Irak başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu makale, 1920'den beri Irak başbakanlarının bir listesidir.

Başbakanların listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf İsim (Doğum–Ölüm) Görev başlangıcı Görev bitişi Görev süresi Siyasi parti Devlet Başkanı
(Saltanat / Dönem)
Flag of the Arab Federation.svg Flag of Iraq (1921–1959).svgIrak Krallığı (Britanya Mandası dönemi) (1920–1932) • Coat of arms of Kingdom of Iraq.svg
Abd Al-Rahman Al-Gillani portrait.jpg Abdurrahman el-Gillani
عبد الرحمن الكيلاني
(1841–1927)
11 Kasım 1920 20 Kasım 1922 2 yıl, 9 gün Bağımsız I. Faysal
1307109799 king-faisal-i-of-iraq-kopiya.jpg
(1921–1933)
Abdel Muhsin Al-Sa'dun.jpg Abdülmuhsin es-Sa'dun
عبد المحسن السعدون
(1879–1929)
20 Kasım 1922 22 Kasım 1923 1 yıl, 2 gün Askeri
جعفر العسكري.jpg Cafer el-Askeri
جعفر العسكري
(1887–1936)
22 Kasım 1923 2 Ağustos 1924 254 gün Askeri
Yasin Hashimi, 1927.jpg Yasin el-Haşimi
ياسين الهاشمي
(1882–1937)
2 Ağustos 1924 26 Haziran 1925 328 gün Askeri / Halk Partisi
Abdel Muhsin Al-Sa'dun.jpg Abdülmuhsin es-Sa'dun
عبد المحسن السعدون
(1879–1929)
26 Haziran 1925 21 Kasım 1926 1 yıl, 148 gün Askeri / İlerici Parti
جعفر العسكري.jpg Cafer el-Askeri
جعفر العسكري
(1887–1936)
21 Kasım 1926 11 Ocak 1928 1 yıl, 51 gün Askeri / Sözleşme Partisi
Abdel Muhsin Al-Sa'dun.jpg Abdülmuhsin es-Sa'dun
عبد المحسن السعدون
(1879–1929)
11 Ocak 1928 28 Nisan 1929 1 yıl, 107 gün Askeri / İlerici Parti
Tawfiq al-Suwaidi.jpg Tevfik es-Süveydi
توفيق السويدي
(1892–1968)
28 Nisan 1929 19 Eylül 1929 144 gün Bağımsız
Abdel Muhsin Al-Sa'dun.jpg Abdülmuhsin es-Sa'dun
عبد المحسن السعدون
(1879–1929)
19 Eylül 1929 13 Kasım 1929
(görev sırasında öldü)
55 gün Askeri / İlerici Parti
Naji al-Suwaydi.jpg Naci es-Süveydi
ناجي السويدي
(1882–1942)
18 Kssım 1929 23 Mart 1930 125 gün Bağımsız
Nouri Al-Saeed, 1950s.jpg Nuri es-Said
نوري السعيد
(1888–1958)
23 Mart 1930 3 Kasım 1932 2 yıl, 225 gün Askeri / Sözleşme Partisi
Flag of Iraq (1921–1959).svgIrak Krallığı (1932–1958) • Coat of arms of Kingdom of Iraq.svg
Naji Shawkat.jpg Naci Şevket
ناجي شوكت
(1893–1980)
3 Kasım 1932 20 Mart 1933 137 gün Bağımsız I. Faysal
1307109799 king-faisal-i-of-iraq-kopiya.jpg
(1921–1933)
Rashid Ali al-Gaylani.jpg Reşid Ali Geylani
رشيد عالي الكيلاني
(1892–1965)
20 Mart 1933 9 Kasım 1933 234 gün Ulusal Kardeşlik Partisi
I. Gazi
Ghazi.jpg
(1933–1939)
Jamil Al-Madfai.jpg Cemil el-Midfay
جميل المدفعي
(1890–1958)
9 Kasım 1933 27 Ağustos 1934 291 gün Askeri
Ali Jawdat al-Aiyubi.jpg Ali Cevdet el-Eyyübi
علي جودت الأيوبي
(1886–1969)
27 Ağustos 1934 4 Mart 1935 189 gün Askeri
Jamil Al-Madfai.jpg Cemil el-Midfay
جميل المدفعي
(1890–1958)
4 Mart 1935 17 Mart 1935 13 gün Askeri
Yasin Hashimi, 1927.jpg Yasin el-Haşimi
ياسين الهاشمي
(1882–1937)
17 Mart 1935 30 Ekim 1936
(görevden alındı)
1 yıl, 227 gün Askeri / Ulusal Kardeşlik Partisi
Hikmet Sulayman.jpg Hikmet Süleyman
حكمت سليمان
(1889–1964)
30 Ekim 1936 17 Ağustos 1937 291 gün Ulusal Kardeşlik Partisi
Jamil Al-Madfai.jpg Cemil el-Midfay
جميل المدفعي
(1890–1958)
17 Ağustos 1937 25 Aralık 1938 1 yıl, 130 gün Askeri
Nouri Al-Saeed, 1950s.jpg Nuri es-Said
نوري السعيد
(1888–1958)
25 Aralık 1938 31 Mart 1940 1 yıl, 97 gün Askeri / Sözleşme Partisi
II. Faysal
Faisal II of Iraq.jpg
(1939–1958)
Rashid Ali al-Gaylani.jpg Reşid Ali Geylani
رشيد عالي الكيلاني
(1892–1965)
31 Mart 1940 3 Şubat 1941 309 gün Ulusal Kardeşlik Partisi
Taha al-Hashimi.jpg Taha el-Haşimi
طه الهاشمي
(1888–1961)
3 Şubat 1941 13 Nisan 1941
(görevden alındı)
69 gün Askeri
Rashid Ali al-Gaylani.jpg Reşid Ali Geylani
رشيد عالي الكيلاني
(1892–1965)
13 Nisan 1941 30 Mayıs 1941
(görevden alındı)
47 gün Ulusal Kardeşlik Partisi
Jamil Al-Madfai.jpg Cemil el-Midfay
جميل المدفعي
(1890–1958)
4 Haziran 1941 10 Ekim 1941 128 gün Askeri
Nouri Al-Saeed, 1950s.jpg Nuri es-Said
نوري السعيد
(1888–1958)
10 Ekim 1941 4 Haziran 1944 2 yıl, 238 gün Askeri / Sözleşme Partisi
Hamdi Al-Pachachi.jpg Hamdi el-Paçacı
حمدي الباجه جي
(1886–1948)
4 Haziran 1944 23 Şubat 1946 1 yıl, 264 gün Bağımsız
Tawfiq al-Suwaidi.jpg Tevfik es-Süveydi
توفيق السويدي
(1892–1968)
23 Şubat 1946 1 Haziran 1946 98 gün Liberal Parti
Arshad Al-Umari.jpg Arşad el-Ömeri
أرشد العمري
(1888–1978)
1 Haziran 1946 21 Kasım 1946 173 gün Bağımsız
Nouri Al-Saeed, 1950s.jpg Nuri es-Said
نوري السعيد
(1888–1958)
21 Kasım 1946 29 Mart 1947 128 gün Askeri /
Anayasal Birlik Partisi
Coat of arms of the Kingdom of Iraq.svg Salih Cabir
سيد صالح جبر
(1896–1957)
29 Mart 1947 29 Ocak 1948 306 gün Milletin Sosyalist Partisi
Sayyid Mohammad Al-Sadr.jpg Muhammed es-Sadr
سيد محمد الصدر
(1882–1956)
29 Ocak 1948 26 Haziran 1948 149 gün Bağımsız
Muzahim al-Pachachi.jpg Muzahim el-Paçacı
مزاجم الباجه جي
(1891–1982)
26 Haziran 1948 6 Ocak 1949 194 gün Bağımsız
Nouri Al-Saeed, 1950s.jpg Nuri es-Said
نوري السعيد
(1888–1958)
6 Ocak 1949 10 Aralık 1949 338 gün Askeri /
Anayasal Birlik Partisi
Ali Jawdat al-Aiyubi.jpg Ali Cevdet el-Eyyübi
علي جودت الأيوبي
(1886–1969)
10 Aralık 1949 5 Şubat 1950 57 gün Askeri
Tawfiq al-Suwaidi.jpg Tevfik es-Süveydi
توفيق السويدي
(1892–1968)
5 Şubat 1950 15 Eylül 1950 222 gün Bağımsız
Nouri Al-Saeed, 1950s.jpg Nuri es-Said
نوري السعيد
(1888–1958)
15 Eylül 1950 12 Temmuz 1952 1 yıl, 301 gün Askeri /
Anayasal Birlik Partisi
Mustafa al-Umari.jpg Mustafa Mahmud el-Ömeri
مصطفى محمود العمري
(1894–1962)
12 Temmuz 1952 23 Kasım 1952 134 gün Bağımsız
Nureddin Mahmud.jpg Nureddin Mahmud
نور الدين محمود
(1899–1981)
23 Kasım 1952 29 Ocak 1953 67 gün Askeri
Jamil Al-Madfai.jpg Cemil el-Midfay
جميل المدفعي
(1890–1958)
29 Ocak 1953 17 Eylül 1953 231 gün Askeri
Coat of arms of the Kingdom of Iraq.svg Muhammed Fadıl el-Cemali
محمد فاضل الجمالي
(1903–1997)
17 Eylül 1953 29 Nisan 1954 224 gün Bağımsız
Arshad Al-Umari.jpg Arşad el-Ömeri
أرشد العمري
(1888–1978)
29 Nisan 1954 4 Ağustos 1954 97 gün Bağımsız
Nouri Al-Saeed, 1950s.jpg Nuri es-Said
نوري السعيد
(1888–1958)
4 Ağustos 1954 20 Haziran 1957 2 yıl, 320 gün Askeri /
Anayasal Birlik Partisi
Ali Jawdat al-Aiyubi.jpg Ali Cevdet el-Eyyübi
علي جودت الأيوبي
(1886–1969)
20 Haziran 1957 15 Aralık 1957 178 gün Military /
Birleşik Ulusal Cephe
Abdul-Wahab Mirjan.jpg Abdül Vahab Mircan
عبد الوهاب مرجان
(1909–1964)
15 Aralık 1957 3 Mart 1958 78 gün Bağımsız
Nouri Al-Saeed, 1950s.jpg Nuri es-Said
نوري السعيد
(1888–1958)
3 Mart 1958 18 Mayıs 1958 76 gün Askeri /
Anayasal Birlik Partisi
Ahmad Mukhtar Baban.jpg Ahmed Muhtar Baban
أحمد مختار بابان
(1900–1976)
18 Mayıs 1958 14 Temmuz 1958
(görevden alındı)
57 gün Bağımsız
Flag of Iraq (1959–1963).svgFlag of Iraq (1963–1991); Flag of Syria (1963–1972).svgIrak Cumhuriyeti (Baas Partisi öncesi) (1958–1968) • Emblem of Iraq (1959-1965).svg Coat of arms of Iraq (1965-1991).svg
Karim01 small.jpg Abdülkerim Kasım
عبد الكريم قاسم
(1914–1963)
14 Temmuz 1958 8 Şubat 1963
(görevden alındı)
4 yıl, 209 gün Askeri Muhammed Necib er-Rubai
الربيعي.jpg
(1958–1963)
Ahmad Hassan el Bakr.jpg Ahmed Hasan el-Bekir
أحمد حسن البكر
(1914–1982)
8 Şubat 1963 18 Kasım 1963
(görevden alındı)
283 gün Askeri /
Baas Partisi
(Irak Bölgesi)
Abdüsselam Arif
President Abd al-Salam Arif.jpg
(1963–1966)
Tahir Yahya 1.jpg Tahir Yahya
طاهر يحيى
(1915–1986)
20 Kasım 1963 6 Eylül 1965 1 yıl, 290 gün Askeri /
Arap Sosyalist Birliği
Aref Abdel-Razzaq.jpg Arif Abdürrezzak
عارف عبد الرزاق
(1921–2007)
6 Eylül 1965 21 Eylül 1965 15 gün Askeri /
Arap Sosyalist Birliği
Bazzaz.jpg Abdurrahman el-Bazzaz
عبد الرحمن البزاز
(1913–1973)
21 Eylül 1965 9 Ağustos 1966 322 gün Askeri /
Arap Sosyalist Birliği
Naji Talib.jpg Naci Talib
ناجي طالب
(1917–2012)
9 Ağustos 1966 10 Mayıs 1967 274 gün Askeri Abdürrahman Arif
Abdel-Rahman Aref.jpg
(1966–1968)
Abdel-Rahman Aref.jpg Abdürrahman Arif
عبد الرحمن عارف
(1916–2007)
10 Mayıs 1967 10 Temmuz 1967 61 gün Askeri /
Arap Sosyalist Birliği
Tahir Yahya 1.jpg Tahir Yahya
طاهر يحيى
(1915–1986)
10 Temmuz 1967 17 Temmuz 1968
(görevden alındı)
1 yıl, 7 gün Askeri /
Arap Sosyalist Birliği
Flag of Iraq (1963–1991); Flag of Syria (1963–1972).svgFlag of Iraq (1991–2004).svgIrak Cumhuriyeti (Baas Partisi dönemi) (1968–2003) • Coat of arms of Iraq (1965-1991).svg Coat of arms of Iraq (1991–2004).svg
Coat of arms of Iraq (1965-1991).svg Abdürrezzak en-Naif
عبد الرزاق النايف
(1933–1978)
17 Temmuz 1968 30 Temmuz 1968 13 gün Askeri Ahmed Hasan el-Bekir
Ahmad Hassan el Bakr.jpg
(1968–1979)
Ahmad Hassan el Bakr.jpg Ahmed Hasan el-Bekir
أحمد حسن البكر
(1914–1982)
31 Temmuz 1968 16 Temmuz 1979 10 yıl, 350 gün Askeri /
Irak Baas Partisi
(Irak Bölgesi)
Saddam Hussein in 1998.png Saddam Hüseyin
صدام حسين
(1937–2006)
16 Temmuz 1979 23 Mart 1991 11 yıl, 250 gün Irak Baas Partisi
(Irak Bölgesi)
Saddam Hüseyin
Saddam Hussein in 1998.png
(1979–2003)
Sa'dun Hammadi (cropped).jpg Sa'dun Hammadi
سعدون حمادي
(1930–2007)
23 Mart 1991 13 Eylül 1991 174 gün Irak Baas Partisi
(Irak Bölgesi)
Coat of arms of Iraq (1991–2004).svg Muhammed Hamza el-Zübeydi
محمد حمزة الزبيدي
(1938–2005)
16 Eylül 1991 5 Eylül 1993 1 yıl, 354 gün Irak Baas Partisi
(Irak Bölgesi)
Ahmed Hussain Khudayir Al-Samarrai.png Ahmed Hüseyin Hüdeyir es-Samarray
أحمد حسين خضير السامرائي
(1941-)
5 Eylül 1993 29 Mayıs 1994 266 gün Irak Baas Partisi
(Irak Bölgesi)
Saddam Hussein in 1998.png Saddam Hüseyin
صدام حسين
(1937–2006)
29 Mayıs 1994 9 Nisan 2003
(görevden alındı)
8 yıl, 315 gün Irak Baas Partisi
(Irak Bölgesi)
Flag of Iraq (1991–2004).svgIrak Yönetim Konseyi (2003–2004) • Coat of arms of Iraq (1991–2004).svg
Coat of arms of Iraq (1991–2004).svg Muhammad Bahir el-Ullum
محمد بحر العلوم
(1927–2015)
Vekaleten Başbakan
13 Temmuz 2003 31 Temmuz 2003 18 gün Bağımsız Geçici Koalisyon Yönetimi
Seal of the Coalition Provisional Authority Iraq.svg
(2003–2004)
Ibrahim al-Jaafari 2014.jpg İbrahim el-Caferi
إبراهيم الجعفري
(1947-)
1 Ağustos 2003 31 Ağustos 2003 30 gün İslami Davet Partisi
Chalabi.jpg Ahmed el-Çelebi
أحمد جلبي
(1944–2015)
1 Eylül 2003 30 Eylül 2003 29 gün Irak Ulusal Kongresi
Allawi8.jpg İyad Allavi
أياد علاوي
(1944-)
1 Ekim 2003 31 Ekim 2003 30 gün Irak Ulusal Anlaşması
Jalal Talabani.jpg Celal Talabani
جلال طلباني
(1933–2017)
1 Kasım 2003 30 Kasım 2003 29 gün Kürdistan Yurtseverler Birliği
Abdul Aziz al-Hakim 2004-Jan-20.jpg Abdülaziz el-Hakim
عبد العزيز الحكيم
(1952–2009)
1 Aralık 2003 31 Aralık 2003 30 gün Irak İslam Devrim Konseyi
Adnan Pachachi.jpg Adnan Paçacı
عدنان بجاجي
(1923–2019)
1 Ocak 2004 31 Ocak 2004 30 gün Bağımsız Demokratlar Meclisi
Coat of arms of Iraq (2008–present).svg Muhsin Abdülhamid
محسن عبد الحميد
(1937-)
1 Şubat 2004 29 Şubat 2004 28 gün Irak İslam Partisi
Coat of arms of Iraq (2008–present).svg Muhammed Bahir el-Ullum
محمد بحر العلوم
(1927–2015)
1 Mart 2004 31 Mart 2004 30 gün Bağımsız
Mesud Barzani.jpg Mesud Barzani
مسعود برزاني
(1946-)
1 Nisan 2004 30 Nisan 2004 29 gün Kürdistan Demokratik Partisi
Izzedine.jpg İzzeddin Salim
عز الدين سليم
(1943–2004)
1 Mayıs 2004 17 Mayıs 2004
(görev sırasında öldü)
16 gün İslami Davet Partisi
Ghazi al Jawar.jpg Gazi Meşal Acil el-Yaver
غازي مشعل عجيل الياور
(1958-)
17 Mayıs 2004 1 Haziran 2004 15 gün Bağımsız
Flag of Iraq (2004–2008).svgFlag of Iraq.svgIrak Cumhuriyeti (2004–günümüz) • Coat of arms of Iraq (2008–present).svg
Ayad Allawi.jpg İyad Allavi
أياد علاوي
(1944-)
1 Haziran 2004 3 Mayıs 2005 336 gün Irak Ulusal Anlaşması Gazi Meşal Acil el-Yaver
Ghazi Mashal Ajil al-Yawer 2004-06-01.jpg
(2004–2005)
Ibrahim al-Jaafari portrait.jpg İbrahim el-Caferi
إبراهيم الجعفري
(1947-)
3 Mayıs 2005 20 Mayıs 2006 1 yıl, 17 gün İslami Davet Partisi Celal Talabani
Meetings of Presidents participated in Nowruz with Ali Khamenei - Tehran, Iran (Cropped on Talabani).jpg
(2005–2014)
Portrait of Nouri al-Maliki.jpg Nuri el-Maliki
نوري المالكي
(1950-)
20 Mayıs 2006 8 Eylül 2014 8 yıl, 111 gün İslami Davet Partisi
Fuad Masum
Fuad Masum 2014.jpg
(2014–2018)
Haider al-Abadi portrait.jpg Haydar el-İbadi
حيدر العبادي
(1952-)
8 Eylül 2014 25 Ekim 2018 4 yıl, 47 gün Zafer İttifakı
Berhem Salih
Barham Salih (cropped).jpg
(2018–günümüz)
Adil Abdul-Mahdi portrait.jpg Adil Abdülmehdi
عادل عبد المهدي
(1942-)
25 Ekim 2018 6 Mayıs 2020[1] 1 yıl, 194 gün Bağımsız
Mustafa Al-Kadhimi.jpg Mustafa el-Kazımi
مصطفي الکاظمي
(1967-)
6 Mayıs 2020 Görevde 1 yıl, 360 gün Bağımsız

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]