Türkiye'deki depremler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiye’de 1900-2023 yılları arasında meydana gelen depremleri gösteren bir harita
Anadolu'dan geçen fay hatları

Bu liste, Türkiye'de ve etkisini gördüğü yakın çevrelerde şu ana kadar yaşanmış en şiddetli depremleri barındırmaktadır.

Tektonik bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye, sismik olarak oldukça aktif bir ülkedir ve hem Avrasya levhası, hem de Arap levhası ile Afrika levhası arasında yer almaktadır. Ayrıca; kendi sınırları içerisinde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı ile deprem kuşağındadır. Doğu Anadolu ile Kuzey Anadolu Fay Hatları yanal atılımlarla gerçekleşirken, Batı Anadolu Fay Hattı ise normal faylarla gerçekleşerek Ege'nin genişlemesine sebep olmaktadır. İran-Irak sınırında yer alan ve Afrika levhasının ana parçalarından biri olan Bitlis-Zagros Fay Hattı ise, Türkiye'nin doğusuna itme kuvveti uygulamaktadır ve bu yüzden dalma-batma zonu gerçekleşmekte, bu sebepten dolayı Doğu Anadolu Bölgesi her yıl birkaç milimetre yükselmektedir.

Depremler listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

2000-günümüz[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih Zaman Yer Enlem Boylam Kayıplar Büyüklük İvme
4 Aralık 2023 TSİ 10.42 Gemlik Açıkları, Bursa 40.42694 28.83194 0 5.1 Mw  (AFAD)
23 Kasım 2023 TSİ 17.46 Battalgazi, Malatya 38.1387 38.5358 0 5.2 Mw
10 Ağustos 2023 TSİ 20.48 Yeşilyurt, Malatya 38.307 38.204 0 5.3 Mw  (AFAD) 5.2 (Kandilli ) 0.2-0.7
25 Temmuz 2023 TSİ 08.44 Kozan, Adana 37.634 35.884 0 5.6 Mw (Kandilli)

5.5 Mw (AFAD)[1]

25 Şubat 2023 TSİ 13:27 Niğde , Bor 37.9935 34.0147 0 5.3 Mw (AFAD)(Kandilli) 0.1-0.2
20 Şubat 2023 TSİ 20:04 Hatay , Samandağ 36.1133 36.0820 11 vefat 592 yaralı 6.4 Mw (Kandilli)(AFAD)

6.6 (USGS)

0.5
6 Şubat 2023 TSİ 13.24 Elbistan, Kahramanmaraş 38.0717 41.158 59.259 (Toplam)
50.783 (Türkiye)

8.476 (Suriye)[2]

7.5 Mw  (EMSC)[3]

7.5 Mw (USGS)[4]
7.6Mw  (Kandilli)

1,71
TSİ 04.17 Pazarcık, Kahramanmaraş 37.1123 37.1195 7.8 Mw  (EMSC)[5]

7.8 Mw  (USGS)[6]
7.7 Mw  (Kandilli)[7]

2,22
23 Kasım 2022 TSİ 04.08 Gölyaka, Düzce 36.1133 36.0820 2 6.0Mw  (Kandilli) 1,12
4 Kasım 2022 TSİ 03.29 Buca, İzmir 38.3535 27.1907 2 4.9 Mw  (AFAD)[8]

4.8 Mw  (USGS)[9]
4.5 Mw  (Kandilli)

27 Aralık 2020 TSİ 09.37 Kavaktepe, Elazığ 38.5088 39.2165 0 5.5 Mw (USGS)[10]

5.6 Mw (Kandilli)
5.3 Mw (AFAD)[11]

30 Ekim 2020 TSİ 14.51 Ege Denizi 37.9020 26.7942 119 (Toplam)
117 (Türkiye)
2 (Yunanistan)
7.0 Mw (USGS)

6.9 Mw (Kandilli)
6.6 Mw (AFAD)

0,61
12 Ekim 2020 TSİ 03.30 Ege Denizi[12] 35.6747 26.2647 0 4.8 (AFAD)

4.8 (Kandilli)

4 Ağustos 2020 TSİ 12.37 Pütürge, Malatya 38.1325 38.7497 0 5.2 (AFAD)

5.7 (Kandilli)

28 Haziran 2020 TSİ 20.43 Marmaris, Muğla 36.6858 28.2608 0 5.4 Mw (Kandilli)
26 Haziran 2020 TSİ 10.21 Sazoba, Akhisar 38.7937 27.8063 0 5.5 Mw (Kandilli)
25 Haziran 2020 TSİ 13.03 Örenburç, Saray 38.4658 44.1332 0 5.2 Ml (Kandilli)
14 Haziran 2020 TSİ 17.24 Kaynarpınar, Karlıova 39.3495 40.735 1 5.9 Mw (Kandilli)
30 Nisan 2020 TSİ 13.08 Döğüşbelen, Köyceğiz yakınında 36,9842580 28,5958041 0 4.9 Mw (USGS)
23 Şubat 2020 TSİ 08.53

TSİ 19.00

İran-Türkiye sınırı, Batı Azerbaycan Eyaleti 38.3943

38.3943

44.3405

44.3405

10 5.8 Mw

6.0 Mw

24 Ocak 2020 TSİ 20.55 Sivrice, Elazığ 38.4980 39.1210 44 6.8 Mw (Kandilli[13]) 0,59
22 Ocak 2020 TSİ 22.22 Musalar, Akhisar 39.0577 27.8390 0 5.6 Mw [14]
26 Eylül 2019 TSİ 13.59 Silivri açıkları, İstanbul 40.890 28.173 1 5.7 Mw [15] 0,17
8 Ağustos 2019 TSİ 14.25 Baklan, Denizli 0 5,9 Mw 0,16
8 Ağustos 2019 TSİ 11.25 Denizli, Bozkurt 37.851 29.584 0 6.0 Mw (AFAD)
21 Temmuz 2017 TSİ 01.31 Ege Denizi

(Bodrum açıkları)

36.9620 27.4053 2 6.6 Mw 0,5
12 Haziran 2017 TSİ 15.28 Ege Denizi

(Karaburun açıkları)

38.8497 26.2600 0 6.3 Mw (AFAD) 1,44
3 Mart 2017 TSİ 14.07 Samsat, Adıyaman 37.560 38.480 0 5.5
10 ocak 2016 TSİ 19:40 Kırşehir,Çiçekdağı 0 5.0 Mw
24 Mayıs 2014 TSİ 12.25 Ege Denizi

(Gökçeada açıkları)

40.305 25.453 0 6.9 Mw 0,1
8 Ocak 2013 TSİ 16.16 Ege Denizi

(Çanakkale açıkları)

39.646 25.483 0 6.2 Mw[16]
27 Aralık 2012 TSİ 09.37 Sivrice, Elazığ 5,5 Mw 0,23
10 Haziran 2012 TSİ 15.44 Fethiye, Muğla 36.4542 28.9047 1 6.0 Mw[17] 0,11
9 Kasım 2011 TSİ 21.23 Edremit, Van 38.4295 43.2342 40 5.6 Mw
23 Ekim 2011 TSİ 13.41 Tabanlı, Van 38.7578 43.3602 604 7.2 Mw[18] 0,18
19 Mayıs 2011 TSİ 23.15 Simav, Kütahya 39.14 29.07 2 5.9 Mw[19]
8 Mart 2010 TSİ 04.32 Karakoçan, Elazığ 38.87 39.99 41 6.1 Mw
20 Aralık 2007

26 Aralık 2007

TSİ 09.48

TSİ 23.47

Bala, Ankara 39.4173

39.396

33.0453

33.1073

0 5.6 Mw (AFAD)
17 Ekim 2005

21 Ekim 2005

TSİ 08.45

TSİ 12.46

TSİ 00.40

İzmir 38.14

38.20

38.19

26.60

26.66

26.67

2 5.7 Mw[20]

5.9 Mw[20]
5.9 Mw[20]

25 Ocak 2005 TSİ 17.24

TSİ 18.44

Hakkâri 37.7802

37.8050

43.8885

43.6793

2 4.8 Mw[21]

5.5 Mw[21]

2 Temmuz 2004 TSİ 01.30 Doğubayazıt, Ağrı 39.71 44.02 17-18 5.2 Mw
25 Mart 2004

28 Mart 2004

TSİ 21.30

TSİ 06.51

Aşkale, Erzurum 39.9170

39.8773

40.8048

40.8683

9 5.1 Mw

5.3 Mw

1 Mayıs 2003 TSİ 00.27 Bingöl 39.01 40.46 177 6.4 Mw[22] 0,73
27 Ocak 2003 TSİ 05.26 Pülümür, Tunceli 39.46 39.79 1 6.1 Mw (USGS)
3 Şubat 2002 TSİ 07.11

TSİ 09.36

Sultandağı,

Afyonkarahisar

38.573

38.23

31.271

30.56

44 6.5 Mw

5.8 Mw

0,39
15 Aralık 2000 TSİ 18.44 Sultandağı,

Afyonkarahisar

38.40 31.35 6 5.8 Mw
6 Haziran 2000 TSİ 05.41 Orta, Çankırı 40.63 33.03 3 6.0 Mw[23]

1900-2000[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih Zaman‡ Yer Enlem Boylam Kayıplar Büyüklük Kaynak İvme
01903-04-2929 Nisan 1903 TSİ 01.46 Malazgirt, Muş 39.14 42.65 600 6.7 MS [24][25]
01912-08-099 Ağustos 1912 TSİ 03.29 Mürefte, Tekirdağ 40.75 27.2 216 7.3 MS [24][25]
01914-10-044 Ekim 1914 TSİ 00.07 Burdur-Isparta sınırı 37.82 30.27 300 6.9 MS [24][25]
01919-11-1818 Kasım 1919 TSİ 23.54 Ayvalık, Balıkesir 39.26 26.70 Bilinmiyor 7.0 Mw [26]
01924-09-1313 Eylül 1924 TSİ 16.34 Horasan, Erzurum, Erzurum 40.0 42.1 60 6.8 MS [24][25]
01925-08-077 Ağustos 1925 TSİ 08.46 Denizli-Afyonkarahisar sınırı 38.09 29.81 3 5.9 Mw [27]
01926-10-2222 Ekim 1926 TSİ 21.59 Türkiye-Ermenistan sınırı 40.94 43.88 355 6.0 Mw [27]
01928-03-3131 Mart 1928 TSİ 02.29 Ödemiş, İzmir 38.5 28.0 50 6.5 MS [24][25]
01929-05-1818 Mayıs 1929 TSİ 08.37 Suşehri, Sivas 40.2 37.9 64 6.1 MS [24][25]
01930-05-077 Mayıs 1930 TSİ 00.34 Türkiye-İran sınırı 37.98 44.48 2.514 7.2 Mw [27]
01933-07-1919 Temmuz 1933 TSİ 22.07 Çivril, Denizli 38.19 29.79 20 5.7 Mw [27]
01935-01-044 Ocak 1935 TSİ 16.41 Erdek, Balıkesir 40.4 27.5 5 6.4 MS [24][25]
01935-05-011 Mayıs 1935 TSİ 12.24 Digor, Kars 40.09 43.20 200 6.2 Mw
01938-04-1919 Nisan 1938 TSİ 12.59 Kırşehir 39.1 34.0 160 6.6 MS [24][25]
01939-09-2222 Eylül 1939 TSİ 02.36 Dikili, İzmir 39.1 26.8 60 6.6 MS [24][25]
01939-11-2121 Kasım 1939 TSİ 10.48 Erzincan 39.82 39.70 43 5.9 Mw [27]
01939-12-2627 Aralık 1939[not 1] TSİ 01.57 Erzincan 39.77 39.53 33.000 7.9 MS [28]
21 Şubat 1940 TSİ Kayseri,Develi 38.40 35.30 37 5.4 Mw
01941-05-2323 Mayıs 1941 TSİ 21.51 Muğla 37.07 28.21 4 6.0 Mw [27][29][30]
01941-09-1010 Eylül 1941 TSİ 23.53 Erciş, Van 39.5 43.3 192 5.9 Mw [27]
01941-11-1212 Kasım 1941 TSİ 12.04 Erzincan 39.74 39.42 15 5.9 Mw [27]
01942-11-1515 Kasım 1942 TSİ 19.01 Bigadiç, Balıkesir 39.2 28.2 16 6.1 MS [24][25]
01942-11-2121 Kasım 1942 TSİ 16.01 İskilip, Çorum 40.83 34.44 2 5.5 Mw [27]
20 Aralık 1942 TSİ 16.03 Erbaa, Tokat 40.87 36.47 3.000 7.0 MS [31]
01943-06-2020 Haziran 1943 TSİ 17.32 Adapazarı 40.6 30.5 336 6.6 MS [24][25]
27 Kasım 1943 TSİ 00.20 Kastamonu-Çankırı sınırı 41.05 33.72 4.000 7.2 MS [31]
1 Şubat 1944 TSİ 05.22 Gerede, Bolu 40.8 32.2 3.959 7.2 MS [31]
01944-06-2525 Haziran 1944 TSİ 06.16 Uşak-Kütahya sınırı 38.79 29.30 21 6.0 Mw [27]
01944-10-066 Ekim 1944 TSİ 04.34 Ayvacık açıkları, Balıkesir 39.37 26.53 30 6.8 MS [24][25]
01945-03-2020 Mart 1945 TSİ 10.58 Ceyhan, Adana 37.11 35.69 29[32] 6.1 Mw [27]
01946-02-2121 Şubat 1946 TSİ 17.43 Ilgın, Konya 38.24 31.79 12 5.5 Mw [27]
01946-05-3131 Mayıs 1946 TSİ 05.12 Varto, Muş 39.29 49.21 839 5.9 Mw [27]
01949-07-2323 Temmuz 1949 TSİ 17.03 Karaburun açıkları, İzmir 38.57 26.28 7 6.6 Mw [27]
17 Ağustos 1949 TSİ 20.44 Karlıova, Bingöl 39.54 40.57 450 6.7 MS [31]
01951-04-088 Nisan 1951 TSİ 23.38 İskenderun Körfezi 36.54 35.82 6 5.8 Mw [27]
13 Ağustos 1951 TSİ 20.33 Kurşunlu, Çankırı 40.88 32.87 50 6.9 MS [31]
01952-01-033 Ocak 1952 TSİ 08.03 Pasinler, Erzurum 39.96 41.67 41 5.8 Mw [27]
01952-10-2222 Ekim 1952 TSİ 19.00 İmamoğlu, Adana 37.25 35.64 10 5.6 Mw [27]
01953-03-1818 Mart 1953 TSİ 21.06 Yenice, Çanakkale 40.02 27.53 265 7.2 MS [24][25]
01953-09-077 Eylül 1953 TSİ 05.58 Karabük-Kastamonu-Çankırı sınırı 41.10 33.01 2 6.0 Mw [27]
01955-07-1616 Temmuz 1955 TSİ 09.07 Söke, Aydın 37.55 27.05 23 6.8 Mw [24][25]
01956-02-2020 Şubat 1956 TSİ 22.31 Eskişehir 39.89 30.49 1 6.4 Mw [27]
01957-04-2524-25 Nisan 1957 TSİ 21.17
TSİ 04.26
Fethiye, Muğla
(Ölüdeniz açıkları)
36.493
36.405
28.829
28.699
19 7.1 Mw
7.3 Mw
[24][25][33]
26 Mayıs 1957 TSİ 08.33 Mudurnu, Bolu 40.67 31.00 52 7.1 MS [31]
01963-09-1818 Eylül 1963 TSİ 18.58 Marmara Denizi
(İstanbul açıkları)
40.78 29.11 1 6.3 Mw [27]
01964-06-1414 Haziran 1964 TSİ 15.15 Malatya-Adıyaman sınırı 38.13 38.51 8 6.0 Mw [27]
01964-10-066 Ekim 1964 TSİ 16.31 Manyas, Balıkesir 40.1 27.93 23 7.0 MS [24][25]
01965-06-1313 Haziran 1965 TSİ 22.01 Honaz, Denizli 37.85 29.32 14 5.7 Mw [27]
7 Mart 1966 TSİ 03.16 Varto-Hınıs sınırı (Muş-Erzurum sınırı) 39.19 41.60 14 5.6 Mw [27]
19 Ağustos 1966 TSİ 14.22 Varto, Muş 39.17 41.56 2.394 6.9 Mw [31]
22 Temmuz 1967 TSİ 16.56 Mudurnu, Bolu 40.67 30.69 89 7.2 MS [31]
01968-09-033 Eylül 1968 TSİ 10.19 Amasra açıkları, Bartın, Zonguldak 41.79 32.31 29 6.5 MS [24][25]
01969-03-2828 Mart 1969 TSİ 03.48 Alaşehir, Manisa 38.5 28.4 53 6.5 MS [24][25]
01970-03-2828 Mart 1970 TSİ 23.02 Gediz, Kütahya 39.2 29.5 1.086 7.2 Mw [24][25][27]
01971-05-1212 Mayıs 1971 TSİ 08.25 Yeşilova, Burdur 37.65 29.71 57 5.9 Mw [27]
22 Mayıs 1971 TSİ 16.44 Bingöl 38.83 40.52 878 6.8 Mw [27][34]
01975-09-066 Eylül 1975 TSİ 12.20 Lice, Diyarbakır 38.5 40.7 2.385 6.6 Mw [24][25] 0,76
01976-11-2424 Kasım 1976 TSİ 14.22 Muradiye, Van 39.12 44.03 3.840 7.5 Mw [24][25] 1,5
01983-07-055 Temmuz 1983 TSİ 15.01 Biga, Çanakkale 40.324 27.222 5 6.1 Mw [27][35]
01983-10-3030 Ekim 1983 TSİ 07.12 Narman, Erzurum 40.33 42.19 1.155 6.9 MS [24][25]
01984-09-1818 Eylül 1984 TSİ 15.26 Şenkaya, Erzurum 40.79 42.47 3 6.4 Mw [27]
01986-05-055 Mayıs &
6 Haziran 1986
TSİ 06.35
TSİ 13.39
Doğanşehir, Malatya 38.02
38.01
37.78
37.90
10 5.9 Mw
5.6 Mw
[27][36]
01988-12-077 Aralık 1988 TSİ 09.41 Spitak, Ermenistan
(Sovyetler Birliği)
40.98 44.15 5 6,8 Mw [27][37]
13 Mart 1992 TSİ 19.08 Erzincan 39.70 39.69 653 6.8 MS [38] 0,76
01992-11-066 Kasım 1992 TSİ 21.08 Seferihisar, İzmir 38.11 26.95 0 6.0 Mw [27]
01995-10-011 Ekim 1995 TSİ 17.57 Dinar, Afyonkarahisar 38.06 30.13 90 6.1 MS [24][25]
01996-08-1414 Ağustos 1996 TSİ 01.55 Mecitözü, Çorum 40.41 35.15 1 5.6 Mw [27][39]
01997-01-2222 Ocak 1997 TSİ 17.57 Samandağ, Hatay 36.19 35.94 1 5.5 Mw [27]
01998-06-2727 Haziran 1998 TSİ 16.55 Ceyhan, Adana 36.88 35.31 146 6.2 MS [24][25]
01999-08-1717 Ağustos 1999 TSİ 03.02 Gölcük, Kocaeli 40.77 30 17.118 7.8 Mw [28] 2,06
13 Eylül 1999 TSİ 14.55 Köseköy, Kocaeli 5,9 Mw 0,6
01999-11-1212 Kasım 1999 TSİ 18.57 Düzce 40.75 31.16 894 7.5 Mw [28] 1,49

1900 öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih Zaman‡ Yer Enlem Boylam Kayıplar Büyüklük Not Kaynak
MS 17 ? Alaşehir 38.21 28.31 ? ? Depremin merkezi tam olarak bilinmemektedir. Bu depremden tam 12 şehir ciddi bir şekilde etkilenmiş, etkilenen bölgelere göre tahmin olarak depremin merkezi Alaşehir, Manisa olarak yapılmıştır. [40]
13 Aralık 115 Antakya 260.000 7.6 Ms Türkiye'de en çok kişi bu depremde (260000 kişi) ölmüştür Türkiye bölgesindeki en çok insan kaybedilen depremdir. [41]
141 (ya da 142) Likya, Karya, On İki Ada 36.7 28.0 ? VIII Rodos'ta büyük bir tsunami olmuştur. Marmaris de bu depremden ciddi bir şekilde etkilenmiş ve zarar görmüştür. [42]
262 Anadolu'nun güneybatı açıkları 36.5 27.8 ? IX Efes ve çevresinde yer alan binalar zarar görmüş, denizin kıyısındaki şehirlerde ise tsunami olmuştur. [43]
19 Mayıs 526 Antakya 250.000 7.0 Ms Antakya şehri genişce zarar gördü ve on yıldan fazla bir süre sonra şehrin nüfusu tam 300.000 idi. Procopius, II.14.6; kaynak John of Ephesus'a dayanır
15 Ağustos 553 İzmit Körfezi 40.7 29.8 ? X Günümüzde İzmit Körfezi olarak bilinen bölgede yoğun yıkıma sebep olmuş, Marmara Denizinde tsunami oluşmuş ve Konstantinopolis (İstanbul)'in iç kısımlarında su baskınları olmasına sebep olmuştur. [44][45]
14 Aralık 557 Gece yarısından
hemen önce
Konstantinopolis 40.9 28.7 ? 6.4 Konstantinopolis (İstanbul) şehri deprem nedeniyle "neredeyse tamamen yıkılmıştı". [46]
00847-11-2424 Kasım 847 Şam 34.4 36.3 20.000 7.3 Mw Bu deprem Anadolu'da da ciddi bir şekilde hissedilmiştir.
1268 Kilikya, Anadolu 37.5 35.5 60.000 ~7 [45]
10 Eylül 1509 İstanbul 40.9 28.7 10.000 ~8.0 Ms [47]
23 Şubat 1653 İzmir 38.2 28.2 2.500 7.5 Ms [48]
17 Ağustos 1668 Şafak vakti Orta Kuzey Anadolu 40.09 36.0 8.000 8.0 Ms Türkiye'de kaydedilen en şiddetli ve en büyük deprem. Kuzey Anadolu Fay Hattının 600 km'lik bir bölümü tek kırılma ile batıda Bolu'dan en doğuda Erzincan'a kadar geniş çapta hasara neden oldu ve yaklaşık 8.000 kişi ölmüştür. Depremin merkez üssü Ladik Gölü'nün güney kıyısındaydı. [24]
10 Temmuz 1688 11.45 İzmir 38.4 26.9 16.000 7.0 Ms [49]
1717 ??? Kayseri 37 35 8331 VIII
01766-05-2222 Mayıs 1766 Marmara Denizi 4.000 6.9 Mw [45]
28 Şubat 1855 01.00 Bursa 40.2 29.1 1.900 7.5 Ms [50]
2 Temmuz 1859 10.30 Erzurum 39.9 41.3 15.000 6.1 Ms [51]
3 Nisan 1881 11.30 Sakız Adası-Çeşme-Alaçatı 38.25 26.25 7.866 7.3 Mw [52]
10 Temmuz 1894 12.24 İzmit Körfezi 40.73 29.25 1.300 7.0 Ms [53]
  3 Nisan 1872
Amik ovası-Hatay 36.4°K 36.4°D 1800 7.2 M w

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Türkiye sınırları içerisinde yaşanmış şiddet ve büyüklük olarak kaydedilen en büyük ikinci depremdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "AFAD | deprem.gov.tr". deprem.afad.gov.tr. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 
  2. ^ Henley, Jon (8 Şubat 2023). "Turkey and Syria earthquake death toll passes 15,000 as Erdoğan defends response". The Guardian (İngilizce). ISSN 0261-3077. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 
  3. ^ "Depremle ilgili web sayfası". 6 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2023. 
  4. ^ "USGS | M 7.5 - Ekinözü, Turkey". USGS. 6 Şubat 2023. 6 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2023. 
  5. ^ "Earthquake, Magnitude 7.8 - CENTRAL TURKEY - 2023 February 06, 01:17:32 UTC". EMSC-CSEM (İngilizce). 6 Şubat 2023. 6 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2023. 
  6. ^ "USGS | M 7.8 - Central, Turkey". USGS. 6 Şubat 2023. 6 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2023. 
  7. ^ "Son Depremler". web.archive.org. 6 Şubat 2023. 6 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2023. 
  8. ^ "AFAD". deprem.afad.gov.tr. 4 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2022. 
  9. ^ "M 4.8 - 7 km ESE of Karabağlar, Turkey". earthquake.usgs.gov. 4 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2022. 
  10. ^ "USGS". 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2020. 
  11. ^ "Elâzığ'da korkutan deprem". 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2020. 
  12. ^ "Ege Denizi'nde 4,8 büyüklüğünde deprem". 17 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2020. 
  13. ^ "24 OCAK SİVRİCE-ELAZIĞ DEPREMİ BASIN BÜLTENİ" (PDF). Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü. 19 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 
  14. ^ "22 OCAK 2020 MUSALAR-AKHİSAR-MANİSA DEPREMİ BASIN BÜLTENİ" (PDF). Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü. 19 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 
  15. ^ "26 EYLÜL 2019 SİLİVRİ AÇIKLARI-İSTANBUL (MARMARA DENİZİ) DEPREMİ BASIN BÜLTENİ" (PDF). Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü. 19 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 
  16. ^ "08 OCAK 2013 KUZEY EGE DENİZİ DEPREMİ BASIN BÜLTENİ" (PDF). Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü. 4 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 
  17. ^ "10 HAZİRAN 2012 ÖLÜDENİZ AÇIKLARI - FETHİYE (MUĞLA) DEPREMİ" (PDF). Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü. 4 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 
  18. ^ "23 EKİM 2011 VAN DEPREMİ DEĞERLENDİRME RAPORU" (PDF). Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü. 4 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 
  19. ^ "19 MAYIS 2011 SİMAV-KÜTAHYA DEPREMİ BASIN BÜLTENİ". Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü. 10 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 
  20. ^ a b c "17-21 Ekim 2005 Sığacık Körfezi - Seferihisar (İzmir) Depremleri" (PDF). Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü. 5 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 
  21. ^ a b "25 Ocak 2005 Hakkari Depremi". Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü. 19 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 
  22. ^ "1 Mayıs 2003 Bingöl Depremi Ön Raporu" (PDF). Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü. 8 Mayıs 2003. 8 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 
  23. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  24. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y "Bogazici University Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute National Earthquake Monitoring Center (NEMC) List of earthquakes 1900-2004 (In Turkish)". 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2010. 
  25. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x "IISEENET (Information Network of Earthquake disaster Prevention Technologies) - Search Page". 21 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2010. 
  26. ^ 1944 Ayvalık Depremi ve Sosyo-Ekonomik Sonuçları 4 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  27. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag BÜYÜK DEPREMLER 13 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Kandilli Rasathanesi (2 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  28. ^ a b c "Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü". 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2023. 
  29. ^ "GÜNEYBATI ANADOLU'NUN NEOTEKTONİK YAPILARINA GENEL BİR BAKIŞ VE BÖLGENİN DEPREM ETKİNLİĞİ" (PDF). 4 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Ocak 2018. 
  30. ^ Çizelge 1 Türkiye’de (1900-2004) dönemi hasar yaratan (Ms³ 5.5 ) depremler ile ilgili karakteristik büyüklükler 9 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  31. ^ a b c d e f g h "Tokosz, M.N., Shakal, A.F. & Michael, A.J. 1979. Space-Time Migration of Earthquakes Along the North Anatolian Fault Zone and Seismic Gaps. Pageophys, 117, 1258-1270." (PDF). 15 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2010. 
  32. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 5 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Temmuz 2023. 
  33. ^ Nurdeniz Erken; Erdoğan Öztürk (13 Haziran 2012). "Fethiye'nin kaderini değiştirdi". Sabah. Anadolu Ajansı. 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2018. 
  34. ^ "USGS list of earthquakes with 1,000 or More Deaths since 1900". 11 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2010. 
  35. ^ 05 Temmuz 1983 Biga Depremi 4 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Çanakkale İli (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  36. ^ (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  37. ^ Milliyet, 8 Aralık 1988 tarihli gazeteden alınmıştır. (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  38. ^ "Bernard, P., Gariel, J-C. & Dorbath L. 1997. Fault location and rupture kinematics of the magnitude 6.8, 1992 Erzincan earthquake, Turkey, from strong ground motion and regional records. Bulletin Seismological Society of Americs, 87, 1230-1243". 24 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2010. 
  39. ^ Depremler 3 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Amasya İl Kltür ve Turizm Müdürlüğü (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  40. ^ The Internet Classics Archive. "Tacitus Annales Book 2, 47". Erişim tarihi: 21 Haziran 2013. [ölü/kırık bağlantı]
  41. ^ "DEADLIEST EVER EARTHQUAKES". www.earthquakes.bgs.ac.uk. 21 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 
  42. ^ "Comments for the tsunami event". Significant Earthquake Database. National Geophysical Data Center. 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2015. 
  43. ^ "Turkey: S Coasts; Libya: Comments for the Earthquake Event". Significant Earthquake Database. National Geophysical Data Center. 10 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2016. 
  44. ^ Şerif BARIŞ, Şengül AYDINGÜN, Hakan KAYA, Cem GAZİOĞLU (Eylül 2021). "Archeological Traces of Sixth Century Earthquakes in İstanbul Küçükçekmece Lake Basin (Bathonea) Excavations". 17 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 
  45. ^ a b c "Tarihsel Depremler - B.Ü. KRDAE Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi". 13 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2023. 
  46. ^ Agathias; Frendo, Joseph D. (1975), The histories, Walter de Gruyter, ISBN 978-3-11-003357-1, 24 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 5 Ocak 2018 
  47. ^ "ResearchGate". 12 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2023. 
  48. ^ NGDC. "Comments for the 1653 Earthquake". 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2011. 
  49. ^ NGDC. "Comments for the 1688 Earthquake". 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2011. 
  50. ^ NGDC. "Comments for the 1855 Earthquake". 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2011. 
  51. ^ NGDC. "Comments for the 1859 Earthquake". 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2011. 
  52. ^ NGDC. "Comments for the 1881 Earthquake". 17 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2011. 
  53. ^ Ambraseys, N. (Ocak 2001). "The earthquake of 10 July 1894 in the Gulf of Izmit (Turkey) and its relation to the earthquake of 17 August 1999". Journal of Seismology. 5 (1). Kluwer Academic Publishers. ss. 117-128. doi:10.1023/A:1009871605267. ISSN 1573-157X. 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2018. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Pampal, Süleyman; Özmen, Bülent (2007). Türkiye'nin Deprem Gerçeği. Ankara: Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları. ISBN 9789759235864. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]