Myanmar başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Myanmar başbakanı, Asya ülkesi Myanmar'da 1948'de yayınlanan Burma Bağımsızlık Bildirgesi'nden bu yana hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır.

Burma / Myanmar başbakanları (1948'den günümüze)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Göreve başlama Görevi bırakma Görevde geçirdiği süre

Burma Birliği (1948–1974)[değiştir | kaynağı değiştir]

1 U Nu portrait.jpg U Nu
Birmancaဦးနု
(1907–1995)
4 Ocak 1948 12 Haziran 1956

(1956 Burma genel seçimleri nedeniyle istifa etti)
70082662848000000008 yıl, 160 gün AFPFL
2 Ba Swe.jpg Ba Swe
Birmancaဘဆွေ
(1915–1987)
12 Haziran 1956 1 Mart 1957 7007226368000000000262 gün AFPFL
(1) U Nu portrait.jpg U Nu
Birmancaဦးနု
(1907–1995)
1 Mart 1957 29 Ekim 1958[a] 70075246640000000001 yıl, 242 gün AFPFL
3 General Ne Win PM of Burma 1959.jpg Ne Win
Birmancaနေဝင်း
(1911–2002)
29 Ekim 1958 4 Nisan 1960[b] 70074520880000000001 yıl, 158 gün Askerî
(1) U Nu portrait.jpg U Nu
Birmancaဦးနု
(1907–1995)
4 Nisan 1960 2 Mart 1962
(darbe)
70076024240000000001 yıl, 332 gün Birlik Partisi
(Anti-Faşist Halkın Özgürlük Birliği Temizliği)
(3) General Ne Win PM of Burma 1959.jpg Ne Win

Birmancaနေဝင်း

(1911–2002)
2 Mart 1962 4 Mart 1974 700837886400000000012 yıl, 2 gün Askerî /
Burma Sosyalist Program Partisi

Burma Birliği Sosyalist Cumhuriyeti (1974–1988)[değiştir | kaynağı değiştir]

4 No image.svg Sein Win
Birmancaစိန်ဝင်း
(1919–1993)
4 Mart 1974 29 Mart 1977[c] 70079683280000000003 yıl, 25 gün Burma Sosyalist Program Partisi
5 No image.svg Maung Maung Kha
Birmancaမောင်မောင်ခ
(1920–1995)
29 Mart 1977 26 Temmuz 1988
(istifa)
700835741520000000011 yıl, 119 gün Burma Sosyalist Program Partisi
6 No image.svg Tun Tin
Birmancaထွန်းတင်
(1920–2020)
26 Temmuz 1988 18 Eylül 1988
(darbe)
700646656000000000054 gün Burma Sosyalist Program Partisi

Burma / Myanmar Birliği (1988–2011)[değiştir | kaynağı değiştir]

7 SAW MAUNG PORTRAIT.jpg Saw Maung
Birmancaစောမောင်
(1928–1997)
21 Eylül 1988 23 Nisan 1992

(istifa)[d]
70081132488000000003 yıl, 215 gün Askerî
8 Than Shwe 2010-10-11.jpg Than Shwe
Birmancaသန်းရွှေ
(born 1933)
23 Nisan 1992 25 Ağustos 2003 700835784720000000011 yıl, 124 gün Askerî
9 KhinNyunt cropped.jpg Khin Nyunt
Birmancaခင်ညွန့်
(born 1939)
25 Ağustos 2003 18 Ekim 2004[e] 70073622320000000001 yıl, 54 gün Askerî
10 SoeWin cropped.jpg Soe Win
Birmancaစိုးဝင်း
(1947–2007)
19 Ekim 2004 12 Ekim 2007
(Görev başında öldü[4])
70079404640000000002 yıl, 358 gün Askerî
11 TheinSeinASEAN.jpg Thein Sein
Birmancaသိန်းစိန်
(d. 1944)
12 Ekim 2007 30 Mart 2011 70081092744000000003 yıl, 169 gün Askerî
(29 Nisan 2010'a kadar[5])
USDP
(8 Haziran 2010 itibarıyla [5])

Myanmar Birliği Cumhuriyeti (2011–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Makam kaldırıldı (30 Mart 2011 – 1 Ağustos 2021)
12 Мин Аун Хлайн в Татарстане 04 (25-06-2021) (cropped 3).jpg Min Aung Hlaing
Birmancaမင်းအောင်လှိုင်
(d. 1956)
1 Ağustos 2021 Görevde 70074278960000000001 yıl, 130 gün Askerî

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yönetimi askerî cuntaya devretti
  2. ^ 1960 seçimlerinin ardından iktidarı sivil yönetime devretti
  3. ^ Ülkedeki ekonomik sorunlar nedeniyle görevinden uzaklaştırıldı
  4. ^ Resigned due to health reasons[1][2]
  5. ^ Görevden uzaklaştırılarak ev hapsine alındı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wheeler, Ned (28 Temmuz 1997). "Obituary: General Saw Maung". The Independent. Londra. 3 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Saw Maung Is Dead at 68; Led a Brutal Burmese Coup". The New York Times. 27 Temmuz 1997. 3 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2022. 
  3. ^ "Burma's prime minister 'arrested'". BBC News. 19 Ekim 2004. 5 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2022. 
  4. ^ "Burma prime minister Soe Win dies". BBC News. 12 Ekim 2007. 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2022. 
  5. ^ a b Wai Moe (5 Mayıs 2010). "Tight Censorship on Reporting USDP". The Irrawaddy. 2 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]