İsrail başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

İbranice: ראש הממשלה ‎(Roş HaMemşala)

No. İsim
(Doğum–Ölüm)
Resim Siyasi Parti Görev Süresi Seçim
(Knesset)
Hükümet
No. Kompozisyon
1 David Ben-Gurion
דָּוִד בֶּן-גּוּרִיּוֹן

(1886–1973)

Ben Gurion 1959.jpg Mapai 14 Mayıs 1948 10 Mart 1949 Geç. MapaiMapamHHaMYeni AaliyahS&OMizrachiGen. SiyonistlerAgudat
10 Mart 1949 1 Kasım 1950 1949 (1.) 1. MapaiURFİlericiS&ODLN
1 Kasım 1950 8 Ekim 1951 2.
8 Ekim 1951 24 Aralık 1952 1951 (2.) 3. MapaiMizrachiHHaM-AY-PAYDLIA-P&W-A&D
24 Aralık 1952 26 Ocak 1954 4. MapaiGen. SiyonistlerİlericiMizrachiHHaMDLIA-P&W-A&D
2 Moşe Şaret
משֶׁה שָרֵת

(1894–1965)

Moshe Sharett (1948).jpg Mapai 26 Ocak 1954 29 Haziran 1955 5.
29 Haziran 1955 3 Kasım 1955 6. MapaiMizrachiHHaMDLIA-P&W-A&D
(1) David Ben-Gurion
דָּוִד בֶּן-גּוּרִיּוֹן

(1886–1973)

Ben Gurion 1959.jpg Mapai 3 Kasım 1955 7 Ocak 1958 1955 (3.) 7. MapaiNRPMapamAHaAİlericiDLIA-P&W-A&DP&D-C&B[9]
7 Ocak 1958 17 Aralık 1959 8.
17 Aralık 1959 2 Kasım 1961 1959 (4.) 9.
2 Kasım 1961 26 Haziran 1963 1961 (5.) 10. MapaiNRPAHaAPAYP&D-C&B
3 Levi Eşkol
לֵוִי אֶשְׁכּוֹל

(1895–1969)

Levi Eshko portrait 1964.jpg Mapai 26 Haziran 1963 22 Aralık 1964 11.
22 Aralık 1964 12 Ocak 1966 12.
Uyuşma[1]
Mapai/İşçi
12 Ocak 1966 26 Şubat 1969[2] 1965 (6.) 13. UyuşmaNRPMapamBağ. LiberallerPAYP&D-C&BGahal[9]Rafi[9]
Yigal Allon (geçici)
יִגְאָל אַלּוֹן}}

(1918–1980)

Yigal Allon.jpg Uyuşma
İşçi
26 Şubat 1969[2] 17 Mart 1969
4 Golda Meir
גּוֹלְדָּה מֵאִיר

(1898–1978)

Golda Meir 03265u.jpg Uyuşma
İşçi
17 Mart 1969 15 Aralık 1969 14.
15 Aralık 1969 10 Mart 1974 1969 (7.) 15. UyuşmaGahal[9]NRPBağ. LiberallerP&D-C&B
10 Mart 1974 3 Haziran 1974 1973 (8.) 16. UyuşmaNRPBağ. Liberaller
5 İzak Rabin
יִצְחָק רַבִּין

(1922–1995)

Flickr - Israel Defense Forces - Life of Lt. Gen. Yitzhak Rabin, 7th IDF Chief of Staff in photos (11).jpg Uyuşma
İşçi
3 Haziran 1974 20 Haziran 1977[3] 17. UyuşmaBağ. LiberallerRatz[9]NRP[9]
6 Menahem Begin
מְנַחֵם בֵּגִין

(1913–1992)

Menachem Begin, Andrews AFB, 1978.JPG Likud 20 Haziran 1977 5 Ağustos 1981 1977 (9.) 18. LikudNRPAgudatDash[9]
5 Ağustos 1981 10 Ekim 1983 1981 (10.) 19. LikudNRPAgudatTamiTelem/MRSZ[9]Tehiya[9]
7 İzak Şamir
יִצְחָק שָׁמִיר

(1915–2012)

Yitzhak Shamir (1980).jpg Likud 10 Ekim 1983 13 Eylül 1984 20.
8 Şimon Peres
שִׁמְעוֹן פֶּרֶס

(1923–)

Shimon Peres (1986).jpg Uyuşma
İşçi
13 Eylül 1984[4] 20 Ekim 1986 1984 (11.) 21. UyuşmaLikudNRPAgudatShasMorasha[9]ShinuiOmetz
(7) İzak Şamir
יִצְחָק שָׁמִיר

(1915–2012)

Yitzhak Shamir (1980).jpg Likud 20 Ekim 1986[4] 22 Aralık 1988 22.
22 Aralık 1988 11 Haziran 1990 1988 (12.) 23. LikudUyuşmaNRPShasAgudatDegel HaTorah
11 Haziran 1990 13 Temmuz 1992 24. LikudNRPShasAgudatDegel HaTorahYeni LiberalTehiyaTzometMoledetUPIGeulat
(5) İzak Rabin
יִצְחָק רַבִּין

(1922–1995)

Flickr - Israel Defense Forces - Life of Lt. Gen. Yitzhak Rabin, 7th IDF Chief of Staff in photos (11).jpg İşçi 13 Temmuz 1992 4 Kasım 1995[5] 1992 (13.) 25. İşçiMeretzShas[9]Yiud[9]
(8) Şimon Peres
שִׁמְעוֹן פֶּרֶס

(1923–)

Shimon Peres by David Shankbone.jpg İşçi (geçici, 4 Kasım 1995)[5]
22 Kasım 1995
18 Haziran 1996 26.
9 Benyamin Netanyahu
בִּנְיָמִין נְתַנְיָהוּ

(1949–)

Benjamin Netanyahu 2012.jpg Likud 18 Haziran 1996 6 Temmuz 1999 1996 14. 27. Likud-Gesher-TzometShasNRPBaAliyahUTJÜçüncü Yol
10 Ehud Barak
אֵהוּד בָּרָק

(1942–)

Ehud Barak official.jpg Bir İsrail
İşçi
6 Temmuz 1999 7 Mart 2001 1999 15. 28. Bir IsrailShasMeretzBaAliyahMerkezNRPUTJ[9]


11
Ariel Şaron
אֲרִיאֵל שָׁרוֹן

(1928–2014)

Ariel Sharon 2001.jpg Likud 7 Mart 2001 28 Şubat 2003 2001 29. Likudİşçi-Meimad[9]Shas[9]MerkezNRPUTJBaAliyahNU-BeiteinuYeni YolGesher
28 Şubat 2003 21 Kasım 2005 2003 (16.) 30. LikudShinui[9]NU[9]NRP[9]İşçi-MeimadAgudat[9]
Kadima 21 Kasım 2005 (4 Ocak 2006)[7]
14 Nisan 2006
KadimaLikud[9]Agudat
12 Ehud Olmert
אֵהוּד אוֹלְמֶרט

(1945–)

Ehud Olmert 2006May23.jpg Kadima (geçici, 4 Ocak 2006)[7]
14 Nisan 2006
4 Mayıs 2006
4 Mayıs 2006 31 Mart 2009[8] 2006 (17.) 31. KadimaİşçiShasGilBeiteinu[9]
(9) Benyamin Netanyahu
בִּנְיָמִין נְתַנְיָהוּ

(1949–)

Benjamin Netanyahu 2012.jpg Likud 31 Mart 2009 18 Mart 2013 2009 (18.) 32. LikudBeiteinuShasİşçi/Bağ.[9]Yahudi EviUTJ[9]
18 Mart 2013 6 Mayıs 2015 2013 (19.) 33. LikudYesh AtidYahudi EviYisrael BeiteinuHatnuah
6 Mayıs 2015 Görevde 2015 (20.) 34. LikudKulanuYahudi EviShasUTJ

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]