Fas başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fas başbakanı, Afrika ülkesi Fas'ta 1955 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Anahtar[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi partiler
Diğer gruplar

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti Yasama
(Seçim)
Kral
(Hüküm)
1 Bekkay.jpg Mbarek Bekkay
مبارك البكاي

(1907–1961)[1]

1 7 Aralık 1955 12 Mayıs 1958 Bağımsız Yok V. Muhammed
محمد الخامس
Mohammed V.jpg

(1955–1961)

2
2 Balafrej2wiki.png Ahmed Balafrej
أحمد بلافريج

(1908–1990)

12 Mayıs 1958 16 Aralık 1958 İstiklâl Partisi
3 Abdallah İbrahim
عبد الله إبراهيم

(1918–2005)

16 Aralık 1958 20 Mayıs 1960
- Makam Boş
(Doğrudan
V. Muhammed Yönetimi)
20 Mayıs 1960 26 Şubat 1961
(görevdeyken öldü.)
Bağımsız
- Makam Boş
(Doğrudan
II. Hasan Yönetimi)
1 26 Şubat 1961 13 Kasım 1963 II. Hasan
الحسن الثاني
King Hassan II.jpg

(1961–1999)

2
3
4 Ahmed Bahnini
أحمد بحنيني

(1909–1971)

13 Kasım 1963 7 Haziran 1965 Anayasal Kurumlar Savunma Cephesi I (1963)
- Makam Boş
(Doğrudan
II. Hasan Yönetimi)
4 7 Haziran 1965 7 Temmuz 1967 Bağımsız
5 Muhammed Benhima
محمد بنهيمة

(1924–1992)

7 Temmuz 1967 6 Ekim 1969 Anayasal Kurumlar Savunma Cephesi
6 Ahmed Laraki en 2008.jpg Ahmed Laraki
أحمد العراقي

(1931–)

1 6 Ekim 1969 6 Ağustos 1971 İstiklâl Partisi
7 Muhammed Kerim Lamrani
محمد كريم العمراني

(1919–2018)

1 6 Ağustos 1971 2 Kasım 1972 Bağımsız II (1970)
2
8 Ahmed Osman
أحمد عصمان

(1930–)

1 2 Kasım 1972 22 Mart 1979 Bağımsızların Ulusal Birliği
2 III (1977)
9 Maati Buabid
المعطي بوعبيد

(1927–1996)

1 22 Mart 1979 30 Kasım 1983 Anayasal Birlik
2
(7) Muhammed Kerim Lamrani
محمد كريم العمراني

(1919–2018)

3 30 Kasım 1983 30 Eylül 1986 Bağımsız
4 IV (1984)
10 İzzeddin Laraki
عز الدين العراقي

(1929–2010)

2 30 Eylül 1986 11 Ağustos 1992
(7) Mohammed Karim Lamrani
محمد كريم العمراني

(1919–2018)

5 11 Ağustos 1992 25 Mayıs 1994
6 V (1993)
11 Abdüllatif Filali
عبد اللطيف الفلالي

(1928–2009)

1 25 Mayıs 1994 4 Şubat 1998
2
3 VI (1997)
12 Abdurrahman Yusufi
عبد الرحمن اليوسفي

(1924–2020)

1 4 Şubat 1998 9 Ekim 2002 Sosyalist Halk Güçleri Birliği
2 VI. Muhammed
محمد السادس
King Mohammed VI.jpg

(1999–)

13 Driss Jettou.jpg İdris Jetu
إدريس جطو

(1945–)

1 9 Ekim 2002 19 Eylül 2007 Bağımsız VII (2002)
2
14 Abbas El fassi 08.jpg Abbas El Fassi
عباس الفاسي

(1940–)

19 Eylül 2007 2 Ocak 2012 İstiklâl Partisi VIII (2007)
15 Abdelilah Benkirane 2014-08-05.jpg Abdelilah Benkirane
عبد الإله بنكيران

(1954–)

1 3 Ocak 2012 5 Nisan 2017 Adalet ve Kalkınma Partisi IX (2011)
2
16 Saad-Eddine Al-Othmani.jpg Saadeddin Osmani
سعد الدين العثماني

(1956–)

5 Nisan 2017 Görevde X (2016)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Başbakan olarak atanırken, Fas Saltanatı hâlâ Fransız ve İspanyol hükümdarlar arasında bölünmüş durumdaydı. 2 Mart 1956'dan itibaren Bağımsız Fas Vilayeti Başbakanlığına, 14 Ağustos 1957'den itibaren de Fas Başbakanlığına getirildi.