Güney Kore başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Güney Kore başbakanı, Asya ülkesi Güney Kore'de 1948 yılından sonra hükumetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Başbakanlar listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

      Konservatif (mevcut: Saenuri Partisi)       Liberal (akımı: Kore Demokratik Partisi)       Askeri       Bağımsız

Başbakan Görev süresi Siyasi parti Devlet başkanı
Resim İsim Göreve başlama Görevi bırakma Süresi
Birinci Cumhuriyet dönemi başbakanları
1 이범석.JPG Yi Pom-sok

I. Beomseok
이범석 / 李範奭

31 Temmuz

1948

21 Nisan

1950

628 Bağımsız Rhee Syng-Man in 1956.jpg

Rhee Syng-man

Shin sung.jpg Ulusal Savunma Bakanı

Shin Song-mo (Geçici)
Sin Seongmo
신성모 / 申性模

21 Nisan

1950

23 Kasım

1950

216 Bağımsız
2 John Myun.jpg Chang Myon

Jang Myeon
장면 / 張勉

23 Kasım

1950

24 Nisan

1952

518 Liberal Parti
Heo Jeong.png Kabinde dışı bakan

Heo Jeong (Geçici)
Heo Jeong
허정 / 許政

6 Kasım

1951

9 Nisan

1952

155 Liberal Parti
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Kabine dışı bakan

Yi Yun-yong (Geçici)
I. Yunyeong
이윤영 / 李允榮

24 Nisan

1952

6 Mayıs

1952

27 Liberal Parti
3 Jang Taek.jpg Chang Taek-sang

Jang Taeksang
장택상 / 張澤相

6 Mayıs

1952

6 Ekim

1952

153 Liberal Parti
Baek Du-jin.jpg Strateji ve Finans Bakanı

Paik Too-chin (Geçici)
Baek Dujin
백두진 / 白斗鎭

9 Ekim

1952

24 Nisan

1953

200 Liberal Parti
4 Paik Too-chin

Baek Dujin
백두진 / 白斗鎭

24 Nisan

1953

17 Haziran

1954

419
5 Byeon Yeong-tae.jpg Pyon Yong-tae

Byeon Yeongtae
변영태 / 卞榮泰

28 Haziran

1954

28 Kasım

1954

164 Liberal Parti
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg İçişleri Bakanı

Paek Han-song (Geçici)
Baek Hanseong
백한성 / 白漢成

28 Kasım

1954

28 Kasım

1954

0 Liberal Parti
Makam kaldırıldı (28 Kasım 1954 – 27 Nisan 1960)
İkinci Cumhuriyet dönemi başbakanları
Makam tekrar oluşturuldu
6 Heo Jeong.png Heo Jeong

Heo Jeong
허정 / 許政

15 Haziran

1960

18 Ağustos

1960

64 Demokratik Yun Bo-seon.jpg

Yun Bo-seon

(2) John Myun.jpg Chang Myon

Jang Myeon
장면 / 張勉
(2nd time)

18 Ağustos

1960

18 Mayıs

1961

273 Demokratik
Makam kaldırıldı (18 Mayıs 1961 – 17 Aralık 1963)
Ulusan Yeniden Yapılanma için Yüce Konsey Başkanı
장도영.jpg Genelkurmay Başkanı

Jang Do-young
Jang Doyeong
장도영 / 張都暎

21 Mayıs

1961

3 Temmuz

1961

43 Askeri Yun Bo-seon.jpg

Yun Bo-seon

Song Yo Chan.jpg Genelkurmay Başkanı]]

Song Yo-chan
Song Yochan
송요찬 / 宋堯讚

3 Temmuz

1961

16 Haziran

1962

348 Askeri
Park Chung-hee 1963's.png Başgeneral

Park Chung-hee
Bak Jeonghui
박정희 / 朴正熙

18 Haziran

1962

10 Temmuz

1962

24 Askeri Park Chung-hee 1963's.png

Park Chung-hee

Kim Hyun-chul, 1961-may-16.jpg Ulusal Savunma Bakanı

Kim Hyun-chul
Gim Hyeoncheol
김현철 / 金顯哲

10 Temmuz

1962

17 Aralık

1963

525 Bağımsız
Üçüncü Cumhuriyet dönemi başbakanları
Makam tekrar oluşturuldu
7 Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Choi Tu-son

Choe Duseon
최두선 / 崔斗善

17 Aralık

1963

10 Mayıs

1964

145 Bağımsız Park Chung-hee 1963's.png

Park Chung-hee

8 Chung Il-kwon

Jeong Ilgwon
정일권 / 丁一權

10 Mayıs

1964

20 Aralık

1970

2415 Bağımsız
(4) Baek Du-jin.jpg Paik Too-chin

Baek Dujin
백두진 / 白斗鎭
(2. dönem)

20 Aralık

1970

4 Haziran

1971

166 Demokratik Cumhuriyetçi Parti
9 Kim Jong-pil 1999.png Kim Jong-pil

Gim Jongpil
김종필 / 金鍾泌

4 Haziran

1971

19 Aralık

1975

1659 Demokratik Cumhuriyetçi Parti
Dördüncü Cumhuriyet dönemi başbakanları
Choi Kyu Hah.png Choi Kyu-hah (Geçici)

Choe Gyuha
최규하 / 崔圭夏

19 Aralık

1975

13 Mart

1976

85 Demokratik Cumhuriyetçi Parti Park Chung-hee 1963's.png

Park Chung-hee

10 Choi Kyu-hah

Choe Gyuha
최규하 / 崔圭夏

13 Mart

1976

6 Aralık

1979

1363
11 Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Shin Hyun-hwak

Sin Hyeonhwak
신현확 / 申鉉碻

12 Aralık

1979

22 Mayıs

1980

168 Demokratik Cumhuriyetçi Parti Choi Kyu Hah.png

Choi Kyu-hah

Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Pak Choong-hoon (Geçici)

Bak Chunghun
박충훈 / 朴忠勳

22 Mayıs

1980

2 Eylül

1980

103 Askeri Chun Doo-hwan.png

Chun Doo-hwan

Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Nam Duck-woo (Geçici)

Nam Deogu
남덕우 / 南德祐

2 Eylül

1980

22 Eylül

1980

20 Demokratik Adalet Partisi
12 Nam Duck-woo

Nam Deogu
남덕우 / 南德祐

22 Eylül

1980

4 Ocak

1982

469
Beşinci Cumhuriyet dönemi başbakanları
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Yoo Chang-soon (Geçici)

Yu Changsun
유창순 / 劉彰順

4 Ocak

1982

23 Ocak

1982

19 Demokratik Adalet Partisi Chun Doo-hwan.png

Chun Doo-hwan

13 Yoo Chang-soon

Yu Changsun
유창순 / 劉彰順

23 Ocak

1982

24 Haziran

1982

152
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Kim Sang-hyup (Geçici)

Gim Sanghyeop
김상협 / 金相浹

24 Haziran

1982

20 Eylül

1982

88 Demokratik Adalet Partisi
14 Kim Sang-hyup

Gim Sanghyeop
김상협 / 金相浹

21 Eylül

1982

14 Ekim

1983

389
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Chin Iee-chong (Geçici)

Jin Uijong
진의종 / 陳懿鍾

15 Ekim

1983

17 Ekim

1983

3 Demokratik Adalet Partisi
15 Chin Iee-chong

Jin Uijong
진의종 / 陳懿鍾

17 Ekim

1983

11 Kasım

1984

397
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Shin Byung-hyun (Geçici)

Sin Byeonghyeon
신병현 / 申秉鉉

11 Kasım

1984

18 Şubat

1985

93 Demokratik Adalet Partisi
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Lho Shin-yong (Geçici)

No Sinyeong
노신영 / 盧信永

18 Şubat

1985

16 Mayıs

1985

87 Demokratik Adalet Partisi
16 Lho Shin-yong

No Sinyeong
노신영 / 盧信永

16 Mayıs

1985

26 Mayıs

1987

740
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Lee Han-key (Geçici)

I. Hangi
이한기 / 李漢基

26 Mayıs

1987

14 Temmuz

1987

49 Demokratik Adalet Partisi
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Kim Chung-yul (Geçici)

Gim Jeongryeol
김정렬 / 金貞烈

14 Temmuz

1987

7 Ağustos

1987

24 Bağımsız
17 Kim Chung-yul

Gim Jeongryeol
김정렬 / 金貞烈

7 Ağustos

1987

25 Şubat

1988

202
Altıncı Cumhuriyet dönemi başbakanları
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Lee Hyun-jae (Geçici)

I. Hyeonjae
이현재 / 李賢宰

25 Şubat

1988

2 Mart

1988

6 Bağımsız Roh Tae-woo - cropped, 1989-Mar-13.jpg

Roh Tae-woo

18 Lee Hyun-jae

I Hyeonjae
이현재 / 李賢宰

2 Mart

1988

5 Aralık

1988

278
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Kang Young-hoon

Gang Yeonghun
강영훈 / 姜英勛

5 Aralık

1988

16 Aralık

1988

11 Demokratik Adalet Partisi (1988-1990)

Saenuri Partisi (1990)

19 Kang Young-hoon

Gang Yeonghun
강영훈 / 姜英勛

16 Aralık

1988

27 Aralık

1990

741
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Ro Jai-bong (Geçici)

No Jaebong
노재봉 / 盧在鳳

27 Aralık

1990

22 Ocak

1991

26 Saenuri Partisi
20 Ro Jai-bong

No Jaebong
노재봉 / 盧在鳳

22 Ocak

1991

24 Mayıs

1991

122
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Chung Won-shik (Geçici)

Jeong Wonsik
정원식 / 鄭元植

24 Mayıs

1991

7 Temmuz

1991

44 Bağımsız
21 Chung Won-shik

Jeong Wonsik
정원식 / 鄭元植

8 Temmuz

1991

8 Ekim

1992

459
22 Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Hyun Soong-jong

Hyeon Seungjong
현승종 / 玄勝鍾

8 Ekim

1992

25 Şubat

1993

140 Bağımsız
23 Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Hwang In-sung

Hwang Inseong
황인성 / 黃寅性

25 Şubat

1993

17 Aralık

1993

295 Saenuri Partisi Kim Young Sam 1996.png

Kim Young-sam

24 Lee Hoi-chang (2010).jpg Lee Hoi-chang

I. Hoechang
이회창 / 李會昌

17 Aralık

1993

22 Nisan

1994

126 Saenuri Partisi
25 Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Lee Yung-dug

I. Yeongdeok
이영덕 / 李榮徳

29 Nisan

1994

17 Aralık

1994

239 Saenuri Partisi
26 Lee Hong Koo.png Lee Hong-koo

I. Honggu
이홍구 / 李洪九

17 Aralık

1994

18 Aralık

1995

366 Saenuri Partisi
27 Lee Soo-sung 1 (cropped).jpg Lee Soo-sung

I. Suseong
이수성 / 李壽成

18 Aralık

1995

4 Mart

1997

442 Saenuri Partisi
28 Go Kun Chenny-Cropped.jpg Goh Kun

Go Geon
고건 / 高建

4 Mart

1997

3 Mart

1998

364 Bağımsız
Kim Jong-pil 1999.png Kim Jong-pil (Geçici)

Gim Jongpil
김종필 / 金鍾泌

3 Mart

1998

17 Ağustos

1998

167 Birleşik Liberal Demokrat Partisi Kim Dae-jung (Cropped).png

Kim Dae-jung

(9) Kim Jong-pil

Gim Jongpil
김종필 / 金鍾泌
(2. dönem)

17 Ağustos

1998

13 Ocak

2000

514
29 Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Park Tae-joon

Bak Taejun
박태준 / 朴泰俊

13 Ocak

2000

19 Mayıs

2000

127 Birleşik Liberal Demokrat Partisi
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Lee Han-dong (Geçici)

I. Handong
이한동 / 李漢東

22 Mayıs

2000

29 Haziran

2000

38 Birleşik Liberal Demokrat Partisi
30 Lee Han-dong

I. Handong
이한동 / 李漢東

29 Haziran

2000

11 Temmuz

2002

742
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Chang Sang (Geçici)

Jang Sang
장상 / 張裳

11 Temmuz

2002

31 Temmuz

2002

20 Bağımsız
Dae-Whan CHANG7.jpg Chang Dae-whan (Geçici)

Jang Daehwan
장대환 / 張大煥

9 Ağustos

2002

10 Eylül

2002

32 Bağımsız
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Kim Suk-soo (Geçici)

Gim Seoksu
김석수 / 金碩洙

10 Eylül

2002

5 Ekim

2002

25 Bağımsız
31 Kim Suk-soo

Gim Seoksu
김석수 / 金碩洙

5 Ekim

2002

26 Şubat

2003

144
(28) Go Kun Chenny-Cropped.jpg Goh Kun

Go Geon
고건 / 高建
(2nd time)

26 Şubat

2003

25 Mayıs

2004

423 Milenyum Demokratik Partisi Roh Moo-hyun 3.jpg

Roh Moo-hyun

32 Lee hae-chan.jpg Lee Hae-chan

I. Haechan
이해찬 / 李海瓚

30 Haziran

2004

14 Mart

2006

622 Uri Partisi
33 Han Myeong Sook 2006.png Han Myeong-sook

Han Myeongsuk
한명숙 / 韓明淑

20 Nisan

2006

7 Mart

2007

322 Uri Partisi
34 Han Duck-soo.jpg Han Duck-soo

Han Deoksu
한덕수 / 韓德洙

2 Nisan

2007

29 Şubat

2008

333 Bağımsız
35 Han Seung-Soo - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2009.jpg Han Seung-soo

Han Seungsu
한승수 / 韓昇洙

29 Şubat

2008

28 Eylül

2009

577 Saenuri Partisi Sebastián Piñera - Lee Myung-bak (cropped).jpg

Lee Myung-bak

36 ChungUnChan(060515)Cropped.jpg Chung Un-chan

Jeong Unchan
정운찬 / 鄭雲燦

28 Eylül

2009

11 Ağustos

2010

317 Saenuri Partisi
Yoon Jeung-Hyun.jpg Strateji ve Finans Bakanı

Yoon Jeung-hyun (Geçici)
Yun Jeunghyeon
윤증현 / 尹增鉉

11 Ağustos

2010

1 Ekim

2010

51 Saenuri Partisi
37 Kim Hwang Sik-1-1.jpg Kim Hwang-sik

Gim Hwangsik
김황식 / 金滉植

1 Ekim

2010

26 Şubat

2013

879 Bağımsız
38 Chung Hong-won small.jpg Chung Hong-won

Jeong Hongwon
정홍원 / 鄭烘原

26 Şubat

2013

16 Şubat

2015

720 Saenuri Partisi (Yeni Cephe) Park Geun-hye (cropped).jpg

Park Geun-hye

39 Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Lee Wan-koo

I. Wangu
이완구 / 李完九

16 Şubat

2015

27 Nisan

2015

70 Saenuri Partisi (Yeni Cephe)
Emblem of the Prime Minister of the Republic of Korea.svg Başbakan Yardımcısı

Choi Kyoung-hwan (Geçici)
Choe Gyeonghwan
최경환 / 崔炅煥

27 Nisan

2015

18 Haziran

2015

52 Saenuri Partisi (Yeni Cephe)
40 Hwang Kyo-ahn.PNG Hwang Kyo-ahn

Hwang Gyoan
황교안 / 黃敎安

18 Haziran

2015

10 Mart

2017

885 Bağımsız
10 Mart

2017

11 Mayıs

2017

Hwang Kyo-ahn December 2016.jpg

Hwang Kyo-ahn
(Geçici)

Deputy PM Yoo Ilho Press Conference 04.jpg Başbakan Yardımcısı'

Yoo Il-ho (Geçici)
Yu Ilho
유일호 / 柳一鎬

11 Mayıs

2017

31 Mayıs

2017

20 Saenuri Partisi Moon Jae-in 2017.jpg

Moon Jae-in

41 Prime Minister designate Lee Nak-yeon Press Conference 06 (34185239750).png Lee Nak-yeon

I. Nakyeon
이낙연 / 李洛淵

31 Mayıs

2017

Görevde 172 Kore Demokratik Partisi

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Güney Kore cumhurbaşkanları listesi

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]