Macaristan başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

1848 Macar Devriminden günümüze kadar görev almış Macaristan başbakanları listelenmektedir.

1848 yılından günümüze Macaristan hükümet başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Macar Devrimi (1848-1849)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       Muhalefet Partisi

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
1 Barabas-batthyany.jpg Lajos Batthyány
(1807-1849)
17 Mart 1848 2 Ekim 1848 Muhalefet Partisi Batthyány Son Diyet
1 (1848)
Adam Rétsey.jpg Ádám Récsey
(1775-1852)
Tanınmadı
3 Ekim 1848 7 Ekim 1848 İmparatorluk Ordusu
2 Vastagh Portrait of Lajos Kossuth.jpg Lajos Kossuth
(1802-1894)
Fiili
2 Ekim 1848 1 Mayıs 1849 Muhalefet Partisi Ulusal Savunma Komitesi
3 SzemereBertalan.jpg Bertalan Szemere
(1812-1869)
2 Mayıs 1849 11 Ağustos 1849 Muhalefet Partisi Szemere

Macaristan Krallığı (Avusturya-Macaristan İmparatorluğu) (1867-1918)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       Deák Parti/Liberal Parti/Ulusal İşçi Partisi       Ulusal Anayasa Partisi       F48P–Károlyi       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
4 Benczur-andrassy gyula.jpg Gyula Andrássy
(1823–1890)
17 Şubat 1867 14 Kasım 1871 Deák Parti Andrássy
DP
3 (1865)
4 (1869)
5 Lónyay Menyhért Albuminabzug.jpg Menyhért Lónyay
(1822–1884)
14 Kasım 1871 4 Aralık 1872 Deák Parti Lónyay
DP
5 (1872)
6 Szlavy Jozsef.jpg József Szlávy
(1818–1900)
4 Aralık 1872 21 Mart 1874 Deák Parti Szlávy
DP
7 Bitto Istvan.jpg István Bittó
(1822–1903)
21 Mart 1874 2 Mart 1875 Deák Parti Bittó
DP–BK
8 Wenckheim Bela.jpg Béla Wenckheim
(1811–1879)
2 Mart 1875 20 Ekim 1875 Liberal Parti Wenckheim
SZP
9 Tisza Kálmán Horowitz.jpg Kálmán Tisza
(1830–1902)
20 Ekim 1875 13 Mart 1890 Liberal Parti K. Tisza
SZP
6 (1875)
7 (1878)
8 (1881)
9 (1884)
10 (1887)
10 Szapáry Gyula Koller.jpg Gyula Szapáry
(1832–1905)
13 Mart 1890 17 Kasım 1892 Liberal Parti Szapáry
SZP
11 (1892)
11 Wekerle Sándor Benczúr.jpg Sándor Wekerle
(1848–1921)
1. dönem
17 Kasım 1892 14 Ocak 1895 Liberal Parti Wekerle I

SZP

12 Bánffy Dezső Ellinger.jpg Dezső Bánffy
(1843–1911)
14 Ocak 1895 26 Şubat 1899 Liberal Parti Bánffy

SZP

12 (1896)
13 Széll Kálmán.jpg Kálmán Széll
(1843–1915)
26 Şubat 1899 27 Haziran 1903 Liberal Parti Széll
SZP
13 (1901)
14 Khuen-Héderváry Károly.jpg Károly Khuen-Héderváry
(1849–1918)
1. dönem
27 Haziran 1903 3 Kasım 1903 Liberal Parti Khuen-Héderváry I
SZP
15 Istvan Tisza.jpg István Tisza
(1861–1918)
1. dönem
3 Kasım 1903 18 Haziran 1905 Liberal Parti I. Tisza I
SZP
16 Fejérváry Géza Ellinger.jpg Géza Fejérváry
(1833–1914)
18 Haziran 1905 8 Nisan 1906 Bağımsız Fejérváry
SZP
14 (1905)
(11) Wekerle Sándor Benczúr.jpg Sándor Wekerle
(1848–1921)
2. dönem
8 Nisan 1906 17 Ocak 1910 Ulusal Anayasa Partisi Wekerle II
F48P–OAP–KNP–PDP
15 (1906)
(14) Khuen-Héderváry Károly.jpg Károly Khuen-Héderváry
(1849–1918)
2. dönem
17 Ocak 1910 22 Nisan 1912 Ulusal İşçi Parti Khuen-Héderváry II
NMP
16 (1910)
17 Lukács László.jpg László Lukács
(1850–1932)
22 Nisan 1912 10 Haziran 1913 Ulusal İşçi Parti Lukács
NMP
(15) Istvan Tisza.jpg István Tisza
(1861–1918)
2. dönem
10 Haziran 1913 15 Haziran 1917 Ulusal İşçi Parti I. Tisza II
NMP
18 Esterházy Móric.jpg Móric Esterházy
(1881–1960)
15 Haziran 1917 20 Ağustos 1917 Bağımsız Esterházy
NMP–F48P–OAP–PDP–KNP
(11) Wekerle Sándor Benczúr.jpg Sándor Wekerle
(1848–1921)
3. dönem
20 Ağustos 1917 30 Ekim 1918 Ulusal Anayasa Partisi →
'48 Anayasa Partisı
Wekerle III
NMP–F48P–OAP–PDP–KNP
19 Hadik Janos.jpg János Hadik
(1863–1933)
30 Ekim 1918 31 Ekim 1918 Ulusal Anayasa Partisi Hadik
Kurulmadı
20 Mihaly-karolyi--outlawsdiary00tormuoft.jpg Mihály Károlyi
(1875–1955)
31 Ekim 1918 16 Kasım 1918 F48P–Károlyi M. Károlyi
F48P–K–PRP–MSZDP
MNT (—)

Birinci Macaristan Cumhuriyeti (1918-1919)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       F48P–Károlyi       Sivil Radikal Parti (PRP)

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
(20) Mihaly-karolyi--outlawsdiary00tormuoft.jpg Mihály Károlyi
(1875-1955)
Geçici Devlet Başkanı
16 Kasım 1918 11 Ocak 1919 F48P–Károlyi M. Károlyi
F48P–K–PRP–MSZDP
MNT (—)
Berinkey Dénes.jpg Dénes Berinkey
(1871-1944)
Geçici
11 Ocak 1919 19 Ocak 1919 PRP
21 Dénes Berinkey
(1871-1944)
19 Ocak 1919 21 Mart 1919 Berinkey
F48P–K–PRP–MSZDP–OKGFP

Macaristan Sovyet Cumhuriyeti (1919)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       MSZP/SZKMMP       MSZDP

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
22 Garbai Sándor (1919) (cropped).jpg Sándor Garbai
(1879-1947)
Fiili
21 Mart 1919 1 Ağustos 1919 MSZP/SZKMMP Merkez Yönetim Kurulu
MSZP/SZKMMP
TOGY (—)
23 Peidl Gyula.jpg Gyula Peidl
(1873-1943)
Geçici Devlet Başkanı
1 Ağustos 1919 6 Ağustos 1919
(Devrildi)
MSZDP Peidl

MSZDP

Karşı-devrimci hükümetler (1919)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
KarolyiGyula.jpg Gyula Károlyi
(1871-1947)
5 Mayıs 1919 31 Mayıs 1919 Bağımsız Arad
31 Mayıs 1919 12 Temmuz 1919 Szeged Ben
P Abraham Dezso.jpg Dezső Pattantyús-Ábrahám
(1875-1973)
12 Temmuz 1919 12 Ağustos 1919 Bağımsız Szeged II

Macaristan Cumhuriyeti (1919-1920)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       KNEP       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
István Friedrich Hungarian Prime Minister.jpg István Friedrich
(1883-1951)
Geçici
7 Ağustos 1919 15 Ağustos 1919 Bağımsız Friedrich
KNP/KNEP–OKGFP
24 István Friedrich
(1883-1951)
Geçici Devlet Başkanı
15 Ağustos 1919 24 Kasım 1919 KNP → KNEP
25 Huszar Karoly.jpg Károly Huszár
(1882-1941)
Geçici Devlet Başkanı
24 Kasım 1919 15 Mart 1920 KNEP Huszár
KNEP–OKGFP–MSZDP–NDPP

Macaristan Krallığı (1920-1946)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       KNEP       EPNEPMÉP       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
26 Simonyi-Semadam in 1920.jpg Sándor Simonyi-Semadam
(1864–1946)
15 Mart 1920 19 Temmuz 1920 KNEP Simonyi-Semadam
KNEP–OKGFP
17 (1920)
27 Pál Teleki 01.jpg Pál Teleki
(1879–1941)
1. dönem
19 Temmuz 1920 14 Nisan 1921 KNEP Teleki I
KNEP–OKGFP
28 RetratoIstvanBethlen.jpg István Bethlen
(1874–1946)
14 Nisan 1921 2 Şubat 1922 KNEP Bethlen
(KNEP–OKGFP)→EP
(28) 2 Şubat 1922 24 Ağustos 1931 EP
18 (1922)
19 (1926)
20 (1931)
29 KarolyiGyula.jpg Gyula Károlyi
(1871–1947)
24 Ağustos 1931 1 Ekim 1932 EP G. Károlyi
EPKGSZP
30 Gombos Gyula.png Gyula Gömbös
(1886–1936)
1 Ekim 1932 6 Ekim 1936
(görevdeyken öldü)
NEP Gömbös
NEP
21 (1935)
Bundesarchiv Bild 183-E05367A, Johann von Daranyi.jpg Kálmán Darányi
(1886–1939)
geçici
6 Ekim 1936 12 Ekim 1936 NEP
31 Kálmán Darányi
(1886–1939)
12 Ekim 1936 14 Mayıs 1938 Darányi
NEP
32 Bundesarchiv Bild 183-E05369A, Bela von Imredy.jpg Béla Imrédy
(1891–1946)
14 Mayıs 1938 16 Şubat 1939 NEP Imrédy
NEP
(27) Pál Teleki 01.jpg Pál Teleki
(1879–1941)
2. dönem
16 Şubat 1939 3 Nisan 1941
(görevdeyken öldü)
MÉP Teleki II
MÉP
22 (1939)
Keresztes-FischerFerenc.jpg Ferenc Keresztes-Fischer
(1881–1948)
geçici
3 Nisan 1941 MÉP
33 Bundesarchiv Bild 146-1984-018-35A, Laszlo von Bardossy.jpg László Bárdossy
(1890–1946)
3 Nisan 1941 7 Mart 1942 MÉP Bárdossy
MÉP
Keresztes-FischerFerenc.jpg Ferenc Keresztes-Fischer
(1881–1948)
geçici
7 Mart 1942 9 Mart 1942 MÉP
34 Kallay Miklos 1942.jpg Miklós Kállay
(1887–1967)
9 Mart 1942 22 Mart 1944
(devrildi)
MÉP Kállay
MÉP
35 Sztojay-official portrait 1944.jpg Döme Sztójay
(1883–1946)
22 Mart 1944 29 Ağustos 1944 Bağımsız Sztójay
MÉP–MMP
36 LakatosGéza Portrait 1940s.jpg Géza Lakatos
(1890–1967)
29 Ağustos 1944 16 Ekim 1944
(devrildi)
Bağımsız Lakatos
MÉP

Ulusal Birlik Hükumeti (1944-1945)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       Demir Haç Partisi

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
37 Ferenc Szálasi.jpg Ferenc Szálasi
(1897–1946)
Devlet Lideri
16 Ekim 1944 28 Mart 1945 NYKP Szálasi
NYKP–MMP

Sovyet destekli hükumetler (1944-1946)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       FKGP       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
38 Béla Miklós de Dálnok 1942.jpg Béla Miklós
(1890–1948)
22 Aralık 1944 15 Kasım 1945 Bağımsız Geçici Ulusal Hükümet
FKGPMKPMSZDPNPPPDP
INGY (1944)
39 Zoltán Tildy 1914 cropped.png Zoltán Tildy
(1889–1961)
15 Kasım 1945 1 Şubat 1946 FKGP Tildy
FKGPMKPMSZDPNPP
23 (1945)

Macaristan Cumhuriyeti (1946-1949)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       FKGP       MKP-MDP

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
40 Nagy Ferenc-MTI 1946.jpg Ferenc Nagy
(1903–1979)
4 Şubat 1946 31 Mayıs 1947 FKGP F. Nagy
FKGP–MKP–MSZDP–NPP
23 (1945)
41 Dinnyés Lajos 1930s.jpg Lajos Dinnyés
(1901–1961)
31 Mayıs 1947 10 Aralık 1948 FKGP Dinnyés
MKP–FKGP–MSZDP–NPP
24 (1947)
42 Dobi István 1948-06.jpg István Dobi
(1898–1968)
10 Aralık 1948 20 Ağustos 1949 FKGP → MDP Dobi
MDP–FKGP–NPP

Macaristan Halk Cumhuriyeti (1949-1989)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       MDP-MSZMP       MSZP

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
(42) Dobi István 1948-06.jpg István Dobi
(1898–1968)
20 Ağustos 1949 14 Ağustos 1952 MDP Dobi
MDP
25 (1949)
43 Rákosi 1962. augusztus 21.jpg Mátyás Rákosi
(1892–1971)
14 Ağustos 1952 4 Temmuz 1953 MDP Rákosi
MDP
44 Nagy Imre igazolványkép.jpg Imre Nagy
(1896–1958)
1. dönem
4 Temmuz 1953 18 Nisan 1955 MDP I. Nagy I
MDP
26 (1953)
45 András Hegedüs 1956 (crop).jpg András Hegedüs
(1922–1999)
18 Nisan 1955 24 Ekim 1956 MDP Hegedüs
MDP
(44) Nagy Imre igazolványkép.jpg Imre Nagy
(1896–1958)
2. dönem
24 Ekim 1956 3 Kasım 1956 MDP I. Nagy II
MDP/MSZMP–FKGP
3 Kasım 1956 4 Kasım 1956 MSZMP I. Nagy III
MSZMP–FKGP–MSZDP–PP
46 János Kádár (fototeca.iiccr.ro).jpg János Kádár
(1912–1989)
1. dönem
4 Kasım 1956 28 Ocak 1958 MSZMP Kádár I
MSZMP
47 Münnich Ferenc 1921.jpg Ferenc Münnich
(1886–1967)
28 Ocak 1958 13 Eylül 1961 MSZMP Münnich
MSZMP
27 (1958)
(46) János Kádár (fototeca.iiccr.ro).jpg János Kádár
(1912–1989)
2. dönem
13 Eylül 1961 30 Haziran 1965 MSZMP Kádár II
MSZMP
28 (1963)
48 Kállai Gyula 1964.jpg Gyula Kállai
(1910–1996)
30 Haziran 1965 14 Nisan 1967 MSZMP Kállai
MSZMP
49 Jenő Fock 1972.jpg Jenő Fock
(1916–2001)
14 Nisan 1967 15 Mayıs 1975 MSZMP Fock
MSZMP
29 (1967)
30 (1971)
50 Lázár György (PM 1975-1987).jpg György Lázár
(1924–2014)
15 Mayıs 1975 25 Haziran 1987 MSZMP Lázár
MSZMP
31 (1975)
32 (1980)
33 (1985)
51 Grósz Károly 1986.jpg Károly Grósz
(1930–1996)
25 Haziran 1987 24 Kasım 1988 MSZMP Grósz
MSZMP
52 Miklós Németh.jpg Miklós Németh
(1948–)
24 Kasım 1988 7 Ekim 1989 MSZMP Németh
MSZMP
(52) 7 Ekim 1989 23 Ekim 1989 MSZP

Macaristan (1989–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       MSZP       Fidesz       MDF       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
Miklós Németh.jpg Miklós Németh
(1948–)
geçici
23 Ekim 1989 23 Mayıs 1990 MSZP Németh
MSZP
53 Portrait of József Antall, Jr.tif József Antall
(1932–1993)
23 Mayıs 1990 12 Aralık 1993
(görevde öldü)
MDF Antall
MDF–FKGP–KDNP
34 (1990)
Péter Boross 2014.JPG Péter Boross
(1928–)
geçici
12 Aralık 1993 21 Aralık 1993 MDF
54 Péter Boross
(1928–)
21 Aralık 1993 15 Temmuz 1994 Boross
MDF–EKGP–KDNP
55 Gyula Horn (2007).jpg Gyula Horn
(1932–2013)
15 Temmuz 1994 6 Temmuz 1998 MSZP Horn
MSZP–SZDSZ
35 (1994)
56 Viktor Orbán cropped.jpg Viktor Orbán
(1963–)
1. dönem
6 Temmuz 1998 27 Mayıs 2002 Fidesz Orbán I
Fidesz–FKGP–MDF
36 (1998)
57 Peter Medgyessy.jpg Péter Medgyessy
(1942–)
27 Mayıs 2002 29 Eylül 2004
(istifa etti)
Bağımsız Medgyessy
MSZP–SZDSZ
37 (2002)
58 Ferenc Gyurcsány, Davos 2.jpg Ferenc Gyurcsány
(1961–)
29 Eylül 2004 9 Haziran 2006 MSZP Gyurcsány I
MSZP–SZDSZ
9 Haziran 2006 14 Nisan 2009
(istifa etti)
Gyurcsány II
MSZP–SZDSZ
38 (2006)
59 Bajnai Jerusalem.jpg Gordon Bajnai
(1968–)
14 Nisan 2009 29 Mayıs 2010 Bağımsız Bajnai
MSZP[3]
(56) Viktor Orbán cropped.jpg Viktor Orbán
(1963–)
2. dönem
29 Mayıs 2010 6 Haziran 2014 Fidesz Orbán II
Fidesz–KDNP
39 (2010)
6 Haziran 2014 Görevde Orbán III
Fidesz–KDNP
40 (2014)

Zaman çizelgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Viktor Orbán Gordon Bajnai Ferenc Gyurcsány Péter Medgyessy Viktor Orbán Gyula Horn Péter Boross József Antall Miklós Németh Károly Grósz György Lázár Jenő Fock Gyula Kállai János Kádár Ferenc Münnich János Kádár Imre Nagy András Hegedüs Imre Nagy Mátyás Rákosi István Dobi Lajos Dinnyés Ferenc Nagy Zoltán Tildy Béla Miklós Ferenc Szálasi Géza Lakatos Döme Sztójay Miklós Kállay László Bárdossy Pál Teleki Béla Imrédy Kálmán Darányi Gyula Gömbös Gyula Károlyi István Bethlen Pál Teleki Sándor Simonyi-Semadam Károly Huszár István Friedrich Dezső Pattantyús-Ábrahám Gyula Károlyi Gyula Peidl Sándor Garbai Dénes Berinkey Mihály Károlyi János Hadik Sándor Wekerle Móric Esterházy István Tisza László Lukács Károly Khuen-Héderváry Sándor Wekerle Géza Fejérváry István Tisza Károly Khuen-Héderváry Kálmán Széll Dezső Bánffy Sándor Wekerle Gyula Szapáry Kálmán Tisza Béla Wenckheim István Bittó József Szlávy Menyhért Lónyay Gyula Andrássy Bertalan Szemere Lajos Kossuth Lajos Batthyány Macaristan Macaristan Halk Cumhuriyeti Macaristan Cumhuriyeti (1946-1949) Macaristan Krallığı (1920-1946) Macar Demokratik Cumhuriyeti Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Habsburg İmparatorluğu 1848 Macar Devrimi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bölöny, Joseph – Hubai, László: Magyarország kormányai 1848-2004 [Dolapları Macaristan 1848-2004], Akadémiai Kiadó, Budapest, 2004 (5. baskı).
  • İzsák, Alajos – Pölöskei, Ferenc – Romsics, İgnác – Urbán, Aladár: Magyar miniszterelnökök 1848-2002 [başbakanlar Macaristan 1848-2002], Kossuth Kiadó, Budapest, 2002, 2003.
  • Markó, László: Bir Macar állam főméltóságai Szent İstvántól napjainkig – Életrajzi Lexikon [Yüksek Subayların Macaristan Devlet Aziz Stephen için günümüzde Bir Biyografik Ansiklopedisi] (2. Baskı); Helikon Kiadó Kft. 2006, Budapeşte; ISBN 963-547-085-1.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]