Yeni Zelanda başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Yeni Zelanda başbakanı, Okyanusya kıtasında bulunan ada devleti Yeni Zelanda'da 1856 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Yeni Zelanda başbakanları listesi (1856-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Resim İsim Parti Göreve başlama Görevi bırakma
1 Henry Sewell, 1860 cropped.jpg Henry Sewell (1807–1879) - 7 Mayıs 1856 20 Mayıs 1856
2 Portrait of Sir William Fox.png William Fox (1812–1893) - 20 Mayıs 1856 2 Haziran 1856
3 Edward Stafford.jpg Edward Stafford (1819–1901) - 2 Haziran 1856 12 Temmuz 1861
(2) Portrait of Sir William Fox.png William Fox (1812–1893) - 12 Temmuz 1861 6 Ağustos 1862
4 Alfred Domett c1870-1887.jpg Alfred Domett (1811–1887) - 6 Ağustos 1862 30 Ekim 1863
5 Frederick Whitaker.jpg Frederick Whitaker (1812–1891) - 30 Ekim 1862 24 Kasım 1864
6 Sir Frederick Aloysius Weld.jpg Frederick Weld (1823–1891) - 24 Kasım 1864 16 Ekim 1865
(3) Edward Stafford.jpg Edward Stafford (1819–1901) - 16 Ekim 1865 28 Haziran 1869
(2) Portrait of Sir William Fox.png William Fox (1812–1893) - 28 Haziran 1869 10 Eylül 1872
(3) Edward Stafford.jpg Edward Stafford (1819–1901) - 10 Eylül 1872 11 Ekim 1872
7 George Marsden Waterhouse.jpg George Waterhouse (1824–1906) - 11 Ekim 1872 3 Mart 1873
(2) Portrait of Sir William Fox.png William Fox (1812–1893) - 3 Mart 1873 8 Nisan 1873
8 Julius Vogel, ca 1870s.jpg Julius Vogel (1835–1899) - 8 Nisan 1873 6 Temmuz 1875
9 Daniel Pollen, ca 1873.jpg Daniel Pollen (1813–1896) - 6 Temmuz 1875 15 Şubat 1876
(8) Julius Vogel, ca 1870s.jpg Julius Vogel (1835–1899) - 15 Şubat 1876 1 Eylül 1876
10 Sir Harry Albert Atkinson, ca 1885.jpg Harry Atkinson (1831–1892) - 1 Eylül 1876 13 Ekim 1877
11 George Grey, 1885.jpg George Grey (1812–1898) - 13 Ekim 1877 8 Ekim 1879
12 Sir John Hall, ca 1880.jpg John Hall (1824–1907) - 8 Ekim 1879 21 Nisan 1882
(5) Frederick Whitaker.jpg Frederick Whitaker (1812–1891) - 21 Nisan 1882 25 Eylül 1883
(10) Sir Harry Albert Atkinson, ca 1885.jpg Harry Atkinson (1831–1892) - 25 Eylül 1883 16 Ağustos 1884
13 Robert Stout, 1885.jpg Robert Stout (1844–1930) - 16 Ağustos 1884 28 Ağustos 1884
(10) Sir Harry Albert Atkinson, ca 1885.jpg Harry Atkinson (1831–1892) - 28 Ağustos 1884 3 Eylül 1884
(13) Robert Stout, 1885.jpg Robert Stout (1844–1930) - 3 Eylül 1884 8 Ekim 1887
(10) Sir Harry Albert Atkinson, ca 1885.jpg Harry Atkinson (1831–1892) - 8 Ekim 1887 24 Ocak 1891
14 John Ballance 1880.jpg John Ballance (1839–1893) Liberal Parti 24 Ocak 1891 27 Nisan 1893
15 Richard Seddon, 1906.jpg Richard Seddon (1845–1906) Liberal Parti 27 Nisan 1893 10 Haziran 1906
16 William Hall-Jones 2.jpg William Hall-Jones (1851–1936) Liberal Parti 10 Haziran 1906 6 Ağustos 1906
17 Joseph Ward c. 1906.jpg Joseph Ward (1856–1930) Liberal Parti 6 Ağustos 1906 28 Mart 1912
18 Thomas Mackenzie.jpg Thomas Mackenzie (1854–1930) Liberal Parti 28 Mart 1912 10 Temmuz 1912
19 William Ferguson Massey 1919.jpg William Massey (1856–1925) Reform Partisi 10 Temmuz 1912 10 Mayıs 1925[1]
20 Sir Francis Henry Dillon Bell, ca 1924.jpg Francis Bell (1851–1936) Reform Partisi 14 Mayıs 1925 30 Mayıs 1925
21 Joseph Gordon Coates, 1931.jpg Gordon Coates (1878–1943) Reform Partisi 30 Mayıs 1925 10 Aralık 1928
(17) Joseph Ward c. 1906.jpg Joseph Ward (1856–1930) Birleşik Parti 10 Aralık 1928 28 Mayıs 1930
22 George William Forbes.jpg George Forbes (1869–1947) Birleşik Parti 28 Mayıs 1930 6 Aralık 1935
23 Michael Joseph Savage Portrait.jpg Michael Joseph Savage (1872–1940) İşçi Partisi 6 Aralık 1935 27 Mart 1940
24 Peter Fraser.jpg Peter Fraser (1884–1950) İşçi Partisi 727 Mart 1940 13 Aralık 1949
25 Sidney George Holland (1953) 2.png Sidney Holland (1893–1961) Ulusal Parti 13 Aralık 1949 20 Eylül 1957
26 Keith Holyoake (crop).jpg Keith Holyoake (1904–1983) Ulusal Parti 20 Eylül 1957 12 Aralık 1957
27 Walter Nash (ca 1940s).jpg Walter Nash (1882–1968) İşçi Partisi 12 Aralık 1957 12 Aralık 1960
(26) Keith Holyoake (crop).jpg Keith Holyoake (1904–1983) Ulusal Parti 12 Aralık 1960 7 Şubat 1972
28 Jack Marshall, 1957.jpg Jack Marshall (1912–1988) Ulusal Parti 7 Şubat 1972 8 Aralık 1972
29 Norman Kirk Portrait.jpg Norman Kirk (1923–1974) İşçi Partisi 8 Aralık 1972 31 Ağustos 1974[2]
30 Bill Rowling, 1962.jpg Bill Rowling (1927–1995) İşçi Partisi 6 Eylül 1974 12 Aralık 1975
31 Muldoon 1978.jpg Robert Muldoon (1921–1992) Ulusal Parti 12 Aralık 1975 26 Temmuz 1984
32 David Lange (cropped).jpg David Lange (1942–2005) İşçi Partisi 26 Temmuz 1984 8 Ağustos 1989
33 Geoffrey Palmer.jpg Geoffrey Palmer (1942–) İşçi Partisi 8 Ağustos 1989 4 Eylül 1990
34 Mike Moore.jpg Mike Moore (1949–) İşçi Partisi 4 Eylül 1990 2 Kasım 1990
35 Jim Bolger at press conference retouched.jpg Jim Bolger (1935–) Ulusal Parti 2 Kasım 1990 8 Aralık 1997
36 Jenny Shipley 2013 (crop).jpg Jenny Shipley (1952–) Ulusal Parti 8 Aralık 1997 5 Aralık 1999
37 Helen Clark UNDP 2010.jpg Helen Clark (1950–) İşçi Partisi 5 Aralık 1999 19 Kasım 2008
38 John Key February 2015.jpg John Key (1961–) Ulusal Parti 19 Kasım 2008 12 Aralık 2016
39 Prime Minister Bill English.jpg Bill English (1961–) Ulusal Parti 12 Aralık 2016 26 Ekim 2017
40 Jacinda Ardern, 2018.jpg Jacinda Ardern (1980–) İşçi Partisi 26 Ekim 2017 Görevde

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Görev başında hayatını kaybetti
  2. ^ Görev başında hayatını kaybetti