Fas başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu liste, 1955'te Fas Hükümet Başkanlığı görevinin kurulmasından günümüze kadar Fas hükûmet başkanlarının bir listesidir.

Fas Hükümeti Başkanı olarak toplam on altı kişi görev yaptı (Fas Kralı tarafından iki doğrudan yönetim dönemi hariç). Ayrıca bir kişi - Muhammed Karim Lamrani - art arda olmayan üç kez görev yaptı.

Anahtar[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi partiler
Diğer gruplar

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti Yasama
(Seçim)
Kral
(Hüküm)
1 Bekkay.jpg Mbarek Bekkay
مبارك البكاي

(1907–1961)[1]

1 7 Aralık 1955 12 Mayıs 1958 Bağımsız Yok V. Muhammed
محمد الخامس
Mohammed V.jpg

(1955–1961)

2
2 Balafrej2wiki.png Ahmed Balafrej
أحمد بلافريج

(1908–1990)

12 Mayıs 1958 16 Aralık 1958 İstiklâl Partisi
3 A Ibrahim WIKI.jpg Abdallah İbrahim
عبد الله إبراهيم

(1918–2005)

16 Aralık 1958 20 Mayıs 1960
- Mohammed V.jpg Makam Boş
(Doğrudan
V. Muhammed Yönetimi)
20 Mayıs 1960 26 Şubat 1961
(görevdeyken öldü.)
Bağımsız
- King Hassan II.jpg Makam Boş
(Doğrudan
II. Hasan Yönetimi)
1 26 Şubat 1961 13 Kasım 1963 II. Hasan
الحسن الثاني
King Hassan II.jpg

(1961–1999)

2
3
4 Ahmed Bahnini
أحمد بحنيني

(1909–1971)

13 Kasım 1963 7 Haziran 1965 Anayasal Kurumlar Savunma Cephesi I (1963)
- Makam Boş
(Doğrudan
II. Hasan Yönetimi)
4 7 Haziran 1965 7 Temmuz 1967 Bağımsız
5 Muhammed Benhima
محمد بنهيمة

(1924–1992)

7 Temmuz 1967 6 Ekim 1969 Anayasal Kurumlar Savunma Cephesi
6 Ahmed Laraki en 2008.jpg Ahmed Laraki
أحمد العراقي

(1931–)

1 6 Ekim 1969 6 Ağustos 1971 İstiklâl Partisi
7 Muhammed Kerim Lamrani
محمد كريم العمراني

(1919–2018)

1 6 Ağustos 1971 2 Kasım 1972 Bağımsız II (1970)
2
8 Bundesarchiv B 145 Bild-F011570-0004, Bonn, AA, Luftverkehrsvertrag mit Marokko (cropped).jpg Ahmed Osman
أحمد عصمان

(1930–)

1 2 Kasım 1972 22 Mart 1979 Ulusal Bağımsızlar Birliği
2 III (1977)
9 Maati Bouabid.jpg Maati Buabid
المعطي بوعبيد

(1927–1996)

1 22 Mart 1979 30 Kasım 1983 Anayasal Birlik
2
(7) Muhammed Kerim Lamrani
محمد كريم العمراني

(1919–2018)

3 30 Kasım 1983 30 Eylül 1986 Bağımsız
4 IV (1984)
10 Minister Van den Broek (Buitenlandse Zaken) (r) en de Marokkaanse minister Larak, Bestanddeelnr 932-5113 (cropped).jpg İzzeddin Laraki
عز الدين العراقي

(1929–2010)

2 30 Eylül 1986 11 Ağustos 1992
(7) Mohammed Karim Lamrani
محمد كريم العمراني

(1919–2018)

5 11 Ağustos 1992 25 Mayıs 1994
6 V (1993)
11 (Abdellatif Filali) Felipe González recibe al ministro de Asuntos Exteriores de Marruecos. Pool Moncloa. 2 de julio de 1990 (cropped).jpeg Abdüllatif Filali
عبد اللطيف الفلالي

(1928–2009)

1 25 Mayıs 1994 4 Şubat 1998
2
3 VI (1997)
12 Abderrahmane Youssoufi.jpg Abdurrahman Yusufi
عبد الرحمن اليوسفي

(1924–2020)

1 4 Şubat 1998 9 Ekim 2002 Sosyalist Halk Güçleri Birliği
2 VI. Muhammed
محمد السادس
King Mohammed VI.jpg

(1999–)

13 Driss Jettou.jpg İdris Jetu
إدريس جطو

(1945–)

1 9 Ekim 2002 19 Eylül 2007 Bağımsız VII (2002)
2
14 (Abás El Fasi) Rodríguez Zapatero pasa revista a las tropas junto al primer ministro de Marruecos en el marco de la IX Reunión de Alto Nivel Hispano-Marroquí. Pool Moncloa. 16 de diciembre de 2008 (cropped).jpeg Abbas El Fassi
عباس الفاسي

(1940–)

19 Eylül 2007 2 Ocak 2012 İstiklâl Partisi VIII (2007)
15 Abdelilah Benkirane 2014-08-05.jpg Abdelilah Benkirane
عبد الإله بنكيران

(1954–)

1 3 Ocak 2012 5 Nisan 2017 Adalet ve Kalkınma Partisi IX (2011)
2
16 Saad-Eddine Al-Othmani.jpg Saadeddin Osmani
سعد الدين العثماني

(1956–)

1 5 Nisan 2017 7 Ekim 2021 X (2016)
2
17 Aziz Akhannouch (cropped).jpg Aziz Ahnuş

عزيز أخنوش

(1961–)

7 Ekim 2021 Görevde Ulusal Bağımsızlar Birliği XI (2021)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Başbakan olarak atanırken, Fas Saltanatı hâlâ Fransız ve İspanyol hükümdarlar arasında bölünmüş durumdaydı. 2 Mart 1956'dan itibaren Bağımsız Fas Vilayeti Başbakanlığına, 14 Ağustos 1957'den itibaren de Fas Başbakanlığına getirildi.