Ali Zeydan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ali Zeydan
علي زيدان
Libya Başbakanı
Görev süresi
15 Ekim 2012 - 11 Mart 2014
Başkan Muhammed Mekariyef
Cuma Ahmed Atike (Geçici)
Nuri Ebusehmen
Yerine geldiği Abdürrahim El-Keib
Yerine gelen Abdullah es-Sani (Geçici)
Kişisel bilgiler
Doğum 15 Aralık 1950 (73 yaşında)
Vadan, Libya
Partisi Kalkınma ve Refah için Ulusal Parti
Bitirdiği okul Cevahirlal Nehru Üniversitesi
Dini Sünni İslam

Ali Zeydan (Arapça: علي زيدان), Libyalı politikacı, eski diplomat, insan hakları aktivisti ve Libya'nın eski başbakanı. 2012 Libya Genel Ulusal Kongresi seçimleri'ne girdi ve Genel Ulusal Kongre'de vekil seçildi. Eski başbakan Mustafa Ebu Şakur güvenoyu alamayınca yerine Zeydan seçilmiştir.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ali Zeidan, 1970'lerde Libya için bir diplomat olarak görev yaptı ve Büyükelçi Mohamed Yousef El-Magariaf'in altında Hindistan'da hizmet verdi. Zeydan, Libya'nın Hindistan Büyükelçiliğinde görevli olduğu sırada Cevahirlal Nehru Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans derecesi aldı. Zeydan, Libya Devrimi sırasında, Ulusal Geçiş Konseyi'nin Avrupa elçisi olarak görev yaptı ve anti-Kaddafi güçlerini desteklemek için Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi ikna etmede kilit rol oynadı. Zeydan, 2012 Kongre seçimlerinde Jufra'dan bağımsız olarak seçildi ve Muhammed el-Magariaf'e Kongre Konuşmacısı pozisyonda güçlü bir rakip oldu.

Kaçırılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Zeydan 10 Ekim 2013 tarihinde, sabah erken saatlerinde, Trablus'daki kaldığı Corinthian Hotel'de silahlı militanlar tarafından kaçırılmış ve açıklanmayan bir yere götürülmüş,[1] ve sonra serbest bırakıldığı bildirilmiştir.[2]

Hükümetinin düşürülmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhalefet tarafından devrimin ardından baş gösteren güvenlik sorununu çözememekle eleştirilen Zeydan, 11 Mart 2014 tarihinde parlamentoda yapılan güven oylamasını kaybetti ve hükûmeti düşerek başbakanlık görevi sona erdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi görevi
Önce gelen
Abdürrahim El-Keib
Libya Başbakanı
2012–2014
Sonra gelen
Abdullah es-Sani
Geçici