Vietnam başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Vietnam başbakanı, Asya ülkesi Vietnam'da 1945 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Kuzey Vietnam[değiştir | kaynağı değiştir]

Vietnam Demokratik Cumhuriyeti (1945–76)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma
Vietnam Demokratik Cumhuriyeti Hükûmet Başkanı
1 Ho Chi Minh 1946.jpg Hồ Chí Minh
(1890–1969)
17 Ağustos 1945 20 Eylül 1955 Çinhindi Komünist Partisi
(1951'e kadar)
Vietnam İşçi Partisi
(1951'den itibaren)
- Huynh Thuc Khang.jpg Huỳnh Thúc Kháng
(1876–1947)
31 Mayıs 1946 21 Eylül 1946 Bağımsız
Vietnam Demokratik Cumhuriyeti Hükûmet Başbakanı
2 PhamVanDong1954.jpg Phạm Văn Đồng
(1906–2000)
20 Eylül 1955 2 Temmuz 1976 Vietnam İşçi Partisi

Güney Vietnam[değiştir | kaynağı değiştir]

Cochinchina Özerk Cumhuriyeti (1946–48)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma
Cochinchina Özerk Cumhuriyeti Başbakanı
1 No image.png Nguyễn Văn Thinh
(1888–1946)
1 Haziran 1946 10 Kasım 1946 Cochinchinese Demokrat Partisi
2 No image.png Lê Văn Hoạch
(1896–1978)
29 Kasım 1946 29 Eylül 1947 Bağımsız
3 No image.png Nguyễn Văn Xuân
(1892–1989)
8 Ekim 1947 27 Mayıs 1948 Askerî

Vietnam Geçici Merkezi Hükûmeti (1948–49)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma
Vietnam Geçici Merkezi Hükûmeti Başbakanı
1 No image.png Nguyễn Văn Xuân
(1892–1989)
27 Mayıs 1948 14 Haziran 1949 Askerî

Vietnam Devleti (1949–55)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma
Vietnam Devleti Başbakanı
1 Bao Dai 1953.jpg Bảo Đại
(1913–1997)
14 Haziran 1949 21 Ocak 1950 Bağımsız
2 No image.png Nguyễn Phan Long
(1889–1960)
21 Ocak 1950 27 Nisan 1950 Anayasa Partisi
3 No image.png Trần Văn Hữu
(1896–1984)
6 Mayıs 1950 6 Haziran 1952 Bağımsız
4 Nguyễn Văn Tâm
(1893–1990)
6 Haziran 1952 17 Aralık 1953 Milliyetçi Parti
5 No image.png Nguyễn Phúc Bửu Lộc
(1914–1990)
11 Ocak 1954 16 Haziran 1954 Bağımsız
6 Ngo Dinh Diem - Thumbnail - ARC 542189.png Ngô Đình Diệm
(1901–1963)
16 Haziran 1954 26 Ekim 1955 Kişisel Emekçi Devrim Partisi

Vietnam Cumhuriyeti (1955-75)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma
Prime Minister of the Republic of Vietnam
1 No image.png Nguyễn Ngọc Thơ
(1908–1976)
4 Kasım 1963 28 Ocak 1964 Bağımsız
2 Nguyễn Khánh 1964.jpg Nguyễn Khánh
(1927–2013)
28 Şubat 1964 27 Ağustos 1964 Askeri
- No image.png Nguyễn Xuân Oánh
(1921–2003)
29 Ağustos 1964 3 Eylül 1964 Bağımsız
(2) Nguyễn Khánh 1964.jpg Nguyễn Khánh
(1927–2013)
3 Eylül 1964 4 Kasım 1964 Askeri
3 No image.png Trần Văn Hương
(1903–1982)
4 Kasım 1964 27 Ocak 1965 Askeri
- No image.png Nguyễn Xuân Oánh
(1921–2003)
27 Ocak 1965 15 Şubat 1965 Bağımsız
4 Phan Huy Quat.jpg Phan Huy Quát
(1908–1979)
16 Şubat 1965 5 Haziran 1965 Büyük Milletçi Parti
5 Nguyen Cao Ky 1967.jpg Nguyễn Cao Kỳ
(1930–2011)
14 Haziran 1965 1 Eylül 1967 Askeri
6 No image.png Nguyễn Văn Lộc
(1922–?)
1 Kasım 1967 17 Mayıs 1968 Askeri
(3) No image.png Trần Văn Hương
(1903–1982)
28 Mayıs 1968 22 Ağustos 1969 Bağımsız
(1969'a kadar)
(3) Ulusal Sosyal Demokratik Cephe
(1969'dan itibaren)
7 No image.png Trần Thiện Khiêm
(1925–)
22 Ağustos 1969 5 Nisan 1975 Ulusal Sosyal Demokratik Cephe
8 Nguyen Ba Can (1968).jpg Nguyễn Bá Cẩn
(1930–2009)
5 Nisan 1975 25 Nisan 1975 demokratik Parti
9 No image.png Vũ Văn Mẫu
(1914–1998)
28 Nisan 1975 30 Nisan 1975 Ulusal Uzlaşma için Güçler

Güney Vietnam Cumhuriyeti (1969-76)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma
Güney Vietnam Cumhuriyeti geçici devrimci hükûmet başkanı
1 No image.png Huỳnh Tấn Phát
(1913–1989)
8 Haziran 1969 2 Temmuz 1976 Vietnam Halk Devrim Partisi
(Ulusal Kurtuluş Cephesi)
(Vietnam Komünist Partisi'nden etkilenmiştir)

Birleşmiş Vietnam[değiştir | kaynağı değiştir]

Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti (1976'dan bugüne)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma
Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı
(2) PhamVanDong1954.jpg Phạm Văn Đồng
(1906–2000)
2 Temmuz 1976 4 Temmuz 1981 Vietnam Komünist Partisi
Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi Başkanı
(2) PhamVanDong1954.jpg Phạm Văn Đồng
(1906–2000)
4 Temmuz 1981 18 Haziran 1987 Vietnam Komünist Partisi
3 No image.png Phạm Hùng
(1912–1988)
18 Haziran 1987 10 Mart 1988 Vietnam Komünist Partisi
- Võ Văn Kiệt
(1922–2008)
10 Mart 1988 22 Haziran 1988 Vietnam Komünist Partisi
4 Do Muoi cropped.jpg Đỗ Mười
(1917–2018)
22 Haziran 1988 8 Ağustos 1991 Vietnam Komünist Partisi
5 Võ Văn Kiệt
(1922–2008)
8 Ağustos 1991 22 Eylül 1992 Vietnam Komünist Partisi
Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Hükûmeti Başbakanı
(5) Võ Văn Kiệt
(1922–2008)
23 Eylül 1992 25 Eylül 1997 Vietnam Komünist Partisi
6 Mr. Phan Van Khai.jpg Phan Văn Khải
(1933–2018)
25 Eylül 1997 27 Haziran 2006 Vietnam Komünist Partisi
7 Mr. Nguyen Tan Dung.jpg Nguyễn Tấn Dũng
(1949–)
27 Haziran 2006 6 Nisan 2016 Vietnam Komünist Partisi
8 Mr. Nguyen Xuan Phuc.jpg Nguyễn Xuân Phúc
(1954–)
7 Nisan 2016 Görevde Vietnam Komünist Partisi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]