Nazi sembolizmi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Svastika, Uzak Doğu, Orta ve Güney Amerika başta olmak üzere dünya üzerindeki pek çok kültüre ait bir semboldür. Türkiye'de de izlerine rastlanan bu sembolün Batı'da umumen tanınması Alman nasyonal sosyalistlerin tarihteki yerlerini almalarıyla gerçekleşmiştir.

Yirminci yüzyılın başlarında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) grafik sembolizmi aşırı kullanımıyla dikkat çekmekteydi, özellikle ana sembol olan Hakenkreuz ("svastika" veya "gamalı haç") partinin ana sembolü olarak kullanılıyor ve Nazi Almanyası'nın bayrağını oluşturuyordu.

Kullanılan diğer Nazi sembolleri:

  • Gamalı haç bulunan kartal motifi, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin resmî sembolü
  • Demir haç
  • Schutzstaffel (SS) birliklerinin sembolü olan yan yana gelmiş iki "S" harfi (Runik "SS")
  • Siyah Schutzstaffel (SS) üniforması
  • Kahverengi Sturmabteilung (SA) üniforması

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Swastika (gamalı haç), Sanskrit dilinde “iyi talih” ya da “iyilik” anlamına gelen svastika sözcüğünden türemiştir.[1]

Nazi bayrağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nazilerin başlıca sembollerinden ilki, üzerinde gamalı haç bulunan bayraktı. Bayrak siyah, beyaz ve kırmızı renklerden oluşmaktaydı ki bu renkler Alman İmparatorluğu'nu simgelemekteydi. I. Dünya Savaşı sonrası kurulan Weimar Cumhuriyeti rejiminin karşıtı Alman milliyetçileri tarafından bu üç renk kullanılıyordu. Naziler günümüzde de kullanılan siyah, kırmızı ve sarı renkli bayrağı kınamış ve bir utanç sembolü olarak kabul etmişlerdi. Adolf Hitler, Mein Kampf adlı eserinde Nazi bayrağının anlamını şöyle tanımlamıştır: "Kırmızı renk, hareketimizin sosyal fikrini ifade ediyordu. Beyaz renkte, nasyonalist fikri görüyorduk. 'Gamalı haç'ta, üstün ırkların zaferi uğrunda savaşmak gibi kutsal görevi ve yine yararlı çalışma fikrinin başarısı için mücadele etmenin gerekli olduğunu teşhis ediyorduk."[2]

Runik harfler[değiştir | kaynağı değiştir]

Runik alfabenin harfleri, özellikle Sigel, Eihwaz, Tyr ve Algiz rünleri, Naziler tarafından Alman gelenekleriyle kendilerini ilişkilendirmek için kullanılmıştır.

Nazilerin rünleri kullanmalarının ardındaki gerçekler, 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarında Alman mistisizminin önemli figürlerinden birisi olan Guido von List'in eserlerinde bulunabilir. List'in 1908'de yayınladığı Das Geheimnis der Runen ("Runlerin Gizleri") isimli eseri konuyla ilgili örneklerden birisidir.

Nazi yazılarında kullanılan, s rünü Guido von List'in "Sig" figürüdür.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2021. 
  2. ^ Adolf Hitler, KAVGAM (1924), s. 414