Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

13 Şubat 1975 tarihinden beri Kıbrıs Türk Federe Devleti ve 15 Kasım 1983 tarihinden beri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde görev yapan başbakanların listesidir.

Kıbrıs Türk Federe Devleti başbakanları (1975–1983)[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Başbakan Görev Süresi Parti
1 Rauf Denktash.jpg Rauf Denktaş
(1924–2012)
13 Şubat 1975 5 Temmuz 1976 Ulusal Birlik Partisi
2 Blanco portrait.svg Nejat Konuk
(1928–2014)
5 Temmuz 1976 21 Nisan 1978 Ulusal Birlik Partisi
3 Blanco portrait.svg Osman Örek
(1925–1999)
21 Nisan 1978 12 Aralık 1978 Ulusal Birlik Partisi
4 Blanco portrait.svg Mustafa Çağatay
(1937–1989)
12 Aralık 1978 15 Kasım 1983 Ulusal Birlik Partisi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanları (1983–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Başbakan Görev Süresi Parti
1 Blanco portrait.svg Mustafa Çağatay
(1937–1989)
15 Kasım 1983 13 Aralık 1983 Ulusal Birlik Partisi
2 Blanco portrait.svg Nejat Konuk
(1928–2014)
13 Aralık 1983 19 Temmuz 1985 Bağımsız
3 Derviş Eroğlu (cropped).jpg Derviş Eroğlu
(1938–)
19 Temmuz 1985 1 Ocak 1994 Ulusal Birlik Partisi
4 Hakkı Atun.jpg Hakkı Atun
(1935–)
1 Ocak 1994 16 Ağustos 1996 Demokrat Parti
(3) Derviş Eroğlu (cropped).jpg Derviş Eroğlu
(1938–)
16 Ağustos 1996 13 Ocak 2004 Ulusal Birlik Partisi
5 Mehmet Ali Talat.jpg Mehmet Ali Talat
(1952–)
13 Ocak 2004 23 Nisan 2005 Cumhuriyetçi Türk Partisi
Serdar Denktaş.jpg Serdar Denktaş
(1959–)
Geçici
23 Nisan 2005 26 Nisan 2005 Demokrat Parti
6 Blanco portrait.svg Ferdi Sabit Soyer
(1952–)
26 Nisan 2005 5 Mayıs 2009 Cumhuriyetçi Türk Partisi
(3) Derviş Eroğlu (cropped).jpg Derviş Eroğlu
(1938–)
5 Mayıs 2009 23 Nisan 2010 Ulusal Birlik Partisi
Blanco portrait.svg Hüseyin Özgürgün
(1965–)
Geçici
23 Nisan 2010 14 Mayıs 2010 Ulusal Birlik Partisi
7 İrsen Küçük.jpg İrsen Küçük
(1940–2019)
14 Mayıs 2010 13 Haziran 2013 Ulusal Birlik Partisi
8 Sibel Siber (cropped).jpg Sibel Siber
(1960–)
13 Haziran 2013 2 Eylül 2013 Cumhuriyetçi Türk Partisi
9 Özkan Yorgancıoğlu (cropped).jpg Özkan Yorgancıoğlu
(1954–)
2 Eylül 2013 15 Temmuz 2015 Cumhuriyetçi Türk Partisi
10 Blanco portrait.svg Ömer Kalyoncu
(1950–)
15 Temmuz 2015 16 Nisan 2016 Cumhuriyetçi Türk Partisi
11 Blanco portrait.svg Hüseyin Özgürgün
(1965–)
16 Nisan 2016 2 Şubat 2018 Ulusal Birlik Partisi
12 Blanco portrait.svg Tufan Erhürman
(1970–)
2 Şubat 2018 22 Mayıs 2019 Cumhuriyetçi Türk Partisi
13 Ersin Tatar in 2019.png Ersin Tatar
(1960–)
22 Mayıs 2019 23 Ekim 2020de jure
9 Aralık 2020de facto
Ulusal Birlik Partisi
Blanco portrait.svg Belirsiz
Hükûmet krizi
23 Ekim 2020 9 Aralık 2020
14 Ersan Saner
(1966–)
9 Aralık 2020 görevde Ulusal Birlik Partisi

Zaman çizelgesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ersan SanerErsin TatarTufan ErhürmanHüseyin ÖzgürgünÖmer KalyoncuÖzkan YorgancıoğluSibel Siberİrsen KüçükDerviş EroğluFerdi Sabit SoyerMehmet Ali TalatDerviş EroğluHakkı AtunDerviş EroğluNejat KonukMustafa Çağatay

Yaşayan eski başbakanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

2021 itibarıyla yaşayan on eski başbakan bulunmaktadır:

Fotoğraf Başbakan Görev süresi Doğum tarihi
3.
Derviş Eroğlu (cropped).jpg Derviş Eroğlu 1985–1994
1996–2004
2009–2010
7 Mart 1938 (1938-03-07) (83 yaşında)
4.
Blanco portrait.svg Hakkı Atun 1994–1996 1935 (85-86 yaşında)
5.
Mehmet Ali Talat.jpg Mehmet Ali Talat 2004–2005 6 Temmuz 1952 (1952-07-06) (69 yaşında)
6.
Blanco portrait.svg Ferdi Sabit Soyer 2005–2009 1952 (68-69 yaşında)
8.
Sibel Siber (cropped).jpg Sibel Siber 2013 13 Aralık 1960 (1960-12-13) (60 yaşında)
9.
Özkan Yorgancıoğlu (cropped).jpg Özkan Yorgancıoğlu 2013–2015 1954 (66-67 yaşında)
10.
Blanco portrait.svg Ömer Kalyoncu 2015–2016 1950 (70-71 yaşında)
11.
Blanco portrait.svg Hüseyin Özgürgün 2016–2018 1965 (55-56 yaşında)
12.
Tufan Erhürman.jpg Tufan Erhürman 2018–2019 1970 (50-51 yaşında)
13.
Ersin Tatar in 2019.png Ersin Tatar 2019–2020 7 Eylül 1960 (1960-09-07) (61 yaşında)

İrsen Küçük (1940–2019), 10 Mart 2019'da 79 yaşında hayatını kaybederek ölen son eski başbakan olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]