Türkiye'deki depremler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Türkiye'yi etkileyen plakaların haritası
Türkiye’de 1900-2017 yılları arasında meydana gelen depremleri gösteren bir harita

Bu liste, Türkiye'de ve etkisini gördüğü yakın çevrelerde şu ana kadar yaşanmış en şiddetli depremleri barındırmaktadır.

Tektonik bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye, sismik olarak oldukça aktif bir ülkedir ve hem Avrasya levhası, hem de Arap levhası ile Afrika levhası arasında yer almaktadır. Ayrıca; kendi sınırları içerisinde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı ile deprem kuşağındadır. Doğu Anadolu ile Kuzey Anadolu Fay Hatları yanal atılımlarla gerçekleşirken, Batı Anadolu Fay Hattı ise normal faylarla gerçekleşerek Ege'nin genişlemesine sebep olmaktadır. İran-Irak sınırında yer alan ve Afrika levhasının ana parçalarından biri olan Bitlis-Zagros Fay Hattı ise, Türkiye'nin doğusuna itme kuvveti uygulamaktadır ve bu yüzden dalma-batma zonu gerçekleşmekte, bu sebepten dolayı Doğu Anadolu Bölgesi her yıl birkaç milimetre yükselmektedir.

Depremler listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 yılı ve sonrasında gerçekleşen depremler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih Zaman Yer Enlem Boylam Kayıplar Büyüklük Not Kaynak
4 Ağustos 2020 TSİ 12:37 Pütürge, Malatya 38.1325 38.7497 5.2 (AFAD)

5.7 (Kandilli)

Afad

Kandilli

28 Haziran 2020 TSİ 20.43 Marmaris. Muğla 36.6858 28.2608 Yok 5.4 Mw KOERİ
26 Haziran 2020 TSİ 10:21 Sazoba. Akhisar 38.7937 27.8063 Yok 5.5 Mw Kandilli
25 Haziran 2020 TSİ 13:03 Örenburç. Saray 38.4658 44.1332 Yok 5.2 Ml Kandilli
14 Haziran 2020 TSİ 17:24 Kaynarpınar. Karlıova 39.3495 40.735 1 5.9 Mw Bkz. 2020 Bingöl depremi Kandilli
30 Nisan 2020 TSİ 13:08 Döğüşbelen, Köyceğiz yakınında 36,9842580 28,5958041 4.9 M U.S. Geological Survey
23 Şubat 2020 TSİ 08:53

TSİ 19:00

İran-Türkiye sınırı, Batı Azerbaycan Eyaleti 38.3943

38.3943

44.3405

44.3405

10 (Türkiye'de) 5.8 Mw

6.0 Mw

Bkz. 2020 İran-Türkiye depremleri
24 Ocak 2020 TSİ 20:55 Sivrice, Elazığ 38.4980 39.1210 41 + 3 6.8 Mw Bkz. 2020 Elazığ depremi [1]
22 Ocak 2020 TSİ 22:22 Musalar. Akhisar 39.0577 27.8390 Yok 5.6 Ml Kandilli
26 Eylül 2019 TSİ 13:59 Silivri açıkları, İstanbul 40.890 28.173 1 5.7 Mw Bkz. 2019 İstanbul depremi
8 Ağustos 2019 TSİ 11:25 Denizli, Bozkurt 37.851 29.584 Yok 6.0 Mw Bkz. 2019 Denizli depremi AFAD
21 Temmuz 2017 TSİ 01:31 Ege Denizi

(Bodrum açıkları)

36.9620 27.4053 Yok 6.6 Mw Bkz. 2017 Ege Denizi depremi
12 Haziran 2017 TSİ 15:28 Ege Denizi

(Karaburun açıkları)

38.8497 26.2600 Yok 6.3 Mw Bkz. 2017 Ege Denizi depremi KOERI

AFAD

24 Mayıs 2014 TSİ 12:25 Ege Denizi

(Gökçeada açıkları)

40.305 25.453 Yok 6.9 Mw Bkz. 2014 Ege Denizi depremi
8 Ocak 2013 TSİ 16:16 Ege Denizi

(Çanakkale açıkları)

39.646 25.483 Yok 6.2 Mw Bkz. 2013 Ege Denizi depremi
10 Haziran 2012 TSİ 15:44 Fethiye, Muğla 36.4542 28.9047 1 6.0 Mw Bkz. 2012 Fethiye depremi
9 Kasım 2011 TSİ 21:23 Edremit, Van 38.4295 43.2342 40 5.6 Mw Bkz. Kasım 2011 Van depremi
23 Ekim 2011 TSİ 13:41 Tabanlı, Van 38.7578 43.3602 601 7.2 Mw Bkz. Ekim 2011 Van depremi
19 Mayıs 2011 TSİ 23:15 Simav, Kütahya 39.14 29.07 2 5.8 Mw Bkz. 2011 Simav depremi
8 Mart 2010 TSİ 04:32 Karakoçan, Elazığ 38.87 39.99 41 6.1 Mw Bkz. 2010 Elazığ depremi
17 Ekim 2005

21 Ekim 2005

TSİ 08:45

TSİ 12:46

TSİ 00:40

İzmir 38.14

38.20

38.19

26.60

26.66

26.67

2 5.7 Mw

5.9 Mw

5.9 Mw

Bkz. 2005 İzmir depremleri
25 Ocak 2005 TSİ 17:24

TSİ 18:44

Hakkâri 37.7802

37.8050

43.8885

43.6793

2 4.8 Mw

5.5 Mw

Bkz. 2005 Hakkâri depremi
2 Temmuz 2004 TSİ 01:30 Doğubayazıt, Ağrı 39.71 44.02 17-18 5.2 Mw Bkz. 2004 Doğubayazıt depremi
25 Mart 2004

28 Mart 2004

TSİ 21:30

TSİ 06:51

Aşkale, Erzurum 39.9170

39.8773

40.8048

40.8683

9 5.1 Mw

5.3 Mw

Bkz. 2004 Aşkale depremi
1 Mayıs 2003 TSİ 00:27 Bingöl 39.01 40.46 177 6.4 Mw Bkz. 2003 Bingöl depremi
27 Ocak 2003 TSİ 05:26 Pülümür, Tunceli 39.46 39.79 1 6.1 Mw Bkz. 2003 Pülümür depremi USGS
3 Şubat 2002 TSİ 07:11

TSİ 09:36

Sultandağı,

Afyonkarahisar

38.573

38.23

31.271

30.56

44 6.5 Mw

5.8 Mw

Bkz. 2002 Sultandağı depremi
15 Aralık 2000 TSİ 18:44 Sultandağı,

Afyonkarahisar

38.40 31.35 6 5.8 Mw Bkz. 2000 Sultandağı depremi
6 Haziran 2000 TSİ 05:41 Orta, Çankırı 40.63 33.03 3 6.1 Mw Bkz. 2000 Çankırı Orta depremi

,.

1900-2000 yılları arası gerçekleşen depremler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih Zaman‡ Yer Enlem Boylam Kayıplar Büyüklük Not Kaynak
01903-04-2929 Nisan 1903 TSİ 01:46 Malazgirt, Muş 39.14 42.65 600 6.7 MS Bkz. 1903 Malazgirt depremi [2][3]
01912-08-099 Ağustos 1912 TSİ 03:29 Mürefte, Tekirdağ 40.75 27.2 216 7.3 MS Bkz. 1912 Mürefte depremi [2][3]
01914-10-044 Ekim 1914 TSİ 00:07 Burdur-Isparta sınırı 37.82 30.27 300 6.9 MS Bkz. 1914 Burdur depremi [2][3]
01919-11-1818 Kasım 1919 TSİ 23:54 Ayvalık, Balıkesir 39.26 26.70 Bilinmiyor 7.0 Mw Bkz. 1919 Ayvalık depremi [4]
01924-09-1313 Eylül 1924 TSİ 16:34 Horasan, Erzurum 40.0 42.1 60 6.8 MS Bkz. 1924 Pasinler depremi [2][3]
01925-08-077 Ağustos 1925 TSİ 08:46 Denizli-Afyonkarahisar sınırı 38.09 29.81 3 5.9 Mw [5]
01926-10-2222 Ekim 1926 TSİ 21:59 Türkiye-Ermenistan sınırı 40.94 43.88 355 6.0 Mw Bkz. 1926 Kars depremi [5]
01928-03-3131 Mart 1928 TSİ 02:29 Ödemiş, İzmir 38.5 28.0 50 6.5 MS Bkz. 1928 Ödemiş-Torbalı depremi [2][3]
01929-05-1818 Mayıs 1929 TSİ 08:37 Suşehri, Sivas 40.2 37.9 64 6.1 MS Bkz. 1929 Suşehri depremi [2][3]
01930-05-077 Mayıs 1930 TSİ 00:34 Türkiye-İran sınırı 37.98 44.48 2.514 7.6 Mw Bkz. 1930 Hakkâri depremi [5]
01933-07-1919 Temmuz 1933 TSİ 22:07 Çivril, Denizli 38.19 29.79 20 5.7 Mw [5]
01935-01-044 Ocak 1935 TSİ 16:41 Erdek, Balıkesir 40.4 27.5 5 6.4 MS Bkz. 1935 Erdek-Marmara depremi [2][3]
01935-05-011 Mayıs 1935 TSİ 12:24 Kağızman, Kars 40.09 43.20 200 6.2 Mw Bkz. 1935 Digor depremi KOERI
01938-04-1919 Nisan 1938 TSİ 12:59 Kırşehir 39.1 34.0 160 6.6 MS Bkz. 1938 Kırşehir depremi [2][3]
01939-09-2222 Eylül 1939 TSİ 02:36 Dikili, İzmir 39.1 26.8 60 6.6 MS Bkz. 1939 Dikili depremi [2][3]
01939-11-2121 Kasım 1939 TSİ 10:48 Erzincan 39.82 39.70 43 5.9 Mw [5]
01939-12-2627 Aralık 1939 TSİ 01:57 Erzincan 39.77 39.53 33.000 7.9 Mw Bkz. 1939 Erzincan depremi

Türkiye sınırları içerisinde yaşanmış en şiddetli ve büyüklük olarak kaydedilen en büyük deprem

USGS
01941-05-2323 Mayıs 1941 TSİ 21:51 Muğla 37.07 28.21 0-4 6.0 Mw [5][6][7]
01941-09-1010 Eylül 1941 TSİ 23:53 Erciş, Van 39.5 43.3 192 5.9 Mw Bkz. 1941 Van-Erciş depremi [5]
01941-11-1212 Kasım 1941 TSİ 12:04 Erzincan 39.74 39.42 15 5.9 Mw [5]
01941-12-1313 Aralık 1941 TSİ 08:16 Muğla 37.13 28.06 0-2 6.5 Mw [6][7]
01942-11-1515 Kasım 1942 TSİ 19:01 Bigadiç, Balıkesir 39.2 28.2 16 6.1 MS [2][3]
01942-11-2121 Kasım 1942 TSİ 16:01 İskilip, Çorum 40.83 34.44 2 5.5 Mw [5]
20 Aralık 1942 TSİ 16:03 Erbaa, Tokat 40.87 36.47 3.000 7.0 MS Bkz. 1942 Niksar-Erbaa depremi [8]
01943-06-2020 Haziran 1943 TSİ 17:32 Adapazarı 40.6 30.5 336 6.6 MS Bkz. 1943 Adapazarı-Hendek depremi [2][3]
27 Kasım 1943 TSİ 00:20 Kastamonu-Çankırı sınırı 41.05 33.72 4.000 7.2 MS Bkz. 1943 Tosya-Ladik depremi [8]
1 Şubat 1944 TSİ 05:22 Gerede, Bolu 40.8 32.2 3.959 7.2 MS Bkz. 1944 Bolu-Gerede depremi [8]
01944-06-2525 Haziran 1944 TSİ 06:16 Uşak-Kütahya sınırı 38.79 29.30 21 6.0 Mw [5]
01944-10-066 Ekim 1944 TSİ 04:34 Ayvacık açıkları, Balıkesir 39.37 26.53 30 6.8 MS Bkz. 1944 Ege Denizi depremi [2][3]
01945-03-2020 Mart 1945 TSİ 09:58 Ceyhan, Adana 37.11 35.69 13 6.0 Mw [5]
01946-02-2121 Şubat 1946 TSİ 17:43 Ilgın, Konya 38.24 31.79 12 5.5 Mw [5]
01946-05-3131 Mayıs 1946 TSİ 05:12 Varto, Muş 39.29 49.21 839 5.9 Mw Bkz. 1946 Varto depremi [5]
01949-07-2323 Temmuz 1949 TSİ 17:03 Karaburun açıkları, İzmir 38.57 26.28 7 6.6 Mw Bkz. 1949 Ege Denizi depremi [5]
17 Ağustos 1949 TSİ 20:44 Karlıova, Bingöl 39.54 40.57 450 6.7 MS Bkz. 1949 Karlıova depremi [8]
01951-04-088 Nisan 1951 TSİ 23:38 İskenderun Körfezi 36.54 35.82 6 5.8 Mw [5]
13 Ağustos 1951 TSİ 20:33 Kurşunlu, Çankırı 40.88 32.87 50 6.9 MS Bkz. 1951 Kurşunlu depremi [8]
01952-01-033 Ocak 1952 TSİ 08:03 Pasinler, Erzurum 39.96 41.67 41 5.8 Mw [5]
01952-10-2222 Ekim 1952 TSİ 19:00 İmamoğlu, Adana 37.25 35.64 10 5.6 Mw [5]
01953-03-1818 Mart 1953 TSİ 21:06 Yenice, Çanakkale 40.02 27.53 265 7.2 MS Bkz. 1953 Yenice-Gönen depremi [2][3]
01953-09-077 Eylül 1953 TSİ 05:58 Karabük-Kastamonu-Çankırı sınırı 41.10 33.01 2 6.0 Mw [5]
01955-07-1616 Temmuz 1955 TSİ 09:07 Söke, Aydın 37.55 27.05 23 6.8 Mw Bkz. 1955 Söke depremi [2][3]
01956-02-2020 Şubat 1956 TSİ 22:31 Eskişehir 39.89 30.49 1 6.4 Mw [5]
01957-04-2524-25 Nisan 1957 TSİ 21:17
TSİ 04:26
Fethiye, Muğla
(Ölüdeniz açıkları)
36.493
36.405
28.829
28.699
19 7.1 Mw
7.3 Mw
Bkz. 1957 Fethiye depremleri [2][3][9]
26 Mayıs 1957 TSİ 08:33 Mudurnu, Bolu 40.67 31.00 52 7.1 MS Bkz. 1957 Abant depremi [8]
01963-09-1818 Eylül 1963 TSİ 18:58 Marmara Denizi
(İstanbul açıkları)
40.78 29.11 1 6.3 Mw [5]
01964-06-1414 Haziran 1964 TSİ 15:15 Malatya-Adıyaman sınırı 38.13 38.51 8 6.0 Mw [5]
01964-10-066 Ekim 1964 TSİ 16:31 Manyas, Balıkesir 40.1 27.93 23 7.0 MS 1964 Manyas depremi [2][3]
01965-06-1313 Haziran 1965 TSİ 22:01 Honaz, Denizli 37.85 29.32 14 5.7 Mw [5]
7 Mart &
19 Ağustos 1966
TSİ 03:16
TSİ 14:22
Varto-Hınıs sınırı (Muş-Erzurum sınırı)
Varto, Muş
39.19
39.17
41.60
41.56
2.408 5.6 Mw
6.9 Mw
Bkz. 1966 Varto depremi [5][8]
22 Temmuz 1967 TSİ 16:56 Mudurnu, Bolu 40.67 30.69 89 7.2 MS Bkz. 1967 Mudurnu depremi [8]
01968-09-033 Eylül 1968 TSİ 10:19 Amasra açıkları, Bartın, Zonguldak 41.79 32.31 29 6.5 MS Bkz. 1968 Amasra depremi [2][3]
01969-03-2828 Mart 1969 TSİ 03:48 Alaşehir, Manisa 38.5 28.4 53 6.5 MS Bkz. 1969 Alaşehir depremi [2][3]
01970-03-2828 Mart 1970 TSİ 23:02 Gediz, Kütahya 39.2 29.5 1.086 7.2 Mw Bkz. 1970 Gediz depremi [2][3][5]
01971-05-1212 Mayıs 1971 TSİ 08:25 Yeşilova, Burdur 37.65 29.71 57 5.9 Mw Bkz. 1971 Burdur depremi [5]
22 Mayıs 1971 TSİ 16:44 Bingöl 38.83 40.52 878 6.8 Mw Bkz. 1971 Bingöl depremi [5][10]
01975-09-066 Eylül 1975 TSİ 12:20 Lice, Diyarbakır 38.5 40.7 2.385 6.6 Mw Bkz. 1975 Lice depremi [2][3]
01976-11-2424 Kasım 1976 TSİ 14:22 Muradiye, Van 39.12 44.03 3.840 7.5 Mw Bkz. 1976 Çaldıran depremi [2][3]
01983-07-055 Temmuz 1983 TSİ 15:01 Biga, Çanakkale 40.324 27.222 5 6.1 Mw [5][11]
01983-10-3030 Ekim 1983 TSİ 07:12 Narman, Erzurum 40.33 42.19 1.155 6.9 MS Bkz. 1983 Erzurum depremi [2][3]
01984-09-1818 Eylül 1984 TSİ 15:26 Şenkaya, Erzurum 40.79 42.47 3 6.4 Mw [5]
01986-05-055 Mayıs &
6 Haziran 1986
TSİ 06:35
TSİ 13:39
Doğanşehir, Malatya 38.02
38.01
37.78
37.90
10 5.9 Mw
5.6 Mw
[5][12]
01988-12-077 Aralık 1988 TSİ 09:41 Spitak, Ermenistan
(Sovyetler Birliği)
40.98 44.15 5 6,8 Mw Bkz. 1988 Spitak depremi [5][13]
13 Mart 1992 TSİ 19:08 Erzincan 39.70 39.69 653 6.8 MS Bkz. 1992 Erzincan depremi [14]
01992-11-066 Kasım 1992 TSİ 21:08 Seferihisar, İzmir 38.11 26.95 Yok 6.0 Mw [5]
01995-10-011 Ekim 1995 TSİ 17:57 Dinar, Afyonkarahisar 38.06 30.13 90 6.1 MS Bkz. 1995 Dinar depremi [2][3]
01996-08-1414 Ağustos 1996 TSİ 01:55 Mecitözü, Çorum 40.41 35.15 1 5.6 Mw [5][15]
01997-01-2222 Ocak 1997 TSİ 17:57 Samandağ, Hatay 36.19 35.94 1 5.4 Mw [5]
01998-06-2727 Haziran 1998 TSİ 16:55 Ceyhan, Adana 36.88 35.31 146 6.2 MS Bkz. 1998 Adana-Ceyhan depremi [2][3]
01999-08-1717 Ağustos 1999 TSİ 03:02 Gölcük, Kocaeli 40.77 30 17.118 7.4 Mw Bkz. 1999 Gölcük depremi USGS
01999-11-1212 Kasım 1999 TSİ 18:57 Düzce 40.75 31.16 894 7.2 Mw Bkz. 1999 Düzce depremi USGS

1900 yılı öncesi tarihsel depremler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih Zaman‡ Yer Enlem Boylam Kayıplar Büyüklük Not Kaynak
17 ? Philadelphia (Alaşehir)
Bkz. 17 Lidya depremi
38.21 28.31 ? ? Depremin merkezi tam olarak bilinmemektedir. Bu depremden tam 12 şehir ciddi bir şekilde etkilenmiş, etkilenen bölgelere göre tahmin olarak depremin merkezi Philadelphia (Alaşehir, Manisa) olarak yapılmıştır. [16]
13 Aralık 115 Antakya
Bkz. 115 Antakya depremi
260.000 7.5 Türkiye'de en çok kişi bu depremde (260000 kişi) ölmüştür ve bu deprem "Küçük Kıyamet" diye anılan 1509 Büyük İstanbul depreminden daha şiddetlidir. Bilinmiyor
141 (ya da 142) Likya, Karya, On İki Ada
Bkz. 141 Likya depremi
36.7 28.0 ? VIII Rodos'ta büyük bir tsunami olmuştur. Marmaris de bu depremden ciddi bir şekilde etkilenmiş ve zarar görmüştür. [17]
262 Anadolu'nun güneybatı açıkları
Bkz. 262 Güneybatı Anadolu depremi
36.5 27.8 ? IX Efes ve çevresinde yer alan binalar zarar görmüş, denizin kıyısındaki şehirlerde ise tsunami olmuştur. [18]
19 Mayıs 526 Antakya
Bkz. 526 Antakya depremi
250.000 VIII Antakya şehri genişce zarar gördü ve on yıldan fazla bir süre sonra şehrin nüfusu tam 300.000 idi. Procopius, II.14.6; kaynak John of Ephesus'a dayanır
14 Aralık 557 Gece yarısından
hemen önce
Konstantinopolis
Bkz. 557 Konstantinopolis depremi
40.9 28.7 ? 6.4 Konstantinopolis (İstanbul) şehri deprem nedeniyle "neredeyse tamamen yıkılmıştı". [19]
00847-11-2424 Kasım 847 Şam
Bkz. 847 Şam depremi
34.4 36.3 20.000 7.3 Mw Bu deprem Anadolu'da da ciddi bir şekilde hissedilmiştir.
1268 Kilikya, Anadolu
Bkz. 1268 Kilikya depremi
37.5 35.5 60.000 ~7
10 Eylül 1509 İstanbul
Bkz. 1509 Büyük İstanbul depremi
40.9 28.7 10.000 7.2 Mw
23 Şubat 1653 İzmir
Bkz. 1653 Doğu İzmir depremi
38.2 28.2 2.500 7.5 [20]
17 Ağustos 1668 Anadolu 40 36 8.000 8.0 USGS
10 Temmuz 1688 11:45 İzmir
Bkz. 1688 İzmir depremi
38.4 26.9 16.000 7.0 Ms [21]
01766-05-2222 Mayıs 1766 Marmara Denizi
Bkz. 1766 Büyük İstanbul depremi
4.000 6.9 Mw
28 Temmuz 1855 01:00 Bursa
Bkz. 1855 Bursa depremi
40.2 29.1 1.900 6.7 [22]
2 Temmuz 1859 10:30 Erzurum
Bkz. 1859 Erzurum depremi
39.9 41.3 15.000 6.1 Ms [23]
3 Nisan 1881 11:30 Sakız Adası-Çeşme-Alaçatı
Bkz. 1881 Sakız Adası depremi
38.25 26.25 7.866 7.3 Mw [24]
10 Temmuz 1894 12:24 İzmit Körfezi
Bkz. 1894 Büyük İstanbul depremi
40.73 29.25 1.300 7.0 [25]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo/2/24-ocak-sivrice-elazig-depremi/
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x "Bogazici University Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute National Earthquake Monitoring Center (NEMC) List of earthquakes 1900-2004 (In Turkish)". 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2010. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x "IISEENET (Information Network of Earthquake disaster Prevention Technologies) - Search Page". 21 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2010. 
  4. ^ 1944 Ayvalık Depremi ve Sosyo-Ekonomik Sonuçları , (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag BÜYÜK DEPREMLER, Kandilli Rasathanesi (2 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  6. ^ a b GÜNEYBATI ANADOLU'NUN NEOTEKTONİK YAPILARINA GENEL BİR BAKIŞ VE BÖLGENİN DEPREM ETKİNLİĞİ
  7. ^ a b Çizelge 1 Türkiye’de (1900-2004) dönemi hasar yaratan (Ms³ 5.5 ) depremler ile ilgili karakteristik büyüklükler 9 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  8. ^ a b c d e f g h "Tokosz, M.N., Shakal, A.F. & Michael, A.J. 1979. Space-Time Migration of Earthquakes Along the North Anatolian Fault Zone and Seismic Gaps. Pageophys, 117, 1258-1270." (PDF). 15 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2010. 
  9. ^ Nurdeniz Erken; Erdoğan Öztürk (13 Haziran 2012). "Fethiye'nin kaderini değiştirdi". Sabah. Anadolu Ajansı. Erişim tarihi: 2 Ocak 2018. 
  10. ^ "USGS list of earthquakes with 1,000 or More Deaths since 1900". 11 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2010. 
  11. ^ 05 Temmuz 1983 Biga Depremi, Çanakkale İli (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  12. ^ (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  13. ^ Milliyet, 8 Aralık 1988 tarihli gazeteden alınmıştır. (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  14. ^ "Bernard, P., Gariel, J-C. & Dorbath L. 1997. Fault location and rupture kinematics of the magnitude 6.8, 1992 Erzincan earthquake, Turkey, from strong ground motion and regional records. Bulletin Seismological Society of Americs, 87, 1230-1243". 24 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2010. 
  15. ^ Depremler, Amasya İl Kltür ve Turizm Müdürlüğü (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  16. ^ The Internet Classics Archive. "Tacitus Annales Book 2, 47". Erişim tarihi: 21 Haziran 2013. [ölü/kırık bağlantı]
  17. ^ "Comments for the tsunami event". Significant Earthquake Database. National Geophysical Data Center. 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2015. 
  18. ^ "Turkey: S Coasts; Libya: Comments for the Earthquake Event". Significant Earthquake Database. National Geophysical Data Center. 10 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2016. 
  19. ^ Agathias; Frendo, Joseph D. (1975), The histories, Walter de Gruyter, ISBN 978-3-11-003357-1 
  20. ^ NGDC. "Comments for the 1653 Earthquake". 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2011. 
  21. ^ NGDC. "Comments for the 1688 Earthquake". 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2011. 
  22. ^ NGDC. "Comments for the 1855 Earthquake". 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2011. 
  23. ^ NGDC. "Comments for the 1859 Earthquake". 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2011. 
  24. ^ NGDC. "Comments for the 1881 Earthquake". 17 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2011. 
  25. ^ Ambraseys, N. (Ocak 2001). "The earthquake of 10 July 1894 in the Gulf of Izmit (Turkey) and its relation to the earthquake of 17 August 1999". Journal of Seismology. 5 (1). Kluwer Academic Publishers. ss. 117–128. doi:10.1023/A:1009871605267. ISSN 1573-157X. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Pampal, Süleyman; Özmen, Bülent (2007). Türkiye'nin Deprem Gerçeği. Ankara: Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları. ISBN 9789759235864.