Başak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Olgunlaşmamış arpa, buğday ve çavdar başakları.

Başak, buğday veya mısır gibi tahıl bitkilerinin sapının tane taşıyan uç kısmına verilen isimdir.[1] Ayrıca "bazı yapraklarda belirgin bir lob" anlamına da gelebilir.

Başak, genellikle ekinlerin baş kısmında bulunan düz ve sıkı bir şekilde sıralanmış bitki yapılarından biridir. Bunlar yenilebilir tohumları içeren meyveler haline gelir. Mısır bitkisinde ise, kabuk adı verilen yapraklar tarafından korunur.[2]

Bazı tahıl türlerindede (buğday dâhil), olgunlaşmamış başaklar, bitkinin altındaki yapraklara ek olarak fotosenteze önemli ölçüde katkıda bulunur.

Anguina tritici olarak da bilinen bir parazit türü, büyüme sırasında dokuları ve sapları yok ederek buğday ve çavdardaki başaklara zarar verir. Parazit çoğu ülkede (Kuzey Afrika ve Batı Asya hariç) mahsul döndürme sistemi kullanılarak ortadan kaldırılmıştır.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Daydon, Benjamin (1928). Türetmeleri ve Aksanlarıyla Botanik Terimler Sözlüğü. Londra. 
  2. ^ "Mısır ve Başaklar". Gelişmiş Eğitim Sebzeleri (İngilizce). Purdue Üniversitesi. 20 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2012. 
  3. ^ "Buğdayların Başak Kabuğu Hastalığı" (İngilizce). Agrihunt. 10 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2012.