiği Evra, Fransa'nın kaptanlığını yapmıştır. Bir diplomatın çocuğu olan Evra, Senegal'de doğdu ve Avrupa'ya bir yaşındayken geldi. Fransa'da büyüdü ve futbol kariyerine yaşadığı şehrin takımları CO Les Ulis ve CSF Brétigny gibi Île-de-France bölgesinde yer alan çeşitli futbol kulüplerinde başladı. 1997'de, bir süreliğine Paris Saint-Germain'de futbol oynadı. Bir yıl sonra, Sicilya'daki Marsala takımıyla profesyonel olarak anlaşma imzaladı. (Devamı...)


Nasıl Delirdim?, Türk şarkıcı Hande Yener'in beşinci stüdyo albümüdür. 15 Mayıs 2007'de Erol Köse Production etiketiyle piyasaya sürülmüştür. Elektronik, pop, house, downtempo, dans ve club ritimleri içerir. Şarkıcının 2006 yılında satışa sunulan Apayrı albümünden sonraki ilk stüdyo albümüdür. Albümdeki dokuz şarkının sözlerini yazıp bestesini yapan Boaz Aldujeli, albümde en çok adı geçen söz yazarıdır. Albümün prodüktörü Hande Yener'dir. Toplam 15 şarkıdan oluşan Nasıl Delirdim?, müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler aldı ve en iyi Türkçe albümlerden biri olarak gösterildi. Kayıtları T-Ekspres Studio'da tamamlanmıştır, çıkış şarkısı ve ilk klibi "Kibir (Yanmam Lazım)" olarak seçilmiştir. İkinci klip "Romeo" ve üçüncü klip "Yalan Olmasın" şarkısına çekildi, tüm kliplerin yönetmenliğini, albüm fotoğraflarını da çeken Kemal Doğulu üstlendi. (Devamı...)


"Moaning Lisa", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun altıncı bölümüdür ve 11 Şubat 1990 tarihine yayımlanmıştır. Al Jean ile Mike Reiss tarafından yazıldı ve Wes Archer tarafından yönetildi. Ron Taylor, bölümde Bleeding Gums Murphy rolüyle konuk oyuncu olarak yer aldı. Bölüm, Lisa'nın depresyonunu ve saksafon çalarak bunu yüceltmeye çalışmasını anlatmaktadır. Televizyon eleştirmenlerinden olumlu yorumlar aldı. Lisa, bir sabah güçlü bir depresyon ile uyanır. Üzüntüsünü gidermek için saksofonunu yaratıcı bir şekilde çalmaya başlar fakat bu durum orkestra öğretmeni Bay Lango tarafından hoş karşılanmaz. Jimnastik öğretmeni ise halden anlamayan birisidir, Lisa'nın yakartopa katılmayı reddettiğini belirten bir notu ailesine yollar. (Devamı...)


TCG Peyk ya da Osmanlı donanmasındaki adıyla Peyk-i Şevket, Osmanlı donanması ve sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet gören Peyk-i Şevket sınıfının öncü gemi olan torpido kruvazörüdür. 1906-1907 yıllarında Kiel, Almanya'daki Germaniawerft tersanesinde inşa edilmiş ve Kasım 1907'de Osmanlı donanması hizmetine girmişti. Geminin ana silahı üç 450 mm torpido tüpü ve bir çift 105 mm toptan oluşuyordu ve gemi 21 knot (39 km/sa; 24 mph) hıza ulaşabiliyordu. Gemi, 1911-12 Trablusgarp Savaşı'nın başlangıcında İngiliz kontrolündeki Süveyş'te enterne edildi ve sonuç olarak savaşta yer almadı. 1913'teki Birinci Balkan Savaşı sırasında Osmanlı başkenti İstanbul'u tehdit eden Bulgar birliklerini bombaladı. I. Dünya Savaşı'nda 29 Ekim 1914'te Wilhelm Souchon komutası altında yapılan Karadeniz Baskını'nda yer aldı. Peyk-i Şevket, I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Caphesi'nde Birleşik Krallık denizaltısı HMS E11 tarafından 6 Ağustos 1915 tarihinde Silivri açıklarında torpidolanarak ağır hasar gördü. (Devamı...)


"Speak Now", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in country pop tarzındaki şarkısıdır. Sözleri Swift'e, yapımcılığı da Swift ve Nathan Chapman'a ait olan şarkı, 25 Ekim 2010 tarihinde sanatçının üçüncü stüdyo albümü Speak Now'ın promosyon teklisi (single'ı) olarak, Big Machine Records etiketiyle satışa sunuldu. Swift şarkıyı bir arkadaşının ona anlattıklarından ilham alarak yazdı. Arkadaşının Swift'e, eski sevgilisinin yakında başka biriyle evleneceğinden bahsetmesi üzerine sanatçı, bu şarkıyı eski sevgilisinin başka bir kadınla evleneceğinde neler olabileceğini hayal ederek yazdı. Şarkıda akustik gitar kullanılmıştır ve şarkı eski sevgilisinin düğününü basan ve onu geri kazanmak isteyen bir kadının perspektifini anlatır. Şarkının sözleri olumlu eleştiriler aldı; şarkı Kanada ile Birleşik Devletler'de iyi bir ticari başarı elde etti. Speak Now hem Canadian Hot 100 hem de Billboard Hot 100 listesine sekiz numaradan giriş yaptı. (Devamı...)


Bermuda, 12-28 Şubat 2010 tarihleri arasında Kanada'nın Vancouver şehrinde organize edilen 2010 Kış Olimpiyatları'nda, kayaklı koşudaki bir sporcuyla mücadele etti. Bu, ülkenin katıldığı 6. Kış Olimpiyatları olurken bir kayak disiplinindeki ilk katılımıydı. Ülke adına yarışan tek sporcu olan Tucker Murphy, mücadele ettiği 15 kilometre serbest stil kategorisini 42:39.1'lik derecesiyle 88. sırada tamamladı. Bermuda, 1992'de Fransa'da düzenlenen Albertville Oyunları ile ilk kez Kış Olimpiyat Oyunları'na katıldı ve daha sonra düzenlenen tüm Kış Olimpiyatları'nda yer aldı. Kayaklı koşucu Tucker Murphy, 2010 Kış Olimpiyatları'nda Bermuda'yı temsil eden tek sporcuydu ve Bermuda'nın bir kayak disiplininde yarışan ilk sporcusu oldu. Aynı zamanda Murphy, Bermuda'yı Kış Olimpiyatları'nda temsil eden üçüncü sporcu olmuştu. Hem açılış töreni hem de kapanış töreninde ülkesinin bayrağını taşıyan isimdi. (Devamı...)


"Live Together, Die Alone", Amerika Birleşik Devletleri'nin ABC kanalında yayımlanan Lost dizisinin ikinci sezonunun final bölümüdür. Dizinin toplamında kırk sekizinci, ikinci sezonunun ise yirmi üçüncü ve yirmi dördüncü bölümü olan "Live Together, Die Alone", Damon Lindelof ve Carlton Cuse tarafından yazıldı, Jack Bender tarafından yönetildi. İlk kez 24 Mayıs 2006 tarihinde ABC'de yayımlandı ve 17,84 milyon kişi tarafından izlendi. Bölümü değerlendiren eleştirmenler, bölüm hakkında olumlu eleştiriler yaptılar. Bölümde, Desmond yelkenlisiyle istemeyerek adaya geri döner ve John Locke ile birlikte 108 dakikada bir bastıkları sayacı sıfırlamaya çalışırken diğer yandan kazazedelerden bazıları Diğerleri'nin elinde olan Michael'ın oğlu Walt'u kurtarmaya çalışırlar. Flashback sahnelerinde ise Desmond'ın adaya nasıl geldiği anlatılır. (Devamı...)


2004 Doğubayazıt depremi, 2 Temmuz 2004 tarihinde Türkiye saati ile ile 01.30'da Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 5.1 Mw veya 5.2 Mw büyüklüğünde meydana gelen depremdir. Deprem sonucu 18 veya bazı kaynaklara göre 17 kişi öldü. Deprem sonucu 32 kişi de yaralanmıştır. Depremde en büyük hasarı Yığınçal köyü görmüş, Kutlubulak ve Sağlıksuyu köylerinde de hasar meydana gelmiştir. Kandilli Rasathanesi'ne göre depremde 1000 bina hasar almıştır. Deprem, Ağrı, Iğdır, Kars ve Türkiye-İran sınırının İran tarafında, sınıra yakın olan bölgelerde hissedildi. Depremin şiddeti VII, derinliği ise 5 km veya 27,1 idi. Deprem sırasında köy sakinlerinin çoğunun yaylada olması can kaybını azalttı. Depremden sonra çeşitli kuruluşlar bölgeye yardım gönderdi, üç bakan bölgeye gitti, Yunanistan yardım teklif etti ve Fransa Türkiye'ye dayanışma mesajı gönderdi. (Devamı...)


Julius Schreck (13 Temmuz 1898, Münih - 16 Mayıs 1936, Münih), ilk üst düzey Nazi görevlilerinden biri, Adolf Hitler'in şoförü ve yakın sırdaşı olan Alman askerdir. Münih'te doğan Schreck, I. Dünya Savaşı'nda görev yaptı ve savaşın sona ermesinin ardından sağcı yarı askerî örgütlere katıldı. 1920'de Nazi Partisi üyesi oldu ve Hitler ile yakın bir arkadaşlık kurdu. Schreck, Sturmabteilung (TürkçeTaarruz Bölüğü; SA) kurucu üyelerinden biriydi ve birimin geliştirilmesinde de etkin rol üstlendi. 1925'te, ilk Schutzstaffel (TürkçeKoruma Timi; SS) biriminin lideri oldu. Bunun akabinde, bir süreliğine Hitler'in şoförü olarak görev aldı. 1936'da menenjite yakalandı ve aynı yılın 16 Mayıs günü, 37 yaşında öldü. Hitler, Schreck için birçok seçkin Nazi'nin de katıldığı bir devlet cenaze töreni düzenledi ve törende, Schreck anısına bir konuşma gerçekleştirdi. (Devamı...)


Zamanda sonlu farklar yöntemi, kısaca FDTD (İngilizceFinite-difference time-domain) ya da Yee yöntemi, hesaplamalı elektromanyetizmada kullanılan bir sonlu farklar tekniğidir. Zaman düzleminde çalışan bir yöntem olduğundan ötürü, elektromanyetik spektrumun mikrodalga veya görünür ışık gibi farklı bölgelerinde anten veya fotonik aygıt tasarımı gibi çeşitli problemlerin çözümünde kullanılır. Aynı zamanda bu özellik, simülasyonu yapılan sistemin geniş bir frekans yelpazesine tepkisinin gözlenebilmesini sağlamaktadır. Matris tersinmesi gerektirmeyen bu FDTD, en yaygın elektromanyetik simülasyon yöntemlerinden biri olarak kabul edilir. FDTD yönteminin temeli, elektromanyetik teorinin temelini oluşturan Maxwell denklemleri'nin zamanda ve uzayda ayrıklaştırılmasına dayalıdır. Denklemlerdeki zamana ve uzaya bağlı kısmi türevlerinin sonlu farklar cinsinden yazılması ile yaklaşık bir çözüm elde edilebilir. (Devamı...)


2014 Emirates Cup, 2-3 Ağustos 2014 tarihlerinde Arsenal'ın ev sahipliğinde Londra'daki Emirates Stadyumu'nda düzenlenen, sezon öncesi hazırlık turnuvası statüsündeki Emirates Cup'ın 7. sezonudur. Arsenal'ın yanı sıra Valencia, Monaco ve Benfica katılmıştır. Turnuvada iki maç yapan her takıma galibiyette üç, beraberlikte bir puan verilirken mağlubiyet durumunda puan verilmedi. Ayrıca takımlara attıkları her gol başına fazladan bir puan daha verildi. Valencia ve Arsenal ile Monaco ve Benfica arasında maç oynanmadı. Turnuvanın açılış maçında Valencia ile Monaco 2-2 berabere kalırken sonrasında oynanan maçta Arsenal, Befica'yı 5-1'lik skorla mağlup etti. İkinci gün oynanan karşılaşmalarda ise Valencia Benfica'yı 3-1, Monaco ise Arsenal'ı 1-0'lık skorla yendi. Emirates Cup'a ikinci kez katılan Valencia, kazandığı 9 puan ile ilk kez şampiyon oldu. (Devamı...)


4: The Remix, Amerikalı R&B şarkıcısı Beyoncé'nin 23 Nisan 2012'de Columbia Records etiketiyle yayımlanan extended play (EP) çalışmasıdır. EP yayımlanmadan önce Beyoncé, 4 albümünün son single'ı "End of Time" için bir remiks yarışması düzenledi. Bir jüri tarafından seçilen yarışmanın birincisi Radzimir "Jimek" Debski oldu. 4: The Remix, Beyoncé'nin 2011 tarihinde piyasaya sürdüğü dördüncü stüdyo albümü 4'da yer alan bazı şarkıların remikslerini barındırır. Toplam altı şarkıdan oluşur ve "Run the World (Girls)" şarkısının Dave Audé remiksini, "Countdown" şarkısının Isa Machine remiksini, "Best Thing I Never Had" şarkısının Lars B remiksini, "Love on Top" şarkısının DJ Escape & Tony Coluccio remiksi ve "End of Time" şarkısının WAWA ile JIMEK tarafından yapılan iki remiksini içerir. EP, yayımlandığı tarihten sonra ilk olarak UK R&B Albums Chart'ta yirmi sekiz numaraya yükseldi. (Devamı...)


"The Crepes of Wrath", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun on birinci bölümüdür ve 15 Nisan 1990 tarihinde yayımlanmıştır. George Meyer, Sam Simon, John Swartzwelder ile Jon Vitti tarafından yazıldı ve Wes Archer ile Milton Gray tarafından yönetildi. Bölümde Bart, öğrenci değişim programıyla Fransa'ya gönderilir ve ev sahipleri ona bir köle gibi davranır. Diğer taraftan bir Arnavut öğrenci Bart'ın yerine Simpson ailesiyle yaşamaya başlar ve Homer'ın nükleer santraldeki işine oldukça ilgi duyar. Homer, Bart'ın yerde bıraktığı kaykayına basınca yere düşerek sırtını incitir ve evde birkaç gün kanepede yatar. Marge, Bart'a odasını temizleme cezası verir ve temizlerken eşyaları arasında kiraz bombası bulur. Sonraki gün okulda, arkadaşları Milhouse, Richard ve Lewis ile bombayı okul tuvaletine atmaya karar verirler. Aynı gün, Müdür Skinner'ın annesi, okulda Skinner'a eşlik etmektedir. (Devamı...)


Miletli Aspasia (y. MÖ 470 - y. MÖ 400, Grekçe: Ἀσπασία), Atinalı devlet adamı Perikles'le olan ilişkisiyle ünlenmiş olan Miletli bir kadındır. Yaşamı hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. Erişkin döneminin büyük kısmını Atina’da geçiren Aspasia, Perikles'i ve Atina siyasetini etkilemiş olabilir. Platon, Aristofanes, Ksenofon ile birlikte dönemin diğer yazarlarının eserlerinde adından söz edilmiştir. Antik yazarlar Aspasia'nın aynı zamanda bir genelev işlettiğini ve fahişe olduğunu da yazar. Ancak günümüz bilim insanları tarafından, bu bilgilerin Perikles'i küçük düşürmeye çalışan komik yazarlarca ileri sürüldüğü aktarılmakta ve bu konu halen tartışmalı bir konu olarak görülmektedir. Hatta bazı araştırmacılar Aspasia'nın hetaera ya da fahişe olduğu yönündeki tarihsel geleneği de sorgulayarak, Perikles ile evlenmiş olabileceğini de ileri sürmektedir. Aspasia'nın Perikles’ten olan oğlu Genç Perikles daha sonra Atina'da general olmuş ve Arginusae Savaşı'ndan sonra idam edilmiştir. (Devamı...)


Max Payne, aynı adlı neo-noir video oyun serisinin oynanabilir ana karakteridir. Sam Lake'in yazdığı ve Remedy Entertainment tarafından geliştirilen karakterin yer aldığı ilk oyun, 2001 yapımı üçüncü şahıs bakış açısı ile oynanan Max Payne'dir. Oyunun yayıncısı 3D Realms, Max'i "yeni oyun serisinin baş kahramanı" olarak kullanmayı istemekteydi. Max Payne ilk oyunda Sam Lake, daha sonra ise Timothy Gibbs ve James McCaffrey tarafından canlandırıldı; seslendirmesi ise tüm seri boyunca McCaffrey tarafından yapıldı. Film uyarlamasında ise karakteri Mark Wahlberg oynadı. Serinin ilk oyununda hikâye Max'in bakış açısıyla anlatılırken, devam oyunu olan Max Payne 2: The Fall of Max Payne ise femme fatale karakter Mona Sax ile ortak bir hikâyeyi konu almaktadır. Max Payne, NYPD'de polis dedektifi ve DEA için çalışan gizli özel ajandır. Max, ailesinin ve polis partnerinin öldürülmesinin ardından yasal yetkisi olmadan kendi başına adalet dağıtmaya çalışan bir karaktere dönüşür. Daha sonra yeniden dedektif olarak çalışmaya başlar; ancak hayatı ölümler ve ihanetlerle tekrar dağılır. (Devamı...)


Avustralya, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na iki sporda mücadele eden bir sporcuyla katıldı. İngiltere doğumlu olan, hayatının büyük bir kısmını Avustralya'da geçiren ve oyunların düzenlendiği dönemde Londra'da ikamet eden Edwin Flack, Uluslararası Olimpiyat Komitesi olarak Avusturya adına yarışmış olarak kabul edilmektedir. Üç atletizm ile bir tenis etkinliğinde yarışan Flack, atletizmdeki 800 metre ve 1500 metre etkinliklerinde altın madalyanın sahibi olarak hem bu branşlardaki ilk Olimpiyat şampiyonu oldu hem de ülke tarihinin ilk Olimpiyat madalyasını kazandı. Maraton yarışını ise tamamlayamadı. Flack, tenisteki tek erkekler turnuvasının ilk turunda elenirken çiftler müsabakalarında ise Britanyalı partneriyle mücadele etmesinden ötürü bu etkinlikte karma takımlar adına yarışmış olarak gösterilmektedir. (Devamı...)


Sovyet Savaş Anıtı veya Kurtarıcı Savaşçı Heykeli (AlmancaTreptower Ehrenmal, RusçaВоин-освободитель), Berlin'deki Treptower Parkı'nda yer alan savaş anıtıdır. Sovyet mimar Yakov Belopolski ve Sovyet heykeltıraş Yevgeni Vuçetiç tarafından tasarlanmış olup elinde birer kılıç ile çocuk tutan, Nazilerin sembolü olan svastika sembolünün parçalanmış hali üzerinde yer alan bir Sovyet askerini tasvir eder. Yaklaşık 12 m uzunluğunda ve 70 ton ağırlığındaki anıtın bulunduğu meydanda ayrıca Berlin Muharebesi'nde ölen yaklaşık 7 bin Sovyet askerinin mezarları da bulunmaktadır. Anıt, Büyük Yurtseverlik Savaşı kapsamında Nazilerin yenilmesiyle birlikte Avrupa halklarının faşizmden kurtuluşunu anlatan semboller arasında yer alır. Berlin'de II. Dünya Savaşı'ndan sonra inşa edilen üç sovyet savaş anıtından biridir. Diğer iki anıt Tiergarten ve Pankow'da yer alır. (Devamı...)


"Scheiße", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ikinci stüdyo albümü Born This Way'den bir şarkıdır. Yapımında ve söz yazımında Gaga ile RedOne'ın görev aldığı şarkı, The Monster Ball Tour sırasında Avrupa'da tur otobüsünde kaydedildi. İlk olarak 19 Ocak 2011'de bir Thierry Mugler defilesinde tanıtıldı. Daha sonra Gaga şarkının ilk kısmını Germany's Next Topmodel'in 2011 sezon finalinde seslendirdi. "Scheiße" ağır synth ögelerinin bulunduğu dans-pop türünde bir parçadır. Şarkıda ayrıca hızlı tekno ritimler ile electroclash ve euro disco etkileri bulunmaktadır. Gaga, adı Almanca olan şarkının ilk kısmında ve nakaratın bir bölümünde uydurma bir Almancayla konuşmaktadır. Feminist temalı şarkının sözleri kadınların güçlendirilmesi hakkındadır. Şarkı, ağır dans ritimlerini ve akılda kalıcı nakaratını beğenen; fakat Almanca sözlerinde ve Gaga'nın aksanında kusur bulan çağdaş müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler aldı. (Devamı...)


Necm-i Şevket, 1860'larda Osmanlı donanması için inşa edilen iki Asar-ı Şevket sınıfı merkezî bataryalı gemi tipindeki zırhlı korvetlerin ikincisidir. Başlangıçta Mısır Hidivliği tarafından Muzaffer adıyla sipariş edildi ancak yapım aşamasındayken Osmanlı İmparatorluğu tarafından el konuldu. Gemi inşasına Fransız Forges et Chantiers de la Gironde tersanesinde 1867'de başlandı, 1868'de denize indirildi ve Mart 1870'te Osmanlı donanmasında hizmete girdi. Asar-ı Şevket sınıfı zırhlılar, merkezî bir kazamat içinde dört adet 178 mm ve döner tablalı barbette yer alan bir adet 229 mm Armstrong top ile silahlandırılmıştı. Gemi ilk kez 1877-1878'de 93 Harbi sırasında Kafkasya'daki Osmanlı güçlerini destekleme amacıyla çatışmaya girdi ve daha sonra Tuna Nehri ağzındaki Sulina Limanı'nı savunmada yardımcı oldu. Savaşın ardından Osmanlı filosunun geri kalanıyla beraber Haliç'e çekilerek terk edildi. (Devamı...)


"Simpson and Delilah", Amerikan animasyon dizisi Simpsonlar'ın ikinci sezonunun ikinci bölümüdür ve ilk kez 18 Ekim 1990 tarihinde Fox Broadcasting Company'da yayımlanmıştır. Bölümde, Homer çalıştığı Springfield Nükleer Enerji Santrali'nin sigorta şirketini kullanarak mucizevi saç çıkarma ilacı Dimoxinil'ı satın alır. Saçları uzayınca iş yerinde terfi eder ve Karl adında bir yardımcı tutar. Bölüm, Rich Moore tarafından yönetildi ve Jon Vitti tarafından yazıldı. Karl rolüyle Harvey Fierstein konuk oyuncu olarak yer aldı. Simpsonlar'ın ilk sezonunun başarısı nedeniyle Fox kanalı dizinin yayın saatini değiştirerek perşembe akşamı 20.00'ye (EST) aldı. Dizi, böylece aynı saatte NBC'de yayınlanan ve Nielsen reytinglerine göre o dönemin bir numaralı şovu olan The Cosby Show'a rakip hâle geldi. (Devamı...)


İsveç, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen ve modern Olimpiyat Oyunları'nın ilki olma niteliği taşıyan 1896 Yaz Olimpiyatları'na bir sporcuyla katıldı. Oyunlardaki 14 ülkeden biri olan İsveç'i temsil eden Henrik Sjöberg; atletizm ve jimnastikte, toplamda beş farklı branşta mücadele etti. İlk olarak atletizm etkinlikleri kapsamında yapılan 100 metre yarışlarına katılan Sjöberg, eleme turunu geçemeyerek final aşamasına katılamadı. Sonrasında atletizmdeki disk atma ile uzun atlama ve jimnastikteki atlama yarışmalarında mücadele etti. Sjöberg, son olarak yüksek atlama branşında yarıştı ve etkinliği dördüncü sırada tamamlayarak oyunlardaki en iyi derecesini elde etti. Modern Olimpiyat Oyunları'nın ilki olma niteliği taşıyan ve Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'nda mücadele etmek isteyen iki İsveçli sporcu vardı. Yolculuk masraflarını, hem kendisi hem de bulunduğu Stockholm Amatör Atletizm Derneğinden kendisine verilen ödeneklerle karşılayan Henrik Sjöberg, oyunlarda yarışacak olan tek İsveçli oldu. (Devamı...)


Bereketli Topraklar Üzerinde, Erden Kıral'ın yönettiği 1979 yapımı dram filmidir. Orhan Kemal'in aynı adlı romanından uyarlanan filmin senaryosunu en başta Mahmut Tali Öngören yazmış, ancak Erden Kıral'ın senaryoyu beğenmemesi üzerine oyuncu Tuncel Kurtiz senaryoyu yeniden kaleme almıştır. Hikâyede Çukurova'ya gelip ağır şartlar altında çalışan Köse Hasan, Pehlivan Ali ve Yusuf adlı üç arkadaşın başından geçenler anlatılmaktadır. 1979 yılında çekimleri tamamlanan film, sıkıyönetim tarafından yasaklandı, daha sonra ise kimliği belirsiz kişi veya kişilerce çalındı. Negatiflerin bulunmasından hemen sonra film, Türkiye'de 28 yıl sonra gösterime girdi. Bereketli Topraklar Üzerinde, 1981 yılında Strazburg'da yapılan oylama sonucu "Avrupa'nın En İyi Filmi" seçildi. Ancak yurtdışı yasağı nedeniyle Erden Kıral'ın ödülü alması engellendi. Darbe günlerinde Kıral negatiflerin izini kaybetti. Yapımcılardan Nurettin Sezer negatifleri korumak için İsveç'e götürdü. (Devamı...)


2013 Eurovision Şarkı Yarışması, 58. kez gerçekleştirilen geleneksel Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Loreen'in "Euphoria" şarkısıyla 2012 yarışmasını kazanması üzerine İsveç'in Malmö şehrinde düzenlendi. Bu yarışmayla birlikte İsveç, sonuncusu 2000 yılında olmak üzere yarışmaya beşinci kez ev sahipliği yaptı. Sveriges Television (SVT), mekân olarak İsveç'teki çeşitli adaylar arasından Malmö Arena'yı seçti. Petra Mede yarışmanın sunuculuğunu tek başına yaptı. En son 2011 yarışmasında yer alan Ermenistan dahil olmak üzere otuz dokuz ülke yarışmaya katıldı. Bosna-Hersek, Portekiz, Slovakya ve Türkiye 2013 yılında yarışmaya dahil olmaktan vazgeçti. Yarışmanın teması, kültürel çeşitlilik ve katılımcı ülkeler arasındaki eşitliliğin yanı sıra her yarışmacının yarışmaya getirdiği etkiyi vurgulayan "We Are One" (Türkçe: Hepimiz Biriz) sloganı etrafında inşa edildi. (Devamı...)

Nisan 2024[değiştir | kaynağı değiştir]


Libia (TürkçeLibya), 1900'lerde İtalya'da inşa edilmiş bir korumalı kruvazördür. Tasarımı, Osmanlı kruvazörü Hamidiye'ye dayanan gemi, aslen 1907 yılında Osmanlı donanması için inşa edilmişti ve Drama olarak adlandırılacaktı. 1911'de, İtalya'nın Osmanlı İmparatorluğu'na karşı mücadele ettiği Trablusgarp Savaşı patlak verdiğinde geminin inşası henüz tamamlanmamıştı. Savaşın çıkmasıyla birlikte Regia Marina gemiye el koydu. 1913'te tamamlanan gemi, iki tane 152 mm'lik, sekiz tane 120 mm'lik top taşıyordu ve 22 knot (41 km/sa; 25 mph) üzerinde azami hıza ulaşabiliyordu. Libia, görece olaysız bir kariyere sahipti. İtalya I. Dünya Savaşı'na girmeden önce Arnavutluk Prensi Wilhelm'in 1914 yılı sonlarında Dıraç'tan tahliyesinde yer aldı. İtalya'nın Mayıs 1915'te savaşa dahil olmasıyla birlikte Libia, Otranto Ablukası'ndaki devriye görevi esnasında herhangi bir çatışmada yer almadı. (Devamı...)


Aynî hak, kişilerin eşya üzerinde doğrudan doğruya hakimiyetini sağlayan ve bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilen haklardandır. Özellikle de eşya hukukunda, hak sahibinin, söz konusu eşya üzerindeki tasarruf yetkisini tespit etme bakımından, hakkın sınırının tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu hakkın aynî hak olması hâlinde farklı, olmaması hâlinde farklı hükümler uygulanabilecektir. Aynî hakların üç unsuru vardır. Bu unsurlar sırasıyla, eşya, eşya üzerinde doğrudan hâkimiyet ve herkese karşı ileri sürülebilmedir. Bu şartlar birlikte şartlardır, yani hepsinin bir arada olması gerekir. Aynî hak, eşyalar üzerinde kurulabilmektedir, bu nedenle malvarlığına ilişkin haklardandır. Bu eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyet kurulması ve bu hâkimiyetin herkese karşı ileri sürülebilir olması da aynî hakkı mutlak bir hak yapar. Bu nedenle hak sahibi haricindeki herkesin bu hakka uyma mecburiyeti bulunmaktadır. (Devamı...)


Tammy Abraham ya da Kevin Oghenetega Tamaraebi Bakumo-Abraham (d. 2 Ekim 1997, Camberwell), İngiliz kulübü Chelsea'de ve İngiltere millî takımında forvet pozisyonunda görev yapan İngiliz futbolcudur. Chelsea'nin akademisinden yetişen Abraham, kulübü adına ilk profesyonel maçına 2016 yılında çıktıktan sonra Championship takımı Bristol City'de bir sezon kiralık oynamıştır. Orada, kulübe özel Sezonun Oyuncusu, Sezonun Genç Oyuncusu ve en golcüsü ödülü kazanarak tek sezonda bunu başaran ilk futbolcu olmuştur. Ardından Swansea City'de de bir sezon kiralık oynamış, ancak takımı sezonun sonunda Premier League'den küme düşmüştür. 2018 yılında bu sefer Aston Villa'ya kiralanmış ve orada kulübü adına 25 gol atarak 1977'den beri bunu başaran ilk futbolcu olmuştur. (Devamı...)


Detroit: Become Human, Quantic Dream tarafından geliştirilip Sony Interactive Entertainment ile Quantic Dream'in müştereken yayımcılığını üstlendiği 2018 yapımı macera oyunudur. Oyun Kara, Connor ve Markus adlı üç androidin hikâyesine odaklanmaktadır. Hizmet androidi olan Kara evrilip bilinç sahibi olarak efendisinin kızıyla birlikte kaçmış, bakıcı android Markus kendisini androidlerin özgürlük mücadelesine adamış, Connor ise bilinç sahibi androidleri avlamak üzere görevlendirilmiştir. Bir noktadan sonra hikâyeleri kesişen karakterlerin her birinin kendi konuşma ağacı vardır, yaşamaları veya ölmeleri oyuncunun tercihlerine bağlıdır. Oyun, Quantic Dream'in 2012 yılındaki Kara adlı teknoloji gösterisine dayanmakta, hikâye ise Detroit şehrinde geçmektedir. Şehrin oyuna doğru şekilde aktarılabilmesi için oyun geliştiricileri tarafından keşif turları yapılmış, oyunun senaryosu aynı zamanda yönetmeni de olan David Cage tarafından yapay zekâ uzmanlarına danışılarak iki yılda tamamlanmıştır. (Devamı...)


"Running", Tony Kanal ve Gwen Stefani tarafından No Doubt'ın dördüncü stüdyo albümü Rock Steady (2001) için yazılmış olan bir şarkıdır. 1 Temmuz 2003'te albümün dördüncü ve son single çalışması olarak dünya genelinde yayımlandı. Şarkı, ayrıca 2003'te Sabrina the Teenage Witch dizisinin son bölümünde de kullanıldı. Şarkı, müzik eleştirmenlerince karışık eleştiriler aldı ve Depeche Mode stili şarkılara benzetildi. Şarkı, sadece grubun en düşük single sıralamasını aldığı Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî listesiyle, uzun süre kaldığı Almanya'daki şarkı listesinde yer aldı. Şarkıya, Chris Hafner tarafından çekilen grup üyelerinin eski ve yeni resimlerinin derlendiği bir video klip eşlik etti. Şarkı, basçı Tony Kanal'ın oturma odasında Stefani ve Kanal tarafından yazıldı. Kanal'a, sekizinci sınıftayken babası tarafından alınan eski bir Yamaha klavye şarkıda kullanıldı. (Devamı...)


Dyrrhachium Muharebesi, 18 Ekim 1081'de I. Aleksios komutasındaki Bizans İmparatorluğu ile Puglia ve Calabria Dükü Robert Guiscard komutasındaki Güney İtalya Normanları arasında gerçekleşen muharebedir. İlirya'nın başkenti Dyrrhachium (günümüzde Dıraç, Arnavutluk) yakınlarında meydana geldi ve Norman zaferi ile sonuçlandı. Normanların Bizans İtalyasını ve Sarazen Sicilyasını fethetmesinden sonra VII. Mihail, oğlunu Robert Guiscard'ın kızı ile nişanladı. Ancak 1081'de Mihail tahttan indirilince Robert, bunu Bizans İmparatorluğu'na saldırmak için bir sebep olarak gördü. Ordusu ile Dyrrhachium'u kuşatsa da filosu Venedikliler tarafından mağlup edildi. 18 Ekim'de Normanlar, Dyrrhachium'un dışında I. Aleksios komutasında Bizans ordusu ile karşılaştı. Muharebe, Bizans sağ kanadının Norman sol kanadına saldırması ile başladı. (Devamı...)


"Some Enchanted Evening", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun on üçüncü ve final bölümüdür. 13 Mayıs 1990 tarihinde yayımlanmıştır. Dizinin ilk bölümü olarak yapılmasına rağmen önemli animasyon hataları nedeniyle sezon finali olarak gösterilmiştir. Bölümde Bart, Lisa ve Maggie sahte bebek bakıcısı Ms. Botz ile mücadele eder. Homer ile Marge bir bebek bakıcısı bulup, aralarındaki sorunları çözmek için geceyi dışarıda geçirmek isterler. Aradıkları şirketten Bayan Botz'u gönderirler. Sonrasında Bayan Botz'un sahte bebek bakıcısı olduğu ve büyük çocukları bağlayıp aileyi soyduğu ortaya çıkar. Bölümde The Night of the Hunter, Psycho ve A Star Is Born filmlerine çeşitli göndermeler yapılmıştır. Bölüm eleştirmenlerden karışık geri dönüşler almıştır. Bazı eleştirmenler bölümü sezonun en iyisi olarak değerlendirirken diğerleri en kötü bölüm olduğunu belirttiler. (Devamı...)


Oliver Kahn (Almanca telaffuz: [ˈɔlɪvɐ ˈkaːn]; d. 15 Haziran 1969), Alman eski futbolcudur. Kaleci pozisyonunda oynayan oyuncu, kariyerine Karlsruher SC yıldız futbol takımında başladı. İlk profesyonel karşılaşmasına 1987 yılında çıktı. 1994 yılında 4.600.000 Alman markı karşılığında kariyerinin sonuna kadar oynayacağı Bayern Münih'e transfer oldu. Sekiz Bundesliga, altı DFB-Pokal, bir UEFA Kupası (1996), UEFA Şampiyonlar Ligi (2001) ve Kıtalararası Kupa (2001) şampiyonluğu yaşayan Kahn, Alman futbolunun yakın tarihte yetiştirdiği en başarılı oyunculardan oldu. Bireysel çapta gösterdiği başarılar ona art arda dört UEFA Avrupa'nın En İyi Kalecisi, üç IFFHS Dünyanın En İyi Kalecisi ve iki kez de Almanya'da Yılın Futbolcusu ödülü kazandırdı. 2002 FIFA Dünya Kupası'nda aldığı Altın Top Ödülü ile birlikte, turnuva tarihinde bu ödülü kazanan ilk ve tek kaleci unvanını elde etti. 1994'ten 2006'ya kadar Almanya millî futbol takımında oynayan Kahn, Andreas Köpke'nin millî takımı bırakmasından sonra sahaya ilk 11'de çıkmaya başladı. (Devamı...)


"Exposé", ABD'de American Broadcasting Company (ABC) kanalında yayınlanan televizyon dizisi Lost'un üçüncü sezonunun on dördüncü bölümüdür. Bölüm, Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC; Kanada'da ise CTV kanalında 28 Mart 2007 tarihinde yayınlandı. Bölümün senaristleri Edward Kitsis ve Adam Horowitz, yönetmeni Stephen Williams'dır. Bölümün merkezinde Nikki Fernandez (Kiele Sanchez) ve Paulo (Rodrigo Santoro) yer alırken, "Exposé" adı ise Nikki Fernandez'in konuk oyuncu olarak katıldığı bir televizyon dizisinden gelmektedir. Flashbacklerde adaya düşmeden önceki hayatları ve adaya düştükten sonraki ilk gün ile seksen birinci gün anlatıldı. Bu bölümle birlikte ikinci sezonda ölen Shannon Rutherford (Maggie Grace) karakteri üçüncü sezonda ilk kez görünmüş oldu. Boone Carlyle (Ian Somerhalder) ise ilk sezonda ölümünden bu yana beşinci kez dizide görünmüş oldu. Ayrıca, Ethan (William Mapother) ve Dr. Arzt (Daniel Roebuck) flashbacklerde tekrar göründüler. (Devamı...)


A Very Gaga Holiday, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın, ABC'de gösterilen A Very Gaga Thanksgiving adlı Noel özel yayınında canlı söylediği şarkıların yer aldığı EP'sidir. ABD'de 22 Kasım 2011'de, sadece iTunes Store ve Amazon üzerinden satışa çıkan EP, 26 Kasım'da ise dünya genelinde yayımlandı. EP'de, Noel şarkıları "Orange Colored Sky" ve fazladan bir bölüm içeren "White Christmas"ın caz düzenlemeleri ile şarkıcının ikinci stüdyo albümü Born This Way'de (2011) yer alan "Yoü and I" ve "The Edge of Glory"nin akustik versiyonları bulunmaktadır. Zaman zaman çalışmadaki şarkılar arasında şarkı söylemeye ara veren Gaga, bu kısımlarda dinleyicilerle iletişim kurmaktadır. A Very Gaga Holiday yayımlandıktan sonra eleştirmenlerden karışık tepkiler aldı. AllMusic için yazan Stephen Thomas Erlewine, "White Christmas" ve "Orange Colored Sky"ı öne çıkanlar arasında gösterirken Daily Mail yazarı Amelia Proud, albümü Gaga'nın diğer çalışmalarına göre sönük ve zayıf buldu. (Devamı...)


İntibah, Osmanlı İmparatorluğu tarafından I. Dünya Savaşı'nda römorkör ve mayın dökücü olarak kullanılan gemidir. 1886'da Glasgow'da sivil bir römorkör olarak inşa edilen gemi 1912'de Osmanlılar tarafından satın alındı. 1914'te Tersane-i Amire'de mayın dökücüye dönüştürüldü. Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı'nda başta Çanakkale Boğazı'nın mayınlanması olmak üzere mayın dökme, mayın taşıma, kurtarma ve nakliye görevlerinde bulundu. Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi'nden sonra İstanbul'da filonun geri kalanıyla beraber enterne edildi. Kasım 1922'de İstanbul'dan kaçırılarak İzmit'e getirildi ve Ankara Hükümeti emrine girdi. Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti hizmetine girdi ve adı Uyanık olarak değiştirildi. 1933-34'te Gölcük'te yeniden donatıldı ve adı yeniden İntibah yapıldı. 1936'ya dek İzmir'de, daha sonra yeniden Çanakkale'de mayın gemisi olarak görevlendirildi. (Devamı...)


"Do the Bartman", 1990'da yayımlanan Simpsonlar albümü The Simpsons Sing the Blues'dan çıkan pop-rap tarzındaki şarkıdır. Simpsonlar kast üyesi Nancy Cartwright tarafından yorumlanan şarkı, 20 Kasım 1990 tarihinde, albümden promosyon single olarak yayımlandı. Şarkının sözleri Amerikalı şarkıcı Michael Jackson ile Bryan Loren tarafından yazıldı; fakat başka bir kayıt şirketi ile kontratı olan Jackson'ın adı şarkının tanıtım yazısında yer almadı. Şarkı, Bir Simpsonlar -özellikle Bart- hayranı olan Jackson'ın bir gece yapımcıları arayarak Bart'a bir "bir numara single" yazmayı ve şovda konuk oyuncu olarak yer almayı teklif etmesiyle doğdu. "Do the Bartman", Amerika Birleşik Devletleri'nde single olarak resmî bir şekilde hiçbir zaman yayınlanmamasına rağmen; uluslararası alanda başarılı olarak Avustralya, İrlanda, Yeni Zelanda, Norveç ve Birleşik Krallık'taki single listelerinde 1 numaraya kadar yükseldi. (Devamı...)


Türkiye, 12-27 Şubat tarihleri arasında Norveç'in Lillehammer şehrinde yapılan 1994 Kış Olimpiyatları'nda, kayaklı koşudaki bir sporcuyla mücadele etti. Bu, Türkiye'nin katıldığı 11. Kış Olimpiyatları oldu. Ülke adına yarışan tek sporcu olan Mithat Yıldırım, mücadele ettiği 10 km klasik kategorisini, 32:34.8'lik derecesiyle 87. sırada tamamladı. 1924, 1928 ve 1932'deki olimpiyatlara katılmayıp, 1936 Kış Olimpiyatları'ndan beri etkinliğe katılan Türkiye; bu tarihten sonra 1952, 1972 ve 1980 yıllarındakiler olmak üzere oyunların üçüne katılmamıştı. 1994 Kış Olimpiyatları 12-27 Şubat 1994 tarihleri arasında 67 ülkeden 1737 sporcunun katılımıyla yapıldı. İki yıl önceki 1992 Kış Olimpiyatları'nda da Türkiye'yi temsil eden Mithat Yıldırım, açılış töreninde ülkesinin bayrağını taşıyan isim oldu. (Devamı...)


Ana Lucia Cortez, ABC dizisi Lost'ta Michelle Rodriguez tarafından canlandırılan kurgusal bir karakterdir. Ana Lucia ilk kez birinci sezon finalinde konuk oyuncu olarak göründü ve ikinci sezonda ana oyuncu kadrosuna katıldı. Oceanic 815 sefer sayılı uçağı havada ikiye ayrıldı ve kuyruk kısmı ile gövdesi adanın karşılıklı iki tarafına düştü. Ana Lucia, kuyruk kısmı kazazedelerinin lideri oldu. Merkezde olduğu iki bölümün, "Collision" ve "Two for the Road", flashbacklerinde Ana Lucia'nın kazadan önce polis memuru olarak yaşadığı hayatı gösterildi. Rodriguez'in alkollü araç kullanırken polise yakalanmasından birkaç hafta sonra karakterinin öldürülmesi tartışmalara yol açtı ve olay, karakterin ölümünün sebebi olarak gösterildi. Lost'un yapımcıları Rodriguez ile bir sezon için anlaştıklarını, Ana Lucia'nın ölümünün başlangıçta yazıldığını ifade ettiler. (Devamı...)


Parmaklıklar Ardında, 13 Aralık 2007 ile 24 Haziran 2010 tarihleri arasında Atv'de yayımlanan, orijinali Almanya'da RTL kanalında Hinter Gittern adıyla yayınlanan suç ve dram türündeki televizyon dizisidir. Dizinin Türkçe uyarlaması Feride Çiçekoğlu tarafından yazıldı. Dizinin çekimleri, Sinop Cezaevi'nde gerçekleşti. Dizi, toplam 3 sezon yayınlandı ve 106. bölümü ile final yaparak sona erdi. Dizinin konusu mahkûmlar ve cezaevi yetkilileri arasında var olan ilişki üzerinden genişlemektedir. Aynı koğuşta yer alan (B2 koğuşu) kadın mahkûmların kendi aralarında var olan mücadeleleri, cezaevi yetkilileriyle olan sorunları dizinin genel konusunu oluşturmaktadır. Dizinin yapımını, Ayşe Durukan ve Uğur Başaran üstlendi; ilk sezonunda yönetmenliğini Hakan Gürtop yaptı ve sonraki sezonlarında yönetmen koltuğuna Nisan Akman oturdu; senaryosunu ilk sezon Feride Çiçekoğlu tek başına yazarken ikinci sezonda Şebnem Çıtak da Çiçekoğlu ile birlikte programın senaryosunu yazmaya başladı. (Devamı...)


Asar-ı Şevket (Osmanlı Türkçesi: اثارشوكت, Anlamı: Tanrının Eseri), 1860'larda Osmanlı donanması için inşa edilmiş merkezî bataryalı bir zırhlı korvettir. Başlangıçta Mısır Eyaleti tarafından sipariş edilen ancak yapım aşamasındayken Osmanlı İmparatorluğu tarafından el konulan geminin ilk adı Kahire'ydi. Geminin yapımına Fransız Forges et Chantiers de la Gironde tersanesinde 1867'de başlandı, 1868'de denize indirildi ve Mart 1870'te Osmanlı filosunda hizmete girdi. Asar-i Şevket, dört adet 178 mm Armstrong topundan oluşan kazamat içinde bir merkezi batarya ve kazamatın üzerinde yer alan bir döner barbete monte edilmiş bir adet 229 mm Armstrong top ile silahlandırılmıştı. Gemi 1877-1878 Rus-Osmanlı Savaşı (93 Harbi) sırasında Karadeniz'deki Rus kuvvetlerine karşı görev aldı. Öncelikle Kafkasya'da Osmanlı kara kuvvetlerini desteklemekle görevlendirildi, ardından Tuna'daki Sulina limanını korudu. Savaştan sonra yirmi yıl boyunca Haliç'te bekledi ve Osmanlı-Yunan Savaşı'nın başlangıcında seferber edildiği 1897'ye kadar başka bir faaliyet görmedi. (Devamı...)


"Forever", Mariah Carey'nin beşinci stüdyo albümü Daydream'de yer alan şarkıdır. Columbia Records, 10 Mart 1996'da parçayı sadece radyolarda çalınacak bir single olmak üzere olarak yayımladı. Şarkı, 1995 yılında Carey ve Walter Afanasieff tarafından yazıldı ve bestelendi. Sözleri, sevgilisiyle ilişkisinin bittiğinin farkında olan, ancak sevgilisinin anılarında sonsuza dek yaşamaya devam edecek olan birini anlatmaktadır. Şarkının klibi, 1996'da Daydream World Tour kapsamında Carey'nin konser verdiği yerlerden biri olan Tokyo Dome'daki anlarından yapılmış bir kolajdan oluşmaktadır. Videonun çoğu, şarkının sanatçının Japonya'da verdiği üç konserden birindeki kaydından oluşmaktadır. ABD'de sadece radyo single'ı ve dünya çapında sınırlı bir sürüm olarak yayımlanan şarkı, birkaç ülke listelerine girdi. (Devamı...)


1998 Cumhurbaşkanlığı Kupası, yıllık olarak, Türkiye 1. Futbol Ligi (günümüzdeki adı Süper Lig) ile Türkiye Kupası şampiyonu arasında oynanan 33. Cumhurbaşkanlığı Kupası (günümüzdeki adı Türkiye Süper Kupası) maçıdır. 1997-98 sezonunu lig şampiyonu olarak tamamlayan Galatasaray ile aynı sezon Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşayan Beşiktaş arasında 15 Mayıs 1998'de, Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oynandı. Maçın 17. dakikasında Daniel Amokachi'nin attığı golle Beşiktaş 1-0 öne geçse de sonradan oyuna giren Mehmet Gönülaçar'ın kaydettiği golle 1-1'lik eşitlik sağlandı ve maçın normal süresi bu skorla sona erdi. Uzatma dakikalarında, yine oyuna sonradan giren oyunculardan olan Nihat Kahveci'nin attığı golle 2-1'lik üstünlüğü ele geçiren Beşiktaş, maçın bu skorla sonuçlanmasının ardından kupayı yedinci kez kazanmış oldu. (Devamı...)


Ateşi Yakalamak (İngilizce özgün adıyla Catching Fire), Amerikalı romancı Suzanne Collins'in 2009'da yayımlanan distopik macera türündeki romanıdır. Roman, ayrıca Açlık Oyunları serisinin ikinci kitabıdır. Açlık Oyunları'nın (2008) devamı olan romanda Katniss Everdeen ile kıyamet sonrası bir dönemde yer alan Panem halkının hikâyesi ele alınmaya devam etmektedir. Önceki romandaki olaylardan sonra, baskıcı Capitol'e karşı bir isyan başlar ve Katniss ile aynı mıntıkadaki diğer haraç Peeta Mellark, Açlık Oyunları'nın özel bir yayını için arenaya geri dönmek zorunda kalır. Kitabın ilk baskısı, 1 Eylül 2009'da Scholastic Corporation tarafından ciltli olarak yayımlandı ve kitap daha sonradan hem e-kitap hem de sesli kitap formatında piyasaya sürüldü. Ateşi Yakalamak, çoğunlukla eleştirmenler tarafından Collins'in yazımı, kitabın sonu ve Katniss karakterinin gelişimi gibi açılardan olumlu yorumlar aldı. Eleştirmenlere göre romanın ana temalarını hayatta kalma, otoriter rejim, isyan ve bağımsızlığa karşı dayanışma oluşturmaktadır. (Devamı...)


Dilber Koçarslanlı ya da bilinen ismiyle Dilber Hala, Avrupa Yakası dizisinde Binnur Kaya'nın canlandırdığı kurgusal karakterdir. Gülse Birsel tarafından yaratılan karakter, dizinin altıncı sezonunun ikinci, toplamda yüz altmış dördüncü bölümünde diziye dahil oldu ve dizinin toplam yirmi altı bölümünde yer aldı. Dilber Koçarslanlı, Adana'dan İstanbul'a abileri Selahattin ve Bahattin Koçarslanlı'nın yanına gelir ve bir müddet sonra Sütçüoğlu Apartmanı'nda yaşamaya başlar. Bodrum'da bir sohbet esnasında, dizinin senaristi Gülse Birsel'in aklına gelen "Dilber Hala" karakteri diziye de Birsel tarafından uyarlandı. Binnur Kaya, "Şahika Koçarslanlı" ve "Hala" karakterleriyle dizide iki karakter canlandıran oyuncular arasında yer almış oldu. Karakter, eleştirmenler tarafından genellikle olumlu eleştiriler aldı ve Forbes dergisi tarafından "Zengin 10 Sanal Karakter Listesi" içinde 5. sırada yer aldı. (Devamı...)


Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ya da kısaca Ermenistan SSC, Sovyetler Birliğini oluşturan Sovyet cumhuriyetlerinden biriydi. Bu dönemden önce bağımsız Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti bazen "Birinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırıldığı için Ermenistan SSC bazen "İkinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırılır. 37 rayondan oluşan ve başkenti Erivan olan Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ermenistan kolu olan Ermenistan Komünist Partisi tarafından yönetiliyordu. Ermenistan SSC, Aralık 1920'de Kızıl Ordu'nun Ermenistan'ı işgaliyle beraber kuruldu ve Gürcistan ve Azerbaycan ile beraber Sovyetler Birliği'nin kurucu üyelerinden olan Transkafkasya SFSC'nin bir parçası oldu. Transkafkasya SFSC'nin 1936'da dağılmasıyla Ermenistan aynı yıl kendi başına bir Sovyet cumhuriyeti oldu. 71 yıl boyunca varlığını sürdüren Ermenistan SSC, ilk yıllarda Lenin'in Yeni Ekonomi Politikası (NEP) kapsamında Ermenistan'ın yönetimine Aleksandr Myasnikyan'ı atamasıyla istikrara kavuştu. (Devamı...)


Doki Doki Literature Club!, Team Salvato tarafından 2017'de Microsoft Windows, macOS ve Linux için geliştirilmiş ücretsiz görsel romandır. Oyun en başta itch.io üzerinden dağıtılmış, daha sonra ise Steam'den de erişilebilir hâle gelmiştir. Oyundaki hikâye, dört kız üyesinden birine yakınlaşmak için okulun edebiyat kulübüne katılan bir erkek lise öğrencisinin perspektifinden anlatılır. Doki Doki Literature Club! birden fazla son ve karakterlerin her biri ile farklı açılabilir ara sahneler içeren, geleneksel olmayan bir olay örgüsü yapısına sahiptir. Oyun başlangıçta bir flört simülasyonu gibi görünse de aslında dördüncü duvarı kapsamlı bir şekilde yıkan bir üstkurmacalı psikolojik korku oyunudur. Oyun, Dan Salvato liderliğindeki bir ekip tarafından iki yılda geliştirildi. Salvato, anime konusundaki karmaşık duygularından ve gerçeküstü ve rahatsız edici deneyimlere olan hayranlığından ilham alarak oyunu geliştirdiğini ifade etmekteydi. (Devamı...)


Türkiye, 7-22 Şubat tarihleri arasında Japonya'nın Nagano şehrinde yapılan 1998 Kış Olimpiyatları'nda, alp disiplinindeki bir sporcuyla mücadele etti. Bu, Türkiye'nin katıldığı 12. Kış Olimpiyatları oldu. Ülke adına yarışan tek sporcu olan Arif Alaftargil, mücadele ettiği erkekler slalom kategorisini, 2:25.09'luk derecesiyle 29. sırada tamamladı. 1924, 1928 ve 1932'deki Olimpiyatlara katılmayıp, 1936 Kış Olimpiyatları'ndan beri etkinliğe katılan Türkiye; bu tarihten sonra 1952, 1972 ve 1980 yıllarındakiler olmak üzere oyunların üçüne katılmamıştı. 1998 Kış Olimpiyatları, 7-22 Şubat tarihleri arasında 72 ülkeden 2176 sporcunun katılımıyla yapıldı. Türkiye'yi temsil eden tek sporcu olan Arif Alaftargil, açılış töreninde ülkesinin bayrağını taşıyan isim oldu. (Devamı...)


"So Happy I Could Die", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ikinci büyük çalışması ve üçüncü EP'si The Fame Monster'dan bir şarkıdır. Gaga, RedOne ve Space Cowboy tarafından yazılan şarkının yapımcılığını RedOne yapmıştır. Gaga'nın "Alkol Canavarı Korkusu"ndan etkilenen şarkı, insanların "etki" altındayken gittikleri "mutlu yer" hakkındadır. Şarkının sözlerinde alkolizmle ilgili genel düşüncelerin yanında cinsel temalara da değinilmiştir. Europop etkileri taşıyan elektropop türünde bir şarkıdır. "So Happy I Could Die" genelde olumlu tepkiler aldı, bazı eleştirmenler şarkının cinsel yanını beğendi. Birleşik Krallık, İsveç ve Macaristan'da listelere giren şarkı, The Monster Ball Tour'da da söylendi. Turnenin değiştirilmemiş versiyonunda Gaga şarkıyı "Teeth" ile birlikte siyah deri bir korse giyerek söyledi. Turnenin yenilenen kısmında Gaga, şarkıyı kendi kendine hareket edebilen ve "Yaşayan Elbise" olarak adlandırılan beyaz bir kostüm giyerek söyledi. (Devamı...)


"The Telltale Head", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun sekizinci bölümüdür. İlk kez 25 Şubat 1990 tarihinde yayınlandı. Al Jean, Mike Reiss, Sam Simon, Matt Groening tarafından yazıldı ve Rich Moore tarafından yönetildi. Bölümde, Bart kasabanın ortasında yer alan Jebediah Springfield'ın heykelinin başını, kendisinden büyük hayran olduğu üç çocuk olan Jimbo, Dolph ile Kearney'yi etkilemek için keser. Kasaba halkı, üç çocuk dahil, dehşete düşer ve Bart, yaptığından pişman olur. Ailesine başı kestiğini itiraf ettikten sonra Bart, Homer'la kasabanın merkezine doğru ilerlerken kızgın kalabalıkla karşılaşır. Bart, kalabalığa yaptığının hata olduğunu söyledikten sonra kasaba halkı onu affeder ve Bart, heykelin kafasını yerine takar. Bölümün adı, Edgar Allan Poe'nun kısa öyküsü "Gammaz Yürek"e (The Tell-Tale Heart) bir göndermedir. (Devamı...)


Marcus Annius Verus Sezar (162 veya 163 - 169), Roma İmparatoru Marcus Aurelius ve İmparatoriçe Annia Galeria Faustina'nın 13 çocuğundan 12.'sidir. Annius, 12 Ekim 166'da kardeşi Commodus ile birlikte imparatorluğun ortak mirasçıları olarak ilan edildi. Annius, 10 Eylül 169'da yedi yaşında kulağının altındaki bir tümörün çıkarıldığı ameliyatın komplikasyonları nedeniyle öldü. Onun ölümü üzerine Commodus tek mirasçı oldu. Marcus Annius Verus, 162 veya 163 yılının sonlarında, Marcus Aurelius ve Annia Galeria Faustina'nın oğlu olarak doğdu. Babası Marcus Aurelius'un adı olduğu için ona Marcus Annius Verus adı verildi. 12 Ekim 166'da, Romalıların Lucius Verus'un Part Savaşı'ndaki zaferini kutladıkları bir ziyafet sırasında, ağabeyi Commodus ile birlikte, Roma İmparatorluğu'nun ortak mirasçıları olarak sezar oldular. O sırada Annius üç, Commodus beş yaşındaydı. (Devamı...)


Avrupa Yakası, yapımcılığını Sinan Çetin'in ve senaristliğini Gülse Birsel'in üstlendiği, 2004-2009 yılları arasında Atv'de yayımlanan durum komedisi türündeki Türk televizyon dizisidir. Plato Film stüdyolarında çekilen dizi, 11 Şubat 2004 tarihinde Atv'de yayımlanmaya başladı. Tamamen yerli uyarlama olan programın ilk sezonunda yönetmen koltuğuna Hakan Algül oturdu ve ilk sezonu 23 Haziran 2004 tarihinde 19. bölümü ile sona erdi. Jale Atabey'in yönettiği ikinci sezon ise 20. bölümüyle 8 Eylül 2004 tarihinde yayınlanmaya başlandı ve 58. bölümü ile 15 Haziran 2005 tarihinde sezon finali yaptı. Engin Günaydın'ın idare müdürü rolü ile kadroya dâhil olduğu dizi, üçüncü sezona 14 Eylül 2005 tarihinde 59. bölüm ile başladı ve 93. bölümünün yayınlandığı 21 Haziran 2006 tarihinde sona erdi. Peker Açıkalın, Tolga Çevik, Hasibe Eren ve Sarp Apak'ın oyuncu kadrosuna katıldığı dördüncü sezon 13 Eylül 2006 tarihinde 94. bölüm ile başladı ve Serdar Ortaç'ın konuk oyuncu olarak katıldığı sezon finaliyle 27 Haziran 2007'de 130. bölüm ile sona erdi. (Devamı...)


Saint Lucia, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na üçü atletizmde, biri ise yüzmede olmak üzere dört sporcuyla katıldı. İlk katılımını 1996 Yaz Olimpiyatları'nda yapan Saint Lucia, dört yılda bir düzenlenen bu organizasyona dördüncü kez sporcu gönderdi. Bu sporcuların en yaşlısı olan 32 yaşındaki Dominic Johnson, önceki oyunlarda da ülke adına yarışan tek sporcu konumundaydı. Ülke adına yarışan sporcuların hiçbiri eleme aşamasını geçemedi, dolayısıyla herhangi bir madalya da alamadı. Atletlerden cirit atma branşında yarışan Erma-Gene Evans ile sırıkla atlama branşında yarışan Dominic Johnson genel sıralamada 30, yüksek atlama branşında yarışan Levern Spencer ise genel sıralamada 27. oldu. 100 metre kurbağalama dalında yarışan yüzücü Danielle Beaubrun ise genel sıralamada 42. sırayı elde etti. (Devamı...)


Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir. Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun yargılama yetkisi bulunmadığından mahkeme statüsünde değildir. 1961 Anayasası gereğince 20 Temmuz 1961'de, "Yüksek Hâkimler Kurulu" adıyla kuruldu. Hâkimlerin bağımsızlığını sağlamak için kurulan kurul, hâkimlerin atanması, nakli gibi özlük işlerinin yanı sıra, hâkimlerle ilgili şikayetleri de inceleme ve karar merciiydi. On sekiz asıl, beş yedek olmak üzere yirmi üç üyeli olmak üzere kurulun üyeleri Yargıtay, Meclis ve Senato tarafından belirlenmekteydi. Kurulun yapısı, çalışma usulü ve esaslarına ilişkin olarak 1962 yılında 45 Sayılı Yüksek Hâkimler Kurulu Kanunu çıkarıldı. 12 Mart Muhtırasını takiben anayasada ve kanunlarda yapılan değişikler uyarınca, üye sayısı on bir asıl ve üç yedek olarak on dörde düşürüldü. (Devamı...)


Dead Nation, Housemarque tarafından geliştirilen ve Sony Computer Entertainment tarafından, sadece PlayStation 3 platformu için yayımlanan shoot 'em up türündeki video oyunudur. Kuzey Amerika'da 30 Kasım, Avrupa'da ise 1 Aralık 2010 tarihinde, PlayStation Network üzerinden indirilebilir olarak satışa sunuldu. Dead Nation: Apocalypse Edition adını taşıyan ve Climax Studios tarafından PlayStation 4'a uyarlanan sürüm; 4 Mart 2014'te Kuzey Amerika'da, 5 Mart 2014'te Avrupa'da yayımlandı. Aynı firma tarafından PlayStation Vita'ya da uyarlanan oyun, 15 Nisan 2014'te Kuzey Amerika'da, 16 Nisan 2014'te ise Avrupa'da piyasaya sürüldü. Oyun, bir virüs salgını yüzünden zombi istilasına uğramış kurgusal bir dünyada geçmektedir. Bu virüsü yok etme amacı doğrultusunda çeşitli bölümlerde, ateşli silah ve patlayıcılar gibi ekipmanlar kullanılarak karşılaşılan zombilerin öldürülmesi, oyunun temel oynanışını oluşturmaktadır. (Devamı...)

Mayıs 2024[değiştir | kaynağı değiştir]


Adolf Hitler'in 50. doğum günü, 20 Nisan 1939'da Nazi Almanyası genelinde ve dünyanın bazı kesimlerinde millî bayram olarak kutlandı. Müttefikler diplomatik olarak kutlamaları yok saysa da Almanya genelinden ve Mihver ülkelerinden Hitler'e hediyeler yollandı, telgraflar çekildi. Kara, hava ve deniz kuvetlerinin yanı sıra SS birliklerinin de katıldığı doğum günü kutlamasında yaklaşık 50 bin kişi Berlin sokaklarında yürüdü. Doğum günü kutlamalarının önemli bir amacı Nazi Almanyası'nın askerî güç ve yeteneklerini olabildiği kadar göstermekti. Böylece Batılı güçlere bir uyarı verilmiş olacaktı. Hitler'in siyasi manifestosu ve otobiyografisi olan Mein Kampf'ın şatafatlı bir baskısı, 50. doğum günü şerefine 1939'da Jubiläumsausgabe ("Yıldönümü Basımı") başlığı altında yeniden yayımlandı. Yeni baskının kapağında büyük oranda lacivert ve yan kısmında keskin bir kırmızı renk kullanıldı. Ayrıca kapakta altın bir kılıç bulunmaktaydı. (Devamı...)


"You Rock My World", Amerikalı sanatçı Michael Jackson'ın onuncu ve son stüdyo albümü Invincible (2001) için kaydettiği bir şarkıdır. Şarkı, albümün ilk single'ı olarak Epic Records etiketiyle Ağustos 2001'de yayımlandı. Sözleri aşık olmak ve bir kadını etkilemeye çalışmak hakkındadır. Prodüktörlüğünü Jackson ve Rodney "Darkchild" Jerkins'in üstlendiği şarkıyı Jackson, Jerkins, Fred Jerkins III, LaShawn Daniels ve Nora Payne yazdı. Şarkı, müzikal açıdan Jackson'ın önceki albümleri için Quincy Jones ile birlikte yaptığı şarkılardan etkiler taşıyan bir disko pop şarkısıdır. Şarkı eleştirmenlerden karışık yorumlar aldı, kimileri şarkının bestesini ve Jackson'ın vokal performansını överken; kimileri Jackson'ın şarkı için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini ve bunun yaptığı en iyi şarkısı olmadığını savundu. "You Rock My World" dünya çapında başarılı oldu. (Devamı...)


2017 Emirates Cup, İngiliz futbol kulübü Arsenal'ın ev sahipliğinde, 29-30 Temmuz 2017 tarihlerinde Londra'daki Emirates Stadyumu'nda düzenlenen ve iki gün süren, sezon öncesi hazırlık turnuvası statüsündeki Emirates Cup'ın 9. sezonudur. Turnuva, Arsenal'ın yanı sıra Sevilla, Benfica ve RB Leipzig takımlarının katılımıyla organize edildi. 2016 yılında stadyumdaki zemin çalışmaları nedeniyle düzenlenmeyen turnuva, 2015'ten sonra ilk kez gerçekleştirildi. Turnuvada iki maç yapan her takıma galibiyette üç, beraberlikte bir puan verilirken mağlubiyet durumunda puan verilmedi. Ayrıca takımlara attıkları her gol başına fazladan bir puan daha verildi. Arsenal ile RB Leipzig ve Benfica ile Sevilla birbirleriyle maç yapmadı. Emirates Cup'ın ilk gününde Sevilla, RB Leipzig'i tek golle mağlup ederken Arsenal ise geriye düştüğü maçta Benfica'yı 5-2 yendi. (Devamı...)


"Bart the Genius", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun ikinci bölümüdür ve ilk olarak 14 Ocak 1990 tarihinde Fox'ta yayınlandı. Bölüm, Jon Vitti tarafından yazılan ve dizinin başlık sekansının kullanıldığı ilk ve düzenli bölümdü. Bölümde Bart, bir zekâ testinde kopya çeker ve bir dâhi ilan edilir, böylece yetenekli öğrencilerin olduğu bir okula gönderilir. Önceleri bir dâhi olarak muamele görmekten zevk alırken, sonrasında yeni hayatının olumsuz yönlerini görmeye başlar. Bart, "Şortumu ye." ("Eat my shorts") tabirini ilk defa bu bölümde kullanmaktadır. "Some Enchanted Evening" dizinin ilk üretilen, "Simpsons Roasting on an Open Fire" ise ilk yayınlanan bölümüydü ve animasyonun geleceği bu ikinci bölümde yakalayacağı başarıya bağlıydı. Animasyon daha kabul edilebilir olduğunu kanıtladı ve üretime devam etti. Bölüm, Bart'ı okuldaki zeka testine hazırlamak amacıyla Simpson ailesinin scrabble oynamasıyla başlamaktadır. (Devamı...)


r/place, 2017'nin 1 Nisan Şaka Günü'nde sosyal paylaşım sitesi Reddit'te başlatılan ve Nisan 2022'de tekrarlanan ortak bir proje ve sosyal deneydir. "r/place" adlı subreddit'te başlatılan deney, kayıtlı kullanıcıların 16 renkli bir paletten (2022 deneyinin sonunda palette 32 renk vardı) renk seçip tek bir pikselin rengini değiştirebilecekleri bir tuvalden oluşuyordu. Her 5 ila 20 dakika arasında bir piksel konulmasına izin vardı. Proje, Josh Wardle tarafından tasarlandı. 2017 deneyi, Reddit yönetimi tarafından 72 saat sonra 4 Nisan 2017'de sonlandırıldı. 1 milyondan fazla kullanıcı tuvali düzenledi ve toplamda yaklaşık 16 milyon piksel yerleştirdi. Deney sona erdiğinde 90 binden fazla kullanıcı aktif olarak Place'te düzenleme yapmıştı. Deney, internet kültürünü temsil etmesi nedeniyle övgü topladı. Place, 1 Nisan 2022'de yeniden açıldı ve 3 gün açık kaldıktan sonra 4 Nisan'da sona erdi. (Devamı...)


Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı, 19 Mayıs 1919 tarihinde 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal'in Bandırma Vapuru ile yapılan yolculuk sonrası Samsun'a ulaşması olayıdır. Bu olay Kurtuluş Savaşı'nın fiili başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Samsun'da Rum ve Türk halkı arasında meydana gelen çatışmaların sonlandırılması için Osmanlı Hükûmeti tarafından Mustafa Kemal görevlendirilmiş ve kendisine 9. Ordu'nun müfettişliği verilmiştir. Bunun üzerine müfettiş görev bölgesine Bandırma Vapuru ile ulaşmış ve bir hafta boyunca Mantıka Palas'ta kalmıştır. Bu süreçte bölgede meydana gelen çatışmaların sebebini araştırmış ve işgalcilere karşı bizzat Türk direniş örgütlerinin kurulmasında etkin rol oynamıştır. Mustafa Kemal, bu bir haftalık süreç sonunda Havza'ya geçmiştir. Havza'da geçirdiği on yedi gün sonunda ise şehirden ayrılarak Amasya'ya hareket etmiştir. (Devamı...)


Keskin nişancı, uzun namlulu silahlarla ve genellikle uzun mesafeden hassas atış yapmak üzere yetiştirilmiş kimsedir. Çoğunlukla polis, asker gibi silahlı bir birlikte görev alan bu kimselere keskin nişancı tüfekleri ile özel eğitim verilir. Keskin nişancılar hedeflere çok uzaktan isabet kaydetmek ya da çok küçük hedefleri vurmak için keskin nişancı ekipmanlarını kullanırlar. Ayrıca, düşman tarafından görülmemeleri için gizlilik ve kamuflaj eğitimi alırlar. Ordunun yanı sıra birçok polis departmanı da, özel eğitimli ekiplerinde keskin nişancılara yer verir. Genellikle deneyimli avcılar da keskin nişancıların kullandığı bazı yöntem ve teçhizatları kullanırlar. Standart ordu eğitimlerinde çoğu asker 200 ila 300 metre mesafeden atışlarının yarısında hedefi vurmak üzere eğitim alır. Ama bir keskin nişancı 800 metre uzaktan her atışında hedefi vurmak üzere eğitilmiştir. (Devamı...)


Fiji, Norveç'in Lillehammer şehrinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'na, kayaklı koşuda bir sporcuyla katıldı. İlk kez 1988 Kış Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Kış Olimpiyatları tarihindeki ikinci katılımını gerçekleştirdi. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Fijili sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 10 km klasik kategorisinde yarışan Rusiate Rogoyawa, 38:30.7'lik derecesiyle yarışmayı 88. yani sonuncu sırada tamamladı. Fiji'nin Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımı; Melbourne, Avustralya'da düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleşti. 1988 Kış Olimpiyatları, Fiji'nin katıldığı ilk Kış Olimpiyat Oyunları oldu ve buradaki tek sporcusu da madalya kazanamadı. Ülkenin, Norveç'in Lillehammer şehrinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'na gönderdiği tek sporcu, kayaklı koşuda yarışan Rusiate Rogoyawa'ydı. Rogoyawa ayrıca, Lysgårdsbakken'de gerçekleştirilen açılış töreninde Fiji kafilesinde ülke bayrağını taşıyan isimdi. (Devamı...)


Şablon:GKM/2024-05-09


Şablon:GKM/2024-05-10


Şablon:GKM/2024-05-11


Şablon:GKM/2024-05-12


Şablon:GKM/2024-05-13


Şablon:GKM/2024-05-14


Şablon:GKM/2024-05-15


Şablon:GKM/2024-05-16


Şablon:GKM/2024-05-17


Şablon:GKM/2024-05-18


Şablon:GKM/2024-05-19


Şablon:GKM/2024-05-20


Şablon:GKM/2024-05-21


Şablon:GKM/2024-05-22


Şablon:GKM/2024-05-23


Şablon:GKM/2024-05-24


Şablon:GKM/2024-05-25


Şablon:GKM/2024-05-26


Şablon:GKM/2024-05-27


Şablon:GKM/2024-05-28


Şablon:GKM/2024-05-29


Şablon:GKM/2024-05-30


Şablon:GKM/2024-05-31

Haziran 2024[değiştir | kaynağı değiştir]


Şablon:GKM/2024-06-01


Şablon:GKM/2024-06-02


Şablon:GKM/2024-06-03


Şablon:GKM/2024-06-04


Şablon:GKM/2024-06-05


Şablon:GKM/2024-06-06


Şablon:GKM/2024-06-07


Şablon:GKM/2024-06-08


Şablon:GKM/2024-06-09


Şablon:GKM/2024-06-10


Şablon:GKM/2024-06-11


Şablon:GKM/2024-06-12


Şablon:GKM/2024-06-13


Şablon:GKM/2024-06-14


Şablon:GKM/2024-06-15


Şablon:GKM/2024-06-16


Şablon:GKM/2024-06-17


Şablon:GKM/2024-06-18


Şablon:GKM/2024-06-19


Şablon:GKM/2024-06-20


Şablon:GKM/2024-06-21


Şablon:GKM/2024-06-22


Şablon:GKM/2024-06-23


Şablon:GKM/2024-06-24


Şablon:GKM/2024-06-25


Şablon:GKM/2024-06-26


Şablon:GKM/2024-06-27


Şablon:GKM/2024-06-28


Şablon:GKM/2024-06-29


Şablon:GKM/2024-06-30

Temmuz 2024[değiştir | kaynağı değiştir]


Şablon:GKM/2024-07-01


Şablon:GKM/2024-07-02


Şablon:GKM/2024-07-03


Şablon:GKM/2024-07-04


Şablon:GKM/2024-07-05


Şablon:GKM/2024-07-06


Şablon:GKM/2024-07-07


Şablon:GKM/2024-07-08


Şablon:GKM/2024-07-09


Şablon:GKM/2024-07-10


Şablon:GKM/2024-07-11


Şablon:GKM/2024-07-12


Şablon:GKM/2024-07-13


Şablon:GKM/2024-07-14


Şablon:GKM/2024-07-15


Şablon:GKM/2024-07-16


Şablon:GKM/2024-07-17


Şablon:GKM/2024-07-18


Şablon:GKM/2024-07-19


Şablon:GKM/2024-07-20


Şablon:GKM/2024-07-21


Şablon:GKM/2024-07-22


Şablon:GKM/2024-07-23


Şablon:GKM/2024-07-24


Şablon:GKM/2024-07-25


Şablon:GKM/2024-07-26


Şablon:GKM/2024-07-27


Şablon:GKM/2024-07-28


Şablon:GKM/2024-07-29


Şablon:GKM/2024-07-30


Şablon:GKM/2024-07-31

Ağustos 2024[değiştir | kaynağı değiştir]


Şablon:GKM/2024-08-01


Şablon:GKM/2024-08-02


Şablon:GKM/2024-08-03


Şablon:GKM/2024-08-04


Şablon:GKM/2024-08-05


Şablon:GKM/2024-08-06


Şablon:GKM/2024-08-07


Şablon:GKM/2024-08-08


Şablon:GKM/2024-08-09


Şablon:GKM/2024-08-10


Şablon:GKM/2024-08-11


Şablon:GKM/2024-08-12


Şablon:GKM/2024-08-13


Şablon:GKM/2024-08-14


Şablon:GKM/2024-08-15


Şablon:GKM/2024-08-16


Şablon:GKM/2024-08-17


Şablon:GKM/2024-08-18


Şablon:GKM/2024-08-19


Şablon:GKM/2024-08-20


Şablon:GKM/2024-08-21


Şablon:GKM/2024-08-22


Şablon:GKM/2024-08-23


Şablon:GKM/2024-08-24


Şablon:GKM/2024-08-25


Şablon:GKM/2024-08-26


Şablon:GKM/2024-08-27


Şablon:GKM/2024-08-28


Şablon:GKM/2024-08-29


Şablon:GKM/2024-08-30


Şablon:GKM/2024-08-31

Eylül 2024[değiştir | kaynağı değiştir]


Şablon:GKM/2024-09-01


Şablon:GKM/2024-09-02


Şablon:GKM/2024-09-03


Şablon:GKM/2024-09-04


Şablon:GKM/2024-09-05


Şablon:GKM/2024-09-06


Şablon:GKM/2024-09-07


Şablon:GKM/2024-09-08


Şablon:GKM/2024-09-09


Şablon:GKM/2024-09-10


Şablon:GKM/2024-09-11


Şablon:GKM/2024-09-12


Şablon:GKM/2024-09-13


Şablon:GKM/2024-09-14


Şablon:GKM/2024-09-15


Şablon:GKM/2024-09-16


Şablon:GKM/2024-09-17


Şablon:GKM/2024-09-18


Şablon:GKM/2024-09-19


Şablon:GKM/2024-09-20


Şablon:GKM/2024-09-21


Şablon:GKM/2024-09-22


Şablon:GKM/2024-09-23


Şablon:GKM/2024-09-24


Şablon:GKM/2024-09-25


Şablon:GKM/2024-09-26


Şablon:GKM/2024-09-27


Şablon:GKM/2024-09-28


Şablon:GKM/2024-09-29


Şablon:GKM/2024-09-30

Ekim 2024[değiştir | kaynağı değiştir]


Şablon:GKM/2024-10-01


Şablon:GKM/2024-10-02


Şablon:GKM/2024-10-03


Şablon:GKM/2024-10-04


Şablon:GKM/2024-10-05


Şablon:GKM/2024-10-06


Şablon:GKM/2024-10-07


Şablon:GKM/2024-10-08


Şablon:GKM/2024-10-09


Şablon:GKM/2024-10-10


Şablon:GKM/2024-10-11


Şablon:GKM/2024-10-12


Şablon:GKM/2024-10-13


Şablon:GKM/2024-10-14


Şablon:GKM/2024-10-15


Şablon:GKM/2024-10-16


Şablon:GKM/2024-10-17


Şablon:GKM/2024-10-18


Şablon:GKM/2024-10-19


Şablon:GKM/2024-10-20


Şablon:GKM/2024-10-21


Şablon:GKM/2024-10-22


Şablon:GKM/2024-10-23


Şablon:GKM/2024-10-24


Şablon:GKM/2024-10-25


Şablon:GKM/2024-10-26


Şablon:GKM/2024-10-27


Şablon:GKM/2024-10-28


Şablon:GKM/2024-10-29


Şablon:GKM/2024-10-30


Şablon:GKM/2024-10-31

Kasım 2024[değiştir | kaynağı değiştir]


Şablon:GKM/2024-11-01


Şablon:GKM/2024-11-02


Şablon:GKM/2024-11-03


Şablon:GKM/2024-11-04


Şablon:GKM/2024-11-05


Şablon:GKM/2024-11-06


Şablon:GKM/2024-11-07


Şablon:GKM/2024-11-08


Şablon:GKM/2024-11-09


Şablon:GKM/2024-11-10


Şablon:GKM/2024-11-11


Şablon:GKM/2024-11-12


Şablon:GKM/2024-11-13


Şablon:GKM/2024-11-14


Şablon:GKM/2024-11-15


Şablon:GKM/2024-11-16


Şablon:GKM/2024-11-17


Şablon:GKM/2024-11-18


Şablon:GKM/2024-11-19


Şablon:GKM/2024-11-20


Şablon:GKM/2024-11-21


Şablon:GKM/2024-11-22


Şablon:GKM/2024-11-23


Şablon:GKM/2024-11-24


Şablon:GKM/2024-11-25


Şablon:GKM/2024-11-26


Şablon:GKM/2024-11-27


Şablon:GKM/2024-11-28


Şablon:GKM/2024-11-29


Şablon:GKM/2024-11-30

Aralık 2024[değiştir | kaynağı değiştir]


Şablon:GKM/2024-12-01


Şablon:GKM/2024-12-02


Şablon:GKM/2024-12-03


Şablon:GKM/2024-12-04


Şablon:GKM/2024-12-05


Şablon:GKM/2024-12-06


Şablon:GKM/2024-12-07


Şablon:GKM/2024-12-08


Şablon:GKM/2024-12-09


Şablon:GKM/2024-12-10


Şablon:GKM/2024-12-11


Şablon:GKM/2024-12-12


Şablon:GKM/2024-12-13


Şablon:GKM/2024-12-14


Şablon:GKM/2024-12-15


Şablon:GKM/2024-12-16


Şablon:GKM/2024-12-17


Şablon:GKM/2024-12-18


Şablon:GKM/2024-12-19


Şablon:GKM/2024-12-20


Şablon:GKM/2024-12-21


Şablon:GKM/2024-12-22


Şablon:GKM/2024-12-23


Şablon:GKM/2024-12-24


Şablon:GKM/2024-12-25


Şablon:GKM/2024-12-26


Şablon:GKM/2024-12-27


Şablon:GKM/2024-12-28


Şablon:GKM/2024-12-29


Şablon:GKM/2024-12-30


Şablon:GKM/2024-12-31