Finlandiya başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Finlandiya başbakanı, Avrupa ülkesi Finlandiya'da 1917 yılından itibaren hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır.

Başbakanlar Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

# Resim İsim

(Doğum-Ölüm)
Göreve başlama Görevi bırakma Siyasî parti Kabine
1 Pehr Evind Svinhufvud Pehr Evind Svinhufvud
(1861–1944)
27 Kasım 1917 27 Mayıs 1918 NSP Svinhufvud I
2 Juho Kusti Paasikivi Juho Kusti Paasikivi
(1870–1956)
27 Mayıs 1918 26 Kasım 1918 SP Paasikivi I
3 Lauri Ingman Lauri Ingman

(1868–1934)
26 Kasım 1918 17 Nisan 1919 KOK Ingman I
4 Kaarlo Castrén Kaarlo Castrén
(1860–1938)
17 Nisan 1919 15 Ağustos 1919 ED K. Castrén
5 Juho Vennola Juho Vennola
(1872–1938)
15 Ağustos 1919 15 Mart 1920 ED Vennola I
6 Rafael Erich Rafael Erich
(1879–1946)
15 Mart 1920 9 Nisan 1921 KOK Erich
(5) Juho Vennola Juho Vennola
(1872–1938)
9 Nisan 1921 2 Haziran 1922 ED Vennola II
7 Aimo Cajander Aimo Cajander
(1879–1943)
2 Haziran 1922 14 Kasım 1922 Bağımsız Cajander I
8 Kyösti Kallio Kyösti Kallio
(1873–1940)
14 Kasım 1922 18 Ocak 1924 ML Kallio I
(7) Aimo Cajander Aimo Cajander

(1879–1943)
18 Ocak 1924 31 Mayıs 1924 Bağımsız Cajander II
(3) Lauri Ingman Lauri Ingman
(1868–1934)
31 Mayıs 1924 31 Mart 1925 KOK Ingman II
9 Antti Tulenheimo Antti Tulenheimo
(1879–1952)
31 Mart 1925 31 Aralık 1925 KOK Tulenheimo
(8) Kyösti Kallio Kyösti Kallio
(1873–1940)
31 Aralık 1925 13 Aralık 1926 ML Kallio II
10 Väinö Tanner Väinö Tanner
(1881–1966)
13 Aralık 1926 17 Aralık 1927 SDP Tanner
11 Juho Sunila Juho Sunila
(1875–1936)
17 Aralık 1927 22 Aralık 1928 ML Sunila I
12 Oskari Mantere Oskari Mantere
(1874–1942)
22 Aralık 1928 16 Ağustos 1929 ED Mantere
(8) Kyösti Kallio Kyösti Kallio
(1873–1940)
16 Ağustos 1929 6 Temmuz 1930 ML Kallio III
(1) Pehr Evind Svinhufvud Pehr Evind Svinhufvud
(1861–1944)
6 Temmuz 1930 16 Şubat 1931 KOK Svinhufvud II
(11) Juho Sunila Juho Sunila
(1875–1936)
21 Mart 1931 14 Aralık 1932 ML Sunila II
13 Toivo Kivimäki Toivo Kivimäki
(1886–1968)
14 Aralık 1932 7 Ekim 1936 ED Kivimäki
(8) Kyösti Kallio Kyösti Kallio
(1873–1940)
7 Ekim 1936 12 Mart 1937 ML Kallio IV
(7) Aimo Cajander Aimo Cajander
(1879–1943)
12 Mart 1937 1 Aralık 1939 Bağımsız Cajander III
14 Risto Ryti Risto Ryti
(1889–1956)
1 Aralık 1939 3 Ocak 1941 ED Ryti I

Ryti II
15 Jukka Rangell Jukka Rangell
(1894–1982)
3 Ocak 1941 5 Mart 1943 ED Rangell
16 Edwin Linkomies Edwin Linkomies
(1894–1963)
5 Mart 1943 8 Ağustos 1944 KOK Linkomies
17 Antti Hackzell Antti Hackzell
(1881–1946)
8 Ağustos 1944 21 Eylül 1944 KOK Hackzell
18 Urho Castrén Urho Castrén
(1886–1965)
21 Eylül 1944 17 Kasım 1944 KOK U. Castrén
(2) Juho Kusti Paasikivi Juho Kusti Paasikivi
(1870–1956)
17 Kasım 1944 26 Mart 1946 KOK Paasikivi II
19 Mauno Pekkala Mauno Pekkala
(1890–1952)
26 Mart 1946 29 Temmuz 1948 SKDL Pekkala
20 Karl-August Fagerholm Karl-August Fagerholm
(1901–1984)
29 Temmuz 1948 17 Mart 1950 SDP Fagerholm I
21 Urho Kekkonen Urho Kekkonen
(1900–1986)
17 Mart 1950 17 Kasım 1953 ML Kekkonen I

Kekkonen II

Kekkonen III

Kekkonen IV
22 Sakari Tuomioja Sakari Tuomioja
(1911–1964)
17 Kasım 1953 5 Mayıs 1954 Bağımsız Tuomioja
23 Ralf Törngren Ralf Törngren
(1899–1961)
5 Mayıs 1954 20 Ekim 1954 RKP Törngren
(21) Urho Kekkonen Urho Kekkonen
(1900–1986)
20 Ekim 1954 17 Şubat 1956 ML Kekkonen V
(20) Karl-August Fagerholm Karl-August Fagerholm

(1901–1984)
17 Şubat 1956 27 Mayıs 1957 SDP Fagerholm II
24 Vieno Sukselainen Vieno Sukselainen

(1906–1995)
27 Mayıs 1957 29 Kasım 1957 ML Sukselainen I
25 Rainer von Fieandt Rainer von Fieandt

(1890–1972)
29 Kasım 1957 26 Nisan 1958 Bağımsız von Fieandt
26 Reino-Kuuskoski Reino Kuuskoski

(1907–1965)
26 Nisan 1958 29 Ağustos 1958 Bağımsız Kuuskoski
(20) Karl-August Fagerholm Karl-August Fagerholm

(1901–1984)
29 Ağustos 1958 13 Ocak 1959 SDP Fagerholm III
(24) Vieno Sukselainen Vieno Sukselainen

(1906–1995)
13 Ocak 1959 3 Temmuz 1961 ML Sukselainen II
27 Martti-Miettunen-1973 Martti Miettunen

(1907–2002)
14 Temmuz 1961 13 Nisan 1962 ML Miettunen I
28 Ahti Karjalainen Ahti Karjalainen

(1923–1990)
13 Nisan 1962 18 Aralık 1963 ML Karjalainen I
29 Reino-R-Lehto.jpg Reino Ragnar Lehto

(1898–1966)
18 Aralık 1963 12 Eylül 1964 Bağımsız Lehto
30 Johannes Virolainen Johannes Virolainen

(1914–2000)
12 Eylül 1964 27 Mayıs 1966 ML Virolainen
31 Rafael Paasio Rafael Paasio

(1903–1980)
27 Mayıs 1966 22 Mart 1968 SDP Paasio I
32 Mauno Koivisto Mauno Koivisto

(1923-2017)
22 Mart 1968 14 Mayıs 1970 SDP Koivisto I
33 Teuvo-Aura-1965 Teuvo Aura

(1912–1999)
14 Mayıs 1970 15 Temmuz 1970 Bağımsız Aura I
(28) Ahti Karjalainen Ahti Karjalainen

(1923–1990)
15 Temmuz 1970 29 Ekim 1971 KESK Karjalainen II
(33) Teuvo-Aura-1965 Teuvo Aura

(1912–1999)
29 Ekim 1971 23 Şubat 1972 Bağımsız Aura II
(31) Rafael Paasio Rafael Paasio

(1903–1980)
23 Şubat 1972 4 Eylül 1972 SDP Paasio II
34 Kalevi Sorsa Kalevi Sorsa

(1930–2004)
4 Eylül 1972 13 Haziran 1975 SDP Sorsa I
35 Pirkko-Keijo-Liinamaa mit Familie,1964 Keijo Liinamaa

(1929–1980)
13 Haziran 1975 30 Kasım 1975 Bağımsız Liinamaa
(27) Martti-Miettunen-1973 Martti Miettunen

(1907–2002)
30 Kasım 1975 15 Mayıs 1977 KESK Miettunen II

Miettunen III
(34) Kalevi Sorsa Kalevi Sorsa

(1930–2004)
15 Mayıs 1977 26 Mayıs 1979 SDP Sorsa II
(32) Mauno Koivisto Mauno Koivisto

(1923-2017)
26 Mayıs 1979 26 Ocak 1982 SDP Koivisto II
(34) Kalevi Sorsa Kalevi Sorsa

(1930–2004)
19 Şubat 1982 30 Nisan 1987 SDP Sorsa III

Sorsa IV
36 Harri Holkeri Harri Holkeri

(1937–2011)
30 Nisan 1987 26 Nisan 1991 KOK Holkeri
37 Esko Aho Esko Aho

(* 1954)
26 Nisan 1991 13 Nisan 1995 KESK Aho
38 Paavo Lipponen Paavo Lipponen

(* 1941)
13 Nisan 1995 17 Nisan 2003 SDP Lipponen I

Lipponen II
39 Anneli Jäätteenmäki Anneli Jäätteenmäki

(* 1955)
17 Nisan 2003 24 Haziran 2003 KESK Jäätteenmäki
40 Matti Vanhanen Matti Vanhanen

(* 1955)
24 Haziran 2003 22 Haziran 2010 KESK Vanhanen I

Vanhanen II
41 Mari Kiviniemi Mari Kiviniemi

(* 1968)
22 Haziran 2010 22 Haziran 2011 KESK Kiviniemi
42 Jyrki Katainen Jyrki Katainen

(* 1971)
22 Haziran 2011 24 Haziran 2014 KOK Katainen
43 Alexander Stubb Alexander Stubb

(* 1968)
24 Haziran 2014 29 Mayıs 2015 KOK Stubb
44 Juha Sipilä Juha Sipilä

(* 1961)
29 Mayıs 2015 6 Haziran 2019 KESK Sipilä
45 Antti Rinne Antti Rinne

(* 1962)
6 Haziran 2019 Görevde SDP Rinne

Geçici Başbakan Vekili[değiştir | kaynağı değiştir]

# Resim İsim

(Doğum-Ölüm)
Göreve başlama Görevi bırakma Siyasî parti Kabine Açıklamalar
Juho Vennola Juho Vennola
(1872-1938)
18 Şubat 1931 21 Mart 1931 ED Svinhufvud II Cumhurbaşkanı seçilen Pehr Evind Svinhufvud yerine
Rudolf Holsti Rudolf Holsti
(1881-1945)
17 Şubat 1937 12 Mart 1937 ED Kallio IV Cumhurbaşkanı seçilen Kyösti Kallio yerine
Rudolf Walden Rudolf Walden
(1878-1946)
27 Mart 1940 4 Ocak 1941 Bağımsız Ryti II Cumhurbaşkanı seçilen Risto Ryti yerine
Carl Enckell Carl Enckell
(1876-1959)
9 Mart 1946 26 Mart 1946 Bağımsız Paasikivi II Cumhurbaşkanı seçilen Juho Kusti Paasikivi yerine
Luukka-Miesmaa-1961.jpg Eemil Luukka
(1892-1970)
3 Temmuz 1961 14 Temmuz 1961 ML
Image of none.svg Eino Uusitalo
(1924-2015)
11 Eylül 1981 19 Şubat 1982 KESK Koivisto II Cumhurbaşkanı Urho Kekkonen'i vekalet eden Mauno Koivisto yerine

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantıları[değiştir | kaynağı değiştir]