Belçika başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Belçika başbakanı, Avrupa ülkesi Belçika'da 1830 yılından sonra hükumetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. 1830'dan 1918'e kadar göreve gelen kişi Chef du Cabinet olarak adlandırılırken, 1918'den itibaren başbakan olarak adlandırılmıştır.

Belçika başbakanları listesi (1831-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Resim Göreve başlama Görevi bırakma Parti
Étienne Constantin de Gerlache EtiennedeGerlache.jpg 27 Şubat 1831 10 Mart 1831 Katolik
Joseph Lebeau JosephLebeau.gif 28 Mart 1831 21 Temmuz 1831 Liberal
Felix de Muelenaere Felix de Muelenaere (01).jpg 24 Temmuz 1831 20 Ekim 1832 Katolik
Albert Goblet d’Alviella Albert Goblet.png 20 Ekim 1832 4 Ağustos 1834 Liberal
Barthélémy de Theux de Meylandt Barthélemy de Theux (03).jpg 4 Ağustos 1834 18 Nisan 1840 Katolik
Joseph Lebeau JosephLebeau.gif 18 Nisan 1840 13 Nisan 1841 Liberal
Jean-Baptiste Nothomb Jean Baptiste Nothomb (02).jpg 13 Nisan 1841 30 Temmuz 1845 Liberal
Sylvain van de Weyer Sylvain Van de Weyer.png 30 Temmuz 1845 31 Mart 1846 Liberal
Barthélémy de Theux de Meylandt Barthélemy de Theux (03).jpg 31 Mart 1846 12 Ağustos 1847 Katolik
Charles Rogier Charlesrogier.jpg 12 Ağustos 1847 31 Ekim 1852 Liberal
Henri de Brouckère Henri de Brouckère.jpg 31 Ekim 1852 30 Mart 1855 Liberal
Pierre de Decker Pierre De Decker.jpg 30 Mart 1855 9 Kasım 1857 Katolik
Charles Rogier Charlesrogier.jpg 9 Kasım 1857 3 Ocak 1868 Liberal
Walthère Frère-Orban FrèreOrban.jpg 3 Ocak 1868 2 Temmuz 1870 Liberal
Jules d'Anethan Jules d'Anethan.jpg 2 Temmuz 1870 7 Aralık 1871 Katolik
Barthélémy de Theux de Meylandt Barthélemy de Theux (03).jpg 7 Aralık 1871 21 Ağustos 1874 Katolik
Jules Malou Jules Malou ars-moriendi.jpg 21 Ağustos 1874 19 Haziran 1878 Katolik
Walthère Frère-Orban FrèreOrban.jpg 19 Haziran 1878 16 Haziran 1884 Liberal
Jules Malou Jules Malou ars-moriendi.jpg 16 Haziran 1884 26 Ekim 1884 Katolik
Auguste Beernaert Beernaert.gif 26 Ekim 1884 26 Mart 1894 Katolik
Jules de Burlet Jules de burlet.jpg 26 Mart 1894 25 Şubat 1896 Katolik
Paul de Smet de Naeyer Paul de Smet de Naeyer.jpg 25 Şubat 1896 24 Ocak 1899 Katolik
Jules Vandenpeereboom Jules van den Peereboom.jpg 24 Ocak 1899 5 Ağustos 1899 Katolik
Paul de Smet de Naeyer Paul de Smet de Naeyer.jpg 5 Ağustos 1899 2 Mayıs 1907 Katolik
Jules de Trooz Jules de Trooz.jpg 2 Mayıs 1907 31 Aralık 1907 Katolik
Frans Schollaert Frans Schollaert.jpg 9 Ocak 1908 17 Haziran 1911 Katolik
Charles de Broqueville No image.svg 17 Haziran 1911 1 Haziran 1918 Katolik
Gérard Cooreman No image.svg 1 Haziran 1918 21 Kasım 1918 Katolik
Léon Delacroix DELACROIX LÉON.jpg 21 Kasım 1918 20 Kasım 1920 Katolik
Henri Carton de Wiart Henri Carton de Wiart.jpg 20 Kasım 1920 16 Aralık 1921 Katolik
Georges Theunis No image.svg 16 Aralık 1921 13 Mayıs 1925 Katolik
Aloys Vande Vyvere No image.svg 13 Mayıs 1925 17 Haziran 1925 Katolik
Prosper Poullet Prosper poullet.jpg 17 Haziran 1925 20 Mayıs 1926 Katolik
Henri Jaspar Henri Jaspar.jpg 20 Mayıs 1926 6 Haziran 1931 Katolik
Jules Renkin JulesRenkin1931.jpg 6 Haziran 1931 22 Ekim 1932 Katolik
Charles de Broqueville No image.svg 22 Ekim 1932 20 Kasım 1934 Katolik
Georges Theunis No image.svg 20 Kasım 1934 25 Mart 1935 Katolik
Paul van Zeeland Paul van Zeeland, 1937.jpg 25 Mart 1935 24 Kasım 1937 Katolik
Paul-Émile Janson No image.svg 24 Kasım 1937 15 Mayıs 1938 Liberal
Paul-Henri Spaak Bundesarchiv Bild 183-39998-0427, Paul-Henri Spaak.jpg 15 Mayıs 1938 22 Şubat 1939 BWP-POB
Hubert Pierlot Pierlot sturges (cropped).jpg 22 Şubat 1939 12 Şubat 1945 Katolik
Achille Van Acker No image.svg 12 Şubat 1945 13 Mart 1946 BSP-PSB
Paul-Henri Spaak Bundesarchiv Bild 183-39998-0427, Paul-Henri Spaak.jpg 13 Mart 1946 31 Mart 1946 BSP-PSB
Achille Van Acker No image.svg 31 Mart 1946 3 Ağustos 1946 BSP-PSB
Camille Huysmans 3 Ağustos 1946 20 Mart 1947 BSP-PSB
Paul-Henri Spaak Bundesarchiv Bild 183-39998-0427, Paul-Henri Spaak.jpg 20 Mart 1947 11 Ağustos 1949 BSP-PSB
Gaston Eyskens No image.svg 11 Ağustos 1949 8 Haziran 1950 PSC-CVP
Jean Duvieusart No image.svg 8 Haziran 1950 16 Ağustos 1950 PSC-CVP
Joseph Pholien No image.svg 16 Ağustos 1950 15 Ocak 1952 PSC-CVP
Jean Van Houtte No image.svg 15 Ocak 1952 23 Nisan 1954 PSC-CVP
Achille Van Acker No image.svg 23 Nisan 1954 26 Haziran 1958 BSP-PSB
Gaston Eyskens No image.svg 26 Haziran 1958 25 Nisan 1961 PSC-CVP
Théo Lefèvre No image.svg 25 Nisan 1961 28 Temmuz 1965 PSC-CVP
Pierre Harmel Pierre Harmel - 36092X5X22.JPG 28 Temmuz 1965 19 Mart 1966 PSC-CVP
Paul Vanden Boeynants No image.svg 19 Mart 1966 17 Temmuz 1968 PSC-CVP
Gaston Eyskens No image.svg 17 Temmuz 1968 26 Ocak 1973 CVP
Edmond Leburton No image.svg 26 Ocak 1973 25 Nisan 1974 BSP-PSB
Leo Tindemans Bundesarchiv B 145 Bild-F050938-0028, Bonn, Tagung CDU-Bundesausschuss, Tindemans.jpg 25 Nisan 1974 20 Ekim 1978 CVP
Paul Vanden Boeynants No image.svg 20 Ekim 1978 3 Nisan 1979 PSC
Wilfried Martens Wilfried Martens.jpg 3 Nisan 1979 31 Mart 1981 CVP
Mark Eyskens Markeyskens675.jpg 31 Mart 1981 17 Aralık 1981 CVP
Wilfried Martens Wilfried Martens.jpg 17 Aralık 1981 7 Mart 1992 CVP
Jean-Luc Dehaene Jean-Luc Dehaene (speech).jpg 7 Martz 1992 12 Temmuz 1999 CVP
Guy Verhofstadt Guy Verhofstadt in 2005.jpg 12 Temmuz 1999 20 Mart 2008 VLD
Yves Leterme Yves Leterme.jpg 20 Mart 2008 30 Aralık 2008 CD&V
Herman Van Rompuy Herman Van Rompuy - World Economic Forum on Europe 2010 2.jpg 30 Aralık 2008 25 Kasım 2009 CD&V
Yves Leterme Yves Leterme.jpg 25 Kasım 2009 6 Aralık 2011 CD&V
Elio Di Rupo Elio Di Rupo 2012.jpg 6 Aralık 2011 11 Ekim 2014 PS
Charles Michel Charles Michel UNDP 2010.jpg 11 Ekim 2014 27 Ekim 2019 MR
Sophie Wilmès Sophie Wilmès.jpg 27 Ekim 2019 Görevde MR

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]