Vietnam başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vietnam başbakanı, Asya ülkesi Vietnam'da 1945 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Kuzey Vietnam[değiştir | kaynağı değiştir]

Vietnam Demokratik Cumhuriyeti (1945–76)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma
Vietnam Demokratik Cumhuriyeti Hükûmet Başkanı
1 Ho Chi Minh 1946.jpg Hồ Chí Minh
(1890–1969)
17 Ağustos 1945 20 Eylül 1955 Çinhindi Komünist Partisi
(1951'e kadar)
Vietnam İşçi Partisi
(1951'den itibaren)
- Huynh Thuc Khang.jpg Huỳnh Thúc Kháng
(1876–1947)
31 Mayıs 1946 21 Eylül 1946 Bağımsız
Vietnam Demokratik Cumhuriyeti Hükûmet Başbakanı
2 PhamVanDong1954.jpg Phạm Văn Đồng
(1906–2000)
20 Eylül 1955 2 Temmuz 1976 Vietnam İşçi Partisi

Güney Vietnam[değiştir | kaynağı değiştir]

Cochinchina Özerk Cumhuriyeti (1946–48)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma
Cochinchina Özerk Cumhuriyeti Başbakanı
1 No image.png Nguyễn Văn Thinh
(1888–1946)
1 Haziran 1946 10 Kasım 1946 Cochinchinese Demokrat Partisi
2 No image.png Lê Văn Hoạch
(1896–1978)
29 Kasım 1946 29 Eylül 1947 Bağımsız
3 No image.png Nguyễn Văn Xuân
(1892–1989)
8 Ekim 1947 27 Mayıs 1948 Askerî

Vietnam Geçici Merkezi Hükûmeti (1948–49)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma
Vietnam Geçici Merkezi Hükûmeti Başbakanı
1 No image.png Nguyễn Văn Xuân
(1892–1989)
27 Mayıs 1948 14 Haziran 1949 Askerî

Vietnam Devleti (1949–55)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma
Vietnam Devleti Başbakanı
1 Bao Dai 1953.jpg Bảo Đại
(1913–1997)
14 Haziran 1949 21 Ocak 1950 Bağımsız
2 No image.png Nguyễn Phan Long
(1889–1960)
21 Ocak 1950 27 Nisan 1950 Anayasa Partisi
3 No image.png Trần Văn Hữu
(1896–1984)
6 Mayıs 1950 6 Haziran 1952 Bağımsız
4 Nguyễn Văn Tâm
(1893–1990)
6 Haziran 1952 17 Aralık 1953 Milliyetçi Parti
5 No image.png Nguyễn Phúc Bửu Lộc
(1914–1990)
11 Ocak 1954 16 Haziran 1954 Bağımsız
6 Ngo Dinh Diem - Thumbnail - ARC 542189.png Ngô Đình Diệm
(1901–1963)
16 Haziran 1954 26 Ekim 1955 Kişisel Emekçi Devrim Partisi

Vietnam Cumhuriyeti (1955-75)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma
Prime Minister of the Republic of Vietnam
1 No image.png Nguyễn Ngọc Thơ
(1908–1976)
4 Kasım 1963 28 Ocak 1964 Bağımsız
2 Nguyễn Khánh 1964.jpg Nguyễn Khánh
(1927–2013)
28 Şubat 1964 27 Ağustos 1964 Askeri
- No image.png Nguyễn Xuân Oánh
(1921–2003)
29 Ağustos 1964 3 Eylül 1964 Bağımsız
(2) Nguyễn Khánh 1964.jpg Nguyễn Khánh
(1927–2013)
3 Eylül 1964 4 Kasım 1964 Askeri
3 No image.png Trần Văn Hương
(1903–1982)
4 Kasım 1964 27 Ocak 1965 Askeri
- No image.png Nguyễn Xuân Oánh
(1921–2003)
27 Ocak 1965 15 Şubat 1965 Bağımsız
4 Phan Huy Quat.jpg Phan Huy Quát
(1908–1979)
16 Şubat 1965 5 Haziran 1965 Büyük Milletçi Parti
5 Nguyen Cao Ky 1967.jpg Nguyễn Cao Kỳ
(1930–2011)
14 Haziran 1965 1 Eylül 1967 Askeri
6 No image.png Nguyễn Văn Lộc
(1922–?)
1 Kasım 1967 17 Mayıs 1968 Askeri
(3) No image.png Trần Văn Hương
(1903–1982)
28 Mayıs 1968 22 Ağustos 1969 Bağımsız
(1969'a kadar)
(3) Ulusal Sosyal Demokratik Cephe
(1969'dan itibaren)
7 No image.png Trần Thiện Khiêm
(1925–)
22 Ağustos 1969 5 Nisan 1975 Ulusal Sosyal Demokratik Cephe
8 Nguyen Ba Can (1968).jpg Nguyễn Bá Cẩn
(1930–2009)
5 Nisan 1975 25 Nisan 1975 demokratik Parti
9 No image.png Vũ Văn Mẫu
(1914–1998)
28 Nisan 1975 30 Nisan 1975 Ulusal Uzlaşma için Güçler

Güney Vietnam Cumhuriyeti (1969-76)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma
Güney Vietnam Cumhuriyeti geçici devrimci hükûmet başkanı
1 No image.png Huỳnh Tấn Phát
(1913–1989)
8 Haziran 1969 2 Temmuz 1976 Vietnam Halk Devrim Partisi
(Ulusal Kurtuluş Cephesi)
(Vietnam Komünist Partisi'nden etkilenmiştir)

Birleşmiş Vietnam[değiştir | kaynağı değiştir]

Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti (1976'dan bugüne)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma
Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı
(2) PhamVanDong1954.jpg Phạm Văn Đồng
(1906–2000)
2 Temmuz 1976 4 Temmuz 1981 Vietnam Komünist Partisi
Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi Başkanı
(2) PhamVanDong1954.jpg Phạm Văn Đồng
(1906–2000)
4 Temmuz 1981 18 Haziran 1987 Vietnam Komünist Partisi
3 No image.png Phạm Hùng
(1912–1988)
18 Haziran 1987 10 Mart 1988 Vietnam Komünist Partisi
- Võ Văn Kiệt
(1922–2008)
10 Mart 1988 22 Haziran 1988 Vietnam Komünist Partisi
4 Do Muoi cropped.jpg Đỗ Mười
(1917–2018)
22 Haziran 1988 8 Ağustos 1991 Vietnam Komünist Partisi
5 Võ Văn Kiệt
(1922–2008)
8 Ağustos 1991 22 Eylül 1992 Vietnam Komünist Partisi
Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Hükûmeti Başbakanı
(5) Võ Văn Kiệt
(1922–2008)
23 Eylül 1992 25 Eylül 1997 Vietnam Komünist Partisi
6 Mr. Phan Van Khai.jpg Phan Văn Khải
(1933–2018)
25 Eylül 1997 27 Haziran 2006 Vietnam Komünist Partisi
7 Mr. Nguyen Tan Dung.jpg Nguyễn Tấn Dũng
(1949–)
27 Haziran 2006 6 Nisan 2016 Vietnam Komünist Partisi
8 Mr. Nguyen Xuan Phuc.jpg Nguyễn Xuân Phúc
(1954–)
7 Nisan 2016 5 Nisan 2021 Vietnam Komünist Partisi
9 Mr. Pham Minh Chinh.jpg Phạm Minh Chính
(1958–)
5 Nisan 2021 Görevde Vietnam Komünist Partisi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]