Moğolistan başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Moğolistan başbakanı, Asya ülkesi Moğolistan'da 1912 yılından bu yana hükûmetin başında bulunan kişiye verilen unvandır.

Başbakan Devlet Büyük Meclisi (Moğolca:Улсын Их Хурал) olarak adlandırılan meclis tarafından atanır ve yetkileri güven oyu ile kaldırılabilir. Bakanların yarısı ya da başbakanın kendisi istifa ettiği takdirde de güven oylaması şarttır.

Başbakanlık, 1912'de, Moğolistan'ın Çin'den birçok ülke tarafından tanınmayan ilk bağımsızlık ilanından kısa bir süre sonra kuruldu. 1921'de ikinci (ve daha etkili) bağımsızlık beyanı sırasında, yürütme organına Komünist Moğol Halk Devrimci Partisi (MRVP) egemen oldu. Parti kısa bir süre sonra Moğolistan Halk Cumhuriyeti'ni ilan etti ve görevi Halk Komiserleri Konseyi Başkanı olarak yeniden adlandırdı. 1946'dan bu yana Bakanlar Kurulu başkanlığına getirildi . MRVP'nin kademeli olarak üstünlüğünü bırakmasından sonra Başbakan teriminin yeniden başlatılması 1990'a kadar değildi. Farklı isimlerden bağımsız olarak, mevcut Moğolistan hükümeti, ofisin sürekliliğini 1912'den beri verildiğini düşünmekte ve bu dönemde tüm hükûmet başkanlarını başbakan olarak görmektedir.

Moğolistan başbakanları listesi (1912-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

# İsim Göreve başlama Görevi bırakma Siyasî parti
01 Tögs-Otschiryn Namnansüren Kasım 1912 Nisan 1919
02 Chatanbaatar Magsardschaw 15 Şubat 1921 Mart 1921
03 Dambyn Chadardschaw 13 Mart 1921 16 Nisan 1921 MVP
04 Dogsomyn Bodoo 16 Nisan 1921 7 Ocak 1922 MVP
05 Jalchands Khutagt Sodnomyn Damdinbazar 3 Mart 1922 23 Haziran 1923 MVP
06 Balingiin Tserendordsch Beyse 28 Eylül 1923 13 Şubat 1928 MVP/MRVP
07 Anandyn Amar (1. görev süresi) 21 Şubat 1928 27 Nisan 1930 MRVP
08 Tsengeltiin Dschigdschiddschaw 27 Nisan 1930 2 Temmuz 1932 MRVP
09 Peldschidiin Genden 2 Temmuz 1932 2 Mart 1936 MRVP
10 Anandyn Amar (2. görev süresi) 22 Mart 1936 7 Mart 1939 MRVP
11 Horlogiyn Çoybalsan 24 Mart 1939 26 Ocak 1952 MRVP
12 Jumdschaagiin Tsedenbal 26 Ocak 1952 11 Haziran 1974 MRVP
13 Dschambyn Batmönch 11 Haziran 1974 12 Aralık 1984 MRVP
14 Dumaagiin Sodnom 12 Aralık 1984 21 Mart 1990 MRVP
15 Scharawyn Gungaadordsch 21 Mart 1990 11 Eylül 1990 MRVP
16 Daschiin Bjambasüren 11 Eylül 1990 21 Temmuz 1992 MRVP
17 Puntsagiin Dschasrai 21 Temmuz 1992 19 Temmuz 1996 MRVP
18 Mendsaichaniin Enchsaichan 19 Temmuz 1996 23 Nisan 1998 MNDP
19 Tsahiagiyn Elbegdorj (1. görev süresi) 23 Nisan 1998 9 Aralık 1998 MNDP
20 Dschanlawyn Narantsatsralt 9 Aralık 1998 22 Temmuz 1999 MNDP
Njam-Osoryn Tujaa (fiilen yürüten) 22 Temmuz 1999 30 Temmuz 1999 MNDP
21 Rintschinnjamyn Amardschargal 30 Temmuz 1999 26 Temmuz 2000 MNDP
22 Nambaryn Enchbajar 26 Temmuz 2000 20 Ağustos 2004 MRVP
23 Tsahiagiyn Elbegdorj (2. görev süresi) 20 Ağustos 2004 13 Ocak 2006 DP
24 Mijeegombyn Enchbold 25 Ocak 2006 22 Kasım 2007 MRVP
25 Sandschaagiin Bajar 23 Kasım 2007 29 Ekim 2009 MRVP
26 Sühbaatarın Batbold 29 Ekim 2009 9 Ağustos 2012 MRVP/MVP
27 Norovın Altanhuyag 10 Ağustos 2012 5 Kasım 2014 DP
Dendewiin Terbischdagwa (geçici) 5 Kasım 2014 21 Kasım 2014 MVP
28 Çimediyn Sayhanbileg 21 Kasım 2014 7 Temmuz 2016 DP
29 Jargaltulgın Erdenebat 7 Temmuz 2016 4 Ekim 2017 MRVP/MVP
30 Uhnaagiyn Hürelsüh 4 Ekim 2017 Görevde MRVP/MVP

Moğol Devrimci Halk Partisi Lideri 1932–1990[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kişiler Moğolistan Halk Cumhuriyeti'nde gerçek yürütme gücünü kullandılar.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]