Sovyetler Birliği'nin cumhuriyetleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Sovyetler Birliği'nin cumhuriyetleri
Soviet Union Administrative Divisions 1989.jpg
Kategori Federal devlet
Yer Sovyetler Birliği
Kuruluş 30 Aralık 1922
Sayı 15 (1989 itibariyle)
Nüfus 147,386,000 (RSFSC)
Yönetim Üniter Marksist Leninist tek parti sosyalist devleti

Sovyetler Birliği cumhuriyetleri, 1977 Sovyet Anayasası'nın 17. maddesinde tanımlanmış ve diğer Sovyet Sosyalist devletlere birleştirilmiş özerk devletlerdir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne [1][2], ABD'ye ve diğer birçok batı ülkesine göre Sovyetler Birliği döneminde Baltık Devletleri'nın durumu işgal olarak tanımlanmaktadır.

1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması ile birlikte Sovyet Cumhuriyetleri bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir.

Sovyetler Birliği'nin cumhuriyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Amblem Ülke Bayrak Başkent Resmi diller Katılma Egemenlik /

Bağımsızlık

Nüfus (1989) Yüzölçümü (km²) (1991) SSCB sonrası
Emblem of the Armenian SSR.svg Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Flag of the Armenian Soviet Socialist Republic (1952–1990).svg Erivan Ermenice, Rusça 1922 23 Ağustos 1990

21 Eylül 1991

3,287,700 29,800  Ermenistan
Emblem of the Azerbaijan SSR.svg Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Flag of the Azerbaijan Soviet Socialist Republic (1956–1991).svg Bakü Azerice, Rusça 1922 23 Eylül 1989

18 Ekim 1991

7,037,900 86,600  Azerbaycan
Artsah Cumhuriyeti
Emblem of the Byelorussian SSR (1981-1991).svg Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Flag of the Byelorussian Soviet Socialist Republic (1951–1991).svg Minsk Belarusça, Rusça 1992 27 Temmuz 1990

25 Ağustos 1991

10,151,806 207,600  Beyaz Rusya
Estonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Tallinn Estonca, Rusça 1940 16 Kasım 1988

20 Ağustos 1991

1,565,662 45,226  Estonya
Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Tiflis Gürcüce, Rusça 1922 18 Kasım 1988

9 Nisan 1991

5,400,841 69,700  Gürcistan

Abhazya

Güney Osetya

Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Almatı Kazakça, Rusça 1936 25 Ekim 1990

10 Aralık 1991

16,711,900 2,717,300  Kazakistan
Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bişkek Kırgızca, Rusça 1936 16 Kasım 1988

20 Ağustos 1991

4,257,800 198,500  Kırgızistan
Letonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Riga Letonca, Rusça 1940 28 Temmuz 1989

4 Mayıs 1990

2,666,567 64,589  Letonya
Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Vilnius Litvanca, Rusça 1940 18 Mayıs 1989

11 Mart 1990

3,689,779 65,200  Litvanya
Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Kişinev Moldovaca, Rusça 1940 23 Haziran 1990

27 Ağustos 1991

4,337,600 33,843  Moldova

Transdinyester

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Moskova Rusça 1922 12 Haziran 1990

12 Aralık 1991

147,386,000 17,075,400  Rusya
Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Duşanbe Tacikçe, Rusça 1929 24 Ağustos 1990

9 Eylül 1991

5,112,000 143,100  Tacikistan
Türkmenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Aşkabat Türkmence, Rusça 1924 27 Ağustos 1990

27 Ekim 1991

3,522,700 488,100  Türkmenistan
Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Kiev Ukraynaca, Rusça 1922 16 Temmuz 1990

24 Ağustos 1991

51,706,746 603,700  Ukrayna
Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Taşkent Özbekçe, Rusça 1924 20 Haziran 1990

31 Ağustos 1991

19,906,000 447,400  Özbekistan

Eski cumhuriyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Amblem Ülke Bayrak Başkent Katılma ve ayrılma Nüfus Yüzölçümü (km²) Ardıl ülkeleri
Buhara Sovyet Halk Cumhuriyeti Buhara 1920-1925 2,000,000 182,193 Özbekistan SSC

Tacikistan SSC

Türkmenistan SSC

Karelo-Fin Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Petrozavodsk 1940-1958 651,300 172,400 Rusya SFSC
Harezm Sovyet Halk Cumhuriyeti Hive 1920-1925 800,000 62,200 Özbekistan SSC

Türkmenistan SSC

Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Tiflis 1922-1936 5,861,600 186,100 Azerbaycan SSC

Ermenistan SSC

Gürcistan SSC

Sovyetler Birliği tarafından tanınmayan cumhuriyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Amblem Ülke Bayrak Başkent Bağımsızlık Kaldırılma Nüfus Yüzölçümü (km²) Ardıl ülkeleri
Pridnestrovian Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Tiraspol 2 Eylül 1990 5 Kasım 1991 680,000 4,163 Transdinyester

 Moldova

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Occupation of Latvia Letonya Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı
  2. ^ http://newsfromrussia.com/cis/2005/05/03/59549.html