Suriye başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu makale, 1920'den bu yana Suriye başbakanlarını listeler.

Görevlilerin listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Suriye Krallığı (1920)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre İsim



(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti Notlar
Görev başlangıcı Görev sonu Ofiste geçirilen süre
1 Rida pasha alrikabi.jpg Rıza Paşa er-Rikabi



(1864–1943)
9 Mart 1920 3 Mayıs 1920 55 gün Bağımsız Daha önceleri İşgal Edilmiş Düşman Toprakları Yönetimi'nde Askeri Vali'ydi (1 Ekim 1918 - 14 Aralık 1919)
- Hashim Al Atassi.jpg Haşim el-Attasi



(1875–1960)
3 Mayıs 1920 25 Temmuz 1920 83 gün Bağımsız
2 Alaaddin el-Durubi



(1870–1920)
25 Temmuz 1920 20 Ağustos 1920 26 gün Bağımsız
3 Jamil al-Ulshi.jpg Cemil el-Ulşi



(1883–1951)
6 Eylül 1920 30 Kasım 1920 85 gün Bağımsız

Suriye Devleti, Fransız Mandası'nın bir parçası (1924–1930)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre isim



(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti Notlar
Görev başlangıcı Görev sonu Ofiste geçirilen süre
4 Subhi barkat.jpg Subhi Barakat



(1889–1939)
26 Ocak 1925 21 Aralık 1925 329 gün Bağımsız
- Taj al-Din al-Hasani (cropped).jpg Taceddin el-Hasani



(1885–1943)
29 Aralık 1925 6 Ocak 1926 8 gün Bağımsız
5 Ahmad nami.jpg Ahmet Nami



(1873–1962)
27 Nisan 1926 9 Şubat 1928 1 yıl, 288 gün Bağımsız
6 Taj al-Din al-Hasani (cropped).jpg Taceddin el-Hasani



(1885–1943)
15 Nisan 1928 14 Mayıs 1930 2 yıl, 29 gün Bağımsız

Suriye Cumhuriyeti, Fransız Mandası'nın bir parçası (1930-1945)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre İsim

(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti Notlar
Görev başlangıcı Görev sonu Ofiste geçirilen süre
6 Taj al-Din al-Hasani (cropped).jpg Taceddin el-Hasani

(1885–1943)
14 Mayıs 1930 19 Kasım 1931 1 yıl, 189 gün Bağımsız
7 Haqqi al-Azm.jpg Hakkı el-Azım

(1864–1955)
7 Haziran 1932 16 Mart 1934 1 yıl, 282 gün Bağımsız
8 Taj al-Din al-Hasani (cropped).jpg Taceddin el-Hasani

(1885–1943)
16 Mart 1934 22 Şubat 1936 1 yıl, 343 gün Bağımsız
9 Ata al-Ayyubi.jpg Ata el-Eyyübi

(1877–1951)
22 Şubat 1936 21 Aralık 1936 303 gün Bağımsız
10 JamilMardamBeyPortrait.jpg Cemil Merdam Bey

(1894–1960)
21 Aralık 1936 18 Şubat 1939 2 yıl, 59 gün Ulusal Blok
11 Lotfi al-Haffar.jpg Lütfü el-Haffar

(1885–1968)
23 Şubat 1939 13 Mart 1939 18 gün Ulusal Blok
12 Nasuhi al-Bukhari.jpeg Nasuhi el-Bukhari

(1881–1961)
6 Nisan 1939 9 Temmuz 1939 94 gün Bağımsız
13 Khalid al-Azm.jpg Halid el-Azım

(1903–1965)
4 Nisan 1941 21 Eylül 1941 170 gün Bağımsız
14 Hasan el-Hakim

(1886–1982)
21 Eylül 1941 19 Nisan 1942 210 gün Bağımsız
15 Husni barazi small.png Hüsnü el-Barazi

(1895–1975)
19 Nisan 1942 10 Ocak 1943 266 gün Bağımsız
16 Jamil al-Ulshi.jpg Cemil el-Ulşi

(1883–1951)
10 Ocak 1943 25 Mart 1943 74 gün Bağımsız
17 Ata al-Ayyubi.jpg Ata el-Eyyübi

(1877–1951)
25 Mart 1943 17 Ağustos 1943 145 gün Bağımsız
18 Saadallah al-Jabiri.jpg Sadullah el-Cabiri

(1891–1948)
19 Ağustos 1943 14 Ekim 1944 56 gün Ulusal Blok
19 Faris al-Khoury.jpg Faris el-Huri

(1877–1962)
14 Ekim 1944 1 Ekim 1945 352 gün Ulusal Blok
20 Saadallah al-Jabiri.jpg Sadullah el-Cabiri

(1891–1948)
1 Ekim 1945 24 Ekim 1945 23 gün Ulusal Blok

Suriye Cumhuriyeti (1945–1958)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre İsim

(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti Notlar
Görev başlangıcı Görev sonu Ofiste geçirilen süre
20 Saadallah al-Jabiri.jpg Sadullah el-Cabiri

(1891–1948)
24 Ekim 1945 16 Aralık 1946 1 yıl, 53 gün Ulusal Blok
Khalid al-Azm.jpg Halid el-Azım

(1903–1965)
16 Aralık 1946 29 Aralık 1946 13 gün Bağımsız
21 JamilMardamBeyPortrait.jpg Cemil Merdam Bey

(1894–1960)
29 Aralık 1946 17 Aralık 1948 1 yıl, 354 gün Ulusal Blok
22 Khalid al-Azm.jpg Halid el-Azım

(1903–1965)
17 Aralık 1948 30 Mart 1949 103 gün Bağımsız
23 Husni al-Zaiim.jpg Hüsnü Zaim

(1897–1949)
17 Nisan 1949 26 Haziran 1949 70 gün Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi
24 Muhsen Barazi.jpg Muhsin el-Barazi

(1904–1949)
26 Haziran 1949 14 Ağustos 1949 49 gün Bağımsız
25 Hashim Al Atassi.jpg Haşim el-Attasi

(1875–1960)
17 Ağustos 1949 24 Aralık 1949 129 gün Ulusal Parti
26 Nazim al=Kudsi.jpg Nazım el-Kudsi

(1906–1998)
24 Aralık 1949 27 Aralık 1949 3 gün Halk Partisi
27 Khalid al-Azm.jpg Halid el-Azım

(1903–1965)
27 Aralık 1949 4 Haziran 1950 159 gün Bağımsız
28 Nazim al=Kudsi.jpg Nazım el-Kudsi

(1906–1998)
4 Haziran 1950 27 Mart 1951 296 gün Halk Partisi
29 Khalid al-Azm.jpg Halid el-Azım

(1903–1965)
27 Mart 1951 9 Ağustos 1951 135 gün Bağımsız
30 Hasan el-Hakim

(1886–1982)
9 Ağustos 1951 13 Kasım 1951 96 gün Bağımsız
Zeki el-Hatib

(1887–1961)
13 Kasım 1951 28 Kasım 1951 15 gün Halk Partisi
31 Maaruf el-Davalibi

(1909–2004)
28 Kasım 1951 29 Kasım 1951 1 gün Halk Partisi
32 Fawzi Selu.jpg Fevzi Selu

(1905–1972)
3 Aralık 1951 19 Temmuz 1953 1 yıl, 228 gün Askeri Selu'nun hiçbir gücü yoktu, gerçek yetki Edib Çiçekli'deydi.[1]
33 Adib al-Shishakli.jpg Edib Çiçekli

(1909–1964)
19 Temmuz 1953 25 Şubat 1954 221 gün Arap Özgürlük Hareketi Çiçekli, 1954'te darbe tehdidi nedeniyle görevinden istifa etti.[1] Ülkenin bir iç savaşa girmesini istemediğini iddia ederek ülkeden kaçtı.[1]
34 Sabri al-Assali.jpg Sabri el-Asali

(1903–1976)
1 Mart 1954 19 Haziran 1954 110 gün Ulusal Parti
35 Said al-Ghazzi.jpg Said el-Gazi

(1893–1967)
19 Haziran 1954 3 Kasım 1954 137 gün Bağımsız
36 Faris al-Khoury.jpg Faris el-Huri

(1877–1962)
3 Kasım 1954 13 Şubat 1955 102 gün Halk Partisi
37 Sabri al-Assali.jpg Sabri el-Asali

(1903–1976)
13 Şubat 1955 13 Eylül 1955 212 gün Ulusal Parti
38 Said al-Ghazzi.jpg Said el-Gazi

(1893–1967)
13 Eylül 1955 14 Haziran 1956 275 gün Bağımsız
39 Sabri al-Assali.jpg Sabri el-Asali

(1903–1976)
14 Haziran 1956 22 Şubat 1958 1 yıl, 253 gün Ulusal Parti

Birleşik Arap Cumhuriyeti (1958–1961)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre İsim



(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti
Görev başlangıcı Görev sonu Ofiste geçirilen süre
40 Nur al-Din Kahala (cropped).jpg Nureddin Kahala



(1908–1965)
7 Ekim 1958 20 Eylül 1960 1 yıl, 349 gün Ulusal Birlik
41 Abdul Hamid Sarraj.jpg Abdülhamid es-Serrac



(1925–2013)
20 Eylül 1960 16 Ağustos 1961 7 yıl, 300 gün Ulusal Birlik

Suriye Arap Cumhuriyeti (1961-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Portre İsim

(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Siyasi parti Hükûmet Notlar
Görev başlangıcı Görev sonu Ofiste geçirilen süre
42 Maamoun Kuzbari.jpg Me'mun el-Kuzbari

(1914–1998)
29 Eylül 1961 20 Kasım 1961 52 gün Bağımsız el-Kuzbari Kuzbari, Birleşik Arap Cumhuriyeti'ni dağıtan 1961 darbesinin ardından göreve başladı.
43 Sy izzat al-nuss.png İzzet el-Nus

(1912–1976)[2]
20 Kasım1961 14 Aralık 1961 24 gün Askeri el-Nus
44 Maaruf el-Davalibi

(1909–2004)
22 Aralık 1961 28 Mart 1962 96 gün Halk Partisi el-Davalibi
45 Bashir al-Azma.jpg Beşir el-Azma

(1910–1992)
16 Nisan 1962 14 Eylül 1962 151 gün Bağımsız el-Azma
46 Khalid al-Azm.jpg Halid el-Azım

(1903–1965)
17 Eylül 1962 9 Mart 1963 173 gün Bağımsız el-Azım 8 Mart Devrimi olarak bilinen bir olay olan 1963 darbesi, Halid el-Azım'ı devirdi ve gerçek güç darbeyi organize eden Baasçı Askeri Komite'de olmasına rağmen, Ulusal Devrim Komutanlığı Konseyi'ni (NCRC) hükümete getirdi.[1]
47 Salah Bitar.jpg Selahaddin el-Bitar

(1912–1980)
9 Mart 1963 11 Mayıs 1963 63 gün Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
el-Bitar I
Sami el-Cundi

(1921–1996)
11 Mayıs 1963 13 Mayıs 1963 2 gün Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
el-Bitar I
(47) Salah Bitar.jpg Selahaddin el-Bitar

(1912–1980)
13 Mayıs 1963 11 Kasım 1963 182 gün Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
el-Bitar II
48 Amin al-Hafez 1965.jpg Emin el-Hafız

(1921–2009)
12 Kasım 1963 13 Mayıs 1964 183 gün Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
el-Hafız I
49 Salah Bitar.jpg Selahaddin el-Bitar

(1912–1980)
14 Mayıs 1964 3 Ekim 1964 142 gün Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
el-Bitar III
50 Amin al-Hafez 1965.jpg Emin el-Hafız

(1921–2009)
4 Ekim 1964 22 Eylül 1965 353 gün Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
el-Hafız II
51 Yusuf Zuayyin.jpg Yusuf Zuayyin

(1931–2016)
22 Eylül 1965 21 Aralık 1965 90 gün Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
Zuayyin I
52 Salah Bitar.jpg Selahaddin el-Bitar

(1912–1980)
1 Ocak 1966 23 Şubat 1966 53 gün Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
el-Bitar IV Selahaddin el-Bitar, Mişel Eflak'a ve Arap Sosyalist Baas Partisi Ulusal Komutanlığına verdiği destek nedeniyle Askeri Komite tarafından devrildi.[3]
53 Yusuf Zuayyin.jpg Yusuf Zuayyin

(1931–2016)
1 Mart 1966 29 Ekim 1968 2 yıl, 242 gün Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
Zuayyin II
54 Nureddin Atassi.jpg Nureddin el-Attasi

(1929–1992)
29 Ekim 1968 18 Kasım 1970 2 yıl, 20 gün Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
al-Attasi Nureddin el-Attasi, 1966'dan 1970'e kadar Suriye'nin gerçek hükümdarı olan Salah Cedid ile Savunma Bakanı Hafız Esad arasında bir anlaşmazlık çıkınca devrildi. Esad, Düzeltici Hareketi 1970 yılında başlattı.
55 Hafez al-Assad official portrait.jpg Hafız Esad

(1930–2000)
21 Kasım 1970 3 Nisan 1971 133 gün Suriye Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
Esad
56 Abdurrahman Halifavi

(1930–2009)
3 Nisan 1971 21 Aralık 1972 1 yıl, 262 gün Suriye Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
Halifavi I
57 Mahmud el-Eyyübi

(1932–2013)
21 Aralık 1972 7 Ağustos 1976 3 yıl, 230 gün Suriye Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
el-Eyyübi
58 Abdurrahman Halifavi

(1930–2009)
7 Ağustos 1976 27 Mart 1978 1 yıl, 232 gün Suriye Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
Halifavi II
59 Muhammed Ali el-Halabi

(1937–2016)
27 Mart 1978 9 Ocak 1980 1 yıl, 288 gün Suriye Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
el-Halabi
60 Abdurrauf el-Kasım

(1932–)
9 Ocak 1980 1 Kasım 1987 7 yıl, 296 gün Suriye Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
el-Kasım
61 Mahmud Zuyabi

(1935–2000)
1 Kasım 1987 13 Mart 2000 12 yıl, 133 gün Suriye Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
Zuyabi
62 Muhammed Mustafa Mero

(1941–2020)
13 Mart 2000 10 Eylül 2003 3 yıl, 181 gün Suriye Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
Mero I–II
63 Mohammad Naji Otri.jpg Muhammed Naci el-Utri

(1944–)
10 Eylül 2003 14 Nisan 2011 7 yıl, 216 gün Suriye Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
Naci el-Utri
64 Adil Sefer

(1953–)
14 Nisan 2011 23 Haziran 2012 1 yıl, 70 gün Suriye Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
Sefer
65 Riyad Hijab, Leader of the High Negotiations Committee of the Syrian Opposition (26313563913) (cropped).jpg Riyad Ferid Hicab

(1966–)
23 Haziran 2012 6 Ağustos 2012 44 gün Suriye Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
Hicab
Ömar İbrahim Ğalavanci

(1954–)
6 Ağustos 2012 9 Ağustos 2012 3 gün Suriye Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
Hicab
66 Wael Nader al-Halqi in Tehran.jpg Vail Nadir el-Halki

(1964–)
9 Ağustos 2012 3 Temmuz 2016 3 yıl, 329 gün Suriye Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
el-Halki I–II
67 Imad Khamis.jpg İmad Hamis

(1961–)
3 Temmuz 2016 11 Haziran 2020 3 yıl, 344 gün Suriye Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
Hamis
68 Hussein Arnous.jpg Hüseyin Arnus

(1953–)
11 Haziran 2020 Görevde 1 yıl, 123 gün Suriye Baas Partisi

(Suriye Bölgesi)
Arnus

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
  1. ^ a b c d Moubayed 2006.
  2. ^ "Who's who in the Arab World". 1974. 
  3. ^ Seale 1990.
Bibliyografya