FA Cup finalleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Turnuvayı kazanan takıma verilen kupa

Football Association Challenge Cup ya da yaygın olarak bilinen adıyla FA Cup, Futbol Federasyonu tarafından federasyon üyesi takımların katılımıyla düzenlenen bir futbol turnuvasıdır. Dünyanın en eski futbol turnuvası olarak 1871-72 sezonunda başlamıştır.[1] İngiliz futbolunda lig sisteminin en üst 10 seviye liginde mücadele eden kulüplerin katılımına açık olsa da, turnuvaya katılacak takımların iç saha maçlarına ev sahipliği yapan stadyumların belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir.[2]

İlk turnuvada şampiyonluğa Wanderers ulaştı. 1888'de Football League'in kurulmasıyla birlikte, 1901'de şampiyon olan Tottenham Hotspur haricinde turnuvanın şampiyonları da hep bu ligde yer alan takımlar oldu. 1927'de şampiyonluk yaşayan Galler merkezli Cardiff City, İngiliz futbol ligi sisteminde yer almasına karşın İngiltere merkezli olmayan kulüpler arasında FA Cup şampiyonluğuna ulaşan ilk ve tek takım oldu. İskoç kulübü Queen's Park ise 1884 ve 1885 yıllarında final oynamıştı.

Turnuva tarihinin en başarılı takımı, 14 şampiyonluk yaşayan Arsenal'dır. 20 kez finale yükselen Arsenal ayrıca, Manchester United ile birlikte en fazla final oynayan takım konumundadır. Wanderers (1872, 1873 ile 1876, 1877, 1878), Blackburn Rovers (1884, 1885, 1886 ve 1890, 1891), Newcastle United (1951, 1952), Tottenham Hotspur (1961, 1962 ile 1981, 1982), Arsenal (2002, 2003 ile 2014, 2015) ve Chelsea (2009, 2010); art arda iki ya da daha fazla sezonda şampiyon olan kulüplerdir. Sonuncusu 2019-20 sezonunda gerçekleştirilen turnuvada şampiyonluğa, finalde Chelsea'yi yenen Arsenal ulaşmıştır.

Finaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Anahtar
Uzatma süresi sonucunda kazanan belirlendi
* Uzatma süresi sonrasındaki penaltı vuruşlarıyla kazanan belirlendi
Tekrar maçı ile kazanan belirlendi
§ Tekrar maçındaki uzatma süresi sonucunda kazanan belirlendi

Not: İskoçya (İskoçya) ya da Galler (Galler) bayrağıyla işaretlenenler dışındaki bütün takımlar İngilizdir.

Sezon Şampiyon Skor Finalist Stadyum Yer Notlar
1871-72 Wanderers 1-0 Royal Engineers The Oval Londra
1872-73 Wanderers 2-0 Oxford University Lillie Bridge Londra
1873-74 Oxford University 2-0 Royal Engineers The Oval Londra
1874-75 Royal Engineers 1-1 Old Etonians The Oval Londra [a]
1874-75 Royal Engineers 2-0 Old Etonians The Oval Londra
1875-76 Wanderers 1-1 Old Etonians The Oval Londra [a]
1875-76 Wanderers 3-0 Old Etonians The Oval Londra
1876-77 Wanderers 2-1 Oxford University The Oval Londra
1877-78 Wanderers 3-1 Royal Engineers The Oval Londra
1878-79 Old Etonians 1-0 Clapham Rovers The Oval Londra
1879-80 Clapham Rovers 1-0 Oxford University The Oval Londra
1880-81 Old Carthusians 3-0 Old Etonians The Oval Londra
1881-82 Old Etonians 1-0 Blackburn Rovers The Oval Londra
1882-83 Blackburn Olympic 2-1 Old Etonians The Oval Londra
1883-84 Blackburn Rovers 2-1 İskoçya Queen's Park The Oval Londra
1884-85 Blackburn Rovers 2-0 İskoçya Queen's Park The Oval Londra
1885-86 Blackburn Rovers 0-0 West Bromwich Albion The Oval Londra
1885-86 Blackburn Rovers 2-0 West Bromwich Albion Racecourse Ground Derby
1886-87 Aston Villa 2-0 West Bromwich Albion The Oval Londra
1887-88 West Bromwich Albion 2-1 Preston North End The Oval Londra
1888-89 Preston North End 3-0 Wolverhampton Wanderers The Oval Londra
1889-90 Blackburn Rovers 6-1 The Wednesday The Oval Londra
1890-91 Blackburn Rovers 3-1 Notts County The Oval Londra
1891-92 West Bromwich Albion 3-0 Aston Villa The Oval Londra
1892-93 Wolverhampton Wanderers 1-0 Everton Fallowfield Stadyumu Manchester
1893-94 Notts County 4-1 Bolton Wanderers Goodison Park Liverpool
1894-95 Aston Villa 1-0 West Bromwich Albion Crystal Palace Londra
1895-96 The Wednesday 2-1 Wolverhampton Wanderers Crystal Palace Londra
1896-97 Aston Villa 3-2 Everton Crystal Palace Londra
1897-98 Nottingham Forest 3-1 Derby County Crystal Palace Londra
1898-99 Sheffield United 4-1 Derby County Crystal Palace Londra
1899-1900 Bury 4-0 Southampton Crystal Palace Londra
1900-01 Tottenham Hotspur 2-2 Sheffield United Crystal Palace Londra
1900-01 Tottenham Hotspur 3-1 Sheffield United Burnden Park Bolton
1901-02 Sheffield United 1-1 Southampton Crystal Palace Londra
1901-02 Sheffield United 2-1 Southampton Crystal Palace Londra
1902-03 Bury 6-0 Derby County Crystal Palace Londra
1903-04 Manchester City 1-0 Bolton Wanderers Crystal Palace Londra
1904-05 Aston Villa 2-0 Newcastle United Crystal Palace Londra
1905-06 Everton 1-0 Newcastle United Crystal Palace Londra
1906-07 The Wednesday 2-1 Everton Crystal Palace Londra
1907-08 Wolverhampton Wanderers 3-1 Newcastle United Crystal Palace Londra
1908-09 Manchester United 1-0 Bristol City Crystal Palace Londra
1909-10 Newcastle United 1-1 Barnsley Crystal Palace Londra [a]
1909-10 Newcastle United 2-0 Barnsley Goodison Park Liverpool
1910-11 Bradford City 0-0 Newcastle United Crystal Palace Londra
1910-11 Bradford City 1-0 Newcastle United Old Trafford Manchester
1911-12 Barnsley 0-0 West Bromwich Albion Crystal Palace Londra
1911-12 Barnsley 1-0 § West Bromwich Albion Bramall Lane Sheffield
1912-13 Aston Villa 1-0 Sunderland Crystal Palace Londra
1913-14 Burnley 1-0 Liverpool Crystal Palace Londra
1914-15 Sheffield United 3-0 Chelsea Old Trafford Manchester
1919-20 Aston Villa 1-0 Huddersfield Town Stamford Bridge Londra
1920-21 Tottenham Hotspur 1-0 Wolverhampton Wanderers Stamford Bridge Londra
1921-22 Huddersfield Town 1-0 Preston North End Stamford Bridge Londra
1922-23 Bolton Wanderers 2-0 West Ham United Wembley Stadyumu (eski) Londra
1923-24 Newcastle United 2-0 Aston Villa Wembley Stadyumu (eski) Londra
1924-25 Sheffield United 1-0 Galler Cardiff City Wembley Stadyumu (eski) Londra
1925-26 Bolton Wanderers 1-0 Manchester City Wembley Stadyumu (eski) Londra
1926-27 Galler Cardiff City 1-0 Arsenal Wembley Stadyumu (eski) Londra
1927-28 Blackburn Rovers 3-1 Huddersfield Town Wembley Stadyumu (eski) Londra
1928-29 Bolton Wanderers 2-0 Portsmouth Wembley Stadyumu (eski) Londra
1929-30 Arsenal 2-0 Huddersfield Town Wembley Stadyumu (eski) Londra
1930-31 West Bromwich Albion 2-1 Birmingham Wembley Stadyumu (eski) Londra
1931-32 Newcastle United 2-1 Arsenal Wembley Stadyumu (eski) Londra
1932-33 Everton 3-0 Manchester City Wembley Stadyumu (eski) Londra
1933-34 Manchester City 2-1 Portsmouth Wembley Stadyumu (eski) Londra
1934-35 Sheffield Wednesday 4-2 West Bromwich Albion Wembley Stadyumu (eski) Londra
1935-36 Arsenal 1-0 Sheffield United Wembley Stadyumu (eski) Londra
1936-37 Sunderland 3-1 Preston North End Wembley Stadyumu (eski) Londra
1937-38 Preston North End 1-0 Huddersfield Town Wembley Stadyumu (eski) Londra
1938-39 Portsmouth 4-1 Wolverhampton Wanderers Wembley Stadyumu (eski) Londra
1945-46 Derby County 4-1 Charlton Athletic Wembley Stadyumu (eski) Londra
1946-47 Charlton Athletic 1-0 Burnley Wembley Stadyumu (eski) Londra
1947-48 Manchester United 4-2 Blackpool Wembley Stadyumu (eski) Londra
1948-49 Wolverhampton Wanderers 3-1 Leicester City Wembley Stadyumu (eski) Londra
1949-50 Arsenal 2-0 Liverpool Wembley Stadyumu (eski) Londra
1950-51 Newcastle United 2-0 Blackpool Wembley Stadyumu (eski) Londra
1951-52 Newcastle United 1-0 Arsenal Wembley Stadyumu (eski) Londra
1952-53 Blackpool 4-3 Bolton Wanderers Wembley Stadyumu (eski) Londra
1953-54 West Bromwich Albion 3-2 Preston North End Wembley Stadyumu (eski) Londra
1954-55 Newcastle United 3-1 Manchester City Wembley Stadyumu (eski) Londra
1955-56 Manchester City 3-1 Birmingham City Wembley Stadyumu (eski) Londra
1956-57 Aston Villa 2-1 Manchester United Wembley Stadyumu (eski) Londra
1957-58 Bolton Wanderers 2-0 Manchester United Wembley Stadyumu (eski) Londra
1958-59 Nottingham Forest 2-1 Luton Town Wembley Stadyumu (eski) Londra
1959-60 Wolverhampton Wanderers 3-0 Blackburn Rovers Wembley Stadyumu (eski) Londra
1960-61 Tottenham Hotspur 2-0 Leicester City Wembley Stadyumu (eski) Londra
1961-62 Tottenham Hotspur 3-1 Burnley Wembley Stadyumu (eski) Londra
1962-63 Manchester United 3-1 Leicester City Wembley Stadyumu (eski) Londra
1963-64 West Ham United 3-2 Preston North End Wembley Stadyumu (eski) Londra
1964-65 Liverpool 2-1 Leeds United Wembley Stadyumu (eski) Londra
1965-66 Everton 3-2 Sheffield Wednesday Wembley Stadyumu (eski) Londra
1966-67 Tottenham Hotspur 2-1 Chelsea Wembley Stadyumu (eski) Londra
1967-68 West Bromwich Albion 1-0 Everton Wembley Stadyumu (eski) Londra
1968-69 Manchester City 1-0 Leicester City Wembley Stadyumu (eski) Londra
1969-70 Chelsea 2-2 Leeds United Wembley Stadyumu (eski) Londra [a]
1969-70 Chelsea 2-1 § Leeds United Old Trafford Manchester
1970-71 Arsenal 2-1 Liverpool Wembley Stadyumu (eski) Londra
1971-72 Leeds United 1-0 Arsenal Wembley Stadyumu (eski) Londra
1972-73 Sunderland 1-0 Leeds United Wembley Stadyumu (eski) Londra
1973-74 Liverpool 3-0 Newcastle United Wembley Stadyumu (eski) Londra
1974-75 West Ham United 2-0 Fulham Wembley Stadyumu (eski) Londra
1975-76 Southampton 1-0 Manchester United Wembley Stadyumu (eski) Londra
1976-77 Manchester United 2-1 Liverpool Wembley Stadyumu (eski) Londra
1977-78 Ipswich Town 1-0 Arsenal Wembley Stadyumu (eski) Londra
1978-79 Arsenal 3-2 Manchester United Wembley Stadyumu (eski) Londra
1979-80 West Ham United 1-0 Arsenal Wembley Stadyumu (eski) Londra
1980-81 Tottenham Hotspur 1-1 Manchester City Wembley Stadyumu (eski) Londra [a]
1980-81 Tottenham Hotspur 3-2 Manchester City Wembley Stadyumu (eski) Londra
1981-82 Tottenham Hotspur 1-1 Queens Park Rangers Wembley Stadyumu (eski) Londra [a]
1981-82 Tottenham Hotspur 1-0 Queens Park Rangers Wembley Stadyumu (eski) Londra
1982-83 Manchester United 2-2 Brighton & Hove Albion Wembley Stadyumu (eski) Londra [a]
1982-83 Manchester United 4-0 Brighton & Hove Albion Wembley Stadyumu (eski) Londra
1983-84 Everton 2-0 Watford Wembley Stadyumu (eski) Londra
1984-85 Manchester United 1-0 Everton Wembley Stadyumu (eski) Londra
1985-86 Liverpool 3-1 Everton Wembley Stadyumu (eski) Londra
1986-87 Coventry City 3-2 Tottenham Hotspur Wembley Stadyumu (eski) Londra
1987-88 Wimbledon 1-0 Liverpool Wembley Stadyumu (eski) Londra
1988-89 Liverpool 3-2 Everton Wembley Stadyumu (eski) Londra
1989-90 Manchester United 3-3 Crystal Palace Wembley Stadyumu (eski) Londra [a]
1989-90 Manchester United 1-0 Crystal Palace Wembley Stadyumu (eski) Londra
1990-91 Tottenham Hotspur 2-1 Nottingham Forest Wembley Stadyumu (eski) Londra
1991-92 Liverpool 2-0 Sunderland Wembley Stadyumu (eski) Londra
1992-93 Arsenal 1-1 Sheffield Wednesday Wembley Stadyumu (eski) Londra [a]
1992-93 Arsenal 2-1 § Sheffield Wednesday Wembley Stadyumu (eski) Londra
1993-94 Manchester United 4-0 Chelsea Wembley Stadyumu (eski) Londra
1994-95 Everton 1-0 Manchester United Wembley Stadyumu (eski) Londra
1995-96 Manchester United 1-0 Liverpool Wembley Stadyumu (eski) Londra
1996-97 Chelsea 2-0 Middlesbrough Wembley Stadyumu (eski) Londra
1997-98 Arsenal 2-0 Newcastle United Wembley Stadyumu (eski) Londra
1998-99 Manchester United 2-0 Newcastle United Wembley Stadyumu (eski) Londra
1999-2000 Chelsea 1-0 Aston Villa Wembley Stadyumu (eski) Londra
2000-01 Liverpool 2-1 Arsenal Milenyum Stadyumu Cardiff
2001-02 Arsenal 2-0 Chelsea Milenyum Stadyumu Cardiff
2002-03 Arsenal 1-0 Southampton Milenyum Stadyumu Cardiff
2003-04 Manchester United 3-0 Millwall Milenyum Stadyumu Cardiff
2004-05 Arsenal 0-0 * Manchester United Milenyum Stadyumu Cardiff [b]
2005-06 Liverpool 3-3 * West Ham United Milenyum Stadyumu Cardiff [c]
2006-07 Chelsea 1-0 Manchester United Wembley Stadyumu (yeni) Londra
2007-08 Portsmouth 1-0 Galler Cardiff City Wembley Stadyumu (yeni) Londra
2008-09 Chelsea 2-1 Everton Wembley Stadyumu (yeni) Londra
2009-10 Chelsea 1-0 Portsmouth Wembley Stadyumu (yeni) Londra
2010-11 Manchester City 1-0 Stoke City Wembley Stadyumu (yeni) Londra
2011-12 Chelsea 2-1 Liverpool Wembley Stadyumu (yeni) Londra
2012-13 Wigan Athletic 1-0 Manchester City Wembley Stadyumu (yeni) Londra
2013-14 Arsenal 3-2 Hull City Wembley Stadyumu (yeni) Londra
2014-15 Arsenal 4-0 Aston Villa Wembley Stadyumu (yeni) Londra
2015-16 Manchester United * 2-1 Crystal Palace Wembley Stadyumu (yeni) Londra
2016-17 Arsenal 2-1 Chelsea Wembley Stadyumu (yeni) Londra
2017-18 Chelsea 1-0 Manchester United Wembley Stadyumu (yeni) Londra
2018-19 Manchester City 6-0 Watford Wembley Stadyumu (yeni) Londra
2019-20 Arsenal 2-1 Chelsea Wembley Stadyumu (yeni) Londra

Kulübe göre sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kapanan kulüplerin yanı sıra, 1887 yılında İskoçya Futbol Federasyonuna katılması sebebiyle turnuvaya o yıldan itibaren katılmayan Queen's Park, eğik yazılmıştır.

Kulüp Şampiyonluk İkincilik Şampiyonluk sezon(lar)ı İkincilik sezon(lar)ı
Arsenal 14 7 1929-30, 1935-36, 1949-50, 1970-71, 1978-79, 1992-93, 1997-98, 2001-02, 2002-03, 2004-05, 2013-14, 2014-15, 2016-17, 2019-20 1926-27, 1931-32, 1951-52, 1971-72, 1977-78, 1979-80, 2000-01
Manchester United 12 8 1908-09, 1947-48, 1962-63, 1976-77, 1982-83, 1984-85, 1989-90, 1993-94, 1995-96, 1998-99, 2003-04, 2015-16 1956-57, 1957-58, 1975-76, 1978-79, 1994-95, 2004-05, 2006-07, 2017-18
Chelsea 8 6 1969-70, 1996-97, 1999-2000, 2006-07, 2008-09, 2009-10, 2011-12, 2017-18 1914-15, 1966-67, 1993-94, 2001-02, 2016-17, 2019-20
Tottenham Hotspur 8 1 1900-01, 1920-21, 1960-61, 1961-62, 1966-67, 1980-81, 1981-82, 1990-91 1986-87
Liverpool 7 7 1964-65, 1973-74, 1985-86, 1988-89, 1991-92, 2000-01, 2005-06 1913-14, 1949-50, 1970-71, 1976-77, 1987-88, 1995-96, 2011-12
Aston Villa 7 4 1886-87, 1894-95, 1896-97, 1904-05, 1912-13, 1919-20, 1956-57, 2016-17 1891-92, 1923-24, 1999-2000, 2014-15
Newcastle United 6 7 1909-10, 1923-24, 1931-32, 1950-51, 1951-52, 1954-55 1904-05, 1905-06, 1907-08, 1910-11, 1973-74, 1997-98, 1998-99
Manchester City 6 5 1903-04, 1933-34, 1955-56, 1968-69, 2010-11, 2018-19 1925-26, 1932-33, 1954-55, 1980-81, 2012-13
Blackburn Rovers 6 2 1883-84, 1884-85, 1885-86, 1889-90, 1890-91, 1927-28 1881-82, 1959-60
Everton 5 8 1905-06, 1932-33, 1965-66, 1983-84, 1994-95 1892-93, 1896-97, 1906-07, 1967-68, 1984-85, 1985-86, 1988-89, 2008-09
West Bromwich Albion 5 5 1887-88, 1891-92, 1930-31, 1953-54, 1967-68 1885-86, 1886-87, 1894-95, 1911-12, 1934-35
Wanderers 5 0 1871-72, 1872-73, 1875-76, 1876-77, 1877-78
Wolverhampton Wanderers 4 4 1892-93, 1907-08, 1948-49, 1959-60 1888-89, 1895-96, 1920-21, 1938-39
Bolton Wanderers 4 3 1922-23, 1925-26, 1928-29, 1957-58 1893-94, 1903-04, 1952-53
Sheffield United 4 2 1898-99, 1901-02, 1914-15, 1924-25 1900-01, 1935-36
Sheffield Wednesday 3 3 1895-96, 1906-07, 1934-35 1889-90, 1965-66, 1992-93
West Ham United 3 2 1963-64, 1974-75, 1979-80 1922-23, 2005-06
Preston North End 2 5 1888-89, 1937-38 1887-88, 1921-22, 1936-37, 1953-54, 1963-64
Old Etonians 2 4 1878-79, 1881-82 1874-75, 1875-76, 1880-81, 1882-83
Portsmouth 2 3 1938-39, 2007-08 1928-29, 1933-34, 2009-10
Sunderland 2 2 1936-37, 1972-73 1912-13, 1991-92
Nottingham Forest 2 1 1897-98, 1958-59 1990-91
Bury 2 0 1899-1900, 1902-03
Huddersfield Town 1 4 1921-22 1919-20, 1927-28, 1929-30, 1937-38
Oxford University 1 3 1873-74 1872-73, 1876-77, 1879-80
Royal Engineers 1 3 1874-75 1871-72, 1873-74, 1877-78
Derby County 1 3 1945-46 1897-98, 1898-99, 1902-03
Leeds United 1 3 1971-72 1964-65, 1969-70, 1972-73
Southampton 1 3 1975-76 1899-1900, 1901-02, 2002-03
Burnley 1 2 1913-14 1946-47, 1961-62
Cardiff City 1 2 1926-27 1924-25, 2007-08
Blackpool 1 2 1952-53 1947-48, 1950-51
Clapham Rovers 1 1 1879-80 1878-79
Notts County 1 1 1893-94 1890-91
Barnsley 1 1 1911-12 1909-10
Charlton Athletic 1 1 1946-47 1945-46
Old Carthusians 1 1880-81
Blackburn Olympic 1 1882-83
Bradford City 1 1910-11
Ipswich Town 1 1977-78
Coventry City 1 1986-87
Wimbledon 1 1987-88
Wigan Athletic 1 2012-13
Leicester City 4 1948-49, 1960-61, 1962-63, 1968-69
Queen's Park 2 1883-84, 1884-85
Birmingham City 2 1930-31, 1955-56
Crystal Palace 2 1989-90, 2015-16
Watford 2 1983-84, 2018-19
Bristol City 1 1908-09
Luton Town 1 1958-59
Fulham 1 1974-75
Queens Park Rangers 1 1981-82
Brighton & Hove Albion 1 1982-83
Middlesbrough 1 1996-97
Millwall 1 2003-04
Stoke City 1 2010-11
Hull City 1 2013-14

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g h i Uzatma süresi sonucu
  2. ^ Arsenal, penaltı vuruşlarında 5-4'lük skorla kazandı.[3]
  3. ^ Liverpool, penaltı vuruşlarında 3-1'lik skorla kazandı.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jury, Louise (7 Ocak 2005). "FA Cup trophy's sale to set football memorabilia record". The Independent (İngilizce). 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2019. 
  2. ^ "FA Competition Administration" (İngilizce). Futbol Federasyonu. 23 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2018. 
  3. ^ "Arsenal 0-0 Man Utd (aet)" (İngilizce). BBC Sport. 21 Mayıs 2005. 26 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020. 
  4. ^ "Liverpool 3-3 West Ham (aet)" (İngilizce). BBC Sport. 13 Mayıs 2006. 15 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2020.