Azerbaycan başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Azerbaycan Başbakanı
Coat of arms of Azerbaijan.svg
Azerbaycan arması
Görevdeki
Ali Asadov

8 Ekim 2019 tarihinden beri
Atayan İlham Aliyev
Açılışı yapan Hasan Hasanov
Oluşum 7 Şubat 1991

Azerbaycan Başbakanı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'ndan sonra ülkenin en yüksek 3. siyasi makamıdır. Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Mevcut başbakan 8 Ekim 2019 tarihinden beri Ali Esedov'dur.

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra İsim
(Doğum-Ölüm)
Fotoğraf Göreve Başlama Görevden Ayrılma Parti Hükûmet
1 Fetali Han Hoyski
(1875-1920)
Khoysky.jpeg 28 Mayıs 1918 17 Haziran 1918 Bağımsız 1. Hoylu I
17 Haziran 1918 7 Aralık 1918 2. Hoylu II
26 Aralık 1918 14 Mart 1919 3. Hoylu III
2 Nesib Bey Yusufbeyli
(1881-1920)
Nesib bey Yusifbeyli (Mucadile. Birinci Hisse. Istiqlalin Beshiyi (2006)).JPG 14 Mart 1919 22 Aralık 1919 Müsavat Partisi 4. Yusufbeyli I
24 Aralık 1919 30 Mart 1920 5. Yusufbeyli II
- Mehmet Hasan Hacınski
(Geçici)
(1875-1931)
Mammad Hasan Hajinski.jpg 30 Mart 1920 28 Nisan 1920 Müsavat Partisi Hükûmet kurulamadı.
- Azerbaycan Komünist Partisi

SSCB dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Halk Komiserleri Sovyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra İsim
(Doğum-Ölüm)
Fotoğraf Göreve Başlama Görevden Ayrılma Parti
1 Neriman Nerimanov [1]
(1870-1925)
Portrait photo of Nariman Narimanov taken in 1913.jpg 28 Nisan 1920 6 Mayıs 1922 Azerbaycan Komünist Partisi
2 Gazenfer Musabeyov [2]
(1888-1938)
Azerbaijani students in Kyiv, 1913.jpg 6 Mayıs 1922 14 Mart 1930 Azerbaycan Komünist Partisi
3 Dadaş Bünyatzade
(1888-1938)
Dadash Buniyadzade.jpg 14 Mart 1930 23 Ekim 1932 Azerbaycan Komünist Partisi
4 Mir Cafer Bağırov [3]
(1896-1956)
Bagirov MD.jpg 23 Ekim 1932 12 Aralık 1933 Azerbaycan Komünist Partisi
5 Hüseyn Rahmanov [4]
(1902-1937)
Rakhmanov, Huseyn Pasha.jpg 12 Aralık 1933 22 Ağustos 1937 Azerbaycan Komünist Partisi
6 Teymur Guliyev [5]
(1888-1965)
13 Kasım 1937 28 Mart 1946 Azerbaycan Komünist Partisi

Bakanlar Sovyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra İsim
(Doğum-Ölüm)
Fotoğraf Göreve Başlama Görevden Ayrılma Parti
1 Teymur Guliyev [6]
(1888-1965)
28 Mart 1946 6 Nisan 1953 Azerbaycan Komünist Partisi
2 Mir Cafer Bağırov [6]
(1896-1956)
Bagirov MD.jpg 6 Nisan 1953 20 Temmuz 1953 Azerbaycan Komünist Partisi
(1) Teymur Guliyev [6]
(1888-1965)
20 Temmuz 1953 1 Mart 1954 Azerbaycan Komünist Partisi
3 Sadık Rahimov [7]
(1914-1975)
1 Mart 1954 8 Temmuz 1958 Azerbaycan Komünist Partisi
4 Veli Ahundov [8]
(1916-1986)
8 Temmuz 1958 10 Temmuz 1959 Azerbaycan Komünist Partisi
5 Mammad İskenderov [6]
(1915-1985)
10 Temmuz 1959 29 Aralık 1961 Azerbaycan Komünist Partisi
6 Enver Alihanov [6]
(1917-1992)
29 Aralık 1961 10 Nisan 1979 Azerbaycan Komünist Partisi
7 Ali İbrahimov [6]
(1913-1985)
10 Nisan 1970 22 Ocak 1981 Azerbaycan Komünist Partisi
8 Hasan Seyidov [6]
(1932-2004)
22 Ocak 1981 27 Ocak 1989 Azerbaycan Komünist Partisi
9 Ayaz Mutallibov [9]
(1938-)
Ayaz Mütəllibov.jpg 27 Ocak 1989 26 Ocak 1990 Azerbaycan Komünist Partisi
10 Hasan Hasanov [10]
(1940-)
Złożenie listów uwierzytelniających przez ambasadora Azerbejdżanu (1).jpg 26 Ocak 1990 7 Şubat 1991 Azerbaycan Komünist Partisi

Azerbaycan Cumhuriyeti (1991–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra İsim
(Doğum-Ölüm)
Fotoğraf Göreve Başlama Görevden Ayrılma Parti
1 Hasan Hasanov [11]
(1940-)
Złożenie listów uwierzytelniających przez ambasadora Azerbejdżanu (1).jpg 7 Şubat 1991 4 Nisan 1992 Azerbaycan Komünist Partisi
- Bağımsız
- Feyruz Mustafayev [12]
(Geçici)
(1933-2018)
4 Nisan 1992 14 Mayıs 1992 Bağımsız
2 Rahim Hüseyinov [13]
(1936-)
14 Mayıs 1992 30 Ocak 1993 Bağımsız
- Ali Masimli [14]
(Geçici)
(1953-)
5 Şubat 1993 28 Nisan 1993 Azerbaycan Halk Cephesi
3 Penah Hüseyinov [15]
(1957-)
Pənah Hüseyn.jpg 28 Nisan 1993 30 Haziran 1993 Azerbaycan Halk Cephesi
4 Suret Hüseynov
(1959-)
30 Haziran 1993 7 Ekim 1994 Askeri
5 Fuad Guliyev [16]
(1941-)
7 Ekim 1994 21 Temmuz 1996 Yeni Azerbaycan Partisi
6 Artur Rasizade
(1935-)
Artur Rasi-zadə, 27-02-2020.jpg 20 Temmuz 1996 4 Ağustos 2003 Yeni Azerbaycan Partisi
7 İlham Aliyev
(1961-)
Ilham Heydar oglu Aliyev - President of the Republic of Azerbaijan.jpg 4 Ağustos 2003 4 Kasım 2003 Yeni Azerbaycan Partisi
(6) Artur Rasizade
(1935-)
Artur Rasi-zadə, 27-02-2020.jpg 4 Kasım 2003 21 Nisan 2018 Yeni Azerbaycan Partisi
7 Nevruz Mammadov
(1935-)
Novruz İsmayıl oğlu Məmmədov.jpg 21 Nisan 2018 8 Ekim 2019 Yeni Azerbaycan Partisi
8 Ali Esedov
(1956-)
Ali Asadov (2019-12-17).jpg 8 Ekim 2019 Görevde Yeni Azerbaycan Partisi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Presidential Library. Nariman Narimanov". s. 72. 13 Eylül 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2010. 
  2. ^ "Gazanfar Mahmud-ogly Musabekov (Газанфар Махмуд-оглы Мусабеков)". www.archontology.org. 4 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2014. 
  3. ^ De Waal, Thomas (2003). Black garden: Armenia and Azerbaijan through peace and war. New York and London: New York University. s. 138. ISBN 0-8147-1944-9. 7 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2010. 
  4. ^ "Vaşinqton Post: "Şərqin İbn Sinası doğuldu"". bugun.az (Azerice). 8 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2014. 
  5. ^ "Mir Cəfər Bağırov və Teymur Quliyev". www.anl.az (Azerice). 8 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2014. 
  6. ^ a b c d e f g "ru:Азербайджанская ССР". datarule.narod.ru (Rusça). 4 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2014. 
  7. ^ "ru:Как это часто бывает, и коллеги были разные…". www.sultanov.azeriland.com (Rusça). 8 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2014. 
  8. ^ Lewis Siegelbaum. "Seventeen Moments in Soviet History. 1973: Shakeup in the Republics". 5 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2010. 
  9. ^ "Exiled Former President Returns To Azerbaijan For Son's Funeral". www.rferl.org. 7 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2014. 
  10. ^ "Ministers of Foreign Affairs of Azerbaijan. Hasan Hasanov". 25 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2010. 
  11. ^ Goltz, Thomas (1998). Azerbaijan Diary: A Rogue Reporter's Adventures in an Oil-rich, War-torn, Post-Soviet Republic. M.E. Sharpe. s. 142. ISBN 978-0765602442. 
  12. ^ "Speech of Heydar Aliyev on social economic progress". 4 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2010. 
  13. ^ Dawisha, Karen; Parrott, Bruce (1994). Russia and the new states of Eurasia: the politics of upheaval. New York: University of Cambridge. s. 192. ISBN 0-521-45262-7. 31 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2010. 
  14. ^ "Directory of Biographies. Ali Masimov". 4 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2010. 
  15. ^ Nohlen, Grotz, Hartmann, Dieter, Florian, Christof (2001). Elections in Asia and the Pacific: A Data Handbook : Volume I: Middle East, Central Asia, and South Asia: Volume I: Middle East, Central Asia, and South Asia, Volume 1. Oxford University Press. s. 366. 
  16. ^ Betty Blair (Sonbahar 1995). "Diplomatic Interview. United Nations Development Program (UNDP) Representative by Paolo Lembo". Azerbaijan International. ss. 62-63. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2010. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]