Birleşik Krallık başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Birleşik Krallık başbakanlarının bir listesi;

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
Robert Walpole, 1st Earl of Orford by Arthur Pond.jpg Robert Walpole
(1676–1745)
4 Nisan 1721 11 Şubat 1742 Whig
Spencer Compton 1st Earl of Wilmington cropped.jpg Spencer Compton
(1673–1743)
16 Şubat 1742 2 Temmuz 1743 Whig
Henry Pelham, Parliamentary Art Collection crop.jpg Henry Pelham
(1694–1754)
27 Ağustos 1743 6 Mart 1754 Whig
1stDukeOfNewcastleOld.jpg Thomas Pelham-Holles
(1693–1768)
16 Mart 1754 16 Kasım 1756 Whig
4th Duke of Devonshire after Hudson.jpg William Cavendish
(1720–1764)
16 Kasım 1756 25 Haziran 1757 Whig
1stDukeOfNewcastleOld.jpg Thomas Pelham-Holles
(1693–1768)
2 Temmuz 1757 26 Mayıs 1762 Whig
John Stuart, 3rd Earl of Bute cropped cropped.jpg John Stuart
(1713–1792)
26 Mayıs 1762 8 Nisan 1763 Tory
George Grenville (1712–1770) by William Hoare (1707-1792) Cropped.jpg George Grenville
(1712–1770)
16 Nisan 1763 13 Temmuz 1765 Whig
2nd Marquess of Rockingham cropped.jpg Charles Watson-Wentworth
(1730–1782)
13 Temmuz 1765 30 Temmuz 1766 Whig
William Pitt the Elder by William Hoare crop.jpg William Pitt
(1708–1778)
30 Temmuz 1766 14 Ekim 1768 Whig
Grafton3 cropped.JPG Augustus FitzRoy
(1735–1811)
14 Ekim 1768 28 Ocak 1770 Whig
Nathaniel Dance Lord North cropped cropped.jpg Frederick North
(1732–1792)
28 Ocak 1770 22 Mart 1782 Tory
2nd Marquess of Rockingham cropped.jpg Charles Watson-Wentworth
(1730–1782)
27 Mart 1782 1 Temmuz 1782 Whig
William Petty, 2nd Earl of Shelburne by JL Mosnier crop.jpg William Petty
(1737–1805)
4 Temmuz 1782 2 Nisan 1783 Whig
3rd Duke of Portland crop.jpg William Cavendish-Bentinck
(1738–1809)
2 Nisan 1783 19 Aralık 1783 Whig
William Pitt the Younger 2 cropped.jpg William Pitt
(1708–1778)
19 Aralık 1783 14 Mart 1801 Tory
Henry Addington by Beechey.jpg Henry Addington
(1757–1844)
17 Mart 1801 10 Mayıs 1804 Tory
William Pitt the Younger 2 cropped.jpg William Pitt
(1708–1778)
10 Mayıs 1804 23 Ocak 1806 Tory
1st Baron Grenville cropped.jpg William Wyndham Grenville
(1759–1834)
11 Şubat 1806 11 Mart 1807 Whig
3rd Duke of Portland crop.jpg William Cavendish-Bentinck
(1738–1809)
31 Mart 1807 4 Ekim 1809 Tory
Spencerperceval.jpg Spencer Perceval
(1762–1812)
4 Ekim 1809 11 Mayıs 1812 Tory
Earl jenkinson.jpg Robert Banks Jenkinson
(1770–1828)
8 Haziran 1812 9 Nisan 1827 Tory
George Canning by Richard Evans - detail.jpg George Canning
(1770–1827)
10 Nisan 1827 8 Ağustos 1827 Tory
Frederick John Robinson, 1st Earl of Ripon by Sir Thomas Lawrence cropped.jpg Frederick John Robinson
(1782–1859)
31 Ağustos 1827 21 Ocak 1828 Tory
Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington by John Jackson cropped.jpg Arthur Wellesley
(1769–1852)
22 Ocak 1828 16 Kasım 1830 Tory
Charles Grey, 2nd Earl Grey by Sir Thomas Lawrence copy.jpg Charles Grey
(1764–1845)
22 Kasım 1830 9 Temmuz 1834 Whig
2nd V Melbourne.jpg William Lamb
(1779–1848)
16 Temmuz 1834 14 Kasım 1834 Whig
Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington by Robert Home cropped.jpg Arthur Wellesley
(1769–1852)
14 Kasım 1834 10 Aralık 1834 Tory
Robert Peel by RR Scanlan detail.jpg Robert Peel
(1788–1850)
10 Aralık 1834 8 Nisan 1835 Muhafazakâr Parti
2nd V Melbourne.jpg William Lamb
(1779–1848)
18 Nisan 1835 30 Ağustos 1841 Whig
Robert Peel by RR Scanlan detail.jpg Robert Peel
(1788–1850)
30 Ağustos 1841 29 Haziran 1846 Muhafazakâr Parti
Lord john russell.jpg John Russell
(1792–1878)
30 Haziran 1846 21 Şubat 1852 Whig
Edward Smith-Stanley, 14th Earl of Derby-1865.jpg Edward Smith-Stanley
(1799–1869)
23 Şubat 1852 17 Aralık 1852 Muhafazakâr Parti
4th Earl of Aberdeen.jpg George Hamilton-Gordon
(1784–1860)
19 Aralık 1852 30 Ocak 1855 Whig
Henry John Temple, 3rd Viscount Palmerston.jpg Henry John Temple
(1784–1865)
6 Şubat 1855 19 Şubat 1858 Whig
Edward Smith-Stanley, 14th Earl of Derby-1865.jpg Edward Smith-Stanley
(1799–1869)
20 Şubat 1858 11 Haziran 1859 Muhafazakâr Parti
Henry John Temple, 3rd Viscount Palmerston.jpg Henry John Temple
(1784–1865)
12 Haziran 1859 18 Ekim 1865 Liberal Parti
Lord john russell.jpg John Russell
(1792–1878)
29 Ekim 1865 26 Haziran 1866 Liberal Parti
Edward Smith-Stanley, 14th Earl of Derby-1865.jpg Edward Smith-Stanley
(1799–1869)
28 Haziran 1866 25 Şubat 1868 Muhafazakâr Parti
Disraeli.jpg Benjamin Disraeli
(1804–1881)
27 Şubat 1868 1 Aralık 1868 Muhafazakâr Parti
Gladstone.jpg William Ewart Gladstone
(1809–1898)
3 Aralık 1868 17 Şubat 1874 Liberal Parti
Disraeli.jpg Benjamin Disraeli
(1804–1881)
20 Şubat 1874 21 Nisan 1880 Muhafazakâr Parti
Gladstone.jpg William Ewart Gladstone
(1809–1898)
23 Nisan 1880 9 Haziran 1885 Liberal Parti
Robert cecil.jpg Robert Gascoyne-Cecil
(1830–1903)
23 Haziran 1885 28 Ocak 1886 Muhafazakâr Parti
Gladstone.jpg William Ewart Gladstone
(1809–1898)
1 Şubat 1886 25 Temmuz 1886 Liberal Parti
Robert cecil.jpg Robert Gascoyne-Cecil
(1830–1903)
25 Temmuz 1886 11 Ağustos 1892 Muhafazakâr Parti
Gladstone.jpg William Ewart Gladstone
(1809–1898)
15 Ağustos 1892 2 Mart 1894 Liberal Parti
The Earl of Rosebery.jpg Archibald Primrose
(1847–1929)
5 Mart 1894 22 Haziran 1895 Liberal Parti
Robert cecil.jpg Robert Gascoyne-Cecil
(1830–1903)
25 Haziran 1895 11 Temmuz 1902 Muhafazakâr Parti
Arthur Balfour, photo portrait facing left.jpg Arthur Balfour
(1848–1930)
11 Temmuz 1902 5 Aralık 1905 Muhafazakâr Parti
Henry Campbell-Bannerman photo.jpg Henry Campbell-Bannerman
(1836–1908)
5 Aralık 1905 7 Nisan 1908 Liberal Parti
H H Asquith 1908.jpg Herbert Henry Asquith
(1852–1928)
7 Nisan 1908 7 Aralık 1916 Liberal Parti
The Right Hon. David Lloyd George.jpg David Lloyd George
(1863–1945)
7 Aralık 1916 19 Ekim 1922 Liberal Parti
Andrew Bonar Law 02.jpg Andrew Bonar Law
(1858–1923)
23 Ekim 1922 20 Mayıs 1923 Muhafazakâr Parti
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Stanley Baldwin
(1867–1947)
23 Mayıs 1923 16 Ocak 1924 Muhafazakâr Parti
Ramsay MacDonald ggbain 35734.jpg Ramsay MacDonald
(1866–1937)
22 Ocak 1924 4 Kasım 1924 İşçi Partisi
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Stanley Baldwin
(1867–1947)
4 Kasım 1924 5 Haziran 1929 Muhafazakâr Parti
Ramsay MacDonald ggbain 35734.jpg Ramsay MacDonald
(1866–1937)
5 Haziran 1929 24 Ağustos 1931 İşçi Partisi
24 Ağustos 1931 7 Haziran 1935 Ulusal İşçi Partisi
Stanley Baldwin ggbain.35233.jpg Stanley Baldwin
(1867–1947)
7 Haziran 1935 28 Mayıs 1937 Muhafazakâr Parti
Neville chamberlain1921.jpg Neville Chamberlain
(1869–1940)
28 Mayıs 1937 10 Mayıs 1940 Muhafazakâr Parti
Sir Winston S Churchill.jpg Winston Churchill
(1874–1965)
10 Mayıs 1940 26 Temmuz 1945 Muhafazakâr Parti
Clement Attlee.PNG Clement Attlee
(1883–1967)
26 Temmuz 1945 26 Ekim 1951 İşçi Partisi
Sir Winston S Churchill.jpg Winston Churchill
(1874–1965)
26 Ekim 1951 7 Nisan 1955 Muhafazakâr Parti
Sir Anthony-Eden number 10 Official.jpg Anthony Eden
(1897–1977)
7 Nisan 1955 10 Ocak 1957 Muhafazakâr Parti
Harold Macmillan number 10 official.jpg Harold Macmillan
(1894–1986)
10 Ocak 1957 19 Ekim 1963 Muhafazakâr Parti
Alec Douglas-Home (c1963).jpg Alec Douglas-Home
(1903–1995)
19 Ekim 1963 16 Ekim 1964 Muhafazakâr Parti
Harold Wilson Number 10 official.jpg Harold Wilson
(1916–1995)
16 Ekim 1964 19 Haziran 1970 İşçi Partisi
Heathdod.JPG Edward Heath
(1916–2005)
19 Haziran 1970 4 Mart 1974 Muhafazakâr Parti
Harold Wilson Number 10 official.jpg Harold Wilson
(1916–1995)
4 Mart 1974 5 Nisan 1976 İşçi Partisi
James Callaghan.JPG James Callaghan
(1912–2005)
5 Nisan 1976 4 Mayıs 1979 İşçi Partisi
Margaret Thatcher cropped2.png Margaret Thatcher
(1925–2013)
4 Mayıs 1979 28 Kasım 1990 Muhafazakâr Parti
Major PM full.jpg John Major
(1943–)
28 Kasım 1990 2 Mayıs 1997 Muhafazakâr Parti
Tony Blair.jpg Tony Blair
(1953–)
2 Mayıs 1997 27 Haziran 2007 İşçi Partisi
GordonBrown1234 cropped.jpg Gordon Brown
(1951–)
27 Haziran 2007 11 Mayıs 2010 İşçi Partisi
David Cameron portrait (cropped).jpg David Cameron
(1966–)
11 Mayıs 2010 13 Temmuz 2016 Muhafazakâr Parti
Theresa May.jpg Theresa May
(1956–)
13 Temmuz 2016 Görevde Muhafazakâr Parti

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]